Mustia aukkoja hiukkaskiihdyttimestä

Parapsykologia, PSI, rajatieto, kummitukset, yliaistilliset tapahtumat jne. huuhaatieto tähän osioon.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

ABC
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4112
Liittynyt: To Touko 31, 2007 2:23 am

Mustia aukkoja hiukkaskiihdyttimestä

Viesti Kirjoittaja ABC » To Helmi 21, 2008 10:24 pm

Toukokuussa aloittaa CERNissä Sveitsin, Ranskan ja Italian rajalla toimintansa LHC, Large Hadron Collider, joka on suurin ihmisen koskaan rakentama hiukkaskiihdytin.

LHC:lla tehtävien kokeiden tavoitteena on päästä ajan ja avaruuden alkuun; selvittämään, miten luonnon neljä perusvoimaa yhdistyvät yhdeksi ainoaksi voimaksi suurilla energioilla, jotka vallitsivat maailmankaikkeuden alkuhetkinä. Tällä hetkellä kolme näistä voimista yhdistävä teoria onkin olemassa, mutta yksi palikka Kaiken Teoriasta vielä puuttuu: gravitaatiota eli painovoimaa ei osata yhdistää muihin voimiin. Ongelmat yhdistämisessä johtuvat karkeasti ottaen siitä, että kvanttiteorian mukaan painovoiman kvantti eli välittäjähiukkanen, gravitoni, on samalla osa avaruuden ja aineen muodostamaa kudelmaa - siis palanen avaruutta itseään. Tämän ristiriidan vuoksi Einsteinin yleisen suhteellisuusteorian yhdistäminen kvanttiteoriaan ei ole hyvin määritelty.

Hiukkaskiihdyttimissä syntyy uusia, raskaampia hiukkasia sitä mukaa, mitä suuremmille energioille niissä päästään. Uuden LHC:n ensimmäinen ja tärkein tavoite onkin löytää ns. Higgsin hiukkanen, jonka löytyminen kertoisi meille, että teoriamme siitä, miten aineen massa syntyy, on oikea.

Mutta koska emme tunne painovoiman ja muut voimat yhdistävää teoriaa, on mahdollista, että gravitaatio yhdistyisikin muihin voimiin paljon alemmissa energioissa kuin uskotaan, ja LHC pystyisi näin synnyttämään mikroskooppisia mustia aukkoja, jotka ovat repeämiä ajan ja avaruuden kudelmassa.

Oikein huonolla tuurilla tällainen pieni musta aukko voisi alkaa vetää puoleensä ympäröivää ainetta, ja kasvaa "syömällä" massaa, kunnes se imaisisi kitaansa koko maapallon ja mahdollisesti vielä muitakin lähiavaruuden kappaleita.

Tällainen valitettava onnettomuus voisi olla myös yksi syy siihen, miksi vain harvat sivilisaatiot pääsevät koskaan sille asteelle, että lähtevät kansoittamaan muita planeettakuntia, eli vastaus Fermin paradoksiin: tietyssä vaiheessa oleva sivilisaatio rakentaisi aina hiukkaskiihdyttimen jolla selvittää universumin rakennetta, ja siten synnyttäisi mustan aukon...

Toukokuuta odotellessa... 8)
Every ship must sail a world.

EuroJR
Sherlock Holmes
Viestit: 3380
Liittynyt: Ma Maalis 26, 2007 7:26 pm
Paikkakunta: Costa del Crime

Viesti Kirjoittaja EuroJR » To Helmi 21, 2008 11:21 pm

Jööpä jöö. Syökää, juokaa ja....

Sillä aikaa saattaa olla vain n. 3 kuukautta. Sitten voikin käydä

Näin

Lisätietoja

Täältä

Itsekin olen tuota Fermin paradoksia miettinyt ja luettuani Arthur C. Clarken pohdiskeluja (jotka olivat samansuuntaisia kuin ABC:n), tulin samantyyliseen oivallukseen. Tässähän se olisi se ratkaisu! Valitettavasti saatamme joutua sen empiirisesti kokemaan jo muutaman kuukauden kuluttua... :cry:

Onneksi (suurin osa tiedemiehistä tätä mieltä) mahdollisuuden katastrofiin "pitäisi" olla pieni... :roll:

Täytyypä sanoa, että mieluummin olisin ollut autuaan tietämätön tästä koko kirotusta "kokeesta" :evil:

Nasse
Alibin satunnaislukija
Viestit: 147
Liittynyt: To Helmi 07, 2008 1:48 am
Paikkakunta: Piilossa

Viesti Kirjoittaja Nasse » Pe Helmi 22, 2008 12:29 am

Maailmanloppua odotellessa... 8)

seireeni
Alibin satunnaislukija
Viestit: 126
Liittynyt: Ti Huhti 03, 2007 12:47 pm

