Merja Vaaran katoaminen 1980 Rovaniemi (ketju 2)

Spekulointia kadonneista henkilöistä.
Alida
Sofia Karppi
Viestit: 421
Liittynyt: Su Touko 14, 2017 10:04 am

Re: Merja Vaaran katoaminen 1980 Rovaniemi (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Alida »

Pidän tuota kirjoitusta ihan aitona. Toinenkin henkilö on netissä kuvannut Merjaa ruskeahiuksiseksi ja kauniiksi. Mustavalkokuvasta en osaisi päätellä, että on ruskeat hiukset, tulee enemmän mielikuva punapäästä. Ja hiusten pituudestakaan ei ole mainintaa mistään, kuvasta voisi luulla, että on puolipitkät hiukset. Eli kyllä kirjoittaja on ainakin varmaan Merjan silloin nähnyt ja tiennyt, miltä on näyttänyt. Merjahan on kadonnut suhteellisen pian tuon kirjoittajan mainitseman liftausmatkan jälkeen ja siitä on ollut julkisuudessa, ja mies on silloin muistanut, että kyseessä on sama tyttö. Ja siksi on varmasti jäänyt mieleen.
Ilmoituksen tehnyt nainen on todistettavasti ollut liikkeellä juuri sillä hetkellä, kun Merja katosi ja näin ollen havainto on melko luotettava.
Se on todistettavasti ollut liikkeellä monena muunakin aamuna, kun on ollut tapana kuljettaa miestään juna-asemalle, kun tämä meni töihin. Jos on suunnilleen viitenä arkipäivänä viikossa ajanut tuota samaa reittiä, niin sillä ei ole mitään merkitystä, että on tuolloin ollut liikkeellä. Yleisesti ottaen havaintoja, jotka ilmoitetaan useita kuukausia väitetyn havainnon jälkeen, ei pidetä kovin luotettavina.

Jos luet lisää tuosta havainnosta, se on muutenkin outo. Siinä väitetään, että tyttö on istunut kyykyssä selkä tiehen päin. Selvinpäin oleva työmatkaliftari tuskin noin istuu liftatessaan. Kuulostaa joltakin, joka on palaamassa baarista.
dazu kirjoitti:Toisaalta on myös täysin mahdollista, että vartiopäällikkö olisi Merjan tappanut. Olikohan niin, että joku tiesi kertoa, että kyseinen mies olisi ollut enemmänkin väkivaltainen naisia kohtaan. Lisäksi vielä, että Merjan muka Rovaniemellä pitkään katoamisen jälkeen nähneet henkilöt sattuivat olemaan tämän vartiopäällikön kavereita.
Vartiopäällikön vaimo on voinut suojella tätä äijää ja pariskuntahan vissiin myöskin erosi vielä myöhemmin...
Onko lisää tietoa, keitä naisia kohtaan olisi ollut väkivaltainen? Jos mies on tekijä, vaimo tietää kyllä, mitä mies on tehnyt. Vartiointifirma sijaitsi heidän kotitalossaan toisessa kerroksessa. Mutta mies on voinut selittää teon syyksi jotain aivan muuta kuin mikä on todellinen syy. On myös mahdollista, että mies on jollakin tekosyyllä houkutellut Merjan mukaan ajelulle ja surma on tapahtunut muualla kuin firman tiloissa.

Epäilyttävää on se, että mies itse on sanonut katsoneensa ulos ikkunasta "juuri silloin" kun Merja käveli liftauspaikkaa kohti ja näin hän osasi sanoa, että Merja on sinne liftauspaikalle mennyt.

Tässä pitäisi vain olla enemmän tietoa sekä vartiointifirman miehestä että Merjasta itsestään, että voisi tehdä johtopäätöksiä suuntaan tai toiseen. Poliisi ei ole antanut juuri mitään tietoja julkisuuteen.
dazu kirjoitti:En usko, että kukaan tekisi yövuoron jälkeen itsemurhaa jossain satunnaisessa paikassa ennen kotiin pääsyä.
On aika yleistä, että itsemurha tehdään jossain muualla kuin kotona, jotta omaiset eivät olisi niitä, jotka löytävät henkilön. Tämä juttu ei vaikuta itsemurhalta, mutta kuten sanottu, tietoa, josta voisi tehdä johtopäätöksiä suuntaan tai toiseen, on aika vähän.

Avatar
dazu
Adrian Monk
Viestit: 2761
Liittynyt: Pe Elo 19, 2011 4:28 pm
Paikkakunta: Tampereen puukotushoodit

Re: Merja Vaaran katoaminen 1980 Rovaniemi (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja dazu »

Vanhemmissa minfon keskusteluissa on otettu esiin, että jos kyykkinyt tyttö oli Merja, niin tilanne olisi saattanut olla ollut se, että hän odotti jotakuta, eli että hänellä olisi ollut sovittu kyyti.
Nousi esiin myös se, että oliko tiedossa, keiden kyydillä Merja oli viime aikoina kulkenut ja, että olisiko jostakusta kyydittäjästä voinut kehkeytyä jopa vakikyyti...

Kun otetaan huomioon se, että Merja kulki liftaamalla paljonkin ja ainakin kaikki työmatkansa, niin mielestäni on mahdollista, että joku tiesi, että Merja oli siellä silloin liftaamassa.

