FBI:n johtama suu­ro­pe­raa­tio pal­jas­ti Poh­jois-Suo­mes­sa poik­keuk­sel­li­sen ison huu­me­vyyh­din

Huumausainerikoksille oma ketju.
Samoin yleinen huumausainekeskustelu tänne.
ylälauteiden mies
Nikke Knakkertton
Viestit: 153
Liittynyt: Su Heinä 29, 2007 11:39 pm

Re: FBI:n johtama suu­ro­pe­raa­tio pal­jas­ti Poh­jois-Suo­mes­sa poik­keuk­sel­li­sen ison huu­me­vyyh­din

Viesti Kirjoittaja ylälauteiden mies »

Tollisko kirjoitti:
Ke Loka 13, 2021 10:24 am
JailMind kirjoitti:
Ke Loka 13, 2021 10:03 am
Ketöhän Jyväskylässä vangittu?
Päivän Keskisuomalaisen mukaan aiemmin Middle Point MC:ssä ja UB:ssa vaikuttaneita miehiä ainakin epäiltyinä.
Ksml uutisoi 13.10.2021

https://aijaa.com/VBfqwD

No, tietyt veijarithan Marbellassa majailevat, verkostoituminen ja kontaktien luonti toki on noissakin hommissa olennaista.
- Itsemurhalentäjää ei ruusuin palkita -

JH1985
Nikke Knakkertton
Viestit: 152
Liittynyt: Su Marras 01, 2020 11:32 am

Re: FBI:n johtama suu­ro­pe­raa­tio pal­jas­ti Poh­jois-Suo­mes­sa poik­keuk­sel­li­sen ison huu­me­vyyh­din

Viesti Kirjoittaja JH1985 »

Siellä oli paljon UB:n porukkaa ja nyt kummasti on sosiaalisessa mediassa ollut jo pitkään hiljaista. Taitaa tietää mistä johtua :D

Toimintaterapia
Sabrina Duncan
Viestit: 369
Liittynyt: Ti Syys 17, 2019 2:53 pm

Re: FBI:n johtama suu­ro­pe­raa­tio pal­jas­ti Poh­jois-Suo­mes­sa poik­keuk­sel­li­sen ison huu­me­vyyh­din

Viesti Kirjoittaja Toimintaterapia »

https://www.kaleva.fi/syyttaja-pohjois- ... ke/4033324
Syyt­tä­jä: Poh­jois-Suo­mes­sa toimi huu­me­ri­kos­ten te­ke­mi­seen kes­kit­ty­nyt ri­kol­lis­ryh­mä – Kuka on pääjehu eli "Joker of Lap­land"?

Syytetyt kiistävät pääosin syytteensä ja väitteet kuulumisesta rikollisryhmään.

Susanna Kemppainen

14.10.2021 12:24
Päivitetty: 20:26
HUUMAUSAINERIKOKSET


Kuka on "Joker of Lapland"?

Siihen haetaan vastausta koko loppusyksyn ajan Kemissä, missä Lapin käräjäoikeus käsittelee monella mittarilla hyvin poikkeuksellisista huumejuttua.

Syyttäjä hakee siinä yli 30 ihmiselle tuomiota yhteensä yli 60 rikoksesta, joista valtaosa koskee syytteitä törkeistä huumausainerikoksista.

Syyttäjän mielestä Pohjois-Suomessa toimi rikollisryhmä, joka yhteistuumin järjesti alueelle poikkeuksellisen laadukkaita huumeita poikkeuksellisen paljon.

– Pohjoisen olosuhteisiin ja täällä olevaan väestöön nähden määrät ovat olleet hirvittävän suuret, erikoissyyttäjä Hannu Koistinen kuvaili torstaina alkaneessa oikeudenkäynnissä.

Syyttäjä: Pääjehu organisoi hankintaa

Syyttäjän mielestä rikollisryhmä hyödynsi rikollisten salattuun viestinvaihtoon tarkoitettuja SkyECC ja Anom-laitteistoja viestinnässään.

