Oululainen Pekka Isto 54 vuotta, Pyhä-Luoston kansallispuisto 17.10.2020

Selvinneet tapaukset ja tuntemattomat löydetyt.
kusiainen
Harjunpää
Viestit: 312
Liittynyt: Ke Syys 27, 2017 6:58 pm

Re: Oululainen Pekka Isto 54 vuotta, Pyhä-Luoston kansallispuisto 17.10.2020

Viesti Kirjoittaja kusiainen »

pekka.png
pekka.png (401.91 KiB) Katsottu 1790 kertaa
Tässä vielä kartta. Jos Pekka olisi kadonnut tuon maantien ja Kuukkelin välillä, olisi hänet jo löydetty. Siinä menee selkeä polku ja pimeän tullen on varmaan kävellyt suoraan tuvalle. Ei tuossa kokenut oikein eksykään, kun Pyhäjoki tulee kuitenkin vastaan suht oikeaan suuntaan mentäessä. Mutta 15-20 cm hangessa polku erottuu vielä hyvin.

Tuo poliisin kyselemä Kapustan suunta on vähän hassu juttu. Miksi hän lähtisi Pyhää kohti, jos tarkoitus on mennä Yrjölään, jonne tulee kuitenkin reilut 11 km polkua pitkin. Tuo matka tosin mahdollistaa reippaalle kulkijalle irtiottoja ja ketunlenkkejä ja silti ehtii illaksi tuvalle. Mutta ei kuitenkaan Kapustan suuntaan.

Sen sijaan Pyhälammella hän on varmaan käynyt. Tosin se on niin lähellä tuota Kuukkelia, että tuskin on vielä edes pysähtynyt siihen.

Polkua pitkin reitti tuonne Yrjölään menee tuon Ametistikaivoksen kautta. Onkohan siellä valvontakameroita? Jos on mennyt polkua pitkin Kuukkelista Yrjölään, niin olisi jo löydetty.

Kokemukseni mukaan ehkä noin 60-70% ihmisistä kirjoittaa vieraskirjaan tuvilla. Jos ei ole kirjoittanut, niin vaikeammaksi menee.

Tutkisin ensimmäisenä tuon "oikopolun" Pyhälammelta kohti Yrjölään menevää polkua. Lampivaaran lounaispuoli purolle asti, ja puron lounaispuoli, tarkemmassa kartassa Ruispelto.

Jos Pekka olisi kadonnut Yrjölässä olevien öiden välillä päiväretkellä, olisi osa kamoista Yrjölässä. Tämä on siis ajankohta, jolloin hän ei ole ainakaan kadonnut. Jos on selvinnyt Yrjölään asti, kävisin tutkimassa Luoston lounaisrinteen, jos vaikka olisi kompuroinut kivikossa metsänrajassa palatessaan Ametistikaupalle.
maxi
Rico Tubbs
Viestit: 1289
Liittynyt: La Loka 14, 2017 8:52 am
Paikkakunta: Joulupukin maa

Re: Oululainen Pekka Isto 54 vuotta, Pyhä-Luoston kansallispuisto 17.10.2020

Viesti Kirjoittaja maxi »

kusiainen kirjoitti: Su Marras 15, 2020 10:43 pm Lapin poliisi ei varsinkaan hötkyile. Yksi Lauravaaraan kävellytkin on vielä hukassa...
Lapin poliisi hötkyilee samalla tavalla kuin muuallakin maassa, mutta riippuu siitä mitkä tiedot kadonneen suunnitelmista annetaan.
Täällähän saisi olla alvariinsa jotakuta hakemassa jos jokaiseen ilmoitukseen lähdettäisiin heti hippulatvinkuen. Resurssitkaan eivät ole samat kuin etelässä ja kuitenkin täällä matkailijoita eri suunnilla on huomattaviakin määriä.
Aiemmin totesin ko.tapauksesta, että emme tiedä mitkä Pekan suunnitelmat ovat olleet ja milloin on annettu asia viranomaisten tietoon. Ne on niitä ratkaisevia asioita etsinnän aloittamiselle.
Elämä on laiffii
Rocket
Harjunpää
Viestit: 319
Liittynyt: To Syys 23, 2010 3:15 pm

Re: Oululainen Pekka Isto 54 vuotta, Pyhä-Luoston kansallispuisto 17.10.2020

Viesti Kirjoittaja Rocket »

Joku Pekan tunteva varmasti osaa sanoa onko ollut tapana jättää merkintöjä vieraskirjoihin.
maxi
Rico Tubbs
Viestit: 1289
Liittynyt: La Loka 14, 2017 8:52 am
Paikkakunta: Joulupukin maa

