Estonia

Parapsykologia, PSI, rajatieto, kummitukset, salaliitot.

Valvoja: Moderaattorit

Miete
Jack Taylor
Viestit: 18
Liittynyt: To Tammi 27, 2022 3:34 pm

Re: Estonia

Viesti Kirjoittaja Miete »

En ole varma näkyykö nuo linkkien takana olevat uutiset vain tilaajille, joten tässä suora sitaatti:

"Estonia-tutkijalautakunnan virolainen puheenjohtaja Andi Meister erosi joku aika sitten lautakunnasta ja sanoi erääksi syyksi sen, etteivät virolaiset ole saaneet kaikkea materiaalia." Muita syitä ei tässä Helsingin Sanomien vuonna 1996 julkaisesmassa uutisessa mainita.

Hylyllä käyntiin liittyen tuossa toisessa HS uutisessa:

"Meisterin mukaan on kadonnut metallinen 20x30 sentin anturilaatta, jonka piti näyttää komentosillalla, onko keulaluukku auki vai kiinni. Lehtola vahvistaa, että anturilaatan paikalla näkyy enää muutamia sähköjohdon pätkiä.

Meister kiinnittää huomiota myös siihen, että kahden laivan kylkeen leikatun aukon katteet ovat poissa. Rockwaterin sukeltajat leikkasivat laivan kylkeen kolme työaukkoa, jotka sukellusten loppuvaiheessa peitettiin metalliverkoilla."
Arkipäiväinen
Hercule Poirotin viikset
Viestit: 101
Liittynyt: Pe Syys 25, 2020 3:21 pm

Re: Estonia

Viesti Kirjoittaja Arkipäiväinen »

Meister erosi n. kuukausi sen jälkeen, kun Suomen merivartiosto kävi ROVilla kuvaamassa hylkyä. Linkki ylemmissä viesteissä. Nämä Estonian kyljen reikiä tutkiskelevat videot olivat osa JAICin tutkimusta. Olisiko ollut niin, että nyt Meister näki itse ensimmäistä kertaa omin silmin nuo reiät ja tajusi, kuinka aiemmin hänelle niistä on puhuttu samaa paskaa kuin medialle? Spekulaatiota kaikki.

Tarkennusta tuohon Ruotsin puolustusvoimien kommenttiin. He myönsivät, että tekevät tullin kanssa yhteistyötä ja tuovat siten Tallinnasta Tukholmaan Estonialla aseita Ruotsin puolustusoimille. Erikseen alleviivattiin tuota, että asetoimitukset tulevat vain ja ainoastaan Ruotsin puolustusvoimien käyttöön. Ja lisäksi tuo, että kommentoivat, että edellisellä ja sitä edellisellä reissulla sotakalustoa tuotiin, mutta ei tällä kertaa (mutta haudatkaa nyt helvetti äkkiä betoniin se paska ja kaikki vankilaan, jos yrittävät sinne sukeltaa). Siitä ei kuitenkaan puhuttu mitään, mistä nuo aseet on hankittu ja mitä kautta - korjatkaa jos olen väärässä, itse en ole lukenut kuin tuon asiasta tehdyn selvitystyön loppuraportin. Viron mysteerien sekamelska, näin uskoisin, liittyy pitkälti noihin asekauppojen kiemuroihin. Sama virsi toistettu moneen kertaan: Viro ei todellakaan ollut mikään järjestynyt yhteiskunta tuolloin.
Avatar
Rasvamaha
Neuvoja-Jack
Viestit: 561
Liittynyt: Ti Loka 13, 2020 2:05 pm

Re: Estonia

Viesti Kirjoittaja Rasvamaha »

Uhrien tunnistaminen, iso homma muttei mahdoton.

Thaimaan tsunamissa kuoli yli 200 tuhatta ihmistä, löytyneistä ruumiista, 400 jäi tunnistamatta....

Toki Estonia uposi 1994 ja Tsunami oli 2004. Ehkä 10 vuodessa tunnistaminen helpottunut....
Muistakaa jatkossakin äänestää SDP, Vasemmistoliitto, tai Vihreät. Saamme näin paskemman Suomen.
Avatar
MissMallard
Axel Foley
Viestit: 2470
Liittynyt: Ke Syys 16, 2015 4:24 pm

Re: Estonia

Viesti Kirjoittaja MissMallard »

Mietin sitä anturalaattaa että onko sen voinut joku komentosillalla ollut miehistön jäsen repiä irti syystä tai toisesta ennen kuin alus on uponnut??

