Romanikerjäläiset Suomessa - mm. koruvarkaudet ja pillerikauppa

Sana on vapaa, jos uskaltaa...

Valvojat: Raid, Moderaattorit

JammuSetä
Philip Marlowe
Viestit: 1184
Liittynyt: Ti Syys 25, 2018 8:50 pm

Re: Romanikerjäläisten pillerikauppa (Itiksessä)

Viesti Kirjoittaja JammuSetä » Ke Joulu 04, 2019 3:22 pm

Mun mielestä näillä narkkikerjäläisillä ei ole ihmisoikeuksia. Kaikki pitäs ottaa kiinni ja jauhaa niistä minkinruokaa.
Meidän sivistyneiden ja suvaitsevien ero on siinä, että me ei tulla kommentoimaan, että poliisi toimi ihan oikein, jos uhrin ihonväri on vaalea. Toisin kuin te, jos uhri on musta, tai ruskea, tai jotain muutava väriavaruutta kuin te itse olette.

TucoRamirez
Alibin satunnaislukija
Viestit: 121
Liittynyt: Ke Elo 01, 2018 12:10 am

Re: Romanikerjäläisten pillerikauppa (Itiksessä)

Viesti Kirjoittaja TucoRamirez » Ke Joulu 04, 2019 6:53 pm

Kaikein hulluinta tietysti on se , että vihapuhepoliisi suojelee näitä huumekauppiaita.

just_one
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 237
Liittynyt: To Syys 01, 2011 9:09 pm

Re: Romanikerjäläisten pillerikauppa (Itiksessä)

Viesti Kirjoittaja just_one » Ke Joulu 04, 2019 7:19 pm

Miksei näitä pillerikauppiaita ei näy Riikassa tai Tallinnassa?

Pillerikauppaketju yhdistetty jo olemassa olevaan romanikerjäläisketjuun ja siirretty tänne JR-puolelle.
-NILS-

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 12950
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Romanikerjäläiset Suomessa - ja pillerikauppa

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » Ti Joulu 10, 2019 12:10 pm

Romanikerjäläiset eivät ole tarjonneet huumeita lapsille – huumekauppiaat ovat

Kerjäläiset ovat valinneet vaikean polun toisin kuin huumekauppiaat, jotka ovat tulleet tänne nopean rahan perässä.

HELSINGIN pormestari Jan Vapaavuori (kok) kirjoitti blogissaan, että ”ns. romanikerjäläiset” pyörittävät huumekauppaa Itäkeskuksessa Stoan aukiolla. Muun muassa Helsingin Sanomat uutisoi asian kirjoituksen perusteella (5.12.).

Diakonissalaitos tekee työtä Itä-Euroopan romanien hyväksi. Haluamme oikaista liikkeelle lähteneen väärän tiedon: nämä pillereiden myyjät eivät ole samoja ihmisiä kuin Iso Numero -lehteä myyvät, pulloja keräävät tai kaduilla kerjäävät Itä-Euroopan romanit. Huumeita myyvät tulevat Suomeen nimenomaan huumekaupan takia, eivät siksi, että he haluaisivat ansaita elantonsa laillisin keinoin.

Romanien harjoittama huumekauppa on jatkunut jo useiden vuosien ajan, mutta nyt kaupasta on tullut avoimempaa, ja siksi se on noussut puheenaiheeksi. Diakonissalaitos on ollut läheisessä yhteistyössä poliisin kanssa jo ongelman ­alkuajoista lähtien, ja olemme yhdessä pyrkineet aktiivisesti taistelemaan sitä vastaan.

Romanit ovat Euroopan marginalisoitunein kansakunta ja kriittisesti avun tarpeessa. He ovat eritasoisen rasismin uhreja sekä Suomessa että kotonaan. Valtaosa heistä ansaitsee täällä elantoaan rehellisesti, he ovat perheellisiä ja tienaavat rahaa lähettääkseen sitä lapsilleen kotimaahansa. Tunnemme monet heistä hyvinkin pitkältä ajalta, ja useimmat heistä eivät halua olla missään tekemisissä huumeiden myyjien kanssa.

