Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Otsikon mukaisesti. Myös onnettomuudet pienistä suuriin. Pohjustamattomat keskustelunavaukset.
Amatimies
Alibin satunnaislukija
Viestit: 61
Liittynyt: Ma Tammi 09, 2023 6:09 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Amatimies »

MarcDeChampagne kirjoitti: Ke Tammi 11, 2023 10:00 am
Amatimies kirjoitti: Ke Tammi 11, 2023 1:30 amvielä ehtii kysyä jos jokin alaan liittyvä asia askarruttaa.
Mulla on kysymys. Tätä juttua seuratessa on tullut selväksi että aiheetontakin järjestyksenvalvojan tai vartijan käskyä on viisainta noudattaa. Jostain luin että "asiakkaalle" on hänen pyytäessään kerrottava kuka on vastaava hoitaja (tms, en ole ihan varma oliko tämä oikea termi, kuitenkin käsitin että jonkinlainen esimies on kyseessä) jolle voi sitten jälkikäteen valittaa.

Ja nyt siihen kysymykseen: mitä muita oikeuksia tuossa tilanteessa on? Saako käskyttäjää esim odotuttaa sen verran että kaivaa kameran esille jotta voi videoida toimenpiteen syyn, ettei sitten valitusta tehdessä olisi vain sana sanaa vastaan?
Pätee sama kuin poliisin kuvaamisessa, saa kuvata, mutta yksityisyyden suoja pitää muista yksityisillä alueilla ja muita henkilöitä kuvassa näkyessä. Voit kuvata oman oikeusturvan sekä toiminnan lainmukaisuuden takia, kunhan et häiritse työntekoa muuten.

Vastaavahoitaja ei välttämättä ole työntekijän esihenkilö, jokaisesta vartiointiliikkeestä pitää tällainen henkilö (tai useampi) löytyä ja heidän tehtävänsä on vastata lainmukaisesta toiminnasta, voimankäyttövälineiden myöntämisestä sekä raportoinnista viranomaiselle (toimin itse myös tässä roolissa). Kyse ei ole jälkikäteen valitusoikeudesta vaan voit kyseenalaistaa toimenpiteen laillisuuden ja vastaavanhoitajan tehtävä on tällöin perustella.

Lähtisin liikkeelle kuitenkin siitä että riippumatta onko toimenpiteille/kehotuksille aihetta tai ei (99% on oikea peruste) niin pysymällä rauhallisena, keskustelemalla asiallisesti ja noudattamalla ohjeita menee kaikki parhain päin eikä mihinkään voimankäyttötilanteisiin päädytä. Väärään toimintaan on aina helpompi saada oikeus jälkikäteen kun on itse toiminut tilanteessa asiallisesti. Esim. näpistys/varkausepäilyn kohdalla poikkiteloin heittäytymällä vain vahvistaa epäilyn aihetta ja ajaa tilanteen eskaloitumisriskiin. Alalla on valitettavan paljon kokemattomia ja nuoria joilla ei ole kaikki lakipykälät hallussa ja tilanteiden hoitamistavassakin toivottavan varaa niin mitä sitä turhaan periaatteen vuoksi heittäytyä hankalaksi? Itse jouduin myös irtisanomaan useita työntekijöitä joten kyllä asiattomaan toimintaan pääsääntöisestö puututaan asiaankuuluvalla vakavuudella.
Starbuck
Aloitteleva Besserwisser
Viestit: 14
Liittynyt: Su Joulu 25, 2022 6:54 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Starbuck »

Helluby kirjoitti: Ke Tammi 11, 2023 1:59 pm Onko kukaan nähnyt missään Iso Omenan johtajien pahoitteluja tapahtuneesta? Vakuutteluja turvallisesta asioinnista kauppakeskuksessa? Nythän seurakunta jalkautuu Iso Omenaan, mutta tämä on srk:n toimintaa, ei Iso Omenan.

