Lisanne Froonin ja Kris Kremersin katoaminen Panamassa 2014

Selvinneet tapaukset ja tuntemattomat löydetyt.
Foxie
Sofia Karppi
Viestit: 443
Liittynyt: La Elo 07, 2010 8:32 pm

Re: Lisanne Froonin ja Kris Kremersin katoaminen Panamassa 2014

Viesti Kirjoittaja Foxie »

Neo7 kirjoitti: To Joulu 17, 2020 11:06 pm Kiinnostaa kyllä, vaikkei suoranaisesti katoamiseen liittyisikään.
Waterfall kirjoitti: To Joulu 17, 2020 11:31 pm Todella kiinnostavaa luettavaa, kiitos Foxie! Hyvät kartat ja tutkimukset.
bob kirjoitti: Pe Joulu 18, 2020 1:07 am Joo, ehdottomasti kiinnostaa, hyvää duunia teet Foxi!
Kiitoksia! Kannustava palaute auttaa aina jatkamaan kirjoittamista.
On sen verran mielenkiintoinen juttu, että varmasti tulisi joka tapauksessa luettua ja pohdittua asioita. Palautteen ansiosta jaksaa naputella omia ajatuksiaan muidenkin luettavaksi.

Tosiaan tuo Bocas del Toron kahden viikon aikajana on vielä jonkin verran vaiheissaan. Tänään saisin ehkä vielä lähtemään pari viestiä, joissa voisin esitellä Bocas del Toron maantiedettä. Tuli juotua pari kupillista kahvia sen verran myöhään, että uni ei varmaan tule vielä pariin tuntiin. Olutta ei uskalla ottaa, koska huomenna pitää olla ajoissa auton kanssa liikenteessä.
bob kirjoitti: Pe Joulu 18, 2020 1:07 am Toi sillanylitysrajapaikka on ollut varmasti bizarre kokemus. Tollasissa voi olla aika militantti meininki, sillan molemmissa päissä sotilaat kiväärit esillä ja tuima katse naamassaan ja helposti tulee vähän joku sotatila (tai MacGyverin jakso) mieleen. En yhtään ihmettele, että ovat kuvanneet sanalla bizarre. Ollaan ihan täysin eri maailmassa kuin mistä lähdettiin vain pari vuorokautta aiemmin.
Aivan! Mä en ajatellutkaan sitä rajanylitystä tolla tavalla.

Mietin vain kuinka esim. juuri Hollannissa pystyy käytännössä hyppimään kadun toiseen reunaan Belgian puolelle. Siellähän joissain kaupungeissa rajatkin menee jopa liikkeiden läpi. Liikkeiden noudattama lainsäädäntö riippuu siitä, kummalle puolen (Belgia/Hollanti) ovesta astutaan pihalle. Tämä omituisuus oli kuulemma harvinaisen hyödyllinen siihen aikaan, kun Belgiassa ja Hollannissa oli erilaiset COVID-19 -rajoitukset. Joidenkin liikkeenharjoittajien tiedetään jopa puhkoneen vuosikymmeniä käytöstä poissa olleita ovia saadakseen paremmat aukioloajat kuin kilpailijansa naapuritalossa.
bob kirjoitti: Pe Joulu 18, 2020 1:07 am Myös toi paikallinen bussikyyti. Vähän jopa nauratti sanamuoto a hellish ride. Itse kuvailisin aikanaan kokemaani meksikolaista paikallisbussikyytiä ihan samoin. Voisko sanoa, että siellä ihan oikeasti mennään eikä pelkästään meinata.
Omat paikallisbussikokemukseni rajoittuvat ihan Euroopan rajojen sisäpuolelle. Perjantai-iltana Tšekkoslovakiassa lätkämatsin jälkeen Kladnosta Prahaan ja Teneriffalla Playa de las Américasista Santa Cruz de Tenerifeen futismatsiin eli tässä suhteessa olen täysi aloittelija.

Ehdottomasti pahin kokemukseni on ollut 90-luvulla taksikyyti Venäjällä. Paikallinen Igor painoi kiroilun säestämänä Ladallaan Viipurin lähettyvillä täysmittaisesta rekka-autosta sisäkurvin kautta ohi. Kardaaniakselin juuresta puski takapenkille ehtaa pakokaasua ja kasettisoittimesta tuutattiin täysillä jotain azerbaidžanilaista räppiä. Jos päässä ei olisi ollut muutamaa vodkapaukkua, mua olisi kyseisellä matkalla pelottanut varmaan tosi paljon. Todennäköisesti Igor oli niitä vodkapaukkuja nauttinut vielä muakin enemmän...
Neo7
Christopher Lorenzo
Viestit: 1514
Liittynyt: La Kesä 27, 2020 8:28 pm

Re: Lisanne Froonin ja Kris Kremersin katoaminen Panamassa 2014

Viesti Kirjoittaja Neo7 »

bob kirjoitti: Pe Joulu 18, 2020 1:07 am Joo, ehdottomasti kiinnostaa, hyvää duunia teet Foxi!

Muutamia huomioita heti pariin juttuun. Toi sillanylitysrajapaikka on ollut varmasti bizarre kokemus. Tollasissa voi olla aika militantti meininki, sillan molemmissa päissä sotilaat kiväärit esillä ja tuima katse naamassaan ja helposti tulee vähän joku sotatila (tai MacGyverin jakso) mieleen. En yhtään ihmettele, että ovat kuvanneet sanalla bizarre. Ollaan ihan täysin eri maailmassa kuin mistä lähdettiin vain pari vuorokautta aiemmin.

Myös toi paikallinen bussikyyti. Vähän jopa nauratti sanamuoto a hellish ride. Itse kuvailisin aikanaan kokemaani meksikolaista paikallisbussikyytiä ihan samoin. Voisko sanoa, että siellä ihan oikeasti mennään eikä pelkästään meinata. Ihan sama onko edessä ruuhkaa vai ei, mummoja, lapsia tai aasilauma, ei se jalka paljon kaasulta hievahda. Ainoa ero lähestyvän rauhallisen ja ruuhkaisen risteyksen välillä on se, kuinka kovaa kuski huutaa ikkunan läpi muille ja itselleen.

Mutta tostakin oon samaa mieltä, että mitä enemmän selviää tyttöjen tekemiset ja touhut ja luonne muutenkin, sitä älyttömämmältä koko vaellusreissu edes idean tasolla tuntuu. Hyvin voin kuvitella, että ihmiset, jotka tuntee heitä paremmin (vanhemmat ja sisarukset) tai ovat tutkineet enemmän (Scarlett ja Juan), varmasti pitävät lähes päivänselvänä, että tytöt eivät ole tuolla oikeasti koskaan olleet, ainakaan enää siellä el MIradorin pohjoispuolella. Siinäkin mielessä se aika ufomainen kuvamanipulaatioteoria on periaatteessa ainoa, missä on juuri nämä tytöt huomioiden, edes mitään järkeä. Se sellainen sokea seikkailuun säntääminen ei vaan ole voinut tapahtua. Tietysti ... ihmiset tekee mitä oudompia asioita itselleen vahingossa vahinkoa aiheuttaakseen, mutta tässä tapauksessa on helppo ymmärtää, miksi tutkija F. de Gootkin sanoi, että tytöt eivät ole voineet pudota siltä vaijerisillalta. Yksinkertaisesti siitä syystä, että he eivät ikimaailmassa koskaan milloinkaan missään oloissa olisi sille edes menneet.