Hän väittää, että ryhmässä oli tietty roolijako ja hän hakee pisimpiä vankeustuomioita sen keskeisimmille toimijoille.

Ankarinta eli 13 vuoden vankeustuomiota syyttäjä hakee miehelle, jota hän pitää ryhmän vetäjänä. Syyttäjä väittää miehen käyttäneen Anom-palvelussa käyttäjänimeä "Joker of Lapland".

– Hän on pääjehu, joka organisoi huumeiden hankintaa pohjoiseen, Koistinen sanoi.

Puolustus: Ystäviä, joilla on yhteisiä harrastuksia

Syytettyjen puolustus on hyvin eri mieltä tapahtumista. Puolustus katsoo muun muassa, että minkäänlaista rikollisryhmää ei ole ollut olemassa vaan kyse on lähinnä ollut satunnaisesti toistensa kanssa tekemisissä olleista ihmisistä.

Oikeudessa kiistettiin myös syyttäjän näkemyksiä kunkin syytetyn toiminnasta väitetyssä organisaatiossa sekä huumeiden käsittelyssä.

Pääjehuksi väitetty mies kiisti kaikki syytteensä. Hänen puolustuksensa väittää, ettei hän ole ollut osallinen huumeiden vastaanottamiseen tai välittämiseen, eikä hän myöskään ole osallistunut rikollisryhmän toimintaan saati toiminut sen johtajana.

– Kyse on ollut enemmänkin kaveriporukasta – ystävistä, joilla on tietynlaisia yhteisiä harrastuksia, pääsyytettyä avustava asianajaja Kari Eriksson luonnehti ryhmää.

Erikssonin mukaan hänen päämiehensä on kyllä käyttänyt niin sanottua Anom-puhelinta, mutta hän ei ole "Joker of Lapland" -tunnuksen takana eikä hän pysty sanomaan, kuka on.

– Käyttäjätunnusta on voinut käyttää lähes kuka tahansa, asianajaja sanoi.

Eriksson vetosi myös siihen, että hänen päämiehensä oli päässyt vankilasta vapauteen elokuussa 2019, eikä hän kyennyt suunnittelemaan "mitään isompaa asiaa" masennuksensa vuoksi. Myös muutamalla muulla syytetyllä on aiempaa rikostaustaa.

Oulun vankilaan huumeita kehon sisällä

Vain joitakin yksittäisiä syytteitä myönnettiin torstaina koko pitkän käsittelypäivän aikana. Esimerkiksi eräs syytetyistä myönsi syyllistyneensä törkeään huumausainerikokseen hankkimalla kilon amfetamiinia ja myyneensä sitä eteenpäin. Hän kuitenkin kiisti sen, että aine olisi ollut huomattavan puhdasta pitoisuudeltaan, kuten syyttäjä väittää.

Valtaosa oikeudessa kiisteltävistä tapahtumista liittyy Kemiin, mutta syytteitä ajetaan myös esimerkiksi Keminmaahan, Tervolaan, Rovaniemelle, Kouvolaan ja Ouluun kytkeytyvistä tapahtumista.

Syyttäjä väittää, että korkeiden katteiden saamiseksi huumeita toimitettiin muun muassa Oulun vankilaan. Esimerkiksi viime tammikuussa viranomaiset nappasivat syytetyn, joka yritti viedä kehonsa sisällä sinne 55 tablettia subutexia, 4 grammaa kokaiinia, 15 ekstaasitablettia ja 4 grammaa amfetamiinia.

Väite kirjaimellisesta rahanpesusta kerhotiloissa

Oulun seudun osalta vyyhteen kytkeytyy osittain myös poliisin rikollisjärjestöksi luokittelema Bandidos MC North Point. Syyttäjä väittää, että yhdellä syytetyistä oli asema sen organisaatiossa.

Syyttäjän mukaan Bandidosin Kempeleessä sijaitsevissa kerhotiloissa pestiin kirjaimellisesti huumekaupalla saatua rahaa viime helmikuussa.

