Viisi ihmistä kuoli tulipalossa Vantaan Hakunilassa

Tähän osioon onnettomuudet ja muu rikoksiin liittyvä keskustelu.
amle
Armas Tammelin
Viestit: 82
Liittynyt: To Tammi 10, 2008 7:44 pm

Re: Viisi ihmistä kuoli tulipalossa Vantaan Hakunilassa

Viesti Kirjoittaja amle »

Olen kuullut, että varsinkin Afrikan muslimien kulttuuriin ja uskontoon kuuluu ilmaus "insAllah" eli jos Luoja/Allah suo. Ja tämän mukaan sitä sitten mennään. Turvaohjeet kuunnellaan vähän puolella korvalla ja nyökytellään, että joojoo. Mutta oikeasti toimitaan niinkuin parhaaksi nähdään, koska jumalahan sen päättää, sattuuko lopulta mitään. Siksi liikennekin on näissä maissa melko kaoottista.

Pyykit on voitu kuivata saunassa aina sillä periaatteella, että käydään välissä katsomassa, että kaikki on ok. Ja on ollut tähän mennessä ok. Mutta teline on voinut kaatua kiukaan päälle, keinokuituvaate on voinut olla liian lähellä kiuasta ja se on roihahtanut.

Ylen haastattelussa naapuri sanoi kuulleensa palovaroittimen äänen ja sanoi kuulleensa sen ennenkin. https://yle.fi/a/74-20054106 Minusta tuo kertoo jo jotain, että naapurikaan ei jaksa välittää. Eli se soi siellä harva se päivä. Toisaalta, eikö palovaroitin reagoi jo hyvin pieneen määrään savukaasuja? Eikö siis olisi ollut mahdollista päästä ulos asunnosta, joka oli ilmeisesti kolmio?

Haluaisin tietää, miten ne äidin ja lasten ruumiit on siellä olleet. Eikö ainakin äidin ruumis olisi pitänyt löytyä jostain muualta kuin vuoteesta, jos hän on kuullut palovaroittimen äänen? Jotenki mielikuva on se, että palovaroitin soi -> herätään, havaitaan savu, kaikki juoksevat hengittämättä pihalle, lapset viedään vaikka kantamalla.

Oliko äiti yrittänyt pelastautua lasten kanssa, mutta tuupertunut savuun? Heitähän oli yritetty elvyttää, tuskin mitään hiiltyneitä ruumiita elvytetään, joten eivät ole palaneet. Oliko yritetty jäädä pelastamaan jotain omaisuutta? Lapset juosseet piiloon?

Ja tiedän, palot leviävät todella nopeasti, ainakin savukaasut leviävät. Muutama minuutti on aikaa toimia. Mutta silti se ihmetyttää, että vain puoli-invalidi isä pääsi pakoon.

Se, että isä oli ollut synttäreillä ja mennyt suoraan nukkumaan, vastaa mun mielestä ihan täysin somalien perhe-elämää. Mitä muuta perheen pään pitäisi tehdä, kun nauttia elämästään? Lastenhoito on äitien hommaa.
Rohkenen epäillä.
-Martta-
Hercule Poirotin viikset
Viestit: 116
Liittynyt: Ma Syys 26, 2011 5:06 pm

Re: Viisi ihmistä kuoli tulipalossa Vantaan Hakunilassa

Viesti Kirjoittaja -Martta- »

Taas kerran monen sattuman summa. Mulla on käsitys, että isomman pääluvun omaavat perheet aika usein käyttävät kuivaushuoneena saunaa. En edes ihmettele sitä jos ei ole kuivausrumpua tai kaappia.

