Salo 2017: nuoren naispotilaan kuolemasta ei nostettu syytettä

Tähän osioon onnettomuudet ja muu rikoksiin liittyvä keskustelu.
Avatar
Taakibörsta
Harjunpää
Viestit: 309
Liittynyt: To Touko 11, 2017 3:21 pm

Re: Nuori nainen murhattu sairaalassa

Viesti Kirjoittaja Taakibörsta »

Vaakakuppi alkaa nykyisten keskustelujen pohjalta kääntymään armomurhan puolelle. Vaikeasti kehitysvammainen, parantumassa erittäin vaikeasta sairaudesta, ei pysty ilmaisemaan omaa tahtoaan.. Ja poliisilla on syytä epäillä murhaa, eli tietoa jota ei julkisuuteen ole levitelty. Mutta kuka voisi olla tekijä ja millä motiivilla?

RihNn
Jack Taylor
Viestit: 17
Liittynyt: To Heinä 02, 2020 5:48 pm

Re: Nuori nainen murhattu sairaalassa

Viesti Kirjoittaja RihNn »

Niin. Uutisista ymmärsin, että osa epäillyistä on sairaalan henkilökuntaa, osa joitakin muita henkilöitä. Toivottavasti selviää kuitenkin.

Likeavirgin
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 4632
Liittynyt: Su Huhti 19, 2020 8:18 pm

Re: Nuori nainen murhattu sairaalassa

Viesti Kirjoittaja Likeavirgin »

Taakibörsta kirjoitti:
To Heinä 02, 2020 8:40 pm
Vaakakuppi alkaa nykyisten keskustelujen pohjalta kääntymään armomurhan puolelle. Vaikeasti kehitysvammainen, parantumassa erittäin vaikeasta sairaudesta, ei pysty ilmaisemaan omaa tahtoaan.. Ja poliisilla on syytä epäillä murhaa, eli tietoa jota ei julkisuuteen ole levitelty. Mutta kuka voisi olla tekijä ja millä motiivilla?
Hoitajat sairaalasta, motiivi voisi olla niinkin vaikeasti löydettävä kuin raha jostain suunnasta.

Avatar
dazu
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 4658
Liittynyt: Pe Elo 19, 2011 4:28 pm
Paikkakunta: Tampereen puukotushoodit

Re: Nuori nainen murhattu sairaalassa

Viesti Kirjoittaja dazu »

Taakibörsta kirjoitti:
To Heinä 02, 2020 8:40 pm
Vaakakuppi alkaa nykyisten keskustelujen pohjalta kääntymään armomurhan puolelle. Vaikeasti kehitysvammainen, parantumassa erittäin vaikeasta sairaudesta, ei pysty ilmaisemaan omaa tahtoaan.. Ja poliisilla on syytä epäillä murhaa, eli tietoa jota ei julkisuuteen ole levitelty. Mutta kuka voisi olla tekijä ja millä motiivilla?
Aika selvää on tässä vaiheessa, että kyse ei ole ollut eutanasiasta, koska toipumassa oleva henkilö kyseessä, eikä avustetusta itsemurhasta, koska ei ollut kykeneväinen ilmaisemaan omaa tahtoaan.

Mistä sitten voisi olla kyse... Usein hoitohenkilökunnan tekemissä henkirikoksissa on kyse kaikkivoipaisuuden tavoittelusta. Itse lähtisin etsimään syyllistä vähän vanhemmista ja kokeneemmista hoitajista ja lääkäreistä. Nuorempi tekijä ei toimi tällä tapaa, vaan uhreja löytyy helpohkosti enemmänkin...
Suomen on ottanut otteeseensa USAsta ja Venäjältä johdettu alt-right oikeisto ja USAsta johdettu vihervasemmisto, jotka toteuttavat USAn ja Venäjän sisäpolitiikkaa Suomessa ja ovat näin tehneet Suomesta ks. maiden jatkeen ja vieneet Suomelta itsenäisyyden

vägengara
Hercule Poirotin viikset
Viestit: 103
Liittynyt: Pe Huhti 24, 2020 2:55 pm