Viesti Kirjoittaja seireeni » Pe Helmi 22, 2008 8:44 am

Melko pelottavaa, koska kukaan ei voi varmuudella sanoa mikä on lopputulos. Ilmeisesti pahin mahdollinen tapahtuisi varsin nopeasti, ettei ehtisi huomatakaan, kun kaikki on jo humpsahtanut jonnekin ikuisuuksien syövereihin. Hitto, olen menossa naimisiin toukokuussa, toivottavasti maailma on silloin vielä olemassa, ettei kaikki järjestely ole ollut turhaa :) Mutta vakavasti puhuen, hirvittää! :shock:
"I think it was sick and weird."

esmes-
Charlien Enkeli
Viestit: 1872
Liittynyt: Ke Tammi 23, 2008 10:28 am

Viesti Kirjoittaja esmes- » Pe Helmi 22, 2008 11:05 am

pitäsköhän jo ottaa loparit duunista ja nostaa pankista lainaa 8)
mietin että onko musta-aukko ikäänkuin portti johonkin toiseen ulottuvuuteen, jossa materia muuntautuu joksikin toiseksi, vai ihan ehdoton loppu kaikelle, piste. minne se kaikki tavara menis aukon kautta? hmm, tässä riittää pohdiskeltavaa..
"Jos jokaisen päivän kadoksissa olleen teinin perään laitettaisiin etsintäpartio, niin sillä saataisiin kyllä koko Suomi harrastamaan ulkoiluliikuntaa ympäri vuorokautisesti". -Sergei

ABC
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4112
Liittynyt: To Touko 31, 2007 2:23 am

Viesti Kirjoittaja ABC » Pe Helmi 22, 2008 8:56 pm

Optimaalinen lopputuloshan olisi, jos todella opittaisiin avaamaan mustia aukkoja, mutta mielellään sellaisia, jotka pysyvät mikrokoossa... Tietysti onnettomuuksia ei saisi sitten tapahtua.

Tällaisen mustan aukon kautta pääsisi testaamaan, voiko sieltä päätyä madonreikään ja valkoisen aukon kautta 'huitsin universumiin', kuten leffassa Ensimmäinen yhteys (Contact). Tosin ainakin alkuvaiheessa kyseessä olisi aika lailla yksisuuntainen reitti. :P Ja mahdollinen siirtyminen pitäisi päätellä epäsuorasti aukon massasta, kasvaisiko se vaiko ei.
Every ship must sail a world.

ABC
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4112
Liittynyt: To Touko 31, 2007 2:23 am

Viesti Kirjoittaja ABC » Su Helmi 24, 2008 6:20 pm

Tuo stabiilin ja makroskooppisen mustan aukon syntyminen ei itse asiassa edes ole ainoa kauhukuva: LHC:n kokeissa voisi periaatteessa syntyä esimerkiksi nykyistä ainetta stabiilimpaa ainetta, jolloin valtavassa ketjureaktiossa kaikki nykyinen aine alkaisi muuttua noiksi stabiilimmiksi hiukkasiksi.

Myös ns. magneettiset monopolit (vrt. sähköiset varaukset, jotka voivat esiintyä erillään toisistaan, kun taas magneettisessa kappaleessa on aina molemmat navat, vaikka kyseessä on periaatteessa sama l. sähkömagneettinen voima) ovat mahdollisia kokeiden tuotteita. Niitä on arvioitu olevan olemassa maailmankaikkeudessa, mutta niin harvakseltaan, ettei niitä ole vielä havaittu. Syy harvalukuisuuteen löytyy siitä, että niitä oli olemassa ennen maailmankaikkeuden inflaatiolaajenemista, jolloin ne jakautuivat tasaisesti ympäriinsä. Sama universumin faasimuutos, joka aiheutti inflaation, aiheutti myös sähkömagneettisen ja heikon ydinvoiman erkanemisen toisistaan, jonka jälkeen magneettisia monopoleja ei ole enää voinut syntyä. Ongelma syntyy siitä, että nämä magneettiset monopolit voivat katalysoida protonin hajoamisen, eli tehdä selvää atomeista, joista koostumme.

Vielä kolmas vaihtoehto on se, että kaikkeudessa olisikin vallalla jokin erikoinen, epästabiili tyhjiö (tyhjiöllä tarkoitetaan tässä energiatilaa, ei normaalikielen tyhjiötä). Jos nyt jossain päin universumia tämä tyhjiö saisi tilaisuuden alkaa purkautua stabiilimpaan tilaan, voisi se aiheuttaa koko universumin faasimuutoksen, eli tehdä selvää ei vain meistä ja lähiavaruudesta, vaan koko maailmankaikkeudesta saman tien...

