Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Tähän osioon onnettomuudet ja muu rikoksiin liittyvä keskustelu.
kuusenalla
Armas Tammelin
Viestit: 81
Liittynyt: Ti Tammi 09, 2024 9:00 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja kuusenalla »

Terra kirjoitti: Ti Tammi 16, 2024 6:21 pm
poliisikoiran pentu kirjoitti: Ti Tammi 16, 2024 6:01 am Kuva

Kyllähän ne päivittäiset ja päivän aikanakin vaihtuvat sääennusteet katsotaan jostain muualta kuin tämmöiseltä nopeasti vanhentuvalta lapulta. Tunturivaeltaja on säiden armoilla.

[...]
2.1 tuulen voimakkuus on ainakin lappusella pahasti pielessä.
Tuohon sääennustukseen tuntureilla tässä ketjussa
"-Minkä takia ei löydy mistään tunturisää palvelua?... Tiistai aamuna matalapiane liikui jäämerellä ja sai gradientit kiristymään lapissa ja oli odotettavissa kovaa tuulta tuntureilla. Kylmä ilma laaksoissa sai tuulen pysymään korkealla eikä se päässyt kunnolla laaksoihin. Jos katsoi nopeasti Fmi ja Forecan piste ennusteita Pallakselle ne näytti 3-4ms (koska ennuste pisteet laaksoissa missä ennustetaan 10min keskituulta) Kun samaan aikaan mittarit tuntureilla huusi 16-20ms. Tämä ei välttämättä heti huomaa jos ei ole kokemusta tunturi säästä."
Palvelu tai sovellus olisi toki hyvä. Mutta tämä kaikki tieto olisi ollut kyllä saatavissa ihan selkokielisessä muodossa, jos olisi vähänkin seurannut mittausasemilla kehittyvää tilannetta. Sää ei muuttunut yllättäen, vaan käytännössä aamuneljältä oli jo ihan samat olosuhteet kuin alkuiltapäivästä, ja sen verran hyvä kenttä Nammalakurussakin on, että ainakin huussissa käydessään voi ladata säätietoja, jos tuvan sisältä ei onnistu.

Joka tapauksessa kannatan lämpimästi ajatusta, että ainakin vaativampien vaellusten / melontaretkien / tunturiretkien järjestäjillä olisi lisää koulutusta. Ehdottomasti pitäisi olla myös sääkoulutusta. En osaa sanoa, miten tämä järjestettäisiin ja kuka sen järjestäisi (FMI varmaankin?). Koulutuksessa pitäisi käydä läpi asioita, joita löytyy nytkin FMI:n sivuilta, soveltuvin osin https://www.ilmatieteenlaitos.fi/saaennusteen-synty
Mm. merenkulussa tällaista vaaditaan, esimerkiksi tämä: https://opinto-opas.xamk.fi/28/fi/55/6841/1579/0/43361 - oppikirjana on mm. tämä: https://www.ilmatieteenlaitos.fi/vesill ... jansaaopas

Kun näin itse tämän ER:n sääkuvan, puistelin kyllä kovasti päätäni: ei näin, ei todellakaan näin. Tuollaisella ennusteella ei tee yhtään mitään. Pitää pystyä parempaan, jos aikoo noin vaativiin olosuhteisiin.

Korjatkaa, jos olen väärässä, mutta käsittääkseni eräoppaiden palveluja säätelee mm. kuluttajaturvallisuuslaki. Siinä sanotaan seuraavaa:

5 §
Huolellisuusvelvollisuus

Toiminnanharjoittajan on olosuhteiden vaatiman huolellisuuden ja ammattitaidon edellyttämällä tavalla varmistauduttava siitä, että kulutustavarasta tai kuluttajapalvelusta ei aiheudu vaaraa kenenkään terveydelle tai omaisuudelle. Toiminnanharjoittajalla on oltava riittävät ja oikeat tiedot kulutustavarasta ja kuluttajapalvelusta, ja hänen on arvioitava niihin liittyvät riskit.