Re: Nuori nainen murhattu sairaalassa

Viesti Kirjoittaja vägengara »

Poliisi nuoren naispotilaan murhaepäilyistä Salon sairaalassa: Osa kuulustelu­lausunnoista ristiriidassa muun näytön kanssa

Täysi-ikäisen naispotilaan epäillään joutuneen henkirikoksen uhriksi Salon sairaalassa vappuna 2017. Osa epäillyistä on sairaalan henkilökuntaa.

Poliisi epäilee, että täysi-ikäinen nuori naispotilas on joutunut murhatuksi Salon sairaalassa vappuna 2017.

Poliisin mukaan epäiltynä on henkilöitä, jotka ovat olleet tapahtuma-aikaan paikalla sairaalassa. Poliisi ei kuitenkaan kerro epäiltyjen tarkkaa määrää tai sitä, epäilläänkö jonkun toteuttaneen teon yksin vai onko se mahdollisesti tehty yhteistuumin.

Poliisi on tämän kesän aikana kuulustellut epäiltyjä hoitohenkilökuntaan kuuluvia henkilöitä, osaa useamminkin kuin kerran.

– He ovat olleet yhteistyökykyisiä, ja heidän käytöksessään ei ole ollut moitteen sijaa. Sellainen olo meille on kuitenkin jäänyt, että meille ei ole ihan kaikkea kerrottu, tapauksen tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Juha Kainonen Lounais-Suomen poliisista sanoi Ilta-Sanomille.

Kainonen tarkentaa, että osa epäiltyjen kuulustelulausunnoista on ollut ristiriidassa muun näytön ja poliisin omien tutkimusten kanssa.


– Mehän teemme koko ajan ja olemme tehneet muutakin tutkintaa kuin epäiltyjen kuulustelua. Kuulusteltavalla on oikeus olla hiljaa tai vastaamatta, eikä hänen ole kuulustelussa pakko puhua tottakaan, Kainonen muistuttaa.

Kainonen myös lisää, että epäiltyjen kuulusteluja jatketaan edelleen.

Kaikki epäillyt ovat kiistäneet rikosepäilyt. Kukaan epäillyistä ei myöskään ole ollut pidätettynä tai vangittuna.

Kyseessä on suomalaisessa rikoshistoriassa harvinainen rikosepäily, kun hoitohenkilökuntaan kuuluvien henkilöiden epäillään murhanneen potilaan.

– Joitakin samankaltaisia tapauksia on ollut, mutta kyllä, harvinaisesta rikosepäilystä puhutaan, Kainonen sanoo.

Salon murhaepäilystä kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Tapausta tutkitaan epäiltynä murhana, koska uhri oli poliisin mukaan puolustuskyvyttömässä tilassa.

Helsingin Sanomien mukaan henkirikosta alettiin epäillä vasta reilut puoli vuotta potilaan kuoleman jälkeen, kun oikeuslääketieteellisessä tutkimuksessa potilaasta löydettiin propofoli-nimistä nukutuslääkettä.

– Potilaalle tehtiin kuoleman jälkeen oikeuslääketieteellinen avaus, ja tapaus tuli meidän tutkittavaksemme oikeuslääkärin lausunnon kautta, Kainonen kertoo.

Potilaalle ei ollut sairaalassa tehty sellaisia hoitotoimia, joissa nukutuslääkettä olisi tarvittu.

– Uhri oli ollut kyseisellä osastolla usean päivän ajan ennen menehtymistä. Tällaista ainetta ei ollut tarvittu, Kainonen sanoi.

Kainonen suostuu sanomaan, että potilaan menehtyminen johtui nukutuslääkkeen yliannostuksesta.