Syyttäjä väittää yhden syytetyn tarjonneen tuolloin sen tiloista toiselle syytetylle turvalliset ja ympäri vuorokauden vartioidut olosuhteet, joissa he puhdistivat sormenjälkiä noin 50 000 euron käteisvaroista.

Bandidosiin kuuluvaksi väitetty mies kiistää syytteen avunannosta törkeään huumausainerikokseen. Hän kiistää tarjonneensa vartioidut olosuhteet ja sormenjälkien puhdistamisen sekä sen, että hän olisi ottanut käteisvaroja kerhotilan kassakaappiin. Myös toinen syytetty kiistää syyttäjän väitteet menettelystään sekä syytteen törkeästä huumausainerikoksesta.

Toinenkin kassakaappi täynnä rahaa

Syyttäjän mukaan huumekaupasta kertyi käteisvaroja, joiden säilytys oli ongelma. Esitutkinnassa löydettiin viime huhtikuussa eräästä asunnosta kassakaappi, jossa oli 64 000 euroa. Lisäksi siellä oli Thaimaan Bahteja ja 16 000 euron nippu rahaa oli kaapin ulkopuolella.

– Tämä kuvastaa sitä voimakasta rahaliikennettä, mitä huumekaupasta tuli, syyttäjä Koistinen luonnehti.

Väitteitä väärästä oikeuspaikasta

Aivan istunnon aluksi useat syytetyt esittivät käräjäoikeudelle väitteitä siitä, ettei Lapin käräjäoikeus olisi oikea paikka käsitellä heitä koskevia syytteitä. Yksi syytetyistä olisi esimerkiksi halunnut, että hänen syytteidensä käsittely siirrettäisiin Ouluun, sillä hänen väitetään tehneen rikoksensa pääosin Oulussa.

Muutama syytetty puolestaan vaati, ettei heidän osaltaan käsittelyä aloitettaisi vielä lainkaan. He olisivat halunneet, että heidän syytteitään käsiteltäisiin vasta myöhemmin tulevassa oikeudenkäynnissä niin sanottujen ylätason syytettyjen väitettyjen tekojen yhteydessä. Näitä ylätason tekijöitä koskeva poliisitutkinta on edelleen kesken.

Syyttäjä vastusti vaatimuksia. Käräjäoikeus harkitsi asiaa hetken ja hylkäsi sitten väitteet.

Myös Keskusrikospoliisin suorittamaa esitutkintaa arvosteltiin toistuvasti ja oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin toteutuminen kyseenalaistettiin.

Oikeudenkäyntiin osallistui torstaiaamuna yhteensä noin 40 henkeä. Valtaosa heistä oli istuntosalissa Kemissä, missä oli läsnä muun muassa useita poliiseja. Lisäksi istuntosaliin oli videoyhteys useilta muilta paikkakunnilta, muun muassa Kuopion ja Oulun vankiloista.

Perjantaina istuntosalissa ryhdytään käymään tarkemmin läpi syytteitä ja niihin liittyvää todistusaineistoa.

Oikeudenkäynnille on varattu aikaa aina jouluviikolle saakka. Tuomio annetaan myöhemmin.

Juttua täydennetty kello 15.02 kauttaaltaan. Juttua täydennetty edelleen kauttaaltaan ja otsikkoa päivitetty kello 19.11.

Kello 20.25: Korjattu uutisen faktaosiota; Kallinkangas sijaitsee Keminmaassa, ei Kemissä.
Nyt kaikki Naccisuojaan!

Lapinnoita
Alokas
Viestit: 9
Liittynyt: To Maalis 25, 2021 11:54 am

Re: FBI:n johtama suu­ro­pe­raa­tio pal­jas­ti Poh­jois-Suo­mes­sa poik­keuk­sel­li­sen ison huu­me­vyyh­din

Viesti Kirjoittaja Lapinnoita »

Kävikö kukaan seuraamassa käräjiä? Syytettyjen nimet kiinnostaisi edelleen.

