Poliisin/syyttjäjien/vhl:n EXIT -kusetus!

Sana on vapaa, jos uskaltaa...

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Avatar
PiikkiSika
Charlien Enkeli
Viestit: 1876
Liittynyt: To Tammi 14, 2016 11:52 pm

Poliisin/syyttjäjien/vhl:n EXIT -kusetus!

Viesti Kirjoittaja PiikkiSika » Ke Syys 11, 2019 9:41 pm

Omasta mielestä näen tämän JR -porukoille suunatun Exit ohjelman olevan 100%:n puhdas tiedonkeruu eli vasikan/näädän -tekojärjestelmä.

Esim.
- mitään yksittäistä arkaluonteista tai kenenkään vaaraan jouduttamista ei tarvitse kertoa (mieti käänteis psykologian kautta?)
- mutta puhutaan nyt kuitenkin sen verannniistä ”ongelmista” joita jäsenyys kohdallesi on tuonut (jälleen käänteispsykkaamparhaimmillaan)
- mitään nimiä tai yksittäisiä asioita ei käsitellä, mutta jotta pääset irti, niin niitä täytyy jollain tasolla pystyä käsittelemään - luottamuksellisesti tietenkin. (Sitä ehtaa samaa tsyykkaamista kuin edellä)

Hihiii ja löysä BULLSHIT !

Mielipiteitä, vai meneekö taas osastoon ”liian herkkä aihe ja keskustelua ei tiedonkeruusta synny tätä aloitusta enempää :mrgreen:
It is better to live ten years as a lion than one day as a lamb

Avatar
On Anoi Kaa
James Bond
Viestit: 7295
Liittynyt: To Kesä 23, 2011 8:04 pm
Paikkakunta: Syvä joki

Re: Poliisin/syyttjäjien/vhl:n EXIT -kusetus!

Viesti Kirjoittaja On Anoi Kaa » Pe Syys 20, 2019 12:10 pm

Kyllähän tuo vähän haiskahtaa, että onko täysin vastikkeetonta tuo avunanto, taisin kuulla tästä ekaa kertaa jo joskus vuonna 2016 tms?
"Valheellinen viesti veljeydestä ja yhteenkuuluvuudesta vetää mukaan" – rikollisjengiin on helppo sotkeutua, mutta vaikea päästä irti

Rikolliset liivijengit vaativat jäseneltä kuuliaisuutta. Poliisin exit-ohjelma on auttanut jengiläisiä irtautumaan

11.9.2019 klo 13.20

Rikollinen liivijengi imaisee uuden jäsenen mukaan toimintaansa ja alistaa hänet työskentelemään jengin puolesta. Uuden jäsenen on oltava aina jengin käytettävissä, sanoi rikoskomisario Antti Hyyryläinen keskusrikospoliisista Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

– Jengin valheellinen viesti veljeydestä ja yhteenkuuluvuudesta vetää mukaan United Brotherhoodiin. Todellisuudessa järjestöä kontrolloidaan väkivallan uhalla.

Hyyryläisen mukaan uudet jengiläiset menettävät vallan omaan vapaaseen tahtoon. Uusien jengiläisten nimissä otetaan pikavippejä ja perustetaan pöytälaatikkoyrityksiä. Niitä käytetään kontrollin välineenä, jos jäsen alkaa niskoitella käskyjä vastaan.

Osa rikollisiin moottoripyörä ja- ja liivijengeihin ajautuneista haluaa päästä irti rikollisesta elämästä. Ajatus jengistä irtaantumisesta saattaa tulla mieleen esimerkiksi silloin, kun jengiläinen joutuu istumaan vankilaan tai ottamaan vastuuta johtajiensa tekemisistä.


Kuinka irti jengin otteesta

Poliisi on auttanut puolitoista vuotta jengiläisiä irtautumaan rikollisjärjestöistä. Antti Hyyryläinen koordinoi valtakunnallista exit-toimintaa. Oppia on haettu Ruotsista ja Tanskasta, jossa rikollisten irtautumista jengeistä on tuettu 15 vuoden ajan.