Näiden kahden ihmisjoukon, huumekauppiaiden ja kerjäläisten, yhdistäminen samaksi ryhmäksi on edesvastuutonta. Apua tarvitsevien asettaminen samaan sumppuun rikollisten kanssa on väärin ja levittää väärää tietoa, joka lisää ennakkoluuloja.

Kukaan ei tule Suomeen kerjäämään rikastuakseen, vaan siksi, että on pakko. Kerjäläiset ovat valinneet vaikean ­polun toisin kuin huumekauppiaat, jotka ovat tulleet tänne nopean rahan perässä. On olennaista, että kohdistamme puheemme ja toimemme oikeaan ihmisryhmään.

Antti Jalkanen
projektipäällikkö, Diakonissalaitos
Helsingin Sanomat
10.12. 2:00, Päivitetty: 10.12. 7:19
He ovat eritasoisen rasismin uhreja sekä Suomessa että kotonaan.
Tulihan se sieltä. Ja ihan syyttä joutuneet "rasismin" uhriksi. Varmasti näitä kertomuksia - ja niihin uskovia - riittää.
Valtaosa heistä ansaitsee täällä elantoaan rehellisesti, he ovat perheellisiä ja tienaavat rahaa lähettääkseen sitä lapsilleen kotimaahansa.
Mikä on tämä valtaosa? Lukumäärät, prosenttiosuudet? Mihin perustuu tieto siitä, että ovat perheellisiä ja lähettävät rahaa kotimaahansa? Heidän omiin kertomuksiinsa? Onko Romania mustalaisissa jokin erityispiirre, joka saa heidät tekemään työtä/työllistymään vieraassa maassa, kun ei tuo työnteko edes kuulu (ainakaan suomalaiseen) romanikulttuuriin. Entä millä eväillä he ovat Suomessa työllistyneet? Koulutus, ammattitaito, kielitaito...? Millaisissa töissä he ovat? Katsotaanko pullojen keruu työksi? Jos, niin miten he maksavat siitä veron?
- Tähän Antti Jalkanen tuskin haluaa/osaa vastata. On helppo todeta "valtaosa on töissä" ja olettaa, että nyt se on todettu ja todistettu.

Osa siis kerjää ja osa myy huumeita. Mutta valtaosa on rehellisissä töissä?
...ja useimmat heistä eivät halua olla missään tekemisissä huumeiden myyjien kanssa.
Kukapa sitä tunnustamaan, että haluaisi... mutta olkoot tämä itseään projektipäälliköksi kutsuva Antti Jalkanen vahva tuossa lapsenuskossaan. On hänen ja edustamansa yhdistyksen (tjsp) etu, että Romanian mustalaisia on Suomi väärällään - siitä hän ja moni muu saa elantonsa sekä taivasosuutensa.
Kukaan ei tule Suomeen kerjäämään rikastuakseen, vaan siksi, että on pakko.
Eikö todellakaan kukaan? Ei yksikään? Pakko kerjätä? Kuka pakottaa? Voiko tuon pakottajan saattaa vastuuseen?
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Avatar
poikani
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4338
Liittynyt: Ti Heinä 05, 2011 8:50 pm
Paikkakunta: ?? ???????

Re: Romanikerjäläiset Suomessa - koruvarkaudet ja pillerikauppa

Viesti Kirjoittaja poikani » To Kesä 25, 2020 4:41 pm

Poliisi kirjoitti:Pankkikortti anastettiin harhauttamalla Tampereella

25.06.2020 klo 15.51
Sisä-Suomi

Tiistaina 23.6.2020 Hämeenkadulla pankkikonttorin automaatilla laskua maksamassa ollutta asiakasta harhautettiin heittämällä lattialle viiden euron seteleitä. Asiakkaan kumartuessa nostamaan pudonneeksi luulemiaan seteleitä, hänen pankkikorttinsa anastettiin automaatista ja laitettiin tilalle toinen pankkikortti.