Kun otetaan huomioon, että ruumista ei ole löytynyt, niin tämä Merjan tappanut henkilö on hyvin suurella todennäköisyydellä ollut joku, jonka Merja on kohdannut jo aiemmin, mahdollisesti Merjaan yhdistettävä henkilö.
Jos tekijän ja uhrin välillä ei ole minkäänlaista yhteyttä etukäteen, tekijä harvoin näkee paljoakaan vaivaa ruumiin hävittämisen kanssa. Jos taas näkee vaivaa, tekijä on yleensä yli 30-vuotias, tai teko on tapahtunut tekijän asuinpaikan lähellä ja tekijä on näin ollen ollut maantieteellisesti yhdistettävissä uhriin.
Suomen on ottanut otteeseensa Yhdysvalloista johdettu alt-right oikeisto ja Yhdysvalloista johdettu viher-vasemmisto, jotka toteuttavat Yhdysvaltojen sisäpolitiikkaa Suomessa ja ovat näin tehneet Suomesta USA:n jatkeen ja vieneet Suomelta itsenäisyyden.

hannu hanhi
Axel Foley
Viestit: 2125
Liittynyt: Ma Kesä 14, 2010 6:01 pm

Re: Merja Vaaran katoaminen 1980 Rovaniemi (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja hannu hanhi »

dazu kirjoitti: Kun otetaan huomioon, että ruumista ei ole löytynyt, niin tämä Merjan tappanut henkilö on hyvin suurella todennäköisyydellä ollut joku, jonka Merja on kohdannut jo aiemmin, mahdollisesti Merjaan yhdistettävä henkilö.
Jos tekijän ja uhrin välillä ei ole minkäänlaista yhteyttä etukäteen, tekijä harvoin näkee paljoakaan vaivaa ruumiin hävittämisen kanssa. Jos taas näkee vaivaa, tekijä on yleensä yli 30-vuotias, tai teko on tapahtunut tekijän asuinpaikan lähellä ja tekijä on näin ollen ollut maantieteellisesti yhdistettävissä uhriin.
Ruumiin hävittäminen niin, että sitä ei kukaan koskaan löydä, viittaa tekijän paikallisuuteen. Tosin Lapissa paikallisuus tulee ymmärtää maantieteellisesti suurempana alueena kuin vaikkapa pääkaupunkiseudulla. Kanadan "Highway of Tears" eli Kyynelten valtatie -sarjamurhamysteerissä (https://www.murha.info/phpbb2/viewtopic.php?f=3&t=12433) on paljon uhreja, mutta todennäköisesti myös taustalla on useampi sarjamurhaaja. Bobby Jack Fowler on ainoa, joka on pystytty yhdistämään DNA:n avulla yhteen uhriin ja aihetodisteiden perusteella kahteen. Muut tekijät ovat arvoitus.

Kyynelten valtatie sopii siinä mielessä Merjan tapaukseen, että tytöt ja nuoret naiset ovat kadonneet liftaamisen jälkeen. Uhrit voi karkeasti jakaa kahteen luokkaan. On uhreja, joiden ruumiit ovat löytyneet melko pian katoamisen jälkeen. Sitten on myös uhreja, jotka näyttävät jääneen ikuisesti kadoksiin. Tapausta tutkivan poliisin mukaan osa murhaajista ei ole paikallisia eivätkä he ole tunteneet seutua, missä ovat tappaneet liftarit. Nämä murhaajat dumppaavat ruumiin lähinnä sillä ajatuksella, että pääsevät siitä mahdollisimman nopeasti eroon. Ne ruumiit myös yleensä löydetään. Bobby Jack Fowler oli juuri tällainen muualta tullut "dumppaaja". Fowler oli jenkki ja kotoisin Texasista, mutta hän teki hanttihommia siellä sun täällä ja usein Kanadassa.

Kyynelten valtatien tapauksissa taas paikallisiksi murhaajiksi on arvioitu ne, jotka ovat osanneet kätkeä ruumiit niin, että niitä ei ole vieläkään löydetty tai ne on löydetty pitkän ajan jälkeen ihan sattuman kaupalla. Tällä logiikalla Merjan tappaja oli paikallinen. Hän tunsi maastot, minne ruumiin voi piilottaa "lopullisesti". Ruumiin piilottaminen perusteellisesti kuitenkin vaatii aikaa. Täytyy valmiiksi tietää maastossa paikka, mikä on tarpeeksi syrjässä ja missä on erittäin epätodennäköistä, että joku tulee häiritsemään. Tietysti Lappi tarjoaa erämaita enemmän kuin muu Suomi, mutta on ne erämaat Lapissakin tunnettava. Lapin erämaissa ja soilla on erittäin helppo eksyä. Tällä logiikalla myös esim. Piia Ristikankanreen, Maarit Haantien ja Raisa Räisäsenkin katoamisen taustalla on paikallinen henkilö.

Jos nyt halutaan spekuloida sillä asialla, että vartiointiliikkeen pomo tappoi Merjan, niin hänen paikallistuntemuksensa perusteella voisi hyvinkin nopeasti saada mielenkiintoisia maastoja tietoon. Missä hän oli elänyt lapsuutensa? Missä hän kävi metsästämässä, sienestämässä ja marjastamassa? Omistiko hän tai hänen sukunsa metsää jossakin tietyllä alueella? Oliko hänellä mökki jossakin? Itse kuitenkin suhtaudun hieman varauksella pomon syyllisyyteen. Hän on tietysti viimeinen Merjan todistetusti elävänä nähnyt henkilö, JOS ei haluta uskoa havaintoihin siitä, että Merja oikeasti liftasi. Siinä kohtaa tulee syyllisyyden tielle iso JOS. Mutta minulla ei ole tietoa, millä kiistää tai vahvistaa pomon syyllisyyttä.