Re: Oululainen Pekka Isto 54 vuotta, Pyhä-Luoston kansallispuisto 17.10.2020

Viesti Kirjoittaja maxi »

Rocket kirjoitti: Ma Marras 16, 2020 12:55 pm Joku Pekan tunteva varmasti osaa sanoa onko ollut tapana jättää merkintöjä vieraskirjoihin.
Vieraskirjamerkinnät eivät tietysti ole se olennainen asian ratkaisuun liittyvä seikka. Niistä voi päätellä onko käynyt ensimmäisessä varaustuvassa vai ei tai toisessa jne..., mutta vaikka olisi käynyt niin sieltä ei kuitenkaan ole löytynyt etsittävää ja silloin on käytävä koko oletettu henkilön kulkema reitti läpi ja huom! oletettu reitti, eli varmuudella ei ole tiedossa mikään suunniteltu reitti tai sitä ei ole ainakaan julkisuuteen annettu tiedoksi.
Jos oletetaan että olisi käynyt toisella varaamallaan tuvalla
ja tehnyt merkinnän käynnistään kirjaan niin silloinkaan ei tiedetä mihin suuntaan on kulkenut tai mistä pitäisi etsiä todennäköisyys periaatteella.
Elämä on laiffii
fangs
Roger Murtaugh
Viestit: 898
Liittynyt: Su Elo 07, 2011 10:20 am

Re: Oululainen Pekka Isto 54 vuotta, Pyhä-Luoston kansallispuisto 17.10.2020

Viesti Kirjoittaja fangs »

No kyllä sillä vaan aika olennainen merkitys on kadonnutta etsiessä, että missä on viimeksi varmuudella nähty ja kuinka pitkälle voidaan hänen reittiään ennen katoamista jäljittää. Varmaan se kaikkein olennaisin tässä vaiheessa, jos ei mitään merkkiä ole kaverista.

Kun ei vieraskirjoista löytynyt nimeä, niin poliisi kyllä varmasti pyrkii muin keinoin selvittämään mahdollisimman tarkasti onko päässyt minne asti ja minne ei. Tuo Kuukkelihan on vuokratuvaksi siitä erikoinen, että siinä on kaksi erillistä huonetta omilla sisäänkäynneillään, ja ne molemmat voi varata. Jos se toinen puoli Kuukkelista on ollut jonkun käytössä samana yönä kun Pekan oli tarkoitus olla siellä, niin varmasti kyseiseen/kyseisiin ihmisiin saadaan tai on jo saatu yhteys ja saatu heidän kauttaan aika hyvä käsitys, onko Pekka ollut siellä, vaikka noin tarkkaan meille ei kaikkea tiedotetakaan. Jos se toinen puoli taas ei ole ollut kenenkään käytössä niin ikävämpi juttu.

edit. ärsyttävät kirotusvihreet pois
Viimeksi muokannut fangs, Ma Marras 16, 2020 3:38 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
fangs
Roger Murtaugh
Viestit: 898
Liittynyt: Su Elo 07, 2011 10:20 am

Re: Oululainen Pekka Isto 54 vuotta, Pyhä-Luoston kansallispuisto 17.10.2020

Viesti Kirjoittaja fangs »

