Martinin pirut

Parapsykologia, PSI, rajatieto, kummitukset, yliaistilliset tapahtumat jne. huuhaatieto tähän osioon.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Avatar
Tengu
Alibin kestotilaaja
Viestit: 341
Liittynyt: Ti Kesä 24, 2008 1:23 pm
Paikkakunta: Rikosnimike

Viesti Kirjoittaja Tengu » To Heinä 31, 2008 12:25 pm

Perus puhetta niissä on. Sen verran lyhyitäkin ettei EVPtä pääse ettimää.
Eli ei mitään demonisia örinöitä tai vastaavaa hoax meininkiä.

kid
Matlock
Viestit: 788
Liittynyt: Su Tammi 18, 2009 8:10 am
Paikkakunta: Montreal

Re: Martinin pirut

Viesti Kirjoittaja kid » La Joulu 26, 2009 11:57 pm

Kukaan ei tietenkään viitti paljastaa tän mestan tarkkoja koordinaatteja? Kaverit on tehneet reissun paikanpäälle, olematta kuitenkaan ihan 100% varmoja paikan oikeellisuudesta. Huoh. Tän paikan lähistöllä on Mäkkylä, joka nimensä perusteella herätti pienessä mielessäni liikehdintää;

Mäkkylän kummitus on vuoden 1946 lopulla vajaan kuukauden ajan yksittäiseen taloon keskittynyt selittämättä jäänyt poltergeist-ilmiö. Ilmiö sai suomalaisessa lehdistössä suurta huomiota.

Ilmiöt alkoivat 10. lokakuuta vuonna 1946 Mäkkylässä nykyisellä Helsingin ja Espoon rajalla. Konstaapeli August Heinosen taloon suuntautui pari viikkoa kivien heittelyä. Kivisade ajoittui illan hämärtyessä aina kello 22 saakka.

Kivisade loppui ja pari päivää oli aivan rauhallista, kunnes 21. lokakuuta talon sisätiloissa alkoi esineiden lentely itsestään. Asukkaat todistivat muun muassa kukkaruukun putoavan pöydältä, uunin luukkujen avautuvan sisältöjen lentäessä ulos ja silitysraudan lentävän ilman poikki.

Lehdet kirjoittivat ilmiöistä ensimmäisen kerran 26. lokakuuta. Talon ympärille kertyi juttujen tuomana väkeä, joka aiheutti levottomuuksia. He syyttivät asukkaita Mustan Raamatun lukijoiksi, ja August Heinosta lyötiin. Ilmiöille kertyi enemmän todistajia. Muiden muassa sähköasentajat näkivät sulakkeiden irtoavan sulaketaulusta.

Poliisi selvitti kummittelua alusta alkaen. Leppävaaran poliisiasemalta oli jopa kymmenen poliisia etsimässä kivien heittelijää löytämättä syyllistä. Kivien heittelyä oli poliisinkin mukaan tapahtunut, mutta esineiden lentelyn sisätiloissa se katsoi olevan liioittelua.

Mäkkylän kummitus lopetti kummittelunsa kuukauden vaihteessa.


Tuo Mäkkylä kuitenkin sijaitsee tosiaan jossakin Espoon ja Helsingin rajalla. Jokatapauksessa, onko tuoretta informaatiota kämpän kunnosta ja koordinateista, vai ollaanko täälläkin liian omanarvonsatuntevia kertomaan meille muille? :mrgreen:
kimi to futari de aruita ano koro no michi wa mou nakute
soredemo zutto aruita, itsuka kimi to aeru ka na

SeagulII
Parranpäristäjä
Viestit: 69
Liittynyt: Pe Tammi 02, 2009 3:31 am

Re: Martinin pirut

Viesti Kirjoittaja SeagulII » Ma Joulu 28, 2009 2:38 am

Se on tossa ylöjärvellä, keijärven syrjässä. YV:llä lisää..

Muoks: Vai tarkotitko Mäkkylän sijaintia?

