Karl Valdemar Gyllström oli murhaaja

Nimi kertonee kaiken. Muista hyvä (huono) maku!
Juniorihölkkääjä
Remington Steele
Viestit: 223
Liittynyt: Ma Huhti 30, 2007 11:44 am

Karl Valdemar Gyllström oli murhaaja

Viesti Kirjoittaja Juniorihölkkääjä »

Näin väittää Ulf Johansson, joka on kirjoittanut aiheesta väitettä tukevan kirjan.

http://www.lansivayla.fi/artikkeli/4607 ... minjarveen
29.11.2016 - 14.46

Puheenaihe

Poliitikko väittää tietävänsä Bodomin murhaajan – "Hukuttautui Bodominjärveen"

Kuva
Ulf Johansson on Bodominjärven rannalla paikalla, jolla murhattujen nuorten teltta oli. Murhatutkimuksissa ei ole ratkennut, kuka teot teki. (Anneli Tuominen-Halomo)

Kuva
Murhaniemi ja paikka, jolla nuorten teltta oli. Ulf Johansson osoittaa kuvassa oikealla olevaa puuta, jonka juurella poikien moottoripyörät olivat. (Anneli Tuominen-Halomo)

KULTTTUURI Bodomin murhamysteeri kiehtoo yhä. Espoolainen Ulf Johansson väittää tietävänsä, kuka oli murhaaja.

Kirjailija, kunnallispoliitikko Ulf Johansson tietää, kuka murhasi kolme telttailemassa ollutta nuorta Bodominjärven rannalla kesäkuussa 1960. Johansson itse oli tuolloin 18-vuotias.

– Minä ja kaikki muutkin pohjoisespoolaiset olemme aina tienneet, kuka murhaaja oli, Johansson vakuuttaa.

Nyt Johansson on kirjoittanut aiheesta kirjan Legenden om Bodom – Århundradets mordmysterium.

– Olen varma, että paikallinen kioskinpitäjä oli murhaaja. Hienotunteisuussyistä puhun hänestä vain Valluna. Tällä nimellä hänet täällä tunnettiin. Vallu oli raaka ja väkivaltainen mies, se tiedettiin koko Pohjois-Espoossa.

Kohtalokkaana päivänä, helluntaiaattona, Ulf Johansson kavereineen oli järvellä uimassa. He kohtasivat telttailemaan tulossa olleet nuoret. Johansson kavereineen huomasi heti, että he eivät ole paikkakuntalaisia.

– Vallu koki, että vesilaitokselle johtava tie ja järven rantakalliot ovat jotenkin hänen vastuullaan. Hän vihasi telttailijoita, Johansson kertoo.

Nyt Murhaniemenä tunnettava paikka on kaunis niemi, joka kuului Oittaan kartanoon. Telttailu ei ollut kiellettyä.

Matkalla järven rannalle nuoret pysähtyivät ostamaan kioskilta juotavaa ja purukumia. Vallu ei voinut sietää kovia ääniä ja toisessa moottoripyörässä oli rikkinäinen äänenvaimentaja. Siitä hän raivoistui.

Vallu piti kyläläisiä kauhun vallassa, joten nämä eivät uskaltaneet paljastaa tietojaan poliisille."

Vallu kielsi nuoria menemästä telttailemaan, mutta nuoret väittivät vastaan. Kyläläisiä oli todistamassa sanaharkkaa.

– Kun Vallu tiesi, että niemessä on telttailijoita, hänellä oli tapana käydä katkaisemassa teltan narut niin, että se romahti nukkujien päälle.

Näin kävi Johanssonin mukaan murhayönäkin. Vallulla oli tapana piilotella rautaputkea saappaansa varressa ja lisäksi hänellä oli aina puukko, Lapinleuku mukana.

Kun teltta oli lysähtänyt kasaan, Vallu näki, missä kohtaa nuoret nukkuivat ja löi heitä päähän rautaputkella. Hän viimeisteli tekonsa puukolla. Ainoa, joka selvisi hengissä, oli Nils Gustafsson.

Bodomin murhien tutkinta aloitettiin 2000-luvulla uudelleen ja Gustafssonia epäiltiin murhista. Hänet todettiin syyttömäksi.

– Nils oli nuorista isoin ja vahvin, hän pystyi tappelemaan vastaan. Sen vuoksi hänellä oli viiltohaavoja käsissään.

– Kaksi nuorta lintubongaria lähestyi Högnäsin suunnalta. Vallu joutui jättämään Gustafssonin ja kiirehtimään pois. Bongarit näkivätkin hänen jalkansa, kun hän juoksi rannalle päin, Johansson selvittää.