Todennäköisyydet näiden katastrofien sattumiseen ovat pieniä, mutta eivät nolla.
Every ship must sail a world.

Herkkis
Wallander
Viestit: 1116
Liittynyt: Ke Huhti 18, 2007 3:07 pm

Viesti Kirjoittaja Herkkis » Su Helmi 24, 2008 11:59 pm

Mutta aikamme suurin profeetta, Stephen Hawking, on jo sepittänyt pelastuksen evankeliumin niinkin aikaisin kuin 1974.

Tuona pelastuksen vuonna Suuri ja Mahtava keksi "Hawking-säteilyn" jota mustat aukot lähettävät. Siksi mustat aukot joita nykyisillä hiukkaskiihdyttimillä voitaisiin teoriassa saada aikaan kuihtuisivat pois kasvamisen sijaan.

Älkää peljätkö, luottakaa Suuren ja Mahtavan sanaan.
I am an African!

ABC
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4112
Liittynyt: To Touko 31, 2007 2:23 am

Viesti Kirjoittaja ABC » Ma Helmi 25, 2008 12:21 am

Joo, meidän kaikkien tähden on syytä toivoa, että Hawking on oikeassa. :D
Every ship must sail a world.

esmes-
Charlien Enkeli
Viestit: 1872
Liittynyt: Ke Tammi 23, 2008 10:28 am

Viesti Kirjoittaja esmes- » Ma Helmi 25, 2008 11:01 am

harmittaa kun menee yli ymmärryksen mun peruskoulutason fysiikan tiedoilla :( mut tosta hawkingista oon nähny pari dokkaria ja netistä oon lukenu sen teorioista. mielenkiintoisia skenaarioita liittyy tohon hiukkaskiihdyttimeen ja vaikken mitenkään matemaattisesti lahjakas olekaan niin pakko yrittää seurata tilannetta :wink:
"Jos jokaisen päivän kadoksissa olleen teinin perään laitettaisiin etsintäpartio, niin sillä saataisiin kyllä koko Suomi harrastamaan ulkoiluliikuntaa ympäri vuorokautisesti". -Sergei

EuroJR
Sherlock Holmes
Viestit: 3380
Liittynyt: Ma Maalis 26, 2007 7:26 pm
Paikkakunta: Costa del Crime

Viesti Kirjoittaja EuroJR » Ma Helmi 25, 2008 4:00 pm

Herkkis kirjoitti:Mutta aikamme suurin profeetta, Stephen Hawking, on jo sepittänyt pelastuksen evankeliumin niinkin aikaisin kuin 1974.

Toivotaan että äijä on oikeassa. Tosin näyttää näillä fyysikoilla ja tutkijoilla aina parin vuoden sisällä heittävän suuret teoriat häränpyllyä. Ensin kerrottiin, että avaruus jatkaa aina vain laajentumistaan vauhti hidastuen. Sitten se olikin "tyhjenevän ilmapallon lailla kokoon luhistuva" tulevaisuudessa. Nyt se sitten laajeneekin kiihtyvällä vauhdilla (inflaatioteoria). Tulee mieleen taloustieteilijät ennen Suomen lamaa....

ExitMundi kirjoitti:In recent years, physicists lifted their eyebrows over dark energy, the Pioneer anomaly, the missing of the Higgs boson, the pentaquark and the suspected drift of the fundamental constants.


Particle accelerators are there to break new ground -- to explore new physics. And the physics science is about to explore, is really new and exotic. Nobody has ever seen a mini black hole. In fact, no one has even the faintest idea how gravity works on very small objects.

Nasse
Alibin satunnaislukija
Viestit: 147
Liittynyt: To Helmi 07, 2008 1:48 am
Paikkakunta: Piilossa

Viesti Kirjoittaja Nasse » Ti Helmi 26, 2008 2:54 am

Mitä?!? Onko maapallo sittenkin pannarin muotoinen? :lol:
Common sense is the set of unexamined prejudices that the mind picks up before the age of 18.
- Albert Einstein

Slarto
Alokas
Viestit: 21
Liittynyt: Su Helmi 24, 2008 8:59 pm

Viesti Kirjoittaja Slarto » Ti Helmi 26, 2008 1:51 pm

Mitä?!? Kuka tietää onko mustia aukkoja edes olemassa. ;-)

Pitihän sitä nyt tännellekin sivulle itsensä rekata parin kuukauden selailun jälkeen : )
First among equals...

EuroJR
Sherlock Holmes
Viestit: 3380
Liittynyt: Ma Maalis 26, 2007 7:26 pm
Paikkakunta: Costa del Crime

Viesti Kirjoittaja EuroJR » Ke Helmi 27, 2008 3:42 pm

Sain tällaisen emailin:
LOPPU ON LÄHELLÄ!

