Hangon veneturma - Poker run päättyi katastrofiin

Tähän osioon onnettomuudet ja muu rikoksiin liittyvä keskustelu.
Calabash
Roger Murtaugh
Viestit: 877
Liittynyt: To Heinä 09, 2015 2:54 pm

Re: Poker run päättyi katastrofiin.

Viesti Kirjoittaja Calabash »

khl kirjoitti: Ma Elo 10, 2020 12:42 am Otkesin mukaan tässä vaiheessa näyttää siltä, että läheltä maaliviivaa liikkeelle lähtenyt vene jätti peräänsä peräaallon nopeusajoväylälle. Samaan aikaan kisavene lähestyi maalialuetta kovalla vauhdilla.

Kisavene osui sivullisen veneen peräaaltoon ja samalla sen suunta muuttui kohti nopeuasajoväylän pohjoispuolen yleisöveneitä. Pian tämän jälkeen kisavene osui huviveneen kylkeen, jossa oli neljä ihmistä.
Näin siinä kävi. Maalialueen sijasta voi ehkä kuitenkin puhua nopeuden mittauspisteestä, johon Cat oli tulossa ja laittoi tietysti puita uuniin, kuten pitikin. Eikä yksikään katsoja ollut radalla, vaan peräaallosta Cat muutti suuntaa ja ajatutui väylältä ulos. Olisi voinut osua mihin tahansa muistakin veneistä. Nyt osui tähän.

Jäi sitten koulu aloittamatta pojalta. Omaisille ja luokkatoverille rankkaa ja myös kaikille osallisille.

Katsojaveneiden etäisyydet ovat lähimmillään 10-15 metriä poijuilta. Siellä oli myös valvontaa, että veneet eivät ole radalla.

Käytännössä tämän reitinvalinnan tällä hetkellä valinnut toinen vene heitti Catin katsomoon. Miksi niin pääsi käymään, miksi se lähti 150 m ennen mittauspistettä toisen eteen, selvinnee kun järjestäjien antamat ohjeet, aikataulut ja veneilijöiden toiminta rekonstruoidaan.

Muuta en tästä enää kommentoi. Tutkimus jatkaa polkuaan, ja toivottavasti sillä on jotain vaikutusta tulevaisuudessa. Tällaisia pitää kyetä järjestämään, mutta osallistujien ja järjestäjän taholta systeemi on saatava pitävämmäksi.
Cassandra
Rico Tubbs
Viestit: 1267
Liittynyt: La Helmi 07, 2009 4:40 pm

Re: Poker run päättyi katastrofiin.

Viesti Kirjoittaja Cassandra »

Calabash kirjoitti: Ma Elo 10, 2020 9:26 am Jäi sitten koulu aloittamatta pojalta.
Virallisissa uutisissa uhrin sukupuolta ei ole mainittu, mutta keskustelupalstoilla kerrotaan uhrin olleen vuonna 2007 syntynyt tyttö. Onko sinulla varmaa tietoa siitä, että kyseessä onkin poika? Vai onko kyseessä stereotypiaan perustuva oletus?
damfin
James Bond (David Niven)
Viestit: 10630
Liittynyt: Ke Elo 10, 2011 1:04 am

Re: Poker run päättyi katastrofiin.

Viesti Kirjoittaja damfin »

Nythän tuolta jo kerrotaan että kaikki piti olla järjestelyjen puolesta ihan ok, nopeuden mittauspaikka merkitty kahdella poijulla, ja jopa rajavartioston kumiveneitä vahtimassa ettei ihmisiä mene väylällä, mutta sitten sieltä joku älypää kuitenkin päätti vetäistä jostain välistä järjestyksestä poiketen sinne väylällä... oliko sitten ihan huumorimielessä päättänyt oikaista jonkin osuuden reitistä, ja pyyhkäistä täydellä kaasulla fountainillaan maaliin tuulettamaan kuinka nopeasti veti reitin lävitse vai mikä lie oli tuon ääliömäisen päähänpiston takana.

iltasanomilla jonkinlainen kooste tämänhetkisistä tiedoista:
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006597040.html
B€st
Olivia Benson
Viestit: 720
Liittynyt: Ke Tammi 29, 2020 9:58 am

Re: Poker run päättyi katastrofiin.

Viesti Kirjoittaja B€st »

cossu2 kirjoitti: La Elo 08, 2020 8:16 pm Mtv näemmä jo julkaisi silminnäkijöiden haastattelut, jossa katsoja hänen mukaan ajautui alle.

Itse olen ollut monesti mukana c luokan ofshore kisoissa turvaveneenä sammakolla tai ilman ja ei siellä kyllä ketään päästetä likimainkaan ajoväylä. Tarvittaessa vaikka kiilataan pois ja jetit tietty nopeampina apuna.

