Onko ilokaasu nyt ilmiö?

Huumausainerikoksille oma ketju.
Samoin yleinen huumausainekeskustelu tänne.
Jack the Ripper
Adrian Monk
Viestit: 2650
Liittynyt: To Heinä 19, 2007 2:31 am
Paikkakunta: Helsinki

Onko ilokaasu nyt ilmiö?

Viesti Kirjoittaja Jack the Ripper »

Olen lenkkeillessäni Pohjois-Helsingissä löytänyt minulle outoja pikku kaasupulloja värikkäin etiketein varustettuna. Noin 7 cm halkaisijaltaan ja 40 cm pitkiä painepakkauksia jotka on valmistettu kuten mikä tahansa kaasupullo joten tyhjänäkin painoa on arviolta pari kilogrammaa. Etiketeissä sanotaan että sisältää N2O-kaasua, siis ilokaasua. Virallisesti näillä tehdään instant-kermavaahtoa ja etiketissä mainitaan "do not inhale" mutta eiköhän se käyttötarkoitus ole selvä kun patruunassa on 640g kaasua paineistettuna...

Löytyi sivustokin jossa tuota myydään, se on ilmeisesti laillinen päihde? https://fast-gas.com/fi/
"Olen pessimisti. Tiedän kaiken turhaksi, mutta todennäköisesti olen taas tässäkin väärässä"
Jack the Ripper
Adrian Monk
Viestit: 2650
Liittynyt: To Heinä 19, 2007 2:31 am
Paikkakunta: Helsinki

Re: Onko ilokaasu nyt ilmiö?

Viesti Kirjoittaja Jack the Ripper »

Vastaan itse: Ilokaasu lienee sellainen aine jolla on muutakin kuin huumaustarkoitusta, kuten sanottu tuo kerman ja drinkkien fizzaus mutta myös kiihdytysautoissa polttoaineen lisänä "turbo nitro". Eihän bensiiniäkään tai butaania voida kieltää vaikka niissä on väärinkäytön, siis imppauksen potentiaalinen riski.
"Olen pessimisti. Tiedän kaiken turhaksi, mutta todennäköisesti olen taas tässäkin väärässä"
Avatar
Eaglegoat
Remington Steele
Viestit: 236
Liittynyt: To Joulu 15, 2022 7:39 pm

Re: Onko ilokaasu nyt ilmiö?

Viesti Kirjoittaja Eaglegoat »

Jack the Ripper kirjoitti: Ma Kesä 26, 2023 11:12 am Olen lenkkeillessäni Pohjois-Helsingissä löytänyt minulle outoja pikku kaasupulloja värikkäin etiketein varustettuna. Noin 7 cm halkaisijaltaan ja 40 cm pitkiä painepakkauksia jotka on valmistettu kuten mikä tahansa kaasupullo joten tyhjänäkin painoa on arviolta pari kilogrammaa. Etiketeissä sanotaan että sisältää N2O-kaasua, siis ilokaasua. Virallisesti näillä tehdään instant-kermavaahtoa ja etiketissä mainitaan "do not inhale" mutta eiköhän se käyttötarkoitus ole selvä kun patruunassa on 640g kaasua paineistettuna...

Löytyi sivustokin jossa tuota myydään, se on ilmeisesti laillinen päihde? https://fast-gas.com/fi/
Ruotsissa imppaaminen on taas yleistynyt ja saman on nuorisotyöntekijät pelännyt pian rantautuvan Suomeenkin. Tällä hetkellä poppersit ja hamppu taitavat olla ne nuorison hämärähomma aineet mitä Helsingissä pääasiassa vedellään. Sinänsä tuo sinun havaintosi puhuisi puolestaan että ainakin yksittäisellä alueella ilokaasu on nyt in. Paikallinen "yrittäjä" kenties tilaillut netistä mopoautollisen myytävää? :D

Ilokaasuhan oli joskus 2010-luvun alkupuolella hittijuttu bilettävän nuorison keskuudessa ja Helsinkiin ilmestyi jopa myymäläauto joka myi "yllättävään patruunanvaihto tarpeeseen joka kotileipurille" pikku pulloja ilokaasua suosituilla illanvietto alueilla... Joku toimittaja sitä testasikin että kysyessä myyjältä sai ihan askel askeleelta ohjeetkin kuinka sillä nyt sit pään saa sekasin. Luonnollisesti moraalipaniikki iski päättäjien keskuudessa ja noiden myymistä vaikeutettiin todella paljon. Muutenkaan ei tainnut muutaman minuutin kestävä kevytpäisyys niitä kertakokeiluja pidemmälle suosiota viedä. Kait sitä jokkut vetelee vielä, ainakin sekakäyttäjä nistit joilla ei ole parempaakaan saatavilla.
Sienisalaatti
Vic Mackey
Viestit: 1970
Liittynyt: Ma Huhti 12, 2021 5:34 pm

Re: Onko ilokaasu nyt ilmiö?

