Tulilahti 1959 (ketju 2)

Suomessa tapahtuneet vielä selvittämättömät henkirikokset
Paikalla
Der Fanhder
Sabrina Duncan
Viestit: 357
Liittynyt: Ti Helmi 05, 2019 12:42 am

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Der Fanhder »

skavaböle kirjoitti: Ke Syys 13, 2023 1:29 pm Jos uskotaan tuokkospoikien kertomusta, että he poistuivat tyttöjen luota noin klo 23.30 tyttöjen jo mennessä nukkumaan, niin aikaa ei edes jää juurikaan toisten miesten tai poikaparin paikalle tulemiseen ja tuttavuuden tekemiseen.
Tämä on hyvä huomio -aikaikkuna sulkeutuu todellakin melko nopeasti. Viittaa mielestäni siihen, että tekijä on tarkkaillut tyttöjä useamman tunnin ajan ja mahdollisesti saapunut paikalle jo heidän perässään. Tulee myös muistaa, että aamukin alkoi sarastaa jo reilun kolmen tunnin kuluttua, joten kiirettä on pitänyt.
skavaböle kirjoitti: Ke Syys 13, 2023 1:29 pm Miten usein tuokkosiin merkittiin päivämäärä ja kellonaika? Mistä syystä nyt näin tehtiin?
Hyviä kysymyksiä. Päivämääristä en tiedä, mutta minuutilleen tarkan kellonajan merkitseminen tuntuu oudolta. Tuokkosethan kertoivat aluksi kuulusteluissa poistuneensa n. 22.30. Myöhemmin muuttivat sitten ajan 23.30, mikä täsmäisi paremmin lippoihin merkittyyn aikaan 23.15.

Tubesta löytyi muuten pari uutta videota aiheen tiimoilta:

https://www.youtube.com/watch?v=P-j50yTRlT4

Ulkomaailman true-crimessakin tämä näyttää olevan hyvin tunnettu tapaus, Kyllikin ja Bodomin ohella.

https://www.youtube.com/watch?v=Ul9LYGuJV8Q
Mies joka tiesi liikaa
skavaböle
Nikke Knakkertton
Viestit: 186
Liittynyt: Su Syys 09, 2007 8:42 pm

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja skavaböle »

Tuokkospojista, kun puhutaan, niin minulle jostain syystä tulee mielikuva nuorista pikkupojista. Minfon sivulla 89 on Snufkinin julkaisema kuva tuokkospojista Pelkosesta ja Ruuskasesta. Vaatteet ehkä hieman heitä kuvassa vanhentaa, mutta eivät he mitään lapsia tuolloin olleet.

https://www.murha.info/rikosfoorumi/vie ... start=1320
Helene1977
Alokas
Viestit: 4
Liittynyt: Pe Kesä 16, 2023 4:59 pm

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Helene1977 »

Nyt on ainutlaatuinen mahdollisuus ostaa tontti savon sydämmestä, melkein Tulilahden surmapaikalta: https://www.upmbonvesta.fi/tontit/heina ... wcZpU8q9hl
Hei vaan kaikille, tämä on ensimmäinen viestini tänne. Tapausta olen seurannut Alibi- ja Nykyposti lehdistä alkaen 80-luvulta👋
Paikalla
Der Fanhder
Sabrina Duncan
Viestit: 357
Liittynyt: Ti Helmi 05, 2019 12:42 am

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Der Fanhder »

^Tuolle tontille kaivaisi jo useammankin haudan. Toivottavasti ei mene ainakaan paikalliselle haudankaivajalle :D .

Tervetuloa Hellu joukkoomme. Jos tapaus kiinnostaa, suosittelen aiemmin tänä vuonna aiheesta julkaistuja kirjoja.
Mies joka tiesi liikaa
Haudankaivaja
Lauri Hanhivaara
Viestit: 124
Liittynyt: Ti Syys 11, 2018 7:07 pm

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Haudankaivaja »

Etsin kasan vanhoja alibeja joita luen läpi kun aikaa on. Aika iso kasa löytyi. Kaikkia vanhoja apu seura ynm lehtiä en löytänyt,ovat vuosilta 59-60
Jonnekin olen ne jemmannut,en vain muista minne.
Paikalla
Der Fanhder
Sabrina Duncan
Viestit: 357
Liittynyt: Ti Helmi 05, 2019 12:42 am