Vallu piti kyläläisiä kauhun vallassa, joten nämä eivät uskaltaneet paljastaa tietojaan poliisille. Vallu vaati vaimoaan kertomaan poliisille, että hän on ollut koko yön kotona, muutoin hän tappaisi tämän ja lapsensa.

Koska Vallu tunsi alueen erittäin hyvin, hän pystyi piilottamaan murha-aseet ja muut tavarat helposti.

Koko tapaus olisi Johanssonin mukaan unohdettu, jos sitä ei olisi alettu tutkia uudelleen. Hän mietti kirjan tekemistä pitkään, ja monet kaverit suorastaan painostivat häntä kirjoittamaan.

Vallun syyllisyyden puolesta puhuu Ulf Johanssonin mukaan se, että tämä hukuttautui Bodominjärveen murhien tapahtumapaikalla.

– Vallun vaimo sairastui rintasyöpään ja tiedettiin, ettei hän enää palaa sairaalasta. Sairaalassa hän kertoi ystävälleen, että hänen miehensä on murhaaja. Poliisi kävi kuulustelemassa häntä, mutta vaimo vaikeni, koska pelkäsi, että lapset joutuvat vaikeuksiin.

Vaimo kuoli pian Vallun kuoleman jälkeen. Hän ei halunnut tulla haudatuksi samaan hautaan.

– Ennen kuolemaansa Vallu tunnusti teot kolmelle ihmiselle, mutta poliisi ei ottanut asiaa tosissaan, koska poliisin mukaan kyse oli humalaisten höpinöistä, Johansson tuhahtaa.

Sekin puhuu Johanssonin mukaan Vallun syyllisyyden puolesta, että murhapaikalla oli joka kesä kukkia, samanlaisia kuin Vallun mökin nurkalla kasvoi.

– Kun Vallu kesällä 1969 teki itsemurhan, kukkia ei ole sen jälkeen ilmestynyt paikalle.

Haastattelukirja

* Ulf Johansson on Porkkalan evakko, joka on asunut Pohjois-Espoossa 3-vuotiaasta lähtien.
* Toiminut kaupunginvaltuutettuna 36 vuotta ja edustaa nykyään Vårt Esbo - Meidän Espoomme -ryhmää.
* Legenden om Bodom -kirja on omakustanne. 159 sivua, sisältää myös arkistokuvia ja uusia valokuvia.
* Kirja on ruotsinkielinen.
* 800 kappaleen painoksesta yli puolet on jo myyty.
* Kirjaa varten Ulf Johansson haastatteli 36 ihmistä, mukaanlukien Nils Gustafssonia, joka selvisi murhayöstä hengissä.
* Pahuuden asiantuntijoina ovat mm. psykiatri Claes Andersson ja arkkipiispa emeritus John Vikström.
*]Kirjassa on tarinoita myös Bodominjärveä ympäröivistä kartanoista.
*]Kirja on myynnissä Espoossa Akateemisessa kirjakaupassa, Talomuseo Glimsissä ja Bembölen kahvituvassa, Helsingissä Akateemisessa kirjakaupassa.
*]Kauniaisissa kirjaa myy Kello ja kulta, Kirkonummella Luckan.

Wagner
Adrian Monk
Viestit: 2623
Liittynyt: Ma Huhti 23, 2007 12:29 pm
Paikkakunta: Uusimaa
Viesti:

Re: Karl Valdemar Gyllström oli murhaaja

Viesti Kirjoittaja Wagner »

Joopajoo. Olin Bodomilla elokuun alussa 1969 veneellä uistelemassa kun Gyllström hyppäsi murhaniemen kärjessä olevalta kalliolta järveen. Ei se mitään tunnustanut, oli mahdollisesti jurrissa. Fisuja tuli hyvin, hauki, ahvenia ja kuhia. Heinäkuinen rauhoitusaika oli juuri päättynyt ja keli oli kiva soudella. Gyllström ei siis hukuttautunut surmapaikalla enkä ole kuullut hänen katkoneen teltannaruja. Eräs tuntemani taho oli hänen kanssaan ottanut viinaa ja saunonut, jolloin Gylle tapansa mukaan antoi ymmärtää olevansa kolmoissurman tekijä. Näin ei kuitenkaan ole; vain eräs tuntemani Arska, joka on surmat minullekin tunnustanut, osasi kertoa niihin liittyvistä yksityiskohdista jo 1991 alkaen, jotka tulivat yleisölle esiin vasta KRP:n tutkinnan jälkeen. Sattui onnekseen olemaan vauraan isän poika ja livisti Amerikkaan kesällä 1960 kertoen joutuneensa erittäin pahoihin vaikeuksiin väkivaltaisuutensa takia. Knut ja muita aaseja isänsä kuulemma kestitsi vuosikaudet eri pippaloissaan.