Nyt odottaisin Iso Omenalta asiallista kommenttia. Ei tämä tapaus vaikenemisella katoa.
Iso omenan Facessa ja nettisivuilla on geneeriset tiedotteet pahoitteluineen. Lähinnä siellä taitaa huolettaa myymälöiden maine. Seurakunnan apu voi olla järjestetty yhteistyössä kauppakeskuksen kanssa. Ei kyllä tee hetkeen mieli asioida siellä. Siellähän voi olla samat Secun jätkät työvuorossa kuin lauantaina.
murhajari
Hercule Poirotin viikset
Viestit: 102
Liittynyt: Ti Tammi 10, 2023 9:29 am

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja murhajari »

murjaani kirjoitti: Ke Tammi 11, 2023 2:17 pm
murhajari kirjoitti: Ke Tammi 11, 2023 2:10 pm
murjaani kirjoitti: Ke Tammi 11, 2023 1:46 pm Mutta jos ei ole mitään kohtaamisia, niin mistä ihmeestä kaikki alkoi??
No eiköhän tuollainen ilmoituksen perusteella tehty "kiinniottotilanne" ole ilmeinen riskitilanne. Ilmoittajahan on voinut keksiä vaikka minkälaisen tarinan jossa on totta vain toinen puoli, jos sitäkään.
Niin, mutta mistä ja miksi se ilmoitus, jos ei ole ollut vuorovaikutuksessa?
Sitä on mahdoton arvata. Samalla tavalla kuin täällä on arvailtu että naisella oli mt-ongelmia, niin ilmoittajakin voi olla joku joka psykoosissa näkee asioita. Mistä sen tietää. Tai että kyse oli oikeasti väärästä henkilöstä. Itsekin tunnen kaverin joka luulee jopa pikkupäissään että sitä tuijotetaan ja seurataan (ainakin joskus.)

Mitä itse kiinniottotilanteeseen tulee, uskoisin että esim. poliisi lähestyisi tilannetta tyylin: "Anteeksi olisiko teillä hetki selvittää eräs asia meidän kanssamme? Saimme ilmoituksen johon liittyy näköisesi henkilö." Ja siitä aloittaa keskustelu ja tilanteen selvittäminen.Toki valmiina toimimaan nopeasti ja päättäväisesti voimallakin, mutta epäilisin että mitä tuollaisessa tilanteessa sanotaan pitää olla tarkkaan harkittua ja asioiden asiallisen hoitamisen kannalta kriittistä. En ole ihan varma että kuuluko tuo vartijan/jv:n repertuaariin hoitaa tuollaisia asioita. Kokonaan eri juttu tunnistaa esim. aktiivinen riehuja ja toimia niin kuin järjestyksenvalvojan kuuluu toimia.
hlgovista
Armas Tammelin
Viestit: 87
Liittynyt: Su Tammi 08, 2023 11:26 am

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja hlgovista »

Rutisija kirjoitti: Ke Tammi 11, 2023 2:07 pm
Verdict kirjoitti: Ke Tammi 11, 2023 1:28 pm
Pahakarman kirjoitti: Ke Tammi 11, 2023 12:51 pm Kuinka moni täällä on oikeasti joutunut elvyttämään? Suurinosa ihmisistä jäätyy ihan täysin. Noi ei ole ensihoidon ammattilaisia.
Eivät ehkä ensihoidon ammattilaisia mutta elvytyksen ammattilaisia kyllä, eli vartijat käyvät ainakin vähintään Ensiapu 1-kurssin. Joka tapauksessa tässä on kyllä vartijat sössineet niin pahasti ettei tosikaan. Vartijoiden työ on turvata ei tappaa.
Elvytys ja elvytyksen harjoitteu teoriassa tai nukella on kaksi täysin eri asiaa. Ja vaikeinta tilanteessa on tietää missä vaiheessa aloittaa elvytys. En siis puolusta yässä nyt vartijoita, mutta halusin tuoda sen pointin esille, että harva oikeasti tietää miten tulee reagoimaan kun tulee elvytystilanne. Ihan vaikka olisivat harjoitelleet vuosittain, kuten monessa ammatissa on tapana. Itsekin olen siis ihan vaan myyjänä töissä ja silti ea-koulutus on pakollinen vuosittain. En silti kutsuisi itseäni elvytyksen ammattilaiseksi.
Seuraavalla kerralla kurssilla sitten käsi pystyyn ja kysyt, missä vaiheessa aloittaa elvytys.

