Poliisin määritelmä järjestäytyneestä rikollisuudesta

Sana on vapaa, jos uskaltaa...
Random Nick
Remington Steele
Viestit: 222
Liittynyt: Ti Elo 30, 2011 8:51 pm

Poliisin määritelmä järjestäytyneestä rikollisuudesta

Viesti Kirjoittaja Random Nick »

Järjestäytynyt rikollisuus

Suomen lainsäädännössä järjestäytyneellä rikollisryhmällä tarkoitetaan vähintään kolmen henkilön muodostamaa, tietyn ajan koossa pysyvää ja rakenteeltaan jäsentynyttä yhteenliittymää, joka toimii yhteistuumin tehdäkseen rikoksia, joista on säädetty vähintään neljän vuoden vankeusrangaistus.

Suomea velvoittavissa kansainvälisissä sopimuksissa ja Euroopan unionin piirissä on järjestäytyneelle rikollisryhmälle asetettu muita kriteerejä.

Suomessa tuomioistuin on muutamassa tapauksessa katsonut henkilöiden muodostaneen huumausainerikosten tekemistä varten erityisesti järjestäytyneen ryhmän.

Järjestäytynyt rikollisuus Suomessa

Suomessa toimivat järjestäytyneet rikollisryhmät jaetaan ns. EU-kriteerit täyttäviin ja muihin järjestäytyneisiin rikollisryhmiin. EU-ryhmiksi luokitellut täyttävät järjestäytyneen rikollisuuden ns. EU-kriteerit, joita ovat mm. toiminnan vakiintuneisuus ja pitkäaikaisuus sekä jäsenten suhteellisen pieni vaihtuvuus. Nämä ryhmät ovat viime vuosina kasvattaneet selvästi jäsenmääräänsä. Muut kuin EU-ryhmät ovat usein lyhytaikaisesti toimivia, yksittäisten rikosten tai rikoskokonaisuuksien tekemistä varten perustettuja ryhmiä tai verkostoja.

Rikollisryhmät ovat keskenään hyvin erilaisia. Osa toimii hyvin vakiintuneesti ja organisoituneesti. Rikollisten eliitillä on käytössään huomattavat taloudelliset resurssit, joilla he pystyvät hankkimaan ryhmänsä käyttöön eri alojen palveluja, asiantuntemusta ja esim. huipputekniikkaa. Toisessa ääripäässä ovat muutamien rikollisten löyhät yhteenliittymät. Samat henkilöt voivat kuulua useisiin eri ryhmiin tai toimia niiden kanssa yhteistyössä esim. alihankkijoina.

Rikollisryhmien sisällä vallitsee usein selkeä hierarkia ja työnjako. Monet ryhmät ovat erikoistuneet tietyntyyppiseen rikolliseen toimintaan, jossa ne myyvät palveluksiaan muille rikollisryhmille. Rikollisryhmät muodostavat eri leirejä, joiden keskinäinen kilpailu vaikutusvallasta on kiristynyt ja sisäinen yhteistyö puolestaan tiivistynyt.

Poliisi-, tulli- ja rajaviranomaisten keräämäämään rikostiedustelutietoon perustuvien tilastojen mukaan järjestäytyneiden rikollisryhmien ja niiden jäsenten kokonaismäärät vaihtelevat jonkin verran vuosittain. ovat jonkin verran vähentyneet parin viime vuoden aikana. 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen loppuvuosina määrät jonkin verran vähenivät, mutta lähtivät jälleen nousuun vuosikymmenen taitteessa. Vuoden 2012 lopussa ryhmiä oli viranomaistietojen mukaan toiminnassa noin 80 ja niissä oli yhtensä noin 1 200 jäsentä. Ryhmistä 58 luokiteltiin EU-kriteerit täyttäviksi.

