Martinin pirut

Parapsykologia, PSI, rajatieto, kummitukset, yliaistilliset tapahtumat jne. huuhaatieto tähän osioon.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

sqeeze
Alibin satunnaislukija
Viestit: 115
Liittynyt: To Touko 17, 2007 12:10 am

Martinin pirut

Viesti Kirjoittaja sqeeze » Pe Touko 18, 2007 5:30 pm

Tästä ehkäpä Suomen kuuluisimmasta paranormaalista ilmiöstä ei ole täällä vielä mitään mainintaa. Vuonna 1885 Ylöjärvellä tapahtunut Poltergeist ilmiö, joka on sinänsä merkittävä, että sitä aikanaan ratkottiin myös käräjillä. Tapauksesta on siis olemassa paljon kirjoitettua tietoa ja valaehtoisia todistuksia.

Wikipedian tiedot tapauksesta:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Martinin_pirut

Tuntevatko muut tapausta. Itselläni ei ole muuta tietoa kuin tuo linkki ja olen käynyt paikalla jossa talo sijaitsi.
Clowns to the left of me, jokers to the right, here I am

EuroJR
Sherlock Holmes
Viestit: 3385
Liittynyt: Ma Maalis 26, 2007 7:26 pm
Paikkakunta: Costa del Crime

Viesti Kirjoittaja EuroJR » Pe Touko 18, 2007 5:34 pm

Mulla on toi Esko Mustosen kirja "Poltergeist". Siinä taisi olla kunnollakin juttua tuosta. Kirjoitan illalla referaatin.

konsta
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4642
Liittynyt: Ma Huhti 02, 2007 1:09 am

Viesti Kirjoittaja konsta » Pe Touko 18, 2007 6:01 pm

Eikös täällä ollut jo aikaisemmin linkki tuohon melko hyvään nettikirjaan, jossa Ylöjärven kummitus käsiteltiin.

Vaikka olenkin skeptikko, niin tuo kiinnostaa melkoisesti. Ensimmäiseksi kuitenkin pohdín ne mahdollisuudet, jotka olisivat saaneet useat todistajat kertomaan joko valhetta, tai "näkemään" jotakin, mitä ei tapahtunut. Harmi, ettei tapausta sitten oikeudenkäynnin jälkeen juurikaan tutkittu, vasta 1920 luvulla taisi kiinnostus herätä uudestaan.

Lennox
Neuvoja-Jack
Viestit: 282
Liittynyt: Su Huhti 29, 2007 11:40 pm
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Lennox » Pe Touko 18, 2007 6:56 pm

Nettikirjan linkki löytyy tästä:

http://www.paranet.fi/paradocs/tutkimuk ... la1993.pdf

EuroJR
Sherlock Holmes
Viestit: 3385
Liittynyt: Ma Maalis 26, 2007 7:26 pm
Paikkakunta: Costa del Crime

Viesti Kirjoittaja EuroJR » La Touko 19, 2007 12:19 am

Lainaus teoksesta:
Esko Mustonen - Poltergeist

Martinin pirut ja Emma-tyttö

Suomalaisen poltergeistinmuistiin merkitty historia alkaa vuonna 1885. Sata vuotta sitten, maaliskuun 24. päivänä alkoivat Yllöjärven ja Pirkkolan käräjät. Niillä oli esillä juttu, jossa nimismies syytti entistä koulunopettajaa Efraim Martinia ja tämän 77-vuotiasta vaimoa sekä heillä palveluksessa olevaa 14-vuotiasta Emma Lindroosia "levottomuuksista, noituudesta ja viinanmyynnistä".

Vanha kunnon Erfaim Martin oli kunnassa kunnioitettu persoonallisuus, joka toimi kunnan kokouksissa puheenjohtajana ja laati perunirjoituksia kuntalaisille. Siksi syyte herättikin ennenkokematonta hämmästystä, ei ainoastaan tapahtumakunnassa, vaan koko maassa. Asiakirjat eivät kerro, mihin "lokeroon" tuo viinanmyyntisyyte viimein jutun käsittelyssä joutui. Se vaikuttaa joko erehdykseltä tai tarkoituksella mukaan keksityltä.

