Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Tähän osioon onnettomuudet ja muu rikoksiin liittyvä keskustelu.
brainstormy
Poliisikoira Rex
Viestit: 274
Liittynyt: Pe Huhti 06, 2018 9:59 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja brainstormy »

Edelleen olisi kiva saada täppä kartalle, mistä häkesoitto on soitettu. Tuskin siinä mitään yksityisensuojajuttuja olisi vaan valaisisi ehkä pohdintoja.
Perza80
Armas Tammelin
Viestit: 81
Liittynyt: To Helmi 18, 2021 5:34 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Perza80 »

brainstormy kirjoitti: Ma Tammi 08, 2024 4:59 pm Edelleen olisi kiva saada täppä kartalle, mistä häkesoitto on soitettu. Tuskin siinä mitään yksityisensuojajuttuja olisi vaan valaisisi ehkä pohdintoja.
No näinpä, aika avaintekijä tässä pohdinnassa, mutta mistä ne saa ei mistään?
Comax
Aloitteleva Besserwisser
Viestit: 14
Liittynyt: Ti Elo 07, 2012 7:13 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Comax »

Miekinkö kirjoitti: Ma Tammi 08, 2024 4:16 pm Harhautuminen kesäreitiltä Pyhäkuruun loivaa linjaa pitkin on aikalailla mahdotonta, koska Lehmäkero on edessä, eli olisi ensin pitänyt nousta ylämäkeen päästäkseen Lehmäkeron puoleiselle Pyhäkurun reunalle.
Tuore selkeä kuva Pyhäkurusta selkeyttäisi kyllä, jos vaan lumivyöryn jäljet edelleen erottuvat. Itselläkin oli ollut mielikuva, että vyöry olisi ollut nimenomaan Pyhäkurun pohjukassa, jonne harhautuminenkin olisi loogisempaa.
Itselle tuli mieleen, että olisiko tässä tehty virhe-arvio omasta sijainnista kun näkyvyys on ollut heikko ja kuviteltu jo olevan tuolla Taivaskeron satulassa, jonka jälkeen lasketaan vasenta laitaa alas hotellille.
Avatar
CSI
Perry Mason
Viestit: 3938
Liittynyt: To Tammi 10, 2013 11:04 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja CSI »

Paju kirjoitti: Ma Tammi 08, 2024 4:23 pm
CSI kirjoitti: Ma Tammi 08, 2024 12:31 pm
Paju kirjoitti: Ma Tammi 08, 2024 1:36 am ja kantamuksien hihnat painaa paikkoja,
Mitä kantamuksia noilla on ollut?
Ei ne ahkiot yleensä perässä leiju, joko on vyötäröllä vetovyö tai sitten kokovaljaat jotka on vyötäröllä ja olkapäillä. Todennäköisesti lisäksi vielä päiväreput/pienet rinkat, jossa on ne kamat joita tarttee liikkuessa, vesipullot, nopeeta välipalaa, kartat yms. Kyllä se perässä tuleva pulkkakin painaa kehoa.
Meni selittelyksi sulta kuten arvelinkin. Et muistanut, ettei nämä raahanneet mitään 30 kg rinkkoja selässään.

Joo, ahkiota edetään mutta vetovaljaiden rasitus kohdistuu lähinnä lantion isojen luunpäiden kautta kroppaan eikä kyllä aiheuta mitään "nestekierron ongelmia" mitä koitat ideana meille tarjoilla. Sinänsä sulla oli validi pointti kantovaelluksien naamaturpoamisiin, mutta ei sovellu tämmöiseen vetojuhtavaellukseen.

Sitäpaitsi nämä oli kasvissyöjiä. Suolan saanti oli luultavasti niukahkoa.

