EVP - haamuääniä vai sähkömagneettinen ilmiö?

Parapsykologia, PSI, rajatieto, kummitukset, yliaistilliset tapahtumat jne. huuhaatieto tähän osioon.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Luonnokas
Aloitteleva besserwisser
Viestit: 49
Liittynyt: Ma Loka 05, 2015 10:42 am

EVP - haamuääniä vai sähkömagneettinen ilmiö?

Viesti Kirjoittaja Luonnokas » Ma Loka 22, 2018 12:57 pm

Kuulin eilen radiosta ohjelman ilmiöstä johon en ole aiemmin törmännyt, electronic voice phenomenasta eli EVP:stä. Ruotsalainen oopperalaulaja tallensi joskus 1950-luvulla kelanauhurille outoja ihmisten ääniä ja väitti että ne kuuluvat kuolleille jotka puhuvat toiselta puolelta. Ohjelmassa soitettiin näitä nauhoituksia ja ainakin minun korvaani sieltä tosiaan erottui kohinan keskeltä jotain sanoja. Löytyy Areenasta nimellä Jürgensonin taajuus: https://areena.yle.fi/1-4516145

Jäin miettimään oliko kyseessä sumutus tai perustuuko äänien kuuluminen siihen että ihminen kuulee mitä toivoo, mutta googlattuani selvisi että EVP on oikeasti jonkinlainen sähkömagneettinen ilmiö jolle ei ole löytynyt tieteellisestä selitystä. Se oli kai muotijuttu spiritistien keskuudessa 70-luvulla.

Suomenkielinen Wikipedia-artikkeli oli vähän suppea ja haluaisin tietää lisää tästä ilmiöstä. Ei mitään far out-kamaa, vaan mielellään tieteellisempää näkökulmaa. Sattumalta tuli nimittäin mieleen eräs kuuluisa häkenauhoitus...

surfergirl
Mestarietsivä Pedersen
Viestit: 942
Liittynyt: Su Helmi 01, 2009 11:20 pm

Re: EVP - haamuääniä vai sähkömagneettinen ilmiö?

Viesti Kirjoittaja surfergirl » Ma Loka 22, 2018 10:18 pm

Mielenkiintoinen ohjelma

Itse taidan kaivata vielä vähän lisää vakuuttelua äänten yliluonnollisesta alkuperästä. Jos nauhoitetaan tilassa jossa on ihmisiä tai eläimiä lähistöllä niin ei välttämättä ole ollut ihan hiljaista, jotkut äänet ja huokaukset saattaa olla heistä itsestäänkin lähtöisin, ja radion kohinaa nauhoitettaessa melkein ina taajuuksien välissä surffatessa kuuluu kohinan seasta jotain epäselviä sanoja tai ääniä kun kuunnellaan jotain kanavaa joka melkein kuuluu mutta ei ihan tai sekoittuu kaksi kanavaa päällekkäin. Jos niitä tulkitaan viesteiksi tuonpuoleisesta niin saattaa olla hitunen toiveajattelua tai paranoidisuutta mukana, tai joku samantapainen havaintopsykologian ilmiö kuin siinä mikä saa ihmiset näkemään naamoja paahtoleivässä.

tattooed fucker
Philip Marlowe
Viestit: 1125
Liittynyt: Pe Elo 13, 2010 1:48 pm

Re: EVP - haamuääniä vai sähkömagneettinen ilmiö?

Viesti Kirjoittaja tattooed fucker » Ti Loka 23, 2018 11:11 am

Oikein käytettynä,oikeassa tilassa/paikassa saattaa saada yksittäisiä lauseita.Kaikki staattinen sähkövirta,kännyköistä pistokkeisiin,ulkoilman mahdolliseen meteliin pitää sitä ennen huomioida.Kommunikaatio henkimaailmaan evp- mittareiden kanssa on vähän sinneppäin.Ihmis mieli meinaa välistä kuulla,ja nähdä asioita,mitä alitajunnastaan haluaa.Mutta ei kun kokeilemaan..ei siinä mitään menetä,kun tietää mitä tekee.Päinvastoin.
I am not a man I am a fucking beast-Torture Killer-

Vastaa Viestiin