Sitten vielä tämä, kun taloyhtiö muutenkin rauhaton.
https://www.ksml.fi/uutissuomalainen/62 ... ziPSYGQJ2k

Toisaalta miksi vanhemmat eivät ole heränneet palovaroittimen ääneen?
Kukin saa ansionsa mukaan, niin muista... sinäkin saat... Älä väitä, ettet olisi ansainnut ;)
kakkosurpo
Sherlock John Holmes
Viestit: 8293
Liittynyt: Pe Joulu 24, 2010 11:53 pm
Paikkakunta: Jupiter

Re: Viisi ihmistä kuoli tulipalossa Vantaan Hakunilassa

Viesti Kirjoittaja kakkosurpo »

Onhan täälläkin kuvia asunnon sisältä, ja netistä löytyy lisää. On se palanut, mutta kyseessähän ei ole mikään täystuho.
Näyttää ainakin yhdessä huoneessa vielä roikkuvan verhotkin. Ilmeisesti nuo ulospäin pahimmin palaneet kohdat ovat sauna-eteinen akselilla.
Tuntuu vähän hassulta kun tutkijat puhuvat täydellisesti tuhoutuneesta asunnosta.
Savuahan siellä on myrkkykaasujen kera ollut tappava määrä, mutta itse tuli on ollut jopa huomattavan vähäinen. Lähempänä kytöpaloa kuin avotulipaloa.
Seinän pesua, maalia seiniin, kattoon, ja uudet asukkaat Afrikan sarvesta sisään. Toki ilman kiuasta.

Aikaisemmat palohälyttimen piipitykset ovat tietenkin johtuneet siitä että nopea jalkainen pyörätuolivanhus on kuumentanut kiukaalla kattilassa öljyä uppopaistamiseen, ja siitä tullut vähän käryä kun karitsan palat unohtuivat kattilaan liian pitkäksi aikaa.
Miten me voidaan sanoa heitä tyhmiksi, eihän me itsekkään olla keksitty kiukaan monikäyttöisyyttä.

Voi tehdä ruokaa, kuivata pyykkejä, lämmittää asuntoa, rohkeimmat jopa saunovat. Viimeinen on pääasiassa suomalaisten juttu eikä liity somaleihin, koska heillä on ihana ominaishaju mistä eivät halua luopua.
Odota vain, sinäkin kuolet. Ajankohta on vielä hiukan auki, mutta kuolet kuitenkin. :mrgreen:
Saimaanorppa
Hetty Wainthropp
Viestit: 494
Liittynyt: To Tammi 14, 2021 11:13 am

Re: Viisi ihmistä kuoli tulipalossa Vantaan Hakunilassa

Viesti Kirjoittaja Saimaanorppa »

-Martta- kirjoitti: Ma Loka 09, 2023 12:47 pm Taas kerran monen sattuman summa. Mulla on käsitys, että isomman pääluvun omaavat perheet aika usein käyttävät kuivaushuoneena saunaa. En edes ihmettele sitä jos ei ole kuivausrumpua tai kaappia.

Sitten vielä tämä, kun taloyhtiö muutenkin rauhaton.
https://www.ksml.fi/uutissuomalainen/62 ... ziPSYGQJ2k

Toisaalta miksi vanhemmat eivät ole heränneet palovaroittimen ääneen?
Tämä🤦
– Kuulin, että hälytys tulee siitä kämpästä (turma-asunnosta), mietin, että normijuttu, että siellä on ennenkin soinut palohälytin. Menen sisälle (kotiin) ja olen valmis menemään nukkumaan. Sitten kuulen, kun jengi huutaa apua. Kelaan, että okei, tämä on Hakunila, perusjuttu. Jengi huutelee täällä normaalistikin, Stolts kerto
amle
Armas Tammelin
Viestit: 82
Liittynyt: To Tammi 10, 2008 7:44 pm

Re: Viisi ihmistä kuoli tulipalossa Vantaan Hakunilassa

Viesti Kirjoittaja amle »

Onneksi en asu tuollapäinkään, jos se on ihan normijuttu, että palohälytin huutaa :roll:

Jotenkin vain tulisi mieleen, että perheen isä yrittäisi pelastaa lapsensa ja vaimonsa. Onko jo liian rasistista olettaa, että hän on pelastanut itsensä, koska kyllä jumala antaa uuden vaimon ja lapset. Tai sitten ei ole onnistunut pelastamaan yrityksistä huolimatta, uutisethan eivät kerro, oliko esim. lapset yritetty kantaa ulos.
Rohkenen epäillä.
URSA
James Bond (David Niven)
Viestit: 11478
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: Viisi ihmistä kuoli tulipalossa Vantaan Hakunilassa

