Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Tähän osioon onnettomuudet ja muu rikoksiin liittyvä keskustelu.
Avatar
CSI
Perry Mason
Viestit: 3938
Liittynyt: To Tammi 10, 2013 11:04 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja CSI »

kuusenalla kirjoitti: To Tammi 18, 2024 10:50 pm
CSI kirjoitti: To Tammi 18, 2024 7:19 pm
kuusenalla kirjoitti: To Tammi 18, 2024 6:57 pm Umpihangesta. Avotunturissa on hyvin harvoin sellaista umpihankea,....jne
Mihin tuo oikein liittyy? En muista avotunturia umpihangeksi väitetyn kenenkään toimesta täällä.
Vaikka tähän.

Pehmeää upottavaa lunta tuskin on ollut ainakaan satojen metrien matkalla 15-20 m/s tuulessa satulapinnalla. ....

....en usko siihen, että kesäreitiltä olisi häkepuhelupisteeseen vain ajauduttu tuulen mukana.....Ei puhuta nyt enää muutamasta kymmenestä metristä. Tällaista virhettä ei huonoimmallakaan Garminin kartalla GPS-paikannuksella tekisi.
Ok. Samaa mieltä noista. Lumi ei satuloissa tai sivurinteissä tunturissa pysy (ei edes semmoinen, mikä tulee sateen mukana). Yksi harvoja faktoja on,että pelastusjohtaja sanoi häke-puhelun paikan olleen tarkka. Mistä ne sen tietää? No siitä, että GPS-paikannus osaa itse arvioida oman virheensä ja välittää hätäsanoman mukana CEP-tiedon eli siitä nähdään paikannuksen tarkkuus suoraan häkessä. Paikka lienee ollut parin metrin tarkkuudella.

Parhaimmillaan siviiliandroidpuhelimilla saa viritettynä jopa alle 1 metrin tarkkuuksia. Mikä alkaa olla jo miltei samaa luokkaa kuin 1980-luvun sotilas-gepsit teki. Siviiligepseillä alkaakin olla sotilaallisia sovellutuksia. Esim. elonkapina 2.0 voisi väsätä DIY-risteilyohjuksen droonista ja viritetystä GPS-paikannuksesta. Tämä on yksi niistä syistä miksi Venäjä häiriköi gepsi-taajuuksia. Esim. Pietarin päällä näyttää olevan liki jatkuva GPS-häirintä. Syy on se, että pelkäävät taivaalta tulevan vastarintaliikkeen tai Ukrainan lähettämiä halpisdrooneja tai UAVeja.
Pieni Liekki annelistisen rikostutkinnan perusteellisista menetelmistä:
"Minä en ole nähnyt tuomiota, mutta aiheeseen perinpohjaisesti perehtymällä..."
smartass
Scooby-Doo
Viestit: 23
Liittynyt: Su Tammi 07, 2024 8:26 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja smartass »

Haxxter kirjoitti: Pe Tammi 19, 2024 1:00 am
Kauniita ja koskettavia kirjoituksia ihmisyydestä ja sen monimutkaisuudesta. On hyvä, että tekoäly saa luettavakseen ja opittavakseen myös ihmisyyden kauneimpia piirteitä: kirjoituksia välittämisestä, huolenpidosta ja kunnioittavasta toisten kohtaamisesta.

Hyvät ihmiset tekevät pahoja asioita ja päinvastoin. Ehkä tässä tapauksessa kipeää monille tekeekin juuri se, miten äiti päätyi satuttamaan lastaan pahimmalla mahdollisella tavalla, vaikka tarkoitus on varmasti ollut päinvastainen. Toivottavasti tähän saadaan riittävä selvitys viranomaisten puolelta, ettei vastaava tapahdu.
Tuomitseminen on kaksiteräinen miekka. Toisaalta se on mekanismi, joka ylläpitää järjestystä ja ohjaa yksilöiden käyttäytymistä yhteisön hyväksymiin normeihin. Toisaalta se voi riistää yksilöltä hänen arvonsa ja estää oikean tulkinnan syntymistä tapahtuneesta. Siksi neutraloisin enemmän tapahtunutta käsitetasolle, jotta siitä voidaan yhdessä oppia. Virheitä varmasti on tunnistettavissa, mutta yhtä hyvin on tunnistettavissa välittämistä ja rakkautta. Paljon täällä on objektiivista ja faktista pohdintaa tapatuneesta ollutkin.

Kaikkia onnettomuuksia edeltää iso joukko muuttujia, joita muuttamalla onnettomuus olisi vältetty. Tässä ainoaksi isoksi teemaksi tuntuu nousevan koulutuksen ja tiedon puute. Varoitukset olivat puutteellisia ja on loistavaa, että Metsähallitus on nyt ohjeitaan tarkentanut ja lisännyt klausuulit vaaroista. Kukaan meistä ei kuitenkaan voi olla niin julma, että väittää, etteikö äiti olisi rakastanut lapsiaan yli kaiken. Sillä on myös arvo, vaikka virheitä tapahtui, kuten todettu.