Vissi visio on että kyllä tämä vielä järjestäjän niskaan kaatuu ja pahasti.
Järjestäjän ja reitille ajaneen ulkopuolisen veneen, jos se oli joku Poker Run -osallistuja, joka halusi vähän showta rynnimällä sinne sekaan. Eivät selviä sakoilla.

Itse olen ollut aika monessa venekilpailussa katsojan roolissa niin maissa kuin veneissäkin sekä Suomessa että ulkomaillakin ihan mm-tasoa myöten, eikä missään katsojaveneitä ole ollut noin lähellä. Se on aivan älytöntä, mitä Sami Seliö esim. lehdessä sanoi, että muuallakin tuo Poker Run järjestetään noin. Se on ihan sama, miten järjestetään, turvaetäisyydet ovat silti liian pienet - varsinkin kun kuskit ovat maallikoita eli ajotaidot eivät ole kilpakuljettajien luokkaa. Ihmettelen muutenkin sitä, että ajavat ilman kypäröitä ja joka veneessä on jotain bonusporukkaa takapenkillä, vaikka nopeissa veneissä ei pitäisi olla kuin kuljettaja ja navigoija. Itse kun olen ajanut venettä, niin joka kerta jos kyydissä on ollut jotain ylimääräisiä henkilöitä, se on häirinnyt keskittymistä ajosuoritukseen. Kun ajetaan kovaa, on oikeastaan kolme asiaa, mihin pitää keskittyä eli suunnistaminen, mikä pitää mukanaan väylämerkit ja toiseksi, siihen, että latu on ns. vapaa eli ei tule vaaratilanteita muiden vesilläliikkujien kanssa ja kolmas olennainen asia on merenpinnan havainnointi aaltojen suhteen. Pitää ottaa kaasua pois, jos on tulossa joku aalto, mistä saattaa lähteä ilmaan.

Jos minä olisin järjestänyt tuon tapahtuman, en olisi sallinnut rannassa olevien katsojien ja kisareitin väliin katsojaveneitä. Ne veneet olisi pitänyt olla vain eteläpuolella ja isommat turvavälit. Jotenkin pöyristyttävää sekin, että joku mies vie perheensä pienellä purtilolla, joka on musta ja matala eli sitä ei edes näe, niin lähelle ajoreittiä. Kun katsoi sen yhden videon, pystyi havaitsemaan sijainnin olleet aivan liian lähellä ajoreittiä. Jossain sanottiin, että se on ehkä ajautunut sinne. No haloo, kone pitää olla veneessä käynnissä, jotta veneen sijaintiin voi vaikuttaa aallokossa. Ei siellä olla mitään kaarnalaivan kuljettajia kuten jossain mikki hiiri -elokuvassa, vaan koneella voi pelata koko ajan ja pitää oma vene turvallisessa paikassa suhteessa reittiin ja muihin katsojaveneisiin.
Roopeli
Susikoski
Viestit: 46
Liittynyt: Ma Elo 21, 2017 4:21 pm

Re: Poker run päättyi katastrofiin.

Viesti Kirjoittaja Roopeli »

:twisted:
phonyjoker kirjoitti: Su Elo 09, 2020 7:05 pm Osaako kukaan muuten kertoa, että oliko näillä katselijoilla pelastusliivit? Mietin vain, että oliko kuolinsyy mahdollisesti törmäyksestä aiheutuneet vammat vai hukkuminen
Luoja, mitä luulet?! Tuskin mitkään pelastusliivit on auttanut jos niillä vauhdeilla törmätään
Hermione
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5039
Liittynyt: Ma Kesä 22, 2020 6:38 pm

Re: Poker run päättyi katastrofiin.

Viesti Kirjoittaja Hermione »

Roopeli kirjoitti: Ma Elo 10, 2020 11:14 am :twisted:
phonyjoker kirjoitti: Su Elo 09, 2020 7:05 pm Osaako kukaan muuten kertoa, että oliko näillä katselijoilla pelastusliivit? Mietin vain, että oliko kuolinsyy mahdollisesti törmäyksestä aiheutuneet vammat vai hukkuminen
Luoja, mitä luulet?! Tuskin mitkään pelastusliivit on auttanut jos niillä vauhdeilla törmätään
Niinpä.mahdollinen kuolinsyy voi olla vakavat kallo-, ranka- ja sisäelinvauriot kun parin tonnin painoinen vene hyökkää niskaan mahdollisesti yli 100 km/h nopeudella. Ei auta pelastusliivit tai edes kypärä.
B€st
Olivia Benson
Viestit: 720
Liittynyt: Ke Tammi 29, 2020 9:58 am

Re: Poker run päättyi katastrofiin.

