MOT: Poliisilla varastoissa 300 kiloa rikollisilta takavarikoituja räjähteitä

Sana on vapaa jos netiketti on hallussa.

Valvoja: Moderaattorit

Avatar
Tarkastaja Levisi
Angus MacGyver
Viestit: 6693
Liittynyt: La Heinä 18, 2020 4:44 pm

MOT: Poliisilla varastoissa 300 kiloa rikollisilta takavarikoituja räjähteitä

Viesti Kirjoittaja Tarkastaja Levisi »

Räjähteiden säilyttäminen on Suomessa sen verran kevytkenkäistä, että suuri pamaus Suomen työmailla tai tien päällä on vain ajan kysymys. Ylen MOT-ohjelmassa kerrottiin kuinka yhä räjähteitä eksyy pitkässä juoksussa rikollisjengien sekä muiden muassa huumeidenkäyttäjien käsiin. Ohjelmassa käsiteltiin tapausta, jossa louhintafirman työntekijä oli salakuljettanut töistä 25 kiloa dynamiittia sekä toisesta tapauksesta, jossa murtomies varasti tuhat kiloa räjähteitä. Poliisin mukaan vaarallisia räjähteitä on Suomessa edelleenkin karkuteillä satoja kiloja.

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2020/10/1 ... ikirjoitus
https://areena.yle.fi/1-50278149

Toinen esimerkki. Louhintayrityksen työntekijä vei pienissä erissä noin 25 kiloa dynamiittia. Työmaalla ei nytkään hoksattu hävikkiä. Kumpikaan edellä selostettu tapaus ei johtanut syytteisiin räjähteiden huolimattomasta käsittelystä. Kolmas esimerkki. Mitä tapahtui, kun murtomies kertoi poliisille, kuinka anasti yli 1000 kiloa räjähteitä.


Oliko kontti lukittu?

“Oli”

“Jollakin rautaseipäällä se aukesi.”

Onko räjähteiden omistaja voinut olla huomaamatta varkautta?

“Mun mielestä periaatteessa ei.”

lähde: esitutkintapöytäkirja
– Touhumme eteni yhä pitemmälle, ja kun aloimme suoraan sanoen nussia lauteilla sylikkäin, Kari Tapio räjähti, Frederik muistelee kirjassa.
Avatar
meitzi
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5167
Liittynyt: La Loka 18, 2008 8:17 am

Re: MOT: Poliisilla varastoissa 300 kiloa rikollisilta takavarikoituja räjähteitä

Viesti Kirjoittaja meitzi »

Dynamiitti on silleen kiva rähähde väärissä käsissä, että se ei juurikaan tyhjästä räjähtele, ja siten isokin joutilas varasto on ympäristölleen merkityksellisen turvallinen.
Työtön hullu ja eläkeläinen - Takkunatsi
Tessu
Christopher Lorenzo
Viestit: 1588
Liittynyt: La Tammi 05, 2013 2:51 am

Re: MOT: Poliisilla varastoissa 300 kiloa rikollisilta takavarikoituja räjähteitä

Viesti Kirjoittaja Tessu »

Kuuntelin radiojuttua ja siinä kerrottiin että dynamiitti on jo melkeen poistunutta tuotetta ja tilalle tullut uusia räjähteitä syynä säilyvyydet ja varmuus,toki varmaan käytetään jossain vieläkin.
Avatar
On Anoi Kaa
James Bond (George Lazenby)
Viestit: 11798
Liittynyt: To Kesä 23, 2011 8:04 pm
Paikkakunta: Syvä joki

Re: MOT: Poliisilla varastoissa 300 kiloa rikollisilta takavarikoituja räjähteitä

Viesti Kirjoittaja On Anoi Kaa »

^
Totta. Isommat hoidetaan nykyään eräänlaisesta säiliöautosta panostaen (esim. ANO on yksi näistä nyt käytetyistä). Vanhan kansan kivi- ja kantopommeina käyttämä dynamiitti muuttuu ajan kanssa epävakaaksi ja pilaantumista kiihdyttää tietyt yleiset aineet.

Dynamiitti räjähtää eli lähtee nallilla, mikä tuottaa pienen alkuräjähdyksen tyypillisesti noin gramman panoksella. Nalleja on verrattain helposti saatavilla laittomasti ja siksi ei ole kiva, että välillä räjähteitä ollaan pidetty esim. yön yli jopa pelkkien "räjähdysmattojen" alla. Arvatkaapa kertovatko, jos sitten voro vie, kun samalla lähtisi luvat (=työ) ja oikeuteen rikoksesta...
Ironiainjektio: Mitä enemmän injektiot, sitä enemmän infektoit (tuore tutkimus). Tästä syystä virustaudit ja syövät saavat usein vallan boostaamisen jälkeen. Olkaa viisaita ja pysähtykää hetkeksi.
Avatar
SYLWAR
Adrian Monk
Viestit: 2843
Liittynyt: La Elo 20, 2011 1:24 am
Paikkakunta: Västernorrland SWE

Re: MOT: Poliisilla varastoissa 300 kiloa rikollisilta takavarikoituja räjähteitä

Viesti Kirjoittaja SYLWAR »

Jeps,kyllä näin on. Kun dynamiitti vanhenee tarpeeksi kauan, se alkaa ns. hikoilla nitroklyseriiniä. Silloin dynamiitti on niin epävakaata, että voi räjähtää ilman nalliakin ihan mitättömästä iskusta. Sitä en tiedä onko uudemmissa dynamiiteissa jollain tavalla saatu tätä hikoilua vähemmäksi ja kuriin, mutta tuskinpa niin paljon että se vanhaksi mennyt dyny olisi edellkään mitään turvallista säilyttää tai käsitellä.
Parsan imeskely on portti kohti kovempien huumeiden käyttöä.
Parsakaalia kannabiksena myyneelle kaksikolle ja sitä ostaneelle miehelle tuomiot huumausainerikoksesta Jyväskylässä
Vastaa Viestiin