Alaikäisten ryöstörikollisuus: Pääkaupunkiseutu sekä muu Uudenmaan alue

Tähän osioon onnettomuudet ja muu rikoksiin liittyvä keskustelu.
Matti Ja Maija
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1303
Liittynyt: Pe Helmi 25, 2022 11:32 am

Re: Poliisi tutkii useaa törkeää ryöstöä Itä-Uudellamaalla

Viesti Kirjoittaja Matti Ja Maija »

B€st kirjoitti: Ma Kesä 19, 2023 3:24 pm
Doctor Lecter kirjoitti: Ke Huhti 12, 2023 6:17 pm Mutta MISTÄ ne sitten johtuvat?
lammasmaisesta kansasta. Jos vaadittaisiin kuria tai jonkinlaista asiallista käyttäytymistä, sitä myös saataisiin. Nyt vasemmistolainen ideologia on pesiytynyt syvälle perheisiin ja ollaan tilanteessa, jossa perseily hyväksytään. Tuollaisia ryösteleviä jannuja on niin vähän, että jos saisivat joka kerta huolella korvilleen väkijoukolta, ei sitä toimintaa tapahtuisi.
PYH! Kaiken takana on paha mieli ja KORONA!
Slava Ukraini! <3
Matti Ja Maija
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1303
Liittynyt: Pe Helmi 25, 2022 11:32 am

Re: Nuoret tehneet useita ryöstöjä Itä-Uudellamaalla, mm. Vantaan Kivistössä

Viesti Kirjoittaja Matti Ja Maija »

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/tei ... #gs.1nle3u

"Teinikoplaa epäillään rankoista rikoksista Vantaalla: Sivullisia terrorisoitiin juna-asemalla – ryöstöjä, riisuttamista ja väkivaltaa

Poliisi epäilee neljää teini-ikäistä törkeiden rikosten sarjasta Vantaan Kivistössä. Sivullisia ryöstettiin ja terrorisoitiin Kivistön juna-asemalla ja sen läheisyydessä.

Poliisi epäilee porukkaa useista törkeistä ryöstöistä, perusmuotoisista ryöstöistä sekä sellaisten yrityksistä. Lisäksi teinejä epäillään muun muassa törkeästä pahoinpitelystä, vapaudenriistosta sekä laittomasta uhkauksesta.

Tekojen yhteydessä epäiltyjen uskotaan uhkailleen sivullisia teräaseilla ja osassa tapauksista uhreja on pahoinpidelty muun muassa lyömällä ja potkimalla.

Lisäksi kahdessa tapauksessa uhreja on poliisin mukaan nöyryytetty riisumalla tai pakottamalla riisuuntumaan.

Yksi epäillyistä vain 16-vuotias
Vantaan Kivistössä tapahtuneet rikokset ajoittuvat poliisin mukaan pääosin toukokuun loppuun ja kesäkuun alkuun, hieman yli kahden viikon ajanjaksolle.

Rikosten tapahtumapaikkana on ollut Kivistön juna-asema ja sen lähialueet.

Poliisin mukaan yksi epäillyistä on 16-vuotias ja kolme muuta 18- ja 19-vuotiaita.

Epäillyt määrättiin tutkintavankeuteen loppuviikosta. Vangitsemisesta päätti Itä-Uudenmaan käräjäoikeus.

Poliisi arvelee, että se tulee ottamaan vielä lisää henkilöitä kiinni rikosvyyhtiin liittyen. "

Veikkaan ettei paljon tuossa porukassa ole vaaleata ihoa.
Slava Ukraini! <3
Collie
Christopher Lorenzo
Viestit: 1688
Liittynyt: Ma Huhti 15, 2019 7:16 pm

Re: Nuoret tehneet useita ryöstöjä Itä-Uudellamaalla, mm. Vantaan Kivistössä

Viesti Kirjoittaja Collie »

Onko tässä yhdistetty kaksi tai useampi tapaus tai tapahtumasarja samaan ketjuun vai onko kyseessä siis sama katujengi joka on riehunut viime vuoden joulukuusta asti vapaana?

Tässä on yhdistetty nuorten tekemiä ryöstöjä Itä-Uudeltamaalta. Ketjua tarkoitus selkeyttää kunhan saadaan lisää tietoa.
-NILS-
Knobster kirjoitti: Ke Joulu 27, 2023 12:31 amPaskon jatkuvasti pihalleni kun en vain osaa tehdä sitä muuten. Jostain syystä pihallani on ollut paskaa vuodesta 2007. Sen määrä on myös jotenkin lisääntynyt.
zzrgg
Hetty Wainthropp
Viestit: 458
Liittynyt: Ke Maalis 11, 2020 7:30 pm

Re: Alaikäisten ryöstörikollisuus: Pääkaupunkiseutu sekä muu Uudenmaan alue

Viesti Kirjoittaja zzrgg »

Miksi nuori puukottaa? Nämä asiat yhdistävät useimpia vakaviin väkivaltarikoksiin syyllistyneitä nuoria

[Helsingin yliopiston kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin] tutkijatohtori Karoliina Suonpää kertoo, että vakaviin väkivaltarikoksiin syyllistyneiden nuorten taustoissa on yhtäläisyyksiä.