Mä luulen, että sulle käy Foxi samat kuin mulle - mitä enemmän tutkit, sitä varmemmaksi tulet siitä, että kuvat on käsitelty, tai mahdollisesti jopa ihan kokonaan uudestaan otettu eri mallien kanssa. Mua jopa vähän hävettää toi myöntää, koska alussa olin vahvasti sitä mieltä, että toi on ihan höyrypäiden vouhotusta. Mutta nyt muutama kuukausi myöhemmin, on pakko todeta, että missään muussa teoriassa vaan ei ole käytännössä mitään järkeä. Ei silti, ei ole oikein tossakaan, mutta kuten monesti todettu, jos vaihtoehtona on tuplamurhatuomio ja 15-20 vuotta paikallista selliä, niin varmaan siinä lähtee mielikuvitus keksimään hyviäkin juonia päänsä pelastamiseksi. Ja jos joku sukulaispoika tai kaverin serkku osaa kuvamuokkauksia toteuttaa ja tyttöjen kamera on muistikortteineen siinä hyllyllä odottamassa, niin näen tän varsin hyvin sellasena ideana, joka on kyllä käytännössä toteutettavissa. Pari kuukauttahan siinä on ollut aikaa värkätä uudet kuvat kameraan ja sitten viedä reppu löydettäväksi. Ja olikos se tosiaan jopa heti seuraava päivä kun siellä oli Pliniot ja herra F.ja Palaciot ja ketä muita lieneekään niiden parin uuden tytön kanssa ottamassa uudet verrokkikuvat. Joten hyvin on jopa todisteita siihen manipulaatioiden suuntaan, ei tarvi edes pelkkään muiden vihtoehtojen poissulkutekniikkaan tukeutua.

Repusta vielä... Vaikuttais siltä, että alkumatkan vaelluskuvissa Lisannella on selässään eri reppu kuin lentokenttäkuvissa tai se löydetty reppu. Oliko mukana kaksi reppua. Toinen alkumatkasta Lisannen selässä, jatoinen huippukuvissa Krisin selässä. Vaikuttaa tosiaan siltä, että se kuvissa näkyvä Lisannen selässä ollut reppu löytyi seuraavana päivänä tyttöjen huoneesta. Mitenpä helvetillä se sinne takaisin on päätynyt? Onko muka joku käynyt siellä huoneessa...? Ei kai. Ja jos on, niin miten selittyy se, että tällä jollain on ollut se reppu hallussaan alunperinkään? Ja kenen suuntaan taas katseet kääntyykään??? 98% kaikista selittämättömyyksistä tai epätodennäisyyksistä tai muuten vaan järjettömistä pikkuseikoista kietoutuu aina takaisin samaan herra Äffään.
Ai saatana miten repesin tuolle kohdalle, jonka boldasin! :lol:

Itse olen vieläkin kahden vaiheilla olivatko Miradorin pohjoispuolella, tuskin ainakaan vapaaehtoisesti. Tämä tapaus on kyllä sellainen, että aluksi uskoo helposti onnettomuusteoriaan, kunnes tutkii lisää, ja törmää mitä erikoisimpiin asioihin, teorioihin ja todisteisiin, joita voi olla mahdoton todistaa suuntaan tai toiseen. Pidän kyllä sieppaus-lavastus-peittely-kuvamanipulaatiot-yhdistelmää vahvana vaihtoehtona. Virallisen tahon toiminta on ollut kyllä todella ala-arvoista ja huomiotaherättävää.

Tuotakaan en ole koskaa hoksannut, että Lisannella olisi ollut kaksi reppua, siis samankaltaista päiväreppua vai? Miksi ihmeessä? En oikein ymmärrä kahdan samanlaisen tai samankaltaisen päivärepun merkitystä, mitä niillä kahdella tekee? Yksi rinkka ja yksi päiväreppu mahtuu hyvin ymmärrykseeni, mutta kaksi päiväreppua? Omaan silmään reppu on sama kuin lentokentällä, listasinkin niitä samankaltaisuuksia siihen youtube repunesittelyvideolinkkiin. Tosin lentokenttäkuvat on tosi tummia ja epätarkkoja, niin väritys ei näy ihan hirveän hyvin. Krisillähän se päiväreppu oli sellainen ruskea nahkareppu, joka ainakin oli huoneessa. Sinänsä kyllä tuntuu, että toinen reppu tuollaiselle retkelle (edit: Pianista) sopisi hyvin, mutta itse uskon, että siinä tapauksessa se olisi ollut Krisin reppu. Olihan kummallakin omat reput joissakin kuvissa ennen Pianistan reissua, mutta se nyt ei mitään tietenkään todista, onhan se järkevää olla omat reput kun kierrellään kaupungissa ja tehdään mahdollisesti ostoksia, tai vaikka rannalla käydessä.

Tuota on tavallaan tosi vaikea arvioida olisivatko olleet niin typeriä, että lähtevät sinne pohjoispuolelle seikkailemaan ihan ilman että kukaan pakottaa. Toki varmasti olivat fiksujakin, mutta onhan tässäkin ketjussa listattuna niitä ei-niin-fiksujakin asioita. Kyllä fiksuillakin voi arviointikyky pettää, ja jos siihen asti oli paikallisista vain hyviä kokemuksia, eikä esim. reitillä ole näkynyt ketään outoja/uhkaavia tyyppejä tai ylipäätään muita ihmisiä (en tiedä onko mahdollista), niin mistä tietää, jos Miradorilla olikin vielä hyvin energiaa, ja ajateltiin käydä pidemmällä. En kovin helposti usko, että olisivat menneet, jos nyt sielä kävivät ollenkaan, mutta ei ihmisistä voi varmuudella sanoa. Apinasiltaa en usko vapaaehtoisesti ylittäneen.

Tosiaan siitä Krisin lempitopista, että jos vanhemmat sanovat, että kuvissa se näkyi ensimmäisen kerran vasta Pianistan reitillä, niin niinhän se sitten on. Ottamatta nyt kantaa, onko mahdolliset laiskiaistenkatselureissukuvat poistettu ennenkuin vanhemmille päätyivät, joissa se olisikin voinut olla päällä. Oli lempitoppi juu, mutta onhan niitä kuvia, joissa siitä huolimatta oli joku muu paita päällä.
Foxie
Sofia Karppi
Viestit: 443
Liittynyt: La Elo 07, 2010 8:32 pm

Re: Lisanne Froonin ja Kris Kremersin katoaminen Panamassa 2014

Viesti Kirjoittaja Foxie »

Edellisessä viestissäni Kris ja Lisanne olivat siis päässeet Amsterdamista Schipholin lentokentältä Bocas del Toron lauttaterminaaliin. Bocas del Toroon kuuluu useampia saaria (joista lisää myöhemmin). Pääsaaren nimi on Isla Colon, jonka eteläkärjessä sijaitsee myös Bocas del Toron keskusta. Saarella on myös kansainvälinen lentokenttä Aeropuerto Internacional José Ezequiel Hall (BOC). En tutkinut tarkemmin minne sieltä pääsee. Suomalaisille hyvä vertailukohta lienee Maarianhaminen kansainvälinen lentokenttä: päivässä kaksi lentoa (Helsinki, Tukholma) + postikone.