Ryhmät toimivat kansainvälisesti

Rikollisella toiminnalla tavoitellaan mahdollisimman suurta taloudellista hyötyä. Sen saavuttamiseksi rikolliset ryhmittyvät ja verkostoituvat samaan tapaan kuin laillisen talouselämän toimijatkin. Järjestäytyneille rikollisryhmille on koko 2000-luvun ajan ollut leimallista toiminnan ammattimaistuminen ja kansainvälistyminen. Kehitys jatkunee edelleen, koska rikoksia on helppo toteuttaa ja rikosvastuuta pakoilla hyödyntämällä henkilöiden, pääomien ja tavaroiden vapaata liikkuvuutta.

Suomessa toimiva järjestäytynyt rikollisuus on vahvasti suomalaista. Ulkomaalaistaustaisia ryhmiä on vain muutama. Suomalaisryhmiin kuuluu jonkin verran ulkomaalaisia, eniten lähialueiden maiden kansalaisia. Useimmilla järjestäytyneillä rikollisryhmillä on kuitenkin kontakteja ja yhteistyötä ulkomaisten, erityisesti Venäjällä ja Baltian maissa toimivien rikollisryhmien kanssa, jotka mm. toimittavat kotimaisille ryhmille laitonta tavaraa tai palveluja.

Kansainvälistymisen lisäksi uuden teknologian lisääntyvä hyödyntäminen rikollisuudessa on konkretisoitunut useissa Keskusrikospoliisin viime vuosina tutkimissa rikoskokonaisuuksissa.

Talousrikollisuuden osuus kasvussa

Varsinkin EU-kriteerit täyttävät rikollisryhmät toimivat yleensä monialaisesti. Osa ryhmistä on siirtänyt toiminnan painopistettä huumausainekaupasta talousrikollisuuteen, jossa tuotot ovat paremmat, kiinnijäämisriski pienempi ja rangaistustaso selvästi alhaisempi kuin huumerikollisuudessa. Ryhmät ovat mukana erityisesti rakennus-, siivous- ja ravintola-alojen yritystoiminnassa, johon liittyy mm. tulojen salaamista, pimeitä palkkoja, kuittikauppaa ja tilauspetoksia.

Suurelle osalle rikollisryhmistä huumausaineiden salakuljetus ja levitys ovat kuitenkin edelleen pääasiallinen tulonlähde. Vaikka huumeiden käytön kasvu on tasaantunut, Suomessa on kymmeniätuhansia eri huumeiden vakituisia tai satunnaisia käyttäjiä, jotka takaavat aineiden tasaisen kysynnän.

Hit-and-run -rikollisuus yleistynyt

Omaisuusrikollisuudessa on yleistynyt ulkomailta johdettu hit-and-run -tyyppinen rikollisuus. Kyseessä ovat sarjoina tehdyt ryöstöt, murrot ja varkaudet, joissa tekijät tulevat Suomeen vain toteuttamaan ennalta suunnitellut rikokset ja poistuvat saman tien.

Toiminta on suurelta osin järjestäytyneen rikollisuuden piiriin kuuluvaa. Rikollisryhmä lähettää etukäteen Suomeen tiedustelijat, jotka valitsevat kohteet, osoittavat ne myöhemmin maahan tuleville varsinaisten rikosten tekijöille ja kätkevät saaliin. Anastetun omaisuuden kuljettavat maasta pois siihen värvätyt henkilöt mm. laillisen rahtiliikenteen joukossa. Omaisuusrikossarjojen tekijöistä suuri osa on Virosta, Liettuasta, Romaniasta tai Puolasta.

Maksukorttirikollisuus lisääntyy

Myös maksukortteihin ja muihin maksuvälineisiin kohdistuvat identiteettivarkaudet kuuluvat monien ulkomaisten rikollisryhmien, erityisesti bulgarialaisten ja romanialaisten toimintaan. Suomessa on tavattu jatkuvasti ulkomaisia rikollisryhmiä, jotka ovat kopioineet maksukorttitietoja tai väärinkäyttäneet aiemmin Suomessa kopioituja maksukortteja. Ryhmien toiminta on heijastunut suoraan poliisille ilmoitettujen maksuvälinepetosten määrien ja niistä seuranneiden taloudellisten tappioiden merkittävänä kasvuna.