Ylivieskassa tapahtui koulupuukotus, jossa oppilas puukotti luokkatoveriaan tällä veitsellä. Uhri selviytyi vähillä vammoilla siihen nähden, että veitsi [kokonaispituus noin 20,5 cm] iskettiin hänen selkäänsä kahvaa myöten.

Alaikäisten tekemien väkivalta- ja ryöstörikosten määrä on lisääntynyt merkittävästi. Osa rikoksista on ollut hyvin vakavia, kuten puukotuksia.
(...)

Suonpää kertoo kuitenkin aikaisempiin tietoihin pohjautuen, että vakaviin väkivaltarikoksiin syyllistyvien nuorten taustoissa on yhtäläisyyksiä.

– Useimmissa tapauksissa taustalla on jonkinlaista aikaisempaakin häiriökäyttäytymistä, vaikka se ei olisi johtanutkaan poliisin rikosepäilyihin. On antisosiaalista käyttäytymistä, sääntörikkomuksia ja väkivaltaista käyttäytymistä.

Suonpään mukaan keskimäärin monilla vakaviin väkivaltarikoksiin syyllistyneillä nuorilla on taustallaan impulsiivisuutta, oppimisvaikeuksia ja ongelmia päihteiden kanssa.

– Huono-osainen perhetausta ja esimerkiksi lastensuojelun asiakkuudet korostuvat näissä ryhmissä. Lisäksi monella epäillyllä on maahanmuuttajatausta.
(...)

Suonpää oli tekemässä tutkimusta, jossa tarkasteltiin vakaviin väkivaltarikoksiin syyllistyneiden henkilöiden taustaa viisi vuotta rikoksesta taaksepäin. Tutkimus koski aikuisia, mutta Suonpää arvioi, että havainnot pätevät suurelta osin myös nuoriin.

– Verrattuna lieviin väkivaltarikoksiin syyllistyneisiin vakavia väkivaltarikoksia tehneet olivat syvemmällä rikollisessa elämässä. Heillä oli heikommat tulot ja elämänhallinnallisia ongelmia. Heidän vanhempansa olivat olleet useammin vankilassa.

Tutkimuksen perusteella ei kuitenkaan voitu osoittaa eroa henkirikokseen, henkirikoksen yritykseen tai törkeään pahoinpitelyyn syyllistyneiden taustoissa.

– Vaikuttaa siltä, että siinä on satunnaisuutta ja tuuria. Jos on vaikka tappelu, niin milloin veitsi osuu kuolettavasti tai kukaan ei hälytä apua.
(...)
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/0d73 ... 9098c6817a
sikakoira kirjoitti: To Maalis 17, 2022 12:00 am Aika uskomatonta paskaa
Oikeus ennen kaikkea
Hercule Poirot
Viestit: 7762
Liittynyt: Ti Maalis 30, 2021 2:48 pm

Re: Alaikäisten ryöstörikollisuus: Pääkaupunkiseutu sekä muu Uudenmaan alue

Viesti Kirjoittaja Oikeus ennen kaikkea »

Vantaalla tutkittu teinien törkeä ryöstösarja paisuu – poliisi on ottanut kiinni uuden epäillyn
Poliisi epäilee nyt viittä teini-ikäistä törkeästä ryöstösarjasta Vantaan Kivistössä. Poliisi kertoo ottaneensa kiinni uuden epäillyn vastikään. Henkilöä aiotaan vaatia vangittavaksi kuluvan viikon aikana.

Poliisi kertoi aiemmin tällä viikolla, että neljä nuorta on määrätty tutkintavankeuteen useista törkeistä rikoksista epäiltynä.
Ryhmän epäillään piinanneen sivullisia Vantaan Kivistön juna-asemalla ja sen läheisyydessä. Epäiltyinä rikoksina on muun muassa törkeitä ryöstöjä, perusmuotoisia ryöstöjä sekä sellaisen yrityksiä.
Lisäksi nuoria epäillään muun muassa törkeästä pahoinpitelystä, vapaudenriistosta ja laittomasta uhkauksesta.
Osaan teoista liittyy uhrien nöyryyttämistä. Kahdessa tapauksessa uhreja on jopa pakotettu riisuuntumaan.
Rikosten epäillään tapahtuneen pääosin toukokuun lopun ja kesäkuun alun aikana, noin kahden viikon ajanjaksolla.