kusiainen kirjoitti: Ma Marras 16, 2020 11:08 am Jos Pekka olisi kadonnut tuon maantien ja Kuukkelin välillä, olisi hänet jo löydetty. Siinä menee selkeä polku ja pimeän tullen on varmaan kävellyt suoraan tuvalle. Ei tuossa kokenut oikein eksykään, kun Pyhäjoki tulee kuitenkin vastaan suht oikeaan suuntaan mentäessä. Mutta 15-20 cm hangessa polku erottuu vielä hyvin.
Mä olen vähän eri mieltä siitä, etteikö siinä voisi eksyä. Olen nähnyt ihmisten eksyvän mitä kummallisemmissa ja helpommissa kohdissa (myös itseni joskus :lol: ). Ei siinä tarvi kuin vähän pyörähtää suuntavaisto ympäri ja lyhyeltäkin pätkältä pääsee eksymään väärään suuntaan. Yleensähän se ei mikään ongelma ole ja oikea suunta löytyy kyllä pian. Mutta jos on pimeässä ja panikoi tai ei muuten ajattele selkeästi, ei ole mahdoton ajatus että lähtee kiertämään kehää tai etenemään jotain hölmönkin oloista suuntaa pitkin, ihminen kun ei aina järjellä ajattele. Siitä olen kyllä samaa mieltä, että ei se siihen polulle ole jäänyt, koska jos siinä olisi saanut esim. sairauskohtauksen niin olisi kyllä löydetty jo kauan sitten. Mutta kauas ei silti tarvi polulta poiketa, että jää helposti huomaamatta.
(poistin tästä paremman tiedon valossa epärelevanttia pohdintaa turhaan floodaamasta ketjua)
kusiainen kirjoitti: Ma Marras 16, 2020 11:08 amTuo poliisin kyselemä Kapustan suunta on vähän hassu juttu. Miksi hän lähtisi Pyhää kohti, jos tarkoitus on mennä Yrjölään, jonne tulee kuitenkin reilut 11 km polkua pitkin. Tuo matka tosin mahdollistaa reippaalle kulkijalle irtiottoja ja ketunlenkkejä ja silti ehtii illaksi tuvalle. Mutta ei kuitenkaan Kapustan suuntaan.
Olisikohan tuo ihan vain siksi, että se on niin lähellä Kuukkelia? Jos on jotenkin eksynyt reitiltä tai jotain ikävämpääkin sattunut, niin lähellä oleva päivätupa olisi aika looginen kohde mihin pyrkiä, ja vaikka ei olisikaan siellä itse käynyt niin poliisi voi haluta kysellä ko. päivätuvalla olleilta ihan vaan mahdollisia havaintoja, koska Kapustassa olleet ovat todennäköisesti jossain vaiheessa liikkuneet ainakin osittain samoja polkuja Pekan kanssa (keltainen reitti). Toisaalta jännä että nimenomaan päivätuvilla vierailleita huudellaan, onhan tuossa laavujakin sun muuta, ja yleisesti ottaenkin voisi huudella ihan vaikka Pyhä-Luostolla alueella x olleita koska havaintoja voi olla muillakin siinä missä päivätuvilla vierailleilla. Hmm... voisikohan olla jotain epävarmaa havaintoa että Pekkaa tai jotain Pekkaa muistuttavaa olisi nähty noilla päivätuvilla??
Viimeksi muokannut fangs, Ma Marras 16, 2020 4:26 pm. Yhteensä muokattu 4 kertaa.
fangs
Roger Murtaugh
Viestit: 898
Liittynyt: Su Elo 07, 2011 10:20 am

Re: Oululainen Pekka Isto 54 vuotta, Pyhä-Luoston kansallispuisto 17.10.2020

Viesti Kirjoittaja fangs »

kid kirjoitti: Ma Marras 16, 2020 3:46 am Vähänlaista on uutisointi Pekan katoamisesta. Löytyikö siihen selvennystä, että löytyikö auto jostain, vai oliko julkisilla liikkeellä? Julkisilla ainoa bussi tuonne on mennyt la 17.10. klo 9:30 aamulla, perillä Kerontiellä klo 10:11 aamulla. Siitä muutaman minuutin kävely Pyhä-Luoston luontokeskus Naavaan, joka on kyllä kauempana kuin 3km Kuukkelista. Jos on tuolla aamuvuorolla mennyt ja Kuukkeliin ollut matka, niin Naavasta kävelyä linnuntietä tulisi ehkä noin 7km? Vaikka kaipa noilla linjoilla kuski saattaa jättää välillekin, jos nätisti pyytää. No, joka tapauksessa - lähtöpaikka on ollut Rykimäkero ja suuntana Kuukkeli.
Rovaniemen suunnasta Luostolle menee lauantaisin iltabussi, ja sen kuski nimenomaan jättää matkustajia Rykimäkeron p-paikan lähistölle pyydettäessä! Eli siis tuonne kohdille mistä on vaellukselle lähtenyt. Mietin tätä bussia mahdollisena vaihtoehtona siksikin, että se selittäisi miksi on lähtenyt vasta illalla matkaan, se vaikuttaa niin hölmöltä lähteä vasta pimeän tultua kävelemään.
fangs
Roger Murtaugh
Viestit: 898
Liittynyt: Su Elo 07, 2011 10:20 am

Re: Oululainen Pekka Isto 54 vuotta, Pyhä-Luoston kansallispuisto 17.10.2020

Viesti Kirjoittaja fangs »