– Siinä mielessä kyllä, että potilas oli saanut tappavan annoksen. Nukutuslääkkeen aiheuttamat reaktiot johtivat potilaan kuolemaan, Kainonen myönsi.


Poliisi sai tapauksen tutkittavakseen vasta alkuvuodesta 2018 ja on nyt tutkinut tapausta kaikessa hiljaisuudessa reilun kahden vuoden ajan.

– Omat haasteensa siinä on. Ei voi ihan samalla tehokkuudella suorittaa teknisiä tutkimuksia, ja tietyt havainnot tapahtumapaikalta jäävät huomaamatta, Kainonen mietti.

Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) sairaalajohtaja Petri Virolainen sanoo, ettei voi oikeastaan kommentoida asiaa. Hän toteaa sen olevan poliisin hoidossa. Salon sairaala on osa Tyksiä.

– Emme voi kommentoida siihen paljon mitään. Emmekä edes tiedä kaikkea, mitä poliisi tietää, Virolainen toteaa.

Virolaisen mukaan Tyks sai tiedon asiasta, kun poliisi aloitti tutkinnan. Virolaisen mukaan sairaalassa on tehty omia selvityksiä. Hän ei kuitenkaan avaa, millaisia nämä selvitykset ovat.

– Se tarkoittaa ihan meidän normaaliin työhön liittyviä asioita. Normaalia potilashoidon valvontaa.

Virolaisen mukaan Tyksillä ei ole ”täyttä tietoa” siitä, ketä epäillyt ovat. He eivät myöskään tiedä, montako epäiltyjä on.

– Ei ole tiedossa, että meillä työskentelisi epäilyksen alaisia, Virolainen sanoo.

Virolainen ei usko, että asian julkitulo aiheuttaa uusia toimenpiteitä sairaalassa.

– Aika sen näyttää, hän toteaa.

Valviran ryhmäpäällikkö Kirsi Liukkonen toteaa, ettei voi kommentoida yksittäistä tapausta millään tavalla. Valvira on sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto, joka voi päättää esimerkiksi hoitohenkilökuntaan kohdistuvista ammatinharjoittamisen rajoitustoimista.

Liukkonen suostuu kommentoimaan yleisellä tasolla, miten Valvira toimii tällaisissa tapauksissa. Hän korostaa, ettei poliisilla tai hoitopaikalla ole velvollisuutta ilmoittaa Valviralle vakavasta rikosepäilystä. Oikeus heillä siihen kuitenkin on.

– Poliisi tutkii rikosta, ja Valviran tehtävä on varmistaa potilasturvallisuus. Jos potilasturvallisuus vaarantuu, meillä on mahdollisuus puuttua ammatinharjoittamisoikeuteen. Valvira ei osallistu poliisitutkintaan.

Jos Valvira saa tiedon vakavasta rikoksesta, joka liittyy esimerkiksi ammattitoimintaan, heillä on Liukkosen mukaan hyvin laaja tiedonsaantioikeus. Liukkosen mukaan tieto voi tulla mistä tahansa lähteestä, esimerkiksi medialta.

– Meillä on oikeus saada poliisilta, hoitopaikoista ja työnantajalta selvitykset. Mitkään salassapitosäännökset eivät estä meidän tiedonsaantioikeutta.

Liukkosen mukaan Valviralla on mahdollisuus puuttua hyvinkin nopeasti ammatinharjoittamisoikeuteen, jos ammatinharjoittaminen vaarantaa potilaiden hengen ja terveyden.

– Voimme tehdä myös väliaikaisen turvaamistoimenpiteen, jos se on välttämätöntä potilasturvallisuuden varmistamiseksi.

Hän huomauttaa, että ammatinharjoittamisen rajoittamiseen on oltava aina hyvät perusteet.