Lautasta poistuttaessa Spanish by the Sea -kielikouluun ja -hostelliin on matkaa alle sata metriä.

Bocas del Toro - eteläkärki - Google Maps.jpg
Bocas del Toro - eteläkärki - Google Maps.jpg (96.02 KiB) Katsottu 1833 kertaa

Google Mapsin lisäksi käytin OpenStreetMaps-karttasovellusta. Näistä näkee hienosti, kuinka pienellä alueella tytöt pääasiassa liikkuivat.

Bocas del Toro - eteläkärki - OpenStreetMap.jpg
Bocas del Toro - eteläkärki - OpenStreetMap.jpg (103.85 KiB) Katsottu 1833 kertaa

Jälkimmäisessä (OpenStreetMap) näkyy laiturin vieressä sijaitseva Casa Verde Guest House, jossa Kris ja Lisanne istuivat useammankin iltapäivän/alkuillan hollantilaispoikien (Edwin Cornelis ja Bas van Lieshour) kanssa juomassa olutta ja pelaamassa korttia. Spanish by the Sea -kielikoulu ja -hostelli sijaitsee heti Casa Verden pohjoispuolella. OpenStreetMap-kartassa näkyy oikeassa yläkulmassa La Italiana Pizza Bar. Tämä on käsittääkseni sama paikka kuin (La) Iguana, jossa tytöt kirjoittivat tanssineensa ja juoneensa useampanakin iltana. Google Mapsin kartassa se on merkittykin Iguana.

Spanish by the Sea, Casa Verde, Iguana - tämä on se pyhä kolminaisuus, jossa Kris ja Lisanne pääasiassa viihtyivät.

Ainakin kahtena iltana (molemmat keskiviikot 19.03.2014 ja 26.03.2014) vuorossa oli Aqua Lounge. Kyseinen ravintola sijaitsee toisella saarella, vaikka Kris päiväkirjassaan virheellisesti mainitseekin: "We then went to Aqua Lounge for the first time, a somewhat larger club just across the street". Lisannen päiväkirjamerkintä: "By the way, you have to use the water taxi here to go to many places, really cool. For $1 you can go to the other side, a small beach and Aqua Lounge". Saaren nimi on Isla Carenero. Tripadvisor toukokuulta 2014: "It's real easy to get there from bocas town, just a 40 second, $1 boat ride".

Bocas del Toro - Aqua Lounge.jpg
Bocas del Toro - Aqua Lounge.jpg (113.63 KiB) Katsottu 1833 kertaa

Aqua Loungessa on keskiviikkoisin ja lauantaisin Ladies' Night. Naisille on tarjolla ilmaisia drinkkejä 22:30-23:30. Tripadvisorilla löytyi mm. seuraavanlainen kommentti heinäkuulta 2016: "Girls, hop in a water taxi to enjoy some strong mixed drinks. Great place to dance all night, definitely more of a travelers spot than a locals one. Also feel free to strip down and hop into the ocean, everyone else does". Kris ja Lisanne kävivät Aqua Loungessa molempina keskiviikkoina. Lauantailta (22.03.2014) ei ollut mainintaa Aqua Loungesta päiväkirjoissa. Tuolloin tytöillä oli kokopäiväretki alkaen 09:30 lauantaiaamuna, ja luonnollisesti edellisenä iltana/yönä he olivat olleet neljään saakka Iguanassa. Lisanne perjantaista 21.03.2014: "Later that evening we went out to La Iguana. A few dances and beers later it was suddenly 4 o'clock. Time to go to bed".

Maaliskuulta 2014 (eli tismalleen tyttöjen paikallaolon aikaan) löytyi Tripadvisorista mielenkiintoinen kommentti brittiläispariskunnalta. "The worst of it was on a Saturday night we had security guards banging on our door for half an hour, my boyfriend answered in the end & said a guy wanted to speak to him. It was a local guy that my boyfriend had been speaking to earlier on in the night, he was demanding money for drugs we never even asked for & wouldn't have done!! The owner said we had to pay now or he would take it into his hands, basically kick us out! He never asked the man to leave or what had happened, we (as his guests) just had to pay up! We had to pay this guy a lot of Dollars for nothing, nothing exchanged between us, we were just told we had to pay him!! It was unbelievable & do not get into this situation yourselves. Its a huge drugs den & money making hole."

Jälkimmäisellä Bocas del Toron viikolla Kris ei pahemmin kirjoittanut päiväkirjaansa paitsi tiistaina, jolloin hänellä oli vatsatauti/ripuli. Vastaavasti Lisanne kirjoitti jälkimmäisen keskiviikon kohdalle: "Wednesday evening means only one thing: Aqua Lounge!". Mahdollisesti tämä on kirjoitettu vasta lauantai-iltana (29.03.2014) Boquetessa. Lisanne nimittäin niputtaa kolme päivää (keskiviikko 26.03., torstai 27.03. ja perjantai 28.03.2014) yhteen päiväkirjamerkintään.

Lisannesta en ajattele niinkään, mutta Kris saattoi nauttia erityisesti Aqua Lounge -iltamina jotain muutakin kuin cervezaa ja sangriaa. Krisin Facebook-päivitysten sekä myöhempien kavereiden haastattelujen perusteella hän oli jo 21-vuotiaana melkoisen kokenut festarikävijä. Hollantilaisissa Open Air -tapahtumissa huumeet ovat enemmän sääntö kuin poikkeus.

Krisin ja Lisannen majapaikka, opiskelupaikka sekä biletyspaikat Bocas del Torossa on näin niputettu ja kartoitettu. Hyvin pienellä alueella ollaan liikuttu. Lisäksi melko usein tukena ja turvana ovat olleet ainakin hollantilaiskaksikko (Bas ja Edwin).

Kaikkia ravintoloita ei välttämättä mainita päiväkirjoissa, mutta oikeastaan vain pari jää selvittämättä tarkemmin. Sunnuntaiaamuna (23.03.2014) ainakin Lisanne kävi aamiaissmoothiella La Buguitassa. Pidän täysin mahdollisena, että lauantai-iltana (22.03.2014) on saattanut tapahtua jotain, mikä ei ole suoranaisesti päätynyt päiväkirjan sivuille. Hieman (yli-?) tulkitsemalla tekstejä saattaa saada jotain säpinään viittaavaa irti. Tästä mahdollisesti lisää seuraavassa viestissä. Joka tapauksessa La Buguita -ravintola näkyy Aqua Lounge -kartassa pääsaarella (Isla Colon) erittäin lähellä muita tunnettuja paikkoja, vaikka niitä ei juuri siihen kartaan olekaan merkitty.