----

Sitten asiasta seitsemänteen. Rekisteröidään tämäkin tänne jälkipolville ihmeteltäväksi. Yö Pallashotellissa olisi maksanut aika kohtuullisen vähän, vajaat 130 euroa. Tiistaina hintatilannetta en toki saa taiottua esiin mutta tuskinpa se hirveän paljon eri hintaista on ollut. Ei nyt ole vielä mikään high season Pallaksella. Hyvä jos hotelli on nippa nappa auki...

Palaan tämänkin osalta asiaan. Kunhan etupeltoon kävin tän reggaamassa tänne.

Kuva

----
Haxxter kirjoitti: Ma Tammi 08, 2024 3:11 pm Tuota IG tarinaa kun suomentaa, niin päätös lähteä kesäreitille, johtui siitä, että joku oli mennyt jo aiemmin ja ura oli valmiina. "Jos joku muukin mennyt kesäreitille, niin miksi emme me" Siis täysin sattumanvarainen päätös, kesäreitti ei tuntuvat IG tarinoiden mukaan muuten innostavan kovasti, olevan kova saavutus etc. Se oli vain päähänpisto, koska joku muukin oli mennyt.

Päätösvaiheessa ei lienee tunnistettu mitään riskejä kesäreitistä. Päätös kesäreitille lähtemisestä oli siis sattumanvarainen, eikä kohtalokas kesäreitti ollut mukana alkuperäisissä suunnitelmissa. Jotenkin IG tarinaa lukemalla piirtyy kuva aikalailla extempore tyyppisestä toiminnasta paikanpäällä, alkuperäistä suunnitelmaa sovellettiin, koska aikaa oli reilusti ja siinä kohtaa muutosten myötä riskit alkavat kasvaa. Ei mietitty riskejä tai ainakaan teksteissä niitä ei käsitelty.
Hyvää analyysiä. Lisäksi poika oli kovasti innostunut avotunturiin pääsemisestä. Huomasitko? "Det här är livet hashtag" kommentti oli jossain vaiheessa matkaa aiemmin avo-osuudella.

Onko tässä osaltaan käynyt nyt niin, että lapselle elämyksiä tuottaakseen on valittu retken päättäminen reitin ehdottomasti vaativimmalla ja vaarallisimmalla tavalla eli kesäreitti Pallaksen ns. seitsemän sisaren päälle nousten? On myös ollut muitakin vaikuttavia tekijöitä, joihin palaan myöhemmin mutta retken aikana tapahtuneet onnistumiset avotunturiosuudella ovat saaneet unohtamaan riskit sekä sen, että Ounas/Suastunturin osuudet on aivan eri asia kuin Pallaksen puoleisen pään jyrkät kurut ja rinneosuudet.

Kokematon ja kypsymätön lapsi on saanut liikaa päätösvaltaa kriittisiä päätöksiä tehtäessä? Eipä sillä, kyllä varmasti äidilläkin on terve varovaisuus kadonnut jo ennen viimeistä etappia.

Joku kirjoitti ER ja lapsen käyneen tiedustelemassa reittiä "lepopäivänä". Minusta näin ei tapahtunut matkakertomuksen perusteella vaan eikös nämä hiihdelleet takaisin päin "huvittelemaan" Lumikeron suuntaan, avotunturiin ängäten kuinkas muutenkaan? Sieltä saatiin jälleen yksi kokemus, että "avotunturissa on kaikki paremmin, lumen pinta kovaa, lämpötilakin korkeampi kuin laaksossa. ja on niin jumalattoman kaunista... Niinkuin toki onkin. Kaikki nuo voivat olla totta kun on hyvä päivä ja onni suosii. Kyllä paikallisetkin tuon tietää - mutta eivät silti pakkaudu tunturiylängöille "lämmittelemään" koska tietävät kuinka salakavalaa siellä on ja "tyyntä myrskyn edellä" niin sanotusti.

Tuokin oli muuten virhe lähteä hupireissulle. Jos kerran aikaa ja virtaa oli hiihdellä, niin olisivat hiihtäneet tiedustelemaan talvireittiä nähdäkseen missä kunnossa se on. Vaikka se virallisen organisaation toimesta kunnostetaan latureitiksi vasta myöhemmin keväällä niin ei ole sanottua etteikö siellä olisi saattanut vaikka kelkanjälki olla.