Toimintaterapia
Sabrina Duncan
Viestit: 369
Liittynyt: Ti Syys 17, 2019 2:53 pm

Re: FBI:n johtama suu­ro­pe­raa­tio pal­jas­ti Poh­jois-Suo­mes­sa poik­keuk­sel­li­sen ison huu­me­vyyh­din

Viesti Kirjoittaja Toimintaterapia »

https://www.kaleva.fi/oikeus-fbilta-saa ... ta/4061926
Oikeus: FBI:ltä saatuja Anom-vies­te­jä voidaan käyttää to­dis­tee­na Poh­jois-Suo­men isossa huu­me­ju­tus­sa – syy­tet­ty­jen väit­teet lain­vas­tai­suuk­sis­ta tyr­mät­tiin

Eija Mikkonen
25.10.2021 12:46
HUUMAUSAINERIKOKSET

Yhdysvaltain liittovaltion poliisilta FBI:lta saatuja Anom-viestejä voidaan käyttää todisteena Pohjois-Suomen suuressa huumejutussa.

Useat syytetyt katsoivat puolustuksessaan, että Anom-viestit on hankittu Suomeen lainvastaisin keinoin, minkä vuoksi ne tulisi asettaa hyödyntämiskieltoon. Syytettyjen mukaan viestien hankinnassa on syyllistytty jopa rikoksiin, kuten viestintäsalaisuuden loukkaamiseen tai salassapitorikokseen.

Maanantaina antamassaan ratkaisussa Lapin käräjäoikeus oikeus kuitenkin katsoo, ettei viestejä ole hankittu lainvastaisesti, eikä niiden käyttöön todisteena ole estettä.

Viestit eivät kuuluneet viestintäsalaisuuden piiriin

Anom oli FBI:n kehittämä viestintäalusta, joka markkinoitiin rikollisorganisaatioille väittämällä viestien olevan täysin salattuja. Todellisuudessa FBI valvoi viestiliikennettä ja tallensi sen viestejä kolmannessa maassa sijaitsevalle palvelimelle. Anom-viestintään käytettyjä laitteita ei ollut saatavilla Suomessa vaan laitteet ovat peräisin ulkomailta.

Oikeuden mukaan viestien hankinnassa ei loukattu viestintäsalaisuutta, sillä viestiliikenne siirtyi Suomen ja Euroopan unionin lainsäädännön suojaamien perusoikeuksien ulottumattomiin tallentuessaan kokonaisuudessaan FBI:n hallinnoimalle palvelimelle. Laitteiden alkuperä huomioon ottaen syytettyjen katsotaan ottaneen ilmeisen riskin siitä, ettei viestiliikenne tapahdu vain Suomessa tai Euroopassa ja kuulu näin ollen niiden viestisuojan piiriin.

Oikeuden mielestä on oleellista, että FBI on oma-aloitteisesti luovuttanut Suomea koskevat tiedot viesteistä ja niiden sisällöstä Suomen poliisille. Suomen viranomaiset eivät tehneet viestien saamiseksi oikeusapupyyntöä. Näin ollen tapauksessa ei ole tarvittu tuomioistuimen erillisiä lupia televalvontaan kunkin vastaajan osalta, kuten syytetyt väittivät.

Oikeusministeriön tekemä oikeusapupyyntö Yhdysvaltoihin on koskenut lupaa käyttää Suomelle jo luovutettuja tietoja viesteistä ja niiden sisällöstä todisteena Suomessa pidettävässä oikeudenkäynnissä.

Ei rikosprovokaatiota

Oikeuden mielestä ei ole aihetta epäillä, että viestien hankkiminen tai luovuttaminen Suomeen olisi tapahtunut Yhdysvaltojen lainsäädännön vastaisesti. Yhdysvaltain oikeusministeriö ja FBI ovat antaneet luvan käyttää viestejä todisteena oikeudenkäynnissä.

