Elinkautisvankien määrät ja vapauttamiset vuosina 2021 - 2024

Suomessa tapahtuneet henkirikokset.
Paikalla
Oikeus ennen kaikkea
Hercule Poirot
Viestit: 7746
Liittynyt: Ti Maalis 30, 2021 2:48 pm

Re: Elinkautisvankien määrät ja vapauttamiset vuosina 2021 - 2024

Viesti Kirjoittaja Oikeus ennen kaikkea »

9 murhaajaa vapautuu ensi vuonna – tässä he ovat
Synkkiin rikoksiin syyllistyneiden elinkautisvankien joukko pääsee vuoden 2024 aikana ehdonalaiseen vapauteen.

SUKULAISTYTÖN teloittaja, invalidisurmaaja ja hyvän ystävänsä hengiltä puukottanut nuorukainen.
Heitä ja kuutta muuta elinkautisvankia yhdistää se, että ensi vuoden aikana he pääsevät jatkamaan elämäänsä ehdonalaisessa vapaudessa.
Kaikki vapautujat ovat murhasta tuomittuja miehiä, jotka ovat joutuneet telkien taa toinen toistaan julmempien rikosten vuoksi.

Mikkelin parvekemurhaajat
MIKKELILÄISEN kerrostalon pihalla paljastui karmea näky huhtikuisena päivänä vuonna 2008. Nuori mies oli kokenut kammottavan kuoleman ja lojui puolialastomana maassa.
Hänen kaksi tuttavaansa, 1971 ja 1984 syntyneet miehet, olivat puukottaneet häntä useita kertoja. Veriteko oli venynyt useiden tuntien mittaiseksi, vaikka uhri oli puolustuskyvytön jo ensimmäisten iskujen jälkeen.
Raakuudet eivät loppuneet tähänkään. Puukotuksen päätteeksi rikoskumppanit viskasivat uhrin alas kolmannen kerroksen parvekkeelta.

PARVEKESURMAAJAT tuomittiin elinkautiseen vankeusrangaistukseen murhasta ja hautarauhan rikkomisesta. Miehistä vanhemman oikeus katsoi olleen alentuneesti syyntakeinen tekojen aikaan.
Tätä nykyä 52-vuotias mies pääsee ehdonalaiseen vapauteen 28. helmikuuta.
39-vuotias rikoskumppani vapautuu noin kuukautta myöhemmin. Hänen ehdonalainen vapautensa koittaa 27. maaliskuuta.

"Toiseksi parhaan kaverinsa” puukottaja
MUSTASUKKAISUUS johti peruuttamattomaan tekoon Kotkassa marraskuussa 2013, kun 19-vuotias nuorukainen surmasi 18-vuotiaan kaverinsa lukuisilla veitseniskuilla.
Murhaaja kuvaili uhria ”toiseksi parhaaksi kaverikseen”. Teon taustalla oli mustasukkaisuus ex-tyttöystävästä, josta surmaaja oli muutama päivä aiemmin eronnut. Eron jälkeen hän oli saanut tietoonsa, että ex-tyttöystävä näytti viihtyvän hänen kaverinsa seurassa.
Nuoret miehet sopivat tapaamisen, johon uhri oli suhtautunut haluttomasti. Murhaaja lähti tapaamiseen autolla ja piilotti veitsen penkin alle.

TAPAAMINEN sai kammottavan käänteen, kun nuorukainen iski kaveriaan lukuisia kertoja veitsellä ylävartaloon ja kätki ruumiin maastoon.
Tekonsa jälkeen nuorukainen osallistui uhrin etsintöihin ja vieraili jopa tämän vanhempien kodissa. Ruumis löytyi vasta noin viikkoa myöhemmin laajojen etsintöjen jälkeen.
Kotkan murhaaja pääsee ehdonalaiseen vapauteen elokuun puolivälissä. Vapautuessaan 29-vuotias mies on ollut vankilassa vähän alle 11 vuotta.