Wer hebt, er lebt.

8)

tuumaaja
Armas Tammelin
Viestit: 71
Liittynyt: Su Joulu 07, 2014 4:59 pm

Re: Karl Valdemar Gyllström oli murhaaja

Viesti Kirjoittaja tuumaaja »

Kiitoksia junnuhölkkääjälle tuosta jakamastasi jutusta. Kaikessa yksinkertaisuudessaan näin se murhahomma suurinpiirtein on varmaan mennyt. Yksikin kylähullu pystyy vaikka mihin vaan,se on taas tänä päivänäkin nähty. Esim. (Sarjahukuttaja)..ja näitähän aina riittää! Ei tarvita foliohattua.. :wink:

Sverdlov
Martin Beck
Viestit: 847
Liittynyt: Pe Marras 11, 2016 9:28 am

Re: Karl Valdemar Gyllström oli murhaaja

Viesti Kirjoittaja Sverdlov »

Wagner kirjoitti:Fisuja tuli hyvin, hauki, ahvenia ja kuhia. Heinäkuinen rauhoitusaika oli juuri päättynyt ja keli oli kiva soudella.
8)
Minkähän kalan rauhoitusaika oli heinäkuussa?
Anteeksi nimimerkkini, mutta en tiedä mihin päin sen pitäisi viitata?

Misri
Jessica Fletcher
Viestit: 3451
Liittynyt: La Marras 22, 2008 12:05 pm

Re: Karl Valdemar Gyllström oli murhaaja

Viesti Kirjoittaja Misri »

" Korppi on vanhoissa kulttuureissa / kansantarustoissa liitetty pääasiallisesti pahan voimiin ja tuonpuoleiseen ... Korppia on pidetty paholaisen liittolaisena paitsi värinsä, myös oletetun viisautensa ja pitkän ikänsä vuoksi ..."

Pahuus eri muodoissa ja sen liittäminen ihmisen persoonaan on tehokas ja toimiva strateginen keino ajaa tietynlaisia ajatuksia, tiettyyn haluttuun suuntaan. Mikä se sitten kenenkin kirjoittajan ajamaa omaa tai jonkun muun.. toisen etua, agendaa kulloinkin parhaiten palvelee ? Mitään uutta lisäarvoa/tietoa, ei tämäkään UUSI kirjallinen ( "omakustanneteos") sen anti, ei tuo näihin Bodomin kolmoissurmiin. Samat vanhat kirjalliset teemat siinä toistavat itseään.

Vanhat sadut, niille oli sijansa ja merkityksensä syystä, että niistä lapset oppivat erottamaan hyvän ja pahan toisistaan. Ilmeisesti tässä uudessa kirjallisessa tuotoksessa, on haluttu tietoisesti luoda mielikuvia sadunomaisesta onnellisesta, siististä loppupäätelmästä, jossa paha sai aina lopulta sen palkkansa. Se, että joku luulee tietävänsä oikean murhaajan ja perustelee tietämystään tietyn henkilön persoonallisella pahuudella, ja kun vielä kaikki hänen kaveritkin luulevat tietävänsä murhaajan.. se kertoo kyllä siitä, että näkemykset ovat vahvasti sidoksissa tunteisiin ja niistä muodostuneisiin mielikuviin... Linkitetystä artikkelista kävi myös ilmi se, ettei kirjoittaja ole perehtynyt mitenkään huolella tukinta-aineistoon, tavaroiden sijainnissa oli ristiriitaa rikospaikkatutkintaan nähden ( esim. moottoripyörät niiden sijainti ) sekä myöskin uhrien astalovammojen astalotyyppi ("putki"), ovat ristiriidassa ruuminavauspöytäkirjojen tietoihin nähden.

Matlock
Christopher Lorenzo
Viestit: 1508
Liittynyt: Pe Marras 02, 2007 6:18 pm
Paikkakunta: Helsinki

Re: Karl Valdemar Gyllström oli murhaaja

Viesti Kirjoittaja Matlock »

Jos kioskimies todella on käyttäytynyt kirjassa kuvatulla tavalla eli katkonut telttojen naruja ja liikuskellut puukko ja rautatanko mukanaan, niin kyllä hän murhaaja on. Muuten liian monta sattumaa.
Pasilan mies.