Suomi on toistaiseksi säästynyt suurta vahinkoa aiheuttaneilta tietoverkkorikoksilta, mutta niistä saatu rikoshyöty on kasvanut voimakkaasti täälläkin. Kiinnijäämisriskiä vähentävät näissä rikoksissa oleellisesti globaalit kommunikaatioväylät, internet ja mobiililaitteet, jotka mahdollistavat rikoksen eri vaiheisiin erikoistuneiden rikollisten anonyymin kohtaamisen ja yhteistyön.
1. Näytä harmittomalta
2. Näytä siltä, niinkuin sinun kuuluisikin olla siellä, missä olet
3. Poistu kävellen, älä juokse
Random Nick
Remington Steele
Viestit: 222
Liittynyt: Ti Elo 30, 2011 8:51 pm

Järjestäytyneen rikollisuuden EU-kriteerit

Viesti Kirjoittaja Random Nick »

Euroopan unionissa on määritelty termi "järjestäytynyt rikollisuus" yhdentoista ominaisuuden luettelon avulla.

Jotta rikollisryhmä täyttäisi järjestäytyneisyyden kriteerit, on ryhmän täytettävä kuusi listassa mainituista ominaisuuksista. Näihin kuuteen on pakollisina sisällyttävä kohtien 1, 3, 5 ja 11.

useamman kuin kahden henkilön yhteistyö
ryhmän jäsenillä omat määrätyt tehtävät
ryhmä toimii pitkän tai rajoittamattoman ajan
ryhmä käyttää sisäistä kuria
ryhmää epäillään törkeistä rikoksista
ryhmä toimii kansainvälisellä tasolla
ryhmä käyttää väkivaltaa tai muita uhkailukeinoja
ryhmä käyttää peiteyhtiöitä
ryhmä harjoittaa rahanpesua
ryhmä pyrkii vaikuttamaan poliitikkoihin, julkiseen hallintoon, tiedotusvälineisiin, oikeusviranomaisiin tai talouselämän edustajiin
ryhmän toiminnassa taloudellisen hyödyn ja/tai vallan tavoittelu on määräävänä tekijänä.
1. Näytä harmittomalta
2. Näytä siltä, niinkuin sinun kuuluisikin olla siellä, missä olet
3. Poistu kävellen, älä juokse
Random Nick
Remington Steele
Viestit: 222
Liittynyt: Ti Elo 30, 2011 8:51 pm

Re: Poliisin määritelmä järjestäytyneestä rikollisuudesta

Viesti Kirjoittaja Random Nick »

Tässä siis Poliisi.fi:n kuvaus siitä, miten poliisi näkee järjestäytyneen rikollisuuden tänä päivänä, sekä EU:n JR-kriteeristö samalta sivustolta lainattuna.

Nostin aiheen tänne toisaalta herättämään keskustelua siitä, missä näette ja tunnistatte järjestäytynyttä rikollisuutta, toisaalta avuksi niille, joille järjestäytyneen rikollisuuden käsite on epäselvä.

Minusta kiinnostavaa on esimerkiksi se, onko Suomen romanien rikollisuus vain "mustalaiselämää", kuten he itse sitä usein kuvaavat, vai voidaanko erottaa selkeitä järjestäytyneitä liigoja. Ja jos voidaan, miksi niiden pidätyksistä ei saada lukea uutisista tai miksi niiden kohdalla ei ole käytetty (ainakaan tietääkseni) järjestäytymistä tuomioiden koventamisperusteena.

