Hells Angels "old school "

Sana on vapaa, jos uskaltaa...
mr58
Nikke Knakkertton
Viestit: 172
Liittynyt: Ke Syys 09, 2015 8:14 pm

Hells Angels "old school "

Viesti Kirjoittaja mr58 »

Hei ja kiitos kun sain tulla foorumille. Otsikko kertoo aiheesta josta olisi mielenkiintoista käydä asiallista keskustelua. Itse olen lukenut ja hakenut materiaalia etupäässä 50-60 luvun California touhuista. Suomessa ei tuota kirjallisuutta paljoakaan ole ja on pitänyt netistä kaivella tietoa. Toki Bargerin kirja löytyy hyllystä, mutta sitäkin täytyy varmaan lukea vähän suodattimet päällä. Myös Hunter Thompsonin kirjan olen lukenut, mutta Barger ja muut väittävät sen olevan suurimmalta osin roskaa. No hyvin kirjoitettu kirja kuitenkin. Life lehden artikkeli Berdoo enkeleistä on mielenkiintoinen ja sisältää myös kuvia. Ensimmäinen asia minkä huomaa on senaikaisten liivien ulkonäkö verrattuna nykypäivän. Liiveissä ei ollut kovinkaan paljoa ylimääräistä. Selkä puolella normaali death head logo ja tekstit ( joka ei ollut kaikilla samanlainen vielä tuolloin) ja etupuolella ei ollut kuin muutama merkki. Kotipaikka ja ehkä asema jengissä. Barger ei taida vieläkään käyttää mitään ylimääräistä liiveissään. Jotenkin tuo minimaalisuus on minun mielestäni hienompi kuin nykyiset liivit joissa on liikaakin merkkejä.
On aika vaikea käyttää sanaa järjestäytynyt rikollisuus, etenkin kun puhutaan noista alkuajoista. Kaverit kerääntyivät yhteen ajelemaan pyörillä ja pitivät hauskaa. Toki omalla tavallaan ja rapatessa välillä roiskui. Tuo tapa elää on hyvin kiehtovaa lukea, ei ollut mitään kahleita ja voitiin lähteä ajelemaan milloin huvittaa ja minne vaan. Kerättiin kolehti ja ostettiin sillä ruokaa koko jengil le. Tai vaihtoehtoisesti olutta ja juotiin ne yhdessä. Onhan noissa jollain lailla yliromantisoitu kuva touhusta mutta aikakin oli erilaista.
Jos tästä saataisiin mielenkiintoista keskustelua aikaan. Itsekin kaipaan lisää tietoa nimenomaan näistä ajankohdista ja Hells Angelsin leviämisestä myöhemmin Californian ulkopuolelle. En sitten kaipaa mitään helvetin perkeleet läskimahatmopopojat juttuja tähän. Omalla tavallani kunnioitan kaikkia "Enkeleitä" enkä halua sanoa heistä pahaa. Juu en ole enää näillä aamuilla pyrkimässä porukoihin, mutta etenkin tuo old school meininki ja toveruus on tavoiteltava juttu.

Koimies
Hetty Wainthropp
Viestit: 490
Liittynyt: La Syys 10, 2011 2:09 am

Re: Hells Angels "old school "

Viesti Kirjoittaja Koimies »

Tervetuloa mr58 foorumille! Ja hienoa, että kaipaat asiallista keskusteluseuraa mm. tästä aiheesta. Saat varmaan tähän hyviä vastauksia - toivon niin - muilta. Itsekin voin vielä osallistua asialliseen keskusteluun, koska aihe kiinnostaa myös meikeläistä.