Tapauksen tutkinnanjohtaja Marko Särkkä kertoo MTV Uutisille, että poliisi on nyt ottanut kiinni viidennen henkilön, jota epäillään samassa rikosvyyhdissä. Kyse on täysi-ikäisestä nuoresta miehestä.
Särkän mukaan nuorukaista tullaan vaatimaan tutkintavankeuteen. Asiaa käsitellään Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa todennäköisesti huomisen aikana.
Särkän mukaan aiemmin vangittujen epäiltyjen joukossa on sekä nuoria miehiä että naisia. Yksi on 16-vuotias ja kolme muuta 18- ja 19-vuotiaita.

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/van ... #gs.1bakn2
URSA
James Bond (David Niven)
Viestit: 11418
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: Alaikäisten ryöstörikollisuus: Pääkaupunkiseutu sekä muu Uudenmaan alue

Viesti Kirjoittaja URSA »

Nyt ne yrittää jo polttaa toisiaan elävältä?
Lapsen päälle lensi bensaa – Syttyi tuleen

Alle 15-vuotias lapsi sai palovammoja Vantaalla viime perjantaina. Vammat aiheutuivat tämän hetken tiedon mukaan lapsen päälle päätyneestä polttoaineesta.

Tapauksen tutkinta on poliisin mukaan vielä alkutekijöissä.

Tänään klo 9:59

Poliisi selvittää tapahtumaa, jossa lapsi sai palovammoja Vantaan Keimolassa viime perjantaina. Poliisin tämän hetken tietojen mukaan vammat ovat aiheutuneet tilanteessa, jossa joukko alle 15-vuotiaita lapsia käsitteli polttoainetta.

Nuorin osallinen tapahtumissa oli 10-vuotias.

Polttoainetta oli päätynyt yhden lapsen päälle, ja se oli syttynyt tuleen. Paikalle hälytettiin kiireesti useita ensihoidon yksiköitä. Lapsi toimitettiin tapahtumapaikalta välittömästi sairaalahoitoon. Hänen tämänhetkisestä kunnostaan poliisilla ei ole uutta tiedotettavaa.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Asko Sartanen kertoo, että tutkinta on edelleen alkutekijöissään. Poliisi ei ole päässyt esimerkiksi puhuttamaan osallisia. Kiusaamisen mahdollisuutta ei ole pystytty sulkemaan pois.

– Käytännössä meillä on samat tiedot kuin paikalle menneellä partiolla oli perjantaina, sanoo Sartanen.

Sartanen ei ota kantaa siihen, kuinka vakavista palovammoista on kyse.

Vielä on epäselvää, miten polttoaine päätyi lapsen päälle. Lisäksi hämärän peitossa on myös se, mistä lapset olivat saaneet polttoaineen haltuunsa. Poliisi aikoo myös selvittää oliko joukossa yli 15-vuotiaita henkilöitä, jotka olisivat siis rikosoikeudellisesti vastuussa teoistaan.

– Nyt tiedossa olevat ovat 10–14 ikävuoden välillä. Yhtään 15 vuotta täyttänyttä ei ole tämänhetkisten tietojen mukaan ollut mukana, mutta se on asian selvittämisen kannalta todella kriittinen asia.

Suomessa rikosoikeudellinen vastuu alkaa 15 ikävuodesta. Mikäli rikoksesta epäiltyjen joukosta ei paljastu ketään, joka olisi teosta rikosoikeudellisessa vastuussa, poliisi jatkaa edelleen asian selvittämistä mahdollisten korvausten osalta.
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/475a ... 3db65b930e
Avatar
Fire
Rico Tubbs
Viestit: 1207
Liittynyt: Ti Maalis 19, 2019 10:20 pm

Re: Alaikäisten ryöstörikollisuus: Pääkaupunkiseutu sekä muu Uudenmaan alue

Viesti Kirjoittaja Fire »

Nuoret uhkasivat sivullista viidakkoveitsellä Mellunmäessä – Näitkö tilanteen? Poliisi etsii silminnäkijöitä

Poliisi tutkii tapausta tällä hetkellä törkeänä pahoinpitelyn yrityksenä.

Joukko nuoria kävi keskiviikkoiltana Mellunmäessä sivullisen aikuisen kimppuun viidakkoveitsen kera, kertoo tapauksen silminnäkijä kaupunginosan Facebook-ryhmässä.

Päivityksen mukaan nuoret oleskelivat Mellunmäen leikkipuiston rakennusalueella ja melusivat kovaan ääneen sekä haistattelivat ohikulkijoille. Kun aikuinen oli käynyt huomauttamassa metelöinnistä nuorille, nämä olivat vetäneet esiin viidakkoveitsen.

