Natsirikollisten suojelu vuoden 1945 jälkeen

Erilaiset salaliittoteoriat tänne.
Muulle foliohattuilulle on "Huu Haa" osasto

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Silli
Hercule Poirot
Viestit: 2189
Liittynyt: La Elo 25, 2018 12:28 pm

Natsirikollisten suojelu vuoden 1945 jälkeen

Viesti Kirjoittaja Silli » La Loka 20, 2018 8:51 pm

Valheiden labyrintti.jpg
Valheiden labyrintti.jpg (53.21 KiB) Katsottu 18468 kertaa
YLE esitti eilen Valheiden labyrintti -elokuvan (Im Labyrinth des Schweigens, Saksa 2014), joka on nähtävillä Areenassa vielä 13 päivän ajan.

Vuodesta 1958 käynnistyvä tosipohjainen elokuva kertoo nuoresta saksalaisesta syyttäjästä Johann Radmannista (Alexander Fehling), joka yrittää saattaa entiset natsirikolliset oikeuteen mutta törmää kaikkialla vaikenemisen ja valheiden salaliittoon. Salaliitossa on mukana saksalaisia instituutioita ja hallinnon osia, jotka yrittävät salata natsien rikoksia toisen maailmansodan aikana. Sodan jälkeisen jälleenrakennuksen ja taloudellisen nousukauden aikana useimmat saksalaiset halusivat lähinnä lakaista menneet maton alle. Vaikeneminen oli niin systemaattista, että monet tavalliset saksalaiset eivät olleet edes kuulleet Auschwitzista tai eivät tienneet, mitä siellä tapahtui. Myöskään nuori syyttäjä Radmann ei tiennyt Auschwitzista ennen natsirikollisjahtiaan. Suuren urakkansa aikana hän myös meinaa luopua projektistaan ja hänelle selviää epämiellyttäviä asioita omienkin läheistensä historiasta.

Päähenkilö Radmann on fiktiivinen henkilö, mutta sivuosassa oleva Hessenin yleisen syyttäjälaitoksen päällikkö Fritz Bauer (Gerd Voss) on todellinen henkilö. Bauerilla oli aikanaan merkittävä vaikutus Frankfurtin Auschwitz-oikeudenkäyntien toteutumiseen. Kyseessä oli oikeudenkäyntien sarja, jotka käytiin Länsi-Saksan Frankfurt am Mainissa joulukuusta 1963 elokuuhun 1965. Syytettyinä oli 22 keski- ja alhaisen tason virkailijaa ja upseeria toiminnastaan Auschwitz-Birkenaun tuhoamisleirissä. Frankfurtin oikeudenkäynnit olivat laajimmat ja julkisimmat oikeudenkäynnit, joissa käsiteltiin holokaustia.
Kauden kalasuositus: Jalostajan Saaristosilli & Sipulisilli

ABC
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4106
Liittynyt: To Touko 31, 2007 2:23 am

Re: Natsirikollisten suojelu vuoden 1945 jälkeen

Viesti Kirjoittaja ABC » Su Loka 21, 2018 11:22 pm

Kiitos vinkistä! Pitääkin katsoa.

Katsoin joku aika sitten dokumentin Mengelestä, ja siinä tuli hyvin ilmi sodan jälkeinen asioiden kollektiivinen maton alle lakaisu. Mengelen perheen firma elää ja porskuttaa edelleen, samoin kuin monet muutkin suuret ja tunnetut yritykset, joiden vauraus luotiin Natsi-Saksan aikana ja yhteistyössä sen hallinnon kanssa. Mengelen perhe rahoitti hänen pakonsa ja Mengele vieraili kaikessa rauhassa Euroopassa useasti sodan jälkeen. Oli erittäin kyynistävää huomata saksalaisten suhtautuminen, vaikka tavallisilla ihmisillä olikin omat ongelmansa sodan jälkeen.

Samoin kansainvälisen yhteisön välinpitämättömyydessä kansanmurhan suorittajia kohtaan näkyy antisemitismi iljettävimmillään - rikollisia ei alussa edes yritetty jahdata, vaan vasta myöhemmin yksittäisten ihmisten aloitteesta alettiin vaatia heitä rangaistavaksi. Holokausti ei ollut sotatoimi vaan ideologista yhden etnisen ryhmän lahtaamista; sama koskee muita natsien vainoamia etnisyyksiä. Jos Hitler olisi voittanut, niin viimeistään Mannerheimin kuoleman jälkeen olisi täälläkin ollut puolimongoleina pidettyjen etnisten suomalaisten päät löyhässä.
Every ship must sail a world.