Emma-tyttönen oli syytteen suhteen oikeastaan vain sivullinen, sillä eihän lasta tietenkään voitu pitää syyntakeellisena yhdenkään syytteen osalta. Emma oli kehityksessään vähän jälkeen jäänyt. Siitä huolimatta näytti aluksi siltä, kuin pääsyytetty olisikin ollut tämä keskenkasvuinen ja kehtitysvammainen lapsi.

Jutun ensimmäisten käsittelykertojen aikana tunnuttiin olevan sitä mieltä, että Emma oli ilkeillyt tai kujeillut ja siten saanut aikaan nämä ällistyttävät ilmiöt, joista koko prosessi syntyi. Vähän myöhemmin jouduttiin kuitenkin aivan yleisesti myöntämään ihmisen voimattomuus kyseisten ilmilöiden tutkimisessa.

Oikeudessa kuultiin useita todistajia, jotka olivat vierailleet Martinien talossa ja kokeneet omin silmin ja korvin siellä tapahtuvat selittämättömyydet. Pikkuhiljaa alkoi nimismiehen esittämä syytevyyhti vaikuttaa vähän lian ankaralta, jotta se yleensäkään olisi voitu osoittaa ihmisten vastattavaksi puhumattakaan, että kaikesta olisi voitu syyttää pikku-Emmaa

Jutun puimisen eri vaiheissa jatkuvasti esiin tulevat, toinen toistaan pöyristyttävämmät ilmiöt saivat oikeusjutun virkamiehistön ottamaan asiaan uudenlaisen asenteen. Samalla he ankarasti pohtivat voidaanko tämäntapaista tapahtumasarjaa lainkaan puida "maallisessa" tuomioistuimessa. Raporteissa alkoi yhä tiheämmin toistua käsite "tuntematon voima".

Noin kilometrin päässä Ylöjärven kappeliseurakunan kirkolta Eerolan talon mailla sijaitsevassa Martinin mökissä mellasteli siis kaikkien aikojen poltergeist. Mökki oli jo heti ilmiöiden alettua jatkuvan paukkeen, sihinän ja kolinan täyttämä. Lisäksi usein kuultiin ihmismäistä ähkimistä ja puhkumista. Yksikään esine ei näyttänyt kovin kauaa pysyvän sille kuuluvalla paikalla. Seinille ripustetut esineet lentelivät hujan hajan, saapaspari kulki itsestään lattian poikki, tuohenkappale tanssinurkasta keskilattialle, kellon heiluri vääntyi kotelostaan seinälle ja ylhäällä olevat leipävartaat tanssivat toisiaan kopistellen. Pöydälle asetetut esineet, kuten tulitikkulaatikko, kynttilänjalat, tinatuopit, piippu ym, liukuivat jatkuvasti pitkin pöytää, kunnes putosivat lattialle.

Koska pirtissä nähtiin koko ajan ilmassa lenteleviä esineitä, saivat mökissä vierailevat ihmiset jatkuvasti varoa päätään. Kun puinen lautanen kiisi valtavalla vauhdilla ilman halki mökin nurkasta toiseen, ihan pöydän ympärillä istuvien korvia hipoen, tuntui leikki olevan kaukana.

Erään kerran isokokoinen ja teräväteräinen puukko lennähti ilmaan ja kierteli erään todistajana esiintyneen miehen pään ympärillä hiuksia hipoen ja teki tuon kierroksensa kuusi kertaa peräkkäin. Saattaa vain kuvitella raastuvassa miehen todistusta kuuntelevien ilmeet, kun tämä ei voinut muuta sanoa, kuin että oltiin tekemisissä "paholaisen voimien" kanssa.

Martinin mökissä lentelivät myös kirjoitusvälineet pitkin seiniä, varsiluuta iskeytyi ulko-ovelta eteisen kautta pirttiin ja pienellä seinähyllyllä ollut virsikirja paiskautui ulko-oveen.

