Esa-Pekka Toikka ja Kotkan huumausaineliiga

Sana on vapaa, jos uskaltaa...

Valvojat: Raid, Moderaattorit

JosefMengele

Re: Esa-Pekka Toikka ja Kotkan huumausaineliiga

Viesti Kirjoittaja JosefMengele » Ma Loka 07, 2019 9:49 am

Ruumis satama-altaassa, räjähdys rekisteritoimistossa — Kotka ja sen konnat ovat näytelleet näkyvää osaa Suomen järjestäytyneen rikollisuuden historiassa, tunnetuimpia hahmoja ovat olleet kotiinsa ammuttu huumepomo Osmo ”Lusu” Ahlqvist sekä hänen huumeimperiuminsa perinyt Esa Pekka Toikka

Sunnuntaina julkaistussa uutuuskirjassa Kultainen Vasikka kerrotaan Suomen järjestäytyneestä rikollisuudesta, sekä moottoripyöräjengiläistä että niin sanotusta vanhasta alamaailmasta. Kotkan näkyvimpien alamaailman edustajien lisäksi kirjassa kerrotaan esimerkiksi Kotkan satama-altaasta kuolleena löytyneen huumekuningas Pauli Saastamoisen surmasta sekä seudulta muualle Suomeen levinneestä Tšerno-hasiksesta. Kirjassa kuvaillaan myös rikollisjärjestöiksi määriteltyjen moottoripyöräkerhojen sisäisiä toimintatapoja, paikallisosastoista mainitaan muiden muassa Kotkan Hells Angelsien Red River.


Tällänen löyty, oliskohan jollain tunnukset kun maksumuurin takana?

https://kymensanomat.fi/uutiset/lahella ... c28b5ae562

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 11671
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Esa-Pekka Toikka ja Kotkan huumausaineliiga

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » Su Loka 20, 2019 8:57 am

Kirjasta Kultainen Vasikka:

Aika jälkeen Toikan...
Toikan seuraajasta ei puhuttu
Toikan nimi nousi esille useamman eri tapauksen yhteydessä. Häntä ei kuitenkaan haastateltu kirjaa varten.
- Hänen nimensä nousi esille muissa haastatteluissa, mutta ne jäivät yhden lähteen kertomiksi asioiksi, joita emme saaneet varmennettua.

Erityistä tarvettakaan ei ollut, sillä kotkalaismiehen huumekaupasta löytyi runsaasti materiaalia julkisista lähteistä. Toikka on saanut useampia huumetuomioita, ensimmäisen 90-luvulla, toisen 2000-luvun alussa ja viimeisimmän viime vuoden kesällä.
- Viimeisin tuomio on kyllä lukemisen arvoinen. Siinä kuvaillaan hyvin, miten paikalliset poliitikot olivat sotkeutuneet tapaukseen ja kuinka liivijengiläiset olivat hakeneet Toikalta huumeita kuin tukusta, Gustafsson kertoo.

Toikka olikin kovan luokan tekijä huumekaupassa.
- Hän hoiti Suomeen tavaraa Hollannista ja toimi tukkurina. Häneltä haettiin Suomesta sitten huumeita kilotavarana, Huuskonen kuvailee.

Esitutkintamateriaaleista ja oikeudenkäyntien asiakirjoista selviää myös, että Toikka oli poikkeuksellisen varovainen.
- Eräässä tutkinnassa poliisi käytti jopa huuliltalukijaa, kun mies oli seurannassa. Toiminta oli niin ammattimaista, että sitä ei ollut helppoa tutkia, Gustafsson toteaa.

Toikka istuu parhaillaan vankilassa. Kotkan huumekauppa ei ole silti tyrehtynyt. Nousiko ammattirikollisten haastatteluissa esille se, kuka alueella nyt operoi?
- Mistään sellaisesta ei puhuttu. Mehän emme selvitä rikoksia, annoimme haastateltavien puhua heitä kiinnostavista asioista, vaikka toki esitimme kysymyksiäkin. Lähtökohtaisesti haastateltavat kertoivat yleensä mieluummin menneistä tapahtumista kuin niistä, joita tapahtuu parhaillaan, Huuskonen muotoilee.
Tekstissä mainitut Gustafsson ja Huuskonen ovat kirjan kirjoittajat.