Samoin kiinnostavaa on tämä liivijengiproblematiikka: kyseessä on suuret, jopa kansainväliset järjestöt, mutta miten vaikea poliisin onkaan osoittaa mitään JR-kuviota todeksi. Miksi näyttöä ei löydy?

Yksi ongelma on varmasti se, että on vaikea näyttää ryhmän olemassaolon, siis järjestäytymisen tarkoitus olevan rikosten tekeminen.
1. Näytä harmittomalta
2. Näytä siltä, niinkuin sinun kuuluisikin olla siellä, missä olet
3. Poistu kävellen, älä juokse
Eestintoivo
Aloitteleva Besserwisser
Viestit: 11
Liittynyt: Ke Helmi 20, 2013 6:39 pm

Re: Poliisin määritelmä järjestäytyneestä rikollisuudesta

Viesti Kirjoittaja Eestintoivo »

Random Nick kirjoitti:Tässä siis Poliisi.fi:n kuvaus siitä, miten poliisi näkee järjestäytyneen rikollisuuden tänä päivänä, sekä EU:n JR-kriteeristö samalta sivustolta lainattuna.

Nostin aiheen tänne toisaalta herättämään keskustelua siitä, missä näette ja tunnistatte järjestäytynyttä rikollisuutta, toisaalta avuksi niille, joille järjestäytyneen rikollisuuden käsite on epäselvä.

Minusta kiinnostavaa on esimerkiksi se, onko Suomen romanien rikollisuus vain "mustalaiselämää", kuten he itse sitä usein kuvaavat, vai voidaanko erottaa selkeitä järjestäytyneitä liigoja. Ja jos voidaan, miksi niiden pidätyksistä ei saada lukea uutisista tai miksi niiden kohdalla ei ole käytetty (ainakaan tietääkseni) järjestäytymistä tuomioiden koventamisperusteena.


Tästä mustalais asiasta olen täysin samaa mieltä. Varsinkin pääkaupundiseudulla olevat romanit jotka tekevät ryöstöjä sekö muita kaikenlaisia rikoksia niin siinä on aina se sama porukka, miksi heistä ei käytetä sanaa jr lehdissä? Muutenkin tämä liivihössötys on lähteny medialta aivan lapasesta. Tuntuu että median mielestä ei voi nykyisin olla muuta organisoitua rikollistoimintaa kun vain liivit päällä?

Samoin kiinnostavaa on tämä liivijengiproblematiikka: kyseessä on suuret, jopa kansainväliset järjestöt, mutta miten vaikea poliisin onkaan osoittaa mitään JR-kuviota todeksi. Miksi näyttöä ei löydy?

Yksi ongelma on varmasti se, että on vaikea näyttää ryhmän olemassaolon, siis järjestäytymisen tarkoitus olevan rikosten tekeminen.
Avatar
PaxCow
Adrian Monk
Viestit: 2520
Liittynyt: To Tammi 17, 2013 3:45 pm

Re: Poliisin määritelmä järjestäytyneestä rikollisuudesta

Viesti Kirjoittaja PaxCow »

Random Nick kirjoitti:Minusta kiinnostavaa on esimerkiksi se, onko Suomen romanien rikollisuus vain "mustalaiselämää", kuten he itse sitä usein kuvaavat, vai voidaanko erottaa selkeitä järjestäytyneitä liigoja. Ja jos voidaan, miksi niiden pidätyksistä ei saada lukea uutisista tai miksi niiden kohdalla ei ole käytetty (ainakaan tietääkseni) järjestäytymistä tuomioiden koventamisperusteena.
Mitkä faktat viittaisivat siihen, että järjestäytyneitä liigoja, jotka täyttävät nuo postaamasi kriteerit, löytyisi juuri Suomen romanien joukosta?
"I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it." - Mark Twain
Random Nick
Remington Steele
Viestit: 222
Liittynyt: Ti Elo 30, 2011 8:51 pm