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Der Fanhder »

Haudankaivaja kirjoitti: La Syys 16, 2023 6:03 pm Kaikkia vanhoja apu seura ynm lehtiä en löytänyt,ovat vuosilta 59-60
Jonnekin olen ne jemmannut,en vain muista minne.
Olisi hienoa, jos löydät tuon ajan Apuja ja Seuroja! Olisin itse erityisen kiinnostunut Avun numerosta 43/1959 ja siinä jutusta "Olin sinimopedimies".
Mies joka tiesi liikaa
Paikalla
Der Fanhder
Sabrina Duncan
Viestit: 357
Liittynyt: Ti Helmi 05, 2019 12:42 am

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Der Fanhder »

Tarjoutui tuossa taas tilaisuus poiketa pikaisesti kirjaston mikrofilmihuoneessa. Tällä kertaa kävin läpi lähes kaiken mitä Kansan lehti tuolloin tapauksesta kirjoitti, mutta mitään uutta mullistavaa ei odotetusti ilmennyt.

Vaikuttavin oli pieni valokuva tytöistä lähdössä kohtalokkaalle pyöräretkelleen. Kumpikin on siinä selin kameraan, eikä kuvan laatu ollut kaksinen, mutta voin sen joskus yrittää tänne postata -tällä kertaa ei tikku tarttunut mukaani.

Pölläsestä en löytänyt jutuissa mitään mainintaa.

Sotkamolaisesta mopedikaksikosta sen sijaan kerrotaan, että heidät olisi autolla noudettu(!) Sotkamosta Liperiin, missä heidän oli tarkoitus aloittaa työt, mutta heti seuraavana päivänä he olisivatkin lähteneet kohti Heinävettä toinen mopedilla ja toinen liftaten. Kuulostaa käsittämättömältä -mistä he olisivat mopedin saaneet jos heidät autolla Savon seuduille tuotiin? Tuon automatkansakin olivat luonnollisesti jättäneet maksamatta :D . Kansan lehti kertoo lisäksi toisen heistä olevan nimeltään Urho Parvinen, ei siis Huttunen :shock: .

Linnea Kauhanen kiistää nähneensä tyttöjen poistumisen ja tyttärensä Auli toteaa erehtyneensä päivästä kertoessaan saapumisestaan Pellikäisen tytön kanssa aamulla uimaan leirirantaan 28.7. Hänen mukaansa oikea päivä oli 27.7. eli uimareissu, jolla he totesivat leirialueen autioksi tapahtuikin jo ennen tyttöjen saapumista. Ei näissä kertomuksissa ole mitään tolkkua :(
Mies joka tiesi liikaa
Cohle
Susikoski
Viestit: 44
Liittynyt: Ke Elo 23, 2023 8:51 pm

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Cohle »

Sain Pennasen kirjan päätökseen tossa viikko sitten. Kelpo teos! Jäin kaipaamaan tarkempia lähdeviittauksia ja -luetteloa (tyylin Keskari). Tosin olihan Pennanen tekstinsä lomassa eritellyt erityisesti käyttämänsä sanomalehtilähteet hyvin.

Luin kirjaa eritoten sillä silmällä, että saisiko tekijän/tekijät rajattua paikallisiin, ja kenties R. Holmströmin suljettua kuvion ulkopuolelle. 100 % varmaa näkemystä tähän en pysty muodostamaan, mutta vaakakuppi kallistuu paikallisiin. Alla luettelen eräitä perusteita tälle.

1. Elina Haaviston kuulohavainnot 29.-30.7. välisenä yönä. Yksittäisistä paikallisiin viittaavista tekijöistä se merkittävin.
2. Aikalaiskertomukset, erityisesti Alibissa v. 1985 julkaistu.
3. Erilaiset häirintätapaukset Heinäveden alueelta. Näitä oli luetellut Keskisarja kirjassaan tarkemmin, enkä tähän hätään muista eritellä, mutta niitä oli ainakin vuodelta 1958. Eräässäkin tapauksessa tekijän nimi tiedettiin, mutta sitä ei jostain kumman syystä kerrottu?!?
4. Minfolaisten selvitystyöt eräistä Tulilahden lähiasukeista ja heidän myöhemmästä elämästään.
5. Lyytikäisten lapio. Tämä on vaikea, mutta olisi se ollut vaikea löytää ilman etukäteistietoa, vaikka esim. Runarilla olisi ollut aikaa tiedustella ympäristöä.
6. (Linnea Kauhasen poliisille kertoma havainto, että he olivat nähneet naisten poistuvan Tulilahdelta aamupäivällä tiistaina 28.7.) Ottaen huomioon kaikki epäselvät näköhavainnot tapaukseen liittyen, pidän tätä epävarmana. Siksi suluissa. Mutta kenties ohjasi etsintöjä muualle suojelumielessä. Pennasen kirjan mukaan (s. 31) myös F. Koikkalainen oli kertonut naisten poistuneen alueelta. Koikkalaista en osaa epäillä tekijäksi kuitenkaan.