----------------------------------------------------------------
Uutinen Kymen Sanomissa vuonna 2001.
Uutinen Kymen Sanomissa vuonna 2001.
Toikka_2001.jpg (161 KiB) Katsottu 2237 kertaa
Toki myös tapauksen hovioikeuskäsittelystä uutisoitiin:
Painostus muutti todistelua

Huumeiden maahantuontia johtaneen Toikan tuomio koveni hovioikeudessa.

Uhkailut ja väkivalta muuttivat oikeudessa kuultuja kertomuksia Suomen suurimmassa kannabisjutussa, kun sitä käsiteltiin Helsingin hovioikeudessa. Lähes 500 hasis- ja marihuanakilon maahantuontia johtaneen Pekka Toikan läheiset apurit kertoivat tyystin toisin kuin viime vuonna Vantaan käräjäoikeudessa.

Syytä otettiin omille niskoille, eikä Toikalla apurien mukaan ollut mitään tekemistä salakuljetuksen kanssa. Myös pari muuta oikeudessa kuultua pyrki hovioikeuden mukaan myötäilemään uusia versioita.

Hovioikeus ei antanut tämän vaikuttaa päätöksentekoon, vaan katsoi painostuksen ja uhkailujen muuttaneen tarinoita.

Kotkalainen Pekka Toikka, 30, sai hovioikeuden torstaisella päätöksellä vuoden lisää vankeutta, eli hovioikeus tuomitsi hänelle 11 vuotta vankeutta törkeistä huumausainerikoksista.

Huumeet rekka-autolla Suomeen kuljettanut hollantilainen Jeffery Kemper, 44, ei valittanut hovioikeuteen seitsemän vuoden tuomiostaan. Toikan ja Kemperin välikätenä toimineen kotkalaisen Petri Lahden, 36, tuomio pysyi kuudessa ja puolessa vuodessa.

Ennen hovioikeuskäsittelyn alkamista Kemperiä uhkailtiin useaan otteeseen muun muassa ampumisella. Lahti puolestaan ilmeisesti pahoinpideltiin vankilassa viime lokakuussa, vaikka hän itse sanoi kaatuneensa vessassa. Toikka on kiistänyt olleensa pahoinpitelyn takana. Hän ja Lahti kärsivät rangaistuksiaan yhä samassa laitoksessa, Riihimäen vankilassa. Kemper on sijoitettuna toisaalle.

Toikka tienasi lähes miljoonan

Toikan johdolla Suomeen tuotiin Hollannista viidessä erässä 475 kiloa hasista ja marihuanaa sekä 20 kiloa laimeaa amfetamiinia vuonna 1999. Kilomäärillä mitattuna kyse on suurimmasta Suomen tuomioistuimissa käsitellystä huumeiden maahantuontijutusta.

Tuotteiden jälleenmyyntiarvo Suomessa olisi ollut yli 2,1 miljoonaa euroa. Hovioikeus arvioi yksin Pekka Toikan saamaksi rikoshyödyksi yli 920 000 euroa.

Hovioikeus ei tuominnut Toikalle aivan ankarinta lain mahdollistamaa rangaistusta eli 13 vuotta, koska maahan tuotiin lähinnä mietoja huumeita.

Tuomiota kovensi se, että aineiden tuonti usealla eri kerralla osoitti hovioikeuden mielestä selvästi harkitumpaa toimintaa kuin saman määrän tuonti yhdellä kertaa.

Huumerahojen pesusta sai tuomion Pekka Toikan 54-vuotias isä, kotkalainen Tuomo Toikka. Hänen käräjäoikeudessa saamansa kaksi vuotta ehdollista vankeutta muuttui hovioikeudessa ehdottomaksi.

Useat muut henkilöt saivat rahanpesurikoksista tätä lyhyempiä vankeustuomioita, joista osa ehdottomina ja osa ehdollisina. Hovioikeudella oli käräjäoikeutta kovempi linja myös rahanpesun suhteen. Se muun muassa tuomitsi kaksi käräjäoikeudessa syytteistä vapautettua miestä.

Asianajajille isot palkkiot

Toikan huumejutun pääkäsittely oli laajin Helsingin hovioikeudessa koskaan järjestetty. Se kesti helmikuusta toukokuuhun, ja istuntopäiviä oli 37.

Syytettyjen asianajajille maksettiin käräjä- ja hovioikeudessa yhteensä noin 475 000 euron palkkiot, kulukorvaukset ja arvonlisäverot.
Lainaukset Kymen Sanomista 2001, 2002 ja 2019
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Vastaa Viestiin