Ördög
Parranpäristäjä
Viestit: 76
Liittynyt: Ke Maalis 05, 2008 1:49 pm
Paikkakunta: Nordsjö

Re: Martinin pirut

Viesti Kirjoittaja Ördög » Pe Syys 23, 2011 3:24 pm

Käykääpäs Kansalliskirjaston verkkosivuilla tutkimassa vanhoja digitituja sanomalehtiä. Lehdistö kirjoitti aikanaan paljon kummittelusta ja sitä seuranneesta oikeudenkäynnistä. Esimerkiksi näin:

Aamulehti
31.1.1885: Kummitusjutut Ylöjärwellä Marttiinin torpassa
http://digi.kansalliskirjasto.fi/sanoma ... currPage=2

26.3.1885: Ylöjärven kummitusjuttu
http://digi.kansalliskirjasto.fi/sanoma ... currPage=3

Tampere
25.3.1885: Juttu Ylöjärwen pirusta
http://digi.kansalliskirjasto.fi/sanoma ... currPage=4

Sawo
8.4.1885: Kummitusjuttu Ylöjärwellä
http://digi.kansalliskirjasto.fi/sanoma ... currPage=3

Ruotsia (vanhahtavaa) taitaville on tässä joukko linkkejä Tammerfors Aftonbladin ja Finland-lehden raportteihin.
https://www.flashback.org/sp27668469
Nie wird so viel gelogen wie nach der Jagd, im Krieg und vor Wahlen. (Otto von Bismarck)

atac
Alokas
Viestit: 4
Liittynyt: Ke Elo 24, 2011 11:07 am

Re: Martinin pirut

Viesti Kirjoittaja atac » To Kesä 21, 2012 12:42 am

Tuossa ihan vieressähän, Keijärven kupeessa, sijaitsee Ylöjärveläisittäin "Mäkkylän kartanon" tallit (eli siis Jutan Talli) ja tarinan mukaan tallilla kummittelee ja itse ainakin siellä töissä ollessani koin muutamiakin kummallisia juttuja. Tallirakennus on älyttömän vanha, osat siitä on rakennettu jo 1800-luvulla (muistaisin vuosiluvun 1856), ja jos en muista ihan pieleen, kivisessä tallirakennuksessa lukee myös vuosiluku 1902. Eli ikää on silläkin ja mahtava kivirakennus on mitä upein miljöö kummitusjutuille.
Eli tämän vuoksi varmaan joskus Martinin pirun yhteydessä puhutaan Mäkkylän kartanon kummituksesta, kun ei tuossa ole välimatkaa kun pari kilometriä. :)

kitta
Aloitteleva besserwisser
Viestit: 44
Liittynyt: To Kesä 26, 2008 9:39 pm

Re: Martinin pirut

Viesti Kirjoittaja kitta » Ke Heinä 11, 2012 7:55 pm

atac kirjoitti:Tuossa ihan vieressähän, Keijärven kupeessa, sijaitsee Ylöjärveläisittäin "Mäkkylän kartanon" tallit (eli siis Jutan Talli) ja tarinan mukaan tallilla kummittelee ja itse ainakin siellä töissä ollessani koin muutamiakin kummallisia juttuja. Tallirakennus on älyttömän vanha, osat siitä on rakennettu jo 1800-luvulla (muistaisin vuosiluvun 1856), ja jos en muista ihan pieleen, kivisessä tallirakennuksessa lukee myös vuosiluku 1902. Eli ikää on silläkin ja mahtava kivirakennus on mitä upein miljöö kummitusjutuille.
Eli tämän vuoksi varmaan joskus Martinin pirun yhteydessä puhutaan Mäkkylän kartanon kummituksesta, kun ei tuossa ole välimatkaa kun pari kilometriä. :)
Tosiaan itekin olen tuolla talleilla aikoinaan pyörinyt (laitoin Atac muuten sulle yv:tä.) Ja jotenkin tarinoissa sekottuivat Martinin pirut ja sitten nämä "Mäkkylän kummitukset", jotka nykyisin enemmän miellän mielikuvitukseni tuotteeksi kuin totuudeksi, mutta voi luoja miten sitä lapsena pelkäsikään ja kaikkea kummaakin kyllä sattui. Nykyisin en varmaan enää uskaltais mennä kokeilemaan, että olisko moisia tapahtumia vieläkin. :D Ovat niin offtopic, että enpä nyt ala tässä niitä luetella. :)

sima
Alokas
Viestit: 7
Liittynyt: To Kesä 28, 2012 2:17 pm

Re: Martinin pirut

Viesti Kirjoittaja sima » Ma Heinä 23, 2012 9:09 pm

Ei nyt ihan liity aiheeseen, mutta aika jännä, että äsken eräästä keskustelustä täällä murha.infossa luin tuon Keijärvi sanan (se keskustelu oli se Karoliina Kestiin liittyvät enneunet tms. en nyt tarkalleen muista) ja nyt Keijärvi tuli taas esille tässä :D

Tovi
Alibin kestotilaaja
Viestit: 304
Liittynyt: Su Marras 22, 2015 12:18 pm

Re: Martinin pirut

Viesti Kirjoittaja Tovi » Su Kesä 03, 2018 11:04 am

Martinin talon tapaus on kenties Suomen tunnetuin poltergeist-tarina, joka on esillä myös tällä viikolla julkaistussa Pasi Klemettisen Karjalan räyhähenget -kirjassa.

