Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Spekulointia kadonneista henkilöistä.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 12800
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » La Loka 12, 2019 9:20 am

Katoamisestaan tulee keskiviikkona 16.10. kuluneeksi 20 vuotta. lltalehdessä iso artikkeli kuvineen. En ehdi postaamaan, mutta ohessa yksi kuva:

Raisa Räisäsen muistolaatta on Kalevankankaan hautausmaan Muistolehdossa. Muistotilaisuudessa oli omaisten lisäksi läsnä Raisan peli- ja koulukavereita. Raisan kaveri kertoo, että muistotilaisuus oli tärkeä: jonkinlainen piste asiaan. Raisa julistettiin kuolleeksi 15. lokakuuta 2007. Muistolaatassa on päivämäärä, joka hänen kuolinpäiväkseen on merkitty. JUHA VELI JOKINEN
Raisa Räisäsen muistolaatta on Kalevankankaan hautausmaan Muistolehdossa. Muistotilaisuudessa oli omaisten lisäksi läsnä Raisan peli- ja koulukavereita. Raisan kaveri kertoo, että muistotilaisuus oli tärkeä: jonkinlainen piste asiaan. Raisa julistettiin kuolleeksi 15. lokakuuta 2007. Muistolaatassa on päivämäärä, joka hänen kuolinpäiväkseen on merkitty. JUHA VELI JOKINEN
Raisa_muistolaatta.jpg (71.22 KiB) Katsottu 3443 kertaa
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Avatar
dazu
C.S.I. -tasolla
Viestit: 2577
Liittynyt: Pe Elo 19, 2011 4:28 pm
Paikkakunta: Tampereen puukotushoodit

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja dazu » La Loka 12, 2019 10:57 am

^Huomasin myös tuon uutisen, mutta ehdit ensin postaamaan sen. Mutta onko kukaan huomannut, että onko Aamulehden paperiversioissa ollut Raisasta mitään nyt vuosipäivän aikoihin? Mä en ole kaikkia lehtiä lukenut ja osa on täällä näköjään jo heitetty menemään. Onko niin, että Aamulehti ei noteerannut vuosipäivää millään tavalla?
Suomen on ottanut otteeseensa Yhdysvalloista johdettu alt-right oikeisto ja Yhdysvalloista johdettu viher-vasemmisto, jotka toteuttavat Yhdysvaltojen sisäpolitiikkaa Suomessa ja ovat näin tehneet Suomesta USA:n jatkeen ja vieneet Suomelta itsenäisyyden.

kakkosurpo
Fitz ratkaisee
Viestit: 6807
Liittynyt: Pe Joulu 24, 2010 11:53 pm
Paikkakunta: Jupiter

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja kakkosurpo » La Loka 12, 2019 12:07 pm

Doctor Lecter kirjoitti:
La Loka 12, 2019 9:20 am
Katoamisestaan tulee keskiviikkona 16.10. kuluneeksi 20 vuotta. lltalehdessä iso artikkeli kuvineen. En ehdi postaamaan, mutta ohessa yksi kuva:


Raisa_muistolaatta.jpg

Se on totta että katoamisesta tulee kuluneeksi 20 vuotta, se 16.10. 1999 lienee myös todellinen kuolinpäivä.
Jutussa mainitaan että julistettiin kuolleeksi 2007.

Muistolaatassa on kuitenkin vuosiluku 2004.

Jutussa oleva 2007 todennäköisesti toimittelijan päästään repäisemä vuosiluku, ja oikea kuolleeksi julistamisen vuosiluku on 2004, viisi vuotta katoamisesta.
Täällä tänään, missä huomenna?

Avatar
Skloddi
Parranpäristäjä
Viestit: 80
Liittynyt: Ma Elo 26, 2019 12:20 pm

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Skloddi » La Loka 12, 2019 12:53 pm

Ilta-Sanomien jutussa oleellista on se, että tutkija kertoo hakevansa jutulle tappotutkimuksen sijasta murhatutkimuksen statusta, koska monet asiat puoltavat tätä, ja jottei tapaus vanhenisi.

"Raisa Räisänen katosi 20 vuotta sitten, nyt tapaus on muuttumassa murha­tutkinnaksi – yöllä taksiin nousseen tytön pahaenteiset sanat jäivät kuskin mieleen

Julkaistu: 12.10. 12:31

Koripallotyttö Raisa Räisänen katosi jälkiä jättämättä 20 vuotta sitten. IS kiersi läpi katoamisyöhön ja tapauksen tutkintaan liittyviä paikkoja Tampereella. Ilta-Sanomat esittelee vuosien varrelta poliisin tutkintalinjoja, joita ei ole voitu sulkea varmuudella pois Raisan kohtalon taustalla.
Tampereen keskustassa liikkui myöhään lauantai-iltana 16-vuotias, punaruskeahiuksinen, 175-senttiä pitkä tyttö. Päivä oli 16. lokakuuta 1999. Sää oli kolea, mutta tästä huolimatta Raisa Räisänen oli pukeutunut kevyesti. Hänellä oli yllään musta hame, bleiseri ja punainen toppi, jalassaan korkokengät. Yön aikana Raisa katosi jälkiä jättämättä.

Raisa Räisäsen katoamista on tutkittu tappona, mutta ensi viikon keskiviikkona tapauksen rikosnimike on muuttumassa murhaksi. Tapporikoksen syyteoikeus vanhentuu 20 vuodessa.

– Se on tarkoitus muuttaa murhatutkinnaksi 16.10. kun tulee täyteen 20 vuotta Raisan katoamisesta. Teen varmaan Raisan katoamisesta uuden rikosilmoituksen murhasta ja perustelen, että mitkä asiat puoltavat tällaista murharikosta, krp:n tutkinnanjohtaja Paavo Tuominen kertoo IS:lle.


Poliisin julkaisema kuva Raisasta sekä vaatteista, jollaiset hänellä oli katoamisiltana yllään.

Koska tutkinta on kesken, Tuominen ei voi avata tarkemmin millä syytä epäillä -perusteilla rikosnimike on vaihtumassa murhaksi.

– Koska uhria ei ole löydetty, eikä useista julkisuudessa olleista tiedoista huolimatta kukaan ole tullut selvittämään liikkuneensa uhrin kanssa, on syytä epäillä, että kyseessä voi olla erityisen raskauttavissa oloissa tehty tappo eli murha. Tarkemmat olosuhteet voivat selvitä vain epäillyn kertomuksella, joten tutkintaa ei ole tarkoituksenmukaista lopettaa tapporikoksen vanhennuttua.

Aiemmin krp on kertonut, että konkreettista näyttöä henkirikosepäilyn tueksi ei ole löytynyt. Yllättävän katoamisen olosuhteet viittaavat Tuomisen mukaan kuitenkin henkirikokseen. Viime vuosina poliisi on keskittynyt tutkintalinjaan tytöstä ja miehestä taksissa.

