Teinipoika painosti tyttöystävänsä kuvaamaan itseään alastomana ja alkoi sen jälkeen levittää videota somessa

Tänne keskustelut seksuaalirikoksista. Muista että henkirikoksille on oma palstansa.
Maukka Peruslätkä
Neuvoja-Jack
Viestit: 507
Liittynyt: Ti Tammi 29, 2019 7:30 am

Teinipoika painosti tyttöystävänsä kuvaamaan itseään alastomana ja alkoi sen jälkeen levittää videota somessa

Viesti Kirjoittaja Maukka Peruslätkä »

16-vuotias poika levitti videota omasta tyttöystävästään: Näytti pätkän myös tytön veljelle

Teinipoika painosti tyttöystävänsä kuvaamaan itseään alastomana ja alkoi sen jälkeen levittää videota sosiaalisessa mediassa.

Vuonna 2003 syntynyt mies tuomittiin sakkorangaistukseen hänen verkossa levittämästään videosta. Videolla oli miehen alaston tyttöystävä. Mies oli tallentanut videon luvatta.

Rikos tapahtui alkukesällä 2019. Sekä mies että rikoksen uhri olivat tapahtuma-aikaan 16-vuotiaita. Nuoret olivat tavanneet internetissä.

Poikaystävä oli pitkään pyytänyt, että uhri koskettelisi itseään videopuhelun aikana. Pitkällisen suostuttelun jälkeen uhri oli kuvannut itseään alastomana suihkussa. Poika oli ottanut videokaappauksen tilanteesta. Video kesti noin viisi sekuntia.

Uhri kertoi anelleensa ja rukoilleensa poikaa poistamaan videon. Uhrin mukaan poika oli reagoinut pyyntöihin haukkumalla ja uhkailemalla tyttöä.

Syyttäjän mukaan videota levitettiin ainakin puolen vuoden ajan sosiaalisessa mediassa.

Uhri kertoi tulleensa videon vuoksi pitkään kiusatuksi. Tilanne aiheutti uhrille masennusta ja paniikkikohtauksia.

Lopulta video lähetettiin myös myös uhrin veljelle. Tapahtunut sai uhrin yrittämään itsemurhaa.

Mies kiisti syytteen. Hän kertoi kuulleensa videosta vasta esitutkinnassa.

Helsingin käräjäoikeus piti uhrin kuvausta tapahtumista loogisena ja yksityiskohtaisena. Sen lisäksi oikeudessa esitettiin kirjallisia todisteita, kuten kuvakaappauksia Snapchat-ryhmistä joissa videota jaettiin sekä miehen uhrille lähettämiä viestejä.

Käräjäoikeus tuomitsi miehen 90 päiväsakon rangaistukseen nuorena henkilönä tehdyistä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapidosta sekä yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä.

Hänet määrättiin maksamaan uhrille 4 000 euroa kärsimyksestä sekä 2 000 euroa tilapäisestä haitasta.

Miehen vuonna 2003 syntynyt ystävä, joka oli saanut videon ja näyttänyt sitä muille ihmisille, tuomittiin 60 päiväsakon rangaistukseen nuorena henkilönä tehdyistä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapidosta sekä kunnianloukkauksesta.

Hänet määrättiin maksamaan uhrille kärsimyksestä 1 000 euroa.

Mies valitti tuomiosta hovioikeuteen. Helsingin hovioikeus muutti syyksilukemista sen osalta, että miehen ei katsottu näyttäneen videota kenellekään suoraan kännykästään.

Muutos ei vaikuttanut tuomioon eikä rangaistukseen.

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000009581775.html
Maukka Peruslätkä
Neuvoja-Jack
Viestit: 507
Liittynyt: Ti Tammi 29, 2019 7:30 am

Re: Teinipoika painosti tyttöystävänsä kuvaamaan itseään alastomana ja alkoi sen jälkeen levittää videota somessa

Viesti Kirjoittaja Maukka Peruslätkä »

Viiden sekunnin salavideosta koitui kuukausien piina: 16-vuotiaan tytön elämä oli päättyä järkyttävällä tavalla

Tyttö oli turhaan rukoillut ja anellut, ettei poika jakaisi videopuhelusta luvattomasti ottamaansa tallennetta eteenpäin.

