Pirkanmaan tuhopoltot - nuori mies sai 5 v 6 kk vankeutta mm. törkeästä tuhotyöstä

Tähän osioon onnettomuudet ja muu rikoksiin liittyvä keskustelu.
anakonda
Jack Taylor
Viestit: 16
Liittynyt: La Tammi 30, 2021 3:24 am

Re: Pirkanmaalla jo 15 tuhopolttoepäilyä - alueella sarjapolttaja?

Viesti Kirjoittaja anakonda »

Akaan autiotalopaloa epäillään sytytetyksi tahallaan – Poliisi selvittää, onko tapaus osa Pirkanmaan autiotalopalojen sarjaa

Purkukuntoinen autiotalo tuhoutui kokonaan tulipalossa Akaassa. Poliisi tutkii asiaa vahingontekona ja selvittää, liittykö tapaus Pirkanmaan autiotalopalojen sarjaan.

Akaassa viikonloppuna tapahtunutta autiotalopaloa epäillään sytytetyksi tahallaan. Sisä-Suomen poliisi tutkii asiaa vahingontekona.

Täysperävaununtien ja Haudanniementien risteyksessä sijaitseva, autiona ollut purkukuntoinen hirsirakennus tuhoutui lauantai-iltaisessa palossa kokonaan. Pelastuslaitoksen yksiköiden saapuessa paikalle rakennus oli jo ilmiliekeissä.

”Luonnolliset syttymissyyt on pystytty sulkemaan pois”, kertoo rikoskomisario Lassi Suoranta Sisä-Suomen poliisista maanantaina-aamuna. Suorannan mukaan rakennuksessa ei tapahtumahetkellä ole ollut sähköjä.

Pirkanmaan pelastuslaitoksen mukaan ilmoituksen palosta teki sivullinen. Palanut talo ei ole lähellä asutusta vaan sen ympärillä on metsikköä. Palon sammutustyöt kestivät tunteja. Talon omistaa Akaan kaupunki.

Liittyykö palojen sarjaan?
Pirkanmaata on syksyn aikana piinannut autiotalopalojen sarja. Sarjaan kuulu kaikkiaan 14 eri tapausta Tampereelta ja sen lähiympäristöstä. Poliisi epäilee kaikkia sarjan paloja tahallaan sytytetyiksi.

Liittyykö Akaan lauantain autiotalopalo tähän sarjaan?

”Selvitämme nyt, onko tässä mahdollisia yhteenliittymiä”, sanoo autiotalopalosarjan tutkinnanjohtajana toimiva Suoranta. ”Tässä on kysymyksessä purkukuntoinen, hirsirunkoinen rakennus, jossa on pyörinyt paljon nuorisoa. Poliisi selvittää, mikä tilanne on.”

Suoranta toteaa tuoreimman palon tutkinnan olevan alkuvaiheessa, eikä ota kantaa esimerkiksi siihen, onko poliisilla tiedossa mahdollista epäiltyä.

Ennen lauantaita autiotalopalojen sarjaan ei ollut tullut uusia tapauksia reiluun kuukauteen. Palot loppuivat pian sen jälkeen, kun poliisi syyskuun puolivälissä kertoi meneillään olevasta tutkinnasta.

-Pauliina Karjalainen, Aamulehti

https://www.aamulehti.fi/rikos/art-2000009183978.html
URSA
James Bond (David Niven)
Viestit: 11420
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: Pirkanmaalla jo 15 tuhopolttoepäilyä - alueella sarjapolttaja?

Viesti Kirjoittaja URSA »

Poliisi tutkii, liittyykö Hipposkylässä aution kerrostalon tuhonnut palo aiempiin tuhopolttoihin – kuvat ja videot näyttävät palon rajuuden

Paloa epäillään tahallaan sytytetyksi, sillä rakennus syttyi voimakkaasti palamaan monesta kohdasta samanaikaisesti. Poliisi tutkii syttymissyytä.

Aamulehti

Tampereen Hipposkylässä sijaitsevassa tyhjillään olleessa pienkerrostalossa syttyi raju tulipalo lauantain vastaisena yönä.

Poliisi alkaa selvittää palon syttymissyytä, kertoo rikoskomisario Tommi Juvonen yhdeksän aikaan. ”Tekoa tutkitaan tuhotyönä ja kuka mahtaa olla sytyttäjä, koska sellaisia viitteitä siinä nyt on, että se on tahallaan sytytetty”, rikoskomisario Tommi Juvonen kertoo.

Tutkinta on hyvin alkutekijöissään, ja Juvonen sanoo, että vielä ei tiedetä, liittyykö Hipposkylän palo muihin paloihin. ”Pitää tutkia, onko tässä samoja elementtejä.”