Myrskylintu
Sabrina Duncan
Viestit: 372
Liittynyt: Su Huhti 12, 2009 12:56 pm

Re: Karl Valdemar Gyllström oli murhaaja

Viesti Kirjoittaja Myrskylintu »

Mikä tämä hammas-juttu oli? Veteraanit kuulleet ennen?
Johanssonin mukaan murhapaikalta on tutkinnan yhteydessä löytynyt hammas, joka ei olisi kuulunut uhreille.

Wagner
Adrian Monk
Viestit: 2623
Liittynyt: Ma Huhti 23, 2007 12:29 pm
Paikkakunta: Uusimaa
Viesti:

Re: Karl Valdemar Gyllström oli murhaaja

Viesti Kirjoittaja Wagner »

Sverdlov kirjoitti:
Wagner kirjoitti:Fisuja tuli hyvin, hauki, ahvenia ja kuhia. Heinäkuinen rauhoitusaika oli juuri päättynyt ja keli oli kiva soudella.
8)
Minkähän kalan rauhoitusaika oli heinäkuussa?
Kuhan rauhoitusaika Bodomilla, ei saanut käyttää uistinta eikä passiivipyydyksiä, kuten verkkoa.Tuolloin myös Bodomin Koukkupojat Ry suojeli kookkaiden haukien kevätkutua nykyisen uimarannan kohdalla olleessa kaislikossa. Olin tuolloin Koukkupoikien jäsen.

8)

Wer nicht hebt, also nicht lange lebt.
Heben und leben lassen,

Wagner
Adrian Monk
Viestit: 2623
Liittynyt: Ma Huhti 23, 2007 12:29 pm
Paikkakunta: Uusimaa
Viesti:

Re: Karl Valdemar Gyllström oli murhaaja

Viesti Kirjoittaja Wagner »

Myrskylintu kirjoitti:Mikä tämä hammas-juttu oli? Veteraanit kuulleet ennen?
Johanssonin mukaan murhapaikalta on tutkinnan yhteydessä löytynyt hammas, joka ei olisi kuulunut uhreille.
Arskalle oli jo nuorena rakennettu posliinit, joita on uusinut määrävälein,
DNA Arskasta ja uudet rikoslabrojen menetelmät hiukkastutkimisineen käyttöön,
niin eiköhän rikos ole ratkaistu. Sama analyysi ns. "lintupoikien osalta.

8) Awaa hieman kaipaillen...
8) :) :shock: :? Wag
:shock: :oops: :roll: :evil: Awanha Wäinämöinen laski laulellen vesiä: mieleni minun tekewi, Awaani ajattelewi.
Kalapää sinun, minä päällä pilun, pilu sinun, alla minun"

Quorthon
Nikke Knakkertton
Viestit: 161
Liittynyt: To Heinä 19, 2007 5:37 pm

Re: Karl Valdemar Gyllström oli murhaaja

Viesti Kirjoittaja Quorthon »

Gyllström on järkevin tekijäehdokas, mutta jutussa mainittujen "uusien" tietojen on oltava erinomaista kirjan markkinointia, koska muutoin juttu olisi selvinnyt jo 1960, ja olisi kaikkea muuta kuin "mysteeri".

Pidän siis Gyllströmiä hyvin potentiaalisena tekijänä, mutta ihan näin helppoon en silti mene.

Montakohan kirjailijaa on yhteensä tullut ulos oman ehdokkaansa kera tunnetuissa murhajutuissa, tehden teoriastaan kirjan?

Kunto Kalpa
Sofia Karppi
Viestit: 442
Liittynyt: Pe Marras 06, 2015 1:17 pm

Re: Karl Valdemar Gyllström oli murhaaja

Viesti Kirjoittaja Kunto Kalpa »

Odotan innolla lukukokokemusta. Olen itsekin keskustellut kioskimiehen naapurin ja entisen päätutkijan kanssa. Naapuri oli varma miehen syyllisyydestä ja tutkija piti miestä todennäköisimpänä syyllisenä ja totesi alibin olevan hutera. Hutera mm. siksi, että oli suht yleisessä tiedossa, että mies ja rouva nukkuivat erillään. En silti ryhdy pitämään miestä "varmana syyllisenä" jollei kirja tuo jotain todella konkreettista uutta näyttöä esille. Yksi mielenkiintoinen asia voisi olla metsätyöntekijä Laurila ja hänen Tukholmassa kaupittelemansa Bodom-kello. Kioskimies puukotti Laurilaa alkuvuodesta 1969, ja tapaus odotti oikeuskäsittelyä, kun mies kuoli.