Laiminlyönneistä on rikoslaissa mm. 44. luvun §1:ssa, kohdassa "Terveysrikokset"

44 luku (24.5.2002/400)
Terveyttä ja turvallisuutta vaarantavista rikoksista
1 § (6.4.2018/217)
Terveysrikos


Jollei teosta muualla laissa säädetä ankarampaa rangaistusta, terveysrikoksesta tuomitaan myös se, joka tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta kuluttajaturvallisuuslain taikka sen nojalla annetun säännöksen tai yleisen tai yksittäistapausta koskevan määräyksen vastaisesti suorittaa, pitää myynnissä tai muutoin elinkeinotoimintansa yhteydessä luovuttaa kuluttajapalvelun siten, että teko on omiaan aiheuttamaan vaaraa toisen hengelle tai terveydelle.

Tässä valossa on todella outoa, että eräoppaiden kouluttaja Henrik Jern ei nähnyt koulutuksessa mitään puutteita. Opas on vastuussa asiakkaistaan. Tämä oli erittäin huonoa mainosta koko alalle ja jonkinlainen asenteiden tarkistus olisi nyt paikallaan.
Alien Alien
Harjunpää
Viestit: 290
Liittynyt: Ma Tammi 09, 2023 5:09 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Alien Alien »

URSA kirjoitti: Ti Tammi 16, 2024 6:16 pm Ahaa. Metsähallitus ei ollutkaan varoittanut riittävästi. :mrgreen:
Pal­lak­sen lu­mi­vyö­ry­on­net­to­muus sai Met­sä­hal­li­tuk­sen muut­ta­maan tal­vi­ret­kei­li­jöi­den tur­va­oh­jei­ta – en­nus­teen mukaan Rukan hoi­ta­mat­to­mil­la luon­non­rin­teil­lä vyö­ry­ris­ki

Luontoon.fi -sivustoa on täydennetty sekä yleisillä että paikallisilla ohjeilla. Metsähallitus lisäsi turvallisuuteen liittyvää viestintää pian Pallastunturin lumivyöryturman jälkeen.

14.01.2024 04:00 Päivitetty: 15.01.2024 08:38

Metsähallituksen Luontopalvelut on uusinut ja lisännyt turvallisuusohjeita retkeilijöitä varten Luontoon.fi-sivustolleen. Viestintää haluttiin lisätä Pallastunturilla tammikuun alussa kahden ihmisen kuolemaan johtaneen lumivyöryturman jälkeen.

– Päivitämme sivustoa jatkuvasti, mutta päätimme onnettomuuden jälkeen lisätä retkeilijöille tietoa retkille valmistautumisesta ja turvallisuusasioiden huomioimisesta. Olemme lisänneet viestintää sekä valtakunnallisesti että eri retkeilykohteiden paikallisille sivuille, yhteyspäällikkö Pirkko Siikamäki Metsähallituksesta kertoo.
(Loput tilaajille.)
https://www.koillissanomat.fi/pallaksen ... se/6180965
Lu­mi­vyö­ryt eivät ole niin har­vi­nai­sia kuin an­ne­taan ym­mär­tää – luon­nos­sa liik­ku­ja tie­dos­taa riskit ja ottaa ko­ke­mas­taan opiksi

15.01.2024 04:00

Tammikuun alussa Pallaksella sattunut lumivyöryturma on herättänyt myös valtion virkistysmaista vastaavan Metsähallituksen toimiin. Luontoon.fi -sivustolle on lisätty turvallisuusohjeita ja linkkejä esimerkiksi lumivyöryennusteisiin. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Väitän että Suomessa tapahtuu lumivyöryjä paljon enemmän kuin yleisesti annetaan ymmärtää. Onneksi tähän saakka olemme seurueen kanssa pysyneet lumen pinnalla, eikä tilanteita, joissa laskija olisi tempaantunut vyöryn mukaan ole päässyt syntymään.

Omiin havaintoihini perustuen tiedän, että niin luonnollisesti laukeavia kuin ihmisen toiminnallaan aiheuttavia lumivyöryjä syntyy lähes vuosittain myös Koillismaalla.
(Loput tilaajille.)
https://www.koillissanomat.fi/lumivyory ... aa/6181330

Lumivyöry kirjaimellisesti peittää mediassa sen tosiseikan, että eräopas vei 12 vuotiaan tunturiin olosuhteisiin, joissa saa helposti paleltumia ja hypotermian kovan tuulen takia.

