Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Tähän osioon onnettomuudet ja muu rikoksiin liittyvä keskustelu.
Ei mitään hajua
Martin Beck
Viestit: 835
Liittynyt: Ma Marras 21, 2022 12:01 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Ei mitään hajua »

Eli kuvassa on mennyt lapsen ja äidin löytöpaikat väärinpäin.
Ja tämä siis perustuen tiedotustilaisuuteen, jossa se poliisin edustaja selvästi sanoi, että lapsi löytyi n. 150 metriä koilliseen äidin löytöpaikasta.
Viimeksi muokannut Ei mitään hajua, Pe Tammi 05, 2024 3:41 am. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
brainstormy
Poliisikoira Rex
Viestit: 274
Liittynyt: Pe Huhti 06, 2018 9:59 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja brainstormy »

Juu samaa minäkin epäilen kun aloin karttoja tutkimaan.
Väärinpäin nuo infokuplat.
Avatar
CSI
Perry Mason
Viestit: 3938
Liittynyt: To Tammi 10, 2013 11:04 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja CSI »

brainstormy kirjoitti: Pe Tammi 05, 2024 3:23 am Yksinkertaisella ajattelulla tuosta siis voisi päätellä että lapsi on joutunut vyöryn vietäväksi ensin, äitihän ei ollut kovin syvällä, oliko 50 cm.
Järjestyksessä rinteessä vyörynsuuntaisesti ei voi kyllä päätellä oikein mitään.

Vyöryvään lumimassaan joutuminen on ikäänkuin tiheään nesteeseen joutumista niin kauan kuin vyöry liikkuu. Itseasiassa yksi vyöryssä selviämisen strategioista on koittaa "uida kaikin voimin pintaa kohti". Mikä ei tietenkään ole helppoa. Jos äiti on jotain lumivyöryistä eräopaskoulutuksessa oppinut, niin ehkä hän on osannut yrittää jonkinlaisia uimaliikkeitä ja siksi löytyi "vain" 50 cm päästä pinnasta. Tai sitten sekin vain oli sattumaa, että löytyi siitä ja poika tempautui mukaan syvemmälle ja pidemmälle vievään lumivirtaan.

Mutta ei noista tosiaan voi mitään päätellä. Vain x-suuntaisesta eli vyöryrintaman suuntaisesta voi päätellä jotain koska vyöryyn joutunut ei yleensä liiku (eikä kykene liikkumaan) kovin paljoa sivuttain vyöryyn nähden.

Vyöryn loppuvaiheissa - kun lumi on vielä ilmavaa ja "nestemäistä", pitäisi tosiaan pyrkiä "pintaan" ja ainakin toisella kyynärpäällä pyrkiä tekemään "hengitysonkaloa" itselle. Toinen käsi voisi sitten olla ylös pintaa kohti...jos saisi siitä vaikka röörin pintaan.

Vyöryn loputtua lumi asettuu ja liikkuminen muuttuu hankalaksi. Hetken päästä lumeen siirtynyt liike-energia- joka on sulattanut hieman lumikiteitä ja liukastanut lumea...jäätyy ja lumi jämähtää liki betoniksi. Omin voimin irrottautuminen käy käytännössä mahdottomaksi ja lumi on myös vaikeaa kaivaa ihan työkaluillakin. Katolta tippuneen lumikasan kovuuden jos tiedätte, nin sellainen on lumivyörykasa vähintään lujuudeltaan.

Lumivyöryyn on muuten tehty "pelastusrenkaitakin". Eli eräänlainen ilmatyyny nostaa "pintaan" aivan kuten pelastusrengas nostaa vedessä ihmistä pintaan. Mitään järkeä reittihiihtelijähän ei ole mitään avalance airbageja hommata vaan kiertää riskipaikat kaukaa. Ei niitä pahoja paikkoja Suomessa nyt niin kovin paljoa ole. Offari-lasketelijat on sitten tietysti asia erikseen: Nehän menevät tahallaan noihin riskipaikkoihin laskemaan.
Pieni Liekki annelistisen rikostutkinnan perusteellisista menetelmistä:
"Minä en ole nähnyt tuomiota, mutta aiheeseen perinpohjaisesti perehtymällä..."
brainstormy
Poliisikoira Rex
Viestit: 274
Liittynyt: Pe Huhti 06, 2018 9:59 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja brainstormy »

Kiitos CSI tuosta.
Kammottava tapa kuolla.
Avatar
Miss Holmes #1
Javier Pena
Viestit: 1795
Liittynyt: Ke Tammi 27, 2021 3:23 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Miss Holmes #1 »

Tuuli. Kuten kirjoitin.
Tuuli on temmannut ensin kevyemmän, joka liikkeellään on mahdollisesti aiheuttanut vyöryn.
Äiti lähtenyt/ ajautunut perään -> siksi löytyi ”pinnemmalta”.
Olisi pitänyt irtautua varusteista. Apu oli kutsuttu ja uusia saa rahalla.

