Tyynyliina

Nimi kertonee kaiken. Muista hyvä (huono) maku!
Avatar
Kuolemannaakka
Frank Columbo
Viestit: 9132
Liittynyt: Ma Touko 31, 2010 10:43 pm

Re: Tyynyliina

Viesti Kirjoittaja Kuolemannaakka »

Pitkä juttu tyynyliinan dna:sta ja Louhelaisesta:


https://yle.fi/uutiset/3-10946750

Tahra tyynyliinassa voisi jo paljastaa Bodominjärven murhaajan kasvot silmien ja hiusten väriä myöten – esteenä on Suomen laki
Geneettisen sukututkimuksen suosio on koko ajan kasvussa. Suomessa poliisi ei saa hyödyntää dna-tietokantoja rikostutkinnassa.
Helluntaiaamuna vuonna 1960 espoolainen kirvesmies on menossa Bodominjärven rantaan. Tarkoituksena on käydä uimassa omien ja naapurin lasten kanssa. Reissu keskeytyy syystä, joka jää osaksi suomalaista rikoshistoriaa.

Kirvesmies huomaa reitin varrella lyyhistyneen teltan ja sen yhteydessä kasan ruumiita. Kolme nuorta on murhattu raa´asti. Yksi uhreista jää henkiin, mutta on loukkaantunut. Tapaus jää kansakunnan muistiin Bodominjärven kolmoismurhana, ikuisena mysteerinä pysyvänä veritekona.

Rikospaikkatutkinnan yhteydessä teltan viereltä löydetään tyynyliina, jossa on jälkiä telttaseurueen ulkopuolisesta henkilöstä. Tyynyliinassa on veritahroja, jotka eivät veriryhmätutkimusten mukaan ole peräisin kenestäkään neljästä telttailijasta. Todistuskappale jää vaille selitystä, sillä 1960-luvun rikostutkimus ei vielä tunne käsitettä dna.

Tyynyliina nousee tutkijoiden mielenkiinnon kohteeksi jälleen 2000-luvulla – vuosikymmenenä, jolloin dna-tutkimus ottaa ennennäkemättömän harppauksen eteenpäin. Selviää, että tyynyliinassa on siemennestetahroja. Niistä eristetään dna:ta, joka ei ole kummankaan telttaseurueeseen kuuluneen miehen. Dna:lle ei kuitenkaan löydy vastaavuutta poliisin omista rekistereistä.

Vuonna 2019, lähes 60 vuotta Bodominjärven veritöiden jälkeen, maailmankuulu dna-tutkija Jari Louhelainen haluaa löytää vastauksen.

Viisi vuotta sitten Louhelainen, Liverpoolissa John Mooresin yliopistossa molekyylibiologina työskentelevä tutkija kohautti tiedemaailmaa uskomattomalla läpimurrolla. Suomalainen ilmoitti selvittäneensä pahamaineisen sarjamurhaajan, 1800-luvun lopun Itä-Lontoossa ainakin viisi naista silponeen Viiltäjä-Jackin todennäköisen henkilöllisyyden.

Brittiläinen liikemies Russell Edwards oli toimittanut Louhelaisen tutkittavaksi shaalin, jonka kerrotaan löytyneen murhaajan neljännen uhrin vierestä. Louhelainen löysi pitkien tutkimusten jälkeen shaalista sekä uhrin että aikanaan pääepäiltyihin kuuluneen puolalaissyntyisen Aaron Kosminskin dna:ta ja onnistui näin ollen yhdistämään molemmat samaan todistuskappaleeseen.

Viiltäjä-Jack-tutkimus herätti myös toivon monien muiden kuuluisien murhamysteerien selvittämiseen.

– Olen saanut yksityishenkilöiltä toiveita esimerkiksi Isojoella vuonna 1953 surmatun Kyllikki Saaren ja 60 vuoden takaisten Tulilahden henkirikosten tutkimisesta, kertoo Louhelainen.