Pirkanmaata on viime aikoina piinannut tuhopolttojen sarja. Pirkanmaalla on ollut tänä vuonna jo yli 30 tahallista rakennuspaloa tai yritystä sytyttää rakennus palamaan.

Juvonen sanoo, että he ovat nyt yhteydessä pelastuslaitokseen ja arvoivat sen mukaan, milloin palopaikalle päästään tekemään palon syyn tutkintaa.

Päivystävä palomestari Jarkko Pietiläinen Pirkanmaan pelastuslaitokselta sanoi aamuyöllä, että teko vaikuttaa tahalliselta. ”Epäilys on, että palo on sytytetty tahallaan, kun rakennus on syttynyt noin rajusti palamaan monesta kohdasta samanaikaisesti.”

Paloa sammutettiin aamuun asti.

Pietiläinen kertoi aamulla seitsemän aikaan, että palo on saatu sammutettua lähes kokonaan. Jäljellä on raivaustyötä ja hiillospesäkkeiden etsimistä raunioista. ”Kivijalka on jäljellä”, Pietiläinen kuvaa tuhojen täydellisyyttä.

Aamulla tilanne oli rauhallinen, ja pelastuslaitos on voinut vähentää yksiköitä kahdeksaan, kun enimmillään paikalla oli 13 yksikköä.

Kuva
Palo saatiin hallintaan aamuun mennessä. Raivaustyöt jatkuvat puolille päivin.

Raivaustyöt ja jälkisammutus jatkuvat puolille päivin.

Pietiläinen kertoi aiemmin aamuyöllä, että pelastuslaitoksen ensimmäisten yksiköiden saapuessa paikalle tulipalo oli jo niin voimakas, ettei sitä voinut enää sammuttaa rakennuksen sisältä. Kaksi rappukäytävää oli ilmiliekeissä.

”Taktiikkamme oli, ettemme edes yrittäneet sammuttaa paloa sisältäpäin, koska palo oli niin raju. Olemme suihkuttaneet vettä ulkoapäin jokaisella sivustalla, jotta palo ei pääse leviämään läheisiin rakennuksiin.”

Aamulla seitsemältä Pietiläinen kertoo, että palon leviäminen onnistuttiin ehkäisemään hyvin.

Sammutustöihin osallistui Pirkanmaan pelastuslaitokselta 13 yksikköä. Pietiläinen kertoi kello neljän jälkeen aamuyöllä, että paikalle odotetaan raivauskalustoa, jotta jälkiraivaus voidaan aloittaa, kun palo on monen tunnin palamisen jälkeen saatu himmenemään.

Rakennus tuhoutui tulipalossa täysin. Aamuyöllä Pietiläinen arvioi, että sammutustyöt jatkuvat kohteessa aamuun saakka.

Palosta levisi savua lounaan ja etelän suuntaan, eli lähialueille kuten Kalevaan, Järvensivuun ja Viinikkaan.

Kuva
Aamulehden lukijan ottama dronekuva näyttää palosta nousseen korkean savupatsaan.

Epäillään tahallaan sytytetyksi

Viimeksi Hipposkylässä syttyi tulipalo syyskuussa. Tällöin voimakas palo tuhosi tyhjillään olevan kerrostalon toisen kerroksen huoneiston ja levisi seinä- ja kattorakenteisiin.

Pelastuslaitos sai hälytyksen Hippoksenkadulle kello 1.39 lauantain vastaisena yönä. Kello kahden jälkeen palo roihusi jo täydellä liekillä. Tulipalopaikalle oli kerääntynyt jonkin verran yleisöä.

Hipposkylän alue sijaitsee Kissanmaalla noin kolme kilometriä Tampereen keskustasta. Hipposkylässä on ollut 14 kaksikerroksista kerrostalorakennusta, jotka rakennettiin sosiaalisen asumisen tarpeisiin 1940-luvulla sodan jälkeen.

Neljä vanhaa rakennusta on purettu, ja niiden tilalle on tulossa uudisrakennuksia. Osa taloista on suojeltuja, ja ne on määrä kunnostaa.
https://www.aamulehti.fi/tampere/art-20 ... t=promobox

Näissä tuhopoltoissa on pakko olla kyse aidosta pyromaanista, jos kaikki ovat saman henkilön tai henkilöiden sytyttämiä. Jokohan poliisit alkavat asentaa riistakameroita autiotalojen luokse? Sytyttäjä ei pysty lopettamaan vaikka säikähti syksyllä uutista poliisitutkinnasta ja piti kuukauden tauon.

