Ilpo Härmäläinen, katosi Turussa 1994

Spekulointia kadonneista henkilöistä.
Lady Willows
Nikke Knakkertton
Viestit: 178
Liittynyt: To Huhti 22, 2010 10:27 am

Re: Ilpo Härmäläinen, katosi Turussa 1994

Viesti Kirjoittaja Lady Willows »

Nostetaampa tätä esiin. Tunsin kaverin iloisella -70 luvulla.

Onkohan tästä kenelläkään uutta tietoa. Mikäli ei, olisi hyvää materiaalia kadonneisiin.
2+2=5, hyvin suurilla kakkosen arvoilla.
Morrissey: "So how can anybody say
They know how I feel
The only one around here who is me
Is me"

matlockb
Michael Knight
Viestit: 4486
Liittynyt: Ma Maalis 29, 2010 6:17 am

Re: Ilpo Härmäläinen, katosi Turussa 1994

Viesti Kirjoittaja matlockb »

Aika vähälle huomiolle todellakin on tämä tapaus jäänyt. Uutisointi on ollut aika vähäistä. Kadonneet-ohjelma voisi todellakin nostaa tämän tapauksen pinnalle.

Geissimummo
Rico Tubbs
Viestit: 1266
Liittynyt: Su Huhti 20, 2008 4:03 pm

Ilpo Härmäläinen, katosi Turussa 1994

Viesti Kirjoittaja Geissimummo »

Nostetaanpa tätä ylöspäin, kun ilmeisesti jutun perään kysellään etusivulla :roll: Enpä muistanut minäkään tälläistä tapausta, johtuen varmaan siitä, että olen ollut n. 10 vuotias tapahtuma-aikaan. Olisihan se mukavaa, kun tähänkin juttuun saataisiin joskus selvyys.
Kauneinkaan uni ei kestä heräämistä.

Isoviha
Remington Steele
Viestit: 217
Liittynyt: Pe Heinä 15, 2011 4:46 am

Re: Ilpo Härmäläinen, katosi Turussa 1994

Viesti Kirjoittaja Isoviha »

Voisi olla Suomen legendaarisimpia rikosjuttuja, jos ruumis olisi joskus löytynyt, ja jossei Estonia olisi päättänyt upota samoihin aikoihin... Ilmeisesti Härmäläinen on toiminut talousrikosmiehen ja mainosmiehen bulvaanina, ja rahoja on ohjautunut ensin hänelle. Kun Härmäläinen ei sitten ole halunnut rahoja talousrikosmiehelle tilittää, niitä 800 000 markka on ensin yritetty karhuta laillisesti. Ja kun laillisesti ei ole saatu, on otettu oikeus omiin käsiin.

Jännä, että noin "sofistikoituneen" talousrikoksen oheisrikoksena on tullut tehtyä noinkin "onnistunut" henkirikos - tuppaavat olemaan yleensä eri porukkaa ne jotka huijaavat taidolla, ja ne jotka tekevät murhia. Vaikuttaisi ehkä 50 - 50 mahdollisuudelta, että talousrikosmies ja mainosmies ovat jotenkin fiksusti järjestäneet itselleen alibit sille ajalle, kun ovat käyneet hakemassa ja tappamassa Härmäläisen. Toinen, vähintään yhtä vahva vaihtoehto on, että murha on tilattu muualta. Mutta tämän todennäköisyyttä kyllä heikentää vahvasti se, ettei tuollaista oikein tapahdu Suomessa koskaan. Siis että ammattimaiset talousrikolliset tilaisivat ammattimaisia, selvittämättä jääviä murhia, tuotahan tapahtuu lähinnä Venäjällä.

Noh, jos epäillyt eivät puhu, niin tuo auto vaikuttaa ihan mielenkiintoiselta, onko saatu selville, oliko Turun seuduilta varastettu tuollaista epämääräistä valkoista farmariautoa? Jossei ollut, se on tekijänporukan omia autoja, ja voisi johtaa jäljille...