Tästä kaikesta huolimatta eivät Martinin pariskunta eikä pieni Emma-tyttönenkään kertaakaan saaneet varsinaisia vammoja. Sama "suojelu" koski mökissä ahkeraan vierailevia naapureita ja oikeuden määräämiä todistajia. Vain kerran ihmiset väittivät kuulleensa tuntemattoman äänen karjaisseen, että Eeva Martinin kädet palavat ja niille oli äkkiä ollut pakko kaataa vettä. Naisen käsiä oli todella polttanut jokin näkymätön kuumuus.

Ilmiösarjaan alkoi vähitellen liittyä yhä merkillisempiä asioita. Poltergeistin tapaan etäälläkin ilmestyi näkyville aineita, jotka eivät olleet Martinien olemispiiristä eivätkä edes lähimailtakaan kotoisin. Mökkiin ilmestyi outoa savea, jolla oli yön aikana muurattu ikkunan laidat ja töhritty huonekaluja.

Tapauksen pöytäkirjat eivät kerro oliko yksikään Martinin mökin asukkaista hereillä saven ilmestymisen aikoihin tai heräsikö heistä kukaan ilmiön alkaessa. Jos he kaikki nukkuivat tuntemattoman "savenvalajan" hääräillessä pirtissä, saadaan tästä aivan uusi piirre poltergeistin luonnekuvaan. Kiusailmiö, joka kehittyy asianomaisen nukkuessa!

Seuraavalla kerralla savea ilmestyi keskelle mökin lattiaa niin runsaasti, että sitä riitti kolme korillista ulos vietäväksi.

Nimismies apulaisineen tutki ilmassa lennelleitä kiviä, jotka olivat muutaman päivän ajan muksahdelleet rakennuksen seiniin ja koko paikalla ollut virkavalta yhtyi siihen päätelmän, että sellaisia, hyvin erikoisia liuskekiviä ei esiinny koko seudulla. Kysymyksessä oli siis erityisen voimallinen materialisoituminen tai levitaatiota muistuttava ilmakuljetus.

Levitaatio tarkoitttaa leijailemista, joka sanotaan saatavan aikaan erityisen voimallisen rukouksen ja meditaation avulla. Joogit ovat tunteneet levitaation salaisuuden hyvin kauan. Itämailla on useissa vanhoissa rakennuksisssa jättiläissuurien kivenjärkäleiden nostamiseksi korkeille paikoiilleen uskottu käytetyn levitaation voimaa, joka on saatu aikaan joukkomeditaatiolla. Myös Egyptin suurimpien pyramidien rakentamisessa uskotaan käytetyn ainakin osittain tätä voimaa.

Martinien mökissä ei saven ilmestyminen aiheuttanut kenellekään vahinkoa, ainoastaan vaivaa sen jättämien jälkien siistimisestä. Eräs pahimmista aineellisista vahingoista aiheutui siitä, että Martinin Eeva-rouvan silmälasit oli kerran kaivettu suljetusta laatikosta ja pirstottu kiviin. Kehykset olivat murtuneet ja osittain palaneet.

Ennen kuin poltergeist päättyi ja tuntematon voima jätti Martinien talon rauhaan, tapahtui erikoinen loppuhuipentuma. Pirtin pöydälle ilmestyi tuntemattomalla tavalla ja tuntemattomuudesta kaksi isoa pulloa syövyttävää happoa. Kun pullot alkoivat hyppiä, valui happoa pöydälle syövyttäen siihen selvät jäljet.

Viivyn tässä Ylöjärven tapauksessa näin pitkään siksi, että se kauan ja ylhäisessä yksinäisyydessään edusti koko suomalaista poltergeistia ja kohosi siten vuosikymenien kuluessa suureen arvoon. Missä tahansa poltergeistista keskustelinkin tätä yhteenvetoa kerätessäni, sain aina muistutuksen Ylöjärven piruista. Vaikutti kauan siltä, kuin ei koskaan aikaisemmin, mutta myöskään ei sen jälkeenkään olisi Suomessa mellastellut ilmiö nimeltä poltergeist.