Torstaista 20.03.2014 Lisanne kirjoittaa: "We had FAN-TAS-TIC food with the boys in a little Caribbean restaurant. I have never before eaten such tasty pasta with tomato. Then after that a little Snickers cake and a 2 liter can of sangria". Keskiviikosta 26.03.2014 Lisanne kirjoittaa: "Around 5 o'clock we close off and we go into the town center for a bit, to see nice shops and stalls. We walked past the Wine Bar and decided to eat there. Shared 3 small appetizers and a glass of wine".

Näiden parin tuntemattomaksi jääneen ravintolan lisäksi Lisanne mainitsee päiväkirjassaan useampaankin otteeseen: "in our favorite restaurant in Bocas". Asiayhteyksistä päätellen kyseessä on melko varmasti Casa Verde, mutta sitä ei voi 100% varmuudella sanoa.
Foxie
Sofia Karppi
Viestit: 443
Liittynyt: La Elo 07, 2010 8:32 pm

Re: Lisanne Froonin ja Kris Kremersin katoaminen Panamassa 2014

Viesti Kirjoittaja Foxie »

Eihän se uni tule, kun liian myöhäiset kahvit kiertää vatsassa. Sängyssä pyöriskelyn sijaan päätin kirjoittaa valmiiksi aiemmin illalla aloittamani tulkinnat Lisannen päiväkirjasta. Toivottavasti ajatus pysyy koko viestin ajan kasassa ja on hyvin ymmärrettävissä. Teksti on kirjoitettu kolmessa eri osassa ja välissä on torkahdettukin puoleksi tunniksi.

Mitä enemmän näitä Lisannen (englanninkielisiä käännöksiä) päiväkirjamerkintöjä lukee, sitä vakuuttuneemmaksi tulee, että jotain on voinut tapahtuakin. Krisillä oli poikaystävä (Stephan Mesrits), mutta Lisanne oli sinkku. Lisäksi Lisannen kaverit ovat haastatteluissa jälkeenpäin kertoneet, kuinka nuori, sinisilmäinen ja hyväuskoinen Lisanne oli. 22-vuotiaanakaan Lisanne ei ymmärtänyt, kuinka paljon pojat kuolasivat hänen peräänsä tai minkälaista huomiota hän ja hänen 184-senttinen urheilullinen vartalonsa sai liikkuessaan aivan missä tahansa.

(Ehkä yli-?) Tulkitsemalla päiväkirjan tekstejä (englanninkielisiä käännöksiä) Lisannessa tulee esille pieni muutos. Ennen lauantaita (22.03.2014) käytännössä kaikki tekstit yhtä lukuunottamatta on kirjoitettu muotoon: "we did", "we went", "we are" jne. Toisin sanoen Kris ja Lisanne tekivät kaiken yhdessä.

Keskiviikko 19.03.2014
"Wednesday evening is Aqua Lounge day! - - - Amazing! Enjoyed dancing and drinking with the boys. Yes, Bas (van Lieshour) and Edwin (Cornelis). Our Dutch hostel friends and not to forget Mart (Huisman)! Later Ethan, our Australian negro, joined".

Poikiin oltiin selkeästi tutustuttu jo ennen keskiviikkoa. Tämä lienee täysin luonnollista, kun käytännössä toisella puolen maapalloa kuulet omaa (kohtuullisen harvinaista) kieltäsi. Kyseessä on ensimmäinen merkintä pojista kummankaan tytön päiväkirjassa.

Torstai 20.03.2014
"We had FAN-TAS-TIC food with the boys in a little Caribbean restaurant."

Oliko se ruoka vai se seura FAN-TAS-TIC?

Perjantai 21.03.2014
"This morning I had Spanish lesson, the last one for Ethan, Davis and Bas. - - - We have brought a deck of cards and have dived into Casa Verde! Initially together with Mart and later Edwin and Bas joined."

Mielestäni tässä tapahtuu se ensimmäinen muutos. Lisanne kirjoittaa: "I had Spanish lesson" eikä "We had Spanish lesson". Ehkä ylitulkintaa? Toinen pikku muutos on se, että Lisanne kirjoittaa "Edwin and Bas". Vastaavasti keskiviikkona hän kirjoitti "Bas and Edwin". Vielä enemmän ylitulkintaa? Silmiinpistävää on myös se, että kenen viimeiset tunnit perjantaina oli: "Ethan, Davis and Bas". Mihin unohtui Edwin? Bas ja Edwin kuitenkin matkustivat yhdessä. Eivätkö he sitten opiskelleet espanjaa yhdessä? Kuinka perjantaina voisi olla viimeinen espanjantunti Basille, mutta ei Edwinille? Siitä ei ole mitään mainintaa. Päättikö Edwin jatkaa espanjan opintojaan vielä viikon? Mistä syystä? Perjantai-ilta vierähti neljään saakka Iguanassa.

Lauantai 22.03.2014
"Now chilling out in a hammock and will have a bite to eat soon!"

Kris ja Lisanne olivat yhdessä kokopäiväretkellä Deep Sea tourilla. Koko päivän tapahtumista Lisanne kirjoittaa "on our way", "we were", "we are", "we had", mutta päättää päivän lainaamaani lauseeseen. OK, senhän voi tulkita kumminpäin tahansa ("I'm chilling" - "we're chilling", "I will" - "we will"). Ehkä yksittäisenä huomiona tämä ei tarkoita mitään, mutta kun sen yhdistää sunnuntain merkintöihin, alkaa mielikuvitus lentää.

Sunnuntai 23.03.2014
"Sunday morning, no warm buns at the Mathildehof but a watermelon smoothie and an omelet in La Buquita on Bocas del Toro. That's a different story! Learned a bit of Spanish and had an afternoon nap. In the evening we had a bite to eat together and were in bed on time, a real Sunday! 2 hours of beach!"

Mathildehof lienee Lisannen vanhempien kotipaikka Amertsfoortissa, Hollannissa. Sunnuntaiaamuna hän ei saanutkaan aamiaiseksi lämpimiä sämpylöitä, vaan nautti vesimelonismoothien ja omeletin. "That's a different story!" - kuulostaa juuri niin salaperäiseltä kuin juuri saanut nainen. Aamiaisen jälkeen Lisanne oppi hieman espanjaa ja otti iltapäivätorkut. Mitä Kris teki koko tänä aikana? Miksi ensimmäistä kertaa reissun aikana juuri sunnuntai-iltana pitää mainita, että söimme ja menimme ajoissa nukkumaan yhdessä (Kris ja Lisanne)? Antaa heti vaikutelman, että muita päivän askareita ei olekaan tehty yhdessä. Lisanne vietti kaksi tuntia beachilla. Kenen kanssa? Krisin vai...