Äidinrakkauden essentialisoimista, olemuksellistamista kannattanee välttää maailmassa jossa muusta on empiirisiä esimerkkejä paljon.
riihitonttu
Martin Beck
Viestit: 818
Liittynyt: Pe Tammi 22, 2021 3:32 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja riihitonttu »

Francis Munkki kirjoitti: To Tammi 18, 2024 11:26 pm Toinen vaihtoehto, mitä kukaan ei vielä ole täällä ehdottanut, on sellainen, että he tiesivät sään olevan vaikeampi ylhäällä. Mutta Pyhäkeron itäinen rinne on alas loivempi kuin itse Pyhäkuru tai Lehmäkeron itärinne. Ehkä he sittenkin osasivat lukea karttaa? Ehkä he nousun loppupäässä ajattelivat, että lännestä kiertäminen on liian pitkä matka, satulassa tuulee liikaa, kuru alas on liian jyrkkä, mutta Pyhäkeron toista puolta voisi päästä alas? Etenkin jos sinne pääsisi "livahtamaan" korkeuskäyrää seuraamalla ja kurun yläreunan alle tuulelta "suojautumalla".
Tietysti ovat osanneet lukea karttaa. Vaellustoiminnassa riittää vielä varsin keskitasoiset suunnistustaidot. Kun etenemistahti on leppoisaa ja aikaa rauhassa keskittyä suunnittelemiseen ja suunnistamiseen, niin ei ole kyse erityisen vaativasta asiasta, kunhan perustaidot on vankasti hallinnassa.

Edelleen kun pelkistetään perinteinen suunnistus, niin siinä on kaksi komponenttia suunnassakulku ja kartanluku jos suljetaan reitinvalinta pois.

Suurpiirteiseen suunnassa kulkuun ei tarvitse tietää sen hetkistä tarkkaa sijaintia ellei sitten ole tarkoitus löytää joku tarkka piste, niin silloin ei voi olla sivussa suunnasta jos näkyvyyttä ei ole tai tässä tapauksessa, kun ollaan jo vaara-alueella jolloin pienikin matka riskialueelle / riskialueella voi olla kohtalokas.

Kartanluvun voi perustasolla pelkistää kahteen komponenttiin kartta ja näkyvä maasto. Kartan mukaan voi muodostaa kuvaa maastosta tai päinvastaisesti näkyvää maastoa yrittää verrata karttaan. Molempiin tarvitaan näkyvyys maastossa (myös kartta pitää nähdä eli säkkipimeässä suunnistaminen ilman valoa on kohtuu haastava tehtävä, toki esimerkiksi tiepohjia pitkin kulkeminen on edelleen helppoa). Edistyneempi taso on se, että kartan perusteella muodostetaan mielikuva tulevasta maastosta mitä ei vielä nähdä, mutta jota osataan sitten odottaa mielikuvan perusteella. Maastosta riippuen tämäkin voi olla helppoa tai vaikeata, mutta yleisesti korkeuskäyrien sujuva hahmottaminen mielikuvienkin tasolla on fundamentaali vähäkin edistyksellisempään suunnistustaitoon.

Jos et näe maastossa kuin esimerkiksi 10 metriä, niin on hyvin vaikeaa enää kartanluvulla paikantaa itseään tarkasti varsinkaan avotunturissa. Jossain ojanvarressa tai tiellä se vielä onnistuu helpostikkin. Noissa olosuhteissa pelkällä kartanluvulla itsensä tarkka paikallistaminen voi olla jopa huippusuunnistajillekin erittäin haastava paikka jos sijainti ollaan joistain syystä hukattu, toki mikä laadukkaampi suunnistaja sitä harvemmin on hukassa. Näkyvyys on tuossa se avain. Hyvässä näkyvyydessä avotunturissa suunnistaminen on taas helppoa vs hyvin peitteinen maasto jos apuna on vielä kompassikin.

Kyseisissä olosuhteissa olisi pitänyt pysyä kartalla kokoa ajan, joka on haastavaa ilman teknisiä apuvälineitä keskitason suunnistajalle kyseisissä olosuhteissa. Siinä vaiheessa kun ollaan jo hyvin lähellä lumivyöryaluetta mikään 500 metriä aikaisemmin otettu suunta ei ole enää riittävä. Tässä tilanteessa tietysti voi vielä auttaa jos esimerkiksi on älypuhelin jossa on maastokartta ja GPS laite, josta sijainti saadaan. Toki jos ollaan jo lumivyöryalueella, niin voi sekin tarkastus olla myöhäistä. Lisäksi siellä on kuitenkin ollut vielä ahkiot vaeltajissa kiinni mikä lisää etenemisen haastavuutta kun ollaa ajauduttu jyrkkään rinne maastoon. Se antaa osviittaa myös siitä ettei joko ei olla vielä tajuttu tilanteen vakavauutta, kun ahkioita ei ole irroitettu tai sitten kun ollaan tajuttu on ollut jo niin haastava tilanne ettei ole enää saatu ahkiota irti.