Useat henkilötodistajat ovat kertoneet poliisille, että mahdollinen uhri on nähty ulkomaalaistaustaisen miehen seurassa.

– Viimeisin todistaja on kertonut uhrin matkustaneen taksilla ulkomaalaistaustaisen miehen kanssa. On syytä epäillä, että rikoksesta epäilty on hakenut sopivaa uhria, joka on kuljetettu Multiojankadulle taksilla.

Tuomisen mukaan mikään ei ole tässä vaiheessa varmaa, joten jokin muukin poliisin tutkintalinjoista voisi edelleen olla mahdollinen.

– Samoilla perusteilla voidaan museoautotutkintalinjassa ja Armonkallion naisparin tutkintalinjassa epäillä murhaa.


Raisa Räisäsen muistolaatta sijaitsee Kalevankankaan hautausmaalla Tampereella. (KUVA: KALLE PARKKINEN)

Tuominen sanoo poliisin epäilevän, että kyseessä olisi mahdollisesti seksuaalirikos, ja sen yhteydessä tehty henkirikos.

– Seksuaalirikoksen olemassaoloa voi epäillä aina, kun uhri on nuori nainen, vaikka mitään selvitystä tapahtuneesta ei ole varmuudella saatu.

Tapaturmaisen kuoleman mahdollisuuttakaan ei ole suljettu pois.

– Kyllä se siinä mielessä vähän omituista on, että esimerkiksi hukkunut yleensä löytyy jostain. Tammerkoski ja muutkin vesistöt on aika tarkkaan sukeltamalla käyty läpi.

Tämä Raisan katoamisillasta tiedetään
Lauantai-iltana 16. lokakuuta Raisa oli juhlistanut tyttökaverinsa kanssa päivällä voitettua koripallo-ottelua. Raisa kävi Sammon urheilulukiota ja pelasi Tampereen Namikan naisten ja A-tyttöjen joukkueessa, pistetilaston kärkipaikoilla.

Iltaa vietettiin ensin Raisan kotona Ruotulassa. Yhdeksän aikaan tytöt suuntasivat bussilla Tampereen keskustassa Hämeenkatu 18:ssa sijaitsevaan yökerho Casablancaan, jonka paikalla toimii nykyään bileravintola Bricks. Sisään he pääsivät kavereiltaan lainaamillaan papereilla.

Raisa oli nauttinut alkoholia, muttei poliisin mukaan ollut kovassa humalassa.


Katoamisyön tapahtumat käynnistyivät Tampereen Hämeenkadulta, jota hallitsee tätä nykyä raitiovaunutyömaa. (KUVA: KALLE PARKKINEN)

Raisan katoamispäivänä turvallisuus Tampereella oli huipussaan, sillä EU-maiden johtajat vierailivat kaupungissa. Ilta oli kuitenkin tavallinen viikonloppuilta.

Myöhään lauantaina tytöt poistuivat ravintolasta, ja Raisan kaverin poikaystävä tuli noutamaan tyttöystäväänsä autolla. Kaksikko kavereineen jatkoi Huittisten seurahuoneelle. Raisa ei mahtunut autoon, vaan jäi yksin Tampereen keskustaan. Raisa erosi ystävistään Hämeenkadulla Sokoksen edessä noin kello 22.50.

Poliisin saamien vinkkien mukaan kevyesti pukeutunut tyttö olisi tämän jälkeen jutellut nuorten kanssa Sokoksen edustalla ja kävellyt kadun toisella puolella sijaitsevan Kappahlin eteen.

Viimeinen melko varmana pidetty havainto Raisasta oli poliisin mukaan katoamisillalta kello 23.53. Tuolloin erään pariskunnan huomio kiinnittyi pienessä vaatetuksessa liikkuneeseen tyttöön Hämeenkadun ja Kuninkaankadun kulman tienoilla. Tyttö käveli Kuninkaankatua pohjoiseen.


Raisa Räisänen erosi ystävästään kohtalokkain seurauksin Hämeenkadun Sokoksen edustalla Tampereen keskustassa. (KUVA: KALLE PARKKINEN)

Raisa oli yrittänyt tavoitella itseään kolme vuotta vanhempaa poikaystäväänsä puhelimitse kello kymmenen jälkeen, mutta poikaystävä ei vastannut puhelimeen. Poliisin mukaan mies oli Kangasalla korjaamassa autoaan.

Raisan Nokia 2110i-mallinen matkapuhelin hälytti vielä puolilta öin, mutta puhelimeen ei vastattu. Seuraavana päivänä Raisa ei ilmestynyt sovittuun menoonsa. Hänet julistettiin kuolleeksi vuonna 2007. Ensi keskiviikkona Raisan katoamisesta tulee kuluneeksi 20 vuotta.

Viime vuosina tutkittu taksikuskilinjaa
Poliisin tällä hetkellä vahvin tutkintalinja perustuu eläkkeelle jääneeltä taksinkuljettajalta kesällä 2015 tulleeseen vihjeeseen.

Taksinkuljettaja kertoi poliisille ajaneensa noin keskiyön ja yhden välillä 16.-17. lokakuuta 1999 Räisäsen tuntomerkkeihin täsmäävän tytön keskustasta Multisillan asuinalueelle osoitteeseen Multiojankatu 28.


Taksinkuljettaja kertoi poliisille ajaneensa Raisan näköisen tytön ja ulkomaalaistaustaisen miehen Multiojankatu 28:n rakennuksen eteen. (KUVA: KALLE PARKKINEN)

Kuskin poliisille kertoman mukaan tytön seurana taksissa oli ulkomaalaisen näköinen mies, ja tyttö oli autoon noustessaan pelokkaan oloinen.

– Tyttö sanoi, että ”mitenkähän minulle käy”.

– Se jäi kuskille mieleen, kun se oli niin erikoista. Ja se, että tyttö oli niin vähissä vaatteissa ja kylmissään, tapauksen tutkinnanjohtaja Paavo Tuominen sanoo.

Kuljettaja jätti kaksikon rakennuksen eteen johtavalle pihatielle.

Tuomisen mukaan poliisille oli tullut jo ennen taksikuskia useampia vihjeitä, joiden mukaan pitkä, nuori tyttö olisi nähty itseään lyhyemmän, siististi pukeutuneen turkkilaistyyppisen miehen seurassa Hämeenkadulla.

– Sitä linjaa on viime vuodet tutkittu. Silloin ei kovin paljon ollut ulkomaalaisia Tampereella. Mutta EU-kokous on voinut tuoda paljon vierailevia ulkomaalaisia Suomeen.

Tuominen pitää vaihtoehtona sitäkin, että Raisan kanssa mahdollisesti liikkunut mies olisi ollut Suomessa käymässä ja sittemmin poistunut maasta.