ABC
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4106
Liittynyt: To Touko 31, 2007 2:23 am

Re: Natsirikollisten suojelu vuoden 1945 jälkeen

Viesti Kirjoittaja ABC » Ke Loka 24, 2018 12:46 am

(Huom. mahdollinen spoiler-efekti!)

Katsoin tuon elokuvan heti toissailtana kommenttini jälkeen. Siinä olikin yhtenä pääteemana Mengelen jahti, joka muodostui (fiktiiviselle) päähenkilölle hyvin tärkeäksi. Uusi väite minulle oli ilmiselvä vihjaus, että Mengeleä olisi suojeltu niin korkealta taholta, ettei edes Mossad uskaltanut hakea häntä heti Eichmannin perään, joka oli heidän ykkösprioriteettinsa. Aihe jäi kiinnostamaan sen verran, että täytynee etsiä siitä kirjoitettuja kirjoja seuraavaksi.

Suosittelen elokuvaa, vaikka aihe onkin rankka.
Every ship must sail a world.

Avatar
CSI
Sherlock Holmes
Viestit: 3084
Liittynyt: To Tammi 10, 2013 11:04 am

Re: Natsirikollisten suojelu vuoden 1945 jälkeen

Viesti Kirjoittaja CSI » Ke Tammi 30, 2019 12:12 am

Mengele oli muuten SS Wiking joukkojen lääkäri, ennen haavoittumistaan ja toteamistaan "rintamalle kelpaamattomaksi". Sen jälkeen hänet siirrettiin Auschwitzin leirilääkäriksi tunnetuin seurauksin.

Moni suomalainenkin tapasi Josefin Wiking-aikoina (suomalaiset SS miehet olivat osa Wiking-divisioonaa)
Pieni Liekki annelistisen rikostutkinnan perusteellisista menetelmistä:
"Minä en ole nähnyt tuomiota, mutta aiheeseen perinpohjaisesti perehtymällä..."

Anubis
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 159
Liittynyt: Ma Helmi 22, 2016 8:40 pm

Re: Natsirikollisten suojelu vuoden 1945 jälkeen

Viesti Kirjoittaja Anubis » Su Touko 05, 2019 9:54 am

Mitä olette mieltä suojeliko joku taho Argentiinassa heitä?

Käsittääkseni entisiä natsi rikollisia päätyi jostain syystä juuri Argentiinaan poikkeuksellisen paljon.

Avatar
CSI
Sherlock Holmes
Viestit: 3084
Liittynyt: To Tammi 10, 2013 11:04 am

Re: Natsirikollisten suojelu vuoden 1945 jälkeen

Viesti Kirjoittaja CSI » Su Touko 05, 2019 10:26 am

Prosenttilukua en muista varmuudella, mutta sodan jälkeen Länsi-Saksassa syyttäjälaitoksen keskeisillä paikoilla olevista työntekijöistä taisi joku 70% olla natsipuolueen (NSDAP) entisiä jäseniä.

Eipä ihme, jos sotarikostutkinnat tai -syytteet saattoivat hieman tahmata Saksan oikeuslaitoksessa.... :lol:
Pieni Liekki annelistisen rikostutkinnan perusteellisista menetelmistä:
"Minä en ole nähnyt tuomiota, mutta aiheeseen perinpohjaisesti perehtymällä..."