Helsingin Uutiset tavoitti päivityksen tekijän, mutta tämä ei halunnut kommentoida tapausta.

Rikoskomisario Tuomas Lindholm Helsingin poliisin väkivaltarikostutkinnasta vahvistaa Helsingin Uutisille, että Mellunmäestä kirjattiin keskiviikkoiltana päivitystä vastaava rikosilmoitus.

Lindholm kertoo, että ilmoituksen tietojen mukaan joukko nuoria on aiheuttanut leikkipaikalla häiriötä ja kun ulkopuolinen on siitä huomauttanut, häntä on uhkailtu.

– Ilmoitustietojen mukaan siellä on esitelty pitkähköä veistä. Toki selvittelemme, mitä siinä on kokonaisuudessaan tapahtunut, mutta veitsen esillä pitämisestä on havainto.

Asianomistajaan eli häiriköinnistä huomauttajaan on mahdollisesti myös osuttu, sillä hänellä on poliisin tietojen mukaan todettu lieviä vammoja. Facebook-päivityksen mukaan uhri sai tilanteesta pieniä viiltoja, kun hän oli puolustautunut hyökkäykseltä.

Paikalla kävi poliisin lisäksi myös ensihoito. Hätäkeskukseen soitti poliisin tietojen mukaan silminnäkijä.

Koska tekijöillä on ensitietojen mukaan ollut veitsi esillä, poliisi tutkii tapausta tässä vaiheessa törkeänä pahoinpitelyn yrityksenä.

Facebook-päivityksen mukaan joukossa oli sekä maahanmuuttajataustaisia että suomalaisia nuoria.

Poliisi ei vielä tiedä, keitä epäillyt ovat tai kuinka vanhoja he ovat, sillä nämä poistuivat paikalta ennen poliisin saapumista.
Loput: https://www.helsinginuutiset.fi/paikalliset/6025274
jepulis82
Perry Mason
Viestit: 3918
Liittynyt: Ma Kesä 19, 2017 5:28 am

Re: Alaikäisten ryöstörikollisuus: Pääkaupunkiseutu sekä muu Uudenmaan alue

Viesti Kirjoittaja jepulis82 »

Kumma kun näitä viidakkoveitsiä ei oikein näkynyt Suomessa 15 vuotta sitten. Mitähän sen jälkeen on tapahtunut? :roll:

Suomen ilmastossa kun ei ole mitään syytä kantaa viidakkoveistä mukanansa, niin pitäiskö ruveta tekemään asialle jotain? Linnaan vaan heti tällaiset jotka kantavat jatkuvasti yleisillä paikoilla aseita mukanaan.
"Those who want respect, give respect."
Oikeus ennen kaikkea
Hercule Poirot
Viestit: 7762
Liittynyt: Ti Maalis 30, 2021 2:48 pm

Re: Alaikäisten ryöstörikollisuus: Pääkaupunkiseutu sekä muu Uudenmaan alue

Viesti Kirjoittaja Oikeus ennen kaikkea »

Nuorten tekemät ryöstöt hälyttävällä tasolla – "Rikoksia voi jäädä selvittämättä, kun ilmoittaja ei enää vastaa, kun poliisi ottaa yhteyttä"
Itä-Uudenmaan poliisipäällikkö Ilkka Koskimäen mukaan poliisi havahtui ryöstöilmiöön viime kesänä.
Nuoret tekevät tasaisesti rikoksia Vantaalla.

Nuorten tekemät ryöstöt ovat hälyttävällä tasolla. Itä-Uudenmaan poliisin mukaan rikosten selvittämistä vaikeuttavat yllättävätkin seikat.
Sivulliset eivät välttämättä huomaa ryöstötilannetta. Ryöstö ei välttämättä sisällä fyysistä väkivaltaa, vaan sillä uhkailua. Nuoret osaavat myös piilotella rikoksiaan tekohetkellä tilanteissa, joissa sivullisen pitäisi periaatteessa nähdä, mitä tapahtuu. Teräasetta ei esimerkiksi nosteta kaikkien nähtäville.
Poliisille tulee vastaan myös tilanteita, joissa ryöstöistä tai väkivallanteoista vinkannut ei enää vastaa yhteydenottoihin.
– Rikoksia voi jäädä selvittämättä, kun ilmoittaja ei enää vastaa, kun poliisi ottaa yhteyttä ilmoituksen jälkeen, kertoo Itä-Uudenmaan poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki.
Nuorten osuus näkyy selkeästi ryöstörikoksissa. Muissa ikäryhmissä kasvu ei näy samalla tavalla.
– Havahduimme ilmiöön viime vuoden kesästä lähtien, Koskimäki sanoo.
Vuonna 2022 alaikäisiä, mutta rikosoikeudellisesti vastuullisia 15–17-vuotiaita ryöstöstä epäiltyjä oli 155. Aikaisempina vuosina epäiltyjä on ollut 60–70.
Alle 15-vuotiaissa oli yli 100 epäiltyä, kun aikaisempina vuosina heitä oli 20–40.
18–20-vuotiaita epäiltyjä oli 105, edellisenä vuonna epäiltyjä oli 64.
Nuorten tekemien rikosten selvittäminen vie poliisin resursseja. Esimerkiksi Vantaan Sanomissakin uutisoidut tapahtumat kuten bussikuskin ja sivullisten pahoinpitely Länsimäessä sekä Kivistön ryöstöt vaativat poliisilta valtavan työmäärän.
– Jos kehitys jatkuu, niin emme voi välttyä vastaavilta raaoilta väkivaltatapauksilta, Koskimäki toteaa.
Vuonna 2022 alle 15-vuotiaiden tekemiä henkeen ja terveyteen kohdistuvia väkivaltarikoksia oli Itä-Uudenmaan poliisin alueella 484. Vuonna 2019 luku oli 222.
Alle 15-vuotiaiden tekemiä törkeitä pahoinpitelyitä oli viime vuonna 40.