”Kaikki on tehty, mikä pitäisi tehdä. Kyllä tässä vielä kuulustellaankin”, tutkinnanjohtaja, keskusrikospoliisin Sisä-Suomen yksikön rikoskomisario Paavo Tuominen kuvailee Raisan tapauksen tutkintaa. (KUVA: KALLE PARKKINEN)

Vihjeet eivät ole tähän mennessä tuottanut tulosta. Taksin on varmistettu olleen tuona iltana liikenteessä, mutta ei ole varmuutta, oliko taksissa Raisa.

Multiojankatu 28:n tuolloiset viralliset asukkaat on Tuomisen mukaan selvitetty ja heitä on haastateltu, tuloksetta. Poliisi on myös pyrkinyt selvittämään rakennuksissa mahdollisesti asuneita pimeitä vuokralaisia.

Kuluneen vuoden aikana poliisi on etsinyt muutamia ulkomaalaistaustaisia miehiä, joiden epäillään asuneen aiemmin Multisillassa. Tuomisen mukaan miesten henkilöllisyys ei ole selvinnyt.

– Olemme koittaneet haastatella ulkomaalaistaustaisia henkilöitä, jotka voisivat jotain asiasta tietää.

Poliisilla on ollut Raisan katoamisessa vuosien varrella monia eri tutkintalinjoja, joista useita ei ole voitu varmuudella sulkea pois.

Myös tällaisia oleellisia tutkintalinjoja Raisan katoamistapauksessa on vuosien varrella ollut:

Tytön nähtiin kävelevän vanhemman naisen kanssa
Tuominen kertoo, että eräiden havaintojen mukaan Raisaa muistuttava tyttö olisi nähty kävelemässä Koskipuiston suuntaan ja sieltä edespäin itseään vanhemman ja lyhyemmän tummahiuksisen naisen kanssa.

Hotelli Tammerin portailla seissyt silminnäkijä kertoi nähneensä naiskaksikon tulemassa Koskipuistosta noin kello 0.40.

Eräs pariskunta kuvaili nähneensä tytön ja naisen kävelevän Tuomiokirkon ohi Lapintielle Armonkallion suuntaan.

– Koskipuistosta tulevalta kävelytieltä on havaintoja, ja sitten Lapintieltä. Havaintojen perusteella hän olisi kävellyt Satakunnankadulle, sieltä Tuomiokirkonkadulle ja Lapintielle.

Raisan kävelyreitti olisi ollut looginen, mikäli hän olisi ollut matkalla isänsä luokse Tampereen Petsamoon, jossa hän oli usein viikonloppuisin.


Hotelli Tammerin portailla seissyt henkilö kertoi nähneensä tytön ja vanhemman tummahiuksisen naisen kävelemässä Koskipuiston suunnasta noin kello 0.40 (KUVA: KALLE PARKKINEN)

Öisiä kirkaisuja Armonkalliolla
Useat havainnot viittaavat mahdollisuuteen, että Raisa olisi kävellyt Armonkalliolle tai sen läpi.

Kaksi henkilöä kertoi myös poliisille kuulleensa Armonkalliolla Raisan katoamisyönä naisen kirkaisun.

– Aamuyöllä Armonkallion Leppäkadulla asuva henkilö odotti aamulla alkavaa Formula 1:n Malesian-osakilpailua. Noin kello kahden tai kolmen aikaan hän kuuli ulkoa naisen kirkaisun, Tuominen sanoo.


Armonkallion Leppäkadulla asunut nainen kuuli kello kahden tai kolmen aikoihin ulkoa naisen kirkaisun. (KUVA: KALLE PARKKINEN)

Myös Armonkallion Haarakadulla asuva nainen kertoi heränneensä yöllä läheltä tulleeseen kovaan kirkaisuun. Kumpikaan naisista ei uskaltanut mennä ulos katsomaan, mistä ääni kuului.

Poliisi selvitti Raisan katoamiseen liittyen 2000-luvun puolivälissä myös Armonkalliolla asuneen, nyt jo kuolleen, lääkärimiehen liikkeitä. Lääkäri oli kertonut eräälle naiselle humalapäissään tietävänsä, mitä Raisalle tapahtui.

– Tätä miestä kuunneltiin telekuuntelulla, jotta saatiin selvitettyä, oliko hänellä mitään osuutta asiaan. Mutta hänet suljettiin pois. Hän ei ollut Tampereella sinä iltana, kun Raisa katosi, vaan pankkitietojen mukaan jo Helsingissä.


Raisa oli tunnollinen opiskelija, joka kävi koulua ahkerasti ja hyvällä menestyksellä. Poliisin mukaan mikään ei viitannut siihen, että nuori nainen olisi halunnut kadota vapaaehtoisesti.

Museoautoteoria: Pakotettiinko Raisa vanhaan autoon?
Useammassa poliisille tulleessa vihjeessä on toistunut kertomus, että Raisan näköinen tyttö olisi noussut katoamisiltana Tampereen keskustassa vanhaan autoon.

Vuosina 2006–2008 poliisin vahvin epäilys liittyi museoautoteoriaan, jonka mukaan Raisa olisi pakotettu Hämeenkadulla noin viisi yli yksitoista mustan museoikäisen Cadillacin tai Tshaikan kyytiin.

– Museoauto saapui Keskustorilta päin ja pysähtyi suunnilleen Hämeenkatu 18:n tai Hämeenkatu 20:n kohdalle. Naisen noustua takapenkille auto jatkoi matkaansa Hämeenpuiston suuntaan, Tuominen kuvailee poliisille tullutta havaintoa.

Mahdollisesti tapaukseen liittyvää autoa tai sen kuljettajaa ei ole poliisin ponnisteluista huolimatta kuitenkaan löydetty, eikä museoautoteoria ole ollut vuosiin kärjessä poliisin tutkintalinjoissa.

Tiedätkö jotain Raisa Räisäsen katoamisesta? Kerro tietosi tai havaintosi poliisille: [email protected]
Riika Nykänen"

hipsulainen
Hercule Poirot
Viestit: 2124
Liittynyt: Pe Elo 24, 2007 2:29 pm
Paikkakunta: Lahti

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja hipsulainen » La Loka 12, 2019 1:28 pm

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/616d ... 807fed7d3a

Raisan arvoitus

Raisa Räisäsen katoamisesta tulee kuluneeksi 20 vuotta.

16. lokakuuta 1999. Syksyinen lauantaipäivä Tampereella on kääntymässä iltaan. Ilmassa voi jo haistaa talven, sillä lämpötila on pudonnut alle viiden asteen.

Illalla televisiosta tulee supersuosittu Bumtsibum!-viihdeohjelma. Tänään siinä kilpailisivat Vicky Rosti, Freeman, Muska ja Jore Marjaranta. Moni lämmittää saunan ja jää viettämään tv-iltaa kotiin.