Lauantai-ilta/sunnuntai ovat myös päiviä, jolloin Kris alkoi voida huonosti. Hän ei myöskään enää kirjoittanut aktiivisesti päiväkirjaansa. Oliko joku huonosti? Oliko esim. matkakaveri alkanut viihtyä turhankin hyvin muiden seurassa? Seurusteleva (ja uskollinen?) Kris alkoi jäädä enemmän ja enemmän yksin tai liian himokkaaseen seuraan (Bas? Mart?)?

Maanantai 24.03.2014
"We join Carlos's Spanish lessons. - - - Kris is still not feeling well, but we decide to go to Starfish Beach anyway."

"Still"? Ikään kuin Krisin huonovointisuus ja syy sille olisi jo (Lisannen) tiedossa. Tässä kirjoituksessa se tulee kuitenkin ensimmäistä kertaa esille kirjoitetussa muodosssa. Kenties sunnuntai-iltana päivällisellä ja ennen aikaisin nukkumaanmenoa asiasta oltiin puhuttu? Kenties juuri siitä syystä Krisin "still" huonovointisuus tuli esille Lisannen maanantain päiväkirjamerkinnöissä? Ehkä lievää ylitulkintaa, mutta jotenkin tosta koko Starfish Beachille menosta saa vaikutelman, kuin se olisi jotenkin Lisannen hyvitys Krisille? "Sorry, mä tein sulle todella paskamaisen tempun, kun jätin sut yksin lauantai-iltana. Mennäänkö hei yhdessä Starfish Beachille katsomaan meritähtiä?" Myöhemmin illalla tytöt menivät syömään "in our favorite restaurant" (=Casa Verde?), mutta pojista ei ole mitään mainintaa.

Tiistai 25.03.2014
"Kris feels very unwell and decides to stay in bed all day. I have to make a switch myself, but I decide not to let my day be ruined because of this. Off to Spanish class! - - - In the afternoon I picked up some smoothies for us and chilled with the boys in Casa Vede."

Krisin sairastaessa Lisanne tekee päätöksensä mennä espanjan tunneille, chillailla, pyykätä ja shoppailla. "Some Lisanne time!" kuten hän kirjoittaa päiväkirjaansa. Iltapäivällä hän nappaa smoothiet meille (Kris ja Lisanne) ja lähtee chillaamaan poikien kanssa Casa Verdeen. Kris makaa ilmeisesti ripulin kourissa koko päivän hostellissa?

Keskiviikko 26.03.2014
"Wednesday evening means only one thing: Aqua Lounge! Put on nice clothes and let's move it! We lose Bas out of sight already fairly quickly and so we celebrate the evening with the three of us."

"With the three of us" mainitsematta sitä kolmatta henkilöä on kirjoitettu tyyliin "totta kai Edwin oli meidän mukanamme". Tämä kirjoitus yhdistettynä aiempiin päiviin antaa ehkä eniten sen mielikuvan, että Edwin oli Krisin ja Lisannen seurassa muutenkin kuin pelkkänä vajaat pari viikkoa aiemmin tavattuna matkatuttuna.

Miksi Lisanne oli niin masentunut lauantaina 29.03.2014 Boquetessa? Olivatko kyyneleet silmissä vain pelkkää koti-ikävää? Vai jäikö kenties jotain tärkeää Casa Verdeen ja Bocas del Toroon?

Lisanne and Edwin.jpg
Lisanne and Edwin.jpg (62.39 KiB) Katsottu 1811 kertaa

Toiset miehet ottavat haasteena sen, että saavat sen villikissan (Kris?) kesytettyä ja valloitettua. Toiset miehet kiihottuvat eniten siitä, kun saavat kaivettua siitä enkelistä (Lisanne) pirun esille. Jokaisesta naisesta löytyy tämä toinen puoli, olivat/esittivät he sitten kuinka siveellisiä tahansa. Toisista vain se piru löytyy huomattavasti syvemmältä kuin toisista. Pelkkiä kehonkieliä valokuvista tulkitsemalla ei voi erehtyä kumpi parivaljakosta K&L oli se villikissa ja kumpi enkeli. "Fallen angel" - "langennut enkeli" käsitettä ei mainita suoranaisesti Raamatussa, mutta on tulkittavissa moneen kohtaan.
Mariangel
Neuvoja-Jack
Viestit: 597
Liittynyt: Ma Marras 03, 2008 2:00 am

Re: Lisanne Froonin ja Kris Kremersin katoaminen Panamassa 2014

Viesti Kirjoittaja Mariangel »

Kiitos minunkin puolesta Foxielle ja muillekin kirjoittajille! Tämä on kiehtova tapaus. Onko niin, että tytöt kirjoittivat päiväkirjoja englannin kielellä, vai onko joku kääntänyt ne englanniksi?
Foxie
Sofia Karppi
Viestit: 443
Liittynyt: La Elo 07, 2010 8:32 pm

Re: Lisanne Froonin ja Kris Kremersin katoaminen Panamassa 2014

Viesti Kirjoittaja Foxie »

Mariangel kirjoitti: Pe Joulu 18, 2020 7:34 pm Kiitos minunkin puolesta Foxielle ja muillekin kirjoittajille! Tämä on kiehtova tapaus.
Ole hyvä vain!

On todella mielenkiintoinen tapaus. Viime yönä jäi osin omasta hölmöilystä yöunet erittäin lyhyksi ja levottomiksi. Lisäksi tänään on juttu pyörinyt päässä siten, että puuhastelusta (lue: työnteosta) ei ole tullut oikein yhtään mitään. Noh, parin tunnin päästä sauna päälle, pari olutta ja illalla/yöllä saattaa olla odotettavissa lisää tekstiä.
Mariangel kirjoitti: Pe Joulu 18, 2020 7:34 pm Onko niin, että tytöt kirjoittivat päiväkirjoja englannin kielellä, vai onko joku kääntänyt ne englanniksi?
Päiväkirjat on kirjoitettu hollanniksi. Syntyperäinen hollantilainen on kääntänyt ne englanniksi.

Olen itse lukenut myös jonkin verran alkuperäisiä tekstejä. Olen ainoastaan saksan taitoinen, mutta ymmärrän aivan aavistuksen sekä kirjoitettua että (erittäin hitaasti) puhuttua hollantia. Lähellekään kaikkia sanoja päiväkirjoista en suoraan ymmärrä. Saksan avulla pystyn hahmottamaan alkuperäiset lauserakenteet. Englanninkieliset käännökset auttavat käsittämään tuntemattomat sanat ilman Googlen kääntäjää.
Foxie
Sofia Karppi
Viestit: 443
Liittynyt: La Elo 07, 2010 8:32 pm

Re: Lisanne Froonin ja Kris Kremersin katoaminen Panamassa 2014

Viesti Kirjoittaja Foxie »

Saunan lämpeämistä odotellessa laitan kartan, jonka tein jo eilen illalla, mutta olin liian väsynyt selittääkseni siitä mitään.