Jos joku tietää, mainosmiehen ja talousrikollisen nimiä ja liiketoimia, niin yksityisviestillä voisi kertoa... ja täällä julkisesti, jos tietää, mistä muista kyseisiä herroja on epäilty/tuomittu :D

Siru83
Adrian Monk
Viestit: 2736
Liittynyt: Su Heinä 12, 2009 9:18 pm

Re: Ilpo Härmäläinen, katosi Turussa 1994

Viesti Kirjoittaja Siru83 »

Isoviha kirjoitti:Vaikuttaisi ehkä 50 - 50 mahdollisuudelta, että talousrikosmies ja mainosmies ovat jotenkin fiksusti järjestäneet itselleen alibit sille ajalle, kun ovat käyneet hakemassa ja tappamassa Härmäläisen.
Ei tarvitse välttämättä olla alibiakiaan, jos todisteita ei muuten ole riittävästi. Pelkästään se, että on voinut olla paikalla surma-aikaan, ei riitä syytteiden nostamiseen. Mukana on voinut olla vain toinen näistä miehistä ja lisäksi joitakin muita henkilöitä.

Tällaisissa monimutkaisissa älyä vaativissa talousrikoskuvioissa on usein mukana psykopaattityyppisiä älykkäitä mutta vailla omaatuntoa olevia kylmiä ihmisiä, jotka pystyvät pitämään ulospäin lainkuuliaisen kunnollisen ihmisen kulissia yllä. Sellaiset pystyvät kyllä henkirikokseenkin.

Siru83
Adrian Monk
Viestit: 2736
Liittynyt: Su Heinä 12, 2009 9:18 pm

Re: Ilpo Härmäläinen, katosi Turussa 1994

Viesti Kirjoittaja Siru83 »

HS - Kotimaa - 10.8.1994

Turkulainen lakimies kateissa

TURKU - Turkulainen lakimies Ilpo Härmäläinen on kadonnut. Poliisi ei sulje pois henkirikoksen mahdollisuutta.

Ilpo Erkki Härmäläinen poistui viime keskiviikkona puolilta päivin kotoaan Turun Eerikinkadulta. Vaimolleen hän sanoi menevänsä asiakaskäynnille ja asiakkaan piti noutaa hänet ulko-ovelta. Tuon jälkeen kadonneesta ei ole kuultu.

Poliisi on tavoittanut Härmäläisen asiakkaan. Mies on Härmälän entinen liiketuttava, mutta hän kiistää olleensa Härmäläisen kanssa tekemisissä viime aikoina.

Oikeustieteen kandidaatti Ilpo Härmäläinen hoiti yhden miehen lakitoimistoa kotoaan Turun keskustasta käsin. Hänen liiketoimensa ovat poliisin mukaan kunnossa.

Katoamishetkellä Härmäläisellä oli yllään vihertävä puku. Härmäläinen on 33-vuotias, 173 senttiä pitkä ja vartaloltaan tukeva. Hänellä on ruskeat lyhyet hiukset ja hän käyttää ruskeasankaisia silmälaseja.

Isoviha
Remington Steele
Viestit: 217
Liittynyt: Pe Heinä 15, 2011 4:46 am

Re: Ilpo Härmäläinen, katosi Turussa 1994

Viesti Kirjoittaja Isoviha »

Nostetaanpa hieman. Ilmeisesti talousrikosmies on siis ollut teon hetkellä Ranskassa ja mainosmies on ollut jonkun toisen kanssa autossa, kun ovat hakeneet Härmäläisen. Noinhan tuo yleensä on, että toinen kuljettaa autoa ja toinen vartioi asiakasta. Kukahan tuo kolmas autossa ollut henkilö on ollut, ei ole mainintaa kolmannen henkilön kuulusteluista...

Kun auton kuvaus on "nuhruinen valkoinen farmariauto", niin veikkaisin varastetuksi.