"Pirkanmaata on viime aikoina piinannut tuhopolttojen sarja. Pirkanmaalla on ollut tänä vuonna jo yli 30 tahallista rakennuspaloa tai yritystä sytyttää rakennus palamaan." Marraskuun alussa vielä uutisoitiin 14:stä tuhopoltosta. Onko epäonnistuneita yrityksiä ollut sitten yhtä paljon?
Avatar
ruusumaa
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5313
Liittynyt: Ma Elo 31, 2020 5:47 pm

Re: Pirkanmaalla jo 15 tuhopolttoepäilyä - alueella sarjapolttaja?

Viesti Kirjoittaja ruusumaa »

Ajattelin aamulla, että juopot pitäneet yöllä majaa ehkä entisessä kodissaan.

Mutta kyllähän tuo selkeä tuhopoltto on, kun monesta kohdasta yhtaikaa syttyy.
Suoraan sanottuna, suurin piirtein, sellaista elämä on.
Oikeutta
Jack Taylor
Viestit: 17
Liittynyt: To Loka 07, 2021 8:35 pm

Re: Pirkanmaalla jo 15 tuhopolttoepäilyä - alueella sarjapolttaja?

Viesti Kirjoittaja Oikeutta »

On kyllä melkosta polttamista 😬 Tosin salaa toivon että Valkeakoskelta "hävittäisi" muutaman aution, remontin kesken jääneen mörskän 🙄
peteme
Neuvoja-Jack
Viestit: 572
Liittynyt: Ti Heinä 05, 2011 7:10 pm

Re: Pirkanmaalla jo 15 tuhopolttoepäilyä - alueella sarjapolttaja?

Viesti Kirjoittaja peteme »

Kyllä tollaisen rasitteen polttaminen pitäis laillistaa ettei tarvii mopopoikia palkata polttamaan salaa.
sikajoakim
Neuvoja-Jack
Viestit: 566
Liittynyt: To Loka 20, 2022 12:54 am

Re: Pirkanmaalla jo 15 tuhopolttoepäilyä - alueella sarjapolttaja?

Viesti Kirjoittaja sikajoakim »

Tampereen Terohan tubevideolla puhui, että sytyttää aina talon palamaan, jos ei saa illan aikana. Ei kuulemma käy usein, mutta välillä.
Kurdian lives matters.
Spyder
Scooby-Doo
Viestit: 21
Liittynyt: To Elo 04, 2022 2:40 am

Re: Pirkanmaalla jo 15 tuhopolttoepäilyä - alueella sarjapolttaja?

Viesti Kirjoittaja Spyder »

Tuollaisten kiinteistöjen kanssa tulis toimia niin, että palokunnat ja pelastuslaitokset sais ensin harjoitella niissä ja sitten vielä päälle antaa palaa hallitusti. Hallitun polton jälkeen ei sitten ole kiinteistön omistajalla paljoa siivottavaa. Kaikki voittaisi... paitsi se selkärangaton runkkaripyromaani.
Avatar
meitzi
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5192
Liittynyt: La Loka 18, 2008 8:17 am

Re: Poliisi tutkii, liikkuuko Pirkanmaalla tuhopolttaja

Viesti Kirjoittaja meitzi »

Yxkaksvaan kirjoitti: Ma Syys 12, 2022 4:11 pm Oon aina miettinyt et miten kätevää olisi palkata joku esim hometalon polttoon.
Varaton juoppo ja käy tuikkaa talon tulille.
Saa siitä palkkioksi muutaman kossupullon ja omistajat voittavat koska pääsevät eroon homekodistaan ja saavat vakuutusrahoilla tilalle uutta.
Ihmeen vähän näistä puhutaan koska aivan salettiin näitä tehtaillaan.
Anna mennä vaan jos hyvältä idealta tuntuu, mutta voin luvata ettei tuossa pelissä ole kuin häviäjiä. Ennemmin tai myöhemmin se muutama kossupullo alkaa tuntua liian pieneltä palkkiolta, ja tarvitaan lisää. Sitä lisää ei ehkä uskalleta hakea yksin, vaan mukana onkin jo toinen varaton juoppo salaisuutta jakamaan, ja siitä se sitten lähti....
Työtön hullu ja eläkeläinen - Takkunatsi
Avatar
dazu
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 4667
Liittynyt: Pe Elo 19, 2011 4:28 pm
Paikkakunta: Tampereen puukotushoodit

Re: Pirkanmaalla jo 15 tuhopolttoepäilyä - alueella sarjapolttaja?