Useimmiten muutos lähtee jengiläisen lähipiiristä. Hyyryläisen mielestä lähipiiri on jäänyt äänettömäksi yhteiskunnallisessa keskustelussa.

– Exit-toiminnassa on havaittu, että jengiläisten lähipiiri on hyvin haavoittuvassa asemassa. On epävarmuutta läheisen ja usein myös omasta puolesta. On valtava paine, että isä lähtee vankilaan, toimeentulo loppuu ja sosiaaliset suhteet katkeavat.

Hyyryläinen pitää jengiläisten perheiden auttamista keskeisenä seikkana, kun pohditaan ylisukupolvista rikoskierrettä ja päihteiden käytön jatkumista sukupolvesta toiseen.

Hyyryläisen mukaan irtautuminen rikollisesta jengistä voi tapahtua nopeastikin, jos väkivallan uhka on ainoa pelko. Jos koko aikuisiän identiteetti on perustunut rikosten tekemiseen ja rikollliseen jengi-identiteettiin, muutos saattaa viedä vuosia.

– Silloin joudutaan miettimään myös asumista, toimeentuloa ja psykososiaalista tukea.

Rikoskomisario Antti Hyyryläinen KRP:sta ei halua kertoa tarkkaan, kuinka moni jengiläinen on saanut apua poliisin exit-toiminnasta, koska se voisi aiheuttaa tarpeetonta vaaraa asiakkaille. Apua saaneiden määrä on hänen mukaansa kaksinumeroinen luku.


Rikollisjärjestöllä selvä hierarkia

Liivijengi United Brotherhood on yksi rikollisjengeistä. Jengissä on noin 100 ihmistä. Lisäksi mukana on samankokoinen joukko myötävaikuttajia. Rikosylikomisario Christer Ahlgren keskusrikospoliisista kertoi Ykkösaamussa, että myötäilijät eivät kanna liiviä, mutta he hyötyvät rikollisesta toiminnasta.

– He voivat olla liikemiehiä, jotka saavat selkeää hyötyä esimerkiksi rakennusalalla neuvotteluissa.

Myötävaikuttajaksi voi päästä, jos pystyy tarjoamaan rakenteita tai verkostoja, jotka tukevat rikollista toimintaa. Antti Hyyryläisen mukaan jengit rekrytoivat aktiivisesti.

– Heillä on tarve päästä liike-elämän eri toimialoille yritys-, viihde- ja mediamaailmaan.

Päätoimiala rikollisjengeillä on Ahlgrenin mukaan huumausainerikollisuus. Lisäksi väkivalta- ja talousrikollisuus ovat yleisiä.

Järjestäytyneellä rikollisuudella on selvä hierarkia siitä, kuka käskee ja ketä. Pyramidin huipulla on vain muutama ihminen, jotka määräävät alempia.

– Hyöty valuu ylöspäin näille muutamalle henkilölle ja rikoksesta aiheutuva uhka joutua vankilaan valuu alaspäin.
https://yle.fi/uutiset/3-10965566
Kummasti noita pomojakin ihan pyramidin kärjestä on pitkillä tuomiolla säännöllisesti, joten melkoista paskaa tarjoillaan ainakin tuolta osin. Miksi ei lukuja kerrota vai eikö jengit tiedä, jos joku eroaa? Vai onko tarkoitus jatkaa aiemmassa porukassa ja liittyä exit-liigaan siinä ohella?
Korona on ohjannut itseäni aiempaa vahvemmin luomuruokaan ja kotimaisuuteen. Seurauksena suolistoni on aivan rautaisessa kunnossa, vaikka bakteerikanta oli hyvä jo aiemminkin.

Carelin
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 220
Liittynyt: Su Elo 21, 2011 8:37 am

Re: Poliisin/syyttjäjien/vhl:n EXIT -kusetus!

Viesti Kirjoittaja Carelin » Pe Syys 20, 2019 5:47 pm

Jos on valmis jengiin liittymään, niin silloin on puolensa valinnut. On nämä veitikat hyviä tietotoimistoja poliiseille. Se on selvä.