Viesti Kirjoittaja URSA »

Se musta pinnoilla on vain nokea savusta, ei palanutta.
Cadi John kirjoitti: Ma Loka 09, 2023 12:07 pm Surullista miten isä saa syytökset niskaan ja joutuu elämään lopun elämää tämän hirveän asian kanssa. Jos asunnossa syttyy tulipalo, on savu niin voimakas ettei välttämättä edes pääse muihin huoneisiin pelastamaan muita. Savu on täynnä myrkkyä ja moniko tajuaa kontata lattiatasolla. Yksi tuttuni ja hänen lapsi kuoli tulipalossa ja ainoa joka pääsi ulos asunnosta ei yksinkertaisesti päässyt heitä pelastamaan. Kannattaa katsoa you tubesta sohvapalo josta laitoin aiemmin vinkkiä. Löytyy haulla: tulipalon kehittyminen. Sulla on pari minuuttia aikaa sammuttaa palo ja kolme minuuttia aikaa pelastautua. Videolla näkyy milloin palohälytin soi, huoneen lämpötilan nousu jne. Viidessä minuutissa on peli jo menetetty. Myös rapussa ei saa säilyttää mitään lasten rattaita tms tulipalon vuoksi. Moni ei näköjään ymmärrä ettei saunassa säilytetä mitään saatika kuivata vaatteita. Onko nämä sit lämmittänyt asuntoa saunan kautta kun just alkoi kylmät ilmat, en tiedä mutta hei vähän ymmärrystä nyt peliin!
Edit: olisiko isää epäilty jos asunto olisi ollut Kulosaaressa ja vanhempina Pirkko ja Erkki sekä neljä pellavapää lasta?
Ihan samalla tavalla ihmeteltäisiin Erkin tarinaa ja mitä hän teki rynnättyään ensin keittiöön tarkistamaan lieden.

Tuli ei levinnyt koko asuntoon, vaan savu, joten kuumuus ei ollut ongelma. Suomalainen yleensä ymmärtää että vaikka kostea keittiöpyyhe toimii jonkinlaisena hengityssuojana, jos haluaa yrittää pelastaa muita.

Joku pienempi lapsi on hyvin voinut ehtiä välillä saunaan leikkimään kiukaalla kun isä on ollut juhlimassa heikosta selästä huolimatta ja äiti on yrittänyt yksin vahtia neljää lasta. Jännä selkä kun se ei ole estänyt rukoilemista moskeijoissa eikä juhlimista.

Ja tosiaan eikö edes isän ymmärrys riittänyt siihen, että kiuas olisi kannattanut ottaa pois käytöstä kun sille ei ollut järkevää käyttöä.

Oikeastaan itse onnettomuus ei ole edes suurin ihmetyksen aihe. Onnettomuuksia tapahtuu. Mutta samalla on selvinnyt mm. miten lähes aikuinen naapuri vain ajattelee "normijuttu" kun palovaroitin hälyttää yöllä, jatkaa matkaa kotiinsa ja yrittää käydä nukkumaan. Ja tosiaan miten täysin tavallinen perhe käyttää saunaa.
Murhuutus
Alokas
Viestit: 8
Liittynyt: Ti Loka 03, 2023 2:49 pm

Re: Viisi ihmistä kuoli tulipalossa Vantaan Hakunilassa

Viesti Kirjoittaja Murhuutus »

Saunominen on suomalaisille rakas harrastus, ja oikein käytettynä sauna on turvallinen rentoutumispaikka.

Vakuutusyhtiö Ifin tilastoista paljastuu kuitenkin, että sauna on toiseksi yleisin palovammojen aiheuttaja ja että saunaan jätetyt yllättävätkin esineet voivat johtaa saunapaloihin. Yhtiö kertoo asiasta tiedotteessaan.