Otan lyhyesti kantaa rikospuoleen. USA:ssa on ollut pitkään moottoripyöräklubeja, kuten Suomessakin (mutta eri nimillä "moottorikerho" jne). Toisen maailmansodan jälkeen kotiutui paljon levottomia nuoria miehiä ja vähän vanhempiakin, jotka kärsivät sotatraumoista ja juurettomuudesta, ja ehkä halusivat myös erityisellä tavalla "elää vahvasti" selvittyään natsi-Saksan tai Japanin sotilaista. Näin myös HAMC:n alkuajan on täytynyt olla sitä perinteistä "old schoolia" vailla sen suurempia rikoksia kuin satunnainen vallattomuus, tappelut jne. Niin se on, että erityisesti vasta huumebisnekseen sotkeutuminen on muutanut useita klubeja USA:ssa 1960-1970- lukujen jälkeen. En ota kantaa tai keskustele aiheesta HAMC ja huumeet, mutta luen mielenkiinnolla mitä muilla tai sinulla olisi lisää kerrottavaa näistä alkuajan tapahtumista ja ihmisistä yms.
Miehen allekirjoitus: Kasvoista kasvoihin.

mr58
Nikke Knakkertton
Viestit: 172
Liittynyt: Ke Syys 09, 2015 8:14 pm

Re: Hells Angels "old school "

Viesti Kirjoittaja mr58 »

Kuinka paljon kaverit itse rakentelevat pyöriä nykyisin? Ennenhän se oli pakko kun kaikki pyörät taisi olla full dressereitä. Niistä piti riisua kaikki turha pois, että saataisiin painoa pois. Luin jostain että jossain vaiheessa etujarrutkin riisuttIin pyöristä. Toinen syy oli sitten se että pyöristä tuli agressiivisemman näköisiä. Nykyään kun saa valmiiksi chopattuja pyöriä niin mikä on tarve niitä muokata vielä lisää ja kuinka paljon Suomen lainsäädäntö antaa siihen mahdollisuuksia. Oakland in entinen pressa Cisco Valderrama oli taitava rakentamaan pyöriä, mutta ei itse tykännyt ajaa niillä. Hän ajoi lukemani perusteella mieluummin autolla, mutta kun pääsyvaatimuksena oli pyörä niin hän opetteli ajamaan sillä. Sonny Barger taas oli hyvinkin tarkka siitä että pyörästä ei tihkunut öljyä ym. Hän itse kertoo että hänellä oli tapana tarkistaa aina ennen ajoa muidenkin pyörien muttei ja pultit ja kaikki eivät oikein pitäneet tuosta.
Yhdessä kirjassa hän kertoo että kun ajoi jäykkäperäisellä pyörällä 500 km niin kroppa tärisi vielä seuraavan päivän ja perse oli tunnoton monta päivää. Ei se ajaminen varmaan tuollaisella pyörällä ollut mitään herkkua. Todellista rautaperse hommaa. Overkillin / Backslidersin aikaan ainakin Hirsmalla taisi olla jäykkäperäinen pyörä. Jostain kuvista tuota katsoin ja siinä mainittiin tuo asia. Hd:n lisäksi ajettiin jonkinverran BSA:lla ja Nortonilla, siis ainakin Californiassa. Barger mainitsee että HD ei ollut mitenkään pääsyvaatimuksena, mutta se edusti amerikkalaisuutta parhaimmillaan. Kirjassaan hän myös sanoo että monilla japsipyörillä olisi pidetty harrikoita pujottelukeppeinä, mutta se ei ollut oleellista vaan se amerikkalaisuus pyörissä. Isojen harrikoiden vääntö oli myös ihan eri luokkaa kuin noiden kierroskoneiden.
70 luvun puolivälin seuduilla käytiin nuorina miehinä ihailemassa Corona baarin edustalla pyöriä. Corona jengi piti siinä majaansa ja kun eka seiskapuolikas Kawa ilmestyi siihen niin kyllä sitä kuolattiin kaikki.

Koimies
Hetty Wainthropp
Viestit: 490
Liittynyt: La Syys 10, 2011 2:09 am

Re: Hells Angels "old school "

Viesti Kirjoittaja Koimies »

Kerhoja ja moottoripyöräilyä sivuava keskustelu on murha.infossa tätä nykyä usein niin heikolla tasolla, ettei moni moottoripyöräilyä harrastava oikein motivoidu ainakaan tätä osiota usein katsastamaan. Siksi myös tämä aloittamasi, ja sinänsä hyvä aihe ei kenties ota ihan heti tuulta purjeisiinsa.

