Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Otsikon mukaisesti. Myös onnettomuudet pienistä suuriin. Pohjustamattomat keskustelunavaukset.
sivullinenvain
Hetty Wainthropp
Viestit: 451
Liittynyt: Ma Tammi 09, 2023 1:54 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja sivullinenvain »

Teresa Banks kirjoitti: To Tammi 12, 2023 7:10 pmJoku aiemmin kommentoi (anteeksi, etten nyt muista, kuka) täällä (jotenkin tähän tapaan), että ei tavalliselta vartijalta voi edellyttää lääketieteellistä tietoa siitä, että päinmakuuttaminen voi olla hengenvaarallista. No, mutta alan koulutuksen järjestäjältä ja opetussuunnitelmien laatijoilta tällaisen tiedon omaamista voi ja pitää edellyttää. Koulutuksenjärjestäjällä kuten myös työnantajalla on vastuu pysyä tällaisista omaa alaa aivan konkreettisesti koskettavista tiedoista ja asioista ajan tasalla. Ja sen tiedon tulee kulkea myös niille alan opiskelijoille ja rivityöntekijöille.
Turvallisuusalastahan tässä puhutaan.
Ilman muuta, ainakin minä esitin tämäntapaisia kommentteja ja olen täsmälleen samaa mieltä myös johtopäätöstesi kanssa tässä sitaatissa. Tänne pitäisi saada like-nappi että voisi kompata viestejä siteeraamatta niitä ketjun täytteeksi. Hyvä linkki esimerkiksi Papa Legbalta tähän liittyen juuri edellä.

Olen itse aina (vuosien lukijana) kokenut Minfon suurimman arvon siinä, että täällä yritetään suodattaa informaatiovirrasta parasta mahdollista tietoa. Kerätään lähteitä yhteen ja tarkastellaan kriittisesti niiden tietoja. Tämä on informatiivinen go to -paikka, kun on kiinnostus seurata jonkin rikos- tai onnettomuusuutisen uutisvirtaa. Vaikka tapaukset ovat monesti ikäviä, niissä on paljon oppia myös elämään. Tässä tapauksessa juurikin Lääkärilehden ja vastaavien lähteiden nostaminen parannusehdotuksina asentokäytäntöihin on erittäin arvokasta tietoa.

Itsekin tosiaan alleviivaan, että emme tiedä väitetyn häiriön luonteesta mitään. Epäilin sitä miedoksi, mutta tämä oli tietenkin vain arvaus.
Saimaanorppa
Hetty Wainthropp
Viestit: 494
Liittynyt: To Tammi 14, 2021 11:13 am

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Saimaanorppa »

20 sivua tullut tänään lisää
ei ihan taida jaksaa lukea joka kommenttia ja pitäis löytää
jos jotain uutta :roll:
Kaspar
Aloitteleva Besserwisser
Viestit: 13
Liittynyt: To Joulu 29, 2022 2:08 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Kaspar »

Downshifting kirjoitti: To Tammi 12, 2023 5:59 pm Deffaa olen itse käyttänyt EA-koulutuksissa monta kertaa ja sitä ei tuon 8 minuutin videossa käytetty, ehkä sitten myöhemmin, uhrin ollessa jo kuollut. Uudestaan kun katsoin tuon maahanvientivideon uhri näytetään heitettävän kovaa pää edellä maahan, ja toinen vartijakin kaatuu siinä. Miksihän tämä edes tehtiin, uhri yritti jäädä istuma-asentoon, ja siihen olisi voitu jättääkin kun silloinkin menty liian pitkälle. Täysin amatöörimäistä ja hengenvaarallista toimintaa kummatkin videot täynnä. Nämä jalkoja alas painavat vartijat kun uhri tiedottomana ja kuolleena jo minuutteja maannut, mitä siellä aivojen tilalla on. Kun olisivat päästäneet hetkeksi irti, olisivat huomanneet että meillä on tässä ruumis, me voitaisiin nyt vaikka keskittyä elvyttämiseen.
Täysin samaa mieltä. Kun katsoo tuota naisen jalkojen tekemää heiluriliikettä ilmassa JV/vartijoiden toiminnan seurauksena, niin jos nainen on ollut sen alle 100kg painoinen, niin kivilattiaan hän on mätkähtänyt lähes koko painollaan. Tuo vaikuttaa siltä, että toisella miehellä on joku eri suunnitelma kuin toisella, koska näyttävät itse reuhtomisella aiheuttavan naisen liikkeet. p.s. Älkää kokeilko tätä kotona.
Avatar
ruusumaa
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5316
Liittynyt: Ma Elo 31, 2020 5:47 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja ruusumaa »