Olen lähes varma, että tuo insta on tämän kadonneen Pekan. FB:sta löytyy Pekka Iston nimellä profiili, joka ainakin on hänen (=profiilikuvan yhdennäköisyys kadonneesta julkaistuun kuvaan), ja vaikka tuon instan profiilikuva on aika epäselvä, niin tuolla insta-tilillä on samoja seuraajia ja kommentoijia, jotka ovat hänen kavereinaan fb:ssa. Lisäksi Isto on sukunimenä harvinainen, vain 31 tällä hetkellä elossa olevalla miehellä on sukunimenä Isto.
Voi siis sanoa, että varsin kokenut kaveri tämä on ollut talvisessa maastossa, vaikka sitä aiemmin vähän epäilinkin. On käynyt Norjaa ja Japania myöten lautailemassa, vaativia rinteitä laskenut, jossain videolla pudottautuu köydellä johonkin jäärailoon yms. Ja Pyhätunturilla käynyt viimeksi tämän vuoden kesäkuussa. Ulkoilmakaveri selvästi ja tuo lokakuinen reissu varmaan ollut aika rutiinia, halunnut päästä muutamaksi päiväksi luonnon keskelle. Mitähän lie sitten sattunut siinä välillä. :?
Neo7
Christopher Lorenzo
Viestit: 1526
Liittynyt: La Kesä 27, 2020 8:28 pm

Re: Oululainen Pekka Isto 54 vuotta, Pyhä-Luoston kansallispuisto 17.10.2020

Viesti Kirjoittaja Neo7 »

fangs kirjoitti: Ma Marras 16, 2020 4:24 pm Olen lähes varma, että tuo insta on tämän kadonneen Pekan. FB:sta löytyy Pekka Iston nimellä profiili, joka ainakin on hänen (=profiilikuvan yhdennäköisyys kadonneesta julkaistuun kuvaan), ja vaikka tuon instan profiilikuva on aika epäselvä, niin tuolla insta-tilillä on samoja seuraajia ja kommentoijia, jotka ovat hänen kavereinaan fb:ssa. Lisäksi Isto on sukunimenä harvinainen, vain 31 tällä hetkellä elossa olevalla miehellä on sukunimenä Isto.
Voi siis sanoa, että varsin kokenut kaveri tämä on ollut talvisessa maastossa, vaikka sitä aiemmin vähän epäilinkin. On käynyt Norjaa ja Japania myöten lautailemassa, vaativia rinteitä laskenut, jossain videolla pudottautuu köydellä johonkin jäärailoon yms. Ja Pyhätunturilla käynyt viimeksi tämän vuoden kesäkuussa. Ulkoilmakaveri selvästi ja tuo lokakuinen reissu varmaan ollut aika rutiinia, halunnut päästä muutamaksi päiväksi luonnon keskelle. Mitähän lie sitten sattunut siinä välillä. :?
Lumisade on sellainen, joka on voinut saada lähtemään vahingossa väärään suuntaan, ja lopulta eksymään. Onhan kokeneille talviretkeilijöille näitä sattunut välillä, niinkun ne kaksi hiihtäen matkassa ollutta miestä, joista toinen ehti menehtyä. Jos joku onnettomuus on sattunut, niin riippuu minkälainen, että onko ollut tajuissaan vai jäänyt niille sijoilleen. Toimintakykyisenä on voinut ripustaa löytämistä helpottavia merkkejä, mutta jos on taju lähtenyt, on varmaan lumi peittänyt nopeasti sekä miehen että jäljet. Toivottavasti Pekka löytyy kumminkin.
Viimeksi muokannut Neo7, Ma Marras 16, 2020 6:12 pm. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
Huskyteer
Alokas
Viestit: 5
Liittynyt: Pe Marras 13, 2020 7:13 pm

Re: Oululainen Pekka Isto 54 vuotta, Pyhä-Luoston kansallispuisto 17.10.2020

Viesti Kirjoittaja Huskyteer »

Olen vuosia seurannut Minfoa ja nyt oli pakko luoda tunnukset sivustolle, koska tämä katoaminen on niin lähellä kotikontuja.

Olen koonnut alle hieman tietoja, jotka toivottavasti antavat kattavan kuvan keliolosuhteista, aikatauluista ja mahdollisesta lähtöpaikasta.

Keliolosuhteet:

Ensinnäkin tuona viikonloppuna keli oli mitä surkein vaeltamista ajatellen. Lauantaina kello kolmen maissa alkoi satelemaan lunta, joka iltaa kohden yltyi todella sankaksi pyryksi ja rupesi myös tuulemaan. Kello kymmeneen mennessä lunta oli meidänkin pihalla ja tiellä yli 20 senttiä. Aikaisemmat jäljet oli jo tuuli ja lumisade peitellyt tehokkaasti. Kellonajat on suht tarkkoja, koska meillä perheessä on useampia koiria, joilla tarkka rytmi ulkoilutusten suhteen :D Omasta sijainnista voi sen verran paljastaa, että n. 10 km säteellä Kuukkelista asustellaan..