Pidän ihan mahdollisena että lapsi oli "vapaaehtoisesti" jättänyt puhelimen pois matkasta, koska äiti oli varmaan selittänyt kuten paljon hienompaa vaeltaminen on, kun ei koko ajan someta tai seuraa tiktokia. Ja sometti koko ajan. Äiti on myös saattanut pelotella varhaisteiniä puhelimen katoamisella lumeen, ja pudotti oman puhelimensa heti alkumatkasta. Minkä verran muuten voi päätellä äidin mielentilaa tai sähläämisen tasoa siitäkin, että puhelin putosi kerran matkan alussa vaikka se löytyi. Intoa on ollut paljon enemmän kuin taitoa tai harkintaa.
Kumpa mediassa ja viranomaistahojen puolella ymmärrettäisiin tuo URSAn hyvin kiteyttämä asia. Kysymys ei ole lumivyörystä vaan paljon vaarallisemmasta ilmiöstä, joka voi realisoitua ihan minä tahansa tapahtumana. Esim. Tulvajoen virranviemisenä kesäaikaan. Lumivyöryt, tulvajoet yms. eivät vaani ja tapa ihmisiä randomisti vaan edellyttää uhrin aktiivista osallisuutta. Ovat kuin hämhäkkejä saalista odottaessaan seittiinsä. Kaikki käy ja vastaanotetaan mitä annettaan, mutta ketään ei jahdata.

Uskon lapsella olleen puhelimen matkassa, toki sen käyttöä voitu rajoittaa, juurikin tuon vara-ajatuksen tähden.

Kameraan liittyen kumpikin skenaario yhtä mahdollinen, itse ehkä kallistuisin sen puoleen, että kamera matkassa ( nykyjärkkärit ovat aika näppäriä kooltaan, toki hinnassa näkyy, mutta koska sisällöntuotanto ja kuvat ollut tärkeää, uskon kalustoon satsatun, kuten muihinkin harrastevälineisiin.)

Somevapaata ei ole ollut äidillä, siinä jaan URSAn näkemyksen. Instastoorien rakentaminen ja valmiiksi saattaminen ei ole syntynyt kädenkäänteessä vaan ovat huolella aikaa ja vaivaa säästämättä reissun aikana tehty.

Olen miettinyt myös instanstoorin autenttisuutta. Miten paljon on päiväkirjamaista dokumentaatiota vs. hyvän tarinan rakentamista. Hyvään kertomukseen kuuluu ripaus jännitystä, eksotiikkaa ja kotikutoisuutta. Eli on voitu myös haluttu luoda tiettyä mielikuvaa esim. juurikin kirjekuorelle kirjoitetun sääennustuksen muodossa.
Viimeksi muokannut Alien Alien, Ti Tammi 16, 2024 7:51 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
filosofi aina
Jack Taylor
Viestit: 18
Liittynyt: Pe Tammi 12, 2024 10:00 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja filosofi aina »

Miss Holmes #1 kirjoitti: Ti Tammi 16, 2024 5:12 pm Tuo lapsen puhelimen mukanaolo keskustelu on suorastaan naurettavaa. :lol: :lol:

Tottakai 12 vuotias haluaa pitää yhteyttä ystäviinsä. En näe mitään syytä ettei lapsen puhelin olisi ollut mukana tai että hänellä ei olisi ollut puhelinta.
:

On ITSESTÄÄNSELVYYS, että pojalla on puhelimensa ollut mukana.
Ihan jo pelkästään turvallisuus syistä. Jos äidin puhelin hajoaa/ katoaa he olisivat korvessa ilman puhelinta. HALOOOO!!!!!

********************************************************************************
Toinen on sitten tuo kamera-asia. :mrgreen: :mrgreen:
Järjestelmäkameran raahaaminen mukana on todella mahdollista, mutta kuvat hiihdon aikana on kyllä otettu puhelimella.
Pokkarilla ei tänäpäivänä tee YHTÄÄN mitään, koska puhelimen kamerat on noin 100 kertaa parempia.