Tämä "turvallisuuspalvelijoiden" tapaushan ei ollut onnettomuus, vaan tapahtumien jatkumo.

Sarja virheitä, katstrofaalisia virhearvionteja, osaamattomutta ja lopputulemana raato. Sekö oli tarkoitus?
sivullinenvain
Sofia Karppi
Viestit: 441
Liittynyt: Ma Tammi 09, 2023 1:54 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja sivullinenvain »

Skloddi kirjoitti: Ke Tammi 11, 2023 2:22 pmNiin, jos yksi silminnäkijä on nähnyt mielestään vaikka miljoona kertaa, niin se on edelleen vain yksi silminnäkijä. Monikaan ei siis edelleenkään muista tai ole naista nähnyt.
On se toki näinkin, mutta mielestäni se että ainakin yksi (ehkä kaksi nyt kun muistelen) muistavat henkilön on sinänsä ihan informatiivista ja antaa osviittaa siihen suuntaan että hän on asioinut keskuksessa säännöllisesti.

En siis tiedä uskaltaisinko sanoa ettei "monikaan muista". Vaikka se kirjaimellisesti voisi olla totta, tai olemme kuulleet vain harvalta, itselle tulee siitä jotenkin potentiaalisesti virheellinen kuva, jos kerran henkilö kuitenkin muistetaan paikalta näinkin pienessä otannassa.
murjaani
Martin Beck
Viestit: 796
Liittynyt: Ma Elo 15, 2011 5:09 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja murjaani »

Zorro7 kirjoitti: Ke Tammi 11, 2023 2:21 pm Itse epäilen että vartijat on kutsuttu joko siten että joku asiakas on maininnut asiasta jollekin myyjälle tai infoon ja hän kutsunut vartijat.

Tai toinen vaihtoehto että joku kauppakeskuksen työntekijä kutsunut vartijat mutta sitä ei haluta paljastaa tarkempaa kuka ettei kyseiselle henkilölle tule asiasta ongelmia tai kaupan maine mene siitä syystä.
Kauppakeskuksen omilla sivuilla ilmoittaja profiloidaan nimenomaan asioineeksi asiakkaaksi "Vartijat pyysi paikalle toinen kauppakeskuksessa asioinut asiakas.", mutta lähteenä on Länsi-Uudenmaan poliisin tiedote. (https://www.isoomena.fi/what-s-new/1302 ... a-7.1.2023)

Mutta tulee mieleen sekin mahdollisuus, että tässä on niin monta henkilöä että aikajanat voivat mennä sekaisin. Eli ehkä poliisin tiedotteen asiakas onkin joku, joka on reagoinut siihen kiinnipitoon?

Onko niin monta kokkia, että on tapahtunut ns. rikkinäinen puhelin -ilmiö? Silti kaipaan tietoja ajasta ennen menehtyneen ja vartijoiden kohtaamista. Pakko on keskuksen videoissa olla jos ei kattavasti niin kuitenkin pääosin naisen asiointi tallessa. Jos siellä ei ilmene vuorovaikutusta kenenkään kanssa, niin ollaan todella kafkamaisessa kuviossa.
Attorney
Susikoski
Viestit: 45
Liittynyt: Su Tammi 08, 2023 2:45 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Attorney »

Amatimies kirjoitti: Ke Tammi 11, 2023 2:25 pm
MarcDeChampagne kirjoitti: Ke Tammi 11, 2023 10:00 am
Amatimies kirjoitti: Ke Tammi 11, 2023 1:30 amvielä ehtii kysyä jos jokin alaan liittyvä asia askarruttaa.
Mulla on kysymys. Tätä juttua seuratessa on tullut selväksi että aiheetontakin järjestyksenvalvojan tai vartijan käskyä on viisainta noudattaa. Jostain luin että "asiakkaalle" on hänen pyytäessään kerrottava kuka on vastaava hoitaja (tms, en ole ihan varma oliko tämä oikea termi, kuitenkin käsitin että jonkinlainen esimies on kyseessä) jolle voi sitten jälkikäteen valittaa.