Sunnuntaina aamulla menin ulos ensimmäisen koiran kanssa noin puoli kahdeksan aikaan enkä päässyt edes pihaa pitemmälle kun lunta oli polviin saakka :roll: Kolailimme puolisoni kanssa useita tunteja kotipihaa ja lunta tuli koko ajan lisää.. odottelimme teiden aurausta iltapäivään, jolloin pääsimme edes nelivetoisella autolla Pyhä-Luoston päätielle. Tästä voisi päätellä, että paikalliset metsämiehet tuskin olisivat tuolloin sunnuntaina olleet esim. hirvimetsällä puiston puolella ja vahingossa ampuneet Pekan kuten edellä jo kerettiin mainita. Eiköhän jokainen paikallinen kolaillut tai pukkaillut traktorilla pihaa puhtaaksi liikkumista varten. Mikäli Pekka olisi päässytkin lauantai-iltana Kuukkeliin, olisi ollut silkka itsemurha lähteä suunnistamaan kohti Yrjölää sunnuntaina ilman talvivarusteita (poliisi ei ainakaan ole maininnut hänellä olleen muuta kuin rinkka mukana) lumipyryssä. Ilma kirkastui vasta maanantaina.

Lumihan alueella säilyi yli kaksi viikkoa, jonka aikana kulkeminen on ollut todella haastavaa puiston alueella. Varsinkin Kapustan, Huttutunturin ja Lampivaaran alueilla, joissa lunta oli jopa yli puoli metriä. Ilman lumikenkiä tai metsäsuksia eteneminen olisi ollut mahdotonta ja syyslomalaisiakin vähemmän kuin edellisellä viikolla. Kulkijoita tuskin alueella on ollut ruuhkaksi asti, ihme jos poliisi tavoittaa alueella tuolloin liikkuneita edes kourallista.

Bussiaikataulut ja kulkeminen lähtöpaikalle:

Pekan kerrottiin lähteneen matkaan lauantai-iltana. Ei ole kuitenkaan kerrottu onko hän lähtenyt Pyhältä vai Luostolta ja millä kulkuneuvolla. Mikäli hän olisi lähtenyt Pyhältä bussilla, ainoa yhteys on ollut Ski-bussi joka lähtee klo 14.45 Luoston kautta Rovaniemelle. Täten hän olisi ollut Koparan kohdalla n. 15.10, joka vaikuttaa melko aikaiselta illaksi.

Jos hän taas olisi tullut Rovaniemeltä ski-bussilla Luoston kautta Pyhälle, olisi hän ollut Rykimäkeron kohdalla n. 19.45, joka kuvaisi iltaa paremmin. Tupien avaimien saanti olisi tuottanut ehkä ongelmia iltabussin suhteen, mutta kuskit ja avainten antajat ovat joustavia, jos vain etukäteen kyselee ja sopii.

Jos hän taas lähti matkaan Pyhältä, luontokeskus Naava on tuolloin ollut avoinna klo 17 asti, joten avaimien saanti ei olisi tuottanut ongelmia. Avaimethan tosiaan palautetaan joko Pyhälle tai Luostolle riippuen kulkusuunnasta ja niitä tuskin tarkastetaan jokaisen palauttajan jälkeen.

On myös syytä ottaa huomioon se seikka, että Pekka onkin liikkunut omalla autolla. Tätä seikkaa voisi tukea se, että lähtöpaikaksi on kerrottu Koparan ja Rykimäkeron välinen alue. Koparasta Rykimäkerolle päin n. 500 metriä, on pieni "pistotie", eli autolle sopiva parkkipaikka. Tästä kohdasta pääsee hieman oikaisemaan Kuukkelin varaustuvalle eikä tarvitse ajaa Rykimäkeron p-paikalle asti. "Pistotiellä" on myös viitta Kuukkeli 2,3 km (jos muistan oikein). En ole ajellut tuosta ohi lähiaikoina, joten en osaa sanoa olisiko siinä auto ollut pitempää aikaa parkkeerattuna.. Kuitenkin jos tuosta kohtaa lähtee Kuukkeliin päin suuntaamaan, pitäisi olla jonkinlainen kartta ja kompassi, koska reittiä ei ole merkattu niin hyvin kuin Rykimäkerolta Kuukkeliin päin. Luontokeskuksesta ohjaavat kulkemaan mieluummin Rykimäkeron kautta Kuukkeliin kuin tuosta "pistotieltä.", juurikin puutteellisen viitoituksen vuoksi.

Tässä siis muutamia näkökulmia ja faktoja ensihätään, ikävä tapahtuma kaiken kaikkiaan! Yritän palata aiheen pariin vielä paremmalla ajalla..
Neo7
Christopher Lorenzo
Viestit: 1526
Liittynyt: La Kesä 27, 2020 8:28 pm

Re: Oululainen Pekka Isto 54 vuotta, Pyhä-Luoston kansallispuisto 17.10.2020

Viesti Kirjoittaja Neo7 »

Huskyteer kirjoitti: Ma Marras 16, 2020 5:47 pm Olen vuosia seurannut Minfoa ja nyt oli pakko luoda tunnukset sivustolle, koska tämä katoaminen on niin lähellä kotikontuja.