Alida
Sofia Karppi
Viestit: 421
Liittynyt: Su Touko 14, 2017 10:04 am

Re: Merja Vaaran katoaminen 1980 Rovaniemi (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Alida »

Vanhemmissa minfon keskusteluissa on otettu esiin, että jos kyykkinyt tyttö oli Merja, niin tilanne olisi saattanut olla ollut se, että hän odotti jotakuta, eli että hänellä olisi ollut sovittu kyyti.
En anna painoarvoa vihjeelle, joka on annettu useita kuukausia, muistaakseni 4 kuukautta katoamisen jälkeen. Ellei ollut peräti enemmänkin, joku voi Alibista tarkistaa. Jos oli nähnyt Merjan, miksi ei kertonut havainnostaan heti, kun katoaminen tuli julkisuuteen?

Katoamistapauksissa tulee paljon hömppävihjeitä, ja itse lasken tämän samaan joukkoon niiden muiden vihjeiden kanssa, joissa Merjan on myöhemmin muualla nähty nousevan autoon jne.

Tämä on kuitenkin ollut korkean profiilin katoamiatapaus silloin, on kirjoitettu laajasti iltapäivälehdissä, paikallislehdissä jne. Nainen on varmasti nähnyt uutisia tästä kauan, ennen kuin on ilmoittanut "havainnostaan" poliisille. Ongelmana on, että kaikki yksityiskohdat kadonneesta ja oletetusta katoamispaikasta oli julkaistu. Eli vihjeen antaja on lukenut mediasta jo kuvauksen vaatteista ja katoamispaikasta mahdollisesti moniakin kertoja ennen kuin on ilmoittanut asiasta poliisille. Eli mahdollisesti kaikki yksityiskohdat on voitu saada mediasta.

Jos joku olisi kadonnut tämän vuoden huhtikuussa ja juttua olisi käsitelty laajasti mediassa, eikö teidän mielestä olisi outoa, jos joku nyt elokuussa ilmoittaisi poliisille 4 kk jälkeen, että näin kadonneen huhtikuussa paikassa x aikaan x?

Avatar
dazu
Adrian Monk
Viestit: 2761
Liittynyt: Pe Elo 19, 2011 4:28 pm
Paikkakunta: Tampereen puukotushoodit

Re: Merja Vaaran katoaminen 1980 Rovaniemi (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja dazu »

Hannu Hanhelle... Juuri näin. En nyt lainaa kirjoitustasi tähän, koska se on niin pitkä. Totean vain, että kirjoitit täysin asiaa. Se on mielestäni 100% varma homma, että tekijä oli suhteellisen paikallinen. Nämä jutut, että Simo Ruumensaari olisi ajanut Kemistä saakka tappamaan Merjan, eivät pidä ollenkaan paikkaansa.
Ruumensaari voidaan 100% varmasti poissulkea aika perus profiloinnin kautta. Jos 20-vuotias Ruumensaari olisi tullut Kemistä asti tappamaan Merjan, olisi Merja löydetty jostain nelostien penkalta ja tapaus olisi ratkennut jo samana päivänä.

Se on täysin varmaa, että tekijä ei tullut kovin kaukaa. Jos tekijä olisi tullut useiden kymmenien, tai jopa satojen kilometrien päästä, ei ruumista olisi todellakaan edes yritetty hävittää, vaan se oltaisiin jätetty johonkin nelostien penkalle, levähdyspaikan viereen ojaan tms. paikkaan, josta se olisi ollut helppo löytää.

Tuo läntisen Kanadan vuoristo on kuitenkin erilaista seutua, kuin Rovaniemen seutu ja nelostien ympärystä. Rovaniemen alueella asuu suht paljon ihmisiä ja nuo nelostien ympäristön metsät ovat asuttuja ja niissä kulkee ihmisiä.
Tuolla läntisen Kanadan vuoristossa ei asu ihmisiä juurikaan, eikä siellä metsissä liikuta sillain, kuin täällä Suomessa. Siellä ei ole joka metsäalueella sellaista omistajaa, joka samoilisi metsässään säännöllisesti, eikä siellä paina marjastajia, sienestäjiä ja metsästäjiä sillain, kuin täällä.
Tuolla Kanadassa siis ruumista ei välttämättä löydetä, jos se on kannettu jotain metsässä kulkevaa kärrypolkua ja jätetty metsään lähelle sitä kärrypolkua. Rovaniemen seudulla tällä tavalla piilotettu ruumis löydettäisiin 80% todennäköisyydellä ennemmin, tai myöhemmin. Nuorehko paikallinen tekijä, jolla ei olisi aiempaa yhteyttä Merjaan, kantaisi ruumiin johonkin tällaiseen paikkaan.
Uskon siis, että tekijä paitsi oli paikallinen, myös joko omasi aiemman yhteyden Merjaan, tai tappoi Merjan kotonaan, tai asui aivan liftauspaikan vieressä, tai oli vähintään yli 30-vuotias.
Todennäköistä on, että tekijä oli yli 30-vuotias ja, että joku näistä muistakin kohdista täyttyi.