Yhteen Suomessa selvittämättömään henkirikokseen hän päätti tarttua. Se on juuri Bodomin kolmoismurha, johon Louhelainen sai aineistoa nimenomaan yksityishenkilöltä.

Bodom erottuu monista muista, koska kaikista uhreista on olemassa dna-profiilit. Ne saatiin selville 2000-luvun alussa, kun kolmoismurha nousi uudelleen keskusrikospoliisin aktiiviseen tutkintaan.

Uhrit jopa kaivettiin ylös haudoistaan tarkempia tutkimuksia varten. Ja toisin kuin Kyllikki Saaren ja Tulilahden tapauksissa, Bodomista on olemassa muitakin näytteitä – kuten mahdollisen murhaajan dna:ta jo aiemmin mainitussa tyynyliinassa.

Louhelaisella on käytössään KRP:n rikoslaboratorion tulokset, joista selviää tuntemattoman henkilön dna-profiili. Hänellä ei kuitenkaan ole hallussaan varsinaista todistuskappaletta eli tyynyliinaa.

– En voi puhua enempää aineiston sisällöstä, Louhelainen sanoo.

Jos epäillyn tekijän dna:ta ei löydy poliisin omasta tietokannasta, onko vain odotettava, että tekijä joutuu joskus tekemisiin poliisin kanssa, jolloin hyvällä onnella hänen dna:nsa jää poliisille? Tähän saakka näin on ollut.

Yhdysvalloissa poliisi on kuitenkin ottanut uudet keinot käyttöönsä.

Murhaajia etsitään sukututkimuksen avulla
Geneettisen sukututkimuksen suosio on lisääntynyt vuosi vuodelta. Ihmiset haluavat saada selville, mistä päin maailmaa sukunsa on peräisin tai sitten etsitään esimerkiksi biologisia vanhempia.

Mitä enemmän ihmisiä saadaan tietokantoihin, sitä tarkemmaksi nämä tiedot tulevat.

– Julkisessa levityksessä olevissa tietokannoissa on maailmanlaajuisesti arviolta 20-30 miljoonaa dna-näytettä. Suomesta lähetettyjen näytteiden määrä on ehkä joitain kymmeniä tuhansia, molekyylibiologi Jari Louhelainen arvioi.

Ei siis mikään ihme, että rikostutkijat ovat hieroneet käsiään yhteen siinä toivossa, että moinen dna-kirjasto avautuisi heidänkin käyttöönsä. Yhdysvalloissa näin on tapahtunutkin.

– Siellä tämä näyttää olevan nousussa. Olen ollut siitä hieman yllättynyt. Ajattelin, että tässä olisi ollut enemmän eettisiä ja lainsäädännöllisiä esteitä.

Golden State -tappajan tutkimus on tapauksena tunnetuin.

Tunnistamattomana pysynyt sarjamurhaaja teki ainakin 12 henkirikosta, yli 45 raiskausta ja satoja asuntomurtoja ympäri Kaliforniaa. Syyllistä etsittiin yli 40 vuotta.

Huhtikuussa 2018 Kalifornian poliisi viimein pidätti miehen, jota se uskoo tappajaksi. Entinen poliisi, nyt 73-vuotias Joseph DeAngelo, narautettiin nimenomaan sukututkimussivustoa apuna käyttäen, kun tekijän näytettä verrattiin julkiselta sukututkimuksessa käytettävältä verkkosivustolta löytyneisiin dna-profiileihin. Sattumalta DeAngelon kaukainen sukulainen oli ladannut dna-tietojaan eräällä sivustolle ja sukulaisuussuhde Golden State -tappajaan paljastui.

Jari Louhelaisen mukaan samalla metodilla on yritetty selvittää Yhdysvalloissa yli 50 muuta ratkaisematonta rikosta. Pidätyksiä on hänen mukaansa tehty parikymmentä. Hänen mukaansa sama voitaisiin tehdä myös Suomessa.