********************************************************************************
Minä en facebookista löytänyt ainuttakaan kuvaa lumivyöryn jälkeen.

Sen sijaan löysin useamman kommentin, että vyöry olisi ollut oletettavasti pohjoisrinteellä, koska se rinne on se joka aina vyöryää. Vapaalaskijat ja muut siellä useasti käyvät.

Etsin tuolle vyöryn kohdalle tänään tarkennuksen. Vaikka soittamalla paikan päälle.

********************************************************************************

ps minäkin uskon ilmoitettuun sijantitarkkuuteen +/- 10 metriä. Uskon kuitenkin vyöryn olleen pääsääntöisesti pohjoisrinteellä.
Kiinnitin huomiota puhelimeen, koska kyseisellä vaellusosuudella puhelin oli ainoa väline avun pyytämiseen. Jos pojan puhelin olisi ollut mukana, niin miksi uhrien, ehkä elämän tärkein puhelu, häke-puhelu, piti soittaa puhelimesta jonka akkua piti säästää? Jos oli toinenkin puhelin, niin miksi akkua piti säästää?
Muuten, parempia kuvia ei saada 100-kertaa paremmalla kameralla, vaan kuvaajan taidoilla. Jos vain taidot riittävät, niin kaikilla toimivilla kameroilla voi kuvata ja saada myös kelvollisia ja kiinnostavia kuvia. Mutta jos eivät taidot riitä, niin pitää aina vain hankkia parempi kamera saadakseen edes jonkinlaisia kuvia.
damfin
James Bond (David Niven)
Viestit: 10821
Liittynyt: Ke Elo 10, 2011 1:04 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja damfin »

filosofi aina kirjoitti: Ti Tammi 16, 2024 7:51 pm Kiinnitin huomiota puhelimeen, koska kyseisellä vaellusosuudella puhelin oli ainoa väline avun pyytämiseen. Jos pojan puhelin olisi ollut mukana, niin miksi uhrien, ehkä elämän tärkein puhelu, häke-puhelu, piti soittaa puhelimesta jonka akkua piti säästää? Jos oli toinenkin puhelin, niin miksi akkua piti säästää?
Oletko tavannut montakin 12-13 vuotiasta poikaa jotka osaisivat säästää puhelimensa akkua niin että sitä akkua olisi vielä jäljellä tuollaisen muutaman tunturissa vietetyn päivän jälkeen?

Minä voisin veikata että se pojan puhelimen akku oli tiktokkailtu ja pelailtu loppuun viimeistään kahden retkellä vietetyn illan jälkeen ja tuossa vaiheessa akkua on ollut jäljellä enää äidin puhelimessa.
Avatar
Miss Holmes #1
Javier Pena
Viestit: 1795
Liittynyt: Ke Tammi 27, 2021 3:23 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Miss Holmes #1 »

Vadelma-Aho kirjoitti: Ti Tammi 16, 2024 5:26 pm ↑↑

Esimerkiksi vaellus-ryhmään kun laittaa hakusanaksi "lumivyöry", niin tulee ainakin kolme eri julkaisua Pyhäkurun vyöryistä kuvineen.
Voisitko liittää tänne, kun en löydä kuin tuon pohjoisseinämän vyöryn vanhan kuvan.

IMG_2374.jpeg
IMG_2374.jpeg (80.54 KiB) Katsottu 221 kertaa
Kuvan kokoa kohtuullistettu
-NILS-
"Kaikkia ihmisiä voi huijata jonkin aikaa,
joitakin ihmisiä voi huijata kaiken aikaa,
mutta kaikkia ihmisiä ei voi huijata kaiken aikaa."
Abraham Lincoln (12.2.1809 – 15.4.1865)
Rahapuu
Remington Steele
Viestit: 226
Liittynyt: La Helmi 15, 2014 8:20 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Rahapuu »

filosofi aina kirjoitti: Ti Tammi 16, 2024 7:51 pm
Miss Holmes #1 kirjoitti: Ti Tammi 16, 2024 5:12 pm Tuo lapsen puhelimen mukanaolo keskustelu on suorastaan naurettavaa. :lol: :lol:

Tottakai 12 vuotias haluaa pitää yhteyttä ystäviinsä. En näe mitään syytä ettei lapsen puhelin olisi ollut mukana tai että hänellä ei olisi ollut puhelinta.