Poltergeist esitti näytteitään Martinien talossa samaan ihmeelliseen tapaansa kuin eräissä eri puolilla maailmaa kirjatuissa kaikkein tyypillisimmissä tapauksissa. Jo äsken mainittu emännän silmälasien sieppaaminen lukitusta laatikosta oli eräs sen taidonnäytteitä. Lisäksi onnistui tämä tuntematon voma kuljettamaan esineitä myös seinien lävitse, kuten esim. yöllä ilmestyneen saven. Tämänkin tapahtuman sattuessa ovet ja ikkunat olivat kiinni.

Kerran lenteli kirjoituspöydän suljetuista laatikoista papereita ulos pitkin lattiaa ja toisella kerralla tarkoituksella tiukkaan köytetystä pöytälaatikosta kimmahti ulos isokokoinen seula.

Mitä teki kunnianarvoisa oikeus? Istunnot jatkuivat pitkään ja hartaina. Harvalla oikeussaliyleisöllä on ollut näin mielenkiintoista "rikosta" seurattavanaan. Ylöjärvestä puhui koko Suomi. Vaikka tiedotusverkosto oli noihin aikoihin paljon alkeellisempi kuin nykyisin, levisi tieto Martinin piruista kaikkialle. Ihmiset tulivat kaukaakin mökin pihalle nähdäkseen edes vilahduksen salaperäisestä kummituksesta. Saattaa vain kuvitella minkämoinen kansainvaellus paikalle olisikaan muodostunut, jos kulkuneuvot noihin aikoihin olisivat olleet samanlaisia kuin nykyisin. Satoja pieniä nakki- ja hattarakioskeja olisi varmaan ilmestynyt Eerolan pelloille.

Oikeus lopetti kuitenkin viimein Martinien jutun käsittelyn. Se hylkäsi kaikki syytteet toteennäyttämättöminä - kuinkas muuten. Oikeus katsoi, että "osittain tuntemattomat voimat ovat aiheuttaneet tapahtumat ja osittain Emma Lindroos - piloillaan". Emma-raukka oli kuitenkin näihin aikoihin jo kuolemaisillaan. Varsin pian oikeudenkäynnin päätyttyä hän siirtyikin rajan taakse.

Poltergeistin päättymisen ja Emman kuoleman välistä aikayhteyttä ei ilmeisesti koskaan selvitetty. Sattuivatko ne samoihin aikoihin, kuten asiaa myöhemmin tarkastelleet parapsykologit arvelevat. Riehuiko poltergeist vielä oikeudenpäätöksen jälkeenkin, jää selvittämättä. Todennäköiseltä tuntuisi, että Emman lähtö tästä maailmasta ja poltergeistin päättyminen todella tapahtuivat samoihin aikoihin.

Vielä eräs seikka, joka tästä harvinaisen tyypillisestä poltergeiststa kertovilta jatkuvasti jää korostamatta, on, että pikku-Emma ei ilmeisesti kertaakaan ollut näiden mellastusten keskuksessa eikä joutunut pahemmin kärsimään niistä. eihän Emma luonnollisestikaan itse tietoisesti aiheuttanut Martinin piruja, jos joutuikin olemaan välittäjänä.

sqeeze
Alibin satunnaislukija
Viestit: 115
Liittynyt: To Touko 17, 2007 12:10 am

Viesti Kirjoittaja sqeeze » La Touko 19, 2007 1:17 am

Erittäin hieno kokonaisuus EuroJR:ltä :D . Ehkä suurin syy miksi laitoin tämän topikin oli, että se Ylöjärvi on kotikuntani. Ja kuulin ensimmäisen kerran tapauksesta muutama kuukausi sitten!! Halusin tietää kuinka tunnettu tapaus oikeesti on. Mutta se vaan on todella mielenkiintoista, että oman sukumme maat ovat kivenheiton päässä Eerolasta ja mainintaakaan asiasta ei ole koskaan ollut. Myöskään kukaan todistajista ei ollut sukulaisijani. Luulisi, että toisenkin puolen naapurit olivat poikenneet jos kerran Asuntilankin edustaja on käräjillä todistanut olleensa paikalla.