Saimaanorppa kirjoitti: To Tammi 12, 2023 7:26 pm 20 sivua tullut tänään lisää
ei ihan taida jaksaa lukea joka kommenttia ja pitäis löytää
jos jotain uutta :roll:
Joo., tää polkee nyt paikallaan.

Ja siihen asti kunnes virallisesti tiedotetaan jotain uutta.

Tai joku omainen/tuttu avautuu taustoista enemmän.
Suoraan sanottuna, suurin piirtein, sellaista elämä on.
uusitma
Hetty Wainthropp
Viestit: 463
Liittynyt: La Joulu 29, 2012 12:27 am

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja uusitma »

ruusumaa kirjoitti: To Tammi 12, 2023 6:51 pm ^Sitten ne on pelästyspissat.

Tulleet siinä vaiheessa kun tarrataan kiinni.
En nää 8min videossa pissoja, ennenkuin uhri on käännetty selälleen. Tuskin vartijakaan olisi polveansa uhrin päälle pistänyt, jos olisi pissat siinä jo näkynyt.
Sermit olen nähnyt tasan yhden kerran käytössä ja silloin ensihoitajat elvytti potilasta, jolta oli leikattu kokonaan vaatteet auki, että saatiin jalan suonet ja rintakehä paljaaksi. Vartijoilla tai edes ensihoitajilla en ole koskaan muulloin nähnyt, vaikka valitettavan usein joudun näkemään tilanteita. Ja miksi tuoda sermit, jos on oikeasti riehuva kiinniotettu. Siitähän olisi vain haittaa.
Starbuck
Aloitteleva Besserwisser
Viestit: 14
Liittynyt: Su Joulu 25, 2022 6:54 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Starbuck »

Julkisuuteen on kerrottu, että vartijoille häiriköinnistä ilmoittautunutta henkilöä on kuultu vasta puhelimitse (useiden päivien jälkeen tapahtuneesta). Ei ole kerrottu, mitä tapahtui tai millä tavalla nainen miestä häiritsi. On kerrottu myös, että häiriötapauksesta ei ole videotallennetta. Henkilöllä on ollut aika monta päivää tässä aikaa miettiä sopivaa tarinaa kuulusteluihin. Jos vaikka asetelma olisikin tosiasiassa ollut niin, että mies häiritsi uhria, niin se varmaan jäisi pimentoon, kun ilmeisesti silminnäkijähavaintojakaan ei ole.

Ihmetyttää myös se, että vain kaksi vartijoista oli kiinniotettuna la-su, alle vuorokauden, kun vielä ei voinut olla vielä kokonaiskuvaa tapahtumien kulusta tai yleisöltä saatuja videoita eri kuvakulmista. Myös näillä vartijoilla on ollut tässä kohta viikko aikaa miettiä tarinaa kasaan. Hekin tietävät, että häiriötilanteesta ei ole todisteita, he eivät ilmeisesti nähneet sitä mutta he toimivat ilmoituksen perusteella. Eikö heillä ole ilmoittajan kanssa yhtenevä intressi saada uhri näyttämään häiriköltä, joka toimillaan oikeutti voimakeinot?
Zorro7
Jack Bauer
Viestit: 992
Liittynyt: La Helmi 05, 2022 7:14 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Zorro7 »

Saimaanorppa kirjoitti: To Tammi 12, 2023 7:26 pm 20 sivua tullut tänään lisää
ei ihan taida jaksaa lukea joka kommenttia ja pitäis löytää
jos jotain uutta :roll:
Ei taida mitään isompaa uutta asiaa tullut esiin. Mitä itelle uutta tänään niin löysin yhden elvytys videon missä uhri näkyy selvästi. Jollain tavalla mieltä "järkyttävä" video oli kuitenkin niihin aikasempiin verrattuna kun näkyi niin selvästi.
SMPP
Susikoski
Viestit: 33
Liittynyt: Ti Heinä 23, 2019 12:39 am

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja SMPP »

Surullinen ja melko selvä keissi tässä kyseessä.