Silli
Hercule Poirot
Viestit: 2189
Liittynyt: La Elo 25, 2018 12:28 pm

Re: Natsirikollisten suojelu vuoden 1945 jälkeen

Viesti Kirjoittaja Silli » Su Touko 05, 2019 1:47 pm

Tällaista kirjaa on kovasti kehuttu, mutta en ole itse ehtinyt tätäkään lukea.
Kuva kirjan kannesta.jpg
Kuva kirjan kannesta.jpg (17.79 KiB) Katsottu 15203 kertaa
Gestapo. Natsi-Saksan salaisen poliisin historia.
Kirjailija: Frank McDonough
Kustantaja: ATENA
Nidottu, suomi, 2017

Ylistetty tietokirja purkaa myyttejä Gestaposta. Aina ja kaikkialle näkevä julma tarkkailija - näin natsi-Saksan salainen poliisi usein kuvataan. Mutta onko se koko totuus? Vuonna 1933 perustetun Geheime Staatspolizein tehtävä oli etsiä ”kansan vihollisia”. Sen palveluksessa toimi 16 000 ihmistä, joten salainen poliisi ei mitenkään pystynyt valvomaan koko Saksaa, vaan Gestapo toimi pitkälti ilmiantajien varassa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että se olisi ollut heikko tai tehoton osa natsien terrorikoneistoa. Päinvastoin, Gestapo iski armottomasti poliittisiin ja rodullisiin ryhmiin. Juutalaisten lisäksi muun muassa kommunistit, homoseksuaalit ja roomalaiskatoliset olivat Gestapon kohteena. Professori McDonough'n uraauurtava tietokirja läpivalaisee Gestapon historian: miten kylmäverinen Gestapo toimi ja miten se sai tavalliset kansalaiset verkkoonsa, ilmiantamaan naapurit, ystävät ja perheenjäsenet. Kirja antaa myös äänen niille, jotka uskalsivat vastustaa natsivaltaa ja joutuivat Gestapon pahamaineisiin turvasäilöihin. Gestapo onnistui tuhoamaan valtaosan arkistoistaan. Niinpä sodan jälkeen lähes puolet Gestaposta jatkoi työtään Saksan poliisivoimissa, eikä juuri ketään tuomittu sotarikoksista. Frank McDonough on kuitenkin päässyt tutkimaan Gestapon Düsseldorfin-arkistoa, jonka karu tarina avautuu nyt maailmalle. Englantilainen Frank McDonough on kansainvälisen historian professori, joka on kirjoittanut useita kirjoja kolmannesta valtakunnasta. Kriitikoiden kehuma Gestapo on myyty jo kymmeneen maahan.

Lähde: https://atena.fi/gestapo-993

Huom! Alleviivaus Sillin tekosia.
Kauden kalasuositus: Jalostajan Saaristosilli & Sipulisilli

wretch
Komisaario Köster
Viestit: 1764
Liittynyt: La Elo 18, 2007 11:52 pm
Paikkakunta: Nekropolis

Re: Natsirikollisten suojelu vuoden 1945 jälkeen

Viesti Kirjoittaja wretch » Su Touko 05, 2019 7:55 pm

Hyvä kirja. Suosittelen. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä kustantajan sanat ”kriitikoiden kehuma”. Mikäli historia ei kiinnosta niin McDonoughin kirja voi olla raskasta luettavaa.

Sanotaan, että Israelilla oli Eichmannin jälkeen tavoitteena myös Mengelen sieppaaminen ja oikeuden eteen saattaminen. Suunnitelmat muuttuivat, kun arabit alkoivat liikehdintänsä. Saattoi olla hyvinkin viisasta unohtaa menneisyyden voimattomat viholliset ja keskittyä nykyisiin, voimiaan kokoaviin vihollisiin.

Josef Mengelen vanhempien yritys käytti sodan aikana orjatyövoimaa. En tiedä maksoiko yritys korvauksia uhreille. Jotkut yritykset maksoivat korvauksia vapaaehtoisesti, mutta mitään pakkoa ei ollut. Karl Mengele & Söhne oli sodan jälkeen taloudellisesti lähellä romahdusta. Baijerin paikallishallinto riensi apuun huomattavalla salaisella avustussummalla.

Tohtori Herta Oberheuser on hyvä esimerkki ainakin lähes suojellusta natsirikollisesta. Herta oli ainoa naispuolinen syytetty kuuluisassa ”lääkäreiden oikeudenkäynnissä”. Tuomioksi tuli 20 vuotta ihmiskokeisiin osallistumisesta, mutta Oberheuser vapautettiin viiden vuoden jälkeen.
On varmaa, että Oberheuser palasi vankeuden jälkeen harjoittamaan lääkärintointa. Hän oli arvostettu lastenlääkäri. Länsi-Saksan viranomaiset tiesivät melko varmasti tämän ”enkelinkasvoisen paholaisen” menneisyydestä.