Viesti Kirjoittaja dazu »

Tässä voi olla myös useampi, kuin yksi pyromaani asialla. Mahdollista on tietysti sekin, että on vain yksi tekijä. Tulee vaan mieleen, että onko Hippoksen palot erillinen juttu. Samoin se viimeinen Akaan palo vois olla erillinen juttu.
Jos kaikki on saman tekijän tekemiä, niin ainakin on liikkuvainen kaveri, kun eri puolilla Pirkanmaata on palanut. Nopea tahti viittaisi myös siihen, että tekijällä on aiempaa historiaa. Tuntuis oudolta, että aloitteleva nuori tuhopolttaja sytyttelisi paloja noin kovaan tahtiin.
Suomen on ottanut otteeseensa USAsta ja Venäjältä johdettu alt-right oikeisto ja USAsta johdettu vihervasemmisto, jotka toteuttavat USAn ja Venäjän sisäpolitiikkaa Suomessa ja ovat näin tehneet Suomesta ks. maiden jatkeen ja vieneet Suomelta itsenäisyyden
mielistelijä
Remington Steele
Viestit: 211
Liittynyt: La Syys 17, 2022 6:37 pm

Re: Poliisi tutkii, liikkuuko Pirkanmaalla tuhopolttaja

Viesti Kirjoittaja mielistelijä »

Nalle81 kirjoitti: Ti Syys 20, 2022 6:20 am Liittyisikö annalassa eilen löytynyt kuollut henkilö kyseisiin tapahtumiin? Mietin vaan kun viimesen palopaikan ja löytymispaikan välissä ei ole kun noin muutama kilometri jos henkilö onkin jo uupunut kun ei ole kiinni jäänyt ja päättänyt päivänsä.
Samaa sanoin heti, kun luin kyseisen uutisen vainajasta.
Hese21
Alibin satunnaislukija
Viestit: 51
Liittynyt: Su Tammi 05, 2020 12:36 pm

Re: Pirkanmaalla jo 15 tuhopolttoepäilyä - alueella sarjapolttaja?

Viesti Kirjoittaja Hese21 »

Tampereella on aiempina vuosina myös tapahtunut kiinteistöjen tuhopolttoja, kuten rantatiellä autiotalo, paperitehtaan varasto ja tehdasrakennus jossa menehtyi yksi henkilö ja lisäksi muita myös.

Mietityttää siis onko jokin jolla rahaa maksanut noista poltoista jotta pääsisi halvemmalla ilman suurempia purkutoimia.
Panacod brasco
Aloitteleva Besserwisser
Viestit: 14
Liittynyt: To Marras 03, 2022 5:43 pm

Re: Pirkanmaalla jo 15 tuhopolttoepäilyä - alueella sarjapolttaja?

Viesti Kirjoittaja Panacod brasco »

Hese21 kirjoitti: Ti Tammi 03, 2023 7:01 pm Tampereella on aiempina vuosina myös tapahtunut kiinteistöjen tuhopolttoja, kuten rantatiellä autiotalo, paperitehtaan varasto ja tehdasrakennus jossa menehtyi yksi henkilö ja lisäksi muita myös.

Mietityttää siis onko jokin jolla rahaa maksanut noista poltoista jotta pääsisi halvemmalla ilman suurempia purkutoimia.
Mietin täsmälleen samaa! Jos lähtee siltä kantilta että esim tuo sastamalassa, pehulantiellä oleva autiotalo oli ollut autio niin kauan mitä itse muistan. Asuin paikkakunnalla +30 vuotta. Helpompi tapa verrattuna yllättävän kalliiseen purkamiseen. Maksaa jollekkin taholle pienen summan joka käy hoitamassa asian.
Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17119
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Pirkanmaalla jo yli 20 tuhopolttoepäilyä - alueella sarjapolttaja?

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Kuka tai ketkä ovat Pirkanmaan autiotalopalosarjan takana? Kymmeniä taloja poltettiin, mutta poliisi ei tiedä tekijää

Tutkintaa on vaikeuttanut esimerkiksi se, että tekijä tai tekijät ovat jättäneet itsestään tekopaikoille hyvin vähän jälkiä. Osassa paloista saattaa olla sama sytyttäjä.

Pirkanmaalla on mediatietojen mukaan palanut yli 20 autiotaloa tai muuten tyhjillään olevaa rakennusta reilun puolen vuoden aikana. Palojen sytyttäjää tai sytyttäjiä ei tiedetä.

Poliisi ei erikseen tilastoi autiotalojen paloja, mutta Sisä-Suomen poliisilaitoksen rikoskomisario Pasi Niemisen mukaan poliisilla itsellään on käsitys palojen määrästä.