Re: Poliisin määritelmä järjestäytyneestä rikollisuudesta

Viesti Kirjoittaja Random Nick »

PaxCow kirjoitti:
Random Nick kirjoitti:Minusta kiinnostavaa on esimerkiksi se, onko Suomen romanien rikollisuus vain "mustalaiselämää", kuten he itse sitä usein kuvaavat, vai voidaanko erottaa selkeitä järjestäytyneitä liigoja. Ja jos voidaan, miksi niiden pidätyksistä ei saada lukea uutisista tai miksi niiden kohdalla ei ole käytetty (ainakaan tietääkseni) järjestäytymistä tuomioiden koventamisperusteena.
Mitkä faktat viittaisivat siihen, että järjestäytyneitä liigoja, jotka täyttävät nuo postaamasi kriteerit, löytyisi juuri Suomen romanien joukosta?
Ei mikään muu kuin se, että romaneista keskustellaan JR-osiossa. :roll: Aihe on minusta kiinnostava, ja olisi jännä kuulla, onko jollakin oikeasti tietoa tai kokemuksia siitä, että romanirikollisuudessa olisi niin selvät hierarkiat, että voidaan aikuisten oikeasti puhua järjestäytyneestä rikollisuudesta.

Tuo oli ihan hyvä huomio myös, mitä joku heitti Poliisit-ketjussa, että suurin osa JR-osion ketjuista käsittelee ryhmiä, jotka eivät varsinaisesti edusta järjestäytynyttä rikollisuutta. Tiukimman seulan mukaan näin varmasti on, varsinkin kun täällä on paljon ketjuja, joissa kysellään vaikka jostain Maitoparrat MC:stä että mitäs sakkia nämä on. Mutta ehkä meidän, niinkuin poliisinkaan, ei tarvitse odottaa tuomioita, vaan voimme toimia työolettaman pohjalta ja keskustella pienempien ja suurempien liigojen ja rosvojoukkojen tekemisistä tutkaillen samalla niiden suhdetta järjestäytyneeseen rikollisuuteen. :)
1. Näytä harmittomalta
2. Näytä siltä, niinkuin sinun kuuluisikin olla siellä, missä olet
3. Poistu kävellen, älä juokse
Avatar
Tuomion Pasuuna
Jessica Fletcher
Viestit: 3484
Liittynyt: Ma Heinä 18, 2011 10:43 am

Re: Poliisin määritelmä järjestäytyneestä rikollisuudesta

Viesti Kirjoittaja Tuomion Pasuuna »

Ei tietenkään ole olemassa järjestäytynyttä rikollisryhmää "Mustalaiset" joka olisi samalla tavalla yhtenäistä jengiä, kuten vaikka Hells Angelsit tai Bandidosit.

Sen sijaan on helposti pääteltävissä romanikulttuurin vanhempien kunnioitusta ja rikollisuustasoa tuntien, että on olemassa useitakin liigoja, jotka koostuvat romaniperheestä tai -suvusta. Tietenkään kaikki romaniperheet tai -suvut eivät ole rikollisliigoja eivätkä tällaisen liigan muodostavan perheenkään kaikki jäsenet välttämättä tee rikoksia.
Random Nick
Remington Steele
Viestit: 222
Liittynyt: Ti Elo 30, 2011 8:51 pm

Re: Poliisin määritelmä järjestäytyneestä rikollisuudesta

Viesti Kirjoittaja Random Nick »

Eli joku Hagertin suku (nimi keksitty) voisi täyttää JR-tunnusmerkit, jos poliisi katsoisi asiaa sillä silmällä? Miksi niin ei sitten tehdä? Harmitonta sakkia, maan tapa, rosvotaan vaan tarpeeseen...?
1. Näytä harmittomalta
2. Näytä siltä, niinkuin sinun kuuluisikin olla siellä, missä olet
3. Poistu kävellen, älä juokse
Vastaa Viestiin