Itseasiasa faktathan on nämä: KOKO HIIHTOREITTIÄ HETTA-PALLAS EI OLE EDES OLEMASSA VIELÄ. Sielä ei ola virallisesti kunnossa pidettyjä pätkiä vielä olemassakaan. Kesäreitti on tarkoitettu nimensä mukaisesti kesäkulkijoille. Talvireitti avataan vasta myöhemmin keväällä. Periaatteessa siellä on vastassa vain umpihanki - jos huono tuuri käy. ER ja lapsi olivat täysin väärin varustautuneita umpihankiskenaarion kannalta! Jos siellä olisi ollut umpihankea, niin eivät olisi edenneet viikossa noilla vehkeillä 20 km enempää.

Mutta. Mikseivät käyneet tiedustelemassa missä kunnossa talvireitti (14 km) Nammalakurun kämpältä hotlalle on? Ei se niin paljon pidempi ollut kuin kesäreitti (10 km). Samalla olisivat polkeneet lujan jäljen seuraavan päivän ahkiotaaperrusta varten. Olisi ollut helppo homma hiihtää sen jälkeen talvireittiä pitkin turvallisesti "maaliin". Koska talvireitti ei vastaavia vaaroja muodostanut kuin nyt valittu kesäreitti.
Pieni Liekki annelistisen rikostutkinnan perusteellisista menetelmistä:
"Minä en ole nähnyt tuomiota, mutta aiheeseen perinpohjaisesti perehtymällä..."
Hermione
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5065
Liittynyt: Ma Kesä 22, 2020 6:38 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Hermione »

Olen tähän saakka seurannut keskustelua osallistumatta siihen. Todella surullinen tapaus, voimia omaisille.

Mikään jossittelu ei enää auta menehtyneitä, mutta toivottavasti kaikki mahdollinen tutkitaan tästä tarkasti ja myös viestitään, jotta tästä onnettomuudesta voitaisiin oppia jotain ja välttää jatkossa samankaltaiset onnettomuudet.

On kyllä kuvien perusteella aika hurjan ja jylhän näköinen tuo paikka jossa lumivyöry on tapahtunut. Upeaa seutua ja vaellusreitti on varmasti upea elämys mihin vuodenaikaan tahansa, mutta itselle ei kyllä tulisi mieleen lähteä tuonne vaeltamaan -20 pakkasella. Viime aikaiset pakkaset ovat kyllä taas kerran osoittaneet, miten julmat ja elämälle vihamieliset olosuhteet kylmyys kovan tuulen kera luo.
Avatar
CSI
Perry Mason
Viestit: 3938
Liittynyt: To Tammi 10, 2013 11:04 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja CSI »

Hermione kirjoitti: Ma Tammi 08, 2024 5:12 pm Mikään jossittelu ei enää auta menehtyneitä, mutta toivottavasti kaikki mahdollinen tutkitaan tästä tarkasti ja myös viestitään, jotta tästä onnettomuudesta voitaisiin oppia jotain ja välttää jatkossa samankaltaiset onnettomuudet.
Ilmeisesti poliisi tekee tästä kohtalaisen tutkinnan kuolinsyynselvittämiseksi. Siinä ehkä selvitetään -tai pyritään selvittämään nuo viimeiset vaiheet, jotka johtivat onnettomuuteen. Joten polisiille saattaa syntyä kuva miten tässä kävi näin kuin kävi. Mutta lain mukaan eivät saa kertoa sitä yleisölle.

Joten tästä onnettomuudesta ei luultavasti opita juuri mitään - ei ainakaan kaikkea sitä mikä se potentiaali oppia olisi, jos asiaa edes vähän avattaisiin virallisen tutkinnan toimesta.