Viime vuoden elo-syyskuussa uutisoitiin 15 autiotalon palosta. Tuonkin ajan jälkeen yksittäisiä autiotalopaloja on ollut, mutta tilanne on Niemisen mukaan selvästi rauhoittunut.

Poliisi ei ole saanut selville sitä, mitkä paloista liittyvät toisiinsa tai sitä, kuka tai ketkä ovat ne aiheuttaneet.
– Se, mitkä näistä paloista voidaan sarjoittaa toisiinsa, on häilyvä.
...

Tutkinnassa on ollut kuitenkin useita haasteita. Autiotalojen lähettyvillä ei ole ollut valvontakameroita ja palot ovat sattuneet ilta- ja yöaikaan, jolloin silminnäkijöitä ei ole ollut, Pasi Nieminen listaa.
– Emme ole saaneet juurikaan havaintoja. Tutkintaa on vaikeuttanut myös se, että tekijä tai tekijät ovat jättäneet harvinaisen vähän jälkiä itsestään.
...

Yle haastatteli syyskuussa HUS psykiatrian Hyvinkään alueen linjajohtaja Annika Thomsonia, joka on tehnyt väitöskirjan mielentilatutkimukseen lähetetyistä miespuolisista tuhopolttajista. Thomsonin mukaan tuhopolttajat voivat toisinaan inspiroitua kuullessaan jonkun muun sytyttäneen paloja, mikä voi madaltaa kynnystä tehdä sama myös itse.
...

Pirkanmaalla tulipaloja on ollut ympäri maakuntaa. Muun muassa Kangasalla, Sastamalassa, Tampereella ja Urjalassa on roihahtanut.

Jos palot ovat saman sytyttäjän aiheuttamia, on tekijä nähnyt Niemisen mukaan vaivaa.
– Jollain on ollut kova tarve päästä polttamaan kiinteistöjä.

Palojen sytyttäjän tai sytyttäjien selvittämiseksi on tehty paljon töitä.
– Jatkamme edelleen tutkintaa, mutta toivotaan, että ilmiö olisi ohi.
Enemmän täällä: YLE
22.3.2023 7:31
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!
wonderland
Hetty Wainthropp
Viestit: 455
Liittynyt: To Joulu 05, 2013 2:57 pm

Re: Pirkanmaalla jo yli 20 tuhopolttoepäilyä - alueella sarjapolttaja?

Viesti Kirjoittaja wonderland »

Taas selvitellään tulipaloja Tampereella. Äskettäin paloi Kaukajärvellä tyhjillään ollut ja purettavaksi määrätty SRK-talo ja lisäksi jokin varasto Messukylässä. Yksi tai useampi polttaja, pitäisi tuhopolttaja saada kiinni, koska osaako lopettaa? Osaako hän lopettaa, kun tuhopolttajalle sopivalla etäisyydellä olevat autiot kohteet on poltettu?

Lisäys: Aamulehden mukaan tänään illalla Messukylässä on palanut teollisuushalli. Syttymissyystä ei ole tietoa. Kun katsoo aikaisempien palojen ajankohtia, tuppaa tulemaan selittämättömiä tulipaloja melko tiuhaan lähes peräkkäisinä päivinä. Minusta viittaa samaan tekijään.
" Heikoin lenkki, hänen sydämensä, petti. Se oli ajan kysymys." - Laiho oikeudessa
wonderland
Hetty Wainthropp
Viestit: 455
Liittynyt: To Joulu 05, 2013 2:57 pm

Re: Pirkanmaalla jo 15 tuhopolttoepäilyä - alueella sarjapolttaja?

Viesti Kirjoittaja wonderland »

canis lupus kirjoitti: Ma Marras 07, 2022 2:17 pm Kartasta katsoen näyttäisi olevan 3-8km Hervannasta nämä palot. Hmm...
Onhan noita tulipaloja ollut muissakin kunnissa, jolloin tulee matkaa reilusti enemmän. Tekijä voisi kyllä asua Hervannassa, josta on muutamia kilometrejä Kaukajärvelle, Annalaan ja Messukylään. Todennäköisesti tuhopolttaja on ainakin joskus asunut tuolla päin. Jos muissakin kunnissa tuhopolttaja on ollut sama, todennäköisesti liikkuu autolla. Muuten jos tuhopolttaja olisi vaikka Hervannasta, noihin naapurilähiöihin voisi liikkua kävellen tai pyörälläkin.
" Heikoin lenkki, hänen sydämensä, petti. Se oli ajan kysymys." - Laiho oikeudessa
Vastaa Viestiin