Tekijä oli urkkinut kortin tunnusluvun ennen sen anastusta ja sai nostettua asiakkaan pankkikortilla rahaa. Poliisi tutkii tekoa maksuvälinepetoksena ja näpistyksenä. Tekijöinä oli kaksi ulkomaalaista miestä, joita ei tavoitettu.

Tekotapa on hyvä tunnistaa ja myös sivullisten kannattaa kiinnittää huomiota, jos pankkiautomaatilla joku kurkistelee edellään asioivan tunnuslukua ja koittaa harhauttaa laittamalla rahaa maahan tämän jalkoihin. Tämän kaltaisesta toiminnasta tulee ilmoittaa hätänumeron kautta poliisille.
https://www.poliisi.fi/tietoa_poliisist ... ella_91247

Pankkikonttorin laskunmaksuautomaatilla tai sen välittömässä läheisyydessä on varmasti valvontakameroita. Laskun maksaja lienee ikäihminen, koska on helppona pidetty kohde, eivätkä nuoremmat yleensä konttoreissa mitään maksele. Ilmeisesti koska juttu on "vain" näpistys ja maksuvälinepetos, poliisi ilmoittaa asiasta pari päivää myöhässä, ilman valvontakameran kuvaa.

Luulevatko viranomaiset, että nämä ammattirosvot ovat tulleet Suomeen ulkomailta tekemään näpistyksen? Eiköhän tavoitteena ole tehdä lukuisia ja lukuisia vastaavia ja niiden lisäksi mahdollisesti mökkimurtoja ym. Jos ei edes tuntomerkkejä anneta - saati näytetä kuvia - niin miten nämä viranomaisnerot luulevat, että ketään saadaan ikinä kiinni? Eikö ole niin väliksikään?
????? ?? ??????.

palokirves
Sammakkoprofessori
Viestit: 417
Liittynyt: Pe Elo 02, 2019 11:01 pm

Re: Romanikerjäläiset Suomessa - koruvarkaudet ja pillerikauppa

Viesti Kirjoittaja palokirves » To Kesä 25, 2020 4:51 pm

Eli älä mene pankkiautomaatille jos siellä näkyy 50 metrin säteellä sloboja tai smuguja.
CharlesBronson kirjoitti:
Ke Kesä 24, 2020 11:34 am

Minä käyn päivittäin homopornosivustoilla

putsari
C.S.I. -tasolla
Viestit: 2705
Liittynyt: Su Loka 22, 2017 8:04 pm

Re: Romanikerjäläiset Suomessa - mm. koruvarkaudet ja pillerikauppa

Viesti Kirjoittaja putsari » Ti Elo 11, 2020 3:35 am

Oletko sinäkin antanut kadulla rahaa "kuurojen hyväksi"? Taitavat huijarit iskevät etenkin iäkkäiden kimppuun: "He menivät häpeilemättä ihmisiin kiinni"

JULKAISTU 08.08.2020 07:08
Julkisilla paikoilla on ympäri Suomea tapahtunut tänä kesänä rahankeräystä, joissa kerääjät esittelevät itsensä kuuroiksi tai sanovat keräävänsä rahaa kuurojen hyväksi.

Muutama päivä sitten kotkalainen Sanna Lohi oli käymässä ostoksilla Prismassa ja istahti jo autoonsa lähteäkseen, kun hänen huomionsa kiinnittyi parkkipaikalla seisovaan mieheen. Nuori, tummahiuksinen mies oli keräämässä rahaa kuuroille.

– Siellä vanhempi rouva antoi juuri rahaa miehelle. Juoksin paikalle ja kysyin, oliko kerääjällä näyttää keräyslupaa. Mies esitti, ettei hän ymmärrä, kunnes sanoin vieressä ihmettelevälle rouvalle, että tämä on huijari, kuuroilla ei ole katukeräyksiä menossa, Lohi kertaa tapahtunutta.

Mies antoi rouvalle rahansa takaisin ja juoksi karkuun.