Profilointi ei poissulje vartiopäällikköä tekijänä, vaan tukee hänen syyllisyyttään. Minä en kuitenkaan omaa mielipidettä sen suhteen, oliko vartiopäällikkö täysin varmasti tekijä, vai ei. Mielestäni se, että vartiopäällikkö oli tekijä, on yksi täysin looginen tutkintalinja, mutta muitakin täysin loogisia tutkintalinjoja on. Nämä muut linjat pohjaavat siihen vaihtoehtoon, että Merja nousi jonkun suht paikallisen kuljettaman auton kyytiin tuossa nelostien risteyksessä.

Extraa... Uskon, että Raisa Räisänen tapasi Casablancassa jonkun itselleen ennalta tutun miehen. Ja ainakin on varmaa, että Raisa lähti jonkun miehen matkaan ja, että matka päättyi tämän miehen asunnolle. Miehen asunnolla tapahtunut "yhdenyönsuhdetappo" johtaisi varmuudella siihen, että mies hautaa ruumiin.

Haantien kohdalla tekijä reagoi Lukkarisen murhasta aiheutuneeseen mediahuomioon, hautaamalla ruumiin. Tekijä oli varovainen, paikallinen, yli 30-vuotias hemmo, jonka elämässä oli muutakin sisältöä, kuin naisten tappaminen ja esim. ryyppääminen ja hän eli ehkä melko järjestäytynyttä elämää, joten kaveri halusi pitää matalaa profiilia ja olla rauhassa ilman poliisin aiheuttamaa häiriötä.

Bobby Jack Fowler saattoi olla merkittävä sarjamurhaaja. Vaikka hän ei todennäköisesti tappanut montaakaan kyynelten valtatien uhreista, niin hänellä saattoi olla useita uhreja Yhdysvalloissa. Se hänen kiinnijäämiseensä johtanut tapaus oli muistaakseni vuonna 1995 ja tuolloin tämä pakoon päässyt uhri kertoi, että Fowler oli kertonut hänelle tappaneensa yli sata naista.
Suomen on ottanut otteeseensa Yhdysvalloista johdettu alt-right oikeisto ja Yhdysvalloista johdettu viher-vasemmisto, jotka toteuttavat Yhdysvaltojen sisäpolitiikkaa Suomessa ja ovat näin tehneet Suomesta USA:n jatkeen ja vieneet Suomelta itsenäisyyden.

hannu hanhi
Axel Foley
Viestit: 2125
Liittynyt: Ma Kesä 14, 2010 6:01 pm

Re: Merja Vaaran katoaminen 1980 Rovaniemi (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja hannu hanhi »

Kemi ja Rovaniemi sijaitsevat sen verran lähellä Lapin mittakaavassa, että monella on ollut ja on edelleenkin hyvä paikallistuntemus koko väliltä Kemi-Rovaniemi. Simo Ruumensaari asui vuonna 1980 tarkalleen ottaen Keminmaassa Kallinkankaalla (lähteenä henkilökohtainen varma tieto). Matkaa Rovaniemelle oli noin 100 kilometria. Merjan kodin Jaatilan ja Kallinkankaan väli on alle 70 kilometria ja käytännössä yhtä ja samaa suoraa tietä. Simolle on ollut kuitenkin tyypillistä, että hän on jäänyt kiinni pian raiskauksiensa jälkeen. Yhden ihmisen Simo on todistetusti saanut hengiltä, mutta silloinkin asia selvisi pian eikä ruumis jäänyt kadoksiin. Toisaalta Simo Ruumensaarella raiskaaminen ja tappaminen on verissä, joten hänelle Merjankaan tappaminen ei olisi tuottanut ongelmia. Ruumensaaren kaltaisia sarjaseksuaalirikollisia ei Lapin rikoshistoriassa ole kovin monta.

Minulla esimerkiksi on erittäin hyvä paikallistuntemus välillä Kemi-Rovaniemi sekä oman kotini että sukulaisten kautta, vaikka olen pitkään asunut Helsingissä. Minulla on sellaista paikallistuntemusta, mistä mahdollinen Merjan murhannut kyyditsijä olisi myös hyötynyt. Suunta ilmeisestikin oli Rovaniemeltä Kemiin. Siitä on ollut ennenkin puhetta, mutta murhaajan asemassa olisin mennyt Kemijoen itäpuolen tielle, missä on vähemmän asutusta ja suorempi pääsy Lapin erämaihin. Ymmärtääkseni Merja asui Jaatilassa Kemijoen länsipuolella, joten sillan ylitys olisi tietysti voinut johtaa konfliktiin autossa. Kyllä niitä ruumiin piilotuspaikkoja on Rovaniemen ja Kemin välillä Kyynelten valtatien tavoin todella paljon, kun tuntee alueen - puhumattakaan, että lähtisi Rovaniemeltä vaikkapa Sodankylän tai Kemijärven suuntaan.

Jos jonkun mielikuvituksessa minä paikallistuntijana sovin murhaajaksi, niin voin kertoa, että alle kouluikäiselle se olisi ollut todella vaikeaa. Mutta Merjasta puhuttiin kyllä vuosia, oikeastaan koko 80-luku hyvin aktiivisesti. Siksi minulla on paljon muistikuvia tapauksesta. Sukulaisten kautta löytyy myös ihan suora linkki Merjaan, vaikka minä en ole koskaan Merjaa tai Merjan perheenjäseniä tavannut. 80-luvulla ei liftaamisteoriaa keskusteluissa kyseenalaistettu. Sitä pidettiin itsestään selvänä. Toisaalta taas Merjan katoamiseen liittyi hyvin vahvasti Louen (sijaitsee Tervolassa hieman Jaatilan eteläpuolella) haamuliftari, jota tuolloin vielä hyvin monet taikauskoiset lappilaiset pitivät Merjan haamuna. Oliko jopa niin, että poliisikin etsi Merjaa näiden haamujuttujen perusteella Louen ympäristöstä.