Ja nyt siihen kysymykseen: mitä muita oikeuksia tuossa tilanteessa on? Saako käskyttäjää esim odotuttaa sen verran että kaivaa kameran esille jotta voi videoida toimenpiteen syyn, ettei sitten valitusta tehdessä olisi vain sana sanaa vastaan?
Pätee sama kuin poliisin kuvaamisessa, saa kuvata, mutta yksityisyyden suoja pitää muista yksityisillä alueilla ja muita henkilöitä kuvassa näkyessä. Voit kuvata oman oikeusturvan sekä toiminnan lainmukaisuuden takia, kunhan et häiritse työntekoa muuten.

Vastaavahoitaja ei välttämättä ole työntekijän esihenkilö, jokaisesta vartiointiliikkeestä pitää tällainen henkilö (tai useampi) löytyä ja heidän tehtävänsä on vastata lainmukaisesta toiminnasta, voimankäyttövälineiden myöntämisestä sekä raportoinnista viranomaiselle (toimin itse myös tässä roolissa). Kyse ei ole jälkikäteen valitusoikeudesta vaan voit kyseenalaistaa toimenpiteen laillisuuden ja vastaavanhoitajan tehtävä on tällöin perustella.

Lähtisin liikkeelle kuitenkin siitä että riippumatta onko toimenpiteille/kehotuksille aihetta tai ei (99% on oikea peruste) niin pysymällä rauhallisena, keskustelemalla asiallisesti ja noudattamalla ohjeita menee kaikki parhain päin eikä mihinkään voimankäyttötilanteisiin päädytä. Väärään toimintaan on aina helpompi saada oikeus jälkikäteen kun on itse toiminut tilanteessa asiallisesti. Esim. näpistys/varkausepäilyn kohdalla poikkiteloin heittäytymällä vain vahvistaa epäilyn aihetta ja ajaa tilanteen eskaloitumisriskiin. Alalla on valitettavan paljon kokemattomia ja nuoria joilla ei ole kaikki lakipykälät hallussa ja tilanteiden hoitamistavassakin toivottavan varaa niin mitä sitä turhaan periaatteen vuoksi heittäytyä hankalaksi? Itse jouduin myös irtisanomaan useita työntekijöitä joten kyllä asiattomaan toimintaan pääsääntöisestö puututaan asiaankuuluvalla vakavuudella.
Ihminen ei ole kone, jota et tunnu tajuavan. Osa menee paniikkiin. Osa taistelee vastaan. Itse uskon, että jos minun mielestäni syyttä tai yllättäen tulisi pari stevaria aggressiivisesti kimppuun, niin itseni tuntien panisin hanttiin sen minkä voisin. Ei siinä mitään analytiikkaa ole mukana. Jotkut saatanan hullut yrittää syyttä mielestäni tappaa tai vammauttaa, niin liskoaivot lähtee kehiin. Sen verran kukkakepin oloisia pikkupoikia, että parille voisin ainakin saada annettua kunnolla vastaan. Lopputuloksena saisin toki varmaan itse vielä pahemmin turpiin ja muita seuraamuksia. Mutta teidän ongelmanne on, että oletatte ihmisten jotenkin automaattisesti kunnioittavan ja tottelevan teitä. Voi olla looginen oletus, mutta kun kuolemanpelossa tai kovassa kiputilassa ei se aivojen etulohkon logiikka ohjaa. Joka väkivaltaan ryhtyy, ottaa aina ison riskin. Aika moni mies vetäs pakene tai taistele tilanteessa tollasia pikkupoikia kunnolla pataan. Jotenkin luulette, että kaikki alistuu voimankäyttöönne kun on omasta mielestään joku arvostettu asema. Luulen, että yliarvioitte kunnioituksen teitä ja kokemaanne asemaa kohtaa. Poliisi on eri asia, mutta osaa myös yleensä lähestyä tilanteita viisaammin.
sivullinenvain
Sofia Karppi
Viestit: 441
Liittynyt: Ma Tammi 09, 2023 1:54 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja sivullinenvain »