Alaikäisten rikosten selvittäminen vaatii viranomaistahojen yhteistyötä. Poliisi kuulustelee kaikki osalliset, mutta lisäksi epäillyt asioivat esimerkiksi sosiaaliviranomaisten ja nuorisotoimen kanssa. Myös vanhemmat osallistuvat selvittämiseen. Jos rikokset tehtiin porukassa, niin kaikki epäillyt käyvät saman prosessin läpi.
Lisäksi muita asianomaisia ja todistajia voi olla useampi.
Muut viranomaiset ovat olennaisessa asemassa alaikäisen rikoskierteen katkaisemisessa. Rikosten selvittämisen suhteen ongelmana on, että prosessi hidastuu, kun nuoret asioivat eri viranomaisten kanssa. Poliisin mukaan prosessi on ollut ennen kevyempi, mutta lakimuutoksien myötä on päädytty nykyiseen malliin.

Törkeistäkin rikoksista nuori voi saada poliisin mukaan tuomioksi, vaikka kaksi vuotta ehdollista vankeutta.
– Nuori voi olla epäiltynä vaikka 4–5 törkeästä ryöstöstä, mutta hän ei silti välttämättä saa ehdotonta vankeutta, kertoo nuorten tutkintaryhmän ryhmänjohtaja rikosylikonstaapeli Pia Katajala.
Törkeän ryöstön tunnusmerkit täyttyvät Minilexin mukaan muun muassa niin, että ryöstössä aiheutetaan toiselle vaikea ruumiinvamma, vakava sairaus tai hengenvaara tai rikos tehdään erityisen raa'alla tai julmalla tavalla. Myös ampuma- tai teräasetta tai niihin rinnastettavalla hengenvaarallisella välineellä tehdyt ryöstöt täyttävät törkeän ryöstön tunnusmerkit.
Rangaistuksena törkeästä ryöstöstä voidaan tuomita vankeuteen vähintään kahdeksi ja enintään kymmeneksi vuodeksi. Myös yritys on rangaistava.

Alle 15-vuotiaat eivät ole rikosoikeudellisesti vastuussa. Heitä ei voi pidättää, vangita, määrätä tehostettuun matkustuskieltoon tai matkustuskieltoon.
15–17-vuotiaan vangitseminen edellyttää painavia syitä. Muuten pakkokeinojen käyttöön ei ole esteitä. Nuoruus on kuitenkin huomioon otettava seikka, kun poliisi arvioi pakkokeinon kohtuullisuutta.
18–20-vuotiaisiin voi käyttää kaikkia keinoja, mutta heihinkin sovelletaan kohtuullisuus- ja suhteellisuusarviointia.
Valtaosa nuorista voi hyvin, mutta huonovointisuus keskittyy pienelle osalle nuoria.
– Huonovointisuus kasvaa absoluuttisesti ja suhteellisesti. Kyse ei ole kasvun lopettamisesta vaan sen hidastamisesta, Koskimäki toteaa.

https://www.vantaansanomat.fi/paikalliset/6025471
URSA
James Bond (David Niven)
Viestit: 11418
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: Alaikäisten ryöstörikollisuus: Pääkaupunkiseutu sekä muu Uudenmaan alue

Viesti Kirjoittaja URSA »

Poliisi ei ehdi selvittää kaikkia nuorten rikoksia Vantaalla, sillä tapauksia on niin paljon – "Olemme ihan täystyöllistettyjä"

MTV Uutiset JULKAISTU 3 TUNTIA SITTEN

Vantaalla ja lähialueilla on tapahtunut alkukesän aikana useita vakavia ryöstö- ja väkivaltarikoksia, joista epäillään teini-ikäisiä nuoria. Vakavat nuorisorikokset työllistävät Itä-Uudenmaan poliisia niin, ettei lievempien tapausten tutkintaan ole tällä hetkellä aikaa.