Sukulaistytön teloittaja
ENSI vuonna vapaaksi pääsee myös kuusikymppinen libanonilais-suomalainen mies, joka murhasi veljentyttärensä teloitustyylisesti pistoolilla Saksan Lüdenscheidissa elokuussa 2008.
Kyse oli kunniamurhasta. Sukulaistyttö ei ollut suostunut elämään perheen ja suvun edellyttämällä tavalla. Surmaaja tuomittiin Saksassa murhasta vuonna 2013, mutta hän on suorittanut rangaistuksensa pääosin Suomessa.
Mies ei koskaan myöntänyt tekoaan.

ELINKAUTISVANKI on anonut vapaaksi jo kerran aiemmin, mutta tuolloin hovioikeus hylkäsi hänen hakemuksensa. Nyt oikeus katsoi, että mies voidaan päästää vapaaksi, kun hän on suorittanut elinkautista vankeusrangaistusta 15 vuoden ajan.
Sukulaistytön teloittaja vapautuu ensi keväänä toukokuun kuudentena päivänä.

Naisystävän murhaaja Enossa
MAALISKUUN ensimmäisenä päivänä vapaaksi pääsee iäkkäämpi elinkautisvanki, 77-vuotias mies Pohjois-Karjalasta.
Hän kuristi, pahoinpiteli ja puukotti 69-vuotiaan naisystävänsä hengiltä rivitaloasunnossa Enossa maaliskuussa 2008.
Murhan jälkeen mies pakoili poliisia. Virkavalta tiedotti etsivänsä ”karvahattuun, tummiin housuihin ja puolipitkään ruskeaan tai beigeen takkiin” pukeutunutta kuusikymppistä miestä.

VAIN vajaata vuotta aiemmin mies oli aiheuttanut lähes samankaltaisella tavalla silloisen naisystävänsä kuoleman. Tuolloin mies tuomittiin törkeästä pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta 1,5 vuodeksi vankeuteen.
Helsingin hovioikeus katsoi, että aiemmista tuomioistaan huolimatta mies voidaan päästää ehdonalaiseen vapauteen ensi keväänä. Siinä vaiheessa Enon surmaaja on ollut vankilassa noin 16 vuoden ajan.

Kylpyhuonekiduttaja
42-VUOTIAS mies menetti henkensä Vaasan Palosaarella sijaitsevassa asunnossa joulun alla 2009. Parikymppiset miehet kiduttivat itselleen entuudestaan tuntematonta uhria ja pitkittivät hänen kärsimyksiään käsittämättömillä tavoilla.
Surmaajat löivät uhria nyrkeillä ja käsisuihkulla, viiltelivät häntä ja hakkasivat hänen päätään kylpyammeen reunaan. Kun uhri välillä menetti tajuntansa, miehet herättivät hänet laskemalla kylmää vettä päälle.
Välillä tekijät poistuivat kylpyhuoneesta ja palasivat sitten jatkamaan. Kaksikko pyrki saamaan haltuunsa uhrin pankkikortin tunnusluvun.

RAA’AN pahoinpitelyn jälkeen tekijät hälyttivät paikalle ambulanssin. Siinä vaiheessa uhrin pelastaminen oli jo liian myöhäistä.
Veritekoon osallistunut, tätä nykyä 37-vuotias mies pääsee ehdonalaiseen vapauteen vuoden kuluttua 19. joulukuuta. Tuolloin hänellä on takanaan noin 15 vankilassa vietettyä vuotta.

Kajaanin invalidisurmaaja
OMAISET tekivät viisikymppisen kajaanilaismiehen asunnosta järkyttävän löydön maaliskuussa 2010. Iäkäs isä oli huolestunut, kun mies ei vastannut puhelimeen.
Sisarukset lähtivät miehen asunnolle selvittämään tilannetta. Tässä vaiheessa veli oli ehtinyt maata kuolleena jo useita päiviä.
Kajaanilaismiehen surmaajaksi paljastui 18-vuotias nuorukainen. Hän oli puukottanut invalidisoitunutta uhria 53 kertaa eri puolille vartaloa kahdella eri veitsellä.