Ottamatta kantaa kuolinsyyhyn tai liialliseen voimankäyttöön, mutta tässä käy juuri samalla tavalla mitä käy noissa lukemattomissa inhimillisissä lentoturmissa, joita telkkaristakin saa "ihastella". Priorisoinnit puuttuu täysin ja unohdetaan olennainen. Häiriötekijöitä toki paljon; paine ja stressitasot nousseet aivan uudelle tasolle.

Näiden heppujen askelmerkit on täysin hukassa. Ei ole tavallaan tyyppiä, joka antaa työtehtävät ja priorisoinnit jokaiselle vartijalle. "Sinä tarkkailet kiinniotetun terveydentilaa ja tarkastat pulssin sekä hengityksen vähintään puolen minuutin välein ja sinä priorisoidut turvaamaan selustaa ja ohjaamaan ihmisiä kauemmaksi"

Tai ehkä noin näennäisesti onkin, mutta kuten hyvin huomataan, tulee hetkiä, jolloin kiinniotettu jätetään suorastaan kuolemaan kaikkien nähtäville.

Varmaan sellainen checklist tyylinen toimintojen perkaaminen tälläisessä tilanteessa olisi varsin suotavaa, aivan samaan tapaan kuin lentokoneessakin. Mikään oleellinen asia ei jää huomioimatta, kunhan "tarkastuslista" käydään kohta kohdalta läpi ja oikeasti jaetaan ne työtehtävät.

Tämäkin nainen olisi saanut 10* nopeammin elvytystä jos olisi tuupertunut ostoskeskuksen lattialle. Nyt vartijat huolimattomuudellaan "viimeistelivät" naisen kohtalon.
hallussa on
Lauri Hanhivaara
Viestit: 135
Liittynyt: Su Tammi 08, 2023 2:15 am

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja hallussa on »

Kannattaa tavata:

https://www.city.fi/ilmiot/kaarmeet+ost ... isissa/559
Käärmeet ostosparatiisissa

vuosikymmenissä ei mikkään oo muuttunna isossa omenassakaan.

Lisätty artikkelin otsikko linklin takaa
-NILS-
Securitas ja avarn security kuka on antanut teille vallan mielivaltaisesti määrittää normaalin / epänormaalin käytöksen rajat valvomissanne tiloissa ja jopa niiden ulkopuolellakin ?
Avatar
Skloddi
Michael Knight
Viestit: 4477
Liittynyt: Ma Elo 26, 2019 12:20 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Skloddi »

sivullinenvain kirjoitti: To Tammi 12, 2023 6:51 pm
perttu7 kirjoitti: To Tammi 12, 2023 6:37 pmJVt/vaksit saavat suorittaa täsmälleen niitä tehtäviä mitä laki oikeuttaa. Maaginen TIETO ei muuta JV oikeuksia. Oletan että uhri ei ole ollut etsintäkuulutettu tai erittäin vaaralliseksi luokiteltu poliisin tavoittelema henkilö, jollaisista poliisi ehkä voi kauppakeskusvartijoita varoittaa.
Tämän tapauksen myötä varmasti (ja valitettavasti) saamme taas yhden ennakkotapauksen, joka tulee selventämään laintulkintaa.

Esimerkiksi Pohjois-Haagan ennakkotapaus, johon edellä viitattiin ei sisältänyt varsinaista poistamisen vastustelua, vaan henkilö on paennut paikalta, minkä jälkeen järjestyksenvalvoja on lähtenyt perään ja tyhjentänyt pippurisumutteen hänen silmiinsä. Se on sisältänyt sekä takaa-ajoelementin, voimankäyttövälineellä henkilön neutraloinnin että sitten vielä sen takaa-ajon jälkeen aika lailla hallitsemattoman väkivaltaiseksi painiksi menneen kiinnioton (joka kielii 1:1-kiinniottojen vaaroista osaltaan sekin)...
Ei tämä vertaudu todennäköisesti tuohon aiempaan oikeudessa mitenkään. Toki voivat tutkia valmisteluvaiheessa yhtenä aiemmista poistamisoikeuden, kiinniotto-oikeuden ja voimankäytön arvioinneista.