Olin aikaisemmin ottanut puheeksi Riitan kellon yllättävän löytymisen, sekä polkupyörien etsinnät ennen niiden löytöä 4. syyskuuta. Löytysikö näistä viitteitä siihen, että tekijä viettänyt aikaa Tulilahdella enemmänkin surmatöiden jälkeen? Kyllä ja ei.

Riitan kello löytyi aamupäivällä 23.8. saman kaatuneen kuusen läheltä, josta toinen isompi kätkö löydettiin 22.8. "..ja se oli laitettu sammalien väliin" (Pennanen, s. 71).

Selviä merkkejä siitä, että polkupyörät olisi upotettu ensimmäisten etsintöjen (sukeltajat, pienempi naara) jälkeen ei ole. Väitän, että ne upotettiin murhayönä, ja niitä ei vain löydetty ennen 4. syyskuuta. Polkupyörien kuskaaminen pois alueelta (saati tekijän/tekijöiden pukeutuminen Eineksi ja Riitaksi) on jo turhan kovaa kamaa minulle. Mutta spekulointihan on tämän palstan suola :)

19. syyskuuta löysi varkautelainen vierailijaryhmä sen pöytäveitsen n. 10 metriä suohaudalta (Pennanen, s. 75). Tämä on jo outoa, ja viittaa mielestäni tekijän uudelleen vierailuun, ja kieroon luonteeseen. Haudan ympäristö syynättiin todella huolellisesti. Jopa miinaharava oli käytössä, jolloin löydettiin veistä pienempiä metalliesineitä.

Niinimäen Kolonlammen tavaralöytö heinäkuussa -60 on monitulkintainen. Etsinnät elokuussa -59 eivät olleet tosiaan ulottuneet Kolonlammelle asti, kuten Der Fanhder aikaisemmin kertoi. Tavarat olivat olleet maastossa talven yli, tai ainakin jo useamman kuukauden, näin miellän.

Runarista voisi kirjoittaa vaikka kuinka. Hänen oma toimintansa ja puheensa tutkinnan sekä käräjien aikana ei ainakaan auttanut häntä itseään. Profiililtaan Runar sopii tekijäksi, vaikka kuinka olisi esim. hoitanut Elina Karjalaisen lasta käräjien aikana. Pennasen kirjassa on tuotu esiin hyvä kysymys, jonka esitti Viikkosanomien toimittaja Sakari Räsänen:

Miksi hän ei tehnyt selkoa muista retkistään, jos kerran oli syytön ja sillä tavalla saattaisi todistaa syyttömyytensä?

Onko näkemystä? Muka-kielitaidottomuus ei kelpaa syyksi, sillä Runarin asianajaja Strömberg olisi varmasti selonteossa auttanut. Miksi Runar vaikeni ja puheillaan kaivoi omaa hautaansa? Oliko hän jo niin syvästi masentunut ja tunnekuollut, että heitti koko homman leikiksi? Pelkäsikö hän kenteis uusien murtokeikkojen paljastumista alibinsa kautta?

Semmosta. Oli muutakin mielessä, mutta ei kerkeä enempää.
Paikalla
Der Fanhder
Sabrina Duncan
Viestit: 357
Liittynyt: Ti Helmi 05, 2019 12:42 am

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Der Fanhder »

kuva 28.jpg
kuva 28.jpg (299.03 KiB) Katsottu 1509 kertaa
Tässä siis alkajaisiksi Kansan lehden kuva tytöistä lähdössä kohti kohtaloaan. Tulossa on lisäksi Uuden Suomen juttuja tyttöjen perheistä, sekä tietysti tuhdisti tarinaa herroista Huttunen&Karvinen :) -kuvat vaativat kuitenkin vielä hieman muokkausta.
Mies joka tiesi liikaa
Renault
Hetty Wainthropp
Viestit: 496
Liittynyt: Ma Loka 07, 2019 10:13 pm