Useimmat varmaaankin tässä vaiheessa jo tajuavat, että tuossa on jälleen yksi asia, joka on perseellään maassamme. Niin onkin. Tämän päivän Lapin Kansassa on hyvä toimittajan kolumnikirjoitus asiasta. Joissain edistyneemmissä maissa kuten Norjassa ja USA:ssa näistä otetaan opiksi ja julkaistaan tapauskertomukset.

Esim. sen vuoksi nykyään tiedämme tarkkaan miksi 2019 kolme suomalaista ja yksi ruotsalainen vapaalaskija menehtyivät Tamokdalenissa Norjassa. Koska norjalainen viranomainen julkaisi siitä seikkaperäisen raportin.

Jos tuo onnettomuus olisi tapahtunut Suomessa, niin kukaan ei tietäisi mitään. Meillä ei näistä tapauksista voi kukaan oppia mitään. Kaikenlisäksi monella keskustelupalstalla - jopa täällä (tosin onneksi vain vähäisenä) - esiintyy ilmiö että kuulemma omaiset häiriintyy ja kärsii, jos onnettomuuden syy selviää. Esim. vauvapalsta on aivan täysi paska tämän asian käsittelyssä. Ei siellä mitään analyysiä tapahdu toisin kuin täällä Minfossa. Siellä on yksi joka hokee kuinka "pelastustoimi jätti pelastamatta" ja loput vaan "Ottaa loputtomasti osaa omaisten suruun". Ikäänkuin se olisi joku virallinen suruvalittelupaikka.

Minä en ota osaa omaisten suruun täällä, koska oletan etteivät he ole täällä lukemassa mitään. Jos ovat, heidän ei pitäisi olla. Jos siitä huolimatta ovat, nin omalla vastuullaan sitten. Ei pidä tunkea päätä keittiöön jos ei kestä kuumaa. Eihän näitä palstoja ole kenenkään PAKKO lukea. Omaisetkin voivat ihan hyvin skipata ja sillä siisti. (Yleensä se omaisten kärsimisestä huutelu onkin vain joidenkin kusipäiden tapa yrittää hiekottaa keskustelu sammuksiin - heille kun on tärkeämpää sijaisloukkaantua milloin mistäkin vaikka kenen puolesta)
Pieni Liekki annelistisen rikostutkinnan perusteellisista menetelmistä:
"Minä en ole nähnyt tuomiota, mutta aiheeseen perinpohjaisesti perehtymällä..."
örkki
Sabrina Duncan
Viestit: 357
Liittynyt: Su Touko 30, 2010 10:59 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja örkki »

Ei kaksitoista vuotias ole niin vahva vielä, että se pärjäilee rinteillä aikuisen tavoin.
Poika tietysti rinteillä kulki samassa vauhdissa kuin äitinsä. Onko hän poika itse halunnut mukaan.
Eivätkö he havainneet mitään vaaran merkkejä jo aiemmin, pitikö voimat kuluttaa loppuun, ennen kuin pyysivät apua.
mscarrock
Scooby-Doo
Viestit: 20
Liittynyt: Su Tammi 07, 2024 12:58 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja mscarrock »

Bushmaster kirjoitti: Ma Tammi 08, 2024 4:48 pm Tuon kuvassa olevan punaisen pisteen ja vasemmanpuoleisen katkoviivan pään puolivälissä yhdestä pisteestä lähtenyt liikkeelle josta alkanut levitä n.50-60 asteen kulmassa.
Jasonnn kirjoitti: Ma Tammi 08, 2024 2:16 pm

Kuva

Jos ite pitäisi veikata...
Asiassa ei ole mitään veikkaamista. Niin kuin ensimmäisessä postauksessani kirjoitin, paikka on kahden silmäparin toimesta käyty toteamassa kiikareilla Raattamantien levikkeeltä.
Äiti (jos oletetaan, että julkaistussa kuvassa pallurat väärin päin) taisi löytyä melko suoraan tuon vasemman katkoviivan päästä, jos sitä siis jatkaisi rinnettä suoraan alas?

