Merja Vaaran katoaminen 1980 Rovaniemi (ketju 2)

Spekulointia kadonneista henkilöistä.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Spekultantti
Philip Marlowe
Viestit: 1146
Liittynyt: Pe Elo 26, 2011 4:32 pm

Re: Merja Vaaran katoaminen 1980 Rovaniemi (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Spekultantti »

Se on tuo Alibin juttu vuodelta 1980. Varmaankin joku loppuvuoden numero?
Konstaapeli Jouko Alm Rovaniemen rikospoliisista on työskennellyt merjan katoamisen kimpussa heinäkuun lopusta lähtien. Hän on tutkinut pienimmänkin mitä Merjasta on annettu. Toistaiseksi ne eivät ole johtaneet mihinkään tulokseen. Merja pysyy edelleen kateissa.
- Viime päivänä minuun otti yhteyttä muuan miestään tuolloin heinäkuun 27. päivän aamuna kyydinnyt naishenkilö. Hän ajoi 4-tietä pitkin rautatieaseman suuntaan ja noin klo 05.45 he ohittivat Keskon rakennuksen. Sen edessä selin tiehen oli kyyköttänyt nuori nainen olkalaukku mukanaan
https://keskustelu.suomi24.fi/t/1078625/merja--vaara

Eilisaamu
Aloitteleva dekkari
Viestit: 512
Liittynyt: To Touko 15, 2008 11:06 pm

Re: Merja Vaaran katoaminen 1980 Rovaniemi (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Eilisaamu »

Muistan lukeneeni että se vanhempi poikaystävä joka oli linnassa istunut, niin sillä oli vedenpitävä alibi. Mutta sitten on esitetty ajatusta että tällä ontuvalla vartijalla oli myös sutinaa Merjan kanssa. Joka siis oli juuri se joka asui vaimonsa kanssa siinä työpaikka rakennuksessa. Ja näin minäkin kyllä luulen.
Luulen seuraavaa mahdolliseksi:

Merja on herättänyt pariskunnan klo 5.30 kun vartijan vaimo lähtee kuudeksi töihin.
Silminnäkijä näkee tytön istuvan selin tielle päin puoli kuuden aikoihin. Eli tyttö ei edes halua satunnaista kyytiä.
Kuuden aikoihin silminnäkijä näkee tytön olevan tielle päin. Ja juuri kuuden aikoihin vartijan vaimo lähtee töihin. Näin ollen Merja voi odottaa vartijan saapuvan ottamaan hänet kyytiin kun vaimo on poistunut omille työmailleen.
Vartija luultavasti kuskannut Merjan ennenkin kotimatkan, koska Merja osaa häntä odottaa juuri tiettyyn aikaan. Mutta tällä kertaa matkalla vartijalta karkaa mopo käsistä kun on jo ehkä parin viikon ajan himoinnut nuorta ujoa työntekijäänsä.

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 13083
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Merja Vaaran katoaminen 1980 Rovaniemi (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Iltalehti kysyi lokakuussa 1980, että...
Merja_Vaara_1980_IL.jpg
Merja_Vaara_1980_IL.jpg (213.69 KiB) Katsottu 6945 kertaa
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Ande
Tarkastaja Morse
Viestit: 970
Liittynyt: To Huhti 07, 2011 3:48 pm

Re: Merja Vaaran katoaminen 1980 Rovaniemi (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Ande »

Antti Hanhivaaran katoamisen kohdalla ihmetellään täsmälleen samaa: onko etsintää suoritettu kunnolla ja miksi katoamisasiaa ei anneta keskusrikospoliisille.
Ehkä kymmenen vuoden päästä joku kirjoittaa aivan samalla tavalla AH:n katoamisesta kuin minä Merjan: ilmoitti poliisille paikasta, joka olisi sopiva paikka ruumiin katoamiseen ja heräsi epäilys, kun löytyi luu, mutta poliisi suhtautui ilmoitukseen suorastaan ylimielisesti.
Kummassakin tapauksessa tulee mieleen, että poliisi tietää asiasta enemmän ja siksi on katsonut parhaaksi jättää tutkimatta. Kauhea tilanne omaisille, joille ei varmaan ole totuutta kerrottu, vaikka olisi tiedossa.
Muinoin Kyllikki Saaren aikaan syyllinen oli jokseenkin varmasti tiedossa, mutta silloisilla menetelmillä ei pystytty todistamaan mitään. Nyt on huonompaa, kun ei löydy kuusennärettä, joka paljastaisi ruumiin.