Vantaan Länsimäessä sijaitsevalla bussipysäkillä puukotettiin kesäkuun alkupuolella bussikuskia. Tekijöiksi epäillään teini-ikäisten nuorten joukkoa.

Vantaan Kaivokselassa puolestaan tutkitaan rikossarjaa, jossa viiden nuoren epäillään ryöstelleen sivullisia väkivaltaisesti jopa parin viikon ajan touko- ja kesäkuun taitteessa.

Rajamäessä selvitellään tapon yritystä, jossa toinen epäillyistä on alaikäinen.

– Tämä kulunut kevät ja alkukesä on ollut aika kiireistä nuorten tutkinnassa. Meillä on lukuisia törkeitä ryöstöjä, ryöstöjä ja jopa tapon yrityksiä tutkinnassa. Olemme ihan täystyöllistettyjä tällä hetkellä, Itä-Uudenmaan poliisin nuorisorikosryhmän rikoskomisario ja tutkinnanjohtaja Marko Särkkä kertoo.

Lievempiä rikoksia jätetään selvittämättä

Nuorisorikollisuudesta ja etenkin nuorten tekemistä ryöstöistä on puhuttu viime vuosina paljon, mutta ilmiö ei näytä laantumisen merkkejä ainakaan Itä-Uudenmaan poliisin alueella.

Päinvastoin.

Tällä hetkellä juttuja on poliisin pöydällä niin paljon, ettei lievempiin tapauksiin ehditä edes puuttua.

– Me olemme joutuneet keskeyttämään perusmuotoisten rikosten selvittämistä nyt toistaiseksi ja keskittymään vakavampien rikosten tutkintaan, Särkkä kertoo.

Vähemmälle huomiolle jäävät tällä hetkellä esimerkiksi nuorten tekemät perusmuotoiset pahoinpitelyt, lievät pahoinpitelyt, kunnianloukkaukset, näpistykset ja liikenneturvallisuuden vaarantamiset.

Raskas prosessi vie poliisin aikaa

Omat haasteensa nuorisorikostutkintaan tuo se, että kun kyse on nuorista, prosessi on raskaampi kuin aikuisten välisissä asioissa.

Mukana ovat aina sosiaalityö ja huoltajat. Tarkoituksena on tarjota nuorille tukea ja ohjausta rikosprosessin ohella. Kyse on myös lain vaatimuksista. Usein soppaan lisätään vielä esimerkiksi tulkkeja ja törkeissä rikosepäilyissä oikeusavustajia.

Poliisin työaikaa kuluu helposti aikataulutukseen ja byrokratiaan.

– Monta kertaa saa lehdistä lukea, kun poliisi ei tee mitään. Mutta jos meillä otetaan kiinni joku nuori esimerkiksi ryöstöstä epäiltynä ja hänet pidätetään ja mahdollisesti vangitaan, siinä menee äkkiä yksi päivä kuulustelun kanssa. Täytyy soittaa monta puhelua ja sovittaa kaikki aikataulut yhteen, rikosylikonstaapeli Pia Katajala kertoo.

Nuorten tutkintaryhmän ryhmänjohtajana toimivalla Katajalalla on pitkä, noin 15 vuoden kokemus nuorten kanssa työskentelystä. Hän on nähnyt poliisityön realiteetit läheltä.

– Nuoren kanssa kuulustelutilanne on myös huomattavasti työläämpi kuin aikuisten kanssa. Nuorelle pitää usein selittää paljon tarkemmin niitä kysymyksiä, että mitä niillä haetaan takaa. Se on erittäin työlästä, hän kertoo.

"Poliisihan ei yksin tätä ongelmaa pysty ratkaisemaan"
Esimerkiksi nuorten tekemien ryöstöjen määrä on kasvanut Vantaalla viimeisten vuosien aikana moninkertaiseksi.

Poliisilaitoksen johto ei säästele sanojaan tilanteesta puhuessaan. Apulaispoliisipäällikkö Seppo Kujalan mukaan nuorten ryöstörikollisuus on "lähtenyt käsistä".

Millaisin keinoin nuorisorikollisuutta pitäisi sitten suitsia?

Helppoja ratkaisuja ei rikoskomisario Särkän mukaan ole.