01de1e59ea56a9fc44b4fb10f1d628a8.gif
01de1e59ea56a9fc44b4fb10f1d628a8.gif (347.06 KiB) Katsottu 240 kertaa
Kuvan kokoa kohtuullistettu
-NILS-
Omega
Poliisikoira Rex
Viestit: 276
Liittynyt: To Maalis 26, 2009 12:13 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Omega »

Miekinkö kirjoitti: Ma Tammi 08, 2024 4:32 pm Kuva

Tässä vielä rinnevarjosteena. Jotenkin tuntuisi hurjalta, että olisivat tosiaan tuonne Lehmäkeron puolelle harhautuneet. Kurun pohjukka sattuisi ennemmin harhautuneen reitille etenkin, jos pitivät suuntiman kesäreitin mukaisena korjaamatta kohti etelää ja tuulikin vielä omalta osaltaan työnsi kohti kurua.
Mites jos tuohon on melkolailla lunta kertynyt, se tasoittaa maaston muotoa kurun yläosassa mahdollisuutta harhautumiselle?
brainstormy
Poliisikoira Rex
Viestit: 274
Liittynyt: Pe Huhti 06, 2018 9:59 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja brainstormy »

CSI kirjoitti: Ma Tammi 08, 2024 5:22 pm
Hermione kirjoitti: Ma Tammi 08, 2024 5:12 pm Mikään jossittelu ei enää auta menehtyneitä, mutta toivottavasti kaikki mahdollinen tutkitaan tästä tarkasti ja myös viestitään, jotta tästä onnettomuudesta voitaisiin oppia jotain ja välttää jatkossa samankaltaiset onnettomuudet.
Ilmeisesti poliisi tekee tästä kohtalaisen tutkinnan kuolinsyynselvittämiseksi. Siinä ehkä selvitetään -tai pyritään selvittämään nuo viimeiset vaiheet, jotka johtivat onnettomuuteen. Joten polisiille saattaa syntyä kuva miten tässä kävi näin kuin kävi. Mutta lain mukaan eivät saa kertoa sitä yleisölle.

Joten tästä onnettomuudesta ei luultavasti opita juuri mitään - ei ainakaan kaikkea sitä mikä se potentiaali oppia olisi, jos asiaa edes vähän avattaisiin virallisen tutkinnan toimesta.

Useimmat varmaaankin tässä vaiheessa jo tajuavat, että tuossa on jälleen yksi asia, joka on perseellään maassamme. Niin onkin. Tämän päivän Lapin Kansassa on hyvä toimittajan kolumnikirjoitus asiasta. Joissain edistyneemmissä maissa kuten Norjassa ja USA:ssa näistä otetaan opiksi ja julkaistaan tapauskertomukset.

Esim. sen vuoksi nykyään tiedämme tarkkaan miksi 2019 kolme suomalaista ja yksi ruotsalainen vapaalaskija menehtyivät Tamokdalenissa Norjassa. Koska norjalainen viranomainen julkaisi siitä seikkaperäisen raportin.

Jos tuo onnettomuus olisi tapahtunut Suomessa, niin kukaan ei tietäisi mitään. Meillä ei näistä tapauksista voi kukaan oppia mitään. Kaikenlisäksi monella keskustelupalstalla - jopa täällä (tosin onneksi vain vähäisenä) - esiintyy ilmiö että kuulemma omaiset häiriintyy ja kärsii, jos onnettomuuden syy selviää. Esim. vauvapalsta on aivan täysi paska tämän asian käsittelyssä. Ei siellä mitään analyysiä tapahdu toisin kuin täällä Minfossa. Siellä on yksi joka hokee kuinka "pelastustoimi jätti pelastamatta" ja loput vaan "Ottaa loputtomasti osaa omaisten suruun". Ikäänkuin se olisi joku virallinen suruvalittelupaikka.