– Teknisesti siihen ei ole mitään estettä. Minulla ei tosin ole tiedossa yhtään tapausta, jossa tällaista keinoa olisi Suomessa käytetty, Louhelainen toteaa.

Suomessa esteeksi nouseekin lainsäädäntö.

"Olisi hyvä ottaa kantaa"
Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen ei usko, että Suomen laki sallii sukututkimusta varten annettujen dna-tietojen käyttämistä rikostutkinnassa. Sylkinäytteiden ottamista, säilyttämistä ja tuhoamista säädellään tarkasti lailla.

– Ei voida ajatella, että ihmisten dna-tietoja käytettäisiin heidän tietämättään. Toisaalta olisi aika pulmallista ja hankalaa ilmoittaa kaikille tietokannoissa oleville, että heidän dna:taan halutaan käyttää rikostutkinnassa, pohtii Tolvanen.

Vaikka asiaan liittyvää lainsäädäntöä haluttaisiin joskus muuttaa, ei dna-vertailua sukututkimustietokantoihin tultaisi todennäköisesti tekemään lievien rikosten tutkinnassa.

– Se pitäisi rajata koskemaan nimenomaan hyvin vakavien rikosten, kuten henkirikosten tutkintaa, Tolvanen näkee.

Hän on jopa hieman ihmeissään, miksi aiheesta ei ole noussut enempää keskustelua, vaikka geneettisen sukututkimuksen suosio ei ole ainakaan vähenemään päin ja tietokannat kasvavat.

– Mielestäni oikeus- sekä sisäministeriön olisi hyvä ottaa asiaan kantaa. Suomessa tämä tuntuu olevan vielä aika avaamatonta aluetta.

Oikeusministeriön lainsäädäntöneuvos Janne Kanerva myöntää, ettei ole toistaiseksi kuullut asiasta käytävän keskustelua ministeriössä.

– Tämä on niin uusi asia, että sitä ei ole vielä ollut juuri puhetta. Pakkokeinolaissa tästä ei toistaiseksi ole säädetty, enkä ole asiaan törmännyt kuin julkisuudessa, Kanerva toteaa.

Lainsäädäntöneuvoksen mukaan geneettisten sukututkimustietojen käytön salliminen rikostutkinnassa olisi pitkällistä pohdintaa vaativa kokonaisuus.

– Se on aika moniulotteinen asia, johon liittyy myös tietosuojakysymyksiä. Laissa on määritelty tarkkaan, mitä tietoja saa käyttää mihinkin tarkoitukseen. Tällaiset asiat pitäisi pohtia uudelleen, Kanerva muotoilee.

Paljastuvatko Bodomin murhaajan kasvot?
Toistaiseksi Suomen poliisi ei siis saa hakea apua geneettisistä sukututkimustiedoista, ellei poliisin taltioimista dna-näytteistä löydy osumaa tuntemattomalle jäljelle. Louhelainen ei kuitenkaan ole poliisi vaan Iso-Britanniassa työskentelevä tutkija.

Aikooko hän verrata "Bodomin miehen" dna-profiilia geneettisiin sukututkimustietokantoihin?

– Sitä en voi vielä kommentoida, Louhelainen tyytyy toteamaan.

Tällä hetkellä Bodom-tutkimukset ovat odottavassa tilassa, sillä eteen on tullut hankaluuksia. Tyynyliina on keskusrikospoliisin hallussa, koska kyseessä on edelleen avoin murhatutkinta.

– En ole päässyt fyysiseen todistusaineistoon käsiksi. Tässä on olemassa toinenkin tie edetä, mutta sekin on vielä pahasti kesken.

Vuonna 2005, kun kolmoismurhasta käytiin oikeutta Espoon käräjäoikeudessa, syytetyn penkillä istui telttaseurueesta ainoana eloonjäänyt mies. Syyttäjät eivät pitäneet tyynyliinaa näyttönä ulkopuolisesta tekijästä, puolustuksen mukaan se nimenomaan oli todiste, joka osoittaa murhaajan olleen joku muu kuin syytetty.