Tampereen keskusta ei muutenkaan houkuttele tällaisena iltana. Kaupunki järjestää EU-huippukokouksen ja tärkeitä herroja ja rouvia on kaikkialla. Iltalehden lauantainumero kertoo, kuinka jo perjantai-iltana paikallinen ravintola Plevna on saanut yllätysvieraita: Britannian pääministeri Tony Blair on pelmahtanut paikalle EU:n komission puheenjohtaja Romano Prodin kanssa. Kuvan perusteella Prodi nautti ravintolassa olutta.

Tuona viikonloppuna tamperelaisia on melkeinpä kannustettu jäämään kotiin. Iltalehti kertoo, että koko kaupunki on täynnä poliiseja. Tampereen poliisivoimista on revitty irti kaikki kynnelle kykenevät ja vapaaehtoisia on haalittu ympäri Etelä-Suomea. Poliisivoimien vahvuus tuona viikonloppuna Tampereella on hurja: Noin 750.

Siispä moni paikallinen vetää illalla mieluummin viltin korviinsa kuin ottaa riskin siitä, että jää jumiin raskaiden turvatoimien keskelle.

Mutta teini-ikäisiä EU-huippukokous ei todennäköisesti paljoa hetkauta. Jokainen lauantai-ilta on täynnä jännitystä ja mahdollisuuksia, jolloin on päästävä ikätovereiden pariin.

Ulos on lähdössä myös 16-vuotias Raisa Räisänen, joka on pelannut aiemmin päivällä koripallo-ottelussa ja laittaa nyt itseään valmiiksi iltaa varten. Raisa on hyvällä tuulella, sillä hän on ollut koripallo-ottelun tähti ja tykittänyt pisteitä toisensa jälkeen.

Raisa pukee ylleen vaatteet, jotka eivät ole teini-ikäisille tyypillisiä: musta bleiseri, musta hame, punainen toppi ja korkeakorkoiset kengät. Hän on lainannut täysi-ikäiseltä ystävältään henkilöllisyyspaperit ja aikuisempi vaatetus auttaa pääsemään baariin helpommin – kikka, jonka moni alaikäinen tietää. Raisa on ilman korkkareitakin 175 senttiä pitkä.

Edessä on hauska ilta ystävien kanssa.

Kun Raisa sulkee kotinsa oven viimeisen kerran, ei kukaan voisi aavistaa, että edessä on 20 vuoden epätietoisuus.

Miten teini-ikäinen voi kadota kaupungissa, joka on täynnä virkavaltaa?

Kuva
Tämänkaltaiset vaatteet Raisa Räisäsellä oli katoamisiltana. [PETRI LAITINEN]

Kuin tuhka tuuleen
Ei ole epätavallista, että nuori katoaa hetkeksi. Ihastus voi ottaa vallan, osa haluaa ottaa etäisyyttä kotioloihin.

Raisan perhe huolestuu kuitenkin jo sunnuntaina. Tyttö on ollut hyvä koulussa ja lukioon hän on päässyt upein arvosanoin. Lukiokin on alkanut täydellisesti – heikkoja arvosanoja on Raisan koepapereista turha etsiä.

Kuva
Tämä kuva Raisa Räisäsestä on jäänyt suomalaisten mieliin. Katoamisiltana Raisan hiukset olivat auki. [POLIISI]

Raisa ei siis ole sitä tyyppiä, joka ottaisi noin vain hatkat. Toivo onkin yllä, kun perhe soittaa maanantaiaamuna Sammon lukioon ja kysyy: Onhan Raisa tullut kouluun? Rehtori joutuu kertomaan pahimman: Raisa ei ole tullut tunneille.

Seuraava toivo on tiistaissa. Silloin Raisan pitäisi tulla lukion urheilulinjan aamutreeneihin. Raisa ei tule.

Tiistai-iltana Raisan koripallojoukkue Tampereen NMKY treenaa yhdessä. Maajoukkuetason koripalloilijana pidetty Raisa ei tule tännekään.

Viimeistään silloin se jysähtää kaikkien tajuntaan: Jotain vakavaa on tapahtunut.

Kuva
Raisa oli lahjakas maajoukkuetason laitapelaaja, jolta odotettiin paljon, NMKY:n valmentaja Pauli Lehmus kertoo. [Juha Veli Jokinen]

– Tyttö on kadonnut kuin tuhka tuuleen. Kukaan hänen laajasta ystäväpiiristään, peli- ja koulukavereistaan, ei ole kuullut hänestä mitään, Aamulehden ensiuutinen raportoi.

NMKY:n nuorten koripallovalmentaja Pauli Lehmus muistelee, kuinka ahdistavia katoamista seuranneet päivät olivat.

– Huoli kasvoi, kun häntä oli etsitty ja kukaan ei tiennyt mitään. Hän oli lahjakas maajoukkuetason laitapelaaja, jolta odotettiin paljon. Me olimme yhtä suurta NMKY-perhettä, vaikka itse valmensin poikia. Tunsin Raisan ja seurasin kehitystä. Hän vietti aikaa paljon salilla.

Multiojankatu

Palataan vielä kohtalokkaaseen lauantai-iltaan. Kun se alkaa kääntyä yöhön, Tampereella ajossa oleva taksikuski ottaa kyytiinsä miehen ja naisen. Heidät pitää viedä osoitteeseen Multiojankatu 28.

Mies on naista lyhyempi, noin 170 senttiä. Ulkonäkö viittaa eteläiseen Eurooppaan, esimerkiksi Turkkiin.

Jossain vaiheessa taksikyytiä nainen sanoo hyytävät sanat: ”Mitenköhän minulle käy?” Taksi jättää kaksikon Multiojankadulle ja ajaa pois kylmenevään yöhön.

Kuva
Kuva Multiojankadulta, jonne taksikuski vei miehen ja naisen katoamisyönä. [JUHA VELI JOKINEN]

Ei ole tietoa tajusiko taksikuski sen heti, kun uutiset Raisa Räisäsen katoamisesta vyöryivät julkisuuteen. Että hänen kyydissään oli nuori nainen, joka täsmää kadonneen tuntomerkkeihin.

Hän ei kertonut tietojaan poliisille – asia vain yksinkertaisesti jää. Jossain vaiheessa taksikuski kertoo yöstä sukulaisilleen. He patistavat: Mene nyt ihmeessä poliisin puheille!

Vuonna 2015 taksikuski menee. Raisa Räisäsen katoamisesta on kulunut 16 vuotta.

Jo kesällä 2016 ruumiskoirat haravoivat Multisillan aluetta. Tutkinnat keskittyvät nyt sinne. Iltalehti haastatteli Multiojankadulla asukasta, joka on asunut taloyhtiössä vuosikymmeniä.

– A-rapusta poliisi on kysellyt asukkailta, hän kertoi.

Yksi taloyhtiössä asunnon omistava kertoo, että hänen omistamassaan asunnossaan on asunut juuri turkkilaistaustaisia ihmisiä.

Kun tamperelaisilta taksikuskeilta kyselee, kukaan ei tiedä, kuka on tämä mystinen taksikuski, jolla ratkaisun avaimet saattoivat olla pitkään.