On ITSESTÄÄNSELVYYS, että pojalla on puhelimensa ollut mukana.
Ihan jo pelkästään turvallisuus syistä. Jos äidin puhelin hajoaa/ katoaa he olisivat korvessa ilman puhelinta. HALOOOO!!!!!
Kiinnitin huomiota puhelimeen, koska kyseisellä vaellusosuudella puhelin oli ainoa väline avun pyytämiseen. Jos pojan puhelin olisi ollut mukana, niin miksi uhrien, ehkä elämän tärkein puhelu, häke-puhelu, piti soittaa puhelimesta jonka akkua piti säästää? Jos oli toinenkin puhelin, niin miksi akkua piti säästää?
Muuten, parempia kuvia ei saada 100-kertaa paremmalla kameralla, vaan kuvaajan taidoilla. Jos vain taidot riittävät, niin kaikilla toimivilla kameroilla voi kuvata ja saada myös kelvollisia ja kiinnostavia kuvia. Mutta jos eivät taidot riitä, niin pitää aina vain hankkia parempi kamera saadakseen edes jonkinlaisia kuvia.
Lain. lyh.
Akku(j)a säästetään AINA kun on hätätilanne tai sellaiseen mahdollisuus, myös täysiä.
Ehkä äidin ainut suunnistuskartta oli omassa puhelimessa ladattuna jne. Ehkä poika oli kuluttanut matopeliin kaiken oman kännykkänsä akun. Voisi miettiä useampia mahdollisia vaihtoehtoja ajatuksissaan ennen kirjoittamista, jottei keskusteluun livahda turhaa pokkarikamera-analysointia.
Ei puu rahassa kasva.
Omega
Poliisikoira Rex
Viestit: 276
Liittynyt: To Maalis 26, 2009 12:13 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Omega »

Onko meillä todisteita siitä, että pojalla oli oma kännykkä mukana? Joku kuva on, mutta sitä ei ole varmistettu.

Spekulaatioissa perustelut ovat tällä hetkellä ristiriitaisia. Sanotaan, ettei kukaan esiteini lähde matkaan ilman omaa puhelinta, ja sitten sanotaan, että esiteini kuluttaa puhelimen loppuun nopeasti. Tällöin pojan puhelimisesta olisi akku ollut loppu jo matkan alkupuolella. Powerbankkeja on ehkä ollut mukana, mutta ne ovat saattaneet olla äidin puhelinta varten, sillä hän on ottanut kylmässä kuvia ja ladannut tarinoita someen, mikä kuluttaa paljon akkua.

Voidaan olettaa, ettei pojalla ollut kännykässä ainakaan akkua vaelluksen viimeisinä päivinä?
Ei mitään hajua
Martin Beck
Viestit: 835
Liittynyt: Ma Marras 21, 2022 12:01 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Ei mitään hajua »

Omega kirjoitti: Ti Tammi 16, 2024 8:42 pm Onko meillä todisteita siitä, että pojalla oli oma kännykkä mukana? Joku kuva on, mutta sitä ei ole varmistettu.
Siis Instassa oli kuva Sindrestä junassa kännykän kanssa. Oliko oma vai äitinsä kännykkä ja jos oli äidin kännykkä, niin kuva otettu esim. pokkarilla.