Avatar
Hevosmiesten tt
Alokas
Viestit: 11
Liittynyt: Pe Elo 19, 2016 8:42 pm

Re: Merja Vaaran katoaminen 1980 Rovaniemi (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Hevosmiesten tt »

Tuossa joku puhui ko. viikonloppuna mahdollisista Oulun raveihin menijöistä. Asiasta sen verran, että tuo kyseinen heinäkuun viimeinen viikonloppu on juuri se aika kun järjestetään Kuninkuusravit. Tuolloin v. 1980 ne järjestettiin Porissa. Kuninkuusravitapahtuma kestää koko viikonlopun kaikkine tapahtumineen, eli perjantaista sunnuntai-iltaan jona aikana ei muita raveja järjestetä. Epäilen syvästi, että sunnuntaiaamuna olisi ollut vielä Rovaniemellä Porin kuninkuusraveihin menijöitä. Näin ollen voitaneen poistaa raveihin menijät epäiltyjen listalta. On muuten upea tapahtuma, suosittelen.

L'amourha
Columbo
Viestit: 2342
Liittynyt: To Elo 24, 2017 8:02 pm

Re: Merja Vaaran katoaminen 1980 Rovaniemi (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja L'amourha »

^ Kuninkuusraveilla ei ole kiinteää järjestämispäivämäärää. 1980 Porin kuninkuusravit järjestettiin Merjan katoamista seuranneena viikonloppuna 2-3.8.
Raveista en tiiä mitään, tuli vaan mieleen että kuinka ajoissa noin isoihin karkeloihin saa mennä paikalle valmistautumaan. Varmaan jo edeltävällä viikolla, mutta olisiko viikko liian pitkä aika?
Surfin' USA - Parasta waterboarding-musaa ikinä

peteme
Ran-tan-plan
Viestit: 396
Liittynyt: Ti Heinä 05, 2011 7:10 pm

Re: Merja Vaaran katoaminen 1980 Rovaniemi (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja peteme »

Mutta aikamoinen yhteensattuma että on ns poikaystävä jolla rikostausta ,sit kumminkin tää vartija olis se rikollinen tai jopa kolmas tekijä.
Kun asiaa miettii niin kolmantena vaihtoehtona vois olla poikaystävän kaveri joka tietää tän friidun.
Ihmeelllset on elon ympyrät taas.

hannu hanhi
Hercule Poirot
Viestit: 2125
Liittynyt: Ma Kesä 14, 2010 6:01 pm

Re: Merja Vaaran katoaminen 1980 Rovaniemi (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja hannu hanhi »

Kesällä tulee liikuttua pohjoisessa ja aina silloin tämä Merjan tapaus nousee mieleen. Lueskelin vanhoja viestejä ja jäin miettimään tätä Anden kirjoitusta koskien paikkaa, mistä hän käsittääkseni oli tehnyt luulöydön. Ande ymmärtääkseni yhdisti löydön Merjaan, mutta poliisia ei asia kiinnostanut.

Tuo Anden kuvaama reitti sopisi erittäin hyvin Merjan viimeiseksi reitiksi. Merjan kotikylä Jaatila sijaitsee Kemijoen länsipuolella. Jos kyyti olisi kulkenut Petäjäskosken voimalaitoksen kautta Itäpuolentielle, olisi kuski tehnyt yllättävän liikkeen vähän ennen Merjan kotia. Kuten täällä on jo moneen kertaan sanottu, Itäpuolentien varressa asutus on hyvin harvaa ja Lapin erämaat ovat käden ulottuvilla. Ruumiin piilottaminen on hyvin helppoa, jos on vähääkään paikallistuntemusta.

Jos Ande luet tämän viestin, olisin kysynyt vielä vähän tarkennusta. Petäjäskosken voimalaitostietä siis siirrytään Itäpuolentielle, jota jatketaan etelään. Sitten kerroit, että muutaman kilometrin päästä käännytään vasemmalle. Tarkoitatko risteystä kohdassa 66.260107, 25.395564 eli Välijoentien risteystä? Siitähän pääsee Suolijoelle, joka on muuten samalla korkeudella kuin Jaatila länsipuolella. Ande oli tarkentanut viestiään, että kyse ei ole etelämpänä sijaitsevasta Aulanperän risteyksestä.

En ymmärrä, miksi poliisit eivät ole olleet kiinnostuneita Anden luulöydöstä. Kun kuitenkin nopeasti olisi pystytty selvittämään, onko kyse ihmisen vai eläimen luista.
Kas kun sinun nimimerkkisi sattuvasti sopii siihen paikkaan, sellaista pusikkoa kuin oli.

En minä karttaa saa,mutta miten olisi ajo-ohjeet? Kuvitellaanpa tilannetta, jossa joku ajaa Jaatilaa kohtiMV kyydissään. Jossakin vaiheessa, ehkä Petäjäskoskella hän päättääkin siirtyä joen toiselle puolelle, ja jatkaa sitten edelleen matkaa eteenpäin. Muutaman kilometrin päässä tulee sellainen paikka, jossa kääntyy tie vasemmalle, muistaakseni "Suolijoelle". Siinä on aika jyrkkä mäki, tie on leveä ja taitaa siinä olla jonkinlainen levike, ehkä joku soralaatikkokin. Lähellä tietä on niin hyvä pensaikko, että sieltä ei koskaan löydy mitään, jos joku on kätkenyt. Olikohan siinä jotain puroa tai sellaista, mutta hyvin reheväkasvuista kuitenkin.