Attorney kirjoitti: Ke Tammi 11, 2023 2:38 pmIhminen ei ole kone, jota et tunnu tajuavan. Osa menee paniikkiin.
Kuten toki rehellisyyden nimissä taisi käydä myös vartijoille. Surullista kyllä.
AlmaR
Nikke Knakkertton
Viestit: 151
Liittynyt: Ma Heinä 29, 2019 11:28 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja AlmaR »

Starbuck kirjoitti: Ke Tammi 11, 2023 2:25 pm
Helluby kirjoitti: Ke Tammi 11, 2023 1:59 pm Onko kukaan nähnyt missään Iso Omenan johtajien pahoitteluja tapahtuneesta? Vakuutteluja turvallisesta asioinnista kauppakeskuksessa? Nythän seurakunta jalkautuu Iso Omenaan, mutta tämä on srk:n toimintaa, ei Iso Omenan.

Nyt odottaisin Iso Omenalta asiallista kommenttia. Ei tämä tapaus vaikenemisella katoa.
Iso omenan Facessa ja nettisivuilla on geneeriset tiedotteet pahoitteluineen. Lähinnä siellä taitaa huolettaa myymälöiden maine. Seurakunnan apu voi olla järjestetty yhteistyössä kauppakeskuksen kanssa. Ei kyllä tee hetkeen mieli asioida siellä. Siellähän voi olla samat Secun jätkät työvuorossa kuin lauantaina.
Aivan. Kauppakeskuksen johto voisi tiedottaa, mitä muutoksia turvajärjestelyihin on tehty asiakkaiden luottamuksen palauttamiseksi. Sen sijaan se vetäytyy poliisitutkinta-tekosyyn taakse.
hallussa on
Lauri Hanhivaara
Viestit: 135
Liittynyt: Su Tammi 08, 2023 2:15 am

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja hallussa on »

Tästä tulee kierre, että asiakkaat pelkäävät vartioita.
Ja vartoiden ego nousee uudelle tasolle ?
Securitas ja avarn security kuka on antanut teille vallan mielivaltaisesti määrittää normaalin / epänormaalin käytöksen rajat valvomissanne tiloissa ja jopa niiden ulkopuolellakin ?
Aave Valo
Armas Tammelin
Viestit: 86
Liittynyt: Pe Elo 30, 2019 9:30 am

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Aave Valo »

7. 43 Vartija pääsee kolmanteenkymmenenteen painallukseen. Toinen vartija sanoo: "Jos se alkaa yhtään vastustella, lopeta heti..."

Oisko käyny niin, että elvytys tehosi ja nainen vetäsi henkeä jolloin rambo otti uudestaan hallintaan?
Zorro7
Jack Bauer
Viestit: 989
Liittynyt: La Helmi 05, 2022 7:14 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Zorro7 »

murjaani kirjoitti: Ke Tammi 11, 2023 2:31 pm
Zorro7 kirjoitti: Ke Tammi 11, 2023 2:21 pm Itse epäilen että vartijat on kutsuttu joko siten että joku asiakas on maininnut asiasta jollekin myyjälle tai infoon ja hän kutsunut vartijat.