Viesti Kirjoittaja B€st »

kurkiaura kirjoitti: Su Elo 09, 2020 11:01 pm Kilpailuveneissä on aina vähintään 2 henkilöä kuljettaja/kippari ja navigaattori/tähystäjä Poker Runin sääntöjen mukaan. Tuohan on ihan normaali kokoonpano, kun ajetaan off shore tyyppistä kisaa, rataveneily sitten erikseen. Lisäksi pitää olla ns. tappokatkaisin. Jalkakaasuhan noissa, ei käsikaasu. Noissa vauhdeissa tähystäjän rooli on jopa kuskia tärkeämpi ja yhteistyön pitäisi pelata saumattomasti.
veneissä on yleensä käsikaasu, joka toimii portaittain. Toinen vipu on vaihde ja toinen kaasu. Ne ovat hyvin herkkiä ja helppo käyttää kelissäkin. Ei tule sellaista tilannetta, että vahingossa menisi liikaa kaasua kuten jossain mökkiveneessä. Bolsteristuimien takia tuollaisissa huvivenetyyppisissä yleensä seistään, eikä istuta.

Osassa nopeista veneistä ratin paikkaa voi vaihtaa, sillä oikeissa offshorekisaveneissähän se, joka hoitaa navigoinnin, myöskin ohjaa venettä ja toinen henkilö hoitaa kaasun ja trimmit. Niiden veneiden jopa siviiliversiot voivat kulkea lähemmäs 200 mls/h. Jopa kovempaa kuin varsinaiset kisaveneet, koska kilpailuluokissa moottoreiden tehoja on rajoitettu.
xxyy
Hercule Poirotin viikset
Viestit: 100
Liittynyt: Ma Heinä 20, 2020 10:26 am

Re: Poker run päättyi katastrofiin.

Viesti Kirjoittaja xxyy »

Kyllä mun mielestä katan kuski ei ollut 100 fokus päällä,jos tollasilla vauheilla ajellaan ja paljon muita lähistöllä,niin sillon pitää katse olla koko ajan eteen,jos ois ollu,niin olisi nähnyt meren muodon,tohon ei voi ajaa ja kaasu nollaan heti ja jos esim.kääntää päätä ja kattoo sivulle tai vilasee jotain mittaria,niin siinä ajassa voi tulla moka ja näkee ongelman liian myöhään.
ässähai
Adrian Monk
Viestit: 2912
Liittynyt: Pe Heinä 03, 2020 9:48 pm
Paikkakunta: Haihiha

Re: Poker run päättyi katastrofiin.

Viesti Kirjoittaja ässähai »

Tsekkailin youtube-videoita eri maissa järjestetyistä poker run -tapahtumista. Melkoisen karmivaa katsottavaa pelkästään ruudultakin. Selvästi videomateriaaliksi halutuissa otoksissa meno näytti siltäkin kuin pokerrunnilaiset olisivat hakeneet lisänäyttävyyttä lennokkaaseen vauhtiinsa kaveriveneen aiheuttamien aaltojen avulla. Tämä on tulkintani, olen pelkkä matkustaja merellä.
"Suomen talous on ollut miinuksella 15 vuotta – mistä julkisen talouden ahdinko oikein johtuu?" Niin justiinsa - mistäköhän. Juujuu ja jepjep... joku veljenpojista tiesi ajoissa mitä tiesi. Mutta kuunteliko kukaan.
xxyy
Hercule Poirotin viikset
Viestit: 100
Liittynyt: Ma Heinä 20, 2020 10:26 am

Re: Poker run päättyi katastrofiin.

Viesti Kirjoittaja xxyy »

xxyy kirjoitti: Ma Elo 10, 2020 12:54 pm Kyllä mun mielestä katan kuski ei ollut 100 fokus päällä,jos tollasilla vauheilla ajellaan ja paljon muita lähistöllä,niin sillon pitää katse olla koko ajan eteen,jos ois ollu,niin olisi nähnyt meren muodon,tohon ei voi ajaa ja kaasu nollaan heti ja jos esim.kääntää päätä ja kattoo sivulle tai vilasee jotain mittaria,niin siinä ajassa voi tulla moka ja näkee ongelman liian myöhään.
Tässä pätkässä näkyy ihan selvästi,että kuskilla oli aikaa aika reilusti,heti kun kata näkyy,niin kuskin pitäs nähä ja tajuta,että nyt kaasu pois,ois säästynny ikävyydet,miksi tahallaan sumutetaan video,niin en tiedä.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006597276.html
Sverdlov
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1403
Liittynyt: Pe Marras 11, 2016 9:28 am

Re: Poker run päättyi katastrofiin.