Lopulta eräs entinen Ravensbrückin vanki tunnisti Oberheuserin ja nosti luonnollisesti metelin. Oberheuser menetti lääkärinoikeutensa ja sai sakkoja. Useimpien väitteiden mukaan Herta katosi tämän jälkeen.
Liitteet
Herta oikeudessa.jpg
Herta oikeudessa.jpg (65.17 KiB) Katsottu 15137 kertaa
Huomaa BDM-nappi rinnassa
Huomaa BDM-nappi rinnassa
Nuori Herta.jpg (87.85 KiB) Katsottu 15137 kertaa

Silli
Hercule Poirot
Viestit: 2189
Liittynyt: La Elo 25, 2018 12:28 pm

Re: Natsirikollisten suojelu vuoden 1945 jälkeen

Viesti Kirjoittaja Silli » Su Heinä 21, 2019 2:49 am

YLE Areenassa on tällä hetkellä katsottavissa hyvä dokumentti.
Historia: Kuoleman enkelin metsästys

Josef Mengele oli pahamaineinen natsirikollinen, joka tunnettiin julmista ja tappavista ihmiskokeista. Toisen maailmansodan jälkeen hän katosi, eikä häntä laajoista etsinnöistä huolimatta löydetty. Mitä hänelle tapahtui?

Kesto: 52 min
Katsottavissa YLE Areenassa: 10 päivän ajan
Katselukertoja tähän mennessä: 148216

Linkki YLE Areenaan: https://areena.yle.fi/1-4121358
Historia: Kuoleman enkelin metsästys – Mihin Mengele katosi?

Josef Mengele oli yksi pahamaineisimmista natsirikollisista, joka tunnettiin julmista ihmiskokeista Auschwitzin keskitysleirillä.

Toisen maailmansodan jälkeen tämä saksalaislääkäri pääsi pakenemaan. Israelin tiedustelupalvelu Mossad ja liittoutuneet etsivät miestä maailmanlaajuisesti, mutta häntä ei löydetty.

Mengele kuoli Brasiliassa ilman, että joutui koskaan vastuuseen hirmuteoistaan Nürnbergin sotarikosoikeudenkäynneissä.

Ranskalainen dokumentti Kuoleman enkelin metsästys selvittää mikä Mengele oli miehiään? Mitä hän teki toisen maailmansodan jälkeen? Miksi häntä ei koskaan saatu kiinni?

Dokumentissa kuullaan eloon jääneiden keskitysleirivankien kertomuksia ja Mengelen tunteneet muistelevat Auschwitzin kuolemanenkelinä tunnettua miestä.

Mengele, la traque d'un criminel Nazi.
Josef Mengele: Hunting A Nazi Criminal.
Tuotanto: Sunset Press/Java Films, Ranska, 2017.
Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2018.

Lähde: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/03/1 ... ele-katosi
Josef Mengele.jpeg
Josef Mengele.jpeg (5.77 KiB) Katsottu 14061 kertaa
Josef Mengele (kesk.) uniformussa.jpeg
Josef Mengele (kesk.) uniformussa.jpeg (9.81 KiB) Katsottu 14061 kertaa
Josef Mengele valkotakkisena.jpeg
Josef Mengele valkotakkisena.jpeg (6.57 KiB) Katsottu 14061 kertaa
Kauden kalasuositus: Jalostajan Saaristosilli & Sipulisilli

Silli
Hercule Poirot
Viestit: 2189
Liittynyt: La Elo 25, 2018 12:28 pm

Re: Natsirikollisten suojelu vuoden 1945 jälkeen

Viesti Kirjoittaja Silli » Su Heinä 21, 2019 6:28 pm

Anubis kirjoitti:Mitä olette mieltä suojeliko joku taho Argentiinassa heitä?