Lopulta käräjäoikeus hylkäsi murhasyytteet ja katsoi seurueen neljännen jäsenen olleen todennäköisemmin yksi uhreista.

Jos Louhelainen pääsisi tutkimaan tyynyliinassa olevaa dna-jälkeä, hän voisi yrittää sen avulla mallintaa jopa jäljen jättäneen henkilön kasvot. Jos jälki kuuluisi syylliselle, voisimme siis jonain päivänä kenties nähdä, miltä Bodominjärven murhaaja näytti.

– Myös silmien ja hiusten väri on mahdollista saada selville dna-näytteestä. Kasvojen mallintamista dna:n avulla on tähän mennessä tehty ainakin Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Ruotsissa, Louhelainen sanoo.

Keskusrikospoliisi on viime vuosina avannut esimerkiksi Kyllikki Saaren henkirikoksen esitutkinta-aineiston, mutta Bodom-tutkinnassa kannet ovat vielä pysyneet kiinni.

Viiltäjä-Jackin kansiot yhä auki
Viiltäjä-Jackiin liittyvä tutkimus on saanut osakseen myös kritiikkiä, eivätkä kaikki usko murhamysteerin ratkenneen vieläkään. Vaikka täydellistä näyttöä yli 130 vuotta vanhan rikoksen tekijästä on enää mahdotonta saada, Louhelaisen mukaan tekijästä ollaan nyt niin varmoja kuin voidaan olla. Eikä Louhelainen suinkaan ole sulkenut Viiltäjä-Jack-kansiota vieläkään.

Tutkimusta jatketaan niin pitkälle kuin nykymenetelmin on mahdollista.

– Meillä on käytössämme tiettävästi viimeinen fyysinen todiste tapauksesta, joten siitä pitää yrittää saada kaikki irti. Tutkimus alkaa mennä tieteen kannalta äärirajoille, mutta aiomme viedä sen loppuun. Voi olla, että viimeiset yrityksemme epäonnistuvat. Katsotaan, tapahtuuko tässä jotain ennen joulua.
Laajennettu kakkospainos Ulvilan surma -kirjasta on valmis! Lataa ilmainen 340-sivuinen nettikirja allaolevasta linkistä! Salasana on "ulvila". Toimii 29.1.2021 asti.
https://we.tl/t-pR0tNA1i2A


Älä usko mitä sanon, tutki mitä sanon

Wagner
Adrian Monk
Viestit: 2616
Liittynyt: Ma Huhti 23, 2007 12:29 pm
Paikkakunta: Uusimaa
Viesti:

Re: Tyynyliina

Viesti Kirjoittaja Wagner »

Outoa, ettei tyynyliinaa eritteineen luovuteta tutkijalle, joka kuitenkin on
ammattitaitoisesti ratkaissut DNA-testein vanhojakin murhia.

Haisee sille, että poliisilla saattaa olla tekijät tiedossaan,
mutta Arska on edelleen tabu jo 60-luvulla alkaneen lahjonnan
ja maasutuksen takia... kertoi joutuneensa kesällä 1960
menemään siskonsa luokse Kaliforniaan jouduttuaan erittäin
pahoihin vaikeuksiin väkivaltaisuutensa takia...myöhemmin
kertoi, että jos ottaa maasta kiven ja lyö sillä päähän, niin
siitä ei enään kukaan nouse (kevät 1994 Tiistilässä).

https://fi.wikipedia.org/wiki/Fjalar_Jarva

Kuka olikaan Ruotsin kuninkaallisten kesäisäntä ja UKK:n kalakaveri ?
Hyvän tahdon autoja poliisi erityisvarusteineen sai ainakin 4.

Uhreja Bodomilla samoin 4, joista 1 selvisi hengissä.

Wer lebt, er hebt...