Sillä reitillä tuskin kukaan olisi sattunut havaitsemaan oudompaakaan kulkijaa. Se saattaa olla kuitenkin hyvin tuttua seutua muutamalle tiedossa olevalle lappilaiselle murhamiehelle.

morbidelli
Tarkastaja Clouseau
Viestit: 687
Liittynyt: To Loka 01, 2009 1:34 pm

Re: Merja Vaaran katoaminen 1980 Rovaniemi (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja morbidelli »

L'amourha kirjoitti:^ Kuninkuusraveilla ei ole kiinteää järjestämispäivämäärää. 1980 Porin kuninkuusravit järjestettiin Merjan katoamista seuranneena viikonloppuna 2-3.8.
Raveista en tiiä mitään, tuli vaan mieleen että kuinka ajoissa noin isoihin karkeloihin saa mennä paikalle valmistautumaan. Varmaan jo edeltävällä viikolla, mutta olisiko viikko liian pitkä aika?
Juu ei ollut kunkkariviikonloppu. Kuninkuuskilpailujen kauempaa matkustavia hevosia aletaan kuljetella johonkin lähiseudun tallille muutama päivä ennen lauantaita. Kaikilla radoilla siis talleja joissa on koko ajan hevosia ja kunkkareiden ajaksi ratatalleilta löytyy paikka ihan tarpeen mukaan. Eli ei ole mitään tiettyä aikaa milloin saa mennä valmistautumaan. Ei kukaan vaan halua hevostaan sinne pitkäksi aikaa viedä hermostumaan härdellistä. Yleensä ne majoittuu lähistöllä olevien tuttujen tms. talleille, josta radalle vain kilpailujen ajaksi. Torstaiksi pyrkivät yleensä olemaan perillä eikä kovin pitkiä päivämatkoja tehdä joten 2pv voisi Roi-Pori-siirtymä viedä kunkkarihevosella. Viikkoa aikasemmin tuskin on siis vielä liikkeellä muita kun niitä raviseurueita jotka on kulkijoita luonnoltaan.

Sallassa oli tuona viikonloppuna ravit. Joskus tuli lukaistua ko. viikonlopun lehdistä tapahtumailmoituksia, silloin tulin kirjoittaneeksi:
Mikähän se Ruumensaaren musiikkimaku oli nuorena ? Lauantaina Polar-hotellissa esiintyi Frederik, Pohtimolammella Viktor Kalborrek, ja Saarenkylällä Erkki Junkkarinen. Sodankylässä esiintyi Ratsia, Suukosken lavalla Markku Aro ja Pellon urheilutalolla Sliipparit.

Vai oliko ravimiehiä ... saattoi olla jossain jo mainittu että Sallan kaksipäiväiset ravit oli tuona viikonloppuna. Sinne on varmaankin ollut tuossa aamutuimaan jo menijöitä, mutta ei tietenkään oletettuun liftaussuuntaan.

Ande
Tarkastaja Morse
Viestit: 970
Liittynyt: To Huhti 07, 2011 3:48 pm

Re: Merja Vaaran katoaminen 1980 Rovaniemi (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Ande »

Sallan ravit olivat tosiaan aivan eri suunnalla, mutta joku kirjoitti aiemmin, että sinä päivänä Oulun raveissa Madrigal voitti silloisen ykköshevosen Charme Asserdalin. Ei löytynyt googlesta enää vanhoja ravitietoja, eikä taida olla seuraavan viikon Hevosurheilua kenelläkään tämän palstan lukijalla tallessa.
Kemijoen itäpuolen tiellä on ilmeisesti tehty joku uusi liittymä Suolijoelle johtavalle tielle. Näytti aika oudolta, kun viimeksi sitä tietä ajoin. Sen muistan, että entisessä oli tosiaan vatukkoa, jonkinlainen ojanotko, siihen aikaan melko aukea paikka hakkuun jälkeen ja taisi olla myös sähkölinja. Mäki oli jyrkkä ja siinä sorakoppi.
Onhan vieläkin olemassa 1980-luvun satelliitikuvia. Mistähän se löytyisi, että voisi verrata nykynäkymään?

jtr
Alokas
Viestit: 5
Liittynyt: Ti Elo 04, 2015 1:25 am

Re: Merja Vaaran katoaminen 1980 Rovaniemi (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja jtr »