Painetaan päihteet nupissa ja ollaan kovaa jätkää, mutta kun pidätys koittaa niin itkuhan siinä tulee. Tällöin seriffi iskee jokerikortin pöytään ja sanoo maagisen sanan exit. On siinä kytillä pokassa pitelemistä, kun naruttaa jr ukkoa vasikakseen.

Sonderkommando
Aloitteleva besserwisser
Viestit: 54
Liittynyt: Pe Syys 13, 2019 1:35 am

Re: Poliisin/syyttjäjien/vhl:n EXIT -kusetus!

Viesti Kirjoittaja Sonderkommando » Ke Marras 13, 2019 2:06 am

Kallen kymmenen vuotta liivijengissä päättyi elämän vaikeimpaan puheluun: "Minä ja poliisi olimme aina olleet vihollisia ja nyt pitikin pyytää jeesiä niiltä" –Soitto jengi-irtautujia auttavaan poliisin Exit-toimintaan oli hänen elämänsä vaikein. Kalle sanoo, ettei kadu jengiuraansa mutta sitä hän katuisi, jos ei olisi lähtenyt pois.


Liivijengistä irtautunut Kalle arvioi, että hänen lähtönsä tuo yhteiskunnalle satojentuhansien eurojen vuosisäästöt pelkästään tekemättä jäävien rikosten ansiosta.

Kalle pyöritteli kolme päivää numeroa kännykässään. Hän kaivoi puhelimen käteensä yhä uudestaan, mutta vihreän luurinkuvan painaminen tuntui mahdottomalta.

– Se oli elämäni vaikein soitto. Minä ja poliisi olimme olleet aina eri puolilla, vihollisia, ja nyt pitikin pyytää jeesiä niiltä, Kalle kuvailee.

– Yhdistin poliisille puhumisen vasikointiin, olen ollut kuulusteluissa aina hiljaa. Mutta ei tämä vasikointia ole. Ilman poliisin Exit-toimintaa en olisi selvinnyt eroon kerhosta.

Kalle kantoi moottoripyöräkerhon liivejä kymmenisen vuotta. Keskusrikospoliisi on luokitellut jengin järjestäytyneeksi rikollisryhmäksi.

Kalle on irtautuja, hän elää piilossa.

– Ne ovat etsineet minua ja yrittäneet karhuta rahoja. Tapaaminen tarkoittaisi, että joko minä tai he, Kalle muotoilee.

– Olen varautunut piilottelemaan parikin vuotta, siitä lähteminen on sen arvoista.

Turvallisuussyistä Kalle esiintyy jutussa muutetulla nimellä. Samoista syistä jutussa ei kerrota kerhon nimeä tai muita Kallen tunnistamista helpottavia yksityiskohtia.

Jännitys kiinnosti
Kalle oli villi lapsi ja hänen oli vaikea keskittyä koulussa. Kalle muistelee opettajien olleen sitä mieltä, ettei hänestä mitään tulisi.

– Minulla oli hyvä lapsuus, vanhemmat antoivat kaiken mitä pystyivät. Mutta olen todella impulsiivinen ihminen, ja jännitys kiinnosti lapsesta saakka, Kalle kertoo.

– Kun kaverit vetivät mukanaan, en kuunnellut vanhempieni tai kenenkään järkipuhetta.

Moottoripyöräkerhosta Kalle löysi itsensä kaltaisia ihmisiä. Sellaisia joita ei normaalielämä, sen säännöt ja lait kiinnostaneet.

– Bileet jatkuivat loputtomiin ja oli hyvä meininki. Kukaan ei tuominnut, jos teki jotakin älytöntä. Kai se oli hyväksynnän ja arvostuksen hakemista.

– Nuorena kiinnosti se, että jengi piti kovana jätkänä. Jälkeenpäin ajateltuna se oli ihan dorkaa.