Avatar
dazu
Adrian Monk
Viestit: 2761
Liittynyt: Pe Elo 19, 2011 4:28 pm
Paikkakunta: Tampereen puukotushoodit

Re: Merja Vaaran katoaminen 1980 Rovaniemi (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja dazu »

Listaan tähän erityyppisiä tekijöitä ja heidän todennäköisyyksiä tekijäksi. Pisteytän tekijätyypin todennäköisyyden asteikolla 0-100.

Alle 25-vuotias tekijä, joka on tullut yli 50 kilometrin päästä Jaatila-Rovaniemi-akselilta.
Pisteet 5/100
- Tällainen tekijä jättää ruumiin yleensä tekopaikalle, eikä yritä kätkeä sitä. Hän poistuu paikalta ja peittää tekonsa, lähtemällä pois ruumiin luota, toivoen, että häntä ei olla nähty.
Ruumis löytyy yleensä sellaiselta paikalta, missä tällainen teko on voitu tehdä. Esimerkiksi jonkun päätien läheisyydessä olevan pikkutien varrelta. Ruumis on voitu vierittää tekopaikan viereiseen ojaan tms. Tekijätyyppi on melko harvinainen ja ruumis löytyy helposti.

Yli 25-vuotias tekijä, joka on tullut yli 50 kilometrin päästä Jaatila-Rovaniemi-akselilta.
Pisteet 25/100
- Tällainen tekijä jättää myös ruumiin varsin helposti löydettävään paikkaan. Ruumis löytyy suhteellisen läheltä päätietä ehkä ojasta, tai päätieltä lähtevän pienemmän tien varrelta pusikosta. Tällainen tekijä saattaa joskus kuljettaa ruumiin eri paikkaan, kuin missä teko on tapahtunut ja heittää ruumiin johonkin pusikkoon. Kovin pitkälle tällainen tekijä ei ruumiin kanssa kuitenkaan aja. Vaikeimmissa tapauksissa tekijä on heittänyt ruumiin veteen. Kuitenkin, jos ruumis on heitetty veteen, se on heitetty rannasta, eikä sitä ole yritetty muuten saada painumaan veden alle.
Monesti ruumis löytyy kuitenkin aivan tekopaikalta, eikä sitä ole pahemmin yritetty peitellä.
Tätä tekijätyyppiä esiintyy jonkinverran.

Alle 25-vuotias tekijä, joka on tullut 50 kilometrin sisältä Jaatila-Rovaniemi-akselia, mutta, joka ei tunne uhria etukäteen, eikä ole yhdistettävissä uhriin.
Pisteet 40/100
- Tällaiseen tekijään pätee aikalailla sama kirjoitus, kuin edelliseenkin tyyppiin. Erona on, että tällainen tekijä vie ruumiin sellaiseen paikkaan, mistä sitä on vaikeampi löytää. Paikallistuntemuksen vuoksi tällainen tekijä voi viedä ruumiin kauaksi päätieltä johonkin metsään.
Tällainen tekijä voi myös kuljettaa ruumista, tai uhria autolla suhteellisen pitkän matkan, kymmeniä kilometrejä, saadakseen ruumiin pois oman asuinalueensa lähistöltä.
Tämä tekijätyyppi ei koskaan hautaa ruumista, eikä hävitä sitä perusteellisesti, joten ruumiin löytyminen jossain vaiheessa on tavallinen lopputulos.
Tämä tekijätyyppi on uhriprofiilin huomioon ottaen todennäköisin.

Yli 25-vuotias tekijä, joka on tullut 50 kilometrin sisältä Jaatila-Rovaniemi-akselia, mutta, joka ei tunne uhria etukäteen, eikä ole yhdistettävissä uhriin.
Pisteet 70/100
- Tällainen tekijä saattaa nähdä enemmänkin vaivaa ruumiin hävittämisen kanssa. Tyypillistä on kuitenkin, että tämä tekijätyyppi kehittyy tekojen myötä, mikäli hän tekee useita henkirikoksia ja ensimmäisissä henkirikoksissa ruumiit ovat helpommin löydettävissä, kun taas myöhemmissä rikoksissa ruumiit on saatettu haudata.
Paikallistuntemus näkyy ruumiin hävittämisessä ja ruumis on aina kuljetettu metsään, tai muuhun sellaiseen syrjäiseen paikkaan, mihin kauempaa tullut ei mene.
Tätä tekijätyyppiä esiintyy jonkinverran.
Suomen on ottanut otteeseensa Yhdysvalloista johdettu alt-right oikeisto ja Yhdysvalloista johdettu viher-vasemmisto, jotka toteuttavat Yhdysvaltojen sisäpolitiikkaa Suomessa ja ovat näin tehneet Suomesta USA:n jatkeen ja vieneet Suomelta itsenäisyyden.