Pidän tapausta outona. Jos teko olisi tapahtunut vaikka 10 vuotta myöhemmin, voisi epäillä Helvetin Enkeleitäkin. Heillähän on ollut talousrikospuolella näitä valelaskuja ja kuittikauppaa. Ja toisaalta heidän tyyppisellä porukalla olisi ollut organisaatiota ja ammattitaitoa tämäntyyppiseen katoamistempun järjestämiseenkin. Organisaatiolla ja ammattitaidolla tarkoitan siis sitä, että murhan tilaaja voi olla teon aikaan vaikka ulkomailla ja tekijät ovat kuulusteluissa pari viikkoa hiljaa, vaikka poliisi painostaa täysillä murhasta. Mutta kun teko on niin vanha, 1994, etteivät Enkelit olleet silloin vielä niin ammattitaitoisia. Joku muu porukka on ollut, ja tuntuu siltä, että kaikki tekijät ovat olleet kunnon rikoksista vankilassa aiemminkin. Murha on ihan eri kovuusluokkaa, kuin väärien laskujen lähettely. Väärien laskujen lähettely nyt voisi olla kenen tahansa ensirikoskin.

Siru83 on jossain yhteydessä lainauksena (muistaakseni "kadonneet kirjasta") maininnut, että Härmäläiselle olisi kulkeutunut 100 000 mk näitä petosrahoja, eikä hän niitä ole halunnut takaisin tilittää. Se ilmeisesti olisi sitten homman motiivi.

Myös, jos jollain on näkemystä siitä, millä perustein itse petosjuttua ei saatu tuomittua, olisi kiva kuulla. Tuollahan lukee vain, että joku (laskujen saaja?!?) olisi "toiminut hyvässä uskossa" ja sen perusteella tuomiota ei tullut. Mutta olisi kiva kuulla myös tarkemmin itse petoksen ja sen oikeuskäsittelyn anatomiasta, koska taustoja tietämättä tuo ei vielä kuulosta tyhjentävältä vastaukselta.

Ördög
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 90
Liittynyt: Ke Maalis 05, 2008 1:49 pm
Paikkakunta: Nordsjö

Re: Ilpo Härmäläinen, katosi Turussa 1994

Viesti Kirjoittaja Ördög »

Isoviha kirjoitti:Voisi olla Suomen legendaarisimpia rikosjuttuja, jos ruumis olisi joskus löytynyt, ja jossei Estonia olisi päättänyt upota samoihin aikoihin...
Ja Estonian uppoamisen 20-vuotispäivää on tänä syksynä huomioitu erikoisliittein ja muisto-ohjelmin, mutta Härmäläistä on muisteltu julkisesti ainoastaan Flashbackilla ... Kirjoitusta laatiessani ihmettelin (kuten varmaan moni muukin) miksi joistakin katoamistapauksista tulee klassikkoja, kun taas toiset painuvat unhoon.
Nie wird so viel gelogen wie nach der Jagd, im Krieg und vor Wahlen. (Otto von Bismarck)

BahamaQueen
Alokas
Viestit: 2
Liittynyt: La Syys 17, 2016 11:11 pm

Re: Ilpo Härmäläinen, katosi Turussa 1994

Viesti Kirjoittaja BahamaQueen »

Tämän tapauksen soisi kyllä selviävän ennen kuin epäillyistä aika jättää.

Mainostoimisto Action Oy

strangelove
Adrian Monk
Viestit: 2847
Liittynyt: To Loka 09, 2008 11:32 am

Re: Ilpo Härmäläinen, katosi Turussa 1994

Viesti Kirjoittaja strangelove »

Uusimmassa Avussa on juttua Härmäläisen katoamisesta. Sellainen käsitys tästä tulee, että poliisi tietää syylliset (liikemies ja mainosmies), mutta ruumiin sijainti ja tarkempi tapahtumien kulku on täysi mysteeri. Härmäläinen oli jutellut puhelimessa tämän mainostoimiston omistajan kanssa vain hetkeä ennen katoamistaan, vaikka mainosmies väitti ettei ollut nähnyt tätä kuukausiin.