Väitän, että tuuli/ ahkiot aiheuttivat koko katastrofin.

Niin surullista.
Mutta oppikaamme kaikki ennakoimaan elämässä; joskus pitää luopua kaikesta, jotta selviää.
Ja tuo oli tosissaan kirjoitettu.
"Kaikkia ihmisiä voi huijata jonkin aikaa,
joitakin ihmisiä voi huijata kaiken aikaa,
mutta kaikkia ihmisiä ei voi huijata kaiken aikaa."
Abraham Lincoln (12.2.1809 – 15.4.1865)
Lamminsuo
Nikke Knakkertton
Viestit: 164
Liittynyt: Su Elo 21, 2016 12:25 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Lamminsuo »

"Viranomaisten mukaan äidillä ja pojalla ei ollut mukanaan lumivyörypiippareita. Tiedossa ei myöskään ole, että heillä olisi ollut GPS-paikantimia. Äidin ja pojan hetkittäinen sijainti saatiin selville äidin hätäkeskukselle soittaman puhelun perusteella"
TheFirstFate1
Harjunpää
Viestit: 338
Liittynyt: Ti Maalis 16, 2021 11:25 pm
Paikkakunta: Vantaa

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja TheFirstFate1 »

Ei ollut lumivyöryreppuja noilla mukana vaikka nainen oli liikunnanopettaja... Oliko usko siihen, ettei Suomessa tarvita lumivyöryreppua syy sille miksi lopulta kuolivat - ylpeys käy lankeemuksen edellä.
Itse Lentokentän turvatarkastuksessa näkyy joka talvi noin joka kolmannella matkustajalla näitä reppuja jotka pelastaa lopulta sen hengen, mutta eihän nyt Suomessa niitä tarvi.
Mikäs pahan tappais...?
Avatar
Che Guevara II
Armas Tammelin
Viestit: 73
Liittynyt: Ke Joulu 07, 2022 12:06 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Che Guevara II »

Jasonnn kirjoitti: Pe Tammi 05, 2024 1:56 am
Rikoksenuusija kirjoitti: Pe Tammi 05, 2024 1:55 am Evan fb-sivuilla muistokirjoitus. Hieman kummastusta herätti kohta

Meillä perheessä on toive, hautajaiskukkien sijaan aiomme avata tilin lasten koulunkäynnin hyväksi. Tästä lisää tietoa myöhemmin.


Hyvän potin varmasti keräävät.
Onpas outoa ja häikäilemätöntä. Alusta asti ollut oudot fiilikset perheestä, etenkin äidistä ja isästä..
Tuntuu, että rahastus kärkenä mennään. Suru ja sureminen toissijaista. Puheluja toimittajille vs. keskittyisi itseensä ja perheeseensä, rauhoittuen. Noh, ahneus on tätä päivää...
En revolución, los métodos han de ser callados; y los fines, públicos.
Avatar
poliisikoiran pentu
Frank Drebin
Viestit: 390
Liittynyt: Pe Elo 03, 2018 9:03 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja poliisikoiran pentu »

CSI kirjoitti: Pe Tammi 05, 2024 2:51 am
poliisikoiran pentu kirjoitti: Olivat suorittaneet jo vaelluksen, olleet lähdössä kotiinpäin mutta juna täynnä mikä pakoittaneet heidät jäämään vielä yhden yön - päättäneet lähetä vielä sitten vähän hiihtämään. Lähde: sisäpiiritiedot kotikunnan juorutoimiston kautta.
Täyttä skeidaa. Tuollaisen reissun jälkeen ei tyypillisesti lähdetä enää hiihtelemään vaan sitä lajia on saatu vähäksi aikaa tarpeeksi. Toisekseen, jos lähtisikin, niin ei ainakaan ahkion ym. täysvarustuksen kanssa kukaan lähde enää pikkukeikalle hotellin ympäristöön.
Joo, minustakin ihan höpöjuttua. Mutta olet laittanut kirjoittajaksi minut, vaikka lainaus on nikiltä Malicious sivulta 38. Ylläpito voisi korjata jos et saa enää itse korjattua.
Päärynä1
Susikoski
Viestit: 42
Liittynyt: Pe Heinä 27, 2018 4:05 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Päärynä1 »