8)
8) :) :shock: :? Wag
:shock: :oops: :roll: :evil: Awanha Wäinämöinen laski laulellen vesiä: mieleni minun tekewi, Awaani ajattelewi.
Kalapää sinun, minä päällä pilun, pilu sinun, alla minun"

Maza
Jane Marple
Viestit: 1031
Liittynyt: La Touko 26, 2007 1:17 pm

Re: Tyynyliina

Viesti Kirjoittaja Maza »

Wagner kirjoitti:
Ma Syys 09, 2019 12:55 pm
Outoa, ettei tyynyliinaa eritteineen luovuteta tutkijalle, joka kuitenkin on
ammattitaitoisesti ratkaissut DNA-testein vanhojakin murhia.

Haisee sille, että poliisilla saattaa olla tekijät tiedossaan,
mutta Arska on edelleen tabu jo 60-luvulla alkaneen lahjonnan
ja maasutuksen takia... kertoi joutuneensa kesällä 1960
menemään siskonsa luokse Kaliforniaan jouduttuaan erittäin
pahoihin vaikeuksiin väkivaltaisuutensa takia...myöhemmin
kertoi, että jos ottaa maasta kiven ja lyö sillä päähän, niin
siitä ei enään kukaan nouse (kevät 1994 Tiistilässä).

https://fi.wikipedia.org/wiki/Fjalar_Jarva

Kuka olikaan Ruotsin kuninkaallisten kesäisäntä ja UKK:n kalakaveri ?
Hyvän tahdon autoja poliisi erityisvarusteineen sai ainakin 4.

Uhreja Bodomilla samoin 4, joista 1 selvisi hengissä.

Wer lebt, er hebt...

8)
Onpas sekavaa tekstiä. Onko mainitsemasi "Arska" mielestäsi syyllinen Bodomin kolmoismurhaan?
The path of the righteous man is beset on all sides by the inequities of the selfish and the tyranny of evil men.

Boswell
Scooby-Doo
Viestit: 22
Liittynyt: Ti Touko 09, 2017 5:54 pm

Re: Tyynyliina

Viesti Kirjoittaja Boswell »

Tyynyliina, mielestäni nyt tämän DNA tutkijan Louhelaisen esiintulo, voisi olla yksi ratkaisu tähän mysteeriin. Mielessäni on lähinnä se, että tyynyliina on ollut teltassa jo valmiiksi,vuokrateltta.Sillä kertokaa minulle, jos ko. tyynyliinan "kuminauhoissa" jotka tavallaan sitoivat tämän liinan pötkyläksi, oli verta tai kudosnestettä ja ko. kuminauhat oli siis katkaistu teräasetta käyttäen,niin tämä retkikunta ei ollut sitä tehnyt, vaan mielestäni pötkylä oli avattu siksi että jotain oli etsitty, joten kaikkien muiden tavaroiden katoamiseen liittyen, motiivina oli "ryöstö".Villein juttuhan on se, ettei ole kerrottu kumman kaa oli coitus int suoritettu ja mistä ne käytetyt kortsut löytyivät. Villi veikkaus, lyhistyneen teltan ulkopuolelta ja uhrina IB. Ja kun tyynyliina oli avattu, siihen oli kiva pyyhkiä loput. Mut joo, minä ja sairas mielikuvitus. Mutta annoin vain ajattelemisen aihetta. Sillä todettuhan on, että teltalta löytyi vierasta DNA:ta. Kukaan ei tiedä, kaikkea ei ole edelleenkään kerrottu.

Kunto Kalpa
Sofia Karppi
Viestit: 442
Liittynyt: Pe Marras 06, 2015 1:17 pm

Re: Tyynyliina

Viesti Kirjoittaja Kunto Kalpa »

Jos nyt keskustellaan tyynyliinan dna:sta ja jonkun epäillyn sukulaisen mätsäämisestä siihen, niin kysymys kai kuuluu, että onko Gyllströmin ja Lonkan sukua syynattu? Uskallan epäillä vahvasti, että ei.