Ande kirjoitti: Onhan vieläkin olemassa 1980-luvun satelliitikuvia. Mistähän se löytyisi, että voisi verrata nykynäkymään?
http://vanhatpainetutkartat.maanmittauslaitos.fi/ tuolta löytyy vanhoja karttoja

morbidelli
Tarkastaja Clouseau
Viestit: 687
Liittynyt: To Loka 01, 2009 1:34 pm

Re: Merja Vaaran katoaminen 1980 Rovaniemi (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja morbidelli »

Ande kirjoitti:Sallan ravit olivat tosiaan aivan eri suunnalla, mutta joku kirjoitti aiemmin, että sinä päivänä Oulun raveissa Madrigal voitti silloisen ykköshevosen Charme Asserdalin. Ei löytynyt googlesta enää vanhoja ravitietoja, eikä taida olla seuraavan viikon Hevosurheilua kenelläkään tämän palstan lukijalla tallessa.
Kemijoen itäpuolen tiellä on ilmeisesti tehty joku uusi liittymä Suolijoelle johtavalle tielle. Näytti aika oudolta, kun viimeksi sitä tietä ajoin. Sen muistan, että entisessä oli tosiaan vatukkoa, jonkinlainen ojanotko, siihen aikaan melko aukea paikka hakkuun jälkeen ja taisi olla myös sähkölinja. Mäki oli jyrkkä ja siinä sorakoppi.
Onhan vieläkin olemassa 1980-luvun satelliitikuvia. Mistähän se löytyisi, että voisi verrata nykynäkymään?
Tuollahan ne on poliisimiehet etsimässä :)

https://www.google.com/maps/@66.199389, ... 312!8i6656

Noiden linkkien takaa voisi saada sen käsityksen että Charme ei enää heinäkuun lopulla 1980 juossut Oulussa. Se oli loukkaantuneena loppukesän ja palasi radoille vasta seuraavana vuonna.
https://hevosurheilu.fi/ravit/kotimaan- ... na-osa-11/
https://hevosurheilu.fi/ravit/kotimaan- ... na-osa-12/

L'amourha
Columbo
Viestit: 2342
Liittynyt: To Elo 24, 2017 8:02 pm

Re: Merja Vaaran katoaminen 1980 Rovaniemi (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja L'amourha »

Madrigal voitti Oulussa 27.7.1980, Charme ei siellä ollut, hajotti etusensa edellisviikonloppuna Forssan Valtikka-raveissa hyvän lauantai-lähdön jälkeen.
Surfin' USA - Parasta waterboarding-musaa ikinä

Ande
Tarkastaja Morse
Viestit: 970
Liittynyt: To Huhti 07, 2011 3:48 pm

Re: Merja Vaaran katoaminen 1980 Rovaniemi (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Ande »

L'amourha kirjoitti:Madrigal voitti Oulussa 27.7.1980, Charme ei siellä ollut, hajotti etusensa edellisviikonloppuna Forssan Valtikka-raveissa hyvän lauantai-lähdön jälkeen.
Onko tämä varma tieto, että tuona päivänä oli Oulussa ravit? Ei sillä mitään väliä, oliko siellä Charme vai ei vaan se, että oliko joku matkalla sinne Rovaniemen kautta. Muutaman kerran Oulun raveihin matkanneena tiedän, että aivan hyvin joku olisi voinut olla tuohon aikaan menossa tuolla kohdalla, joko hevosen kanssa tai ilman. Tuo oli myös se päivä, jolloin monet viimeiseen saakka Suomessa lomaa viettäneet olivat palaamassa Ruotsiin.

Edelleen olen sitä mieltä, että liftaaminen tuohon aikaan olisi ollut hyvin turhaa, vaikka tässä vakuuttelen sekä itselleni että teille, että on siellä kulkijoita ollut. Lisätään vielä ne, joiden työvuoro alkoi tai päättyi juuri varhain aamulla sairaaloissa ym. kolmivuorotyöpaikoissa. Onko se jotenkin kummallista, kun ei kukaan ole Merjaa nähnyt? Ehkä se yksi nainen, mutta ei kukaan muu. Ilmeisesti tuo todistaja ei sitten paljon muita kulkijoitakaan nähnyt.

jtr, kiitos linkistä, mutta taitaa minulla olla itsellänikin tallessa 1990-luvun karttoja. Kaipasin satelliittikuvaa, jossa olisi näkynyt mm. hakkuuaukeat.

L'amourha
Columbo
Viestit: 2342
Liittynyt: To Elo 24, 2017 8:02 pm

Re: Merja Vaaran katoaminen 1980 Rovaniemi (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja L'amourha »

Tässä on kyseisten ravien avauspäivältä osa uutisesta:
ravataan Oulussa.jpg
ravataan Oulussa.jpg (195.77 KiB) Katsottu 2108 kertaa
Surfin' USA - Parasta waterboarding-musaa ikinä

Vastaa Viestiin