Mutta kun kuulin tarinan. Samaan aikaan oli kuulemma murhattu joku Wilhelm von Nottbeckin pojista(Finlaysonin perutaja, suuri teollisuuspatriarkka jolla oli yhteyksiä aina tsaarin hoviin asti). Ja hän tietysti järjesti oikeudenkäynnin jossa muutama onneton tallaaja tuomittiin. Jotka kuitenkin myöhemmin armahdettiin. Kuulin tarinan niin, että kuollut Nottbeck olisi ollut tämä poltergeist yrittäen kertoa kuka oli oikea murhaaja. Tiedä häntä onko ihan tuulesta temmattu. Tod.Näk. on.
Viimeksi muokannut sqeeze, Ke Touko 23, 2007 6:17 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Clowns to the left of me, jokers to the right, here I am

Herkkis
Philip Marlowe
Viestit: 1125
Liittynyt: Ke Huhti 18, 2007 3:07 pm

Viesti Kirjoittaja Herkkis » La Touko 19, 2007 2:24 am

:lol: poltergeist
I am an African!

konsta
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4642
Liittynyt: Ma Huhti 02, 2007 1:09 am

Viesti Kirjoittaja konsta » La Touko 19, 2007 1:14 pm

Alunperin juttua tutkitiin viinan salapolttona ja myymisenä. Varmaan tuossa vaiheessa olikin jotain vastaavaa, kun Tampereen nuoret lähtivät viinipullojen kanssa tutustumaan tilanteeseen.

Mutta mikä olisi saanut rehelisiksi tiedetyt kansalaiset antamaan useita samansuuntaisia valaehtoisia lausuntoja? Pilailiko Emma, sai aikaan ilmiön, josta ympäristö kiinnostui. Ja juttuja olisi kierrellyt sitten suusta suuhun, niin kummallisia, että jotkut halusivat kertoa ne omakohtaisina kokemuksina. Emma taisi myöntää vain yhden "tavaran itseliikunnan", enimmäkseen hänen sanottiin olleen sivussa, sairasvuoteella.

Kun viinanpolttojuttu muuttuu kummitustarinaksi, niin voisi epäillä, että viinanpoltollakin olisi osuutta. Mutta vaikea uskoa, että noin iso porukka olisi salailuun osallistunut.

sqeeze
Alibin satunnaislukija
Viestit: 115
Liittynyt: To Touko 17, 2007 12:10 am

Viesti Kirjoittaja sqeeze » La Touko 19, 2007 2:43 pm

Mun mielestä teoriaa yhdessä sovitusta huijauksesta vastaan sotii kolme seikkaa:

A. Valaehtoiset todistukset. Siihen aikaan ei käsi raamatulla varmastikkaan juuri valehdeltu. Jumalanpelko oli silloin vielä niin vahva, että uskoisin ihmisten myöntäneen huijauksen ennen kuin valehdelleen valalla.

B. Tapaus painettiin vähän kuin unholaan. Jos tämä olisi ollut yhteinen huijaus uskoisin, että sitä olisi muisteltu ja se olisi jossain vaiheessa muuttunut paikalliseksi legendaksi.

C. Motiivi. En keksi mitään muuta motiivia huijaukseen kuin viinanpolton salailu. Tai uusien asiakkaiden houkuttelu tällä tavalla. Kuitenkaan käräjillä ei ketään tuomittu viinanpoltosta ja syytteiden voidaan olettaa olleen tuulesta temmattu. Olemassa oleva aineisto kuitenkin osoittaisi, että Martin ei ollut viinämäen miehiä ja tuskin oli kovin innoissaan juopottelevista ihmisistä talonsa läheisyydessä.
Clowns to the left of me, jokers to the right, here I am

konsta
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4642
Liittynyt: Ma Huhti 02, 2007 1:09 am

Viesti Kirjoittaja konsta » La Touko 19, 2007 3:48 pm

Martinin torpassa kävi ehkä väkeä melkoisesti, ainakin sellaisen kuvan saa tuosta kertomuksesta. Ehkä siellä isolla porukalla istuttiin iltaa, oltiin tietyssä jännittyneessä tilassa, jossa jokainen rapsahdus oli merkki kummittelusta. Tuohon ei tarvitse enää paljoa pilailla, kun jo isompikin joukko pienessä huppelissa on valmis suggestoimaan itsensä. Sitten riittää se, että jonkun todistajan, jonka mielikuvitus lentää vähän paremmin, jutut otetaan todesta ja omakohtaisina tapauksina.