Olen koonnut alle hieman tietoja, jotka toivottavasti antavat kattavan kuvan keliolosuhteista, aikatauluista ja mahdollisesta lähtöpaikasta.

Keliolosuhteet:

Ensinnäkin tuona viikonloppuna keli oli mitä surkein vaeltamista ajatellen. Lauantaina kello kolmen maissa alkoi satelemaan lunta, joka iltaa kohden yltyi todella sankaksi pyryksi ja rupesi myös tuulemaan. Kello kymmeneen mennessä lunta oli meidänkin pihalla ja tiellä yli 20 senttiä. Aikaisemmat jäljet oli jo tuuli ja lumisade peitellyt tehokkaasti. Kellonajat on suht tarkkoja, koska meillä perheessä on useampia koiria, joilla tarkka rytmi ulkoilutusten suhteen :D Omasta sijainnista voi sen verran paljastaa, että n. 10 km säteellä Kuukkelista asustellaan..

Sunnuntaina aamulla menin ulos ensimmäisen koiran kanssa noin puoli kahdeksan aikaan enkä päässyt edes pihaa pitemmälle kun lunta oli polviin saakka :roll: Kolailimme puolisoni kanssa useita tunteja kotipihaa ja lunta tuli koko ajan lisää.. odottelimme teiden aurausta iltapäivään, jolloin pääsimme edes nelivetoisella autolla Pyhä-Luoston päätielle. Tästä voisi päätellä, että paikalliset metsämiehet tuskin olisivat tuolloin sunnuntaina olleet esim. hirvimetsällä puiston puolella ja vahingossa ampuneet Pekan kuten edellä jo kerettiin mainita. Eiköhän jokainen paikallinen kolaillut tai pukkaillut traktorilla pihaa puhtaaksi liikkumista varten. Mikäli Pekka olisi päässytkin lauantai-iltana Kuukkeliin, olisi ollut silkka itsemurha lähteä suunnistamaan kohti Yrjölää sunnuntaina ilman talvivarusteita (poliisi ei ainakaan ole maininnut hänellä olleen muuta kuin rinkka mukana) lumipyryssä. Ilma kirkastui vasta maanantaina.

Lumihan alueella säilyi yli kaksi viikkoa, jonka aikana kulkeminen on ollut todella haastavaa puiston alueella. Varsinkin Kapustan, Huttutunturin ja Lampivaaran alueilla, joissa lunta oli jopa yli puoli metriä. Ilman lumikenkiä tai metsäsuksia eteneminen olisi ollut mahdotonta ja syyslomalaisiakin vähemmän kuin edellisellä viikolla. Kulkijoita tuskin alueella on ollut ruuhkaksi asti, ihme jos poliisi tavoittaa alueella tuolloin liikkuneita edes kourallista.

Bussiaikataulut ja kulkeminen lähtöpaikalle:

Pekan kerrottiin lähteneen matkaan lauantai-iltana. Ei ole kuitenkaan kerrottu onko hän lähtenyt Pyhältä vai Luostolta ja millä kulkuneuvolla. Mikäli hän olisi lähtenyt Pyhältä bussilla, ainoa yhteys on ollut Ski-bussi joka lähtee klo 14.45 Luoston kautta Rovaniemelle. Täten hän olisi ollut Koparan kohdalla n. 15.10, joka vaikuttaa melko aikaiselta illaksi.

Jos hän taas olisi tullut Rovaniemeltä ski-bussilla Luoston kautta Pyhälle, olisi hän ollut Rykimäkeron kohdalla n. 19.45, joka kuvaisi iltaa paremmin. Tupien avaimien saanti olisi tuottanut ehkä ongelmia iltabussin suhteen, mutta kuskit ja avainten antajat ovat joustavia, jos vain etukäteen kyselee ja sopii.

Jos hän taas lähti matkaan Pyhältä, luontokeskus Naava on tuolloin ollut avoinna klo 17 asti, joten avaimien saanti ei olisi tuottanut ongelmia. Avaimethan tosiaan palautetaan joko Pyhälle tai Luostolle riippuen kulkusuunnasta ja niitä tuskin tarkastetaan jokaisen palauttajan jälkeen.