Tai toinen vaihtoehto että joku kauppakeskuksen työntekijä kutsunut vartijat mutta sitä ei haluta paljastaa tarkempaa kuka ettei kyseiselle henkilölle tule asiasta ongelmia tai kaupan maine mene siitä syystä.
Kauppakeskuksen omilla sivuilla ilmoittaja profiloidaan nimenomaan asioineeksi asiakkaaksi "Vartijat pyysi paikalle toinen kauppakeskuksessa asioinut asiakas.", mutta lähteenä on Länsi-Uudenmaan poliisin tiedote. (https://www.isoomena.fi/what-s-new/1302 ... a-7.1.2023)

Mutta tulee mieleen sekin mahdollisuus, että tässä on niin monta henkilöä että aikajanat voivat mennä sekaisin. Eli ehkä poliisin tiedotteen asiakas onkin joku, joka on reagoinut siihen kiinnipitoon?

Onko niin monta kokkia, että on tapahtunut ns. rikkinäinen puhelin -ilmiö? Silti kaipaan tietoja ajasta ennen menehtyneen ja vartijoiden kohtaamista. Pakko on keskuksen videoissa olla jos ei kattavasti niin kuitenkin pääosin naisen asiointi tallessa. Jos siellä ei ilmene vuorovaikutusta kenenkään kanssa, niin ollaan todella kafkamaisessa kuviossa.

Niin se itelle tulee tosta ilmoituksesta mieleen että kun sitä tuodaan esille ettei mikään liike liity tapaukseen niin asian taustalla voi olla joku painava syy miksi on vähän valehdeltava. Esim joku myyjä saanut tappouhkauksia tai muuta vastaavaa.

Silminnäkijä havainnot kuitenkin liittyy siihen että postitettu liikkeestä, myös se securitaksen alkuperäinen ilmoitus antoi niin ymmärtää
Doris Watson
Poliisikoira Rex
Viestit: 275
Liittynyt: Ti Joulu 20, 2022 12:43 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Doris Watson »

Rutisija kirjoitti: Ke Tammi 11, 2023 2:07 pm
Verdict kirjoitti: Ke Tammi 11, 2023 1:28 pm
Pahakarman kirjoitti: Ke Tammi 11, 2023 12:51 pm Kuinka moni täällä on oikeasti joutunut elvyttämään? Suurinosa ihmisistä jäätyy ihan täysin. Noi ei ole ensihoidon ammattilaisia.
Eivät ehkä ensihoidon ammattilaisia mutta elvytyksen ammattilaisia kyllä, eli vartijat käyvät ainakin vähintään Ensiapu 1-kurssin. Joka tapauksessa tässä on kyllä vartijat sössineet niin pahasti ettei tosikaan. Vartijoiden työ on turvata ei tappaa.
Elvytys ja elvytyksen harjoitteu teoriassa tai nukella on kaksi täysin eri asiaa. Ja vaikeinta tilanteessa on tietää missä vaiheessa aloittaa elvytys. En siis puolusta yässä nyt vartijoita, mutta halusin tuoda sen pointin esille, että harva oikeasti tietää miten tulee reagoimaan kun tulee elvytystilanne. Ihan vaikka olisivat harjoitelleet vuosittain, kuten monessa ammatissa on tapana. Itsekin olen siis ihan vaan myyjänä töissä ja silti ea-koulutus on pakollinen vuosittain. En silti kutsuisi itseäni elvytyksen ammattilaiseksi.
Elvytystilanne on stressaava ja kaoottinen ihan ammattilaisillekin. Sen vuoksi sitä tulee harjoitella säännöllisesti. Ihan pikaohjeena maallikoille että kun näette elottoman niin rohkeasti ravistelu ja puhuttelu. Käännä päätä taaksepäin, onko mitään hengitysteitä tukkivaa suussa, vierasesinettä
mitä poistaa. Sitten kämmenselällä suun edestä kokeilu hengittääkö. Jos ei virtausta, huuda elvytys, välitön painantaelvytys , joku hakee deffan ja soittaa 112. Siihen asti painantaa kunnes, melko nopeasti tulee ensihoito. Pulssin tunnusteluun ei kannata hukata aikaa. Jos pelkäät tartuntaa et ole velvoitettu puhaltamaan, tärkeintä on sydämen verenkierron nopea stimulointi. Deffa ei lataudu jos ei ole iskettävää rytmiä eli sillä ei voi tehdä väärin. Se myös kannattaa kytkeä mahdollisimman pian jos rytmihäiriö jonka sähköllä voi kääntää. Kone "puhuu" kuinka toimitaan.
skavaböle
Nikke Knakkertton
Viestit: 186
Liittynyt: Su Syys 09, 2007 8:42 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja skavaböle »