15 todistajaa, 80 yliluonnollista ilmiötä

Mutta mitä Ylöjärvellä sitten väitetään tapahtuneen?

Peräti 15 ulkopuolista todistajaa kertoi oikeudessa 80 erillisestä tapauksesta, kuinka virsikirjat, kynttilänjalat, päreet ja muun muassa tiiliskivet nousivat itsestään ilmaan, vaihtoivat ilmassa suuntaa ja lensivät seinää vasten tai ihmisiä kohti – kuitenkaan ketään vahingoittamatta.

Todistajien mukaan suuren pöydän levyt alkoivat iskeä toisiaan vasten niin lujaa, että levyt oli sidottava lattiaan kiinni ja silti pöytä jatkoi pomppimistaan. Papereita sinkoutui ulos lukitusta pöytälaatikosta ja sisälle taloon ilmestyi savea ja liuskekiviä, joita ei muuten esiintynyt lähimainkaan alueen maaperässä.

Talolle alkoi kokoontua paljon ihmisiä juopottelemaan ja ihmettelemään talon ilmiöitä. Niin paljon, että Efraim Martin, 71, lähti kotoaan Tampereelle hermojaan lepuuttamaan.
Noituutta?

Levottomista sattumuksista kuuli myös Hämeen läänin kruununnimismies Kasimir Liljestrand. Hänen selvityksensä perusteella Efraim ja Eva Martin sekä heidän 13-vuotias kehitysvammainen ja sairas palvelustyttönsä Emma Lindroos haastettiin käräjille syytettyinä taikuudesta ja noituudesta sekä laittomasta paloviinanmyynnistä heidän kotiinsa saapuneille uteliaille ihmisille.

Martinin väitettiin järjestäneen kummituksia taloonsa, jotta saisi ihmisiä kyläilemään ja voisi myydä heille viinaa.

Koko Martinien talo syynättiin vintistä ullakolle, jotta selittämättömiin tapahtumiin olisi löytynyt luonnollinen selitys. Talosta ei kuitenkaan löytynyt vetonaruja tai salaluukkuja.

Martinit kertoivat itsekin oikeudessa, etteivät he usko henkiolentoihin, mutta jokin tuntematon luonnonvoima aiheutti liikkeet heidän talossaan. Osaan tapahtumista saatiin luonnollinen syy: Yliluonnollisia ihmettelemään saapunut kansa oli aiheuttanut osan tempuista kujeillaan.

Lisäksi palvelustyttö Emma oli heitellyt esineitä ympäri pimeää huonetta esiintyäkseen näkymättömänä henkenä.

Mutta osa tapahtumista jäi mysteeriksi. Jälkeenjääneen sekä fyysisestikin vakavasti sairaan palvelustytön ei muun muassa mitenkään uskottu kykenevän järjestämään pöytälevyjä hakkaamaan toisiaan itsestään.
Oikeus pohti itsekin, miksi he puivat noituussyytteitä vielä vuonna 1885

Syytteet noituudesta ja paloviinanmyynnistä hylättiin, mutta Martinien arvostettu maine oli mennyttä.

Aiheestakin on ihmetelty, miten tällaiset noituussyytökset ylipäänsä päätyivät oikeuden käsittelyyn. Jo kyseinen oikeusistuin keskusteli, oliko se oikea paikka käydä tätä asiaa.

– Keskiajan noitaoikeudenkäyntipöytäkirjoissa yksilöitiin, että se ja se henkilö oli kostanut huonon kohtelun noituudella. Esimerkiksi talo noiduttiin, kun siellä ei tulijalle tarjottu ruokaa tai yösijaa. Ylöjärven tapauksessa koko vihjaus noituudesta jää puolestaan epämääräiseksi, Klemettinen kritisoi.