Kartassa on koko Bocas del Toron saaristo, jossa Kris ja Lisanne viettivät Panaman lomansa kaksi ensimmäistä viikkoa. Sen varsinaisen loma-ajan. Valitettavasti kartasta jäi mittakaava pois. Ensimmäinen kartta (Google Maps) on itä-länsi -suunnassa noin 20km ja pohjois-etelä -suunnassa 15km. Auttaa hieman hahmottamaan mittasuhteita. Mielestäni siihen on merkitty jokainen päiväkirjoissa esille tullut paikka. Näiden lisäksi on merkitty muutama paikka valistuneina arvauksina mm. erilaisten matkanjärjestäjien sivuilta.

Bocas del Toro - archipelago - Google Maps - places.jpg
Bocas del Toro - archipelago - Google Maps - places.jpg (198.79 KiB) Katsottu 1604 kertaa

Kris ja Lisanne saapuivat Bocas del Toroon Almirantesta, joka jää juuri ja juuri kartan vasemman reunan ulkopuolelle. Siitä on kuitenkin parempi kartta jossain aiemmassa viestissäni sivu tai kaksi taaksepäin.

Punainen piste lähes kartan keskellä - Spanish by the Sea, Casa Verde, La Iguana - on Krisin ja Lisannen pyhä kolminaisuus, jossa he viettivät suurimman osan aikaansa. Molempina keskiviikkoina (19.03.2014 ja 26.03.2014) he viettivät iltaansa Aqua Loungessa, josta kerroin muutama viesti sitten. Sinne piti mennä vesitaksilla noin 40sec matka $1 hintaan.

Kahden viikon aikana tytöt kävivät kahdesti (tiistai 18.03.2014 ja torstai 27.03.2014) Red Frog Beachilla. Näistä ensimmäinen oli heti toisen koulupäivän jälkeen. Matkaseurana oli kielikurssilta Davis, jota mm. Kris kuvailee päiväkirjassan "true survivalist". Ensimmäiseltä kerralta on Krisin päiväkirjaan myös merkitty "drinking from a coconut on the beach". Tästähän pyörii myös valokuva. Bocas del Torosta Red Frog Beachille pääsee vesitaksilla. Vesitaksi jättää matkustajat saaren toiselle puolen, jonka merkitsin karttaan Red Frog Marina. Laiturilta varsinaiselle rannalle kuljetaan sellaista puista "boardwalkia" pitkin. Myös tästä on ainakin yksi kuva Krisistä.

Toisen viikon maanantaina (24.03.2014) tyttöjen määränpäänä oli Starfish Beach eli virallisesti La Playa de las Estrellas tai lyhyemmin Playa Estrella. Starfish Beach löytyy kartan vasemmasta yläkulmasta. Matkanjärjestäjien aikatauluista ja päiväkirjamerkinnöistä päätellen tytöt tekivät matkan omatoimisesti. Ainakin erään matkanjärjestäjän matkat Starfish Beachille lähtee jo 09:30. Kris ja Lisanne olivat kuitenkin espanjantunneilla aamupäivällä.

Tytöt hyppäsivät omatoimisesti minibussiin Bocas del Toron keskustasta. Krisin päiväkirjamerkintä: "In a super hot and super crowded van we drove to the other side of our island. On the way there people were dropped off at places of which I thought, where would those people live? More or less in the jungle. Then we were brought to the end location with a small boat". Eräänlainen pikkubussi kuljettaa matkustajat Bocas del Toron keskustasta saaren pohjoiskärkeen Bocas del Dragoon (kirjoitin karttaan väärin "Bogas" - pahoitteluni). Bussimatka kestää noin 40min. Sieltä on vielä edessä pieni siirtyminen veneellä Starfish Beachille aivan kuten Kris päiväkirjassaan kuvailee.

Busseja kulkee päivittäin tasatunnein, mutta muistettava asia on, että viimeinen bussi Bocas del Dragosta keskustaan lähtee klo 17:00. Löysin erään todella mielenkiintoisen matkablogin toukokuulta 2020, joka kuvailee hyvin todennäköisesti myös Krisin ja Lisannen matkaa. Puolen päivän jälkeen (espanjantunnit aamupäivällä) Starfish Beachille, viimeiselle bussilla takaisin keskustaan ja luonnollisesti Casa Verdeen.

Wander with Jo (matkablogi): "They have hourly buses throughout the day starting from the park, but I had to keep in mind that the last bus back was at 5 pm and it took approx one hour (total) to get there." - kannattaa ehdottomasti lukea koko tarina Jon Starfish Beach -reissusta. Blogisivulta löytyy myös kuvia mm. käytetyistä minibusseista, veneistä jne.

https://www.wanderwithjo.com/starfish-b ... ro-panama/

Lauantaina (22.03.2014) Kris ja Lisanne tekivät ainoan pidemmän matkan Bocas del Torolla. Kyseessä oli saarihyppely (island hopping) -tyyppinen ratkaisu veneillä, joka kesti puoli päivää. Hyvin todennäköisesti löysin jopa saman matkanjärjestäjän sivut, jota Kris ja Lisanne käyttivät. Heidän järjestämänsä matkat alkavat tänäkin päivänä kello 09:30 eli tismalleen samaan aikaan, jonka Lisanne kirjoitti päiväkirjaansa. Sama matkanjärjestäjä järjestää matkoja myös Starfish Beachille, mutta tytöt kävivät siellä omatoimisesti.

https://www.civitatis.com/en/bocas-del- ... -cay-tour/

Matkanjärjestäjän sivuilta: "We'll pick you up from your hotel on Isla Colón at 9:30 am and head to the Bocas Marine Pier, where a boat will be waiting to take us to two of the natural gems of the Bocas del Toro archipelago: the Zapatilla Islands and Cayo Coral.

We'll sail across the sparkling emerald waters off the Panama coast, passing through an area known as Dolphin Bay. Keep your eyes peeled for these incredible friendly marine creatures! If we're lucky, we may get to see the numerous dolphins that inhabit this area of the Caribbean as they play alongside our boat.

Our boat trip will bring us to Cayos Zapatillas, where we'll disembark on one of the islands' spectacular white sand beaches. You'll then have an hour of free time to take a refreshing dip in its crystal clear waters or head inland to explore the tropical jungle that covers the island.

The tour will then continue onwards to Cayo Coral, a postcard-perfect island where you'll be captivated by the characteristic thatched roof cabins and the wooden docks connecting people's homes.

Finally, we'll have the opportunity to see one of the most emblematic animals of this area of the world: sloths! They live in the treetops of Coral Cay, so make sure to watch the leaves above your head and you'll hopefully catch a glimpse of the slow-moving creatures.

At the end of an unforgettable tour filled with paradise islands and incredible wildlife, we'll return to hotels on Isla Colón for around 3:30 pm.
"

Lyhennettynä teksti voisi olla alkamisaikaa myöten suoraan Krisin ja Lisannen päiväkirjoista. Tuskin tuollakaan kovin moni matkanjärjestäjä järjestää tismalleen samanlaisia matkoja tismalleen samaan aikaan?