– Poliisihan ei yksin tätä ongelmaa pysty ratkaisemaan. Me teemme omalta osaltamme sen mihin pystymme. Kyllä peräänkuuluttaisin tässä yhteiskunnallista vastuunottoa ihan kotiolosuhteista muihin viranomaisiin. Sillä tavalla ehkä saataisiin jonkin näköinen ratkaisu tähän tilanteeseen. Tai ainakin saataisiin parannettua sitä tilannetta, hän pohtii.

Pieniä onnistumisiakin on silti saatu.

Itä-Uudenmaan poliisissa on päätetty, että vakavimmista rikoksista epäiltyjä nuoria vaaditaan nyt käräjäoikeudessa tutkintavankeuteen aina, kun se on mahdollista ja perusteltua.

Ankara linja vaikuttaisi Särkän mukaan herätelleen ainakin joitain nuoria rikoksentekijöitä.

– Vanhempi kollegakin kertoi, että kyllä siellä hyvin totisella naamalla käräjäoikeudessa istutaan, ja osa siitä porukasta ei välttämättä sen jälkeen enää syyllisty uusiin rikoksiin. Se on kyllä sellainen pysähdyksen paikka tälle nuorelle, jos näinkin pitkälle joudutaan menemään.
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/pol ... #gs.1skmxh
Anoteus
Roger Murtaugh
Viestit: 889
Liittynyt: Su Tammi 20, 2019 8:12 pm

Re: Alaikäisten ryöstörikollisuus: Pääkaupunkiseutu sekä muu Uudenmaan alue

Viesti Kirjoittaja Anoteus »

Ja kuinka kauan meni että otettiin ankarampi linja. Toivottavasti käytäntö laajenee ja toivottavasti tämä ei tule liian myöhään. Paremmin ne siellä häkissä suojaa muuta yhteiskuntaa ja omaa tulevaisuutta.
Avatar
murha.infon tiimi
Sofia Karppi
Viestit: 407
Liittynyt: Ti Tammi 31, 2017 6:32 pm

Re: Alaikäisten ryöstörikollisuus

Viesti Kirjoittaja murha.infon tiimi »

Alaikäisten ryöstelybuumia koskevia ketjuja yhdistetty tähän.
Take one for the team!
Avatar
Medborgare
Harjunpää
Viestit: 321
Liittynyt: Ma Joulu 10, 2012 11:40 pm

Re: Alaikäisten ryöstörikollisuus: Pääkaupunkiseutu sekä muu Uudenmaan alue

Viesti Kirjoittaja Medborgare »

Oikeus ennen kaikkea kirjoitti: To Kesä 22, 2023 10:17 am Vantaalla tutkittu teinien törkeä ryöstösarja paisuu – poliisi on ottanut kiinni uuden epäillyn
Poliisi epäilee nyt viittä teini-ikäistä törkeästä ryöstösarjasta Vantaan Kivistössä. Poliisi kertoo ottaneensa kiinni uuden epäillyn vastikään. Henkilöä aiotaan vaatia vangittavaksi kuluvan viikon aikana.

Poliisi kertoi aiemmin tällä viikolla, että neljä nuorta on määrätty tutkintavankeuteen useista törkeistä rikoksista epäiltynä.
Ryhmän epäillään piinanneen sivullisia Vantaan Kivistön juna-asemalla ja sen läheisyydessä. Epäiltyinä rikoksina on muun muassa törkeitä ryöstöjä, perusmuotoisia ryöstöjä sekä sellaisen yrityksiä.
Särkän mukaan aiemmin vangittujen epäiltyjen joukossa on sekä nuoria miehiä että naisia. Yksi on 16-vuotias ja kolme muuta 18- ja 19-vuotiaita.

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/van ... #gs.1bakn2

Vangittuina on Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden pakkokeino-osaston mukaan Hagert, Söderlund, Långström ja yksi Miettinen.
Eli mustalaispitoinen nuorisoporukka Kivistössä.
Maan tavan mukaan asialla ovat nimettömät sankarit, jotka ovat erityisen aktiivisia murha.info -sivustolla ja Iltalehden keskustelusivuilla, jotka ovat suomenkielisen netin surkeimmat likaviemärit.

http://www.mikkoniskasaari.fi/node/181
Avatar
John Kimble
Michael Knight
Viestit: 4124
Liittynyt: La Helmi 03, 2018 5:19 pm

Re: Alaikäisten ryöstörikollisuus: Pääkaupunkiseutu sekä muu Uudenmaan alue

Viesti Kirjoittaja John Kimble »

murha.infon tiimi kirjoitti: Ke Kesä 28, 2023 11:44 am Alaikäisten ryöstelybuumia koskevia ketjuja yhdistetty tähän.
Tämä tapausten yhdistäminen samaan ketjuun, joissa on eri tekijät ja tapaukset on mielestäni vähän ongelmallista, koska se tekee lähes mahdottomaksi seurata oikeusprosessia kun ketjusta tulee sekamelskaa. Samalla logiikalla voisi yhdistää kaikki "äärioikeistoa" käsittelevät ketjut yhteen.