Hirveä tilanne ollut kyllä kun tuo tapahtunut. Kuinkahan nopeasti on taju lähtenyt? Ovatkohan tulleet rytinällä alas koko tuon pituuden verran, joka oli merkattu 530m? Tuossa rytäkässä ja syöksyssähän on varmasti tullut avomurtumia ja luiden irtoamisia. Ainakin näin maallikkona ajatellen. Ollaanko vyöryssä ensin syöksyen ikäänkuin aallonharjalla, jos he ovat suksillaan leikanneet lumipatjan irti ja olleet vyöryn yläpäässä, vai miten tuo lasku on tapahtunut? Tuskin on suksilla laskeneet, vaan on lennetty ympäri ämpäri? Poliisihan sanoi tiedotustilaisuudessa että sukset olivat, mutta missä ne olivat?
rafaello
Armas Tammelin
Viestit: 71
Liittynyt: Ti Helmi 16, 2016 2:10 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja rafaello »

Ei mitään hajua kirjoitti: Pe Tammi 05, 2024 3:41 am
Eli kuvassa on mennyt lapsen ja äidin löytöpaikat väärinpäin.
Ja tämä siis perustuen tiedotustilaisuuteen, jossa se poliisin edustaja selvästi sanoi, että lapsi löytyi n. 150 metriä koilliseen äidin löytöpaikasta.
Ootteko te kotiscerlokit noin yksinkertaisia. Kaikki kuvat ja löytöpaikat on just oikein, TE ette vaan osaa lukea karttaa. Tuo rinne viettää juuri tuonne pojan löytöpaikan suuntaan ja ehkä kevyempänä ”rullannut” hieman pidempään tai vaan saanut paremmat kyydit? Kaikki rinteet ei laske etelän suuntaan, niin kuin te luulette. Tunturissa on alamäki joka suuntaan, ei ne mitään hyppyrimäkiä ole että niin kuin tyhjästä alkaisi ja aina etelän suuntaan.

Tapahtumien kulku on hyvin selkeä: Apua on soitettu Taivaskeron ja Lehmäkeron välissä, jossa keli on korkeuden takia ollut hurjimmillaan. Tuossa ollaan korkealla ja alkaa maisema aueta etelä-länsi suuntaan jolloin silloin vallinnut länsituuli pääsee puhaltamaan täysillä. Soiton jälkeen on matkaa jatkettu kuitenkin ja lähdetty noin 90-astetta väärän suuntaan, jonne rinne myös viettää alas kuten reitin pitikin, mutta ilman niitä opastekeppejä. Näkyvyys oli 5 metriä, eikä 50m kuten nuo kepit on. Sijainniksi on luultu Taivaskeron ja Pyhäkeron väliä ja alettu laskeutumaan tuulen suojaan. Todellisuudessa ajauduttiin täysin eri kuruun ja vielä paljon jyrkempään, tähän Pyhäkuruun. Vallinnut länsituuli oli kasannut uutta lunta runsaasti nopeasti tippuvan kurun reunalle ja tavallaan hiihdettiin itse rotkosta alas ja aiheutettiin lumivyöry. TUOLLA KUN EI VAAN NÄE MITÄÄN huonolla kelillä ja esim. Norjassa voit kävellä 200m jyrkänteeltä alas näkyvyyden ollessa muutama metri, lumilippa vaan pettää! Minä olen sielä vaeltanut, joten sohvaperunat hiljaa.

Tässä mieli on tehnyt tepposet, samaistetaan paikka väärin ja vahvistetaan ehkä mieltä kartalla ”joo, tänne päin se laskee ja karttakin näyttää niin”. Kun se AINOA OIKEA PAIKALLISTAMISVÄLINE ON ERILLINEN GPS-LAITE. Puhelimen gepsillä ja kartalla EI TEE MITÄÄN, kun tuolla ei ole kenttää josta sen voisi ladata. (ellet ole kunnon eräjorma ja lataa alueen karttaa etukäteen puhelimeen, sitten tuo toimii ja nykypuhelimet on hyviä lukea koon suhteen).