Tästä tullee ihan oma ennakkotapauksensa. Oleellisena asiana tulee olemaan asiakkaan kuolemaan johtanut toiminta, voimankäyttö ja niiden oikeutus, aina siitä poistamiskäskystä lähtien.

Tai sitten tästä todetaan vain, että ei tapahtunut mitään väärää, valitettava yksittäistapaus, ja jatketaan niin kuin ennenkin. Poliittinen ja julkinen paine on kuitenkin kova, että tutkintaa ei tehtäisi ainakaan ihan "silmät ummessa" tai toveri-vartioiden eduksi asioita tulkiten.

Sitä mietin, että kun väkivallan uhri on kuollut, niin voiko syyte tulla vain kuolemasta? Siis vain kuolemantuottamuksesta, törkeästä kiolemantuottamuksesta, taposta jne. Vai voidaanko kuolleen kohdalla nostaa syytteitä vielä myös esimerkiksi pahoinpitelystä, törkeästä pahoinpitelystä, ruumiinvamman tuottamuksesta, heitteillejätöstä tai vaikkapa virkavelvollisuuden rikkomisesta?
sivullinenvain
Hetty Wainthropp
Viestit: 451
Liittynyt: Ma Tammi 09, 2023 1:54 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja sivullinenvain »

Skloddi kirjoitti: To Tammi 12, 2023 7:43 pm Ei tämä vertaudu todennäköisesti tuohon aiempaan oikeudessa mitenkään. Toki voivat tutkia valmisteluvaiheessa yhtenä aiemmista poistamisoikeuden, kiinniotto-oikeuden ja voimankäytön arvioinneista.

Tästä tullee ihan oma ennakkotapauksensa. Oleellisena asiana tulee olemaan asiakkaan kuolemaan johtanut toiminta, voimankäyttö ja niiden oikeutus, aina siitä poistamiskäskystä lähtien.
Ehdottomasti tulee. Tietyllä tavalla tämä tekee kaiken juridisen spekulaation aika turhaksi, koska todennäköisyydet ovat jotakuinkin täydet että kaikki oikeusasteet tulevat ottamaan tapaukseen vielä kantaa eli tällä kertaa saamme niin tyhjentävän vastauksen aikanaan kuin Suomessa voi saada. Ainahan näin ei ole. Mutta toki ymmärrän että täällä (minäkin) keskustellaan monesta, joka aikanaan selviää, ja se on palstan henki elää näissä mukana...
Skloddi kirjoitti: To Tammi 12, 2023 7:43 pmSitä mietin, että kun väkivallan uhri on kuollut, niin voiko syyte tulla vain kuolemasta? Siis vain kuolemantuottamuksesta, törkeästä kiolemantuottamuksesta, taposta jne. Vai voidaanko kuolleen kohdalla nostaa syytteitä vielä myös esimerkiksi pahoinpitelystä, törkeästä pahoinpitelystä, ruumiinvamman tuottamuksesta, heitteillejätöstä tai vaikkapa virkavelvollisuuden rikkomisesta?
Juridisesti syyte voi tulla monesta asiasta tai yhdestä. Poliisi on kai puhunut vain kuolemantuottamuksesta toistaiseksi, mikä viittaisi siihen ettei ensivaiheessa tahallisuudesta tai muista laiminlyönneistä ollut vielä epäilyjä. Se voi toki muuttua.
Avatar
pikseliseli
Alibin satunnaislukija
Viestit: 67
Liittynyt: Ke Syys 07, 2022 8:07 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja pikseliseli »

Ei varmasti ydinkysymys (enää) tämän naisen tai kuolemansyyn selvittämisen kannalta, mutta asia jota olen pohtinut.

Mitä vartijat, järjestyksenvalvojat, Securitas tai Citycon “tiesi” naisesta ennen tapahtumaa?

Nainen on ilmeisesti suhteellisen usein ollut Iso-Omenassa (sekä muissa lähialueiden vastaavissa) ja tästä on päätelty, että hänellä ja järjestystä ylläpitävillä on saattanut olla jonkinlaista yhteistä historiaa. Esimerkiksi porttikieltoa tai muita heidän keskeisiin aikaisempiin tapahtumiin liittyviä ennakkotietoja tai -odotuksia on spekuloitu mahdollisiksi tapaukseen vaikuttaneiksi taustatekijöiksi. Tällaisesta ei tosin taida olla minkäänlaista varsinaista näyttöä, ainoastaan spekulaatiota, eikä porttikielto ilmeisesti tulisi edes kyseeseen koko ostoskeskuksen osalta.