Kyllä luulen, että molemmilla oli kännykät mukana, mutta mitään todistettahan ei siitä tietenkään ole.
SmileToad
Armas Tammelin
Viestit: 88
Liittynyt: To Tammi 04, 2024 11:21 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja SmileToad »

Alien Alien kirjoitti: Ti Tammi 16, 2024 7:49 pm
Kumpa mediassa ja viranomaistahojen puolella ymmärrettäisiin tuo URSAn hyvin kiteyttämä asia. Kysymys ei ole lumivyörystä vaan paljon vaarallisemmasta ilmiöstä, joka voi realisoitua ihan minä tahansa tapahtumana. Esim. Tulvajoen virranviemisenä kesäaikaan. Lumivyöryt, tulvajoet yms. eivät vaani ja tapa ihmisiä randomisti vaan edellyttää uhrin aktiivista osallisuutta. Ovat kuin hämhäkkejä saalista odottaessaan seittiinsä. Kaikki käy ja vastaanotetaan mitä annettaan, mutta ketään ei jahdata.
Hyvin sanottu tämä ja URSAn viesti. Mitä enemmän tätä miettii, sitä hullummalta tuntuu median fiksoituminen siihen lumivyöryyn. Metsähallitus sentään muokkasi luontoon.fi:hin reittiä koskevia yleisiä varoituksia eikä vain lumivyöryvaroituksia, ymmärtäen että virhe oli laajempi kuin lumivyörytietoisuuden tai -ymmärryksen puute.

Uskon tai ainakin haluan uskoa, että äiti normaalilla järjellä ja yleissivistyksellä ymmärsi jyrkkien rinteiden vaarat, ja että niitä vaaroja on muitakin kuin lumivyöry. Ja silti hän oli siinä paikassa soittamassa hätäpuhelua, ja olisi kaikella todennäköisyydellä ollut, vaikka olisi samana aamuna lukenut lumivyöryvaroituksen. Mitä se lumivyörytietoisuus auttaa jos luulet olevasi aivan muualla kuin kurun reunalla.
Anonymous84
Jack Taylor
Viestit: 18
Liittynyt: Ma Tammi 08, 2024 8:41 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Anonymous84 »

Mielenkiintoista tietoa ja pohdintaa eräoppaiden koulutuksesta. Tämä(kin) on nyt vähän alkuperäisen aiheen vierestä, mutta mikäli ketjun lukijoita kiinnostaa, niin täältä löytyisi tietoa vuoristo-oppaista ja vähän myös naapurimaiden opaskäytännöistä: https://www.vuoristo-opas.fi/vuoristo-oppaan-ammatti

-Koulutuksen kesto 3-5 vuotta, tiukka esikarsinta ja ammattitaidon ylläpitovaatimus säännöllisillä koulutuksilla. Suomalaisia sertifioituja vuoristo-oppaita on 13.

Tämä nyt lähinnä vain kuriositteenina ja vertailukohtana eräoppaan koulutukselle, kun ei täällä nyt kuitenkaan vuoristoja ole. Tunturioppaan koulutus ei olisi kyllä ajatuksena hullumpi!
LuuMurusina
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 92
Liittynyt: La Elo 14, 2021 9:48 am
Paikkakunta: Helsinki

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja LuuMurusina »

Miss Holmes #1 kirjoitti: Ti Tammi 16, 2024 5:12 pm
--------------------------

Todella raskasta keskustelua, kun samoista asioista jauhetaan koko ajan sivu tolkulla vailla mitään tollkkua.
Kunhan näistä jauhetuista asioista on päästy jonkinlaiseen yksimielisyyteen, olemme luultavasti pitkällä keväässä. Siinä vaiheessa ruvetaan pähkäilemään suksista, sauvoista, ahkiossa olleista tavaroista ja muusta sälästä, jota rupeaa löytymään sulaneen lumen alta. Mistä mitäkin tavaraa löytyy ja kuinka kaukaa onnettomuuspaikasta, reitin varrelta, puun oksalta jne.

Silloin varmaankin viimeistään selviää, hukkasiko äiti kännykkänsä, oliko pojalla kännykkä, mistä ne löytyivät, mitä ahkiossa ollutta tavaraa löytyy mistäkin jne.
SmileToad
Armas Tammelin
Viestit: 88
Liittynyt: To Tammi 04, 2024 11:21 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja SmileToad »



Kunhan ensin pääsevät konsensukseen oliko sitä puhelinta vai ei, sitten pitää veivata oliko siinä akkua ja saiko hän käyttää äidin powerbankeja.