– Kyse on perusoikeuteen puuttumisesta.


https://www.is.fi/turun-seutu/art-2000006559578.html

Boldaukset: vägengara


Ei kuoleman aiheuttanut lääkeaine itsestään uhrin elimistöön ole kulkeutunut. Ja vielä sellainen aine jota potilaalla ole ollut "listoilla" :roll:

Avatar
On Anoi Kaa
James Bond (George Lazenby)
Viestit: 11798
Liittynyt: To Kesä 23, 2011 8:04 pm
Paikkakunta: Syvä joki

Re: Nuori nainen murhattu sairaalassa

Viesti Kirjoittaja On Anoi Kaa »

Kyseessä on voinut hyvinkin olla eutanasia vammaisuuden vuoksi. Lain mukaan tämä olisi murha.

Viimeistään tämä mahdollisesti hyvin kieroutunut tapaus osoittaa, että olisi lakimuutoksen paikka eli lakiin selvä kielto kaikelle hienovaraiselle salamurhailulle ja ainoastaan kunnon murhat isoteräistä puukkoa tai haulikkoa käyttäen tulisi sallia. Toki sallittakoot isokaliiberiset luotiaseet, mutta ei ainakaan 22:lla tehtyjä tulisi sallia, koska hiusrajan yläpuolelle ammuttuna voisi mennä sairastapauksena ilman ulostuloaukkoa, kuten pikkuluodille usein käy. Vaivihkaisuussyistä myös filerointiveitsellä kaulaan pistämällä tehdyt murhat tulee lailla kiellettävän, sillä kokemuksen perusteella näitäkään ei murhiksi välillä havaita.

Hanskoille käyttökielto tekijälle, mutta murhan jälkeen oksentamispakko (tutkijaystävällistä).
Ironiainjektio: Mitä enemmän injektiot, sitä enemmän infektoit (tuore tutkimus). Tästä syystä virustaudit ja syövät saavat usein vallan boostaamisen jälkeen. Olkaa viisaita ja pysähtykää hetkeksi.

Avatar
Kalle-Ville
Axel Foley
Viestit: 2441
Liittynyt: To Tammi 17, 2008 5:48 pm

Re: Nuori nainen murhattu sairaalassa

Viesti Kirjoittaja Kalle-Ville »

Taakibörsta kirjoitti:
To Heinä 02, 2020 5:50 pm
Naisella ei varmaankaan ollut kovin suurta elinajan odotetta muutenkaan koska asia paljastui vasta puolen vuoden jälkeen, eikä heti tutkittu henkirikoksena. Voisiko kyseessä olla vaikka hoitohenkilökunnan virhe, ollaan annettu jostain syystä vahingossa väärää lääkettä.
Varmaankin kova puute patologeista, siitä seuraava patologien hirmuinen työtaakka ja pitkät tutkimusjonot. Ei ole kovin pitkään, kun eläkkeellä oleva sairaanhoitaja tunnusti puukottaneensa naapurinsa, joka oli oikeuslääketieteellisessä kuolemansyyntutkinnassa mennyt sairaskohtaukseen kuolleena, kun edes puukonpistoa ei kaulasta havaittu.

No ruumis ylös haudasta ja uusi kierros patologilla, jolloin kaulasta löytyikin se puukonpisto, minkä jälkeen eläkkellä oleva sairaanhoitajamies tuomittiin taposta. Ja tämä on aivan tuore tuomio, kuluneen vuoden aikana langetettu.
Suomen kansalaiset ovat muka tasa-arvoisia ja yhdenvertaisia lain edessä, mutta toisilla meistä tätä tasa-arvoisuutta ja yhdenvertaisuutta on jostakin syystä kuitenkin enemmän kuin muilla.

vägengara
Hercule Poirotin viikset
Viestit: 103
Liittynyt: Pe Huhti 24, 2020 2:55 pm

Re: Nuori nainen murhattu sairaalassa

Viesti Kirjoittaja vägengara »

On Anoi Kaa kirjoitti:
To Heinä 02, 2020 9:11 pm
mutta ei ainakaan 22:lla tehtyjä tulisi sallia, koska hiusrajan yläpuolelle ammuttuna voisi mennä sairastapauksena ilman ulostuloaukkoa, kuten pikkuluodille usein käy.
Joskus käy sellainen onnenkantamoinen, että luoti pääsee bonus leveleille. Ja voi veljet sitä raivoisaa bin ball tyylistä kimpoilua luusta luuhun. Silloin repeilee kunnolla sisäelimet lunastukseen tuon säälittävän luodin toimesta.