Kerhoon kuuluminen helpotti huumeiden saantia. Kalle luuli, ettei jäisi koukkuun kokaiiniin, mutta toisin kävi.

Rikoksilla ruokaa pöytään
Kalle elätti itsensä kymmenen vuoden ajan rikoksilla. Tukia hän ei nostanut euroakaan.

Käsissä pyöri valtavat summat rahaa, satojatuhansia joka vuosi. Jälkeenpäin ajateltuna Kallesta on järjetöntä, kuinka huolettomasti hän silloin saattoi kulkea kymppitonni taskussa.

– Kymmenientuhansien eurojen huumevelka saattoi erääntyä kolmen viikon päästä. Yhdessä viikonlopussa tuhlasin tonneja. Oli tietenkin myös täysin persaukisia päiviä.

Kalle teki pääasiassa väkivaltarikoksia ja huumausainerikoksia.

– Todella törkeitä juttuja. Minua ei jengi koskaan pakottanut niihin, Kalle sanoo.

– Heikompia yksilöitä kerhot totta kai laittavat tekemään rikoksia ja ottamaan muiden juttuja niskoilleen.

Kalle sanoo pelanneensa rehtiä peliä rikollisten kanssa.

Tavallisia ihmisiä hän ei hakannut. Kallen mukaan kaikki väkivalta liittyi alamaailman välienselvittelyihin, eikä hän perinyt koskaan keksittyjä velkoja.

– Joissakin kerhoissa keksityt kiristysjutut ovat tosi yleisiä. Itse en lähtenyt mukaan rottailuun tai vasikoinut ketään, Kalle sanoo.

Kokaiini vei tunteet
Jengielämä oli hurjaa, mutta vankila, väkivalta tai kuolemat eivät pelottaneet Kallea. Hän sanoo, että niiden uhka oli oma valinta.

– Äiti pelkäsi puolestani. Hän sanoo lohduttautuneensa sillä, että ainakin tiesi, että minulla on jokin paikka, Kalle pohtii.

Kalle uskoo, että vanhemmille viimeiset kymmenen vuotta ovat olleet kovin matka.

– Käytin kokaiinia kymmenen vuotta ja tunteeni olivat täysin poissa. Ei minua kiinnostanut silloin vanhempieni tai läheisteni tunteet.

Kallen maine kerhossa kasvoi, ja asema vahvistui. Hän sai hyviä ystäviä.

Kerhon moottoripyörämatkat ulkomaille olivat parasta.

Tyttöystävät vaihtuivat. Kallea häiritsi, että moni nainen oli täynnä tyhjiä tunteita ja roikkui jengin matkassa pelkän maineen takia.

Luottotiedot lähtevät heti
Vuosien varrella liivijengien meno muuttui.

Kerhojen jäseniksi alkoi päästä liian helposti. Kun aiemmin vaadittiin täysjäsen suosittelijaksi, nyt sisään otettiin tutun tuttuja.

– Kerhoilla on kova tahto laajentua, mutta porukkaa lähtee pois, eikä ihmisiä riitä tilalle, Kalle sanoo.

– Haluttiin vain hyötyä tulijasta mahdollisimman paljon.

Tavalliset perheenisät ovat yhä yleisempi moottoripyöräjengiin tahtovien ryhmä. Kalle pitää sitä surullisena, sillä jos jollakulla jengiin tulevalla on luottotiedot kunnossa, ne hän menettää ensimmäisinä.

– Sillä on heti pari firmaa nimissään, sellaista "varmaa ja hyvin hoidettua juttua", jotka eivät voi mennä pieleen. Tai nimissä 16 prätkää, koska jengiläisillä ei voi olla omaa omaisuutta, se vietäisiin heti, Kalle kuvailee.

– Kohta perheenisiltä ulosmitataan auto, asunto ja kaikki. Se on tosi surullista, tosi pelottavaa.

Kerhon liepeillä pörrää yli-innokkaita parikymppisiä, joilla jengiläiset passauttavat itseään. Nuoret päivystävät vahtivuoroissa kerhotiloissa, toimivat kuskeina ja tekevät mitä käsketään.