Joidenkin alan ihmisten mielestä kuitenkin jopa videoilta nähdyistä vartijoiden otteista näkee suoraan, että ennakkokäsitys (“ennakkotietoa”) naisesta on selvästi ollut. Kielteisessä mielessä “selvästi vanha tuttu”. Onko tosiaan näin?

Mikäli vartijataholla (sisällytän tähän myös jv:t, työnantajansa sekä kauppakeskuksen) on ollut tästä naisesta valvonnan (kamerat tai henkilöt) kautta saatua “ennakkotietoa”, jota on ehkä tallennettu ja jalkautettu organisaatioon, niin voisiko tällaisesta toiminnasta käyttää termiä “profilointi”?

Citycon Oyj vastaa Iso-Omenan kameravalvontaa koskevassa tietosuojaselosteessa omaan kysymykseensä:
Teemmekö profilointia?

Emme käytä henkilötietojasi profilointiin.

“Henkilötiedot” on määritelty edellä:
Tässä tietosuojaselosteessa henkilötiedoilla tarkoitetaan kaikkia sellaisia tietoja, joista sinut voidaan tunnistaa ja jotka olet antanut meille ja/tai jotka olemme saaneet muita kanavia pitkin.

Näistä muista kanavista mainitaan erikseen kameravalvonta, josta ilmoitetaan kauppakeskuksen ovissa olevilla tarroilla, vaikka käytännössä olet hyväksynyt ne jo astuttuasi kauppakeskuksen ympärillä sijaitsevalle vartiointialueelle.
Keräämämme henkilötiedot

Kameravalvonnan piiriin kuuluvien kameroiden välittämä kuva-aineisto (ilman ääntä) kameravalvonta-alueella liikkuvista henkilöistä. Kuvan lisäksi rekisteriin tallentuu tapahtumien päivämäärä ja kellonaika.

Mistä keräämme henkilötietoja

Keräämme henkilötietoja kameravalvontajärjestelmään kuuluvien kameroiden välittämänä kuva- aineistona.
Ilmoitamme kameravalvonnasta kylteillä ja/tai tarroilla kauppakeskuksen kunkin sisäänkäynnin yhteydessä.

Naisesta on siis voinut olla tietoa, ja todennäköisesti ainakin tallennemateriaalia, mikäli oli ahkera vieras, mutta mitä tietoa ja miten sellaista mahdollista tietoa saa käyttää?

PS. Samasta selosteesta selviää miten voi "tarkastaa" itseään koskevat rekisteristä löytyvät tiedot, mukaan lukien kuvatallenteet. Naisen omaiset voisivat kuolinpesän nimissä varmaankin tehdä tällaisen tarkastuspyynnön? Tiedoille ilmoittavat säilytysajaksi kuukauden päivät.
Seli seli.
JiiKoo81
Jack Taylor
Viestit: 15
Liittynyt: Ke Tammi 11, 2023 8:21 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja JiiKoo81 »

Onpahan soppa

Olen toiminut muutaman vuoden järjestyksenvalvojana ympäri pk-seutua. Tuon tähän keskusteluun omat ajatukseni.

Keskustelussa toinen puoli haluaa telottaa Omenan vartijat ja toinen puoli kertoo, että sitä saa mitä tilaa. Aika vähissä on kiihkottomat mielipiteet.

Kerron oman näkemykseni, koska edellinen juurikin samankaltainen asiakkaan maahanvienti ja rauhoittelu on tuoreessa muistissa.

Nyt olisi tärkeää ymmärtää se, että järjestyksenvalvoja käyttää voimaa aina "pienimmän mahdollisen haitan periaatteella". Eli voimaa lisätään välittömästi ja voimaa vähennetään välittömästi kun siihen tulee mahdollisuus. Välittömästi tarkoittaa sitä, että valintoja omasta voimankäytöstä tehdään puolen minuutin välein tai minuutin välein, ei kolmen tai kymmenen minuutin välein.