Nämä kenenkään näkemättä ilmestyneet ainekset eivät oikein vakuuta. Sen sijaan oli monenlaista tavaroiden liikkumista ja vastaavaa. Oliko samalle ilmiölle useita toisiaan vahvistavia todistajalausuntoja?

Epäilevällä kannalla. En usko yliluonnoliseen, jos jotakin "yliluonnolista" tapahtuu, niin se on sitten luonnolista.

Agathon
Alibin kestotilaaja
Viestit: 323
Liittynyt: Pe Huhti 20, 2007 2:10 am

Viesti Kirjoittaja Agathon » Ke Heinä 18, 2007 1:49 am

Onko tuo talo olemassa vielä? Löysin nimittäin tälläisen keskustelun:
http://www.ocf.fi/forum/viewtopic.php?p ... 2186bd959f
ja tuon mukaan olisi. Ensivuoden reissua suunnittelemassa. Kelauksena on ollut tehdä Mörkötour.

DonHessu
Tarkastaja Ankardo
Viestit: 1327
Liittynyt: Pe Touko 18, 2007 11:43 pm
Paikkakunta: City 17, Eastern Europe.

Viesti Kirjoittaja DonHessu » Ke Heinä 18, 2007 4:31 am

Tämä on kyllä jännä tapaus...

En tiedä uskonko tapaukseen, mutta uskon ihmisiin jotka vannovat nähneensä tämän.

Äh, sekava selitys :) Nervermind
What you do... Makes you who you are.

ABC
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4064
Liittynyt: To Touko 31, 2007 2:23 am

Viesti Kirjoittaja ABC » Ke Heinä 18, 2007 2:09 pm

Aina skeptisenä epäilen, että viinanmyyntisyytteet sopivasti unohtuivat, kun koko kansa hämmästeli talon outoja ilmiöitä.

Siihen aikaan rangaistukset olivat vielä paljon kovemmat kuin nykyisin, ja yhteiskunta hyvin epäoikeudenmukainen, joten uskon ajoittain maallisen rangaistuksen pelon kyllä ylittäneen jumalanpelonkin.

Avatar
HBIC
Neuvoja-Jack
Viestit: 251
Liittynyt: Ti Kesä 26, 2007 5:06 am
Paikkakunta: Blue Ridge Mtns

Viesti Kirjoittaja HBIC » Ke Heinä 18, 2007 5:12 pm

En huomannut, olisiko vielä Mäkkylän kummitustalosta ollut tarinaa. Samantyyppinen poltergeist-ilmiö, jota tutkittiin jopa laajemmin poliisivoimin. Tässä linkkiä tarinaan:

http://www.valt.helsinki.fi/projects/km ... stalo.html

sqeeze
Alibin satunnaislukija
Viestit: 115
Liittynyt: To Touko 17, 2007 12:10 am

Viesti Kirjoittaja sqeeze » Ke Heinä 18, 2007 6:40 pm

HBIC kirjoitti:En huomannut, olisiko vielä Mäkkylän kummitustalosta ollut tarinaa. Samantyyppinen poltergeist-ilmiö, jota tutkittiin jopa laajemmin poliisivoimin.
Tuolla ylempänä on Lennox:in postaama nettikirja jos on jotain tarinaa myös siitä. Niin se on kanssa mielenkiintoinen tapaus. Talossa jossa se tapahtui asui kaiketi poliisi tai entinen poliisi joten sinne järjestettiin isompikin poliisi porukka ottamaan tekijää kiinni. Eivät siinä kuitenkaan onnistuneet.
Clowns to the left of me, jokers to the right, here I am

Vastaa Viestiin