Kiva kun palautit LHC:n mieleeni. En muistanutkaan, että vempele otetaan käyttöön niinkin pian. Se on meinaan siisti peli. Tulossa paljon vastauksia ja lisää kysymyksiä. Odotan innolla.

Ja se maailmanloppu... 1800 luku: Ihminen ei kestä junien epäinhimillistä 30 km/h nopeutta tulematta hulluksi. 1900 luku: Trinity-koe polttaa ilmakehän ja vetypommi fuusioi valtamerten vedyn ja heipparallaa. 2000 luku: musta aukko tulee ja syö... ja tuho on pahojen tiedemiesten syytä... nyyh... leikkivät Jumalaa ja Jumala kostaa! IHAN TOSI!

ENSINNÄKIN... jotta kauhukuva toteutuisi, tulisi syntyvien aukkojen olla stabiileja. Stephen Hawking-nimisen hullun tiedemiehen mukaan mustat aukot kuitenkin säteilevät itsensä tyhjiin... ja sitä nopeammin, mitä pienempiä ne ovat. Toisaalta Hawking on todistetusti epäluotettava: arvostettujen lääkäreiden mukaan hänen olisi jo pitänyt lykätä koiranputkea ainakin 30 vuotta. Pyörätuolissakin se istuu muiden lykittävänä ja näyttää virnuilevan pirullisesti. Kuka nyt tuollaista valevammaista uskoo? SIIS: Mahdollisesti (epätodennäköisesti) syntyvät aukot saattavat (vielä epätodennäköisemmin) olla stabiileja. Oletetaan nyt kuitenkin, että Hawking on laskenut vääääärin....

SEURAUS: Aukon massan tulisi olla ainakin suurempi kuin heliumytimen, jottei se karkaisi avaruuteen. LHC:ssä törmäytetään lyijyioneja, joten tämä ehto täyttynee. Kuitenkin massa jäisi ehkä parin lyijy-ytimen suuruiseksi. Ja vaikka se olisi herneen suuruinen, sillä ei olisi merkitystä, koska: Aukko (edellyttäen, että se syntynsä jälkeen jäisi paikalleen suhteessa kiihdyttimeen ja maahan) putoaisi suoraan kohti maan keskipistettä. Se ei piittaisi ympäröivistä molekyyleistä tuon taivaallista, koska gravitaatio atomitasolla on mitättömän heikko voima. Jotta aukko vaikuttaisi ympäröivään materiaan, sen tulisi osua suoraan atomin ytimeen. Tämän se tekisi vain hieman todennäköisemmin kuin netriino, joita sinunkin lävitsesi vilistää jatkuvasti aikamoinen parvi. (Okei, en ole varma, mutta muistaakseni satoja miljoonia sekunnissa.) No, ohitettuaan maan keskipisteen sen vauhti hidastuisi kunnes se saavuttaisi lähtökorkeutensa. Sitten taas putoamista jne... jatkuvaa poukkoilua ylös ja alas, kunnes... Atomin ydin edessä, ohoi! TÖRMÄYS!!! Paljonko se atomin ytimestä nielaisisi on vaikea kysymys, mutta pahimmassakaan tapauksessa tuskin koko paskaa. JOS niin kuitenkin kävisi, kasvaisi aukon massa ehkä kaksinkertaiseksi. Törmäyksessä sen nopeus kuitenkin laskisi eikä se "seuraavalla kierroksella" enää nousisi yhtä lähelle planeettamme pintaa. Ehkä jo parinsadan miljoonan vuoden päästä se kohtaisi uuden atomin jne... lopulta se jäisi värähtelemään hyvin pieneen avaruuteen planeetan keskipisteen ympärille. Tavallinen aine meinaan IHAN OIKEASTI ON NIIN VITUN HARVAA HÖTÖÄ ettei sen kummempia oireita Gaia-Äidille ilmaantuisi. Jos maan paikalle tässä skenaariossa laitettaisiin neutronitähti, tilanne olisi kokonaan toinen.

Ne BBC:n END:DAY lyhärit olivat kyllä ihan kivoja. Etenkin tsunami ja tulivuori. Alas USA!

Toivottavasti maailmanlopunpelko ei kuitenkaan täysin haihtunut tätä lukiessa. Seuraava uhka vaanii jo nurkan takana...

Patricia C. Itämaa
Charlien Enkeli
Viestit: 1898
Liittynyt: To Elo 02, 2007 10:53 am

Viesti Kirjoittaja Patricia C. Itämaa » Ke Helmi 27, 2008 3:55 pm

Jos loppu on noin lähellä...niin..tässähän on alettava elää kun sika pellossa :lol: :lol: :lol:
Totuus on tarua ihmeellisempää

Vastaa Viestiin