Viisi sekuntia pitkä arkaluontoinen salavideo aiheutti 16-vuotiaalle tytölle kuukausia kestäneen piinan Helsingissä.

Tyttö oli tutustunut kanssaan samanikäiseen, vuonna 2003 syntyneeseen poikaan netissä. Tapahtuma-aikaan, alkukesästä 2019, kumpikin osapuoli asui hänen mukaansa laitosolosuhteissa.

Tytön mukaan kaksikko oli ennen tapahtumien keskiössä olevaa videopuhelua jutellut jo pidempään. Hän oli alkanut kokea myös ihastumista poikaa kohtaan.

Eräänä päivänä poika oli kertonut haluavansa nähdä hänen kehoaan videopuhelun välityksellä, ja että tyttö koskettelisi samalla itseään. Pitkän suostuttelun jälkeen tyttö lopulta myöntyi pyyntöön.

Poika oli luvattomasti tallentanut puhelun aikana lyhyen videopätkän, joka myöhemmin päätyi hänen levittämänään lukuisten ulkopuolisten nähtäville eri sosiaalisen median kanavissa. Jossain vaiheessa tyttö kertoi kuulleensa, että video olisi päätynyt pornosivustollekin.

Tyttö kertoi rukoilleensa ja anelleensa, ettei poika jakaisi videota eteenpäin. Poika oli hänen mukaansa reagoinut tähän uhkaamalla ja haukkumalla häntä. Tyttö ei kertomansa mukaan tiennyt, miksi videota oli alun alkaen edes ryhdytty levittämään eteenpäin.

Piina kesti tytön mukaan useita kuukausia. Kesän 2019 ja kevään 2020 välisenä aikana arkaluontoinen video jaettiin tai siihen liittyviä viestejä lähetettiin hänelle kymmeniä kertoja.

Häntä alettiin kiusata ja hänen mielenterveytensä kärsi merkittävästi. Edes poliisin aloittama esitutkinta ei tytön mukaan hillinnyt tilannetta.

Lopulta tyttö oli yrittänyt itsemurhaa. Jossain vaiheessa hän oli alkanut pelätä ulos menemistä ja harkitsi katkaisevansa välit perheeseensä, jotta he eivät saisi tietää tapahtuneesta.

Poika kiisti syyllistyneensä mihinkään rikokseen tai levittäneensä videota. Hän väitti myös, ettei olisi tiennyt tytön olleen alaikäinen.

Helsingin käräjäoikeus piti tytön kertomusta tapahtumista loogisena ja uskottavana. Sitä tukivat myös muun muassa todistajakertomukset sekä pojan tytölle lähettämien viestien sisältö.

Syyskuussa 2021 jo täysi-ikäiseksi varttunut nuori mies tuomittiin nuorena henkilönä tehdyistä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapidosta ja yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä 90 päiväsakon rangaistukseen.

Lisäksi hänet määrättiin maksamaan tytölle korvauksia kärsimyksestä ja tilapäisestä haitasta yhteensä 6 000 euroa.

Nuori mies valitti tuomiostaan vielä Helsingin hovioikeuteen ja sai jatkokäsittelyluvan. Hovioikeus antoi ratkaisunsa toukokuussa 2023.

Hovioikeuden mukaan näyttöä siitä, että mies olisi videon levittämisen lisäksi myös näyttänyt sitä suoraan omasta kännykästään muille, ei löytynyt. Muilta osin käräjäoikeuden tuomioon tai rangaistukseen ei tullut muutoksia.

Jo aiemmin käräjäoikeudessa tapauksessa tuomittiin myös videon luvattomasti kuvanneen miehen samanikäinen ystävä, joka oli näyttänyt tallennetta muille.

Ystävä sai rangaistukseksi 60 päiväsakkoa sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapidosta sekä kunnianloukkauksesta. Hänet määrättiin maksamaan tytölle kärsimyksestä 1 000 euroa korvauksia.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009588667.html
Vastaa Viestiin