Käsittääkseni entisiä natsi rikollisia päätyi jostain syystä juuri Argentiinaan poikkeuksellisen paljon.
Anubis, jos satut tämän viestini ajoissa huomaamaan, niin katso ihmeessä tuo Mengelen jahtaamisesta kertova dokumentti. Siinä kerrotaan useita eri tapoja, joilla Etelä-Amerikkaan paenneet natsit paitsi suojelivat ja auttoivat toinen toisiaan, myös löysivät suojelusta muilta ihmisiltä. Argentiina tosiaan oli yksi hotspot, mutta kyllä piileskeleviä natseja riitti muihinkin maihin kuten Brasiliaan ja Paraguayhin, missä Mengelekin joitakin vuosia asui.
Kauden kalasuositus: Jalostajan Saaristosilli & Sipulisilli

Iivis
Sherlock Holmes
Viestit: 3099
Liittynyt: Ti Kesä 23, 2015 11:50 am

Re: Natsirikollisten suojelu vuoden 1945 jälkeen

Viesti Kirjoittaja Iivis » Su Heinä 21, 2019 6:36 pm

Leffailtaa kaipaavalle olisi tämmöinen tarjolla vielä 12 päivän ajan:
Saksalainen lääkäri
★★★★

Vanha sanonta kyystä povella tulee mieleen, kun Lucia Puenzon argentiinalaista jännitysdraamaa katsoo. Se kertoo tositapahtumien pohjalta patagonialaisesta perheestä, joka 1960-luvun alussa ystävystyy hillityn saksalaisen lääkärin kanssa. Tällä on hämärä menneisyys, mielenkiintoa kaksostutkimuksiin ja lasten kehitykseen. Siitä voi tarkempi katsoja päätellä jo jotain huolestuttavaa. Ensiesitys. (Argentiina 2013)
https://www.aamulehti.fi/a/200809844

Kino: Saksalainen lääkäri (12)
1 h 30 minke 3.7.2019 12 pv 54354 katselua
(Wakolda, Argentina 2013) Tositarinaan perustuva draama patagonialaisesta perheestä joka 1960-luvun alussa ystävystyy lasten kehityksestä kiinnostuneeseen saksalaiseen lääkäriin jonka taustat ovat hämärän peitossa.

https://areena.yle.fi/1-2498631

Silli
Hercule Poirot
Viestit: 2189
Liittynyt: La Elo 25, 2018 12:28 pm

Re: Natsirikollisten suojelu vuoden 1945 jälkeen

Viesti Kirjoittaja Silli » Su Heinä 21, 2019 7:39 pm

Iivis kirjoitti:Leffailtaa kaipaavalle olisi tämmöinen tarjolla vielä 12 päivän ajan:
Saksalainen lääkäri
Kiitos Iivis! Huomasin kyseisen leffan Areenasta jossain vaiheessa ja kiinnostuin, mutta nyt olin sen jo unohtanut. Täytyy katsoa ehdottomasti.
Kauden kalasuositus: Jalostajan Saaristosilli & Sipulisilli

Avatar
sikakoira
Sherlock John Holmes
Viestit: 5226
Liittynyt: Ke Kesä 07, 2017 8:50 am

Re: Natsirikollisten suojelu vuoden 1945 jälkeen

Viesti Kirjoittaja sikakoira » Ti Heinä 30, 2019 9:27 pm

^
Katseltava elokuva tohtorista joka teki maailmaa mullistavia tieteellisiä kokeita ja auttoi ihmiskuntaa selviämään kamalista ongelmista.Kaikki kunnia nyky lääketieteestä kuuluu ,no ei kaikki mutta ...,herra Mengelelle.Sai elää onnellisesti palmujen alla loppuelämänsä ja sen pituinen se
If you want a vision of the future, imagine a boot stamping on a human face - forever.

George Orwell

H.Moilanen
Wallander
Viestit: 1024
Liittynyt: Ti Marras 12, 2019 2:30 pm
Paikkakunta: Vammala

Re: Natsirikollisten suojelu vuoden 1945 jälkeen

Viesti Kirjoittaja H.Moilanen » Ke Heinä 01, 2020 3:38 pm

Suosittelin tätä 12-osaista podcast-sarjaa jo toisessa ketjussa, mutta lisään myös tänne, koska aihe vähintään liippaa läheltä tämän ketjun otsikkoa. Ja tämä koskee Suomea!!! Podcast-sarjan jaksot ovat 14-20 minuutin mittaisia, joten niitä on helppo kuunnella vaikka yksi päivässä tai sopivissa tilanteissa autossa, junassa, ruokaa laittaessa jne.
Screenshot_20200630-200208~2.jpg
Screenshot_20200630-200208~2.jpg (22.42 KiB) Katsottu 2981 kertaa

Tapaus Felix Kersten
Himmlerin suomalaisen hierojan arvoitus

Felix Kersten oli SS-päällikkö Heinrich Himmlerin salaperäinen henkilääkäri, joka kertoi pelastaneensa kymmenien tuhansien keskitysleirivankien elämän. Oliko hän hyväntekijä vai huijari — vai yhtä aikaa molempia?