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Renault »

^ Vaikka tässä tapauksessa on puhuttu tyttöjen itse ompelemista "pyörälaukuista" mielenkiintoisen valokuvan perusteella näyttäisi, että ne laukut eivät olleet nykyaikaiseen tapaan tarakan sivuilla riippuvaa mallia niin kuin itsekin olin kuvitellut. Ennemminkin näyttäisi, että kaikki kama on kasattu tarakalle keoksi.
Liekö ohjaustangossa ollut mitään koria tai vastaavaa, vai sijoitettiinko kaikki tavara tosiaan takatavaratelinneelle? Juomapullotelineitä ei varmaan siihen maailmanaikaan vielä käytetty yleisesti retkeillessä, eli vesihuikat pitä ottaa aina tauolla.
Tuo kattila on ihme juttu miten saanut noin pahan painuman reunaansa. Aika voimalla saanut sitä iskeä jotain kiveä vasten että tuollainen jälki jää, vaikka alumiinikattilasta kyse onkin. Miksi tehdä niin? Enkä edes usko että kattilalla on kopsautettu ketään päähän, koska astia oli rannassa kun taas Riitta tapettiin huussin luona...
Paikalla
Der Fanhder
Sabrina Duncan
Viestit: 357
Liittynyt: Ti Helmi 05, 2019 12:42 am

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Der Fanhder »

Tuohon aikaan "kämppäily" näyttää olleen nouseva matkailutrendi.
kuva 29.jpg
kuva 29.jpg (444.38 KiB) Katsottu 1365 kertaa

Seuraavissa kuvissa juttua tyttöjen perheistä ja mopedisteista. Sotkamolaisten avohaavoja lienee paikkailtu ja vaatteensa ovat peseyttäneet ja hankkineet uudet heti Hirvensalmella.




kuva 22.jpg
kuva 22.jpg (254.67 KiB) Katsottu 1365 kertaa
kuva 21.jpg
kuva 21.jpg (409.25 KiB) Katsottu 1365 kertaa
Mies joka tiesi liikaa
Stobbart
Poliisikoira Rex
Viestit: 275
Liittynyt: Ti Helmi 20, 2018 11:42 am

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Stobbart »

Renault kirjoitti: La Syys 23, 2023 9:14 am ^ Vaikka tässä tapauksessa on puhuttu tyttöjen itse ompelemista "pyörälaukuista" mielenkiintoisen valokuvan perusteella näyttäisi, että ne laukut eivät olleet nykyaikaiseen tapaan tarakan sivuilla riippuvaa mallia niin kuin itsekin olin kuvitellut. Ennemminkin näyttäisi, että kaikki kama on kasattu tarakalle keoksi.
Liekö ohjaustangossa ollut mitään koria tai vastaavaa, vai sijoitettiinko kaikki tavara tosiaan takatavaratelinneelle? Juomapullotelineitä ei varmaan siihen maailmanaikaan vielä käytetty yleisesti retkeillessä, eli vesihuikat pitä ottaa aina tauolla.
Tuo kattila on ihme juttu miten saanut noin pahan painuman reunaansa. Aika voimalla saanut sitä iskeä jotain kiveä vasten että tuollainen jälki jää, vaikka alumiinikattilasta kyse onkin. Miksi tehdä niin? Enkä edes usko että kattilalla on kopsautettu ketään päähän, koska astia oli rannassa kun taas Riitta tapettiin huussin luona...
Mistä muuten on pystytty varmuudella päättelemään, että Riitta oli tapettu huussin luona? Olen tapausta jonkin verran seurannut, ja Keskisarjan kirjankin lukenut, mutta ihan tällainen perusasia minulta on kuitenkin jäänyt hämärän peittoon.