– Kärjistettynä ne tulevat sinne pinkki Lacoste-paita päällään ja ovat olevinaan tyyppien keskellä, jotka tekevät miljoonien eurojen talousrikoksia, järjestävät kilojen huumekauppoja ja ovat lusineet elinkautista murhasta.

Jengi kaiken edellä
Kerhoelämä alkoi näyttää yhä kurjempia puolia. Vapaudella oli liivijengin säännöt.

Kerhon toimintaan osallistuminen oli pakollista, se meni kaiken edelle. Päivätyönsä sai hoitaa, jos pystyi siihen jengin ohessa.

Päivystäminen kerhotiloissa sekä tapaamisiin, juhliin ja matkoille osallistuminen kuului velvollisuuksiin.

– Jos joku tarvitsi apua, piti lähteä auttamaan. Jos tuli käsky lähteä itselleen täysin tuntemattoman Juhan kolmikymppisille siksi, että tämä kuuluu kerhoon, sinne oli lähdettävä, Kalle sanoo.

Bileet eivät olleet koskaan ilmaisia. Kokaiini söi rahat, piti tarjota ja jaksaa juhlia kolme päivää putkeen. Verukkeet eivät kelvanneet.

Tyttöystävät ja perheet jäivät kakkossijalle.

Kalle alkoi olla loppu.

– Kerhossa oli paljon kaksinaamaisuutta. Jos jollakin meni hyvin ja itsellä huonosti, keksittiin kaikenlaisia paskapuheita niskaan, Kalle muistelee.

– Tilaisuus teki monesta varkaan. Yritettiin viedä toisten rahat ja daamit.

Kerho petti ja jätti
Sitten Kalle joutui todella isoihin vaikeuksiin.

Sääntöjen mukaan kerhoveljeä on autettava, ja jengit huolehtivat esimerkiksi vankilaan joutuneiden rahoituksesta vankeusaikana.

Kalle jäi yksin.

– Tilannettani vain hyväksikäytettiin. Nimiini tehtailtiin isoja rikoksia ja sain syyt päälleni toisten jutuista. Minut mustamaalattiin täysin kerhon sisällä. En edes tiedä kaikkia syytöksiä.

Kymmenen vuoden jälkeen tämä tuntui musertavalta. Veljeys olikin vain pelkkää puhetta, eikä Kallen asemalla jengissä ollut mitään arvoa.

Seurasi riita, ja Kalle heitettiin pihalle kerhosta. Erorahaksi määrättiin 15 000 euroa.

– Sen kaiken taloudellisen tappion päälle, mitä nimiini oli tehtailtu. Minähän en niiden piribileitä maksa, Kalle sanoo katkerana.

Lopulta Kalle sai soitettua Keskusrikospoliisin Exit-toimintaan, joka auttaa jengiläisiä eroon rikollisryhmistä.

Päätös tarkoitti kaiken aloittamista alusta. Oli katkaistava välit koko kaveripiiriin ja luovuttava entisestä elämäntavasta.

– Irtautuminen on tosi kova juttu henkisesti. Ei tämä niin käy, että sunnuntaina erotaan kerhosta ja maanantaina mennään töihin lähikaupan kassalle.

"Olen kiitollinen poliisille"
Kalle jätti kokaiinin ja alkoholin. Hänellä on talous ja terveys kuralla.

Kalle piilottelee läheistensä turvallisuuden takia ja siksi, että saisi elämänsä omaan hallintaansa.

Vankeustuomioita saattaa olla vielä tulossa, eivätkä riidat kerhon kanssa tekisi vankeusajasta helppoa. Silti Kalle laskee olevansa reilusti plussalla.

Kalle kaipaa kerhoon jääneitä hyviä ystäviään, joihin ei tilanteen takia voi pitää yhteyttä.

Jengielämän katuminen ei muuttaisi mitään. Kalle sai kerholta kaipaamaansa arvostusta, vaikkei koskaan liiveistä pitänytkään.