FBI:n operaatiota ei myöskään katsota rikosprovokaatioksi, kuten yksi syytetyistä väitti.

Yksi syytetyistä vaati myös SkyECC-viestien asettamista hyödyntämiskieltoon. Niitä saatiin Ranskan tuomioistuimen antamalla luvalla. Oikeus ei nähnyt näiden todisteiden hankkimisessa mitään laitonta.

Myös lainvastaisesti hankittuja viestejä olisi voitu käyttää todisteena

Lapin käräjäoikeus huomauttaa, että Anom- ja SkyECC-viestejä olisi voitu käyttää todisteena oikeudenkäynnissä, vaikka ne olisi todettu lainvastaisesti hankituiksi. Todisteiden hankinnassa tapahtuneet muotovirheet tai merkityksettömät menettelyvirheet eivät lähtökohtaisesti johda hyödyntämiskieltoon.

Viestien sallimista todisteena olisivat oikeuden mukaan puoltaneet rikosepäilyjen vakavuus ja tiedonhankinnan kohdistuminen rikollisessa tarkoituksessa tapahtuneeseen viestintään, joka voidaan lain nojalla murtaa. Lisäksi viestien sisällön luotettavuutta ei ole syytä epäillä.

– Vaikka viesteillä on tärkeä merkitys asiassa todisteena, ne eivät ole yksinomainen näyttö asiassa, vaan niiden tueksi on myös muuta todistelua takavarikoiduista huumausaineista, televalvontatiedoista, kuunteluista sekä tarkkailutiedoista. Viestien salliminen todisteina ei siten olisi vaarantanut oikeudenkäynnin oikeudenmukaisuutta, vaikka ne olisi hankittu lainvastaisella menettelyllä, käräjäoikeuden ratkaisussa sanotaan.

Rikosvyyhdissä Pohjois-Suomeen väitetään toimitetun lähes 40 kiloa amfetamiinia sekä muita huumausaineita, kuten subutexia, kokaiinia, kannabista, ekstaasia ja MDMA:ta. Niiden katukauppa-arvo olisi KRP:n mukaan ollut noin 6–7 miljoonaa euroa. Rikoksia puidaan Lapin käräjäoikeudessa Kemissä jouluviikolle saakka.
Nyt kaikki Naccisuojaan!

Ghost hunting
Michael Knight
Viestit: 4122
Liittynyt: Ke Elo 16, 2017 3:16 pm
Paikkakunta: aarniometsä

Re: FBI:n johtama suu­ro­pe­raa­tio pal­jas­ti Poh­jois-Suo­mes­sa poik­keuk­sel­li­sen ison huu­me­vyyh­din

Viesti Kirjoittaja Ghost hunting »

Loistava uutinen, järki on voittanut. Jänkhälläkin alkaa tapahtua.

Lautakäpälä
Alokas
Viestit: 6
Liittynyt: To Maalis 25, 2021 8:47 pm

Re: FBI:n johtama suu­ro­pe­raa­tio pal­jas­ti Poh­jois-Suo­mes­sa poik­keuk­sel­li­sen ison huu­me­vyyh­din

Viesti Kirjoittaja Lautakäpälä »

https://murha.info/rikosfoorumi/viewtopic.php?t=21558

Liittyisikö nämä ketjut toisiinsa ainakin tekijän osalta?

Oikeus ennen kaikkea
Neuvoja-Jack
Viestit: 575
Liittynyt: Ti Maalis 30, 2021 2:48 pm

Re: FBI:n johtama suu­ro­pe­raa­tio pal­jas­ti Poh­jois-Suo­mes­sa poik­keuk­sel­li­sen ison huu­me­vyyh­din

Viesti Kirjoittaja Oikeus ennen kaikkea »

Iltasanomissa tuore juttu tästä keissistä: https://www.is.fi/oulun-seutu/art-2000008357367.html