Avatar
dazu
Adrian Monk
Viestit: 2761
Liittynyt: Pe Elo 19, 2011 4:28 pm
Paikkakunta: Tampereen puukotushoodit

Re: Merja Vaaran katoaminen 1980 Rovaniemi (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja dazu »

Tuohon aiempaan voisi lisätä, että jos tekijä on ollut paikallinen ja jollain tavalla yhdistettävissä Merjaan, tulee pisteitä 100/100, koska tällainen tekijä tosiaan hävittäisi ruumiin jokatapauksessa.
Näin siis myös siinä tapauksessa, että tekijällä ei olisi ollut aiempaa linkkiä Merjaan, mutta että hän olisi vienyt Merjan kotiinsa ja surmannut siellä.
hannu hanhi kirjoitti:Jos jonkun mielikuvituksessa minä paikallistuntijana sovin murhaajaksi, niin voin kertoa, että alle kouluikäiselle se olisi ollut todella vaikeaa. Mutta Merjasta puhuttiin kyllä vuosia, oikeastaan koko 80-luku hyvin aktiivisesti. Siksi minulla on paljon muistikuvia tapauksesta. Sukulaisten kautta löytyy myös ihan suora linkki Merjaan, vaikka minä en ole koskaan Merjaa tai Merjan perheenjäseniä tavannut. 80-luvulla ei liftaamisteoriaa keskusteluissa kyseenalaistettu. Sitä pidettiin itsestään selvänä. Toisaalta taas Merjan katoamiseen liittyi hyvin vahvasti Louen (sijaitsee Tervolassa hieman Jaatilan eteläpuolella) haamuliftari, jota tuolloin vielä hyvin monet taikauskoiset lappilaiset pitivät Merjan haamuna. Oliko jopa niin, että poliisikin etsi Merjaa näiden haamujuttujen perusteella Louen ympäristöstä.
Ei kai murhaaja tulisi Minfoon arvuuttelemaan, mitä Merjalle tapahtui, kun sehän kuitenkin tietää sen itse täsmälleen, mitä Merjalle tapahtui ja vieläpä pelkää jäävänsä kiinni. Se kavahtaa jokaista huoltoasemalla näkemäänsä poliisia.
Minulle tuo Raisa Räisäsen tapaus on sitten vähän samanlainen, kuin sinulle Merja Vaaran tapaus. Asuin Tampereella, olin ylä-asteella koulussa, kun Raisa katosi ja mun sukulaiset tunsivat hänet.

Tuosta haamuliftarista sain kaivettua sellaista tietoa, että sen olisi tosiaan nähnyt ehkä jopa useampi tuhat ihmistä siellä aikojen saatossa.
Haamuliftari oli kuitenkin yleisessä tiedossa jo 1960-luvulla ja vasta myöhemmin, 1980-luvulla haamuliftari yhdistettiin Merja Vaaran (1980)katoamiseen.
Itse uskon näihin kummitusjuttuihin jonkinverran. Täällä on lähistöllä kartano, jonka ulkorakennuksessa kuului vauvan itkua, mistä ei tiedetty, mistä se tulee. Sitten remontin yhteydessä seinän sisästä löydettiin vauvan jäännökset. Aiempi remontti, jolloin seinään oli rakennettu toinen kerros, oli tehty 1800-luvun puolella. Vauvan ruumis oli siis jätetty, piilotettu seinän sisään tuon remontin yhteydessä.
Kun kaava näissä on se, että kummituksen läheltä voi löytyä piiloon jäänyt ruumis, niin poliisilta ihan mielenkiintoinen päätös etsiä Merjan ruumista tuolta Louen kohdalta.
Vaikka kummitus ei ehkä ole Merja, niin siellä voi olla jonkun muun ruumis piilossa.
Suomen on ottanut otteeseensa Yhdysvalloista johdettu alt-right oikeisto ja Yhdysvalloista johdettu viher-vasemmisto, jotka toteuttavat Yhdysvaltojen sisäpolitiikkaa Suomessa ja ovat näin tehneet Suomesta USA:n jatkeen ja vieneet Suomelta itsenäisyyden.

morbidelli
Agentti Scully
Viestit: 687
Liittynyt: To Loka 01, 2009 1:34 pm

Re: Merja Vaaran katoaminen 1980 Rovaniemi (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja morbidelli »

dazu kirjoitti:Listaan tähän erityyppisiä tekijöitä ja heidän todennäköisyyksiä tekijäksi. Pisteytän tekijätyypin todennäköisyyden asteikolla 0-100.

Alle 25-vuotias tekijä, joka on tullut yli 50 kilometrin päästä Jaatila-Rovaniemi-akselilta.
Pisteet 5/100
- Tällainen tekijä jättää ruumiin yleensä tekopaikalle, eikä yritä kätkeä sitä. Hän poistuu paikalta ja peittää tekonsa, lähtemällä pois ruumiin luota, toivoen, että häntä ei olla nähty.
Ruumis löytyy yleensä sellaiselta paikalta, missä tällainen teko on voitu tehdä. Esimerkiksi jonkun päätien läheisyydessä olevan pikkutien varrelta. Ruumis on voitu vierittää tekopaikan viereiseen ojaan tms. Tekijätyyppi on melko harvinainen ja ruumis löytyy helposti.

...
Pitäisi tekijän profiloinnin lisäksi profiloida myös mahdolliset tekopaikat. Että vaikka jättäisikin ruumiin tekopaikalle, saattaa se tekopaikka olla noilla selkosilla sellanen missä ei kulkijoita liiemmälti ole eikä jalankulkijoita koskaan. Jos on raiskaus kyseessä, onhan se nyt sen verran sivutielle ajanut ettei ole ihan päätieltä näkyvissä. Ja jos ruumiin on jättänyt vaikka miten lähelle metsäauto- tms. tietä jossa ei ole asutusta, ei siellä kukaan koskaan koiraa kuseta eikä ruumis välttämättä löydy vaikka olisikin vain heitetty hiukan sivummalle. Joten ympäristö huomoiden tälle ensimmäiselle tapaukselle pitäis laittaa pisteitä aika paljon enemmän kuin viisi.