HAMC:n vanhoista asioista ei moni foorumilla - kirjoittajan lailla - ole perillä. Kirjoistahan saa vain yleistietoa. On tietysti olemassa se mahdollisuus, että joku HAMC:n asiantuntija raottaisi tietämystään tässä, mutta nämä herrat todennäköisesti pyrkivät matalaan profiiliin. Tässä olisi kumminkin kerholla tilaisuus tulla esille juuri moottoripyöräilyyn liittyen. Olisi esim. kiinnostavaa tarkemmin kuulla miten HA toimi ja keitä oli aktiiveina ennen kuin Ralph Sonny
Barger
nosti HAMC:n tavallaan uuteen nousuun liityttyään (uinuvaan?) Kalifornian Oakland-osastoon ilmeisesti v. 1957. Toisen maailmansodan veteraani hän ei ollut joten se alkuaikojen välitön kosketuskohta häneltäkin puuttuu.

Luin jo useampi vuosi sitten Hunter S. Thompsonin muistelmakirjan "Enkeleiden" parissa hengailusta. En muista siksi tarkasti yksityiskohtia, mutta en tiedä miksi Thompsonilla olisi erityistä syytä vääristellä totuutta omia kokemuksiensa suhteen. Hunter taisi kuitenkin tehdä itse ratkaisevan virheen siinä, ettei ottanut oikein tosissaan kerhoa. Se, ettei hän hommannut Harrikkaan vaan erään toisen merkin pyörän, oli pieni virhe sen rinnalla, että hän tavallaan jatkuvasti reissasi "sisään ja ulos" hyödyntäen kerhoa toimittajauransa välikappaleena. En epäile esim. sitä, etteikö Hunter saanut lopuksi turpaansa. Eräässä videossa Hunter esiintyy yhdessä HA-johtajan kanssa televisioshowssa ja selvästi näkyy Hunterin pelokkuus (katsoo maahan jne.). Ei savua ilman tulta ...

Mitä tulee prätkien rakentelussa, ainakin USA:n Hitler-savotan loputtua, tarkoitus oli tosiaan keventää raskaita USA:n armeijan sotaratsuja mahdollisimman paljon tehokkuuden ja käsittelyn parantamiseksi. Bobbereista siirryttiin 1960-1970- lukujen vaihteessa choppereihin, ja silloin esim. eräissä rakennetuissa pyörissä jätettiin se etujarru pois. Custom (alun perin "tehdaschopper") ja chopperi ovat takapainoisia jolloin takajarrun merkitys kasvaa etujarruun nähden, mutta ei etujarru tietysti koskaan ole moottoripyörässä tarpeeton kapistus.

Tekniikka-asioissa saat tietoa ehkä parhaiten muualta kuin tältä foorumilta.

On ikävä postailla keskustelufoorumilla paljon linkkejä, mutta joka tapauksessa esim. näiltä sivuilta löydät erittäin paljon asiatietoa ainakin joistakin kiinnostuksen kohteistasi.

Mitä ja miten prätkää voi Suomessa laillisesti rakennella, ks.

MMAF

http://www.mmaf.fi/forum/


Tekniikkakeskeisiä Harley-sivuja:

Finnbikers

http://finnbikers.fi/foorumi/

Motopedia

http://www.hdcf.fi/wiki/index.php/Etusivu

HOG

http://www.hdcf.fi/juttutupa/index.php

Old School -sivustoa esim.

http://www.oldschoolmotorcycles.com/
Miehen allekirjoitus: Kasvoista kasvoihin.

mr58
Nikke Knakkertton
Viestit: 172
Liittynyt: Ke Syys 09, 2015 8:14 pm

Re: Hells Angels "old school "

Viesti Kirjoittaja mr58 »