Tilastojen mukaan tavaroiden säilyttämisestä saunassa aiheutuvia vahinkoja tapahtuu säännöllisesti. Yllättävätkin esineet ovat johtaneet palojen syttymiseen.
https://www.tamperelainen.fi/paikalliset/5623711
HKV
Olivia Benson
Viestit: 714
Liittynyt: Su Joulu 11, 2022 11:16 pm

Re: Viisi ihmistä kuoli tulipalossa Vantaan Hakunilassa

Viesti Kirjoittaja HKV »

Yrjö Yrjönsuuri kirjoitti: Ma Loka 09, 2023 1:37 am ▪︎
Surkea tapaus tällainen. Oletan, että tämä asunto on kaupungin vuokra-asunto. Ja jos ja kun on, niin siellä pitää olla kaupungin asentama toimiva palohälytin katossa. Suuressa asunnossa kaksi.

Niissä häläreissä toki on sellainen ärsyttävä ominaisuus, että kun patteri alkaa himmetä kohti toimintatehon rajaa, ilmoittaa laite siitä piippaamalla tuon tuostakin, että asukas muistaa uusia pariston.

Erästä tuttavaani tuo piippailu ärsytti niin paljon, että otti koko 9V patterin pois. Onneksi jätti sen niin näkyvälle paikalle, että muistipa neropatti sentään parin viikon kuluttua ostaa uuden.

Ainoa "lohtu" noissa tulipalokuolemissa on se, että uhrit ovat jo kuolleet häkään, ennen kuin roihahtaa.
Eikös täällä ollut toimiva palohälytin? Naapuria haastateltu että oli palohälytin mutta häntä ei kiinnostanut kun asunnossa usein se huusi "turhaan"?
Nyt olisi kannattanut kiinnostaa.
Oli taas niin sekava selitys että pelkkä kuseminen kenkäkaappiin ei riittänyt. Täytyi vääntää paskatkin.
Avatar
Ifigeneia
Rico Tubbs
Viestit: 1285
Liittynyt: La Helmi 18, 2023 7:16 pm

Re: Viisi ihmistä kuoli tulipalossa Vantaan Hakunilassa

Viesti Kirjoittaja Ifigeneia »

Minäkin laitan hellan sulakekytkimen aina off-asentoon kun lopetan hellan käytön, ettei vaan vahingossakaan kissa polkaise uunia päälle.

Jos olisi oma tai edes vuokrasauna, en kyllä änkisi saunaa roinaa täyteen, kun tykkään saunomisesta. Ei se nyt ole suuri vaiva laittaa sitä saunaakaan niin, ettei tule vahingossa päälle.

Yhdessä taloyhtiössä missä asuin, sauna kärähti kun siellä oli remontti, lautaa kiukaan päälle jätettynä, ja yhtiö oli unohtanut ottaa automaattisen päällemenon pois päältä.

Toisessa tuntemassani taloyhtiössä paloi sauna ja ihmiset sen mukana, koska oli kuivattu vaatteita kiukaan yllä hyvässä hönössä.

Että kyllä suomalaisetkinHAN. Päissään.

Kantiksia 1980-luvun lopulla.
Viimeksi muokannut Ifigeneia, Ma Loka 09, 2023 1:43 pm. Yhteensä muokattu 4 kertaa.
Postmortem
Susikoski
Viestit: 49
Liittynyt: La Maalis 10, 2018 11:03 pm

Re: Viisi ihmistä kuoli tulipalossa Vantaan Hakunilassa

Viesti Kirjoittaja Postmortem »

Luulen että body count laskisi, kun mamu asunnoista poistettaisiin kiukaat ennakoivasti. Kun on aiemmin asunut savimajassa ja kypsentänyt ruokansa avotulella, niin länsimainen asumismuoto saattaa olla liian haasteellista.
weisses fleisch
Harjunpää
Viestit: 309
Liittynyt: To Loka 20, 2016 5:53 pm