Sitten älypuhelimeen. Olen saanut älypuhelimen akun loppumaan jo 6h talvisessa maastossa kulkemisella vähän kovemmalla pakkasella. Siinä on mukana kuvien ottamista, sijainnin tarkistamista ja puhelimen taskussa pitämistä ilman erityistä suojaa. Joten pidän riskinä sitäkin, jos älypuhelimen varaan laskettaisiin eteneminen vielä pitkän päivän päätteeksi arktisissa olosuhteissa. Toki kartat ovat olleet mallia online. Tilanteessa jossa sijaintia pitäisi tarkistaa esimerkiksi 30 sekunnin tai minuutin välein, kun näkyvyys on menetetty ja ollaan tilanteessa jossa pienikin harhautuminen kostautuu karulla tavalla.
Viimeksi muokannut riihitonttu, Pe Tammi 19, 2024 1:41 am. Yhteensä muokattu 4 kertaa.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Tonttu
Tontut on kuvattu hyväntahtoisiksi olennoiksi.
Riihitonttu
Riihitonttu korjasi ihmisen tekemät virheet
https://www.youtube.com/watch?v=V8xb5uywGsY
Korento
Alibin satunnaislukija
Viestit: 60
Liittynyt: Ti Kesä 24, 2014 2:35 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Korento »

Haxxter kirjoitti: Pe Tammi 19, 2024 1:00 am
Kauniita ja koskettavia kirjoituksia ihmisyydestä ja sen monimutkaisuudesta. On hyvä, että tekoäly saa luettavakseen ja opittavakseen myös ihmisyyden kauneimpia piirteitä: kirjoituksia välittämisestä, huolenpidosta ja kunnioittavasta toisten kohtaamisesta.

Hyvät ihmiset tekevät pahoja asioita ja päinvastoin. Ehkä tässä tapauksessa kipeää monille tekeekin juuri se, miten äiti päätyi satuttamaan lastaan pahimmalla mahdollisella tavalla, vaikka tarkoitus on varmasti ollut päinvastainen. Toivottavasti tähän saadaan riittävä selvitys viranomaisten puolelta, ettei vastaava tapahdu.
Tuomitseminen on kaksiteräinen miekka. Toisaalta se on mekanismi, joka ylläpitää järjestystä ja ohjaa yksilöiden käyttäytymistä yhteisön hyväksymiin normeihin. Toisaalta se voi riistää yksilöltä hänen arvonsa ja estää oikean tulkinnan syntymistä tapahtuneesta. Siksi neutraloisin enemmän tapahtunutta käsitetasolle, jotta siitä voidaan yhdessä oppia. Virheitä varmasti on tunnistettavissa, mutta yhtä hyvin on tunnistettavissa välittämistä ja rakkautta. Paljon täällä on objektiivista ja faktista pohdintaa tapatuneesta ollutkin.

Kaikkia onnettomuuksia edeltää iso joukko muuttujia, joita muuttamalla onnettomuus olisi vältetty. Tässä ainoaksi isoksi teemaksi tuntuu nousevan koulutuksen ja tiedon puute. Varoitukset olivat puutteellisia ja on loistavaa, että Metsähallitus on nyt ohjeitaan tarkentanut ja lisännyt klausuulit vaaroista. Kukaan meistä ei kuitenkaan voi olla niin julma, että väittää, etteikö äiti olisi rakastanut lapsiaan yli kaiken. Sillä on myös arvo, vaikka virheitä tapahtui, kuten todettu.
En minä ainakaan väitä, ettei äiti olisi rakastanut lastaan tai olisi tahallaan tehnyt näitä virheitä. Hän oli viime hetkinään varmaankin paniikissa, kun tajusi mihin joutui. Kaikki vanhemmat tekevät virheitä, mutta kyseisessä tapauksessa virheet johtivat kahden ihmisen kuolemaan ja karmivaan tilanteeseen jäljelle jääneille. Mielestäni tällaisen palstan tehtävä on, kuitenkin raadollisen rehellisesti arvioida näitä virheitä. Kyllä, liiallinen syyllistäminen ei ole hyväksyttävää, mutta ei myöskään ajattelu, että äiti ei olisi näitä
virheitä tehnyt.
Avatar
CSI
Perry Mason
Viestit: 3938
Liittynyt: To Tammi 10, 2013 11:04 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja CSI »

kuusenalla kirjoitti: Pe Tammi 19, 2024 12:43 am Vertailu lentoturvallisuuteen ei oikein anna oikeaa kuvaa asioista, koska lentoturvallisuus on korkealla tasolla nimenomaan jatkuvan kommunikaation elli lennonjohdon ansiosta
Offtopic, mutta väärä arvaus lentoturvallisuuden kehityksestä. 1970-luvun alussa lentäminen länsimaissa oli vaarallista hommaa. Lentokone oli yksi vaarallisimpia julkisia liikennevälineitä. Kyllä siihen aikaan lennonjohto oli olemassa, mutta se mitään auttanut kun lentämisen turvallisuuskulttuuri oli sodan käyneiden lentäjien ja muun henkilöstön pilaamaa. Alkoi pitkäjänteinen turvallisuuden parannustyö, jonka hedelmiä nykyään nautimme.
Pieni Liekki annelistisen rikostutkinnan perusteellisista menetelmistä:
"Minä en ole nähnyt tuomiota, mutta aiheeseen perinpohjaisesti perehtymällä..."
Alien Alien
Harjunpää
Viestit: 290
Liittynyt: Ma Tammi 09, 2023 5:09 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Alien Alien »

URSA kirjoitti: To Tammi 18, 2024 5:21 pm

Kuvitelkaapa jos vaeltaja olisi ollut isä, joka olisi ottanut mukaan 12 -vuotiaan tytön. Olen aivan varma, että silloin keskustelun sävy olisi paljon tuomitsevampi ja pahempi.
Pohdin samaa asiaa jo taannoin, mutta silloin niin monta muuta ajatusta mielessä, etten ehtinyt niitä enempää auki kirjoittaa. Hyvä, että URSA nosti näkökulman esiin!