Jos sukulaisuus jompaan kumpaan löydettäisiin, niin sen jälkeen rata olisi auki spekuloinneille siitä miksi runkkuliina sattui olemaan murhapaikalla.

Myrskylintu
Sabrina Duncan
Viestit: 372
Liittynyt: Su Huhti 12, 2009 12:56 pm

Re: Tyynyliina

Viesti Kirjoittaja Myrskylintu »

Olisi todella kova juttu, jos Louhelainen kykenisi selvittämään, tai edes todistamaan todennäköisyyden tekijästä. Mielestäni noiden kantojen vertailun voisi sallia murhatutkimuksissa, tiukasti rajattuna. On vähän semmoinen tunne että Louhelainen tämän vielä selvittää, on se semmoinen puurtaja. Itse olen pitänyt Nilsiä syyllisenä mutta Louhelaisen tutkimus mahdollisesti pakottaisi muuttamaan kantaa.

Kunto Kalpa
Sofia Karppi
Viestit: 442
Liittynyt: Pe Marras 06, 2015 1:17 pm

Re: Tyynyliina

Viesti Kirjoittaja Kunto Kalpa »

Nostan hattua Myrskylinnulle, jos hän todellakin vaihtaa käsitystään syyllisestä.

Tavallaanhan Bodomin tapaus on kohtalaisen yksinkertainen. Seksuaalirikos, tai sellaiseksi lavastettu, jossa tekopaikalta löytyy runkkuliina. Lönnbergin lsusunnosta päätellen suht tuore sellainen. Siispä ei tarvitse kuin löytää se, joka jätti tyynyliinaan dna:nsa. - Hyvin yksinkertaista, ja sukulainenkin kelpaa.

Lainsäädännöstä on kirjoiteltu, mutta se ongelma poistuu, jos vertailunäytteen antaja antaa suostumuksensa tutkimukselle.

kapteeni
Harjunpää
Viestit: 344
Liittynyt: Ti Kesä 05, 2007 7:13 pm

Re: Tyynyliina

Viesti Kirjoittaja kapteeni »

Kunto Kalpa kirjoitti:
Ma Loka 14, 2019 10:02 pm
Tavallaanhan Bodomin tapaus on kohtalaisen yksinkertainen. Seksuaalirikos, tai sellaiseksi lavastettu,
Onko tuosta nyt epäselvyyttä, kumpi, vai mistä löytyy sellanen pervo, joka alkaa raiskaamaan jo viilennyttä ruumista?

Se lienee epäselvää, liittyykö tyynyliina edes mitenkään telttaseurueeseen ja murhailtaan, vai onko se tuotu jo aiemmin paikalle?

Ja vaikka liina olisi telttaseurueen perua, niin ei kai se välttämättä liity rikokseen mitenkään?

Lucky

Re: Tyynyliina

Viesti Kirjoittaja Lucky »

Tuo Louhelaisen selvitys viiltäjä-Jackista on saanut paljon kritiikkiä mm siitä ,että sen huivin alkuperästä ei ole mitään todisteita että se olisi kuulunut yhdelle uhreista. Sitä ei esim ollut uhrin tavaroihin luoteltu ja tuskin poliisi olisi antanut murhan uhrin veristä huivia lahjaksi vaimolleen ja että huivia ei olisi koskaan pesty.

Epäilen tuon liinan liittymistä murhiin. Liinassa oli lehtivihreää ja se voi hyvinkin puhua sen puolesta että liina on ollut jo aikaisemmin murhapaikalla. En usko että murhaaja olisi leikannut sen irti Irmeliltä tekojen jälkeen. Liinassa ollut veri ei kuulunut kenellekään nuorista ja Irmelillä oli silloin kuukautiset. Epätodennäköistä myös että murhaaja olisi kaivanut liinan Irmelin tavaroista ja jäänyt sitten ennen murhia tai niiden jälkeen jollekin puskarunkulle.

Liinasta saatuja näytteitä oli verrattu muistaakseni ainakin kolmeen epäilyyn Nilsin lisäksi ja ne eivät täsmänneet. En tiedä ketä nämä epäillyt olivat, mutta ainakin sitä on silloin jo testattu.