Viesti Kirjoittaja Sienisalaatti »

Vastaus: ei ole.
Oikeudesta viis, kunhan laki säilyy! Eikä mitään henkilökohtaista ketään kohtaan, asiat vain asioina täällä.
Jack the Ripper
Adrian Monk
Viestit: 2650
Liittynyt: To Heinä 19, 2007 2:31 am
Paikkakunta: Helsinki

Re: Onko ilokaasu nyt ilmiö?

Viesti Kirjoittaja Jack the Ripper »

Sienisalaatti kirjoitti: Ti Kesä 27, 2023 4:42 pm Vastaus: ei ole.
Mietin vaan toimiiko se hyvin jonkun uuden muuntohuumeen kanssa, muistan 2010-luvun alun ja myyjien kiemurtelun lain pykälien kanssa, siksi päädyttiin markkinoimaan leipureille.

Ajattelin että onko se ilmiö koska en ole lenkeilläni 10 vuoteen löytänyt vastaavaa painepulloa ja nyt kesäkuussa -23 jo kolmesta kohteesta. Virallispropaganda sanoo että kuolet jos kokeilet. Mutta kunhan happea saa elimistö niin mitään hätää ei ole ja hyvää matkaa. Esimerkiksi synnyttäville äideille annetaan rutiinisti ilokaasua ja happea 50/50-suhteessa.
"Olen pessimisti. Tiedän kaiken turhaksi, mutta todennäköisesti olen taas tässäkin väärässä"
Avatar
H.Moilanen
David Starsky
Viestit: 4536
Liittynyt: Ti Marras 12, 2019 2:30 pm

Re: Onko ilokaasu nyt ilmiö?

Viesti Kirjoittaja H.Moilanen »

Kyllä noita ilokaasupulloja löytyi myös Etelä-Helsingistä toukokuussa ilmojen lämmittyä. Näin aiheesta muutaman keskustelun ja kuvia paikallisilla nettifoorumeilla, joten kaipa niitä oli enemmän liikkeessä. Selvästi pullot olivat ilmaantuneet löytöpaikkoihin ns. bileaikoina eli esimerkiksi viikonloppuöiden aikana. Näin vakuuttivat ahkerasti samoja reittejä kiertävät koiranulkoiluttajat. Huomasin toukokuussa jonkun ilokaasupullon itsekin, mutta kesäkuun puolella en ole tainnut nähdä enää yhtään. Ehkä kasvit rehottaa jo niin hyvin, ettei yhtä hyvin näy kuin aiemmin :roll:
Etsivän Keskuspoliisin mukaan Suomeen jääneet emigrantit olivat poliittisesti epäluotettavia. Lisäksi monet olivat juutalaisia, joita Etsivä Keskuspoliisi luonnehti lausunnoissaan ”epämieluisiksi henkilöiksi”.
Aiheesta lisää täällä.
Avatar
Alijohtaja
Jack Taylor
Viestit: 15
Liittynyt: To Syys 09, 2021 9:17 am
Paikkakunta: Tšernobyl
Viesti:

Re: Onko ilokaasu nyt ilmiö?

Viesti Kirjoittaja Alijohtaja »

Heikentää sydänlihaksen toimintaa ja hermostolle kuin venäjän armeijan voittoparaati eli ei mikään kunnian komppania. Pitäisin ainakin määrät alhaisina jos olisin nuori joka suunnittelee tämän testaamista..
:idea:
Solttuetsivä
Axel Foley
Viestit: 2475
Liittynyt: La Maalis 19, 2016 1:22 pm

Re: Onko ilokaasu nyt ilmiö?

Viesti Kirjoittaja Solttuetsivä »

Neljä nuorta istui puistonpenkillä sekoittamassa päätään ilokaasulla – ohikulkija soitti hätänumeroon, mutta siitä ei ollut apua
Heinäkuisena arki-iltana itähelsinkiläisen puiston penkillä istuu neljä nuorta miestä sekoittamassa päitään dityppioksidilla eli tutummin ilokaasulla.

Lähistöllä asuva arvelee, että ainakin osa heistä saattaa olla alaikäisiä.
Hän päättää soittaa hätäkeskukseen, mutta puhelu ei johda toivottuun tulokseen.

– Sieltä sanottiin, että poliisia ei lähetetä, koska kyseessä ei ole rikos.

https://yle.fi/a/74-20041426
Avatar
Eaglegoat
Remington Steele
Viestit: 236
Liittynyt: To Joulu 15, 2022 7:39 pm

Re: Onko ilokaasu nyt ilmiö?

Viesti Kirjoittaja Eaglegoat »

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000009803089.html
Nuoret käyttävät ilokaasua uudella tavalla
Ilokaasun käyttö nousi ilmiöksi vuosia sitten. Nyt kaasua käytetään uudella tavalla ja sen käytöstä on yleistymisen merkkejä.

Anne Kantola HS
10:56 | Päivitetty 11:35
PARI vuotta sitten huolta herättänyt nuorten päihdeilmiö on nostanut jälleen päätään pääkaupunkiseudulla.

Espoossa on saatu viime viikkojen aikana useampia ilmoituksia ilokaasun päihdekäytöstä. Ilokaasun väärinkäyttö nousi ilmiöksi nuorten parissa muutama vuosi sitten. Nyt havaintoja ilokaasun käytöstä on jälleen tehty enemmän, kertoo komisario Hannu Väänänen Länsi-Uudenmaan poliisista.