Viesti Kirjoittaja Sverdlov »

B€st kirjoitti: Ma Elo 10, 2020 12:39 pm
kurkiaura kirjoitti: Su Elo 09, 2020 11:01 pm Kilpailuveneissä on aina vähintään 2 henkilöä kuljettaja/kippari ja navigaattori/tähystäjä Poker Runin sääntöjen mukaan. Tuohan on ihan normaali kokoonpano, kun ajetaan off shore tyyppistä kisaa, rataveneily sitten erikseen. Lisäksi pitää olla ns. tappokatkaisin. Jalkakaasuhan noissa, ei käsikaasu. Noissa vauhdeissa tähystäjän rooli on jopa kuskia tärkeämpi ja yhteistyön pitäisi pelata saumattomasti.
veneissä on yleensä käsikaasu, joka toimii portaittain. Toinen vipu on vaihde ja toinen kaasu. Ne ovat hyvin herkkiä ja helppo käyttää kelissäkin. Ei tule sellaista tilannetta, että vahingossa menisi liikaa kaasua kuten jossain mökkiveneessä. Bolsteristuimien takia tuollaisissa huvivenetyyppisissä yleensä seistään, eikä istuta.

Osassa nopeista veneistä ratin paikkaa voi vaihtaa, sillä oikeissa offshorekisaveneissähän se, joka hoitaa navigoinnin, myöskin ohjaa venettä ja toinen henkilö hoitaa kaasun ja trimmit. Niiden veneiden jopa siviiliversiot voivat kulkea lähemmäs 200 mls/h. Jopa kovempaa kuin varsinaiset kisaveneet, koska kilpailuluokissa moottoreiden tehoja on rajoitettu.
mls/h?
Anteeksi nimimerkkini, mutta en tiedä mihin päin sen pitäisi viitata?
Kummisetä
Jessica Fletcher
Viestit: 3247
Liittynyt: Ma Joulu 16, 2019 4:52 pm

Re: Poker run päättyi katastrofiin.

Viesti Kirjoittaja Kummisetä »

Sverdlov kirjoitti: Ma Elo 10, 2020 2:20 pm mls/h?
miles per hour = mailia tunnissa
1 maili = 1609,3 metriä
qurqo kirjoitti: To Loka 26, 2023 9:01 pm Ei renkaat mustaa piirrä, kuin lukkiutuneena.
:mrgreen:
Cassandra
Rico Tubbs
Viestit: 1267
Liittynyt: La Helmi 07, 2009 4:40 pm

Re: Poker run päättyi katastrofiin.

Viesti Kirjoittaja Cassandra »

Kummisetä kirjoitti: Ma Elo 10, 2020 2:51 pm
Sverdlov kirjoitti: Ma Elo 10, 2020 2:20 pm mls/h?
miles per hour = mailia tunnissa
1 maili = 1609,3 metriä
Oikea ja tutumpi lyhenne on mph.
Avatar
On Anoi Kaa
James Bond (George Lazenby)
Viestit: 11798
Liittynyt: To Kesä 23, 2011 8:04 pm
Paikkakunta: Syvä joki

Re: Hangon veneturma - Poker run päättyi katastrofiin

Viesti Kirjoittaja On Anoi Kaa »

^ Jep, samaan olin vastaamassa ja vastaan.
Nopeuden yksikkö maalla maileina on mph. Sitten on merimaili (mpk), jonka nopeusyksikkö solmu, mikä ulkomaan kielellä knot (kn). Eivät SI-yksiköitä ja nämä omat sovellukset kuten mls/h ovat omiaan pelkästään sotkemaan, kun ei voi olla varma. Paras viritys oli jossain uutisessa käytetty solmua tunnissa (kn/h), mikä on tietysti kiihtyvyyden, eikä nopeuden yksikkö!

Tiedän, että Sverdlov tuntee yksiköt ja siksi halusi tarkennusta.
Ironiainjektio: Mitä enemmän injektiot, sitä enemmän infektoit (tuore tutkimus). Tästä syystä virustaudit ja syövät saavat usein vallan boostaamisen jälkeen. Olkaa viisaita ja pysähtykää hetkeksi.
RoteAF
Lauri Hanhivaara
Viestit: 132
Liittynyt: Ma Heinä 04, 2016 4:52 pm

Re: Poker run päättyi katastrofiin.

Viesti Kirjoittaja RoteAF »

cossu2 kirjoitti: Ma Elo 10, 2020 1:02 am
RoteAF kirjoitti: Su Elo 09, 2020 11:53 pm
Gurney kirjoitti: Su Elo 09, 2020 10:34 pm Joonaksella ei vissiin mennyt ihan putkeen uuden veneen kanssa?
Ai Jokirannan Joonaksella?
Tosi fiksusti vedetty, Ketä miehistöstä ajoi?
Ketä ajoi takaa?
En ole perillä koko kisasta. Varmaankin edellä ajavaa?
Vastaa Viestiin