Lisään myös toisen kartan (OpenStreetMap), johon en ole merkinnyt paikkoja. Arvioin sen olevan itä-länsi -suunnassa noin 30km ja pohjois-etelä -suunnassa noin 20km. Kartta on aavistuksen laajempi. Siinä näkyy mm. Almirante, josta lähtee lautta Bocas del Toroon.

Bocas del Toro - archipelago - OpenStreetMap.jpg
Bocas del Toro - archipelago - OpenStreetMap.jpg (186.49 KiB) Katsottu 1604 kertaa

Näin ollaan käsitelty suurinpiirtein kaikki Krisin ja Lisannen päiväkirjoissaan mainitsemat paikat ja retket Bocas del Torossa. Yritän saada vielä viikonlopun aikana koostettua mahdollisimman tarkan päivittäisen aikajanan heidän tekemisistään Bocas del Torossa.

Kuulostaako tämä kahden viikon ajanjakso siltä, että kolmen päivän päästä Kris ja Lisanne olisivat lähteneet hotpantseissaan ja narutopeissaan tekemään kahdestaan useamman tunnin viidakkovaelluksen El Miradorin huipulle Buquetessa ilman opasta? Vielä uskomattomammalta kuulostaa, että he olisivat (vapaaehtoisesti) jatkaneet matkaa El Miradorin näköalapaikalta eteenpäin viidakkoon kenties etsimään vaikka niitä kadonneita vesiputouksia. Täysin utopistiselta mielestäni kuulostaa se, että he olisivat jossain vaiheessa ylittäneet (tai yrittäneet ylittää) jotain vaijerisiltoja (monkey bridge).
Mariangel
Neuvoja-Jack
Viestit: 597
Liittynyt: Ma Marras 03, 2008 2:00 am

Re: Lisanne Froonin ja Kris Kremersin katoaminen Panamassa 2014

Viesti Kirjoittaja Mariangel »

Mielenkiintoista nähdä noita karttoja!

Itselläni on hollantilainen ystävä jo useamman vuosikymmenen takaa. Häntä tavatessani ymmärrän huonohkon saksankielentaitoni avulla kuitenkin osittain hänen ja esim. sukulaistensa välistä puhetta.

Olen pohtinut, rohkenisinko häneltä kysyä tästä aiheesta. Hollanti on yllättävän pieni maa.
J.Maybrick
Axel Foley
Viestit: 2438
Liittynyt: Ma Tammi 21, 2013 1:09 pm

Re: Lisanne Froonin ja Kris Kremersin katoaminen Panamassa 2014

Viesti Kirjoittaja J.Maybrick »

Seurusteleva (ja uskollinen?) Kris alkoi jäädä enemmän ja enemmän yksin tai liian himokkaaseen seuraan (Bas? Mart?)?
Niin ikään syntyperäisen hollantilaisen mukaan Krisin ja poikaystävän suhde oli jo jonkin aikaa ollut haalea, ja tämä tyttöjen matka olisi ollut se vaihe, jolloin suhteessa oltiin jo ihan loppumetreillä. Poikaystävän ja Krisin viestittelystä tai puheluista matkan aikana ei ole koskaan saatu tietoa, edes Hollannin medioissa. Koska vaikutti haastattelujen perusteella siltä, että Krisin isä ei ollut selvillä suhteen tilasta, herää kysymys, mistä muusta hän oli täysin tietämätön. Krisin isä myös ilmeisesti salasi asioita joita tiesi, vaikka oli paljon esillä medioissa.
Isän kommentointi suosikkitopista oli omasta mielestäni omituista ja epäuskottavaa.

Hollanti on saksan lähin sukukieli, joten saksantaitoisille sen ymmärtäminen jossain määrin on mahdollista, etenkin kirjoitettuna tekstinä. Tyttöjen päiväkirjojen englanninnos on hyvin tarkkaa nyansseja myöten, joten siihen voi luottaa tapahtumia ja tunnelmia arvioidessa.

Kiintoisaa selvittelyä, Kettunen, odotan jatkoa :)
Mikä piilee lumessa, tulee julki suvessa, ja sama toisella kotimaisella Vad som göms i snö kommer upp i tö
jhou
Perry Mason
Viestit: 3843
Liittynyt: Ti Maalis 31, 2015 3:09 pm

Re: Lisanne Froonin ja Kris Kremersin katoaminen Panamassa 2014

Viesti Kirjoittaja jhou »

Foxie kirjoitti: Pe Joulu 18, 2020 8:20 pm
Mariangel kirjoitti: Pe Joulu 18, 2020 7:34 pm Onko niin, että tytöt kirjoittivat päiväkirjoja englannin kielellä, vai onko joku kääntänyt ne englanniksi?
Päiväkirjat on kirjoitettu hollanniksi. Syntyperäinen hollantilainen on kääntänyt ne englanniksi.
Tätä mietin myös. Noissa englanninkielisissä versioissa on joitakin ilmaisuja, jotka tökkää silmään sinänsä melko jouhevassa tekstissä. Yksi on juuri tuo "That's a different story", jonka itsekin nostit esille. Sen kohdan voi mielestäni käsittää (ainakin) kahdella tavalla: "sunnuntaina ei tullutkaan Mathildehofin lämpimiä sämpylöitä, vaan smoothie ja munakas - vähän eri pössis (kuin kotona)!" Tai sitten "... vaan smoothie ja munakas. Tämä olikin tarina sinänsä (enkä nyt lähde avaamaan sitä enempää)".

Eka versio tuntuisi itselle luontevammalta varsinkin kun tämä näyttää olleen jonkinlainen itsenäistymisreissu muutenkin. Vähän hehkutetaan sillä, että täällä maailmalla saa hienoja kokemuksia ja vaihtelua siihen iänikuiseen kotipuolen meininkiin.

Onkohan sillä alkuperäisellä hollanninkielisellä ilmaisulla jompaan kumpaan tulkintaan päin kallellaan oleva, vakiintunut merkitys? Ehkä tekstit kääntäneelle henkilölle ei tullut mieleen, että se menettää sisältöään, jos sille koko ilmaisulle ei hae vastaavaa englanninkielistä idiomia vaan kääntää sen sana kerrallaan. Ski into a spruce tree (suksi kuuseen), noin kärjistettynä esimerkkinä.
Hyvin suunniteltu on edelleenkin tekemättä.
Foxie
Sofia Karppi
Viestit: 443
Liittynyt: La Elo 07, 2010 8:32 pm

Re: Lisanne Froonin ja Kris Kremersin katoaminen Panamassa 2014

Viesti Kirjoittaja Foxie »

jhou kirjoitti: La Joulu 19, 2020 2:53 am Tätä mietin myös. Noissa englanninkielisissä versioissa on joitakin ilmaisuja, jotka tökkää silmään sinänsä melko jouhevassa tekstissä. Yksi on juuri tuo "That's a different story", jonka itsekin nostit esille.