On myös syytä ottaa huomioon se seikka, että Pekka onkin liikkunut omalla autolla. Tätä seikkaa voisi tukea se, että lähtöpaikaksi on kerrottu Koparan ja Rykimäkeron välinen alue. Koparasta Rykimäkerolle päin n. 500 metriä, on pieni "pistotie", eli autolle sopiva parkkipaikka. Tästä kohdasta pääsee hieman oikaisemaan Kuukkelin varaustuvalle eikä tarvitse ajaa Rykimäkeron p-paikalle asti. "Pistotiellä" on myös viitta Kuukkeli 2,3 km (jos muistan oikein). En ole ajellut tuosta ohi lähiaikoina, joten en osaa sanoa olisiko siinä auto ollut pitempää aikaa parkkeerattuna.. Kuitenkin jos tuosta kohtaa lähtee Kuukkeliin päin suuntaamaan, pitäisi olla jonkinlainen kartta ja kompassi, koska reittiä ei ole merkattu niin hyvin kuin Rykimäkerolta Kuukkeliin päin. Luontokeskuksesta ohjaavat kulkemaan mieluummin Rykimäkeron kautta Kuukkeliin kuin tuosta "pistotieltä.", juurikin puutteellisen viitoituksen vuoksi.

Tässä siis muutamia näkökulmia ja faktoja ensihätään, ikävä tapahtuma kaiken kaikkiaan! Yritän palata aiheen pariin vielä paremmalla ajalla..
Kiitokset keliolosuhteiden ja paikkojen valottamisesta, paikallistuntemus on aina näissä katoamisissa (toki muunkinlaisissa tapauksissa) tervetullutta palstalle, vaikka itse katoamisesta ei mitään havaintoja olisikaan. Niinhän tuo lumisadetilanne kyllä kuulosti siltä, että sitä lunta on ollut ja tullut reilustikin. Olikohan Pekalla lumikengät mukana, sellaisethan ajattelisi kokeneen talviretkeilijän pakkaavan mukaan ilman muuta. Sinänsä lumen tulon ei ajattelisi tulleen yllätyksenä, kun säätila on aika oleellinen asia retkiä ja vaelluksia suunniteltaessa.

Osaat varmaan sanoa kuinka tuola on kännykän kuuluvuusalueiden kanssa?
fangs
Roger Murtaugh
Viestit: 898
Liittynyt: Su Elo 07, 2011 10:20 am

Re: Oululainen Pekka Isto 54 vuotta, Pyhä-Luoston kansallispuisto 17.10.2020

Viesti Kirjoittaja fangs »

Neo7 kirjoitti: Ma Marras 16, 2020 5:32 pm
fangs kirjoitti: Ma Marras 16, 2020 4:24 pm ...
Lumisade on sellainen, joka on voinut saada lähtemään vahingossa väärään suuntaan, ja lopulta eksymään. Onhan kokeinelle talviretkeilijöille näitä sattunut välillä, niinkun ne kaksi hiihtäen matkassa ollutta miestä, joista toinen ehti menehtyä. Jos joku Onnettomuus on sattunut, niin riippuu minkälainen, että onko ollut tajuissaan vai jäänyt niille sijoilleen. Toimintakykyisenä on voinut ripustaa löytämistä helpottavia merkkejä, mutta jos on taju lähtenyt, on varmaan lumi peittänyt nopeasti sekä miehen että jäljet. Toivottavasti Pekka löytyy kumminkin.
Joo, tottahan toki kokeneillekin sattuu eksymisiä, ja onnettomuuksia lajissa kuin lajissa. Oikein huonolla tuurilla se ei ole kuin se yksi liukastuminen tai lipeäminen joka voi käydä kohtalokkaaksi, jos päänsä lyö rikki. Samoin sairauskohtauksille ei kukaan ole immuuni jos sellainen on iskeäkseen. En toki tuolla lainaamallasi viestillä sitä implikoinutkaan, ettei voisi olla eksynyt, mutta mielenkiintoista se on silti saada jonkinlainen käsitys kadonneen kokemustasosta, ja sekin että nuo talviurheiluhommat on ilmeisesti jo pitempään kuuluneet harrastuksiin.
Huskyteer kirjoitti: Ma Marras 16, 2020 5:47 pmJos hän taas olisi tullut Rovaniemeltä ski-bussilla Luoston kautta Pyhälle, olisi hän ollut Rykimäkeron kohdalla n. 19.45, joka kuvaisi iltaa paremmin. Tupien avaimien saanti olisi tuottanut ehkä ongelmia iltabussin suhteen, mutta kuskit ja avainten antajat ovat joustavia, jos vain etukäteen kyselee ja sopii.
Joo kiitos tämä juuri oli se bussi, johon itsekin viittasin aiemmin, en muistanut noin tarkkaan. Sehän menee Rovaniemen rautatieaseman kautta, joten ihan järkevä reitti jos Oulusta pyrkii julkisten avulla Luostolle patikoimaan: Oulusta Rovaniemelle junalla ja siitä jatkoyhteys bussilla joka vie suoraan lähes vaellusreitin varteen. Tämä myös selittäisi miksi on vasta illalla lähtenyt kävelemään, jos käyttämänsä bussi ollut siellä vasta illalla. Oulusta Luostolle ajaa autolla reilut neljä tuntia, luulisi että jokainen järkevä ja kokenut patikoija lähtisi ajoissa matkaan että ehtisi valoisaan aikaan kävellä tuvalle, jos on oma auto käytössä. Vaikka eihän sitä tietysti tiedä jos on ollut muita kiireitä ennen lähtöä kotona ja lähtenyt vaan sitten kun on ehtinyt, täysin mahdollista sekin. Jos on omalla autolla tullut, niin se on varmasti löytynyt jo. Joko Rykimäkeron p-alueelta tai sitten just siitä mainitsemaltasi pienemmältä pysäköintipaikalta.
Kiitos muuten paikallistuntemuksen tuomisesta ketjuun :)
laplap
Susikoski
Viestit: 32
Liittynyt: Ma Marras 16, 2020 6:38 pm