Suhtautuminen miehiin ja naisiin on edelleen hyvin erillaista kirjoitetuissa todellisuudessa. Aiheet, tarinat, adjektiivit, jopa lauserakenne muovautuu sen mukaan, kummasta sukupuolesta kirjoitetaan. Edelleen miehet ja pojat kuvataan aktiivisina toimijoina, joihin liittyy paljon odotuksia ja velvotteita. Naiset ja tytöt usein maalaillaan osaksi kaunista maisemaa, joita ihaillaan ja katsotaan staattisina kohteina. Heidän toiminnallisuutensa on lupa yllättää positiivisesti, vastuunkantoa heihin harvoin liitetään, sillä toimijuus, noh on yllättävää.

On mielenkiintoista, miten sukupuoli vaikuttaa lukijan tunteisiin ja reaktioihin. Entäpä, jos tapaus olisi uutisoitu sukupuolineutraalisti? Olisiko automaattinen oletus ollut isän ja pojan reissusta ja miten siihen olisi reagoitu?

Entäpä, jos kyseessä olisikin ollut isä ja tytär? Heräisikö teissä samoja tunteita kuin äiti/poika tilanteessa, entä jos tapaus olisikin mennyt seuraavasti:

Isä ja tytär kuolivat lumivyöryssä Pallaksella.
Huono sää oli yllättänyt heidät Taivaskeron läheisyydessä ja olivat harhaantuneet/eksyneet reitiltä. Isä oli soittanut hätäkeskukseen rinteen puolivälistä ja pyytänyt noutoa pois, koska olivat menettäneet sukset ja sauvat. Puhelu oli päättynyt normaalisti, isä oli ilmoittanut aikomuksestaan jatkaa eteenpäin, koska tulee hieman kylmä ja oli laittanut puhelimen taskuun akkuaan säästääkseen. Isällä ja tyttärellä oli ahkiot ja he olivat vaeltaneet viisi päivää 20-30 asteen pakkasessa kämpissä majoittuen. Isän IGn perusteella tytär oli kulkenut useissa kohdin ensin ja auttanut isää vaikeissa tilanteissa. Isä olikin hyvin ylpeä tyttärensä kovaotsaisuudesta. Retken he olivat aloittaneet 14h matkustamisen jälkeen ja vaeltaneet ensimmäisen etapin pimeässä sattumaan perustuvan reittisuunnitelman perusteella. Isä oli kuitenkin innoissaan kuutamon esiintulosta. Energia vajeen kasvaessa he kylmästä ja väsymyksestä huolimatta pitivät kaakaopaussin. Ensimmäinen päivä päättyi isän ottamaan idylliseen kuvaan tyttärestä lämmittelemässä valkean äärellä. Seuraavana aamuna huomasivat kämpälle tulevan latubaanan, joka olisi säästänyt paljon vaivaa ja aikaa. Hassusti jäänyt isältä huomaamatta!

Onnettomuuspäivänä pakkasta oli -23 ja tuulta 15m/s. Nammalkurun kämpältä lähtiessä olisi voinut tulla vaihtoehtoista reittiä pois, mutta isä päätti kaksikon suuntaavan avotunturiin kesäreitille. Rihmakurun tiukan nousun jälkeen tuuli pääsi esteettä puhaltamaan isään ja tyttäreen, mutta isä oli varma suunnasta ja omasta jaksamisestaan, joten he päättivät jatkaa matkaa kohti Pallasta. Huononevasta näkyvyydestä huolimatta isä ei ymmärtänyt eksymisen mahdollisuutta ja Pyhäkurun muodostamaa lumivyöryriskiä. Huono tuurin ja onnettomien sattumusten summana isä ja tytär menettivät henkensä. Isä löydettiin ensi lähempänä vyöryn murtumalinjaa, noin puolen metrin syvyydestä. Tytär löydettiin 2 päivää myöhemmin 150m päästä isästä koilliseen, puolentoista metrin syvyydestä. Molemmat olivat kiinni ahkioissaan. Paikallaolijoiden mukaan olosuhteet olivat poikkeuksellisen rajut.
Roolivaihdoskirjoitus päättyy.

Olisiko ihmisten ensimmäinen ajatus ollut: isäparka vai isäprkle?
Avatar
CSI
Perry Mason
Viestit: 3938
Liittynyt: To Tammi 10, 2013 11:04 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja CSI »

Miss Holmes #1 kirjoitti: To Tammi 18, 2024 8:06 pm Tuota tuulitunneli-ilmiötä ei pystynyt ennakoimaan reitin alkupuolen olosuhteiden perusteella.
Mikä tuulitunneli-ilmiö? Onko se faktaa? Jos on, annatko lähteen.