Totta. Tapauksia on niin paljon eri puolilla Suomea, mutta varsinkin pk-seudun ryöstelyissä on samoja henkilöitä eri tapauksissa. Ehkä parempi olisi esimerkiksi "Alaikäisten ryöstelyrikollisuus Uusimaa" -tyyppinen ketju, eikä vetää koko Suomea tähän mukaan? Mutta mistä vuodesta aloitetaan? On jo olemassa ketjuja, joissa tekijät ovat saatetut vastuuseen jo aikoja sitten ja on olemassa ryöstöjä, joiden käsittely on kesken ja sellaisia, joissa ei olla vielä saatu tekijöitä edes kiinni.
Siirsin Harjavallan tapaukset takaisin omaan ketjuun takaisin. Ketjun otsikkoa muokattu taas kerran.
-NILS-
Radiopuhelin kirjoitti: Ma Heinä 30, 2012 2:01 pm Ulkomaalaisia ei tuomita heppoisimmilla perusteilla kuin suomalaisia. Korostuminen raiskaustilastoissa johtuu vain siitä että maahanmuuttajat yksinkertaisesti raiskaavat enemmän.
URSA
James Bond (David Niven)
Viestit: 11418
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: Alaikäisten ryöstörikollisuus: Pääkaupunkiseutu sekä muu Uudenmaan alue

Viesti Kirjoittaja URSA »

Alaikäisten väkivaltarikokset lisääntyneet rajusti – ylisukupolvisuus näkyy: "Väkivaltainen käyttäytyminen periytyy vanhemmilta"

MTV Uutiset JULKAISTU 3 TUNTIA SITTEN

Alaikäisten väkivaltarikokset ovat poliisin mukaan lisääntyneet rajusti vuodesta 2015 lähtien. Asiantuntijoiden mukaan taustalla on usein ylisukupolvisuus ja nuoreen itseen kohdistunut väkivalta.

Aiheesta keskusteltiin Porin SuomiAreenassa.

– Näemme kouluterveyskyselyissä ja muissa tutkimuksissa, että aika monet nuoret kohtaavat kotona ja myös koulussa väkivaltaa. Nuorten huono kohtelu ja heidän pahoinvointinsa, heidän erilaiset ongelmat, joihin ei ole saatu apua ajoissa, vaikuttavat rikosten lisääntymiseen, oikeustieteen professori Suvianna Hakalehto Itä-Suomen yliopistosta sanoo.

Poliisin tilastoissa näkyy, että erityisesti nuorten tekemät ryöstöt ovat lisääntyneet parin viime vuoden aikana.

– Ryöstöjä tekevistä nuorista moni on myös jäänyt kiinni. Nuoret tekevät rikoksia nyt aiempaa enemmän, mutta samalla poliisi on tiivistänyt omaa työtään, eli nuoria jää myös enemmän kiinni rikoksista, ylikomisario Jari Taponen Helsingin poliisista kertoo.

Väkivalta periytyy

Asiantuntijoiden mukaan ylisukupolvisuus näkyy alaikäisten rikollisuudessa.

– Väkivalta on ylisukupolvista, eli väkivaltainen käyttäytyminen nuorilla periytyy vanhemmilta. Jos kotona opit väkivallan erääksi keinoksi ratkaista konflikteja, se on myös kadulla käytössä. Yhteiskunnan pitäisi pystyä vaikuttamaan paljon tehokkaammin perheisiin, joissa on köyhyyttä, kouluttamattomuutta ja sosioekonomista huonommuutta. Vanhempien pitäisi puolestaan pystyä tukemaan nuoria koulunkäynnissä ja opettaa konfliktin ratkaisukeinoja, Taponen listaa.

– Mielenterveysongelmat ovat asia, joihin pitäisi ehdottomasti puuttua. Nuorten on vaikea saada niihin apua. Me olemme yhteiskuntana epäonnistuttu lasten ja nuorten hyvinvoinnin osalta, Hakalehto sanoo.

– Moniongelmaisuus ja huono-osaisuuden ylisukupolvinen sosiaalinen periytyminen lisäävät nuoren syrjäytymisvaaraa. Nämä tekijät yhdessä päihteidenkäytön kanssa lisäävät puolestaan riskiä syyllistyä rikoksiin, erityispedagogiikan professori Tanja Äärelä Lapin yliopistosta sanoo.
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/ala ... #gs.2olui7
Tai jos sossu ei vaan avaisi tiliä ruokakauppaan kenelle tahansa joka ylittää Suomen rajan?
Vastaa Viestiin