Jutusta löytyy vinkki päätekijästäkin, koska kerrotaan miehen menneisyydestä, että on tuomittu tuhotyöstä 2017 6 vuoden vankeuteen. Eli kyseessä on ilmeisesti Henrik Mikael Vahtola.
https://murha.info/rikosfoorumi/viewtop ... be#p801353

Metal
Armas Tammelin
Viestit: 86
Liittynyt: Ke Tammi 08, 2014 3:11 pm

Re: FBI:n johtama suu­ro­pe­raa­tio pal­jas­ti Poh­jois-Suo­mes­sa poik­keuk­sel­li­sen ison huu­me­vyyh­din

Viesti Kirjoittaja Metal »

Vaikuttaa tuotteliaalta veijarilta. Sen että on entiset lusimiset saanut alta pois, on tulilla ollut heti miljoonaluokan huumeimperiumi.

Olen hämmästellyt sitä, miksi pitää väen vängällä hankkia kallis ja tuntematon "salainen puhelin" viestintään, kun tavalliset, hyväksi todetut avoimen lähdekoodin ohjelmat toimivat hyvin, ja puhelin on mahdollista salata niin, ettei sitä saada tutkinnassa auki? Tietysti saamme lukea vain niistä tapauksista, jotka jäävät kiinni. Tuolla voi olla muutamakin saman luokan kopla, jotka lueskelevat hihitellen näitä keissejä.

Lisäksi, jos Lapissa operoi, luulisi että Jänkhältä löytyisi paikka jos toinenkin jonne jemmata maastoon vaikka vähän isompiakin aarteita.
"Syyttäjä on lopettanut esitutkinnan poliisin toimista. Hänen mukaansa on itsestään selvää, että poliisi toimi tilanteen vaatimalla tavalla."

Mansner
Aloitteleva Besserwisser
Viestit: 11
Liittynyt: Ma Maalis 22, 2021 4:48 pm

Re: FBI:n johtama suu­ro­pe­raa­tio pal­jas­ti Poh­jois-Suo­mes­sa poik­keuk­sel­li­sen ison huu­me­vyyh­din

Viesti Kirjoittaja Mansner »

Joko Miinala on mukana syytettyjen listalla vai onnistuiko vasikoimaan taas ittensä ulos?

A.D.
Alokas
Viestit: 1
Liittynyt: Ti Loka 26, 2021 2:48 pm

Re: FBI:n johtama suu­ro­pe­raa­tio pal­jas­ti Poh­jois-Suo­mes­sa poik­keuk­sel­li­sen ison huu­me­vyyh­din

Viesti Kirjoittaja A.D. »

Oikeus ennen kaikkea kirjoitti:
Ti Loka 26, 2021 11:29 am
Iltasanomissa tuore juttu tästä keissistä: https://www.is.fi/oulun-seutu/art-2000008357367.html

Jutusta löytyy vinkki päätekijästäkin, koska kerrotaan miehen menneisyydestä, että on tuomittu tuhotyöstä 2017 6 vuoden vankeuteen. Eli kyseessä on ilmeisesti Henrik Mikael Vahtola.
https://murha.info/rikosfoorumi/viewtop ... be#p801353
Onko Vahtola vaihtanut nimen?

Oikeus ennen kaikkea
Neuvoja-Jack
Viestit: 575
Liittynyt: Ti Maalis 30, 2021 2:48 pm

Re: FBI:n johtama suu­ro­pe­raa­tio pal­jas­ti Poh­jois-Suo­mes­sa poik­keuk­sel­li­sen ison huu­me­vyyh­din

Viesti Kirjoittaja Oikeus ennen kaikkea »

Tämä nyt on vain tällaista arvailua, mutta Keminmaalta löytyy Henrik Vahtola niminen henkilö. Osoite Ahvenjuova 26. En tiedä onko kyseessä oikea henkilö.

ups
Alokas
Viestit: 3
Liittynyt: La Loka 09, 2021 8:52 pm

Re: FBI:n johtama suu­ro­pe­raa­tio pal­jas­ti Poh­jois-Suo­mes­sa poik­keuk­sel­li­sen ison huu­me­vyyh­din