Jos se on faktaa, silloin sen olisi pystynyt ennakoimaan.

Jos se taas ei ole faktaa, ei siinä ole mitään ennakoimistakaan koska kyseistä ilmiötä ei ole.
Pieni Liekki annelistisen rikostutkinnan perusteellisista menetelmistä:
"Minä en ole nähnyt tuomiota, mutta aiheeseen perinpohjaisesti perehtymällä..."
Haxxter
Hercule Poirotin viikset
Viestit: 100
Liittynyt: Pe Kesä 24, 2016 1:11 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Haxxter »

En minä ainakaan väitä, ettei äiti olisi rakastanut lastaan tai olisi tahallaan tehnyt näitä virheitä. Hän oli viime hetkinään varmaankin paniikissa, kun tajusi mihin joutui. Kaikki vanhemmat tekevät virheitä, mutta kyseisessä tapauksessa virheet johtivat kahden ihmisen kuolemaan ja karmivaan tilanteeseen jäljelle jääneille. Mielestäni tällaisen palstan tehtävä on, kuitenkin raadollisen rehellisesti arvioida näitä virheitä. Kyllä, liiallinen syyllistäminen ei ole hyväksyttävää, mutta ei myöskään ajattelu, että äiti ei olisi näitä
virheitä tehnyt.
En missään tapauksessa väitä, ettei virheitä olisi tehty, mutta kuten mainitsit virheitä tapahtuu. On kuitenkin erotettava tuottamus ja vahinko. Vahinko esim. puutteellisten ennakkotietojen pohjalta, joka sekin on osaltaan äidin ja osaltaan yleisen tiedotuksen puutteesta johtuvaa. Tuottamusta voi arvioida esim seuraavin kriteerein:
  • Huolimattomuus: tarkoittaa tilannetta, jossa äiti ei olisi noudattanut kohtuullista varovaisuutta tai huolellisuutta ja se olisi johtanut vahingon syntymiseen. Huolimattomuus voi olla tahatonta. Tätä tapauksessa tällaista saattaa olla tunnistettavissa (puutteelliset pohjaselvitykset)
  • Äidin välinpitämättömyys, tietoinen piittaamattomuus tai välinpitämättömyys lapsen turvallisuudesta. Ei vaikuta uskottavalta tässä onnettomuudessa (ensiapupakkaus mukana ym.)
  • Syy-seuraus-suhde. Oliko äidin jokin teko tai laiminlyönti johtanut suoraan lapsen kuolemaan. Onko riskinotto luettavissa tähän kategoriaan?
  • Ennakoitavuus. Oliko vahinko äidin ennakoitavissa ja sitä ei yritetty estää, se voisi viitata ainakin huolimattomuuteen. Tässä kohtaa korostuvat äidin saamat ennakkotiedot tunturioloista.
Terra
Martin Beck
Viestit: 823
Liittynyt: La Elo 25, 2012 2:49 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Terra »

Alien Alien
Harjunpää
Viestit: 290
Liittynyt: Ma Tammi 09, 2023 5:09 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Alien Alien »

Haxxter kirjoitti: Pe Tammi 19, 2024 1:36 am
En minä ainakaan väitä, ettei äiti olisi rakastanut lastaan tai olisi tahallaan tehnyt näitä virheitä. Hän oli viime hetkinään varmaankin paniikissa, kun tajusi mihin joutui. Kaikki vanhemmat tekevät virheitä, mutta kyseisessä tapauksessa virheet johtivat kahden ihmisen kuolemaan ja karmivaan tilanteeseen jäljelle jääneille. Mielestäni tällaisen palstan tehtävä on, kuitenkin raadollisen rehellisesti arvioida näitä virheitä. Kyllä, liiallinen syyllistäminen ei ole hyväksyttävää, mutta ei myöskään ajattelu, että äiti ei olisi näitä
virheitä tehnyt.
En missään tapauksessa väitä, ettei virheitä olisi tehty, mutta kuten mainitsit virheitä tapahtuu. On kuitenkin erotettava tuottamus ja vahinko. Vahinko esim. puutteellisten ennakkotietojen pohjalta, joka sekin on osaltaan äidin ja osaltaan yleisen tiedotuksen puutteesta johtuvaa. Tuottamusta voi arvioida esim seuraavin kriteerein:
  • Huolimattomuus: tarkoittaa tilannetta, jossa äiti ei olisi noudattanut kohtuullista varovaisuutta tai huolellisuutta ja se olisi johtanut vahingon syntymiseen. Huolimattomuus voi olla tahatonta. Tätä tapauksessa tällaista saattaa olla tunnistettavissa (puutteelliset pohjaselvitykset)
  • Äidin välinpitämättömyys, tietoinen piittaamattomuus tai välinpitämättömyys lapsen turvallisuudesta. Ei vaikuta uskottavalta tässä onnettomuudessa (ensiapupakkaus mukana ym.)
  • Syy-seuraus-suhde. Oliko äidin jokin teko tai laiminlyönti johtanut suoraan lapsen kuolemaan. Onko riskinotto luettavissa tähän kategoriaan?
  • Ennakoitavuus. Oliko vahinko äidin ennakoitavissa ja sitä ei yritetty estää, se voisi viitata ainakin huolimattomuuteen. Tässä kohtaa korostuvat äidin saamat ennakkotiedot tunturioloista.
Olisiko virheet ja huolimattomuudet olleet yhtä anteeksiannettavissa, jos ne olisi tehnyt isä?
Avatar
Miss Holmes #1
Javier Pena
Viestit: 1796
Liittynyt: Ke Tammi 27, 2021 3:23 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Miss Holmes #1 »