Aikoinaan taisi olla eniten salamurhissa käytetty kaliperi, tuskin on sitä enää.

Kaksikakkoset ei jatkoon.

Joo, joo hiema OT. :oops:

khl
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1382
Liittynyt: La Syys 19, 2015 5:30 pm

Re: Nuori nainen murhattu sairaalassa

Viesti Kirjoittaja khl »

RihNn kirjoitti:
To Heinä 02, 2020 8:45 pm
Niin. Uutisista ymmärsin, että osa epäillyistä on sairaalan henkilökuntaa, osa joitakin muita henkilöitä. Toivottavasti selviää kuitenkin.
Omaiset ja henkilökunta?

VastarannanKiiski
Axel Foley
Viestit: 2438
Liittynyt: La Helmi 08, 2020 6:24 pm

Re: Nuori nainen murhattu sairaalassa

Viesti Kirjoittaja VastarannanKiiski »

Tuli mieleen sekin vaihtoehto, että kyseessä olisi puhdas vahinko ja sen peittely. Vaikkapa tehty virhe siinä, että lääkitystä on hoitanut henkilövajeen takia epäpätevä henkilö, harjoittelija tai laitosapulainen, joka on antanut väärää lääkettä. Tätä salailtaisiin, ettei käskyn antanut hoitaja joudu vastuuseen.
Tai olisiko lääkevaraston hoidossa ollut puutteita? Vaikkapa sekaisuutta tai hävitettäviä lääkkeitä samassa kaapissa ja tapahtunut joku erehdys? Eikö jossain labrassa vähemmän kokenut hoitaja käyttänyt näytteenotossa käytettyjä välineitä, joita oli kerätty vääräntyyppiseen astiaan? Vielä jos on kielitaidon vajavuutta, vahinkoja saattaa sattua.
Näitä vahinkoja, laiminlyöntejä tai ohjauksen puutetta peitellään ja vastuuta pakoillaan kuten siinä mummon paistaminen saunassa -keississäkin.

Tietysti tässä vaiheessa epäillään murhaa, mutta voisiko se osoittautua turhaksi?
Yksittäisen henkilökuntaan kuuluvan ihmisen tekemänä sitä helpommin pitäisi mahdollisena, mutta että useampi olisi osallinen tai muut suojelisivat yhtä murhan tehnyttä tuntuu aika oudolta. Miksi muut haluaisivat, että murhaaja saa jatkaa työkaverina vapaalla jalalla? Kenellä olisi rahaakaan maksaa monta hiljaiseksi?

Olikohan uhri varakas? Perinyt jotain ja kuka hänet on perinyt eli hyötynyt uhrin kuolemasta? Entä iuhrin vanhemmat, elossa ja varakkaita ja mahdollisesti halusivat eroon kallista yksityisen hoitokodin maksuista, jos uhri olisi sellaisessa asunut? Jos nainen on murhattu, syyllisen luulisi löytyvän tältä suunnalta.

lammas1
Martin Beck
Viestit: 769
Liittynyt: Pe Loka 31, 2014 11:36 am

Re: Nuori nainen murhattu sairaalassa

Viesti Kirjoittaja lammas1 »

Jospa omaiset on hoitohenkilökunnan kanssa miettineet, että eivät jaksa enää. Ehkä aatelleet myös, ettei uhri jaksa jos tulee vielä uusia sairauksia. Taloustilannekkin voinut olla syynä. Siinä on sitten vähäniikun yhteistuumin hoidettu eutanaasia, mutta joku on ollut ruumiinavauksessa valpas ja huomannut. Sitten on tehty toinen avaus ja nukutusaine löydetty.
Poliisille si varmasti kerrota sitä kohtaa, että asia on tehty näin. Epäiltynä varmasti kaikki työvuorossa olleet, vaikkeivat suoraan tehneetkään mitään. Mutta kyllähän huomanneet varmasti jotain olevan meneillään.