– Lähtijään kohdistuva uhkailu liittyy kerhon uskottavuuteen ja maineeseen muiden kerhojen silmissä, Kalle selvittää.

Kerhot eivät halua menettää jäseniään. Olisi noloa muiden kerhojen silmissä, jos poispotkittu jäsen saisi rällätä rauhassa.

Sovussa lähteminen onnistuu toisinaan, mutta monesti irtautuminen tarkoittaa loppuelämän kaunaa.

– Lähtijän saa hakata joka kerta tavatessa ja kerrastakin voi olla henki pois. Jäsenten vaihtuvuus on kuitenkin niin kovaa, etteivät uudet kohta edes tunnista ex-kerholaisia.

Kalle kertoo saaneensa Exitistä valtavasti henkistä ja konkreettista tukea.

– Tämä on todella hyvin järjestettyä toimintaa. Sain uuden asuinpaikan ja käteeni avaimet uuteen elämään. Olen todella kiitollinen poliisille, mikä on outoa sanoa.

Irtautuminen hienointa ikinä
Tällä hetkellä Kalle käy kuntoutuksessa, vilkuilee selkänsä taakse ja viettää määrättömästi aikaa yksin.

– Vaimoni sekä tyttäreni olivat todella onnellisia, kun jätin kerhotouhut. Minulla on ympärilläni ihmisiä, jotka auttavat ja tukevat minua, Kalle sanoo.

Hän on pyytänyt anteeksi läheisiltään.

Kokaiinista ja rikollisesta elämästä luopuminen on laskenut stressitasoa. Olo on jatkuvasti parempi.

Kalle arvioi, että hänen jengistä irtautuminen tuo yhteiskunnalle satojentuhansien vuosisäästöt pelkästään rikosvahinkojen muodossa.

Helposta rahasta luopuminen on ollut vaikeinta. Aiemmin Kalle teki rikoksilla kuukausipalkan verran rahaa yhdessä päivässä.

Toisaalta kulut ovat nyt pienemmät.

Kalle uskoo, että pystyy palaamaan normaaliin yhteiskuntaan ja kouluttautumaan ammattiin.

– Ei kenellekään saa sanoa, ettei sinusta ole mihinkään. Haluaisin jeesata muita. Kerhosta irtautuminen on hienointa, mitä olen saanut aikaan elämässäni, Kalle sanoo.
-Tie helvettiin on päällystetty hyvillä aikomuksilla.

putsari
Columbo
Viestit: 2275
Liittynyt: Su Loka 22, 2017 8:04 pm

Re: Poliisin/syyttjäjien/vhl:n EXIT -kusetus!

Viesti Kirjoittaja putsari » Ke Marras 13, 2019 2:13 am

Sonderkommando kirjoitti:
Ke Marras 13, 2019 2:06 am

Jännitys kiinnosti
Kalle oli villi lapsi ja hänen oli vaikea keskittyä koulussa. Kalle muistelee opettajien olleen sitä mieltä, ettei hänestä mitään tulisi.

– Minulla oli hyvä lapsuus, vanhemmat antoivat kaiken mitä pystyivät. Mutta olen todella impulsiivinen ihminen, ja jännitys kiinnosti lapsesta saakka, Kalle kertoo.

– Kun kaverit vetivät mukanaan, en kuunnellut vanhempieni tai kenenkään järkipuhetta.

Moottoripyöräkerhosta Kalle löysi itsensä kaltaisia ihmisiä. Sellaisia joita ei normaalielämä, sen säännöt ja lait kiinnostaneet.

Ja sellaisia, jotka eivät normaalissa yhteiskunnassa selviäisi, koska ovat jääneet henkiseltä kehitystasoltaan 13-vuotiaan tasolle. Heidän oikea paikkansa olisi hyvin vartioidussa kehitysvammaisten hoitolaitoksessa, ei kadulla.
annaanna kirjoitti:
To Syys 26, 2019 12:59 pm

”Saatana rajat kiinni kyllä muhmutti asetta pelkää sekin elukka”

Vastaa Viestiin