Kiitos kirjoittajille, jotka jaksavat edelleen kaivella esiin vanhoja uutisia. Tämä on kyllä kaiken kaikkiaan todella hämmentävä mysteeri. Tuntuu, että tietoa on niin paljon saatavilla että se pitäisi vielä olla selvitettävissä, olivatko kyseessä paikalliset tekijät vai Runar. Mutta jotenkin se päättelyketju vain kiertää kehää, molempia päätelmiä tukevia viitteitä löytyy. Itse en edelleenkään usko, että Runar olisi yksin jäänyt tekemään niin huolellisia peittelytoimia vieraalle maaperälle. Siltikään en Runarin syyllisyyttä pysty täysin sulkemaan pois. Arvoitus on, ja sellaisena pysyy.
Paikalla
Der Fanhder
Sabrina Duncan
Viestit: 357
Liittynyt: Ti Helmi 05, 2019 12:42 am

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Der Fanhder »

Ja lisää seuraa:

Sotkamolaisten mopo siis todella kulki taksin tarakalla :D . Kuuluisan polkumopon kuva ohessa.
kuva 23.jpg
kuva 23.jpg (334 KiB) Katsottu 1349 kertaa
kuva 25.jpg
kuva 25.jpg (275.99 KiB) Katsottu 1352 kertaa
Edellisen kuvan puuttuva reuna tässä.
kuva 26.jpg
kuva 26.jpg (356.48 KiB) Katsottu 1352 kertaa
Mies joka tiesi liikaa
Cohle
Susikoski
Viestit: 44
Liittynyt: Ke Elo 23, 2023 8:51 pm

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Cohle »

Stobbart kirjoitti: La Syys 23, 2023 5:56 pm Mistä muuten on pystytty varmuudella päättelemään, että Riitta oli tapettu huussin luona?
Ei ole varmuudella päätelty, mutta tästä on (epäselvää) näyttöä. Mäenrinteellä sijainneen huussin luota oli ilmeisesti johtanut raahausjälki rannan suuntaan. Poliisi oli päätellyt, että runsaassa vaatetuksessa ollut Riitta olisi raahattu kadoksiin jääneen teltanpohjan avulla huussin luota rantaan (Pennanen, s. 141). Tämä ei ihan selvää ole, ja Pennasen kirjassa oli myös jossain kohtaa maininta, että raahausjäljen olemassaolosta oli ristiriitaista tietoa.

Sen sijaan lähes varmana voidaan pitää, että naisia ei surmattu samanaikaisesti. Tästä kertoo ruumislöytö: Riitta oli haudassa "puolustusasentoon jäykistyneenä" ja Eine luonnollisemmassa asennossa. Haudan pohjalla oli verensekaista nestettä, mikä tarkoittaa, että toinen naisista (Eine) olisi laitettu sinne melko pian surmaamisen jälkeen.

Eine oli haudassa alasti, ja hänen vaatteitaan oli aseteltu hautaan. Einen aluspaita löytyi telttapaikan ja Koikkalaisen majan puolivälistä kätkettynä. Tämä siis voisi tarkoittaa sitä, että Eine surmattiin vasta suohaudan lähettyvillä. Einen vaatteissa ei havaittu pisto- tai viiltojälkiä.
Stobbart kirjoitti: La Syys 23, 2023 5:56 pm Arvoitus on, ja sellaisena pysyy.
Näin se on. Ei tule selviämään. Runarin kohdalla suurin vaje on se, ettei häntä pystytä kytkemään Tulilahteen, siis läsnäolollisesti. Epäselviä ja sekavia silminnäkijähavaintoja on paljon. Murhat peittelytoimineen hän olisi voinut tehdä, ainakin aikamielessä. Profiililtaan sopii myös tekijäksi.

Kuitenkin teon kokonaisuutta ja tiettyjä yksityiskohtia pohtien kallistun paikalliseen syylliseen/syyllisiin.

Tulilahti on aikansa "kolmen suuren" (Kyllikki Saari, Tulilahti, Bodom) vaikeatulkintaisin. Bodom on selvä tapaus, ja K. Saari lähes. Mutta ei näistä nyt tässä ketjussa enempää.
Der Fanhder kirjoitti: To Syys 21, 2023 7:22 pm Linnea Kauhanen kiistää nähneensä tyttöjen poistumisen
Jep, Linnea Kauhanen perui puheensa 7.9.1959.
skoune
Martin Riggs
Viestit: 628
Liittynyt: Ti Heinä 18, 2023 12:09 pm

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja skoune »

Cohle kirjoitti: La Syys 23, 2023 10:08 pm ...

Jep, Linnea Kauhanen perui puheensa 7.9.1959.
Niinpä, miksiköhän hän ensin kertoi ja sitten perui puheensa ?

Vähän sopis miettiä tätä!
Vastaa Viestiin