Nauttiko kioskimies murhaepäillyn maineesta. Kenties. Zodiacin, Palmen ja Hanrattyn (viimeinen Britanniassa teloitettu) tapauksissahan joku epäilty on täysin rinnoin nauttinut epäilyksistä ja paistatellut jopa julkisuudessa maineellaan.

strangelove
Adrian Monk
Viestit: 2849
Liittynyt: To Loka 09, 2008 11:32 am

Re: Karl Valdemar Gyllström oli murhaaja

Viesti Kirjoittaja strangelove »

Kirjaan on haastateltu tiettävästi myös Nils Gustafssonia. Olisi kiinnostavaa tietää, mitä pitkään hiljaiseloa viettänyt Gustafsson on kertonut.
Kunto Kalpa kirjoitti:Odotan innolla lukukokokemusta. Olen itsekin keskustellut kioskimiehen naapurin ja entisen päätutkijan kanssa. Naapuri oli varma miehen syyllisyydestä ja tutkija piti miestä todennäköisimpänä syyllisenä ja totesi alibin olevan hutera. Hutera mm. siksi, että oli suht yleisessä tiedossa, että mies ja rouva nukkuivat erillään. En silti ryhdy pitämään miestä "varmana syyllisenä" jollei kirja tuo jotain todella konkreettista uutta näyttöä esille. Yksi mielenkiintoinen asia voisi olla metsätyöntekijä Laurila ja hänen Tukholmassa kaupittelemansa Bodom-kello. Kioskimies puukotti Laurilaa alkuvuodesta 1969, ja tapaus odotti oikeuskäsittelyä, kun mies kuoli.
Liekö vain legendaa, mutta perimätiedon mukaan Laurila oli tokaissut Gyllströmille: "Jos kerran olet Bodomin murhaaja, niin puukota sitten minutkin". Tämän jälkeen Gyllström oli iskenyt Laurilaa puukolla.
Kunto Kalpa kirjoitti:Nauttiko kioskimies murhaepäillyn maineesta. Kenties. Zodiacin, Palmen ja Hanrattyn (viimeinen Britanniassa teloitettu) tapauksissahan joku epäilty on täysin rinnoin nauttinut epäilyksistä ja paistatellut jopa julkisuudessa maineellaan.
En usko, että nautti. Mieshän rakensi tontilleen valtavan lauta-aidan, jotta saisi olla rauhassa uteliailta katseilta. Gyllströmin on sanottu päinvastoin ahdistuneen murhaajan maineestaan. Tätä ovat jotkut pitäneet myös yhtenä keskeisenä syynä siihen, että Gyllström päätti päivänsä vuonna 1969.

Sverdlov
Martin Beck
Viestit: 847
Liittynyt: Pe Marras 11, 2016 9:28 am

Re: Karl Valdemar Gyllström oli murhaaja

Viesti Kirjoittaja Sverdlov »

Ketjussa "Motiivi teoille" on myös kirjoituksia paikallisten henkilöiden varmuudesta tekijän henkilöllisyyteen.
Anteeksi nimimerkkini, mutta en tiedä mihin päin sen pitäisi viitata?

Kunto Kalpa
Sofia Karppi
Viestit: 442
Liittynyt: Pe Marras 06, 2015 1:17 pm

Re: Karl Valdemar Gyllström oli murhaaja

Viesti Kirjoittaja Kunto Kalpa »

Ihan yleisellä tasolla on suorastaan ihmeellistä ajatella, ettei Bodomin tai Kyllikki Saaren tapauksissa saatu aikaiseksi syytettä sille todennäköiselle tekijälle. Sen mitä olen seurannut käytäntöjä, niin aika uskomattoman heikoin todistein mennään välillä käräjille.

Gyllströmin syyllisyyttä vastaan on kaiken aikaa puhunut eniten Kivilahden ja bongaripoikien todistukset sekä teon seksuaalirikosluontteisuus. Jälkimmäinen toki sillä oletuksella, ettei ukko ollut mikään pervo.

EkstroverttiEevertti

Re: Karl Valdemar Gyllström oli murhaaja

Viesti Kirjoittaja EkstroverttiEevertti »

Myrskylintu kirjoitti:Mikä tämä hammas-juttu oli? Veteraanit kuulleet ennen?
Johanssonin mukaan murhapaikalta on tutkinnan yhteydessä löytynyt hammas, joka ei olisi kuulunut uhreille.
Tarkoittanee (tai sitten ei) teltan pohjalta löytyneitä ilmeisesti etuhampaita (4kpl), joiden tähän asti on yleisesti oletettu olleen peräisin Björklundin suusta.

Vastaa Viestiin