Tämä juttu olisi saattanut selvitä, jos Härmäläisen poistumisen nähnyt liikkeenharjoittaja olisi huomannut ottaa sen auton rekisterinumeron ylös. Tosin kukapa tuollaista tajuaisi tehdä, jos autoon nousussakaan ei ollut mitään erikoista.

Tuossa lehtijutussa muuten pohditaan sitäkin, miksi Härmäläisen tapaus on pysynyt mediapimennossa, mutta esimerkiksi Ristikankareen katoamisesta kirjoitetaan säännöllisesti. Kyse lienee siitä, että Härmäläinen oli hämärätoimiin sekaantunut lakimies, Ristikankare nuori, nuhteeton tyttö, joten ei ole vaikea päätellä, kumpi suurta yleisöä mahtaa koskettaa enemmän.

Alida
Sofia Karppi
Viestit: 421
Liittynyt: Su Touko 14, 2017 10:04 am

Re: Ilpo Härmäläinen, katosi Turussa 1994

Viesti Kirjoittaja Alida »

Voisiko sen jutun kuvineen referoida tähän?

Spekultantti
Theo Kojak
Viestit: 1146
Liittynyt: Pe Elo 26, 2011 4:32 pm

Re: Ilpo Härmäläinen, katosi Turussa 1994

Viesti Kirjoittaja Spekultantti »

Apu-lehdessäkään ei ole kuvaa Härmäläisestä. Tekstissä samat faktat, jotka tässä ketjussa on tulleet esille. Poliisi uskoo Härmäläisen joutuneen henkirikoksen uhriksi.
- Katoamistilanne oli sen kaltainen, että on vaikea nähdä siinä muutakaan vaihtoehtoa. Ei ole mitään syytä epäillä, että hän olisi tehnyt itselleen jotain tai halunnut lähteä maasta, kertoo rikoskomisario Kimmo Heinonen keskusrikospoliisin Länsi-Suomen yksiköstä.

Härmäläisen tapaus ei ole ollut aikoihin tutkijoiden pöydällä.

- Siinä tuli täydellinen seinä vastaan jo ennen kuin tulin tapauksen tutkinnan johtoon. Juttu on edelleen täysin auki eikä siihen ole viime vuosina palattu, riskoskomisario Heinonen sanoo.
Apu 31/2017

Doctor Lecter
James Bond (Timothy Dalton)
Viestit: 13280
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Ilpo Härmäläinen, katosi Turussa 1994

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Lakimies Ilpo Härmäläinen. Kuva ja tekstit Alibi 12/1994.
Lakimies Ilpo Härmäläinen. Kuva ja tekstit Alibi 12/1994.
Härmäläinen.jpg (96.92 KiB) Katsottu 3454 kertaa
Eerikinkatu 20. Kuva Alibi 12/1994.
Eerikinkatu 20. Kuva Alibi 12/1994.
katunäkymä_Turku.jpg (171.79 KiB) Katsottu 3454 kertaa
Ilpo Härmäläinen asui Turun ydinkeskustassa; Eerikinkatu 20, huoneusto 22.
Sama talo 20 vuotta myöhemmin. Täältä Härmäläinen sai kuolemankyydin.
Sama talo 20 vuotta myöhemmin. Täältä Härmäläinen sai kuolemankyydin.
Eerikinkatu20.jpg (163.65 KiB) Katsottu 3454 kertaa
Voidaanko se kuuluisa syyttävä sormi osoittaa ponnettomaan tutkintaan; ristiriitaisuus kertomuksessa, mainosmiehen tausta yms. Kaiken kiistäminen ajoi tutkinnan umpikujaan. Ei ruumista, ei sellaista autoa millä Härmäläinen muilutettiin. Ei mitään.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Vastaa Viestiin