Re: Oululainen Pekka Isto 54 vuotta, Pyhä-Luoston kansallispuisto 17.10.2020

Viesti Kirjoittaja laplap »

Paikallinen täälläkin, tervehdys kaikille! Tosiaan keli tuolloin oli sellainen että itku olisi itelle tullut pimeässä yksin tarpoessa siinä lumipyryssä, vaikka lumesta tykkäänkin. Pyry oli hurja ja lunta tuli vuorokaudessa sen 40 senttiä.

Rykimäkeron ja Koparan välisellä "pistotiellä", jonne saa just ja just 1-2 autoa parkkiin ja josta lähtee pieni polku Kuukkelin, ei ole ollut mitään autoa seisomassa turhan panttina päiväkausia, ei myöskään Rykimäkeron parkkiksella. Sen sijaan etenkin pistotiellä on ollut nyt lähes jatkuvasti ja päivittäin poliisiautoja, eli etsintää ovat siellä tehneet. Ilmeisesti siis tiedossa on että siitä on lähtenyt ja kyllä, siinä kelissä, pimeässä, sitä reittiä pitkin niin en ihmettele eksymistä jos ei ole ollut hyvää karttaa ja kompassia mukana. Jos on kokenut kulkija noilla main niin helpostihan sitä taitoihinsa luottaa liikaakin, mutta on jäänyt sääennuste huomioimatta.

Kännykät tuolla on toiminut meillä aina normaalisti, ei ainakaan olla huomattu mitään katvealueita. Toki riippuuhan se operaattoristakin. Tämän henkilön katoamisen/viimeisen havainnon jälkeen ollaan kahdesti Rykimäkeron suunnilla kuljettu koirien kanssa, siis tietämättä koko tapauksesta. Ei ainakaan läheltä olla menty, kun ei koirat mitenkään ole reagoineet.
Toivottavasti kadonnut löytyisi.
kusiainen
Harjunpää
Viestit: 312
Liittynyt: Ke Syys 27, 2017 6:58 pm

Re: Oululainen Pekka Isto 54 vuotta, Pyhä-Luoston kansallispuisto 17.10.2020

Viesti Kirjoittaja kusiainen »

Onko humpsahtanut tuonne Pyhäjokeen, jos on mennyt liiaksi etelään. Tai tippunut tuonne kuruun, jos on mennyt liiaksi länteen?
fangs
Roger Murtaugh
Viestit: 898
Liittynyt: Su Elo 07, 2011 10:20 am

Re: Oululainen Pekka Isto 54 vuotta, Pyhä-Luoston kansallispuisto 17.10.2020

Viesti Kirjoittaja fangs »

Kiitos laplap sinullekin, paikallisten tiedot on tosi tärkeitä ja havainnollistavia, joten ihan mahtavaa että viitsitte tulla kommentoimaan! Ja mielenkiintoista tietää, ettei autoa ilmeisesti ole ollut siellä seisomassa. Kohta kuukaudenhan se olisikin siellä jo seissyt jos autolla olisi tullut, joten varmaan olisi jo pistänyt silmään. Tuo bussi-vaihtoehto vaikuttaa koko ajan todennäköisemmältä.
Mikä siellä muuten tällä hetkellä on lumitilanne, onko lumi maassa? Etsintöjen kannalta vain mietin.
Vastaa Viestiin