Muuten ihan mielenkiintoinen jaottelu.

Mikähän se Ruumensaaren musiikkimaku oli nuorena ? Lauantaina Polar-hotellissa esiintyi Frederik, Pohtimolammella Viktor Kalborrek, ja Saarenkylällä Erkki Junkkarinen. Sodankylässä esiintyi Ratsia, Suukosken lavalla Markku Aro ja Pellon urheilutalolla Sliipparit.

Vai oliko ravimiehiä ... saattoi olla jossain jo mainittu että Sallan kaksipäiväiset ravit oli tuona viikonloppuna. Sinne on varmaankin ollut tuossa aamutuimaan jo menijöitä, mutta ei tietenkään oletettuun liftaussuuntaan.

Avatar
dazu
Adrian Monk
Viestit: 2761
Liittynyt: Pe Elo 19, 2011 4:28 pm
Paikkakunta: Tampereen puukotushoodit

Re: Merja Vaaran katoaminen 1980 Rovaniemi (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja dazu »

Tekopaikan on täytynyt tietenkin olla jollain tavalla suojainen. Eli poissa päätieltä sellaisessa paikassa, mihin autolla pääsee. Kovin kaukana autosta tämä teko ei ole tapahtunut.
Ruumiin katoaminen tukisi sitä teoriaa, että teko on tapahtunut tekijän asunnolla.
Kalottivartioinnin tilat on yksi potentiaalinen rikospaikka.

Ajankohta poissulkee kokonaan sellaisen tekijän, joka varta vasten etsisi satunnaista uhria. Eli tällaiset Ted Bundyt ja Gary Ridgwayt voidaan poissulkea. He ovat olleet nukkumassa tuohon aikaan. Tämän jutun tekijä on tällainen vittumainen opportunistitappaja, tai tosiaan jopa henkilökohtaisin motiivein toiminut tappaja.

Opportunistitappaja ei etenkään ajankohdan huomioon ottaen olisi nähnyt kovinkaan paljon vaivaa ruumiin piilottamisen suhteen.
Siis, jos tekijä ei tuntenut Merjaa millään tavalla entuudestaan, eikä teko tapahtunut tekijän kotona, niin ruumista ei ole todennäköisesti haudattu, vaan siitä on vain hankkiuduttu nopeasti eroon. Paikka, mihin ruumis on jätetty riippuu tosiaan tekijän paikallisuudesta. Paikallinen tekijä olisi jättänyt sen syrjäisempään paikkaan, kuin kauempaa tullut tekijä.
morbidelli kirjoitti:Mikähän se Ruumensaaren musiikkimaku oli nuorena ? Lauantaina Polar-hotellissa esiintyi Frederik, Pohtimolammella Viktor Kalborrek, ja Saarenkylällä Erkki Junkkarinen. Sodankylässä esiintyi Ratsia, Suukosken lavalla Markku Aro ja Pellon urheilutalolla Sliipparit.

Vai oliko ravimiehiä ... saattoi olla jossain jo mainittu että Sallan kaksipäiväiset ravit oli tuona viikonloppuna. Sinne on varmaankin ollut tuossa aamutuimaan jo menijöitä, mutta ei tietenkään oletettuun liftaussuuntaan.
Noiden eri tapahtumien pohtiminen ja selvittäminen on mielestäni aika olennaista tuon opprtunisti-linjan suhteen, koska tekijä olisi tosiaan voinut olla käymässä jossain tapahtumassa.

Missäköhän muuten mahtoi liikkua Niuvanniemeen vuonna 1981 loppusijoitettu Pekka Laitala tuolloin heinäkuussa 1980, jolloin hän oli 26-vuotias? Äijällähän oli näitä raiskaustuomioita jokunen takanaan.
Suomen on ottanut otteeseensa Yhdysvalloista johdettu alt-right oikeisto ja Yhdysvalloista johdettu viher-vasemmisto, jotka toteuttavat Yhdysvaltojen sisäpolitiikkaa Suomessa ja ovat näin tehneet Suomesta USA:n jatkeen ja vieneet Suomelta itsenäisyyden.

Iroquis
Nikke Knakkertton
Viestit: 198
Liittynyt: Ke Heinä 01, 2015 7:45 pm
Paikkakunta: Helsingistä 960 km pohjoiseen

Re: Merja Vaaran katoaminen 1980 Rovaniemi (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Iroquis »

Missäköhän muuten mahtoi liikkua Niuvanniemeen vuonna 1981 loppusijoitettu Pekka Laitala tuolloin heinäkuussa 1980, jolloin hän oli 26-vuotias? Äijällähän oli näitä raiskaustuomioita jokunen takanaan.

Riittääkö seksuaalirikollisilla järki ruumiin piilottamiseen? saattaa ne tietenki johonki ojan pohjalle nakata ja toivoa ettei kukaan koskaan löydä,mutta mistäpä sen tietää vaikka niin juuri olis käynytkin.
:mrgreen:

morbidelli
Agentti Scully
Viestit: 687
Liittynyt: To Loka 01, 2009 1:34 pm

Re: Merja Vaaran katoaminen 1980 Rovaniemi (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja morbidelli »

Iroquis kirjoitti:Missäköhän muuten mahtoi liikkua Niuvanniemeen vuonna 1981 loppusijoitettu Pekka Laitala tuolloin heinäkuussa 1980, jolloin hän oli 26-vuotias? Äijällähän oli näitä raiskaustuomioita jokunen takanaan.