Tätä tapausta on saatanan surullista seurata ja keskustelu on mediassa ja keskustelupalstoilla ala-arvoista.

Kuten tuossa mainitsin, voimaa lisätään nopeasti ja sitä vähennetään nopeasti. Tässä tapauksessa kaikki tähän liittyvä on mennyt aivan päin vittua. Miksi sitten varmasti fiksut nuoret miehet ovat aivan paskat housussa sinänsä normaalin toimenpiteen kanssa. Luulen, että nämä nuoret miehet ovat ehkä olleet tauolla ja käyttäneet aikaa räpläten puhelimiaan. Jokainen joka on tehnyt tuota työtä, tietää miten tärkeää on olla valppaana. Minusta tuntuu, että nuorille miehille tämä tilanne on tullut liian nopeasti. Voimankäyttö on tehty sinänsä sääntöjen mukaan, koska se on parhaiten muistissa ja tulee automaattisesti "lihasmuistista" kun käsky käy ja "taas joku narkki häiriköi, viedään kenttään".

No naishenkilö viedään maahan, koska niin käy "jos alkaa vaikeaksi". Mutta mitä sen jälkeen tapahtuu, on jotain, mikä häiritsee melkoisesti minuakin. Kuten jo pariin kertaan mainitsin, voimaa vähennetään heti kun siihen tulee mahdollisuus. Väkisinkin herää ajatus, että olisiko ilmoituksen tehnyt liioitellut asiaa niin paljon, että vartijat olivat ylikierroksilla jo ennen uhrin kohtaamista käytävällä.

En ole nähnyt videoita, teen nämä päätelmät keskustelun pohjalta.

Olisiko nyt käynyt niin, että tämä oli niin sanottu standardikeikka. "Narkki" vedetään kenttään ja pidetään siinä kunnes vuoropäällikkö saapuu paikalle ja antaa ohjeet. Tässä on siis ollut ns. standardikeikka ja siihen liittyvä marssijärjestys, teet mitä käsketään.

Ravintolassa kun on esimerkiksi kaksi portsaria, ei tällainen ole mahdollista, koska silloin toimitaan oman pään mukaan, ei odotella käskyjä.

Sitten on ne sermit... Tässäkin nyt tulee väkisinkin mieleen, että sermien merkitystä on korostettu näille nuorille miehille vähän liikaakin. Eihän tuossa ole mitään järkeä, että tilanteen sisällä olevat edes miettivät tuota. Sermit järjestää aina tilanteen ulkopuolella oleva, tilanteessa vahvasti sisällä olevan ei pidä edes miettiä tuollaisia asioita.

Sinänsä hyvä että ei tästä mitään tuomioita nuorille miehille tule. Koulutus on lyhyt. Securitaksen koulutus ainakin jv-koulutuksen osalta oli erittäin laadukas. Kouluttajat ammattilaisia. Mutta voiko kahdessa päivässä paljonkaan tehdä..

Usein pitää jonkun kuolla, ennen kuin asiat muuttuu. Niin tässäkin.
seeker7
Nikke Knakkertton
Viestit: 161
Liittynyt: Ti Tammi 28, 2020 11:20 am

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja seeker7 »