Sitten vielä yleisellä tasolla että voihan Estonialle olla joku ulkopuolinen olla joskus sukeltanutkin jolla on välineet ja tekniikka hallussa. Kyllähän hylkyä valvotaan mutta miten vedenpitävää on tuo vartiointi ja esim. ollut menneinä vuosina? Tähän on vaikea sanoa juuta tai jaata. Voisihan se houkuttaa sukelluksille mutta ei se nyt ihan tuosta vaan onnistu jne.
ammattiamatööri
Jack Bauer
Viestit: 904
Liittynyt: Ma Syys 14, 2020 5:03 pm

Re: Estonia

Viesti Kirjoittaja ammattiamatööri »

MissMallard kirjoitti: Pe Elo 04, 2023 10:52 am Mietin sitä anturalaattaa että onko sen voinut joku komentosillalla ollut miehistön jäsen repiä irti syystä tai toisesta ennen kuin alus on uponnut??
Tietty koska emme tiedä tarkkaan komentosillan tapahtumista itsemurhakäännöksen jälkeen niin kaikki mahdollista.
Mutta herää se kysymys, että miksi tälläinen asia olisi tapahtunu? Luulisi päällystöllä olleen vähän muutakin mietittävää kuin joku anturilaatan irti repiminen paniikkitilanteessa.

No entäs sitten jos tämä anturilaatta on käyty jälkikäteen sieltä pöllimässä eikä virallisesti kukaan myönnä sitä hakeneensa. Mikä on tämän kyseisen kappaleen funktio? Eikös virallinen selitys ollu, että valo paloi vihreänä vaikka keulavisiiri oli teillä tietämättömillä.
Niin miksi tämä anturilaatta nyt piti sitten käydä jemmaamassa? En mä keksi muuta selitystä kuin todisteiden peittely ja kyseinen valo olisikin näyttäny, että keula on irti.

Täähän olis kyllä melkonen käänne jos joskus selviäis, että miehistöllä olikin heti tieto keulan puuttumisesta ja silti käännettiin suoraan aaltoja päin. :D
damfin
James Bond (David Niven)
Viestit: 10819
Liittynyt: Ke Elo 10, 2011 1:04 am

Re: Estonia

Viesti Kirjoittaja damfin »

En minä mitenkään yllättyisi siitäkään vaikka se anturilaatta tai mikä lieneekään olisi revitty irti jo aikaisemmin jos on tympiinnytty reistailevan keulavisiirin antamiin toistuviin hälytyksiin, eli anturi revitty irti ja kytketty piuhat niin että valo palaa aina vihreänä niin on päästy jatkamaan matkaa.
Avatar
Brass
Martin Beck
Viestit: 822
Liittynyt: Ti Loka 04, 2011 6:17 pm

Re: Estonia

Viesti Kirjoittaja Brass »

Ilmeisesti tuolla " anturilaatta" termillä tarkoitetaan merkkivalopaneelia, jollainen komentosillalla oli. Anturit ovat tietysti keulavisiirissä ja rampissa olevissa toimilaitteissa. Yleensä toimilaitteesta tulee indikaatio ääriasennoista ja joskus myös väliasennosta (käynnissä) ja jos on tarpeen, niin myös %-lukema, missä asennossa laite on. Estoniassa oli ilmeisesti vain ääriasentojen merkkivalot eli kiinni/auki. Muistaakseni valoista on maininta loppuraportissa ja ne näyttivät vihreää kolinoiden jälkeen. Ilmeisesti se piti paikkansakin, koska korvakkeet repeytyivät irti, mutta lukitus oli kiinni.

Tuntuu erikoiselta että keulan merkkivaloille olisi ollut erillinen paneeli, joka vielä olisi voitu repiä irti. Merkkivaloja tuollaisessa laivassa on paljon ja yleensä ne on ryhmitelty toiminnallisesti yhteen " koelautaan" ja levy on ruuvattu kiinni. Ruuvit ovat sitä varten, että huoltoa varten levy voidaan irrottaa.

Komentosillalla oleva merkkivaloryhmä on tyhmä polttimoryhmä, siitä ei paljon pysty päättelemään anturien toiminnasta, koska ne ovat keulassa. Tietysti sinne olisi voinut tehdä jumpperilangan väärän indikaation aikaansaamiseksi. Se olisi kyllä huomattu lähtörutiineissa. Ja merkkivalot kuitenkin toimivat oikein, koska korvakkeet repeytyivät. Minulle ei jäänyt mielikuvaa loppuraportista, että merkkivalot olisivat kadonneet. Mistähän tuokin tieto on peräisin?
WW2 jälkeisen merisotahistorian suurimmat tappiot aiheuttaa maa, jolla ei ole edes kunnon laivastoa.
Avatar
MissMallard
Axel Foley
Viestit: 2470
Liittynyt: Ke Syys 16, 2015 4:24 pm

Re: Estonia

Viesti Kirjoittaja MissMallard »

Nyt pahoittelut siitä että tuossa juolahti tälläistä mieleen; ja en tiedä/muista onko asiaa ketjussa käsitelty. Muisti ei riitä niin pitkälle valitettavasti. Mutta katsokaa oheinen video joka ainakin mainitaan kuvatun Itämerellä (Baltic Sea) otsikon mukaan kaksi vuotta sitten.

Sen tiedän että joskus yksittäiset aallot voivat olla Itämerelläkin jopa 14-15 metrisiä. Yleensä keskimääräinen aallonkorkeus on kuitenkin suhteellisen matala verrattuna maailman meriin.