Onkohan sillä alkuperäisellä hollanninkielisellä ilmaisulla jompaan kumpaan tulkintaan päin kallellaan oleva, vakiintunut merkitys?
Loistava haku ja kysymys!

Alkuperäisessä päiväkirjassa kohta on kirjoitettu hollanniksi: "Dat is wel even andere hoek!".
Google-kääntäjä vääntää sen muotoon: "Das ist ein ganz anderer Winkel!" saksaksi ja "That is quite a different angle!" englanniksi.
Melkoinen ero muuten tulee tuohon alkuperäiseen käännökseen "That'a a different story!".

Toinen miettimäni kohta on se Krisin päiväkirjassa ollut maininta/käännös Aqua Loungesta "just across the street".
Teknisesti se lienee oikein. Kyllähän suomeksikin voidaan sanoa "se on heti toisella puolella" tarkoittaen "se on heti toisella puolen katua".

Kris käytti päiväkirjassaan termiä: "het aan de overkant", joka tosin kääntyy englanniksi: "just across the street" ja suomeksi "aivan kadun toisella puolella". Saksaksi käännös on tosin "gleich gegenüber" eli "heti vastapäätä" tai miten sen nyt parhaiten kääntäisi. Saksan käännöksessä ei mainita katua. Jännäksi asia tulee, kun tuota Krisin alkuperäistä termiä menee aavistuksen sorkkimaan ja lisää -en-päätteen tehden siitä monikon. Google-käännökset muuttuvat.

"het aan de overkanten" - "nur auf der anderen Seite" - "just on the other side" - "vain toisella puolella"
J.Maybrick
Axel Foley
Viestit: 2438
Liittynyt: Ma Tammi 21, 2013 1:09 pm

Re: Lisanne Froonin ja Kris Kremersin katoaminen Panamassa 2014

Viesti Kirjoittaja J.Maybrick »

Voisi kysyä kääntäjältä, haluaako hän tarkentaa noita kohtia, Sen voin tehdä, jahka ehdin. Vai onko joku jo ryhtynyt toimeen?
Mikä piilee lumessa, tulee julki suvessa, ja sama toisella kotimaisella Vad som göms i snö kommer upp i tö
damfin
James Bond (David Niven)
Viestit: 10717
Liittynyt: Ke Elo 10, 2011 1:04 am

Re: Lisanne Froonin ja Kris Kremersin katoaminen Panamassa 2014

Viesti Kirjoittaja damfin »

Nuo käännökset ja jonkin lauseen merkitys tarinasta irrotettuna on usein mahdollista muuttua, kun lauseen sanoma ja tarkoitus on ihan siitä kiinni millaisessa yhteydessä sitä käytetään.
Esimerkiksi jokin lause voi kääntyä kääntäjällä joko muotoon "just on the other side of the street" tai sitten "just on the other side" ihan sen tilanteen mukaan, eli "just on the other side of the street" jos puhutaan jostain lähellä olevasta paikasta, ja "just on the other side" sopii esimerkiksi tilanteeseen jossa seisotaan hautakiven äärellä ja pohditaan että siellä se kaveri on toisella puolella.

Samoin tuo "thats a different story" tai "thats a different angle" on ihan siitä kiinni tarkoitetaanko jonkin tarinaa sivuavan asian olevan ihan oma tarinansa, vai tarkoitetaanko että asialle on toinenkin lähestymistapa.

Nämä nyt ei ole sitten mitään kirjasta haettua tietoa, lähinnä esimerkki siitä että joskus jonkin käännöksen kanssa on turha pohtia jonkin yhden sanan tai lauseen täsmällistä käännöstä, vaan lause pitää kääntää ja ymmärtää siten että se sopii alkuperäiseen tarinaan ja siihen mitä siinä tarinassa on haluttu kertoa.
Kuolemannaakka
James Bond (David Niven)
Viestit: 10846
Liittynyt: Ma Touko 31, 2010 10:43 pm

Re: Lisanne Froonin ja Kris Kremersin katoaminen Panamassa 2014

Viesti Kirjoittaja Kuolemannaakka »

Bear Grylls oli Panaman viidakossa tänään. En tiedä, kuinka lavastetusta ohjelmasta on kyse, mutta oli mielenkiintoista havainnoida maisemia. Tuolla on kämmenen kokoisia hämähäkkejä ja tulitikkuaskin kokoisia torakoita (söivät yhden, ei kuulemma ollut hyvää). Jossain palmussa on syötäviä hedelmiä, mutta pirullisen pitkia piikkejä. Pienissäkin puroissa on kaloja.

Mielenkiintoinen asia oli, kun kulkivat tuollaisen syvällä olevan pienen puron pohjaa. Myrsky oli lähestymässä, ja Bear sanoi, että hyökytulvat ovat yleisiä, ja "raviinissa" ei saa silloin olla. Vesi näytti aikalailla kirkkaalta, mutta sitä ei näytetty, minkä näköiseksi menee tulvan yhteydessä, koska pääsivät viidakosta ennen myrskyä pois.

Damfinin teorialle annan lisäpisteen, vaikka ihmetyttääkin, ettei sieltä ehtisi alta pois.
Lataa ilmainen 340-sivuinen nettikirja Ulvilan surmasta alla olevasta linkistä! Paras ja alkuperäinen! Salasana on "ulvila".
www.shorturl.at/agoNS


”En mää oo vääryyttä vastaan, mutten oikeuttakaan pualla” – Lavialainen sananparsi
Neo7
Christopher Lorenzo
Viestit: 1514
Liittynyt: La Kesä 27, 2020 8:28 pm

Re: Lisanne Froonin ja Kris Kremersin katoaminen Panamassa 2014

Viesti Kirjoittaja Neo7 »

Kuolemannaakka kirjoitti: Su Joulu 20, 2020 12:52 am Bear Grylls oli Panaman viidakossa tänään. En tiedä, kuinka lavastetusta ohjelmasta on kyse, mutta oli mielenkiintoista havainnoida maisemia. Tuolla on kämmenen kokoisia hämähäkkejä ja tulitikkuaskin kokoisia torakoita (söivät yhden, ei kuulemma ollut hyvää). Jossain palmussa on syötäviä hedelmiä, mutta pirullisen pitkia piikkejä. Pienissäkin puroissa on kaloja.

Mielenkiintoinen asia oli, kun kulkivat tuollaisen syvällä olevan pienen puron pohjaa. Myrsky oli lähestymässä, ja Bear sanoi, että hyökytulvat ovat yleisiä, ja "raviinissa" ei saa silloin olla. Vesi näytti aikalailla kirkkaalta, mutta sitä ei näytetty, minkä näköiseksi menee tulvan yhteydessä, koska pääsivät viidakosta ennen myrskyä pois.

Damfinin teorialle annan lisäpisteen, vaikka ihmetyttääkin, ettei sieltä ehtisi alta pois.
No jos on pahasti loukkaantunut ja/tai näännyksissä. Ja eivät ehkä ole osanneet odottaa sellaista, niin miksei sellainen voisi yllättää pahassa paikassa.
Vastaa Viestiin