– Hän on jo kaiketi eläkkeellä ja iäkäs ja haluaa olla tuntematon. Ei hän ainakaan tunnettu nimi tästä asiasta ole joukossamme, muutama kuljettaja sanoo.

Näin ilta eteni
Mitä Raisa Räisäsen liikkeistä katoamisiltana sitten varmuudella tiedetään?

Kun hän lähti kotoaan, hän meni naispuolisen ystävänsä luo Ruotulaan. Sieltä kaksikko otti bussin Tampereen keskustaan, jossa he pääsivät sisään ravintola Casablancaan.

Casablanca oli nuorison suosiossa ja sana oli kiirinyt myös siitä, että sinne oli alaikäistenkin mahdollista livahtaa. Alkoholi siellä ei ollut kallista, mutta mistään räkälästä ei ollut kyse.

Kuva
Ravintola Casablanca kuvattuna reilu viikko Raisa Räisäsen katoamisen jälkeen. [VELI-MATTI PARKKINEN]

Ravintolassa oli viettämässä lauantaita myös iltalomalla ollut varusmies, joka vei Raisan tanssiin. Kaksikko vietti aikaa yhdessä, kunnes varusmiehen piti palata kasarmille.

Jossain vaiheessa iltaa Raisa oli nauttinut alkoholia, mutta missään kaatohumalassa hän ei ollut.

1990-luvun lopulla kännykät alkoivat yleistyä nuorisonkin keskuudessa ja sellainen oli Raisallakin. Viimeisen puhelun Raisa soitti kännykällään poikaystävälleen kello 22.18. Myöhemmin Raisan kaveri nousi autoon, jonka kyydissä oli nuorisoa matkalla Huittisten Seurahuoneelle. Raisa ei autoon mahtunut.

– Raisa sanoi hei tyttökaverilleen Sokoksen tavaratalon edustalla kello 23 tienoilla, Aamulehden ensiuutinen kertoi.

Noin kello 23.55 pariskunta näki Räisäsen tuntomerkkeihin sopivan nuoren naisen Hämeenkatu 20:n ja Kuninkaankadun kohdalla eli Sokoksen tienoilla.

Taksikuski on kertonut, että hän kyyditsi miehen ja naisen Multiojankadulle noin puolen yön ja yhden välillä. Raisan puhelin hälytti vielä puolenyön aikaan, mutta kukaan ei vastannut.

Tutkinnanjohtaja Paavo Tuomisen mukaan puhelin mykistyi lopullisesti vasta aamulla.

Murhatutkinta

Nyt 20 vuotta myöhemmin poliisin tutkinta keskittyy tosiaan Multiojankadulle. Raisa Räisäsen katoaminen muutettiin murhatutkinnaksi syksyllä 2019. Tähän asti tapausta on tutkittu tappona, joka vanhenee 20 vuodessa.

Rikosnimikkeellä murha tapauksen tutkinta saa jatkua. Vihjeitä tulee edelleen.

On silti mahdollista, että kyse on muustakin kuin henkirikoksesta.

– Kaikki vaihtoehdot ovat avoinna, Tuominen sanoi Iltalehdelle lokakuun alussa.

Poliisi ei ole saanut selville, kuka oli ulkomaalaisen näköinen mies taksissa katoamisyönä tai oliko nainen varmasti Raisa Räisänen. Useita ihmisiä on kuultu ja kuulusteltu ihan viime kuukausinakin. Poliisi haluaa selvittää sopivia henkilöitä Multiojankadun suuntaan.

Ratkaisu saattaa olla tässä pienessä, metsän keskellä sijaitsevassa betonilähiössä.

Kuva
Iltalehden ensimmäinen juttu Räisäsen katoamisesta julkaistiin 27. lokakuuta 1999. Juttu oli lyhyt ja kuvaton. [IL-ARKISTO]

Mitä jos

Läheisen katoamisen on sanottu olevan vielä kuolemaakin pahempi. Surutyötä ei voi aloittaa, kun ”mitä jos” -kysymys jää ilmaan.

– Jos hän on kuollut, niin sitä voi surra. Toisaalta valmistaudun pahimpaan ja taas kuitenkin aina on toivon kipinä olemassa, että Raisa tulee ehjänä takaisin, Raisan isä kuvaili vaikeaa tilannetta reilu vuosi katoamisen jälkeen.

Katoamislauantaina isä oli tavannut tyttärensä, joka asui tuolloin äitinsä luona. Raisa piti urheiluseuransa kioskia ja oli unohtanut hankkia sinne sämpylöitä. Hän kääntyi isänsä puoleen, joka kävi tuomassa sämpylät.

Niin arkinen asia kuin sämpylät. Ja sen jälkeen 20 vuoden epätietoisuus.

Se on jokaisen vanhemman pahin painajainen. Raisa Räisäsen vanhemmille se on totisinta totta.

NMKY:n toimitusjohtajana vuosina 1995–2011 työskennellyt Mauri Poussa kertoo, että toivo eli pitkään.

– Joka päivä oli toivo, että Raisa palaa. Että hän olisi ollut vain jollain reissulla, Poussa sanoo.

Seurassa tuntoja purettiin keskustelemalla. Työntekijöitä kävi Raisan kotonakin muutamaan otteeseen.

– Sitten järkytys hiljalleen suureni ja toivon kipinä hiipui, kun aikaa kului. Raisalla oli lahjoja ja kunnianhimoa.

Myös Raisan ystävä kertoo, että kun päivät kuluivat ja henkirikoksen mahdollisuus nousi esiin, tunteet olivat pinnassa.

– Oli se kylmäävä tunne. Raisa hengasi paljon Hämeenpuiston salilla, ja me kaikki namikalaiset tunsimme toisemme, varsinkin samanikäiset. Raisassa oli kaksi puolta: hän oli kova harjoittelemaan ja kurinalainen, mutta toisaalta hän osasi myös irrotella, kuten kaikki muutkin 16-vuotiaat, ystävä kertoo.

– Tapaus on mystinen. Joillekin jopa traumaattinen.

"Rakastan elämää”

1990-luvun lopulla moni nuori osti itselleen kirjakaupasta päiväkirjan, jossa oli tyhjien sivujen lisäksi myös valmiita kysymyksiä, joihin sai vastata. Sellainen oli Raisallakin, joka päiväkirjassaan oli ilmoittanut nimekseen Rasse. Päiväkirja on ollut esillä muun muassa Ylen Kadonneet-ohjelmassa.

Yhteen kysymykseen oli pitänyt vastata, mitä rakastaa. Siihen Raisa oli kirjoittanut: elämää.

Sivun loppuun oli saanut kirjoittaa, missä arvelee itsensä olevan, kun tästä päivästä on kulunut 20 vuotta. Raisa oli vastannut näin:

– Naimisissa, lapsia.

20 vuotta on kulunut. Vastausten sijaan on vain kysymyksiä.