Näin olen itsekin ajatellut että sitä tietoa ja ehkä kiinnostusta alkuajoista ei ole. Mutta toivotaan että tähän tartutaan ja saadaan keskustelua aikaan. Tuo ha joka ajoi studioon pyörällä oli Oakland in "Skip" Workman. Bargerin kanssa perustaja Oaklandin chapterissa. Thompson oli saanut ihan kunnolla nokkaansa kun "Junkie George" oli antanut isän kädestä. Skip erosi myöhemmin kerhosta ihan hyvissä väleissä. Samojen aikojen tunnetuimpia enkeleitä oli Terry the Tramp joka Bargerin mukaan oli Hells Angels filosofian perikuva. Terry sai kenkää Oaklandista neulasäännön takia ja liittyi toiseen chapteriin. Terry kuoli vain 30 vuoden iässä, melkein heti Hells Angels 69 elokuvan endi-illan jälkeen.

Yeoldeaxe
Scooby-Doo
Viestit: 26
Liittynyt: Pe Syys 11, 2015 9:56 pm

Re: Hells Angels "old school "

Viesti Kirjoittaja Yeoldeaxe »

no siina nicholson aloittelemassa, sonny kameran takana neuvomassa
siinakai tarkempi kuva
https://en.wikipedia.org/wiki/Hells_Angels_on_Wheels

Yeoldeaxe
Scooby-Doo
Viestit: 26
Liittynyt: Pe Syys 11, 2015 9:56 pm

Re: Hells Angels "old school "

Viesti Kirjoittaja Yeoldeaxe »

Yks hauska historian juttu , en tiedä muistaako moni mutta beatles tai tarkemmin george harrison kutsui/toi enkelit englantiin ja myöskin ensimmäisenä eurooppaan
Aina hymyilyttää kuullessaan let it be biisi , muistaakseni paul ei ollut mielissään kun pari bikerii henggas studiossa, taisi studio oli sohossa lontoossa, eikä se kuuluisa abbey road

mr58
Nikke Knakkertton
Viestit: 172
Liittynyt: Ke Syys 09, 2015 8:14 pm

Re: Hells Angels "old school "

Viesti Kirjoittaja mr58 »

George oli kutsunut mutta vain muutama saapui paikalle. Yksi heistä oli Friscon Billy "Sweet William" Fritsch, joka hengaili mielellään muusikoiden ja runoilijoiden seurassa. Billy oli yksi näkyvimmistä hahmoista kuuluisassa Rollareiden Altamontin konsertissa. Kun Oaklandin "Animal" oli tempaissut Jefferson Airplanen solistia Marty Balinia nokkaan ja kahdesti vielä niin bändin kitaristi ja Billy kävivät pienen keskustelun mikrofoneihin koko festarikansan kuullen. Kitaristi "kiitti" siitä että yksi enkeleistä oli juuri tyrmännyt heidän solistinsa. Billy otti mikrofonin ja kysyi onko tämä päällä ja kysyi mikä on ongelma. Kitaristi oli sanonut etten puhu sinulle puhun noille toisille. Silloin Billy vastasi että kun puhut, puhut meille kaikille. Samaan aikaan prospectit olivat pitäneet järjestystä yllä ( biljardikeppien kanssa ) niin Billy lisäsi että tällä,tavalla me juhlitaan. Tuossa konsertissa yksi enkeleistä puukotti mustan kaverin hengiltä kun se otti aseen esiin ja osoitteli sillä lavalle. Muutenkin olen vahvasti sitä mieltä, kun olen katsonut tallenteita ja kuvia sekä lukenut juttuja tuosta, niin ainakin lopussa enkelit koittivat suojella lavaa ja bändiä ja itseään päälle tunkevalta yleisöltä. Katsokaapa itse ja muodostakaa mielipide.