Lohi oli kuullut huijareista, jotka kiertävät parkkipaikoilla keräämässä rahaa. Hän ei ollut kuitenkaan henkilökohtaisesti törmännyt vastaavaan aiemmin.

– Pakkohan tilanteeseen oli puuttua. Ärsytystähän se lähinnä aiheutti, kun hyväuskoisia, etenkin vanhempia ihmisiä käytetään hyväksi.

Häpeilemättä ihmisiin kiinni
Myös Suvi törmäsi samaiseen ilmiöön Kirkkonummella. Hän oli toissapäivänä tulossa kaupasta, kun huomasi pysäköintialueella kaksi nuorta naista rahankeräyskaavakkeiden kanssa.

– Toinen heistä lähestyi minua hymyillen ja teki hyvin nopeasti selväksi eleillä, ettei hän pysty puhumaan, saati kuule. Hymyili ja teki pieniä lentosuukkoja. Naisen olemus ja käytös poikkesivat suomalaisesta niin vahvasti, että hämmästyin, kun hänen tarjoamansa vetoomus oli suomeksi kirjoitettu, Suvi sanoo.

Vetoomuksessa kerättiin rahaa uuden kuntoutuskeskuksen saamiseksi kuuroille ja mykille. Paperiarkilla oli jonkinlainen leima ja Suomen lippu. Suvi kysyi sekä suomeksi että englanniksi viittomalla maata kohti, onko tarkoitus saada keskus tänne Kirkkonummelle, ja nainen nyökkäili iloisesti.

– Huomasin kuitenkin ensimmäisillä täytetyillä riveillä, joissa oli epämääräisiä "allekirjoituksia", että yhden nimen perässä paikkakunnaksi ilmoitettiin eri kuin missä olimme, melko kaukanakin täältä. Arkin tulostusmuste oli myös surkeaa eikä siitä selvinnyt yhdistystä ajatuksen takana, joten minuutissa oli aika selvää, etteivät he ole oikealla asialla.

Lahjoitussummien väitettiin olevan useita kymmeniä euroja
Suvi huomasi, että osa lahjoitussummista vaihteli 50 ja 100 euron välillä. Hän pohti, että harva varmaankaan kauppareissulla lahjoittaa ohimennen keräyksiin tuollaisia määriä käteistä.

Suvi viittoi, ettei hänellä ole käteistä mukana, jolloin nainen vielä viittoili kaupan suuntaan ehdottaen ilmeisesti, että hän voisi hakea sieltä käteistä.

– Poistuin autolleni ja jäin hetkeksi katsomaan tilannetta. Nämä naiset menivät häpeilemättä ihmisiin kiinni ja eritoten iäkkäämpien luo.

Suvin mukaan joidenkin vanhempien ihmisten auton ikkunoista työnnettiin keräyslappusia, ennen kuin he olivat edes ehtineet nousta autoistaan.

Suvia harmittaa näin jälkeenpäin ajateltuna, ettei hän ilmoittanut poliisille asiasta heti. Paikan päällä hän koki olevansa lähinnä ahdistunut ja hämmentynyt.

– Itselleni ei ole vastaavaa tullut aiemmin eteen. Toivottavasti mahdollisimman moni törmätessään ilmoittaa näistä, kun tieto leviää.

Vastaavia tapauksia aina aika ajoin
Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta kommentoidaan MTV Uutisille, että vastaavia tapauksia on aina välillä ollut, mutta rikosilmoituksia huijauskeräyksistä ei viime aikoina ole tullut poliisin tietoon kuin yksi tämän vuoden osalta.

– Ilmiöstä ei voi siis ainakaan tällä hetkellä puhua. Toki toivomme, että näistä tapauksista ilmoitetaan poliisille, jotta tähän pystyttäisiin puuttumaan, kertoo komisario Hannu Väänänen Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Väänäsen mukaan mikäli epäilee rahankerääjää huijariksi, jolla ei ole näyttää mitään laillista rahankeräyslupaa, kannattaa tehdä poliisille rikosilmoitus tai soittaa suoraan hätäkeskukseen.