CSI kirjoitti: Pe Tammi 19, 2024 1:34 am
Miss Holmes #1 kirjoitti: To Tammi 18, 2024 8:06 pm Tuota tuulitunneli-ilmiötä ei pystynyt ennakoimaan reitin alkupuolen olosuhteiden perusteella.
Mikä tuulitunneli-ilmiö? Onko se faktaa? Jos on, annatko lähteen.

Jos se on faktaa, silloin sen olisi pystynyt ennakoimaan.

Jos se taas ei ole faktaa, ei siinä ole mitään ennakoimistakaan koska kyseistä ilmiötä ei ole.
Yritin etsiä tekstiä kovasti, mutta en löytänyt.
Joku minua viisaampi paikallinen tai paikan hyvin tunteva kirjoitti, että silloin kun tuuli on tuosta suunnasta, sen kanavoituu tuohon väliin ja voi olla todella voimakas.

Linkkaan kun löydän.

Sen sijaan silmääni osui tämä.
https://inthewoodsdear.fi/fi/seikkailut ... puistossa/

Ja sieltä erityisesti yksi korostettu kohta
Jäinen rinne tuntui viettävän hyvin jyrkästi sivulle ja alas tunturista lumivyöryistä kuuluisan Pyhäkurun suuntaan, joten keskityin sivakoimaan ripeästi kohti tasaisempaa maastoa. Pulkan vauhdin hiipuessa se tuppasi lähteä luisumaan väärään suuntaan.
Ja jos tuohon lisätään tuulta…..
"Kaikkia ihmisiä voi huijata jonkin aikaa,
joitakin ihmisiä voi huijata kaiken aikaa,
mutta kaikkia ihmisiä ei voi huijata kaiken aikaa."
Abraham Lincoln (12.2.1809 – 15.4.1865)
Avatar
Miss Holmes #1
Javier Pena
Viestit: 1796
Liittynyt: Ke Tammi 27, 2021 3:23 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Miss Holmes #1 »

Enkä tiedä miten sen olisi voinut ennakoida??

Sinä pyydät faktaa siitä, että kahden korkean tunturin välin suuntaisesti puhaltava tuuli muodostaisi tuohon erityisen pahan tuulitunnelin.

Eikö se ole jo ihan normi järjellä pääteltävissä, mutta tuollaista tuskin tulee miettineeksi, ellei ole tuijotellut kaksi viikkoa ilmakuvia ja tuulen suuntia.

Eli mahdoton ennakoida oikeasti.
"Kaikkia ihmisiä voi huijata jonkin aikaa,
joitakin ihmisiä voi huijata kaiken aikaa,
mutta kaikkia ihmisiä ei voi huijata kaiken aikaa."
Abraham Lincoln (12.2.1809 – 15.4.1865)
Korento
Alibin satunnaislukija
Viestit: 60
Liittynyt: Ti Kesä 24, 2014 2:35 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Korento »

Haxxter kirjoitti: Pe Tammi 19, 2024 1:36 am
En minä ainakaan väitä, ettei äiti olisi rakastanut lastaan tai olisi tahallaan tehnyt näitä virheitä. Hän oli viime hetkinään varmaankin paniikissa, kun tajusi mihin joutui. Kaikki vanhemmat tekevät virheitä, mutta kyseisessä tapauksessa virheet johtivat kahden ihmisen kuolemaan ja karmivaan tilanteeseen jäljelle jääneille. Mielestäni tällaisen palstan tehtävä on, kuitenkin raadollisen rehellisesti arvioida näitä virheitä. Kyllä, liiallinen syyllistäminen ei ole hyväksyttävää, mutta ei myöskään ajattelu, että äiti ei olisi näitä
virheitä tehnyt.
En missään tapauksessa väitä, ettei virheitä olisi tehty, mutta kuten mainitsit virheitä tapahtuu. On kuitenkin erotettava tuottamus ja vahinko. Vahinko esim. puutteellisten ennakkotietojen pohjalta, joka sekin on osaltaan äidin ja osaltaan yleisen tiedotuksen puutteesta johtuvaa. Tuottamusta voi arvioida esim seuraavin kriteerein:
  • Huolimattomuus: tarkoittaa tilannetta, jossa äiti ei olisi noudattanut kohtuullista varovaisuutta tai huolellisuutta ja se olisi johtanut vahingon syntymiseen. Huolimattomuus voi olla tahatonta. Tätä tapauksessa tällaista saattaa olla tunnistettavissa (puutteelliset pohjaselvitykset)
  • Äidin välinpitämättömyys, tietoinen piittaamattomuus tai välinpitämättömyys lapsen turvallisuudesta. Ei vaikuta uskottavalta tässä onnettomuudessa (ensiapupakkaus mukana ym.)
  • Syy-seuraus-suhde. Oliko äidin jokin teko tai laiminlyönti johtanut suoraan lapsen kuolemaan. Onko riskinotto luettavissa tähän kategoriaan?
  • Ennakoitavuus. Oliko vahinko äidin ennakoitavissa ja sitä ei yritetty estää, se voisi viitata ainakin huolimattomuuteen. Tässä kohtaa korostuvat äidin saamat ennakkotiedot tunturioloista.