Hansen
Aloitteleva Besserwisser
Viestit: 10
Liittynyt: To Heinä 02, 2020 10:16 pm

Re: Nuori nainen murhattu sairaalassa

Viesti Kirjoittaja Hansen »

Lily O. kirjoitti:
To Heinä 02, 2020 6:54 pm

Veikkaisin, että yksi syy miksi puhutaan monikosta, on se, että tälläisiä lääkkeitä ei vain haeta ja tuikita menemään, vaan näistä on kirjanpito. Tai ei ainakaan näin pitäisi tehdä.

Ko. lääkeaine ei kuulu minun oikeuksiin, mutta jo pelkästään kipulääkkeiden kanssa merkitään lääkepurkin tiedot, paljonko ainetta on, paljonko otetaan ja mitä siitä jää. Toinen tarkistaa tämän ja molemmat allekirjoittaa. Kun lääke joko loppuu tai sen käyttö lopetetaan, lääkäri tarkistaa tiedot ja kuittaa.
Näitä lääkkeitä ei saa tuhota tai palauttaa ennen tätä.

Sairaaloissahan on sähköiset lääkekaapit, jonne kirjautuu kaikki avanneet.
Tämä ei ole kyllä aivan näinkään. Ensinnäkään älylääkekaappeja ei ole läheskään kaikkialla käytössä. Uusimmissa rakennuksissa usein, muttei sillonkaan automaationa joka osastolla, saatika sitten vanhemmissa rakennuksissa. Lisäksi lääkkeitä saa muutoinkin kuin hakemalla oman osaston lääkekaapeilta. N-lääkekaapille on varmasti pääsääntöisesti vanhoissakin tiloissa kulunvalvonta, mutta kun ei tämä ole N-lääke.

Toisekseen, propofoli ei ole kulutuskorttilääke. Ei kuulu N-lääkkeisiin ja muiden lääkkeiden kulutuskorttiseuranta ei ole mikään rutiini. Propofolia ei toki joka paikassa ole saatavilla, mutta uutisessa ei millään tavalla kerrota mistä osastosta on ollut kyse. Itsekin olen työssäni propofolia käsitellyt ilman että tästä on jäänyt mitään merkintää minkään valtakunnan valvontajärjestelmiin - sen sijaan lääke on kirjattu asianmukaisesti potilasasiakirjoihin.

Lääkkeeseen käsiksi pääsy ei siis ole välttämättä ollenkaan relevantti seikka.

Propofolia on kuitenkin vaikea antaa kenellekään vahingossa. Lääkettä on rajatuissa paikoissa, pääasiassa leikkurissa ja teholla. Vahinko voisi sattua jos lääke olisi vedetty jo ruiskuun ja esimerkiksi lääketarra olisi mennyt väärään ruiskuun tai ruisku olisikin jäänyt merkitsemättä. Muutoin varsin epätodennäköinen vahinko. Lisäksi propofoli on lähes valkoista, toisin kuin useimmat lääkkeet.