Kuva
Raisa Räisäsen muistolaatta on Kalevankankaan hautausmaan Muistolehdossa. Muistotilaisuudessa oli omaisten lisäksi läsnä Raisan peli- ja koulukavereita. Raisan kaveri kertoo, että muistotilaisuus oli tärkeä: jonkinlainen piste asiaan. Raisa julistettiin kuolleeksi 15. lokakuuta 2007. Muistolaatassa on päivämäärä, joka hänen kuolinpäiväkseen on merkitty. [JUHA VELI JOKINEN]
Olet sietämätön tyyppi ja mielipiteesi ovat vääriä
Älä soita tänne enää koskaan - Ultra Bra

Myrskylintu
Ran-tan-plan
Viestit: 372
Liittynyt: Su Huhti 12, 2009 12:56 pm

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Myrskylintu » Su Loka 13, 2019 9:03 am

Jos nyt ihan noita faktoja katsoo, eli puhelin sulkeutui aamuyöllä ja linkittyi silloin viimeisen kerran keskustan alueella. Ei siis Multisillassa..
Niin tuon perusteella se lääkärilinja. Tietysti on aina kummaa että näitä tunnustuksen saaneita naisia tuntuu aina ilmestyvän vähän joka jutussa, niin kuin se Nilsiltäkin muka tunnustuksen saanut nainen bussissa..Mikä ei tietysti tarkoita että jokainen heistä puhuisi roskaa välttämättä. Jos puhelin on linkittynyt viimeisen kerran aamuyöstä keskustassa, niin ei silloin olla missään Multisillassa oltu.

Myrskylintu
Ran-tan-plan
Viestit: 372
Liittynyt: Su Huhti 12, 2009 12:56 pm

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Myrskylintu » Su Loka 13, 2019 11:37 am

Vähän ehkä radikaali ajatus, mutta mun mielestä tuon Multisilta-linjan voisi unohtaa tässä casessa kokonaan. Taksikuski höpisee omiaan ja muistelee hataria. Raisan puhelin on siis linkittynyt viimeisen kerran keskustan alueella jotain aamuviiden ja yhdeksän väillä. Siis noin kuusi tuntia sen jälkeen kun väitetty taksikyyti Multisiltaan on ajettu.

Että tuon Multisilta-linjan saisi pidettyä edes jotenkin elossa niin täytyisi ajatella, että Raisa on hukannut puhelimensa JA hukattua puhelinta ei olisi kukaan sen jälkeen palauttanut löytötavaraan/poliisille jne. Eikä taksilla outoon lähiöön yöllä matkustava unohda puhelintaan, hän pitää sen mukana. Puhelimen linkittyminen on paljon vahvempi evidenssi mielestäni kuin taksikuskin jutut. Se on kylmää dataa. Ihmisen muistot vuosikymmenien jälkeen voivat olla sitä taikka tätä vaikka itsekin luulisi puhuvansa totta. Lisäksi itse samoihin aikoihin taksia ajaneena en osta yhtään sitä, ettäkö kuski ei olisi muka muistanut Raisan kasvoja. Kasvot taisivat olla parin päivän päästä lööpeissä kaikkialla. Parin päivän takaiset asiakkaat muisti vielä hyvin.

Taksikuskin jutuille en paljoa laittaisi arvoa. Silloin maksettiin kyydit vielä käteisellä ja siinä oltiin yleensä naamat vastakkain asiakkaan kanssa hetki. Otettiin asiakkaalta seteli, käännyttiin ottamaan kolikoita vaihtoon, käännyttiin taas asiakkaan puoleen antamaan vaihtorahat ja kuitti, jne. Raisan naama oli melkein heti lööpeissä. Kuskiko muka ei olisi muistanut häntä kasvoilta, en osta. Lopuksi jos heitä on ollut väitetysti kaksi eli mies ja Raisa, niin toinen heistä on hyvin todennäköisesti istunut kuskin vieressä etupenkillä. Ihmisillä oli ainakin ennen suuri tarve tulla aina istumaan eteen, varsinkin jos heitä oli enemmän kuin yksi. Ihmiset tulivat istumaan eteen vaikka heille avasi takaoven. Se oli aika yleistä. Miehet etenkin.

Faktoja katsoen on itselleni selvää, että Raisa tapettiin keskustassa. Lääkärilinja tai museoautolinja. Museoautolinjassa on todella outoa, ettei kyseistä autoa ole onnistuttu varmuudella tunnistamaan, niitä kun ei monia maassa ole. Voihin tietysti olla että Raisa hyppäsi jokeenkin, mutta päiväkirjamerkinnät eivät tue tuota yhtään. Raisa ei vaikuta yhtään itsetuhoiselta tyypiltä. olisin liittänyt tämän täydennyksen aikaisempaan viestiini mutta ikkuna meni jo kiinni.

VittoriaVetra
Neuvoja-Jack
Viestit: 275
Liittynyt: Su Loka 18, 2015 5:05 pm

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja VittoriaVetra » Su Loka 13, 2019 1:52 pm

Myrskylintu kirjoitti:
Su Loka 13, 2019 11:37 am
Lopuksi jos heitä on ollut väitetysti kaksi eli mies ja Raisa, niin toinen heistä on hyvin todennäköisesti istunut kuskin vieressä etupenkillä. Ihmisillä oli ainakin ennen suuri tarve tulla aina istumaan eteen, varsinkin jos heitä oli enemmän kuin yksi. Ihmiset tulivat istumaan eteen vaikka heille avasi takaoven. Se oli aika yleistä. Miehet etenkin.


Tässä Aamulehden juttussa kerrotaan, että Raisa olisi istunut edessä..Tietää sitten, että onko totta.. :roll:

https://www.aamulehti.fi/a/24033840

"Kuljettajan mukaan kyyti jäi hänen mieleensä, sillä sen alku oli poikkeuksellinen. Nuori nainen istui taksin etupenkille. Hänen seurassaan oli eteläeurooppalaisen tai turkkilaisen näköinen mies, mutta mies ei heti istunut taksiin.

Taksin taakse ajoi auto, joka oli mahdollisesti japanilainen. Ulkomaalaismies meni auton hanttimiehen puoleiselle ikkunalle ja jutteli sisällä olevan kanssa. Samaan aikaan taksissa nuori nainen sanoi kuljettajalle jotakin sen tapaista kuin ”mitenköhän minulle käy”. Kuljettaja tarjoutui viemään naisen kotiin, mutta tämä ei halunnut.

Ulkomaalaismies tuli takaisin ja istui taksin takapenkille. Tämän jälkeen taksissa ei enää keskusteltu."