Minä en ota osaa omaisten suruun täällä, koska oletan etteivät he ole täällä lukemassa mitään. Jos ovat, heidän ei pitäisi olla. Jos siitä huolimatta ovat, nin omalla vastuullaan sitten. Ei pidä tunkea päätä keittiöön jos ei kestä kuumaa. Eihän näitä palstoja ole kenenkään PAKKO lukea. Omaisetkin voivat ihan hyvin skipata ja sillä siisti. (Yleensä se omaisten kärsimisestä huutelu onkin vain joidenkin kusipäiden tapa yrittää hiekottaa keskustelu sammuksiin - heille kun on tärkeämpää sijaisloukkaantua milloin mistäkin vaikka kenen puolesta)
Juuri näin.
Medioiden juttuja kun lukee niin jokaisessa jutussa varotaan vahingossakaan viittamasta jonkinsortin huolimattomuuteen. Ja suurin osa ihmisistä on siis edelleen siinä luulossa että vain huono sää tappoi kaksi vaeltajaa.

Tämä on niin syvältä, koska ei se uhrien "kunnian" suojeleminen auta vähääkään sitä seuraavaa esim. lapsi-vanhempi retkeilijäparia joka reissuaan suunnittelee. Suoraan pitäisi tuoda epäkohdat esiin, jotta edes jotkut virheet jää toisilta tekemättä.
Avatar
CSI
Perry Mason
Viestit: 3938
Liittynyt: To Tammi 10, 2013 11:04 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja CSI »

Haxxter kirjoitti: Ma Tammi 08, 2024 2:10 pm . Äiti ei ehkä tiennyt tunturissa olevista voimakkaista tuulista, jotka vievät lapsen helposti mennessään.
No sitten on kyllä ollut aika tampio. Pohjatyöt tehty todella huonosti. Aika lailla ristiriidassa muuten sen narratiivin kanssa, jota meille syöttää media ja osa keskustelijoista täälläkin: "Olivat mukamas kokeneita hurjapääretkeilijöitä molemmat. Valmistautuivat huolella retkeensä. Nyt vaan kävi HUONO TUURI™". Eihän sellaiselle voi mitään?

Haxxter kirjoitti: Ma Tammi 08, 2024 2:10 pm että myrsky oli niin kova, että vei katteetkin kelkasta, niin pojan vyötäisille, suoraan painopisteessa kiinni ollut ahkio, on vetänyt poikaa murtumisalueelle. En usko, että kuitenkaan satoja metrejä myrsky on poikaa repinyt, olisi maastoutunut.
Tuskin on vienyt katteita kelkasta. Poromies sanoi "kuomun" lähteneen. Pikkasen väärä termi sekin mutta sitä täällä käytetään tuosta tuulenohjaimesta kelkan keulassa, joka on tämännäköinen: https://www.mototrade.fi/moottorikelkan ... /p/86-470/

Tuosta kuvasta näkyy kiinnitystapakin: se on "pyhällä hengellä" kiinni kelkassa eli ei oikein millään. Lähtee välillä ihan itsestäänkin irti kelkkaa ajaessa. Ei tuosta tuulenohjaimen irtoamisesta voi oikein mitään järkevää päätellä olosuhteista.

En usko että tuuli nyt ihan niin kovaa on ollut, että poikaa lennättänyt nilsholgerssonin tapaan Pyhäkuruun. Kyllä ne on sinne päätyneet oman haahuilun seurauksena.
Pieni Liekki annelistisen rikostutkinnan perusteellisista menetelmistä:
"Minä en ole nähnyt tuomiota, mutta aiheeseen perinpohjaisesti perehtymällä..."
Hoplaa
Hercule Poirotin viikset
Viestit: 103
Liittynyt: Ma Kesä 16, 2014 10:01 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Hoplaa »