Ehkä tosiaan vapun koittaessa keskustelu on siinä pisteessä, että siirrytään aiheeseen mitä helvetin merkitystä pojan puhelimella oli. Että olisiko hän soittanut jo aikaisemmin tunturissa salaa iskälle, että en nyt ihan luota äidin menohaluihin tässä säässä.
Avatar
Miss Holmes #1
Javier Pena
Viestit: 1795
Liittynyt: Ke Tammi 27, 2021 3:23 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Miss Holmes #1 »

Minä en usko millään, että äiti Eva olisi ollut niin hirveä tyranni, ettei poika olisi saanut omaa puhelintaan mukaan ottaa.

Ja toisekseen täysin järki syy: tietenkin matkassa on ollut vähintään 2 puhelinta.

Todennäköisesti johonkin pakattuna vielä hätävarana vanha nokia, joka pitää latauksen kelissä kuin kelissä viikkoja.
Vanhalla nokialla vaan ei navigoida, joten äidin puhelin oli tuossa vaiheessa tarpeeseen.

***********
Täällä paistaa läpi selkeästi kolme ryhmää kirjottajia:

Ryhmä ööö: ikäihmiset, jotka ei ymmärrä hölkäyksen pöläystä nykypäivän 12-vuotiaista tai tekniikasta yleensä. Joiden lapsilla ei ollut puhelinta ja lastenlasten kännyköitä kauhistellaan suureen ääneen.

Ryhmä nojust: perheelliset, joiden lapset ei ulkoile edes hyvällä säällä koulumatkaa enempää; liian kuuma, liian kylmä, liian sopiva , ei mitään tekemistä ulkona, mulla on peli kesken. Kylässä lyödään isin puhelin käteen, jotta olisivat kitisemättä hetken.

Ryhmä ahaa: ne joiden lapset riehuu metsissä ja puissa, pelaa inhimillisyyden rajoissa ja kieltäytyy kyydistä kouluun jopa pakkasella tai vesisateella. Ja ottaa iloisia kuvia äidin kotihommista, isin autosta ja hämähäkeistä myös.
"Kaikkia ihmisiä voi huijata jonkin aikaa,
joitakin ihmisiä voi huijata kaiken aikaa,
mutta kaikkia ihmisiä ei voi huijata kaiken aikaa."
Abraham Lincoln (12.2.1809 – 15.4.1865)
Anonymous84
Jack Taylor
Viestit: 18
Liittynyt: Ma Tammi 08, 2024 8:41 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Anonymous84 »

Miss Holmes #1 kirjoitti: Ti Tammi 16, 2024 8:17 pm
Vadelma-Aho kirjoitti: Ti Tammi 16, 2024 5:26 pm ↑↑

Esimerkiksi vaellus-ryhmään kun laittaa hakusanaksi "lumivyöry", niin tulee ainakin kolme eri julkaisua Pyhäkurun vyöryistä kuvineen.
Voisitko liittää tänne, kun en löydä kuin tuon pohjoisseinämän vyöryn vanhan kuvan.
Pahoittelut vänkäämisestä, mutta minun silmään näyttää kyllä enemmän siltä että tuossa juuri länsiseinämä vyörynyt 😅
Avatar
Miss Holmes #1
Javier Pena
Viestit: 1795
Liittynyt: Ke Tammi 27, 2021 3:23 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Miss Holmes #1 »

Miss Holmes #1 kirjoitti: Ti Tammi 16, 2024 8:17 pm
Vadelma-Aho kirjoitti: Ti Tammi 16, 2024 5:26 pm ↑↑

Esimerkiksi vaellus-ryhmään kun laittaa hakusanaksi "lumivyöry", niin tulee ainakin kolme eri julkaisua Pyhäkurun vyöryistä kuvineen.
Voisitko liittää tänne, kun en löydä kuin tuon pohjoisseinämän vyöryn vanhan kuvan.
Odotan kuvia tai linkkejä👍
"Kaikkia ihmisiä voi huijata jonkin aikaa,
joitakin ihmisiä voi huijata kaiken aikaa,
mutta kaikkia ihmisiä ei voi huijata kaiken aikaa."
Abraham Lincoln (12.2.1809 – 15.4.1865)
Vastaa Viestiin