Vaikka Louhelainen saisikin selvitettyä jälkien jättäjän, niin sieltä saattaa ihan hyvin tulla esille joku Matti Meikäläinen , mutta en usko että sieltä mitään Assmaneja ym paljastuisi. Kaikki on tosin mahdollista, mutta henkilöllisyyden selvittäminen ei sinäänsä tuo mielestäni mitään läpimurtoa tähän tapaukseen. Murhista on jo niin kauan ja on hieman hakuammuntaa ajatella että liinan jälien jättäjä on murhaaja, koska se on näin pitkä ajan jälkeen aika mahdotonta alkaa sitomaan murhiin jos minkäänlaisia muita todisteita ei ole .

Kunto Kalpa
Sofia Karppi
Viestit: 442
Liittynyt: Pe Marras 06, 2015 1:17 pm

Re: Tyynyliina

Viesti Kirjoittaja Kunto Kalpa »

Yllä oleviin viitaten totean sen itsestään selvyyden, että uudet tutkimukset eivät tosiaan ole kuin historiankirjiitusta. Näinhän on ollut myös Viiltäjä-Jackin kohdalla. Mutta et kai Lucky tosissaan meinaa, että jostain randomliinasta löytyisi pääepäillyn siemennestettä? Vai onko sukulaisuus vain sattuma? Scotland Yardista oli sanottu, että ko. epäilty tiedettiin aina syylliseksi.

Mitä sitten, jos tyynyliinan dna:sta on linkki johonkin epäiltyyn? Lienee jokaisen oma päätös, muuttaako käsitystään syyllisestä vai toteaako, että runkkuliinoja nyt löytyy sieltä sun täältä jopa sieltä missä heidän ei ole pitänyt olla.

Julperi
Hetty Wainthropp
Viestit: 462
Liittynyt: Su Marras 27, 2011 10:21 pm

Re: Tyynyliina

Viesti Kirjoittaja Julperi »

Tässä eräs on vouhkannut tyynyliinaan kirjaimista. Eikös ne joku todennut poliisin merkinnöiksi (valokuvassa) ja joku toinen väitti että ne tarkoittavat bemböle sjukhus jne.jne.
Tässä ketjussa jossain näin oli, muistelen.
Jos muistan väärin, korjatkaa. (Urho/Kunto)

strangelove
Adrian Monk
Viestit: 2848
Liittynyt: To Loka 09, 2008 11:32 am

Re: Tyynyliina

Viesti Kirjoittaja strangelove »

Kunto Kalpa jo edellä vastasikin, mutta lisään vielä. Viiltäjä-Jack-tutkimuksessa on nimenomaan otettu se kanta, että shaali ei kuulunut uhrille vaan tekijälle, joka murhan jälkeen jätti sen rikospaikalle. Syitä tähänkin on perusteltu ja asiaan saattoi liittyä symboliikkaa (shaalissa oli tietynlaisia kuvioita), mutta se jää arvailuksi. Joka tapauksessa ei ole uskottavaa, että rutiköyhä ja koditon uhri olisi pitänyt mukanaan arvokasta shaalia, joka oli puhdasta silkkiä ja vieläpä vesiliukoisella värillä värjätty eli ei olisi kadulla asuneen hallussa säilynyt kunnossa. Lisäksi shaali on peräisin samalta suunnalta, josta epäiltykin oli kotoisin.

Kuten KK totesi, voidaan esineiden alkuperällä ja sillä, mikä kuului kenellekin, väitellä vaikka kuinka, mutta todisteethan ne ovat jotka tässä tapauksessa puhuvat. Onko uskottavaa, että vahvan epäillyn dna:ta löytyy rikospaikalta ilman, että hänellä olisi mitään tekemistä rikoksen kanssa? Yleinen elämänkokemus sanoo, että ei. Poislukien tietysti sellaiset henkilöt, joiden paikalla ololle on järkevä selitys. Mutta jos tyynyliinasta löytyisi vaikkapa kioskimiehen dna:ta, niin sekö ei muka todistaisi mitään, koska "liina voi olla kenen tahansa?" En ihan jaksa ymmärtää.