CSI kirjoitti: Ma Tammi 08, 2024 5:22 pm
Hermione kirjoitti: Ma Tammi 08, 2024 5:12 pm Mikään jossittelu ei enää auta menehtyneitä, mutta toivottavasti kaikki mahdollinen tutkitaan tästä tarkasti ja myös viestitään, jotta tästä onnettomuudesta voitaisiin oppia jotain ja välttää jatkossa samankaltaiset onnettomuudet.
Ilmeisesti poliisi tekee tästä kohtalaisen tutkinnan kuolinsyynselvittämiseksi. Siinä ehkä selvitetään -tai pyritään selvittämään nuo viimeiset vaiheet, jotka johtivat onnettomuuteen. Joten polisiille saattaa syntyä kuva miten tässä kävi näin kuin kävi. Mutta lain mukaan eivät saa kertoa sitä yleisölle.

Joten tästä onnettomuudesta ei luultavasti opita juuri mitään - ei ainakaan kaikkea sitä mikä se potentiaali oppia olisi, jos asiaa edes vähän avattaisiin virallisen tutkinnan toimesta.

Useimmat varmaaankin tässä vaiheessa jo tajuavat, että tuossa on jälleen yksi asia, joka on perseellään maassamme. Niin onkin. Tämän päivän Lapin Kansassa on hyvä toimittajan kolumnikirjoitus asiasta. Joissain edistyneemmissä maissa kuten Norjassa ja USA:ssa näistä otetaan opiksi ja julkaistaan tapauskertomukset.

Esim. sen vuoksi nykyään tiedämme tarkkaan miksi 2019 kolme suomalaista ja yksi ruotsalainen vapaalaskija menehtyivät Tamokdalenissa Norjassa. Koska norjalainen viranomainen julkaisi siitä seikkaperäisen raportin.

Jos tuo onnettomuus olisi tapahtunut Suomessa, niin kukaan ei tietäisi mitään. Meillä ei näistä tapauksista voi kukaan oppia mitään. Kaikenlisäksi monella keskustelupalstalla - jopa täällä (tosin onneksi vain vähäisenä) - esiintyy ilmiö että kuulemma omaiset häiriintyy ja kärsii, jos onnettomuuden syy selviää. Esim. vauvapalsta on aivan täysi paska tämän asian käsittelyssä. Ei siellä mitään analyysiä tapahdu toisin kuin täällä Minfossa. Siellä on yksi joka hokee kuinka "pelastustoimi jätti pelastamatta" ja loput vaan "Ottaa loputtomasti osaa omaisten suruun". Ikäänkuin se olisi joku virallinen suruvalittelupaikka.

Minä en ota osaa omaisten suruun täällä, koska oletan etteivät he ole täällä lukemassa mitään. Jos ovat, heidän ei pitäisi olla. Jos siitä huolimatta ovat, nin omalla vastuullaan sitten. Ei pidä tunkea päätä keittiöön jos ei kestä kuumaa. Eihän näitä palstoja ole kenenkään PAKKO lukea. Omaisetkin voivat ihan hyvin skipata ja sillä siisti. (Yleensä se omaisten kärsimisestä huutelu onkin vain joidenkin kusipäiden tapa yrittää hiekottaa keskustelu sammuksiin - heille kun on tärkeämpää sijaisloukkaantua milloin mistäkin vaikka kenen puolesta)
Tää keskustelu oli paljon hedelmällisempää ja terveemmällä pohjalla kun sinä olit välillä poissa. Voitko tehdä palveluksen ja mennä muualle purkamaan omaa pahaa oloasi. Jo riittää syyttely. Opettele käytöstävat.
SmileToad
Armas Tammelin
Viestit: 88
Liittynyt: To Tammi 04, 2024 11:21 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja SmileToad »

brainstormy kirjoitti: Ma Tammi 08, 2024 5:35 pm
CSI kirjoitti: Ma Tammi 08, 2024 5:22 pm
Hermione kirjoitti: Ma Tammi 08, 2024 5:12 pm Mikään jossittelu ei enää auta menehtyneitä, mutta toivottavasti kaikki mahdollinen tutkitaan tästä tarkasti ja myös viestitään, jotta tästä onnettomuudesta voitaisiin oppia jotain ja välttää jatkossa samankaltaiset onnettomuudet.