Monivuotinen riesa
Toisin kuin poliisille, Kuurojen Liittoon on tämä kesän aikana tullut runsaasti yhteydenottoja kaduilla ja muilla julkisilla paikoilla, kuten kauppakeskuksissa, tapahtuvasta rahankeräyksestä.

– Valitettavasti nämä huijarikerääjät ovat olleet jo monivuotinen ilmiö ja Kuurojen Liitto saa asiasta valtavasti yhteydenottoja, kertoo Kuurojen Liiton tiedottaja Tiina Vihra.


Vihra haluaa muistuttaa, että kaduilla tapahtuva rahankeruu ei ole Kuurojen Liiton toimintaa ja toivoo, että toiminnasta ilmoitetaan paikalliselle poliisille. Kuurojen Liitolle voi lahjoittaa rahaa laillisesti esimerkiksi liiton nettisivuilla.

– Monet ovat erehtyneet antamaan rahaa näille kaduilla kerääjille ja alkavat myöhemmin miettiä asian todenperäisyyttä ja ottavat sitten meihin yhteyttä, Vihra pohtii.
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/ole ... #gs.d42c1c
JammuSetä kirjoitti:
Ma Loka 05, 2020 11:37 am
Ja tarkennan että en tunne mikäänlaista vetovoimaa naisiin, siis seksuaalisessa mielessä.

Comance
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 204
Liittynyt: Su Heinä 19, 2020 9:42 pm

Re: Romanikerjäläiset Suomessa - mm. koruvarkaudet ja pillerikauppa

Viesti Kirjoittaja Comance » Ti Elo 11, 2020 10:38 am

Lisää vaan ammatinharjoittajia Suomeen. Korona lisäksi saa hyvän mielen :lol:
En kommentoi.

Avatar
Tarkastaja Levisi
Tarkastaja Clouseau
Viestit: 662
Liittynyt: La Heinä 18, 2020 4:44 pm

Re: Romanikerjäläiset Suomessa - mm. koruvarkaudet ja pillerikauppa

Viesti Kirjoittaja Tarkastaja Levisi » To Elo 13, 2020 10:06 am

Poliisi varoittelee Uudellamaalla lähikontaktiin pyrkivistä halaajavarkaista. Arvokkaita kultaketjuja on viety nähtävästi ainakin eläkeläisiltä. Lienekö ulkomaalaistaustaisia? Rahaa ja pankkikorttejakin on onnistuttu saamaan höynäytettäviltä helpommin kuin pankin tai kaupan kassalta, eli käsin kirjoitettuja lappuja vilauttamalla.

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/9902 ... 8c645045b3

Poliisi varoittaa: Uudellamaalla liikkuu halaavia varkaita – huiputus voi alkaa reitin kysymisestä

Tänään klo 9:31

Varkaat ovat lähestyneet uhrejaan kysyäkseen reittiohjeita, ja iskeneet salakavalasti kiitoksen hetkellä.

Itä-Uudenmaan poliisi kertoo alueellaan olleen tapauksia heinä-elokuun aikana, joissa tuntematon henkilö on lähestynyt viattomalta vaikuttavalla asialla, ja varastanut lopulta auttajaa halatessaan tältä tavaroita.

Esimerkiksi ajo-ohjeet saatuaan varas on voinut viedä kultaisia koruja suoraan kaulalta eleen yhteydessä.

On ollut myös tapauksia, joissa esimerkiksi kaupan pysäköintialueella on tultu juttelemaan ja samalla esittelemään kultakorua. Keskustelun päätteeksi koruesittelijä on halannut ja samalla vaihtanut kohteen kaulassa olevan aidon kultakorun rihkamakoruun.

‒ Toivomme ihmisiltä tarkkaavaisuutta näissä tilanteissa. Nykyisen koronatilanteenkin vuoksi kannattaa ehdottomasti kieltäytyä halauksesta ja säilyttää keskustelussa suositeltu turvaväli, noin kaksi metriä, muistuttaa rikoskomisario Marianne Mettovaara Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Halauksen päätteeksi on voitu viedä myös rahaa lompakosta ja pankkikortti. Yhtä henkilöä huijattiin niin, että häntä lähestyttiin kaupassa rahaa pyytäen, ja hän suostui pyyntöön nähtyään tekaistun rahankeräyspaperin.