(Lähde: Aamulehti , artikkeli vuodelta 2017)

Helluby
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 229
Liittynyt: Ma Syys 28, 2009 9:56 pm

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Helluby » Su Loka 13, 2019 2:26 pm

Tänään oli (taas) tästä tapaus Raisasta juttua. https://yle.fi/uutiset/3-11001444
Minulle tuli uutena, että punaisen topin lisäksi Raisalla oli joku paitis. Eli jos takki oli jäänyt johonkin narikkaan, niin ei Raisa ollut pelkässä topissa suinkaan ulkona. No jep, en tosin ole ihan 101% tätä seurannut.
Näistä tutkintalinjoista olen aina ihmetellyt tätä "jenkkiauton mysteeriä". Joku ilmottautuu vielä american car-harrastajaksi, mutta ei osaa sanoa tarkemmin, mikä auto, mikä -vm? Yleensä alan harrastajat osaavat luetella kaiken teknisen datan vielä merkki, malli, vuosi perusfaktojen lisäksi.
Multisilta-linjaa olen ihmetellyt lähinnä näiltä osin: takiton, rahaton, kännykätön, korkosandaaleissa oleva 16-v ajatteli miten pääsevänsä seuraavana aamuna kotiinsa? Kontaten? vai olisiko yön aikana jostain ilmestynyt takki, lenkkarit, känny ja rahaa? Ikävää nyt syyllistää uhreja, mutta minulle ainakin kotona opetettiin ettei kenenkään tuntemattomien miesten asuntoihin mennä, ellei sitten hae raiskatuksi tulemista? Oliko Tampere 1999 turvallisempi, kuin minun nuoruudessani 1969-79? Luulisi asian olleen päinvastoin. Siis eikö kotona tätä opetettu vai luulivatko olevansa tosielämän yläpuolella?

Henk.koht olen myös ihmetellut tätä 30-50 vuotiasta tuntemattomaksi jäänyttä naista Treen yöstä. Kukaan ei ole tunnistanut, mutta ilmeisesti ei myöskään Armonkallion "kiljuntaa" ole koskaan paremmin selvitetty? Autotallia tutkittu?

Jos nyt ihan meediona mennään, niin jokin tunne on, että nämä kaverit tietävät asiasta enemmän? Mitä jos Raisa kuitenkin meni mukaan tuohon täyteen sullottuun Peugeotiin? Matkalla Huittisiin? Jos vaikka autonovi avautui vahingossa? Raisa putosi kyydistä kohtalokkain seurauksin? Loppu on historiaa?

Tuskin tämä nyt mikään Natascha Kampusch-juttu on?
Ihan sivusta sanoisin ettei 1+1 ole koskaan 2, vaan ihan tilanteesta johtuen se on joko 1, tai 3, joskus jopa 4.

VittoriaVetra
Neuvoja-Jack
Viestit: 275
Liittynyt: Su Loka 18, 2015 5:05 pm

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja VittoriaVetra » Su Loka 13, 2019 2:42 pm

Huomasin jotain kun lueskelin artikkeleita Raisasta. Huomaatteko jotain oleellista...Esimerkiksi Aamulehden artikkselissa vuonna 2017 poliisi väitää VARMANA tietona sen , että Raisa soittaa poikaystävälleen (aika siis pitääkin paikkansa) joka on samaan aikaan PIRKKALASSA KOTIBILEISSÄ."Raisa soitti viimeisen puhelunsa kello 22.18 poikaystävälleen. Poikaystävä oli kotibileissä Pirkkalassa. Puhelussa Raisa kertoi, että hän yrittäisi saada kyydin Pirkkalaan."

Aamulehden artikkeli vuodelta 2017 : https://www.aamulehti.fi/a/24033840
Iltalehden artikkeli vuonna 2019 12.10.

"Raisa oli yrittänyt tavoitella itseään kolme vuotta vanhempaa poikaystäväänsä puhelimitse kello kymmenen jälkeen, mutta poikaystävä ei vastannut puhelimeen. Poliisin mukaan mies oli Kangasalla korjaamassa autoaan."


Iltalehden artikkeli vuodelta 2019: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006270633.htmlMikä on totta? Oliko poikaystävä kotibileissä lähellä keskustaa ..jonne myös kännykkä paikantui (siis keskustan tuntumaan) vai oliko poikaystävä Kangasalla korjauttamassa autoaan??? Muuttiko poikaystävä kenties tarinaansa ?? Aikamoinen ero tarinoissa...

mobiililaiteukkeli
Aloitteleva dekkari
Viestit: 515
Liittynyt: Ma Tammi 05, 2015 3:05 am
Paikkakunta: Tampere

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja mobiililaiteukkeli » Su Loka 13, 2019 3:09 pm

Jotenkin tuntuu kyllä siltä, että taksikuski-linja ei sittenkään ole välttämättä täysin pätevä. En toisaalta epäile, etteikö Raisa olisi voinut lähteä vieraan (ulkomaalaisen) matkaan. Jospa mukaan lähtemisen syy on juuri rahattomuus ja hukattu kännykkä? Jos hänelle luvattiin apua, kun lähtee mukaan. Tuo "mitähän minulle käy" heitto vaikuttaa kyllä aika epärealistiselta. Jos Raisa epäili olevansa (hengen)hädässä, miksei olisi lähtenyt kotiin? Toisaalta, ehkä tämä ulkomaalainen mies oli kiristänyt/pelotellut häntä jollakin... Onkohan Multiojankadun asunnoissa käyty ruumiskoiran kanssa? Raija Juutilaisen kuolemastakin oli jo jotakuinkin 20 vuotta, kun koira edelleen sai murhapaikalta vainun. Miksi ei tässäkin tapauksessa, jos Raisa on jossain asunnossa kuollut?

Tästä on varmaan ollut spekujakin, mutta mitä jos kännykkä ja muut tavarat on varastettu? Ovat lähteneet jonkun känniläisen matkaan ja kännykkä on sammunut, ennen kuin on ehtinyt sitä käyttää (aamullahan se sulkeutui). No, enpä tiedä...

Yllätyin, että näitä Raisan mahdollisesti nähneitä on useampiakin, ja että havainnot tukevat toisiaan - ei siis mennä yhden silminnäkijähavainnon pohjalta. Esimerkiksi mahdollisen Raisan jonkun naisen kanssa olisi nähnyt parikin eri ihmistä/porukkaa. Olin myös luulossa, että museoauto-linja on hylätty tyystin.

Tuo kirkaisu on mielenkiintoinen. Koska sen olevan kuullut kaksi eri ihmistä (ja kertonut asiasta toisistaan tietämättä?), niin lienee oikeasti tapahtunut. Mutta mikäli nämä henkilöt ei asu samassa talossa, on kirkaisun pitänyt tulla ulkoa. Mikäli olisi johtunut tappamisesta, olisi jotain jälkiä/ruumis löytynyt varmasti heti aamulla. Jos olisi kiljuttu jostain muusta syystä, siitäkin olisi varmaan löydetty todisteita jo.

Tämä on kyllä keissi, jonka ratkeamista toivon todella. On tietysti muitakin, mutta tämä on erityisesti "sydäntä lähellä".
Oon ihan tavallinen suomalainen mies. Mä käytän harmaita housuja ja tykkään katsella kun kala syö ja syntyy renkaita.