Varsin vaikeaa saada käsitystä mitä tässä on oikeasti voinut tapahtua, jotenkin tahallisuutta on vaan vaikea uskoa, lienee kuuluu ihmisluonteeseen.

phonyjoker
Harjunpää
Viestit: 345
Liittynyt: Pe Joulu 14, 2018 9:21 pm

Re: Nuori nainen murhattu sairaalassa

Viesti Kirjoittaja phonyjoker »

Jospa omaiset on hoitohenkilökunnan kanssa miettineet, että eivät jaksa enää. Ehkä aatelleet myös, ettei uhri jaksa jos tulee vielä uusia sairauksia. Taloustilannekkin voinut olla syynä. Siinä on sitten vähäniikun yhteistuumin hoidettu eutanaasia, mutta joku on ollut ruumiinavauksessa valpas ja huomannut. Sitten on tehty toinen avaus ja nukutusaine löydetty.
No jopas tarinan keksit :shock: Mielestäni tällainen kuulostaa todella törkeän murhan suunnittelulta. Olen myös varma, ettei tämä tapaus edennyt näin. Sairaaloissahan on valvontakamerat. Onkohan tarkistettu?

OscM
Poliisikoira Rex
Viestit: 266
Liittynyt: Su Maalis 06, 2016 10:34 pm

Re: Nuori nainen murhattu sairaalassa

Viesti Kirjoittaja OscM »

Iltalehdestä uusin juttu:

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/7b84 ... 93ff69e33b
Salon epäilty sairaalamurhaaja saattaa työskennellä potilaiden parissa edelleen – poliisi: ”Mahdollista se on”

Tänään klo 22:56
Poliisi ei puutu sairaalan toimintaan ja sairaala ei puutu poliisin toimintaan. Poliisi ei kuitenkaan epäile uuden henkirikoksen mahdollisuutta.

Nuori naispotilas kuoli Tyksin sairaalassa Salossa huhtikuussa 2017. Vuonna 2018 poliisi sai tietää, että puolustuskyvyttömän naisen kuolemaan on liittynyt mahdollisesti henkirikos. Oikeuslääkäri oli löytänyt kuolemansyyntutkinnan yhteydessä naisen elimistöstä lääkeainetta, jota ei voinut perustella hoidolla.

Lounais-Suomen poliisilaitos tutkii asiaa nyt murhana.

Tutkinnanjohtaja rikosylikomisario Juha Kainonen kommentoi Iltalehdelle, että osa epäillyistä on sairaalan henkilökuntaa. Epäiltyjä on suurempi joukko, eikä heidän laskemiseen riitä yhden käden sormet. Tarkkaa määrää ei ole kerrottu.

– Meillä on epäiltyjen joukko, jota on kuulusteltu epäillyn asemassa. Tästä joukosta osa on ollut silloin työtehtävissä. Eli tiettyjä henkilöitä on syytä epäillä siksi, että he ovat olleet sairaalassa tiettyyn aikaan paikalla.

Kaikki epäillyt ovat kiistäneet rikosepäilyt. Poliisi epäilee, että kyseessä on ollut yksittäinen teko. On kuitenkin mahdollista, että epäilty sairaalamurhaaja työskentelee potilaiden parissa edelleen.

– Mahdollista se on. Käsitykseni mukaan osalla työsuhde jatkuu samaan sairaalaan, Kainonen sanoo.

Ei päätöksiä sairaalassa

Tyksin sairaalajohtaja Petri Virolainen kommentoi Iltalehdelle aiemmin, että murhatutkinta ei ole vaikuttanut sairaalan toimintaan. Sairaala ei puutu poliisin tutkintaan. Virolaisen mukaan Tyksillä ei tiedetä täysin, keitä epäillyt ovat. Tutkinta ei siis ole johtanut toimenpiteisiin.

Juha Kainonen puolestaan sanoo, että poliisi ei puutu sairaalan toimintaan. Potilasturvallisuus on sairaalan ja Valviran harkittava asia.

– En osaa sairaalan puolesta sanoa, millä tasolla siellä tieto liikkuu. Tietyllä tasolla se (epäillyt) on varmasti tiedossa. En osaa kuitenkaan sanoa, miten tarkat tiedot esimerkiksi ylimmällä johdolla on tai pitäisikö heillä niitä ylipäätään olla. Päätöksiä voidaan tehdä jollain muulla tasolla.