Tämän jälkeen häntä oli halattu ja viety lompakosta 240 euroa rahaa, jotka hän oli juuri nostanut pankkiautomaatista.

Toisessa tapauksessa taas henkilöä oli halattu huoltoaseman pihalla vailla syytä, ja anastettu pankkikortti. Pian tapahtuman jälkeen hänen tililtään oli kadonnut 1 200 euroa.

Rikoskomisario Mettovaaran mukaan nämä näpistelijät ja varkaat ovat hyvin vikkeliä ja taitavia toimissaan. Poliisi on huolestunut ilmiön yleistymisestä ja pyytääkin ihmisiä tekemään tällaisista tilanteista rikosilmoituksia mahdollisimman matalalla kynnyksellä.

Itä-Uudenmaan poliisille voi ilmoittaa havainnoista sähköpostitse osoitteella [email protected].

Helsingin poliisillakin on tutkinnassa muutama samanlainen tapaus, joissa rikosten uhreille on tultu laittamaan kaulalle rihkamakorua, ja samalla varastettu hänen oma korunsa.

– Asian johdosta on tehty kiinniottoja, kotietsintöjä ja paikanetsintöjä, joiden perusteella osa anastetuista kultaketjuista on saatu palautettua asianomistajille. Epäiltyjä on useita, sekä naisia että miehiä. Tapauksia on ollut koko Etelä-Suomen alueella, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Tero Tyynelä Helsingin poliisilaitokselta.

Havainnot Helsingissä nähdystä epäilyttävästä toiminnasta voi ilmoittaa sähköpostitse osoitteeseen analyysi.h[email protected].

Kummisetä
Neuvoja-Jack
Viestit: 297
Liittynyt: Ma Joulu 16, 2019 4:52 pm

Re: Romanikerjäläiset Suomessa - mm. koruvarkaudet ja pillerikauppa

Viesti Kirjoittaja Kummisetä » To Elo 13, 2020 10:20 am

Sieltähän niitä halaajia lauantaina tuli taas koneellinen lisää Romaniasta

cossu2
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 150
Liittynyt: Su Kesä 21, 2020 1:56 pm

Re: Romanikerjäläiset Suomessa - mm. koruvarkaudet ja pillerikauppa

Viesti Kirjoittaja cossu2 » To Elo 13, 2020 11:01 am

Kummisetä kirjoitti:
To Elo 13, 2020 10:20 am
Sieltähän niitä halaajia lauantaina tuli taas koneellinen lisää Romaniasta
Tuli aivan sama samantien mieleen mutta olit nopeampi 😂
Never ride faster than your guardian Angel can fly...

Avatar
Tarkastaja Levisi
Tarkastaja Clouseau
Viestit: 662
Liittynyt: La Heinä 18, 2020 4:44 pm

Re: Romanikerjäläiset Suomessa - mm. koruvarkaudet ja pillerikauppa

Viesti Kirjoittaja Tarkastaja Levisi » To Elo 13, 2020 1:19 pm

Vikkelät varkaat kunnostautuvat, mutta vorojen taustaa ei Ylen jutussakaan mainita. Varhaisin uutinen romanitaustaisiata romanialaisista koruvarkaista ulottuu aina vuoteen 2002, joten nähtävästi tämä on jo sen verran tuttu juttu, ettei varkaiden tuntomerkkejä tarvitse erikseen uutisissa luetella tai että niillä ei ole merkitystä rikoksia selvitettäessä. 'Tuntematon henkilö', 'kysyjä' tai 'korujen esittelijä' tuolta löytyy rikollisen kuvauksina, toki uutisen loppupuolella myös termi 'varas', joita on sitten pidätettynäkin useampi mies ja nainen.

https://yle.fi/uutiset/3-11491796

Halaavia koruvarkaita liikkeellä pääkaupunkiseudulla – poliisi varoittaa voroista, jotka vievät hetkessä ketjun kaulasta ja lompakon taskusta

Vikkelät varkaat saattavat silmänräpäyksessä vaihtaa aidon korun rihkamaan.