Nyt kaksi ihmistä menetettiin, mutta kuten pelastuslaitoksen mies sanoi: ”luonto antaa, luonto ottaa, valitettavasti nyt se otti” ….”olosuhteet ja omat resurssit pitää suhteuttaa keliin ja vaikka sitten jäädä sinne eräkämpälle odottamaan keliä jossa tietää selviytyvänsä. …nyt ehkä kelimuutos yllätti hieman heiveröisemmät kulkijat”.

Kaikesta huolimatta, ylös ulos ja luontoon!
Jokukukavaan
Martin Riggs
Viestit: 626
Liittynyt: Ke Joulu 15, 2021 1:49 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Jokukukavaan »

Koittakaa nyt tajuta, että tuo tili lasten koulunkäynnin hyväksi on tarkoitettu HEIDÄN OMILLE LAPSILLEEN!

Ihan fiksu ajatus. Kukka-astelmat maksavat ja kun kaikki laittavat sen rahana tilille siitä saattaa isälle apua olla kun hän tukee lapsia koulun käynnissä.

Sitten ymmärräkään sekin, että olosuhteet siellä tunturissa aikovat niin pahat että heillä meni täysin suuntavaisto ja jäljet katosivat heti mistä suunnan olisi voinut päätellä.

He olivat niin eksyksissä että mitään ei ollut tehtävissä.
Pirkko Ala-Hippuli
Remington Steele
Viestit: 245
Liittynyt: To Loka 17, 2019 9:18 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Pirkko Ala-Hippuli »

Jää tunnelma, että mies oli varautunut rouvan seikkailuinnon edetessä myös siihen vaihtoehtoon, että voi käydä huonosti.
Oliko jopa kyseenalaistanut reissuun lähdön? Ei voi tietää.
Mutta muu perhe tosiaan ollut kotona ja äiti lähtenyt 12v."luottokaverinsa" kanssa yltiöpäiseen reissuun.
Kamalaa kuvitella mikä taakka 12v.harteilla on, jos hän on luottokaveri.
Eihän tuon ikäisellä lapsella ole mitään käsitystä tai kokonaiskuvaa vielä yhtään mistään.
Vahvistuu vain se, että äiti on kuvitellut kyvyistään aivan liikaa ja tietoisesti ottanut riskin hyvinkin heppoisilla tiedoilla mm.oli kysellyt vinkkejä ahkion kanssa liikkumiseen. Eikö tästä ollut kokemusta kuitenkaan kovin paljoa?

Todella, todella surullista lapsen ja hänen sisarustensa kannalta.
tuomittumurhasta
Harjunpää
Viestit: 316
Liittynyt: La Heinä 10, 2021 3:08 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja tuomittumurhasta »

Jos jalkojen välistä löytyy emätin, kannattaa nämä extreme lajit jättää suosiolla pois. Naiset on monesti hädän sattuessa aika epäloogisia, oman kokemuksen mukaan. Harmittaa tämä tapaus kyllä kovasti. Toivottovasti molemmilta ees on taju lähteny nopeasti, eivätkä kuolleet kylmyyteen odottaessaan apua tai tukehtumalla lumen alla.

Mikä tämän äitin someprofiili on? Paljon siitä jauhetaan, mutta en ole löytänyt.
qurqo
Rico Tubbs
Viestit: 1229
Liittynyt: Ma Syys 13, 2021 1:25 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja qurqo »

tuomittumurhasta kirjoitti: Pe Tammi 05, 2024 8:24 am Jos jalkojen välistä löytyy emätin, kannattaa nämä extreme lajit jättää suosiolla pois. Naiset on monesti hädän sattuessa aika epäloogisia, oman kokemuksen mukaan. Harmittaa tämä tapaus kyllä kovasti. Toivottovasti molemmilta ees on taju lähteny nopeasti, eivätkä kuolleet kylmyyteen odottaessaan apua tai tukehtumalla lumen alla.

Mikä tämän äitin someprofiili on? Paljon siitä jauhetaan, mutta en ole löytänyt.
Ilmeisesti ainakin nuo.

https://www.facebook.com/people/Kakkaka ... 618435376/

https://www.facebook.com/eva.ramstedt.5/?locale=fi_FI

https://www.instagram.com/evaramstedt/?hl=fi
Vastaa Viestiin