Onko mahdollista että Estonia törmäsi "monster waveiin" eli jättiläisaaltoon? Viittaan kun joku sanoi että aluksen vauhti kuin tyssäsi jne jne. Moni ei varmaan tuona yönä kannella muutenkaan viipyillyt ihan kelin takia joten jospa sitä aaltoa ei kukaan suoranaisesti havainnut tms.

Tässä video:

https://www.youtube.com/watch?v=DUbDwek6rAQ


Tämä on höpöjuttu mutta laitanpa sen nyt vaan tähän kun mielikuvitus laukkasi!
Avatar
Rasvamaha
Neuvoja-Jack
Viestit: 561
Liittynyt: Ti Loka 13, 2020 2:05 pm

Re: Estonia

Viesti Kirjoittaja Rasvamaha »

Tässä hyvä video esim Rogue wavesta, jota ei vaan voi havaita kunnolla, ennen kuin se on myöhäistä.
https://youtube.com/watch?v=l_8hOai9hGQ&feature=share8

Tuollainen voisi oikeasta suunnasts tullres kyllä irroittaa hajoamaisillaan olevan visiirin, ja muutamat ikkunat
Muistakaa jatkossakin äänestää SDP, Vasemmistoliitto, tai Vihreät. Saamme näin paskemman Suomen.
ammattiamatööri
Jack Bauer
Viestit: 904
Liittynyt: Ma Syys 14, 2020 5:03 pm

Re: Estonia

Viesti Kirjoittaja ammattiamatööri »

Kai se vauhti aika nopeasti hidastuu kun keulassa ei ole enää mitään aaltoja murtamassa.

Jokainen varmaan joskus ollu lentokoneessa ni ainakin itsellä tullu välillä tunteita, että ihan kuin se olis jarruttannu eikä liiku mihinkään vaikka ollaan ilmassa. Ilmeisesti kyse on ollut vauhdin hiljentämisestä vaikkapa laskua varten. Eli todellisuudessa istuu edelleen kotelossa missä nopeutta joku 500km/h. Estonian sisällä on voinu hyvinkin tuntua ihan kuin olisi koko meno stopannu vaikka alus edelleen liikkuu.

Olihan siellä yläkansilla hereillä olleita selviytyneitä iso kasa osa varmasti ikkunoiden lähellä istuskelemassa tai muuta. Kyllä kai tuollaisen monster weivin olisi huomannu myös yön pimeydessä jos aallot rupeaa lyömään ikkunoihin. Ei tälläisestä oo missään raportoitu. Kuitenkin kun näitä yksityiskohtaisia matkustajakertomuksia netistä suht hyvin löytyy JAIC:n raportin ulkopuolelta niin olettaisin jonkun huomanneen kelissä jotain omituista juuri onnettomuushetkellä. En oo löytäny
Avatar
MissMallard
Axel Foley
Viestit: 2470
Liittynyt: Ke Syys 16, 2015 4:24 pm

Re: Estonia

Viesti Kirjoittaja MissMallard »

Joo, kyllähän ne pelastuneiden "kootut" kertomukset on tullut luettua jne. Se oli vain sellainen ajatus ja juolahti mieleen kun Youtubessa näin tuon videon. Osoitti sen että Itämerelläkin voi tulla yllättäen aika isoja aaltoja ja tuossahan öljytankkeri ottaa osumaa ja jopa kapteeni säikähtää!

Eihän ne kaikki laivan ikkunat välttämättä hajoaisi. Loppuvuodesta -22 osui norjalainen risteilyalus Viking Polaris jättiläisaaltoon jossa ilmeisesti hajosi ainakin yksi ikkuna ja yksi matkustaja kuoli ja neljä loukkaantui.

Sen muistan että joku pelastautunut kertoi että laiva kallisteli puolelta toiselle ja aina oikeni kunnes yhtäkkiä jämähti toiselle kyljelle eikä enää oiennut. Mutta tässä varmaan vesimassa on ollut jo niin suuri autokannella että se on syy miksei alus enää oiennut.

Kuten totesin; se oli vähän höpöjuttu mutta juolahti vaan mieleen tuosta videosta.
praktiikkaL

Re: Estonia

Viesti Kirjoittaja praktiikkaL »

*pltmtxtvp*tm
praktiikkaL

Re: Estonia

Viesti Kirjoittaja praktiikkaL »

*pltmtxtvp*tm
Avatar
Rasvamaha
Neuvoja-Jack
Viestit: 561
Liittynyt: Ti Loka 13, 2020 2:05 pm

Re: Estonia

Viesti Kirjoittaja Rasvamaha »

Onhan itämerelläkin mitattu 14 metrisiä aaltoja
Muistakaa jatkossakin äänestää SDP, Vasemmistoliitto, tai Vihreät. Saamme näin paskemman Suomen.
Yiorgos
Alokas
Viestit: 8
Liittynyt: La Syys 18, 2021 11:49 pm

Re: Estonia

Viesti Kirjoittaja Yiorgos »

Syksyllä julkaistavasta Estonia-sarjasta on tullut traileri:

https://youtu.be/DBmPM58ilzw?si=IjSE28AkfRgkJmW9
Vastaa Viestiin