Omaisuusrikokset 13.8.2020 klo 11.03 päivitetty 13.8.2020 klo 11.06

Pääkaupunkiseudulla on tullut kesän aikana poliisin tietoon useita tapauksia, joissa tuntematon henkilö on lähestynyt uhriaan viattomalta vaikuttavalla asialla varastaakseen tämän omaisuutta.

Itä-Uudenmaan alueella sattuneissa tapauksissa uhrilta on kysytty esimerkiksi ajo-ohjeita. Keskustelun päätteeksi kysyjä on halannut uhriaan ja anastanut samalla kultaisia koruja suoraan tämän kaulalta.

Joissain tapauksissa esimerkiksi kaupan pysäköintialueella on tultu juttelemaan ja esittelemään kultakoruja. Jutustelun päätteeksi korujen esittelijä on halannut kohdettaan ja samalla vaihtanut tämän kaulassa olleen aidon kultakorun rihkamaan.

‒ Toivomme ihmisiltä tarkkaavaisuutta näissä tilanteissa. Nykyisen koronatilanteenkin vuoksi kannattaa ehdottomasti kieltäytyä halauksesta ja säilyttää keskustelussa suositeltu turvaväli, noin kaksi metriä, muistuttaa rikoskomisario Marianne Mettovaara Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Rahaa pyytänyt vei pankkikortin ja 1 200 euroa tililtä
Itä-Uudellamaalla on halauksen päätteeksi myös viety rahaa lompakosta ja pankkikortti. Erästä henkilöä huijattiin siten, että hänen luokseen tultiin kaupassa pyytämään rahaa. Hän suostui pyyntöön nähtyään tekaistun rahankeräyspaperin.

Tämän jälkeen varas halasi häntä, ja siinä samassa lompakosta katosi 240 euroa rahaa, jotka uhri oli hetkeä aikaisemmin nostanut pankkiautomaatista.

Toisessa tapauksessa varkauden uhria halattiin huoltoaseman pihalla ilman syytä. Halauksen yhteydessä uhrilta oli anastettu pankkikortti, ja pian tapahtuman jälkeen hänen tililtään oli hävinnyt 1 200 euroa.

‒ Nämä näpistelijät ja varkaat ovat hyvin vikkeliä ja taitavia toimissaan. Poliisi on huolestunut ilmiön yleistymisestä ja pyytääkin ihmisiä tekemään rikosilmoituksia (siirryt toiseen palveluun) tällaisista tilanteista mahdollisimman matalalla kynnyksellä, Mettovaara neuvoo.

Osa varkaista saatu kiinni
Myös Helsingin poliisilla on tutkinnassa muutama samankaltainen tapaus. Niissä rikosten uhreja on lähestynyt yksi tai useampi henkilö, joka on puhunut paljon ja tarjonnut kaulalle korua. Korua kaulaan laitettaessa uhrin kaulalta on lähtenyt hänen oma korunsa, ja tilalle on ilmestynyt rihkamakoru.

Helsingin poliisi on tehnyt kyseisiin rikoksiin liittyen kiinniottoja, kotietsintöjä ja paikanetsintöjä, joiden perusteella osa varastetuista kultaketjuista on saatu palautettua niiden oikeille omistajille.

– Epäiltyjä on useita, sekä naisia että miehiä. Tapauksia on ollut koko Etelä-Suomen alueella, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Tero Tyynelä Helsingin poliisilaitokselta.