Avatar
taotao
Alibin satunnaislukija
Viestit: 115
Liittynyt: To Maalis 24, 2016 12:59 pm

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja taotao » Su Loka 13, 2019 7:44 pm

Ei kai Pirkkala niin lähellä keskustaa ole, että jos on bileissä Pirkkalassa niin puhelin paikantuu Tren keskustaan.

Taksilla Multisiltaan puhelimen kanssa, no, onhan se mahdollista, että puhelin kulkeutuu sieltä jonkun mukana Tren keskustaan ja joku nakkaa puhelimen jonnekin.

Routalempi
Alibin satunnaislukija
Viestit: 108
Liittynyt: Ma Elo 15, 2011 11:17 pm

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Routalempi » Su Loka 13, 2019 8:51 pm

Taksi ja Multisilta-linja ovat edelleen varsin konkreettinen ja uskottava vihje tähän tapaukseen, ja sen kannalla edelleen olen. Jo aiemmin olen perustellut kantani tähän, joten en kertaa enää vanhoja asioita, mutta tuoreen IS-uutisen inspiroimana nostan uuden, vähemmälle huomiolle jääneen skenaarion esiin.

Siinä missä taksikuski on yksin vihjeensä kanssa, Armonkallio-vihjeitä on kuudesta, toisistaan riippumattomasta lähteestä. Kolme (yksi ihminen ja pariskunta) silminnäkijää matkan varrelta, kaksi, jotka kuulivat huudon ja sitten vielä lääkärin hölötykset. Kaiken lisäksi, kuten lehdissä todettua, reitti täsmäsi Raisan matkaan isänsä luo Petsamoon.

Aikajana ja reitti ei osu ihan täydellisesti, mutta jos jättää sen tässä nyt vähemmälle huomiolle. Tammerin kohdalla klo 0.40, huuto Armonkalliolla klo 2 – 3 välissä. Ja reitti sikäli, että Koskipuistosta tultu, mutta siitä ei ole menty suoraan Lapintielle palokunnan ohitse, vaan Raisa ja vanhempi nainen nähty vielä Tuomiokirkonkin kohdalla, jolloin suuntana kuitenkin Lapintie.

Onko Raisa yrittänyt päästä eroon naisesta hakemalla vähän mutkittelua reittiin, vai onko vanhempi nainen tiennyt sen aikaisten turvakameroiden sijainnit ja johdatellut Raisaa pahat mielessään kohti kotiaan?

Tässä tullaan jo tämän ajatelman pääpointtiin. Kuka sanoo, että kyseessä on perinteinen mies-nainen, seksuaalissävytteinen tapaus? Kuten kaikki tietävät: nainen on naiselle peto. Kyllä Raisa kaiketi on osannut haistaa vaaran, kun joku mies himonkiilto silmissään ehdottaa läheisyyttä, mutta miten on, jos ystävällisesti käyttäytyvä nainen lupaakin viedä Raisan turvaan lämmittelemään.

Motiiveja pahantekoon voi listata vaikka kuinka. Perimmäisenä syynä olisivat tietysti vanhemman naisen oman mielenterveyden ongelmat. Tähän kuvaan istuisi vielä lääkärinkin sepostukset. Eihän lääkäri viitannut puheissaan olleensa itse tekoon osallisena, tai jonkun ”julkkiksen” sitä tehneen. Hän vain väitti tietävänsä enemmän kuin julkisuuteen on annettu.

Tämä tieto voisi olla Armonkalliolla jollain tavalla tunnettu, tai piilevästi ”hullu nainen”, josta väkivallasta viehättynyt lääkäri on saanut kuulla jotain kautta. Tavannut sitten naisen myöhemmin paikallisessa, jossa nainen on puhunut vähän ohi suunsa. Kenties naisella on ollut mieskin, koska lääkärin puheet ovat monikossa, ja ruumiin hävittämiseen tarvitaan kaksi.

Voisiko tämä olla poliisin epähuomiossa sivuuttama mahdollisuus? Ei osattu etsiä Armonkalliolla asuvia, tunnettuja mielenvikaisia, vaan sivuutettiin kaikkien kuuden eri osapuolen havainnot. Armonkallio-linja ja vihjeet tulivat ensimmäisten joukossa heti katoamisen jälkeen, ja lääkärin jutut vain täydensivät sitä vuosia myöhemmin. Kaiken lisäksi puhelimen vaikeneminen keskustan alueella...no, sekin sopii tähän kuvioon.

j.lotila
Alokas
Viestit: 2
Liittynyt: Su Loka 13, 2019 5:53 pm

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja j.lotila » Su Loka 13, 2019 9:33 pm

Kaipa sillä polliisilla on joku muukin syy kuin pelkkä taxarin vihje pitää tuota multisiltaa varteenotettavinpana tutkintalinjana.

Mikäli tuo raisan luuri on ollu verkossa vielä pitkäänkin niin aivan varmasti polliisi tietää aika tarkkaan jos se on vähänkään liikkunut riippumatta siitä onko siinä ees sim-korttia sisässä. GSM-tukiaseman lähtötehot ei kaupunkialueella voi olla monestakaan syystä kovinkaan suuret. Mikä tarkottaa että tukiasemia pitää olla paljon pienillä tehoilla joka puolestaan tarkottaa sitä että mikäli puhelin liikkuu virrat päällä niin pystyy jollaki lailla selvittää luuria liikuttaneen kulkemiset. Pienimmillään tukiaseman kantavuus voi olla 100-200m En tunne Tamperetta mutta n 10 km matkalla on tukiasemia PALJON.. Päätelaiteen ja tukiaseman välillä on liikennettä noin muutenkin vaikka puhelinta ei käytäkkään tai vaikka se ei edes liikuisi. Näin ollen luulisi noista asioista perillä olevan tutkijatiimiä auttavan arvioimaan Raisan tahi sen puhelimen liikuttajia kun se kerta on myöhemmin kytkeytynyt keskustan tukiasemaan.

Voi olla että poliisi on tuonnut joskus julkisuuteen tuon kännyn kulkemiset ja seurannan, tahi se on täällä spekuloitu läpi. Aattelin kuiten kirjottaa ku lukasin tätä ketjua sieltä täältä ja tuossa oli että luuri myöhempäänkin ollut vielä verkossa.

Maura Isles
Neuvoja-Jack
Viestit: 284
Liittynyt: To Syys 01, 2011 9:01 pm

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Maura Isles » Su Loka 13, 2019 9:52 pm

Kiva että nyt paljastettiin että Raisalla oli päällään myös musta paitapusero.
Poikaystävän autonkorjailut Kangasalla.
Varusmiehen siirtyminen toiseen baariin vaikka tähän asti on kerrottu että piti palata kasarmille.

Vastaa Viestiin