Nyt kun täällä on kovin ruodittu uhria ja hänen ominaisuuksiaan yms., niin nyt sitten vartijoiden tiedot esille ja arvostellaan välillä heitä. Nimet, perhesuhteet, harrastukset, asuinpaikka, äo, terveystiedot, aiemmat työpaikat, missä käyvät kaupoissa jne. Tasapuolisuuden nimissä tietenkin. Uhrin perhesuhteita, ulkonäköä, terveystietoja ym. on kovasti jo ruodittu.
Rutisija
Alibin satunnaislukija
Viestit: 57
Liittynyt: Su Tammi 08, 2023 2:57 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Rutisija »

hlgovista kirjoitti: Ke Tammi 11, 2023 2:28 pm
Rutisija kirjoitti: Ke Tammi 11, 2023 2:07 pm
Verdict kirjoitti: Ke Tammi 11, 2023 1:28 pm
Eivät ehkä ensihoidon ammattilaisia mutta elvytyksen ammattilaisia kyllä, eli vartijat käyvät ainakin vähintään Ensiapu 1-kurssin. Joka tapauksessa tässä on kyllä vartijat sössineet niin pahasti ettei tosikaan. Vartijoiden työ on turvata ei tappaa.
Elvytys ja elvytyksen harjoitteu teoriassa tai nukella on kaksi täysin eri asiaa. Ja vaikeinta tilanteessa on tietää missä vaiheessa aloittaa elvytys. En siis puolusta yässä nyt vartijoita, mutta halusin tuoda sen pointin esille, että harva oikeasti tietää miten tulee reagoimaan kun tulee elvytystilanne. Ihan vaikka olisivat harjoitelleet vuosittain, kuten monessa ammatissa on tapana. Itsekin olen siis ihan vaan myyjänä töissä ja silti ea-koulutus on pakollinen vuosittain. En silti kutsuisi itseäni elvytyksen ammattilaiseksi.
Seuraavalla kerralla kurssilla sitten käsi pystyyn ja kysyt, missä vaiheessa aloittaa elvytys.

Tämä "turvallisuuspalvelijoiden" tapaushan ei ollut onnettomuus, vaan tapahtumien jatkumo.

Sarja virheitä, katstrofaalisia virhearvionteja, osaamattomutta ja lopputulemana raato. Sekö oli tarkoitus?
En tarkoittanut sitä, ettei olisi helppo lukea/oppia teoriaa siitä, koska aloittaa elvytys, mutta sen näkeminen ihmisestä on vaikeampaa. Pulssin löytäminen, hengityksen tarkistus, refleksit jne. Kyllä ne tietää, mutta silti kynnys lähteä elvyttämään on usein ihmisillä korkea ja sitä saatetaan siksi odottaa liian kauan tai epäröidä. Edelleen, en puolustele täällä vartjioita, vaan halusin vain tuoda ajatuksen esille, että aina ihminen ei reagoi rationaalisesti vaikka olisi kaikki teoreettinen osaaminen pääkopassa valmiina.

Kuten toisessa kommentissa myös mainitsin, joissakin ammateissa ei nyt vaan voi jäätyä tällaisissa tilanteissa, eli siksi on erityisen tärkeää lisätä koulutusta, jotta elvytyksestäkin tulee rutiini vaikka pääkoppa ei tilanteen tasalla pysyisi oikeassa tilanteessa. Tarpeeksi monta toistoa ja harjoitusta ja homma automatisoituu.
Vastaa Viestiin