Viesti Kirjoittaja ups »

Nimi on vaihtunu sillo pörhö rikoksen yhteyessä.Oikea nimi on To.. Pe....... ja vaihtoi sen Henrik V,että perheen ei tarttis hävetä.Sama mies kyseessä niinkuin täällä arvattiinkin.Muuta mie en vielä tiedä raportoin tänne,kun tiiän enemmän.

sebvet
Lauri Hanhivaara
Viestit: 130
Liittynyt: Ma Marras 25, 2013 6:08 pm

Re: FBI:n johtama suu­ro­pe­raa­tio pal­jas­ti Poh­jois-Suo­mes­sa poik­keuk­sel­li­sen ison huu­me­vyyh­din

Viesti Kirjoittaja sebvet »

Täälläkö jaettu jo tuomioita valmiiksi pelkällä syyttäjän näkemyksellä. Ylläpito vois poistaa nuo viestit missä nimiä laitettu

Avatar
Tarkastaja Levisi
Adrian Monk
Viestit: 2536
Liittynyt: La Heinä 18, 2020 4:44 pm

Re: FBI:n johtama suu­ro­pe­raa­tio pal­jas­ti Poh­jois-Suo­mes­sa poik­keuk­sel­li­sen ison huu­me­vyyh­din

Viesti Kirjoittaja Tarkastaja Levisi »

Audi-pelleä on ottanut pannuun sen verran, että piti mennä Pörhön autoliike Keminmaalla polttamaan.
Kiistää tietenkin kaiken, kyse on varmaankin ollut löyhän kaveriporukan 'hassuttelusta'.

https://www.is.fi/oulun-seutu/art-2000008359656.html

”Lapin Jokeriksi” epäillyn miehen synkkä tausta: Järjesti auto­liikkeen tuhopolton, koska oli tyytymätön Audinsa korjaukseen

Lapin käräjäoikeudessa käsitellään koko syksyn ajan laajaa huumerikosvyyhtiä, jonka pääepäillyksi erikoissyyttäjä on nimennyt 34-vuotiaan lappilaismiehen.28.10.2021 11:32

”Lapin Jokeriksi” epäilty mies on poliisille ja käräjäoikeudelle tuttu jo ennestään. Hänet tuomittiin vuonna 2017 Kemi-Tornion käräjäoikeudessa tuhotyöstä, lievästä tuontitavaraan ryhtymisestä, törkeästä pahoinpitelystä, törkeästä huumausainerikoksesta, törkeästä petoksesta ja rekisterimerkintärikoksesta 6 vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Tuomiot liittyivät syyskuussa 2015 sattuneeseen tulipaloon, jossa tuhoutui Keminmaassa sijaitseva Pörhön autoliike, korjaamo ja autoja miljoonan euron edestä. Juttuun liittyi myös huumekauppaa.

Autoliikkeen polttamisen motiivina oli oikeuden mukaan miehen tyytymättömyys autonsa korjaukseen.

Mies oli vienyt Audinsa korjattavaksi autoliikkeeseen, kun sen runko oli vääntynyt törmäyksessä. Mies ei ollut tyytyväinen korjaukseen eikä siihen, ettei autoa lunastettu.

Käräjäoikeuden mukaan ”Lapin Jokeri” suunnitteli tuhotyön apurinsa kanssa. He vastasivat apurien kuljettamisesta tekopaikalle ja sieltä pois sytyttämisen jälkeen.

Vankilatuomion saanut mies yllytti avustajansa osallistumaan tulipalojen sytyttämiseen kuittaamalla teoilla heidän huumevelkojaan.
– Touhumme eteni yhä pitemmälle, ja kun aloimme suoraan sanoen nussia lauteilla sylikkäin, Kari Tapio räjähti, Frederik muistelee kirjassa.

Vastaa Viestiin