Huolimattomuus mielestäni kyllä. Hänellä ei ollut kokemusta ja hän lähti sinne vain lapsen kanssa. Juuri ne pohjaselvityksen puutteet.

Välinpitämättömyys on hankalampi arvioida. Oliko välinpitämätöntä, että hän ei soittanut häkeen aiemmin tai kääntynyt takaisin. Oliko lapsen kylmä ja äiti
Ei huomioinut tätä. En osaa sanoa.

Syy-seuraus-suhde: Mielestäni kyllä. Yksin lapsen kanssa ilman tarvittavaa pohjatyötä. En osaa sanoa varmasti menivätkö he alaspäin tuulelta suojaan, joka olisi ollut selkeä syy-seuraus-suhde. Eli tähän ajattelen vain yllämainitit, en rinteen laskua.

Ennakoitavuus: Väitän edelleen, että eräoppaalla, jonka koulutus saattoi olla ihan mitälie, olisi ollut paremmat edellytykset pystyä ennakoimaan tilanteita kuin esimerkiksi lukion matematiikan opettajalla. Eli hänen olisi pitänyt osata käyttää karttoja yms. ja retkiin valmistuakseen, sekä tiedostaakseen maastonmuodot. Enkä viittaa tällä vain lumivyöryyn vaan esimerkiksi tuulitunneliin ja arvaamattomaan säähän tunturissa.

Mitä tulee tuottamukseen ja vahinkoon. Näen näiden välissä vakavan laiminlyönnin. Hänellä oli kokemuksen kautta kaikki edellytykset ottaa asioista selvää. Vahinko olisi ollut jos lumivyöry olisi tapahtunut tasamaalla. Tuottamus taas, että
hän olisi tarkoituksella vienyt lapsensa lumivyöryalueelle. Ja ei hän tietenkään niin toiminut. Mielestäni vakava laiminlyönti oli se, että hän on yksin ensi kertaa olosuhteissa lapsen kanssa. Onko syy tämän äidin pelkästään, niin ei. Ymmärtääkseni hän on saanut vaellusryhmässä pääasiassa vain positiivisia kommentteja. Olisiko minun mielestäni hänen pitänyt hankkia lisätietoa myös muualta, niin kyllä.
Xyloskalo
Aloitteleva Besserwisser
Viestit: 11
Liittynyt: Ke Tammi 10, 2024 2:22 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Xyloskalo »

Jätän tällä kertaa psykologiset pohdinnat pois.
Puhutaan matematiikkaa.
Kaikessa toiminnassa on riskejä. Joitakin asioita täytyy tehdä, kuten vaikkapa työmatkat. Joitakin asioita tehdään vapaaehtoisesti, huvikseen. Huvit ovat ihmiselle tarpeellisia myös, vaikkeivät ehkä välttämättömiä.
Kaikessa toiminnassa on siis riskinsä mutta kotonakaan ei voi piilotella, ja siinäkinhän olisi riskinsä.

Jos lähtee useaksi päiväksi
- ensimmäiselle kaamosvaellukselleen
- vaellukselle lapsen kanssa kahdestaan
- reitittömään maastoon (laduttomaan siis)
- tuntureita ylittämään
niin miten riskimatematiikka lasketaan?

Minun tunturivaellusmaallikon mielestä kaikki nuo luettelemani kohdat ovat jonkinlaisia riskejä sinänsä, ja niiden yhdisteleminen lisää riskiä jollakin kertoimella jota en tiedä.

Kaamosvaellus kahdestaan lapsen kanssa valmista reittiä pitkin
Kaamosvaellus aikuisporukalla tunturin yli
Kaamosvaellus aikuisporukalla, lapsi mukana, reitittömässä maastossa
Kaamosvaellus aikuisporukalla, reitittömässä maastossa, tunturin yli

Kaikissa noissa on käsittääkseni eri riskitaso.

En ole äitivihaaja. En vihaa ketään.
Käsittääkseni pojalla oli myös isä, ja muitakin lähiomaisia. Eivätköhän kaikki tienneet retkisuunnitelmasta.

Eikö kukaan sanonut että se kuulostaa aika vaativalta?

No, ehkä minä olen vain ylivarovainen koska, kuten sanoin, kammoan paleltumista, ja korkeita paikkojakin vielä onneton.
Tilleraran
Alokas
Viestit: 2
Liittynyt: To Tammi 18, 2024 8:27 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Tilleraran »

En uskonut tänne koskaan rekisteröityväni, mutta nyt ylittyi sekin kynnys. Seuraava kritiikki ei koske kaikkia keskustelijoita ja mahdollisesti hieman kärjistää asioita, pahoittelut siitä.