Poliisi antaa sairaalalle tiedot rikosepäilystä. Kainosen mukaan on kuitenkin paljon tietoa, jota ei tutkinnallisista syistä anneta poliisin ulkopuolelle. Poliisi voi antaa sairaalalle lisätietoja, mikäli sairaala niitä haluaa esimerkiksi potilasturvallisuuden vuoksi.

Kainonen huomauttaa, että ”syytä epäillä” -kynnys on yleisesti melko alhainen. Usein tutkinnan tietyssä vaiheessa epäiltyjen joukko on tietyn kokoinen ja se mahdollisesti pienenee. Vaikka ihminen olisi aluksi epäillyn asemassa, hänellä ei ole välttämättä mitään tekemistä rikoksen kanssa.

– Jos tähän lopputulokseen päädytään henkilön osalta, se ei potilasturvallisuuteen vaikuta. Sitä ei pystytä tietenkään täysin poissulkemaan, etteikö sillä olisi vaikutusta sitten sen tietyn epäillyn osalta.

Motiivi yhä auki

Juha Kainonen kuitenkin korostaa, että mikään ei viittaa siihen, että sairaalassa olisi kohonnut mahdollisuus uuteen rikokseen. Jos sellainen epäily olisi, poliisi ryhtyisi tietenkin toimiin rikoksen estämiseksi.

Ketään ei ole kiinniotettu, pidätetty tai vangittu tapauksen vuoksi. Poliisin mukaan kaikkia epäiltyjä on kuultu ja osaa useampaan kertaan. Kainosen mukaan kierros jatkuu.

Poliisilla ei ole vielä tietoa motiivista. Kainonen kuitenkin sanoo, että joihinkin epäiltyihin kohdistuu ”vahvempaa indikaatiota” siitä, että heihin pitäisi keskittyä tutkinnassa enemmän.

Epäiltyjen joukko on laaja, eikä poliisi ole vielä pystynyt sulkemaan ihmisiä tutkinnan ulkopuolelle. Mikäli sairaala haluaisi siirtää potilasturvallisuuden vuoksi työntekijöitä pois potilaiden parista, se joutuisi siirtämään tässä vaiheessa kaikki epäillyt.
– Meidän esitutkintamme ja potilasturvallisuus eivät kulje kaikilta osin käsi kädessä, Kainonen sanoo.

Hansen
Aloitteleva Besserwisser
Viestit: 10
Liittynyt: To Heinä 02, 2020 10:16 pm

Re: Nuori nainen murhattu sairaalassa

Viesti Kirjoittaja Hansen »

phonyjoker kirjoitti:
To Heinä 02, 2020 11:36 pm
Sairaaloissahan on valvontakamerat. Onkohan tarkistettu?
Taas päästään siihen, että riippuu sairaalasta. Kaikista kuvista päätellen tämä kyseinen sairaala on vanha, kameroita ei välttämättä ole juurikaan - mutta aivan varmasti tarkistettu on mitä voidaan. Nykyisessä työpaikassani on kameroita siten, että pystyy kyllä näkemään ketä milloinkin esimerkiksi potilashuoneissa käy. Potilashuoneissa ei kameroita tietenkään ole. Sen sijaan edellisessä työpaikassani kameroita oli ainoastaan psykiatrian ja päivystyksen tiloissa sekä piha-alueella.

Kyllähän asia varmaan on niin, että epäillyt ovat hoitajia, mahdollisesti joku lääkäri ja omaiset, mikäli sellaisia on potilasta käynyt tapaamassa. Omaiset eivät puolestaan pääse ko. lääkkeeseen käsiksi elleivät ole alalla, luulisin että lääkettä käytetään myös eläimillä?

Sitä jäin kyllä pohtimaan, että oliko kuolema kuitenkin tulkittavissa odottamattomaksi kun on tehty oikeuslääketieteellinen tutkimus? Vai tuliko jostain syystä jollekkin epäilys, jonka perusteella edettiin tutkimaan näin?

Vastaa Viestiin