Riittääkö seksuaalirikollisilla järki ruumiin piilottamiseen? saattaa ne tietenki johonki ojan pohjalle nakata ja toivoa ettei kukaan koskaan löydä,mutta mistäpä sen tietää vaikka niin juuri olis käynytkin.
Kyökistä psykologisoiden seksuaalirikoksen jälkeen tekijällä saattaa olla häpeän tunne joka suorastaan vaatii uhrin peittämistä tavalla tai toisella. Järki tuskin on seksuaalirikollisella kovin määräävässä asemassa.

Avatar
dazu
Adrian Monk
Viestit: 2761
Liittynyt: Pe Elo 19, 2011 4:28 pm
Paikkakunta: Tampereen puukotushoodit

Re: Merja Vaaran katoaminen 1980 Rovaniemi (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja dazu »

Jos tässä on käynyt niin, että Merja on tosiaan liftannut ihan ennalta tuntemattoman, sattumalta kohdalle osuneen tappajan kyytiin, niin teko ei ole kyllä ollut mitenkään etukäteen suunniteltu. Sitten siinä on ollut vielä se, että on ollut aamu ja päivä on ollut valkenemassa... En usko, että tekijä olisi tässä skenaariossa ainakaan haudannut ruumista.
Suunnittelemattomuuden vuoksi tekijällä ei olisi ollut mukana lapiota, millä haudata ruumis. Tekijä ei olisi myöskään ajellut ruumiin kanssa pitkiä matkoja, eikä varsinkaan käynyt kotona hakemassa lapiota.
Jos tekijä oli täysin sattumalta kohdalle osunut Merjalle ennestään tuntematon henkilö, ruumis on tosiaan vain heitetty johonkin ojaan. Ja tosiaan, jos tekijä oli paikallinen, metsissä liikkumaan tottunut henkilö, hän on voinut viedä ruumiin useamman kilometrin päähän päätieltä, johonkin metsäalueelle. Pahimmassa tapauksessa tekijä on heittänyt ruumiin veteen.

Yleisellä tasolla tässä haetaan 19-45-vuotiasta miestä. Tekijätyyppejä, jotka targetoivat 17-vuotiaaseen liftarityttöön, on tällainen 19-30-vuotias pahapoika, eli tällainen ehkä väkivaltaisena tunnettu ja rikoksiin elämänsä aikana syyllistyvä henkilö ja sitten on sellainen 30-45-vuotias lähes koko elämänsä vankilassa viettänyt henkilö ja sitten on sellainen 25-45-vuotias pedofiilityyppi, joka raiskaa lapsia ja teinityttöjä ja mahdollisesti omaa tytärtään ja pahoinpitelee vaimoaan erittäin väkivaltaisesti... sitten on vielä olemassa henkilöitä, jotka ovat ihan työelämässä ja, joiden elämä on päällisinpuolin ihan normaalia ja, joiden parisuhteet ovat ihan normaaleja jne.

Tekijä olisi kuitenkin jokatapauksessa sellainen, joka on joko syyllistynyt ainakin muutamaan seksuaalirikokseen tämän homman lisäksi, tai sitten hän olisi ottanut liftareita kyytiinsä säännöllisesti, tai sitten hän sekä syyllistyi raiskauksiin, että otti liftareita kyytiin.
Tekijä on ollut tulossa joko yövuorosta, tai jostain lauantai-illan tapahtumasta. Tekijällä on myös ollut oma auto.
Suomen on ottanut otteeseensa Yhdysvalloista johdettu alt-right oikeisto ja Yhdysvalloista johdettu viher-vasemmisto, jotka toteuttavat Yhdysvaltojen sisäpolitiikkaa Suomessa ja ovat näin tehneet Suomesta USA:n jatkeen ja vieneet Suomelta itsenäisyyden.

Iroquis
Nikke Knakkertton
Viestit: 198
Liittynyt: Ke Heinä 01, 2015 7:45 pm
Paikkakunta: Helsingistä 960 km pohjoiseen

Re: Merja Vaaran katoaminen 1980 Rovaniemi (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Iroquis »

Tai jos rattijuoppo on ajanu sen päälle,semmonen onneton reppana,jolla ei ole ollu munaa ottaa vastuuta tapahtuneesta,mutta yhtä kaikki,hukassa on tyttö.
Mun käsittääkseni sitä on etsitty vain Rovaniemen ja Kemin väliltä,mutta on kai se saatettu kuljettaa vaikka Sodankylään,,,se oliski oikeastaan aika ovelaa.
:mrgreen:

Spekultantti
Theo Kojak
Viestit: 1146
Liittynyt: Pe Elo 26, 2011 4:32 pm

Re: Merja Vaaran katoaminen 1980 Rovaniemi (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Spekultantti »

Oliko se poikaystävä juhlimassa samana yönä kavereineen jossakin baarissa? Jos Merja kävelikin hänen kämpille, ja siellä tapahtui jotakin tai sieltä lähdettiin jonnekin? Tämä selittäisi jälkien täydellisen häviämisen, kun suunta johtikin ihan muualle kuin liftimatkalle kotiin. Ja yleensähän se syyllinen juurikin kuuluu lähipiiriin.

Vastaa Viestiin