Avatar
Tarkastaja Levisi
Tarkastaja Clouseau
Viestit: 662
Liittynyt: La Heinä 18, 2020 4:44 pm

Re: Romanikerjäläiset Suomessa - mm. koruvarkaudet ja pillerikauppa

Viesti Kirjoittaja Tarkastaja Levisi » Pe Elo 14, 2020 2:40 pm

https://www.hs.fi/kaupunki/art-20000066 ... af134d3863

Kuurona esiintynyt iski Espoon Ikean pihalla – Kuurojen liitto kertoo, kuinka huijarin voi tunnistaa

Kerääjät saattavat tarrata kiinni ja olla painostavia vanhempia ihmisiä kohtaan.

Julkaistu: 13:11

KUUROJEN LIITTO varoittaa muun muassa Espoon kaduilla ja muilla julkisilla paikoilla yleistyneestä ilmiöstä, jossa kuuroiksi esittäytyvät ihmiset ilmoittavat keräävänsä rahaa kuurojen hyväksi. Tapauksista on tullut liittoon kesän ja etenkin kahden edellisen viikon aikana todella runsaasti ilmoituksia.

Kuurojen liitosta tiedottaja Tiina Vihra kertoo, että ilmiö on tuttu vuosien ajalta, mutta tänä kesänä se tuntuu ryöpsähtäneen.

”Tapauksia tuntuu olevan aivan ympäri maata: esimerkiksi Tampereella, Jyväskylässä, Porvoossa, Lahdessa, myös maaseudulla.”

”Juuri tänä aamuna tuli soitto Espoosta”, Vihra kertoo. Rahaa oli kerätty Espoon Ikean pysäköintialueella. Kymmenen euroa antanut hyväntahtoinen lahjoittaja alkoi kuitenkin epäillä, mistähän keräyksessä olikaan kyse, ja soitti Kuurojen liittoon.

”OLEMME tosi pahoillamme ihmisten puolesta, jotka haluavat tukea kuuroja, mutta rahat menevät todennäköisesti vääriin käsiin. Eivät ne ainakaan Kuurojen liitolle tule”, Vihra sanoo.

Tyypillisiä keräyspaikkoja ovat erityisesti ostoskeskusten tai Prisma-kauppojen pysäköintialueet.

”Ihmiset ovat myös kertoneet, että kerääjät ovat tarranneet kiinni ja olleet painostavia vanhempia ihmisiä kohtaan.”

Keräystapahtumassa kerääjä esittää lapun, jossa kertoo olevansa kuuro ja keräävänsä rahaa kuurojen hyväksi. Ohessa on usein huonolla suomenkielellä tietoa kuurojen monitoimitalon rakentamisesta tai vastaavasta.

Liitto toivoo, että keräyksen kohteeksi joutuneet ilmoittavat asiasta poliisille.

LIITON mukaan tällaisen rahankeräämisen yhteydessä on toisinaan havaittu viitteitä ulkomailta organisoidusta toiminnasta, eivätkä kerääjät usein edes ole kuuroja.

Kuurojen liitto neuvoo, että rahankeräyksen aitoutta epäilevä voi pyytää nähtäväkseen poliisiviranomaisen keräysluvan. Kuurojen liitolla keräyslupa on.

Vihra huomauttaa, että luvallisissa keräyksissä raha laitetaan yleensä lukittuun lippaaseen eikä anneta kerääjälle käteen.

zeko
Aloitteleva besserwisser
Viestit: 48
Liittynyt: Ke Huhti 26, 2017 10:11 am

Re: Romanikerjäläiset Suomessa - mm. koruvarkaudet ja pillerikauppa

Viesti Kirjoittaja zeko » La Elo 15, 2020 12:23 am

Forssassa pyörivät tällä viikolla, paikallisessa puskaradiossa kirjoittivat että joku mies toi autolla paikalle.

aumari
Wallander
Viestit: 1018
Liittynyt: Ke Touko 22, 2013 1:46 pm

Re: Romanikerjäläiset Suomessa - mm. koruvarkaudet ja pillerikauppa

Viesti Kirjoittaja aumari » La Elo 15, 2020 12:26 am

Jahas, korona taitaa aiheuttaa jälkitautina kuuroutta. Koronakuuroja?

Vastaa Viestiin