Kunto Kalpa
Sofia Karppi
Viestit: 442
Liittynyt: Pe Marras 06, 2015 1:17 pm

Re: Tyynyliina

Viesti Kirjoittaja Kunto Kalpa »

Täydennän vielä strangeloven hyvää kirjoitusta toteamalla, että erituisen raskauttavaksi tyynyliina muuttuu, jos siitä löytyy dna:ta henkilöltä, jolla nimenomaisesti ei pitänyt olla asiaa Bodomilla.

Lucky

Re: Tyynyliina

Viesti Kirjoittaja Lucky »

MInä tarkoitin nyt lähinnä sitä, että kun tää Louhelainen väittää että siitä liinasta selviää murhaajan henkilöllisyys, että sitä ei voi vannoa noin varmaksi, koska se liina saattaa olla hyvinkin jonkun sellaisen jättämä, jolla ei ole mitään osuutta näihin tekoihin. Liina on myös saattanut olla siellä jo kauemman aikaa. Se ei edes välttämättä kuulunut Irmelille eikä muillekaan telttailijoista.

En tarkoittanut etteikö liinaa kannattaisi tutkia, mutta se pitää ottaa huomioon että se ei liity välttämättä mitenkään murhiin ja sen jättäjä saattaa olla kuka tahansa. Ajatellaampa vaikka asiaa niin, että jos sieltä nyt paljastuisi joku henkilö joka on mahdollisesti jo kuollut, niin silloin on se ikävä asia , että tätä henkilöä saatetaan alkaa pitää murhaajana ,vaikka mitään todisteita ei tätä henkilöä vastaan olisi ja jos tää henkilö olisi myös täysin osaton koko juttuun ja käynyt aikaisemmin Bodomilla ja liina on sitten jäänyt sinne.

Mikäli se kuuluisi jollekin teoista epäilylle, niin se antaa vain aiheen epäillä hänen osuuttaan, mutta mitenkään virallisesti juttua ei voi sen perusteella ratkaista jos epäilty henkilö on jo kuollut, se antaa vain vahvemman epäillyn, koska muut todisteet puuttuvat. Verraten esimerkiksi siihen uunisurmaan, jossa tää epäilty mies vapautettiin syytteistä, koska syyllisyyttä ei voitu todisteiden puutteessa todeta , vaikka kaikki merkit viittasivat siihen että mies on tappanut vaimonsa. Teosta oli kulunut niin paljon aikaa että todisteita ei juuri ollut ja pojan havainnot ym otettiin liian myöhään huomioon. Näin ollen tapausta ei virallisesti koskaan ratkaistu, mutta epäily ja tekijän todennäköisyys on tiedossa.

Koitin etsiä tietoa siitä, että ketkä ne kolme muuta epäiltyä olivat joihin testattiin näitä liinan jälkiä, mutta en ole löytänyt siitä mitään tietoa, mutta neljä henkilöä ( Nils yksi) on ainakin silloin tutkittu asian tiimoilta ja he eivät olleet niitä jälkiä jättäneet.

Kunto Kalpa
Sofia Karppi
Viestit: 442
Liittynyt: Pe Marras 06, 2015 1:17 pm

Re: Tyynyliina

Viesti Kirjoittaja Kunto Kalpa »

Olemme Luckyn kansaa periaatteessa ihan samaa mieltä siitä, että tyynyliinalla on arvoa vain historisnkirjoituksen kannalta.

Näytteitä otettiin sellaisilta miehiltä, jotka olivat olleet Irmelin kanssa tekemisissä. Olivatko kaikki päässeet penetraatioasteelle on arvoitus ja sellaisena pysyköön.

Vastaa Viestiin