Kaspar kirjoitti: To Tammi 12, 2023 7:29 pm
Downshifting kirjoitti: To Tammi 12, 2023 5:59 pm Deffaa olen itse käyttänyt EA-koulutuksissa monta kertaa ja sitä ei tuon 8 minuutin videossa käytetty, ehkä sitten myöhemmin, uhrin ollessa jo kuollut. Uudestaan kun katsoin tuon maahanvientivideon uhri näytetään heitettävän kovaa pää edellä maahan, ja toinen vartijakin kaatuu siinä. Miksihän tämä edes tehtiin, uhri yritti jäädä istuma-asentoon, ja siihen olisi voitu jättääkin kun silloinkin menty liian pitkälle. Täysin amatöörimäistä ja hengenvaarallista toimintaa kummatkin videot täynnä. Nämä jalkoja alas painavat vartijat kun uhri tiedottomana ja kuolleena jo minuutteja maannut, mitä siellä aivojen tilalla on. Kun olisivat päästäneet hetkeksi irti, olisivat huomanneet että meillä on tässä ruumis, me voitaisiin nyt vaikka keskittyä elvyttämiseen.
Täysin samaa mieltä. Kun katsoo tuota naisen jalkojen tekemää heiluriliikettä ilmassa JV/vartijoiden toiminnan seurauksena, niin jos nainen on ollut sen alle 100kg painoinen, niin kivilattiaan hän on mätkähtänyt lähes koko painollaan. Tuo vaikuttaa siltä, että toisella miehellä on joku eri suunnitelma kuin toisella, koska näyttävät itse reuhtomisella aiheuttavan naisen liikkeet. p.s. Älkää kokeilko tätä kotona.
No meneppä itse kokeilemaan miten 100kg vastusteleva henkilö viedään maihin. Siinä voi sattua kaikenlaista, jos parin kanssa ei ole riittävästi harjoiteltu parityöskentelyä. Toisaalta, ei tuo alastulo näytä mitenkään rajulta, vaan tavanomaiselta, jos on vähänkään omakohtaista kokemusta harjoittelusta. On tosin myönnettävä, että myös voimankäyttöön sisältyy aina loukkaantumisriskejä. Myös voimankäytön harjoitelu on riskialtista. Mitä realistisempaa harjoittelu on, sitä suuremmat loukkaantumisriskit. Sudenkuopaksi muodostui tuo maahanviennin jälkeinen "jäätyminen", jossa ei osattu reagoida oikealla tavalla vaan jäätiin "odottamaan jotakin", johtajuuden ja tilanteen hallinnan ollessa kadoksissa.
perttu7
Scooby-Doo
Viestit: 26
Liittynyt: Ti Tammi 10, 2023 12:14 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja perttu7 »

Rousku kirjoitti: To Tammi 12, 2023 6:44 pm
sivullinenvain kirjoitti: To Tammi 12, 2023 4:28 pm Tämä liittyy myös omaan kommenttiini siitä, mitä vartijoilta/jv:ltä voi oikeutetusti odottaa. Valitettava tosiasia on, että realistisella koulutusmäärällä kyky tunnistaa ihmisten kirjo ja reagoida jokaiseen oikein, ei liene mahdollista. Joten ihmisiä joutuu heidän roolissaan varmastikin arvioimaan lähinnä pikaisesti ja ulkoisten piirteiden valossa, kovin syvällisiä arvioita niiden syistä ei ole mahdollista eikä ammattitaitoa tehdä. Valitettavasti tämä varmasti tarkoittaa, että välillä sisäisesti hyvää tarkoittava mutta ulkoisesti epätavallisesti käyttäytyvä ihminen arvioidaan samoin kuin pahantahtoinen häirikkö. En oikein tiedä tähän ratkaisua, vaikka luonnollisesti toivoisin siihen ratkaisua.
Kuvittelisin, että keskustelu ihmisen kanssa on se keino, johon useimmiten voi nojautua ja joka auttaa erottamaan tapauksia toisistaan niin ettei pelkkiin ulkoisiin piirteisiin tarvitse nojautua.

Tarkoitatko realistisella koulutusmäärällä näitä nykyisiä, eli 40 tuntia riittää töiden aloittamiseen?

Ainakin voisin toivoa, että erilaisista mahdollisista häiriökäyttäytymisen syistä edes mainittaisiin koulutuksen yhteydessä, ja kehotettaisiin aina miettimään, voiko olla kysymys niistä eikä vain "pahantahtoisesta häiriköstä", joka itse tilaa vartijat kimppuunsa.
Komppaan rouskua. Ja taas eri mieltä sivullisen kanssa.. :)

Suomessa ihminen on oletusarvoisesti syytön. Ymmärrän kyllä että koulutus on enimmäkseen mitätöntä, mutta se on todellakin turvallisuusammattilaisena JV:n ja vartijan vastuulla saada tehdyksi riittävä tilannearvio ja toimia sen mukaisesti. Laillisesti. Vastuu korostuu kun puhutaan voimankäytöstä, jossa rikotaan tietoisesti toisen ihmisen perusoikeuksia.

Jos tilanteen arviointi tuottaa ongelmia niin se viittaa siihen että toimenpidekynnys on viety liian matalalle. Ei jakseta seurata tilannetta tarpeeksi pitkään. Tai on liikaa halua toimia. Kumpikaan syy ei ole mielestäni hyväksyttävä.
Vastaa Viestiin