Yeoldeaxe
Scooby-Doo
Viestit: 26
Liittynyt: Pe Syys 11, 2015 9:56 pm

Re: Hells Angels "old school "

Viesti Kirjoittaja Yeoldeaxe »

Taisi olla altamont konsertin turvajärjestelyistä kaikenlaista epäselvyyttä mutta tulos melkein tietonen kun "kalja palkalla" palkattu ja nopeeta vedetty lavan edessä koko päivä. Kai siinä on ruvennut hippiäkin risomaan. Taisi olla et rollarit ei ois soittanut jos tilanne ei ois rauhoittunut, tiedä häntä ne kai ne kaljatkin osti

mr58
Nikke Knakkertton
Viestit: 172
Liittynyt: Ke Syys 09, 2015 8:14 pm

Re: Hells Angels "old school "

Viesti Kirjoittaja mr58 »

Altamontissa kaikki varmaan voivat katsoa peiliin. Syyllisiä löytyy niin yleisöstä, järjestäjiltä, enkeleistä kuin soittajistakin. Se oli niin huonosti organisoitu koko juttu. Grateful dead suositteli Hells Angelsin järkkäreiksi ja sitten itse kieltäytyivät soittamasta. Rollareiden kiertuemanageri kai hommasi ne kaljat. Yleisö oli myös ihan sekaisin vedettyään koko päivän kamaa. Sitten kun odottivat rollareita melkein kaksi tuntia edellisen bändin lopetettua olivat jo valmiina aika vihaisena ja silloin oli jo myöhäistä korjata mitään. Nimenomaan Rollareiden setin aikana enkelit koittivat pitää lavan puhtaana, ylimääräisistä. Virhe oli ajaa pyörät lavan eteen ja siitä isot mellakat sitten alkoivat kun jengi kaatoi pyöriä. Aiemmin iltapäivällä jo tapeltiin lavan edessä monta kertaa.
Luin mielenkiintoisen tarinan filmatusta materiaalista. Enkelit tiesivät että festarit kuvattiin ja nauhat olivat tallessa yhdellä kaverilla. Friscon enkelit ottivat yhteyttä tähän kaverin ja sanoivat että he vaativat nähdä materiaalin. Päästiin sitten sopimukseen ja Sweet William oli yhdysmiehenä kun hakivat kaverin nauhoineen kerhotalolle. Tämä kundi oli ollut paska housuissa kun oli astunut Friscon päämajan. Paikalla oli ollut Friscon korkeimmat kaverit ja kukaan ei tervehtinyt ja tunnelma oli ollut aika painostava. Enkelit olivat halunneet katsoa materiaalin onko siellä mitään minkä perusteella heitä voitaisiin syyttää. Syytteethän sitten hylättiin vuosia myöhemmin, nimenomaan tuosta puukotuksesta. Kova arvovalta oli enkeleillä ollut että saivat nuo nauhat katseltaviksi, tai sitten peloteltiin. Netistä löysin tuon tarinan kaverin itsensä kertomana.

kaia
Neuvoja-Jack
Viestit: 586
Liittynyt: La Helmi 07, 2009 8:27 pm

Re: Hells Angels "old school "

Viesti Kirjoittaja kaia »

Rolling Stonesilla oli aiemmin ollut briteissä paikallisia helvetin enkeleitä järjestysmiehinä ja.ne olivat olleet paljon leppoisampia motoristeja, joten Mick ja kaverit olettivat että kaikki menisi hyvin Altamontin ilmaiskonsertissa.

Rollareiden kiertueesta ja Altamont fiaskosta on tehty tämä hieno rock dokumentti:

https://m.youtube.com/watch?v=goMhOK3Q0Hg


Tässä on muuten jonkun yleisössä olleen äänitys konsertista. 35 minuutin jälkeen bändi joutuu keskeyttämään soiton mellakan takia jossa Meredith Hunter puukotetaan hengiltä.

https://m.youtube.com/watch?v=guDTcaS9GcM

mr58
Nikke Knakkertton
Viestit: 172
Liittynyt: Ke Syys 09, 2015 8:14 pm

Re: Hells Angels "old school "

Viesti Kirjoittaja mr58 »