Re: Viisi ihmistä kuoli tulipalossa Vantaan Hakunilassa

Viesti Kirjoittaja weisses fleisch »

amle kirjoitti: Ma Loka 09, 2023 1:13 pm
Jotenkin vain tulisi mieleen, että perheen isä yrittäisi pelastaa lapsensa ja vaimonsa. Onko jo liian rasistista olettaa, että hän on pelastanut itsensä, koska kyllä jumala antaa uuden vaimon ja lapset.
Heidän kulttuurissaan naiset on pelkkää kauppatavaraa, jossain siellä kamelin alapuolella arvoasteikossa. Naisilta katkotaan ihan huvikseen kauloja, jos omistajaa ei satu heidän kaytöksensä miellyttämään. Lasten kohdalla sama juttu. Joten miksi ihmeessä tällaisen kulttuurin edustaja uhraisi sekuntiakaan itseään alempiarvoisten pelastamiseen, ja vielä vaarantaisi oman perseensä siinä touhussa. Ja tosiaan, sen kun hankkii vaan uuden akan ja aloittaa uudelleen maailman täyttämisen lisääntymällä, ei siinä sen kummempaa.
Hermione
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5074
Liittynyt: Ma Kesä 22, 2020 6:38 pm

Re: Viisi ihmistä kuoli tulipalossa Vantaan Hakunilassa

Viesti Kirjoittaja Hermione »

-Martta- kirjoitti: Ma Loka 09, 2023 12:47 pm Taas kerran monen sattuman summa. Mulla on käsitys, että isomman pääluvun omaavat perheet aika usein käyttävät kuivaushuoneena saunaa. En edes ihmettele sitä jos ei ole kuivausrumpua tai kaappia.

Sitten vielä tämä, kun taloyhtiö muutenkin rauhaton.
https://www.ksml.fi/uutissuomalainen/62 ... ziPSYGQJ2k

Toisaalta miksi vanhemmat eivät ole heränneet palovaroittimen ääneen?
Jotta uutisjuttu olisi oikeasti ollut hyödyllinen ja informatiivinen, olisi toimittaja voinut lisätä siihen kerrostaloja koskevan pelastusohjeen, eli mikäli rapussa on tulipalo (muualla kuin omassa asunnossa) niin ovet pidetään kiinni eikä asunnosta missään nimessä poistuta kuin ainoastaan pelastusviranomaisten luvalla/avustuksella. Rappukäytävässä oleviin savukaasuihin on moni sivullinen kuollut ja nämä ovat olleet täysin turhia kuolemia, koska ne olisi voitu välttää pysymällä omassa asunnossa.

Tietysti mikäki omassa asunnossa syttyy sellainen tulipalo mitä ei itse saa haltuun (ja vaikka saisikin) niin silloin sieltä on poistuttava, mutta myös ovi olisi syytä vetää perässä kiinni jotta savu ei leviä rappukäytävään.

Vain palomiehilla on oikeanlaiset varusteet savusukeltamiseen. Tottakai se on pelottavaa varsinkin jos tulipalo on alakerroksissa ja savu sitten täyttää koko rapun, mutta juuri silloin pitää malttaa pitää ovi kiinni ja pysyä asunnossa. Palomiehet tulevat kyllä sitten huolehtimaan asuntoihinsa "loukkoon" jääneistä.

Ja sitten mitä tulee itse aiheeseen, niin onhan tämä surullinen juttu. Kerrostaloasuntojen saunat ovat paitsi surkeita saunoja, niin ne ovat myös vaarallisia väärissä käsissä. Tämä ei ole ensimmäinen tapaus laatuaan missä tulipalo on lähtenyt saunasta ja vaatinut ihmishenkiä, todennäköinen syy on sama eli vaatteiden kuivaaminen saunassa kiukaan avustuksella :shock:
Joosua
Jessica Fletcher
Viestit: 3007
Liittynyt: Pe Helmi 15, 2019 11:35 pm

Re: Viisi ihmistä kuoli tulipalossa Vantaan Hakunilassa

Viesti Kirjoittaja Joosua »

Minä ymmärsin että ovat kansalaisuudeltaan suomalaisia, mutta etninen tausta on somalia. Eli en sanoisi kantasuomalaisiksi.
kakkosurpo
Sherlock John Holmes
Viestit: 8293
Liittynyt: Pe Joulu 24, 2010 11:53 pm
Paikkakunta: Jupiter