Esim. sen vuoksi nykyään tiedämme tarkkaan miksi 2019 kolme suomalaista ja yksi ruotsalainen vapaalaskija menehtyivät Tamokdalenissa Norjassa. Koska norjalainen viranomainen julkaisi siitä seikkaperäisen raportin.

Jos tuo onnettomuus olisi tapahtunut Suomessa, niin kukaan ei tietäisi mitään. Meillä ei näistä tapauksista voi kukaan oppia mitään. Kaikenlisäksi monella keskustelupalstalla - jopa täällä (tosin onneksi vain vähäisenä) - esiintyy ilmiö että kuulemma omaiset häiriintyy ja kärsii, jos onnettomuuden syy selviää. Esim. vauvapalsta on aivan täysi paska tämän asian käsittelyssä. Ei siellä mitään analyysiä tapahdu toisin kuin täällä Minfossa. Siellä on yksi joka hokee kuinka "pelastustoimi jätti pelastamatta" ja loput vaan "Ottaa loputtomasti osaa omaisten suruun". Ikäänkuin se olisi joku virallinen suruvalittelupaikka.
Juuri näin.
Medioiden juttuja kun lukee niin jokaisessa jutussa varotaan vahingossakaan viittamasta jonkinsortin huolimattomuuteen. Ja suurin osa ihmisistä on siis edelleen siinä luulossa että vain huono sää tappoi kaksi vaeltajaa.

Tämä on niin syvältä, koska ei se uhrien "kunnian" suojeleminen auta vähääkään sitä seuraavaa esim. lapsi-vanhempi retkeilijäparia joka reissuaan suunnittelee. Suoraan pitäisi tuoda epäkohdat esiin, jotta edes jotkut virheet jää toisilta tekemättä.
Aiemmin jo jotain horisinkin median vastuuttomuudesta, ja samaten toivoin (luultavasti turhaan) että asiaa käsiteltäisiin realistisesti naisen opettamassa koulussa. Lapset voisivat jopa oppia jotain, kun nykyisellä narratiivilla oppivat vain uskomaan kohtaloon ja hyvään/huonoon tuuriin.

Tässä olisi toimittajille oiva juttupaikka, ensinnäkin ihan raportoida oikeellisesti siitä mitä on tapahtunut ja siitä mitä on varmuudella tiedetty esim. säätilasta ennen tunturiin nousemista, ja toisekseen analysoida ihmismielen kognitiivisia vinoumia ja miten ne johtavat erilaisiin onnettomuuksiin.

Esim. lento-onnettomuuksien syinä on tunnistettu vahvistus- ja ylivertaisuusharhaa, ja niiden vuoksi miehistön toimintamalleja ja hierarkiaa on muutettu.
brainstormy
Poliisikoira Rex
Viestit: 274
Liittynyt: Pe Huhti 06, 2018 9:59 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja brainstormy »

”Yritetty soittaa, mutta ei vastaa” – Näin naisen hätä­puheluun reagoitiin

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000010105781.html

No nyt on hätäpuhelin sijainti uutisessa

Tuotu esiin uutisen otsikko linkin takaa
-NILS-
Avatar
Jasonnn
Christopher Lorenzo
Viestit: 1622
Liittynyt: To Elo 01, 2019 9:17 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Jasonnn »

brainstormy kirjoitti: Ma Tammi 08, 2024 6:13 pm https://www.hs.fi/kotimaa/art-200001010 ... mulehti.fi

No nyt on hätäpuhelin sijainti uutisessa
En olisi uskonut että noin paljon alempana tunturilta on soitettu. Tuosta voidaan kyllä päätellä että todellakin viime tippaan on jätetty häke soitto.
Vastaa Viestiin