VERITEON taustalla oli riita alkoholista. Nuorukainen oli käynyt uhrinsa asunnolla jo aiemmin päivällä viinanhakureissulla ja mennyt paikalle myöhemmin uudestaan muovikuula-aseen ja puukon kanssa varustautuneena.
Kun mies oli kieltäytynyt antamasta viinoja, nuorukainen tarttui puukkoon ja häipyi asunnolta vähin äänin kaksi viinapulloa mukanaan.
Hovioikeuden mukaan mies voidaan vapauttaa siinä vaiheessa, kun hän on ollut vankilassa 14,5 vuotta. Ehdonalainen vapaus koittaa Kajaanin murhaajalle 20. syyskuuta. Hän on nykyään 32-vuotias.

Perheenisän talonpolttaja
MURHA, törkeä kotirauhan rikkominen ja törkeä vahingonteko. Nämä rikokset veivät kolmekymppisen mikkeliläismiehen telkien taakse lokakuussa 2006.
Hän surmasi tuttavansa naapurin Suomenniemellä juovuspäisen riitelyn päätteeksi. Verityö tapahtui uhrin omakotitalon keittiössä, jossa miehet särpivät kiljua.
Uhriksi joutuneella perheenisällä oli ruumiinavaustietojen perusteella surkeat mahdollisuudet puolustautumiseen, sillä hän oli surmansa aikaan neljän promillen humalassa. Ruumiista löytyi yli 40 veitseniskua.
Veriteon jälkeen mikkeliläismies yritti peitellä jälkiään ja sytytti uhrin talon palamaan. Talo paloi asuinkelvottomaksi.

ELINKAUTISEEN tuomittu murhaaja on anonut hovioikeudelta vapaaksi pääsyä jo kahdesti aiemmin – tuloksetta.
Kolmannella hakukerralla hovioikeus katsoi, että mies voidaan päästää ehdonalaiseen vapauteen, kun hän suorittanut elinkautistaan 17 vuotta ja 7 kuukautta. Hänen elinkautisensa on siis pidempi kuin yhdelläkään toisella ensi vuoden aikana vapautuvalla murhatuomitulla.
Suomenniemen surmaaja päästetään ehdonalaiseen vapauteen kesäkuun kolmantena päivänä.

Rautavaaran vasaramurhaaja
57-VUOTIAS nainen joutui murhatuksi Pohjois-Savon Rautavaaralla helmikuussa 2009. Veriteon takana oli kaksi parikymppistä miestä, jotka murtautuivat uhrin rivitalokotiin.
Asunnossa alkoi silmitön, pitkäkestoinen väkivalta. Miehet löivät puolustuskyvytöntä uhria vasaralla ja fileerausveitsellä. Teon jälkeen murhaajat varastivat uhrin auton ja pakenivat.
Poliisi pysäytti kaksikon myöhemmin Siilinjärvellä rattijuopumusepäilyn takia. Yhteys Rautavaaralla surmatun naisen ja miesten välillä valkeni virkavallalle vasta kiinnioton jälkeen.
Murhan taustalla oli ilmeisesti kostomotiivi eräästä vanhasta kaunasta.

RAUTAVAARAN murhaajista nuorempi, nykyisin 38-vuotias mies pääsee ehdonalaiseen vapauteen, kun hän on istunut vankilassa 15,5 vuoden ajan.
Hovioikeus katsoi, että murha oli tekotavan ja uhrille aiheutetun kärsimyksen vuoksi rikoslajissaan tavanomaista törkeämpi.
Vasaramurhaaja vapautuu 12. elokuuta ensi vuonna.

Jutun lähteet: Helsingin hovioikeuden päätökset ja IS:n arkisto.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010032995.html
Vastaa Viestiin