Käräjien päätös "tuntemattoman voiman" osavastuusta Martinin talon tapahtumiin vahvistettiin lopulta myös Turun hovioikeudessa.
https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/arti ... gs.uTst=VA

Smirre
Aloitteleva dekkari
Viestit: 526
Liittynyt: Su Syys 25, 2011 11:16 pm

Re: Martinin pirut

Viesti Kirjoittaja Smirre » To Kesä 07, 2018 4:57 pm

Tässä mainitaan palvelustyttö Emman olleen vaikeasti kehitysvammainen.Vaan se määritelmä on siihen aikaan hyvinkin saattanut olla erilainen,ja monessa tapauksessa henkistäkään kehittymistä ei uskottu tapahtuvan.Ja erilaisiahan yleensäkin pidettiin vähä-älyisinä.Uskoisin,että Emma ei ollut niin tyhmä,kuin oletettavasti myös hänestä luultiin.Kehitysvammaisen hidas ilmaisukyky vaatii lähipiiriltäkin ,että malttavat antaa vammaisen sanoa asiansa loppuun.Ettei aljeta arvaileen, mitä toinen tarkoittaa.
Olisiko Emma alannu kyrsiintyyn siihen,että pidettiin tyhmempänä kuin olikaan ?Keksi jekkuja piruillaan.Mutta oli kyllin fiksu jemmaileen narut ym jekkuilutarpeet.Kun kunnon valoja ei ollut,ei ohuita narujakaan ehkä huomaa,jos ne nopiasti vilahtaa,kun säikähryksen takia huomio kiinnittyy isompaan objektiin.
Mitä hyötyä muuten vaikeasti kehitysvammaisesta olisi palvelustyttönä ?
Tulipa vaan mieleen,että jos ikäukko tyttöö käyttäny seksuaalisesti hyväksi,frouvakin saattanu kamoja viskellä tyttösen lisäksi.
Jos alkuperäinen tarkotus olikin saattaa ukko hermoheikoksi ja pois kotoo ?
Tua suamenkiäli on nii vaikiata.Mutta se onki keksitty kiäli.Agricolako sen loi?Tulevaisuuren kiälen määrää Afrigolat.

Smirre
Aloitteleva dekkari
Viestit: 526
Liittynyt: Su Syys 25, 2011 11:16 pm

Re: Martinin pirut

Viesti Kirjoittaja Smirre » To Kesä 07, 2018 5:02 pm

Siima on näköjään keksitty 1935.Mutta käytössä on varmasti ollut ohuita vahvoja lankoja.-Kuten pirunviulussa käytettiin.
Musta lanka ei taida pirtin pimennossa helpolla erottua, vanhempien ihmisten näkökyvyllä ainakaan.
Tua suamenkiäli on nii vaikiata.Mutta se onki keksitty kiäli.Agricolako sen loi?Tulevaisuuren kiälen määrää Afrigolat.

Tovi
Alibin kestotilaaja
Viestit: 304
Liittynyt: Su Marras 22, 2015 12:18 pm

Re: Martinin pirut

Viesti Kirjoittaja Tovi » Pe Kesä 08, 2018 8:58 am

Smirre kirjoitti: Mitä hyötyä muuten vaikeasti kehitysvammaisesta olisi palvelustyttönä ?
Itse luulisin että tälläinen "auttelee minkä pystyy ja saa katon pään päälle ja ruokaa" -tyyppinen kuvio mahtoi olla yleinen vielä tuohon aikaan?

Smirre
Aloitteleva dekkari
Viestit: 526
Liittynyt: Su Syys 25, 2011 11:16 pm

Re: Martinin pirut

Viesti Kirjoittaja Smirre » Pe Kesä 08, 2018 7:24 pm

Ja näitä salattuja lapsiakin (isännän äpäriä) on otettu taloihin.Jopa vaimo on totuuden tienny,kylä juorunnu, mutta kukaan ei mittään myöntänt.
Kyl nää sukututkimukset kertoo nimelliset vanhemmat,mutta satavarmasti on toisten miesten siittämiä paljon,jos kerta minäkin tiedän monta jotka ei ole "isänsä" lapsia.Kaikki miehet ei kyseenalaista,ja jotkut ottaa nimilleen tietoisena asiasta.
-no meni ot,mutta vääristää noi jutut sitä mihin sukuun kuuluu,vaikkei se juttu tähän juttuun kuulu.Sorry ny!
Tua suamenkiäli on nii vaikiata.Mutta se onki keksitty kiäli.Agricolako sen loi?Tulevaisuuren kiälen määrää Afrigolat.

Vastaa Viestiin