Ja miksi Himmlerin monikasvoinen hieroja kiinnostaa dokumentaristi Arto Koskista vuosikymmenestä toiseen?

Tapaus Felix Kersten -podcast perustuu Arto Koskisen kokemuksiin elokuvan ‘Kuka oli Felix Kersten?’ tekemisestä 90-luvun lopulla. Elokuvan oli tarkoitus kertoa hyvästä ja unohdetusta suomalaisesta hierojasta, mutta pian tekijätiimille selvisi, että Felix Kerstenin tarinassa on aukkoja, väärennöksiä ja salaisuuksia.

Tässä podcastissa Arto Koskinen etsii vastauksia häntä vaivanneisiin kysymyksiin. Miksi Felix Kerstenin tarina ei loksahda paikoilleen? Mikä on totuus lahjakkaasta Felix Kerstenistä, joka pystyi sulautumaan mihin tahansa ympäristöön? Suojelivatko Euroopan valtiot natsi-Saksan ydintä vielä sodan loputtua?

Linkki YLE Areenaan:
https://areena.yle.fi/audio/1-50072935
Ennen podcast-sarjan kuuntelua tai sen jälkeen/sijasta, voi katsoa Arto Koskisen ohjaaman elokuvan ‘Kuka oli Felix Kersten?’ (1998). Sekin löytyy YLE Areenasta: https://areena.yle.fi/1-2701651

H.Moilanen
Wallander
Viestit: 1024
Liittynyt: Ti Marras 12, 2019 2:30 pm
Paikkakunta: Vammala

Re: Natsirikollisten suojelu vuoden 1945 jälkeen

Viesti Kirjoittaja H.Moilanen » Ke Heinä 01, 2020 4:37 pm

Minulla on lukemista odottamassa myös kiinnostava kirja, nimittäin Joseph Goebbelsin pikakirjoittajan Brunhilde Pomselin (1911-2017) kertomus natsi-Saksan tapahtumista. Kirja on julkaistu suomeksi nimellä Sihteeri - Joseph Goebbelsin pikakirjoittajan perintö ja se perustuu suoraan Pomselin kertomuksiin, jotka hän kertoi elokuvakameran edessä vähän ennen kuolemaansa. Kuvausten aikana vuonna 2016 Pomsel oli jo 105-vuotias (!!!). Hänen on täytynyt siis olla todella rautainen mummeli sekä fyysisesti että henkisesti, jotta on moiseen suoritukseen kyennyt.


Screenshot_20200701-161613.jpg
Screenshot_20200701-161613.jpg (42.59 KiB) Katsottu 2962 kertaa

Laitoin kirjan tähän ketjuun, vaikka en ole kirjaa vielä lukenut, enkä tiedä tuleeko siinä esiin mitään natsirikollisten suojeluun viittaavaa. Päädyin ratkaisuun, koska kirjan takakannen tekstissä todetaan näin: "Vasta sodan päätyttyä Pomsel alkoi ymmärtää, mitä hänen ympärillään oli tapahtunut." Tämä on natsi-Saksan vuosiin liittyen varsin yleinen kommentti: "En tiennyt mitään", "ei meille kerrottu mitään", "ei minulle tullut sanomalehteä", "meille kerrottiin ihan erilaisia asioita", "olin vain kotona laittamassa ruokaa ja hoitamassa lapsia"...

Brunhilde Pomsel piti itseään loppuun asti syyttömänä. Uskoakseni hän ajatteli myös muiden natsi(naist)en olleen tietämättömiä hirmuteoista ja näin ollen syyttömiä. Kirjan lukemalla saa varmasti tietää paremmin, miten Pomsel selittää näkemyksiään ja millaisia muistoja hänellä on natsi-Saksan ajoilta. Hänen 105-vuotiaana elokuvakameralle kertomista muisteluista on tietysti julkaistu myös dokumenttifilmi: A German Life (2016).

Vastaa Viestiin