Joku oli sanonut että nää Californian enkelit on ; real stuff, the are really violence. Kiertue promoottori Sam Cutler oli jossain vaiheessa kysynyt joltain enkeliltä että ettekö voi käskeä prospekteja lopettamaan hakkaamisen. Animal niminen enkeli jolla oli majavahattu päässään sanoi että ei voida mitään. Johtajat mm.Barger, Skip ja muut tulivat paikalle myöhemmin. En kyllä usko että se olisi mitään muuttanut. Tuota olen miettinyt että suurin osa prospekteista oli San Jose chapterissa. Mutta sitten ne jotka saavat full member oikeudet muuttuuko San Jose teksit Californiaksi. Tuohan muuttui jossain vaiheessa niin että kaikki Californiassa sijaitsevat chapterit muutettiin alarockerissa California tekstiin. Tuolloin kai paikkaa osoitti vain pieni logo liivien etupuolella.

Mustakotka
Aloitteleva Besserwisser
Viestit: 13
Liittynyt: To Heinä 09, 2015 1:01 pm

Re: Hells Angels "old school "

Viesti Kirjoittaja Mustakotka »

Muistelkaapa miten päättyi tuo Rollari ja HA keissi. Siinä oli eräs laulaja aika likellä päästä hengestänsä ellei joku veneretki olisi keskeytynyt.

Yeoldeaxe
Scooby-Doo
Viestit: 26
Liittynyt: Pe Syys 11, 2015 9:56 pm

Re: Hells Angels "old school "

Viesti Kirjoittaja Yeoldeaxe »

No jospa taikaviitasta ja fbi (could be even cia) tarinasta päästäs eteenpäin
Historiaa englannista vikings mc (kai sama suomessa cannonballs mc) jotka päätyivät omalle linjalle
Taisi olla että 2 täysjäsentä tuli takas harrisonin suositteleman californian loman jälkeen perustui pohjoislontoo (siis itä) ja etelä lontoo h.a.v.m.c.
Nykyisin siis maja itä lontoossa
Myös windsor chapter on kuuluisa ei tule toimeen (kai kenenkään kanssa

mr58
Nikke Knakkertton
Viestit: 172
Liittynyt: Ke Syys 09, 2015 8:14 pm

Re: Hells Angels "old school "

Viesti Kirjoittaja mr58 »

Mielenkiintoinen tulkinta Filthy Few merkistä. Sonny Barger sanoi että se sen merkitys olisi; ekana bileissä, viimeisenä pois. Joku oli sanonut että muutamat teistä ovat kyllä niin paskaisia ettei uskoisi. Samaan aikaan monet olivat istumassa linnassa tuomiota ja poliisit olisivat vääntäneet tuon sitten siihen miksi se nykyisin tulkitaan. Skip Workmanilla ja Terry the Trampilla oli nuo merkit ja kumpikaan ei löytämieni tietojen mukaan ole tappanut ketään. Skip tosin veteli poliiseja turpaan ennekuin siitä tuli rangaistava teko. Hän oli erittäin pidetty henkilö ja hänen kuolemaansa surtiin myös monissa muissa piireissä kuin Hells Angelesissa. Terry oli taas old school meiningin ilmentymä. Paskainen ja yllättävä tyyppi, mutta tuli toimeen monien kanssa. Terry oli varmaan Oaklandin jengin kovin bilettäjä ja hänen huumeiden käyttönsä vei sitten miehen nuorena hautaan. Etenkin Terryn kohdalla tuo Sonny tulkinta osuisi kuin naulan kantaan. Muutenkin Sonnyn mukaan monilla merkeillä ei ollut mitään symboliikkaa. NIitä vain keksittiin osaltaan aiheuttamaan hämmennystä. Kerran hän sai ilmaiseksi oranssia maalia ja kaikki halusivat maalata samalla värillä Pyöränsä kun se ei maksanut mitään. Tuostakin keksittiin joku symbolinen merkitys, mutta se oli vain ilmaista maalia. Ihan mielenkiintoisia ajatuksia, joilla voi olla totuuspohjaakin.

Vastaa Viestiin