Re: Viisi ihmistä kuoli tulipalossa Vantaan Hakunilassa

Viesti Kirjoittaja kakkosurpo »

URSA kirjoitti: Ma Loka 09, 2023 1:15 pm
Cadi John kirjoitti: Ma Loka 09, 2023 12:07 pmEdit: olisiko isää epäilty jos asunto olisi ollut Kulosaaressa ja vanhempina Pirkko ja Erkki sekä neljä pellavapää lasta?
Ihan samalla tavalla ihmeteltäisiin Erkin tarinaa ja mitä hän teki rynnättyään ensin keittiöön tarkistamaan lieden.


Joku pienempi lapsi on hyvin voinut ehtiä välillä saunaan leikkimään kiukaalla kun isä on ollut juhlimassa heikosta selästä huolimatta ja äiti on yrittänyt yksin vahtia neljää lasta. Jännä selkä kun se ei ole estänyt rukoilemista moskeijoissa eikä juhlimista.

Ja tosiaan eikö edes isän ymmärrys riittänyt siihen, että kiuas olisi kannattanut ottaa pois käytöstä kun sille ei ollut järkevää käyttöä.

Oikeastaan itse onnettomuus ei ole edes suurin ihmetyksen aihe. Onnettomuuksia tapahtuu. Mutta samalla on selvinnyt mm. miten lähes aikuinen naapuri vain ajattelee "normijuttu" kun palovaroitin hälyttää yöllä, jatkaa matkaa kotiinsa ja yrittää käydä nukkumaan. Ja tosiaan miten täysin tavallinen perhe käyttää saunaa.
Jos kyseessä olisi ollut Erkki isä Kulosaaresta, niin tänään Erkki isä olisi lentänyt Pasilaan vähän tarkemman tarkastelun kohteeksi kun sairaalasta pois pääsi. Ja tiedotuskin olisi sitä luokkaa että, rikosta ei voida sulkea pois.

Tämän nopsajalkaisen pyörätuolivanhuksen selkä oireilee tilanteen mukaan, jos pitää lähteä toisien klaanilaisten kanssa Khatia pureskelemaan, niin Allu laittaa selän kuntoon siksi aikaa. Ja pitäähän maahan tulokkaankin päästä bailamaan rukoilujen välissä.

Muistan ajan kun näitä tuotiin tänne niin osasivat paskapöntöt poistaa, ja kyykkypaskoa lattian reikään, tai sinnepäin. Luulisi että kiukaan poistaminen avaruusinsinööreille ei ole temppu eikä mikään.
Eteenpäin kuitenkin menneet etteivät riko seinää päästäkseen sukuloimaan toiseen asuntoon.
Neitseelliset mamupatjat yrittivät opettaa sitä että kun kääntää katkaisijasta niin kohta on levy kuuma. Unohtivat opettaa usein että levy ei ole mikään varasto, joten alkuvaiheessa oli jonkun verran palonpoikasia.
Odota vain, sinäkin kuolet. Ajankohta on vielä hiukan auki, mutta kuolet kuitenkin. :mrgreen:
135piispa
Nikke Knakkertton
Viestit: 191
Liittynyt: Su Heinä 08, 2018 4:49 pm

Re: Viisi ihmistä kuoli tulipalossa Vantaan Hakunilassa

Viesti Kirjoittaja 135piispa »

örkki kirjoitti: Ma Loka 09, 2023 10:25 am Miksi näille annetaan saunallinen asunto. Eivät he tajua, mihin tarkoitukseen suomessa on sauna.
Kanta suomalainen ei saa aina edes pyynnöstä saunallista asuntoa, mutta miksi nämä,
jotka tuskin itse maksavat vuokraansa.
Ei ole ensimmäinen kerta, kun ulkomaalaisten asumisen jäljiltä asunto on tuhottu.
Yleensä kaupungin asunnon saaminen 1950 - 1960 -luvuilla oli erittäin vaikeaa. Siis tarkoitan nyt syntyperäisiä suomalaisia. Nyt saa näköjän helposti jo saunallisia asuntoja.
Vastaa Viestiin