Poliisi on saanut ilmoituksia muun muassa koulujen lähistöltä löydetyistä tyhjistä ilokaasupulloista. Väänäsen mukaan tähän mennessä ei ole tullut ilmi, että ilokaasun käyttöä olisi tapahtunut koulupäivien aikana.

KUN ilokaasun päihdekäyttö nousi ilmiötasolla esille joitain vuosia sitten, nuoret suosivat kapselimuotoisia ilokaasupatruunoita. Nyt kaasua ostetaan kerralla enemmän ja se käytetään hengittämällä kaasua ilmapallon kautta.

Väänäsen mukaan tyhjiä kaasupulloja on löydetty kerralla useampia. Poliisin partiot kohtaavat ilokaasun käyttöä tasaisin väliajoin muun muassa ajoneuvojen pysäytysten yhteydessä.

Nyt ilokaasua käyttävät alaikäisten lisäksi myös nuoret aikuiset, ja sitä sekakäytetään alkoholin ja mahdollisesti myös muiden päihdyttävien aineiden kanssa. Väänäsen mukaan ilmapallot ovat tuttu näky muun muassa baarien jonoissa viikonloppuisin.

”Toisessa kädessä on ilmapallo ja toisessa pullo”, Väänänen kuvailee.

SAMANLAISIA havaintoja on tehty myös Helsingin poliisissa.

Poliisin kannalta ilokaasun päihdekäyttö on hankala rasti, sillä sen käyttö ei ole laitonta eikä sitä voida esimerkiksi takavarikoida alaikäisiltä.

Jos poliisi epäilee ilokaasun välittämistä, on takavarikolla olemassa perusteet, kertoo Helsingin poliisin komisario Katja Nissinen.

Sekä Helsingissä että Espoossa on tunnistettu ilmiö, jossa alaikäisille myydään ilokaasua pieneen hintaan suoraan ilmapalloissa. Näitä myyjiä ei ole vielä saatu poliisin haaviin.

POLIISISSA ja sidosryhmissä ilmiö herättää huolta, sillä ilokaasun käytön vaikutuksista ei kunnolla edes tiedetä.

”Päihteenä se on sen kaltainen, että sen jatkuva käyttö aiheuttaa haasteita”, Nissinen sanoo.

Koska ilokaasun päihdyttävä vaikutus on lyhyt, sitä otetaan usein useampia annoksia peräkkäin. Sen käytöstä seuraa tajunnan hämärtymistä ja sekakäytössä hengityksen lamaantumisen riskit kasvavat.

Espoossa on tavattu henkilöitä, jotka ovat ilokaasun vaikutuksen alla käyttäytyneet hyvin arvaamattomasti. Väänäsen mukaan käyttäjien olotila on vastannut lakan vaikutuksen alla olevaa ihmistä, jonka mieliala voi vaihdella aggressiivisesta lamaantuneeseen hyvin nopeasti. On myös mahdollista, että kyseiset henkilöt olivat ennen kaasua nauttineet muita päihteitä.

Ilokaasu on hajutonta, perusmuodossaan mautonta ja väritöntä kaasua, joten sen käytön valvonta on hyvin haasteellista. Ilokaasua kuitenkin myydään myös eri makuisina. Sen myynti on laillista, mutta myyminen päihdetarkoitukseen on laitonta.
Avatar
H.Moilanen
David Starsky
Viestit: 4536
Liittynyt: Ti Marras 12, 2019 2:30 pm

Re: Onko ilokaasu nyt ilmiö?

Viesti Kirjoittaja H.Moilanen »

Eaglegoat kirjoitti: To Elo 24, 2023 1:15 pm Nyt ilokaasua käyttävät alaikäisten lisäksi myös nuoret aikuiset, ja sitä sekakäytetään alkoholin ja mahdollisesti myös muiden päihdyttävien aineiden kanssa. Väänäsen mukaan ilmapallot ovat tuttu näky muun muassa baarien jonoissa viikonloppuisin. :roll:

”Toisessa kädessä on ilmapallo ja toisessa pullo”, Väänänen kuvailee.
Miten alas sitä ihminen voikaan vajota...?
Etsivän Keskuspoliisin mukaan Suomeen jääneet emigrantit olivat poliittisesti epäluotettavia. Lisäksi monet olivat juutalaisia, joita Etsivä Keskuspoliisi luonnehti lausunnoissaan ”epämieluisiksi henkilöiksi”.
Aiheesta lisää täällä.
Ghost hunting
Horatio Caine
Viestit: 6481
Liittynyt: Ke Elo 16, 2017 3:16 pm
Paikkakunta: aarniometsä

Re: Onko ilokaasu nyt ilmiö?

Viesti Kirjoittaja Ghost hunting »

Voi näemmä vajota, tälläne sitten tekee ihmisestä niin hienon? Vaikka ovat pihalla kuin Aku Ankka.
Varmaan hyvä yhdistelmä, ilokaasu ja energiajuoma paukku? Kyllä pöydissä pärisee...
Vastaa Viestiin