Jos te kaikkitietävät virheettömät minfolaiset selaisitte Evan somea edes pikkuisen pidemmälle, huomaisitte, että tämä ei ollut äidin toinen talvivaellus (näinkin on tässä ketjussa useampi väittänyt, ensimmäinen kaamosvaellus saattoi kenties ollakin). Niitä löytyy ihan vaan nopealla vilkaisulla ainakin neljä jo pelkästään 2020-luvulta. Joista yksi lasten kanssa (jonkun täälläkin suosittelemassa) Hossassa ja yksi kovasti parjattuihin vigu-opintoihin liittyen. Lisäksi takana oli myös useita syysvaelluksia, laskettelureissuja ym.

Ehkä jos ymmärtäisitte ruotsia enemmän kuin välttävästi läpäistyn kouluruotsin tai Googlen surkeiden käännösten verran, huomaisitte, miten rakastavasti äiti lapsistaan kirjoitti ja että perheen lapset todellakin saivat harrastaa sellaistakin, jota vanhemmat eivät olleet heille valinneet. Kuvissa on omiin silmiini iloisia, reippaita ja onnellisen oloisia lapsia. Ei niissä mikään kärsimys ja rääkki hyppää silmille, paitsi ehkä jonkun liikuntaa ja ulkoilua jo ajatuksen tasolla kammoavan mielessä, kenties hänen omista preferensseistä tehtynä tulkintanaan.

Vaikkette itse olisi koskaan poistuneet lastenne kanssa kotisohvalta lähimarkettia kauemmas mukavuus- tai turvallisuussyistä, voisitte silti yrittää ymmärtää, että jotkut ihmiset, aikuiset ja jopa lapset, rakastavat ulkoilua ja retkeilyä ja nauttivat valtavasti luonnon kauneudesta. E ja S elivät todennäköisesti täyttä, onnellista, juuri heille sopivaa elämää! Perheellä vaikutti somen perusteella olevan erittäin läheiset välit paitsi toisiinsa myös sukuunsa. Lapset pääsivät matkustamaan myös ulkomaille.

Täällä on paljon kauhisteltu pientä lasta pakkasessa. Lapsi ei kuitenkaan ollut enää ihan pieni, vaan sen ikäinen, että olisi jo harrastuksenkin kautta voinut olla vaeltamassa talvikelillä. Onko täällä ihmisiä, jotka olisivat joskus kuulleet sellaisesta harrastuksesta kuin partio tai jopa vanhempaa, jonka lapset sitä harrastaisivat? Omani on ainakin ollut useamman kerran kyseisen harrastuksen puitteessa talvileireillä, 10-vuotiaasta lähtien, ihan omasta halustaan ja innolla, vaikka yöpyminen on teltassa ja päivät vietetään ulkona kelillä kuin kelillä (eikä edes omia puhelimia siellä sallita). Uskallan siksi väittää, että kohta 13 v sälli voi ihan aidosti rakastaa retkeilyä ja todellakin haluta itse tällaiselle reissulle. Jos katsoo aiempien retkien kuvia on poika hymyssä suin ja peukku ylöspäin lähes poikkeuksetta. Tottunut, innokas retkeilijä nuoresta iästään huolimatta. Ei toki kaamosvaelluksiin hurjissa pakkasissa, mutta retkeily äidin kanssa ei tainnut olla mikään uusi tai vastenmielinen juttu. Jos se osan teidän jälkikasvun mielestä on, niin muistakaa, että nuoretkin ovat erilaisia.

Oikeastiko joku edes puoliksi tosissaan vertaa noita pääkaupunkiseudulla hankeen kännissä sammuneita ja lähes itsensä kuoliaaksi palelluttaneita lapsia Sindreen? Ne lapset saattoivat oikeasti olla heitteillä (tai vaihtoehtoisesti rakastettuja mutta ajattelemattomia perusteinejä omilla teillään, se lasu nimittäin tehdään aina kun poliisi saa alle 18 v kiinni alkoholinkäytöstä eli ei kerro kotioloista mitään). Sindre sisaruksineen ei kyllä ollut heitteillä. Eikä S edes tiettävästi kuollut hypotermiaan saati alkoholimyrkytykseen, vaan lumivyöryyn. Eikä suoraan myöskään täällä loputtomasti jankattuihin huonoihin varusteisiin (jo tiedotustilaisuudessa poliisi totesi, että varusteet olivat kunnossa, tämä tuntuu menneen monelta ohi). Edes ne kalliimmat taukotakit eivät olisi heitä lumivyörystä pelastaneet.

On traagista, että kaksi selvästi monelle tärkeää ja rakastettua ihmistä menettivät onnettomuudessa henkensä. On toki itsestäänselvää, että onnettomuuteen johti sarja pahoja virheitä ja virhearvioita. Varsinkin viimeisen parin päivän osalta olisi tullut tehdä aivan erilaisia ratkaisuja, mutta tämä on helppoa kotisohvilta todeta jälkikäteen. Nämä virheet eivät kuitenkaan tee äidistä hirviötä. Eivätkä ne tarkoita, etteikö poika olisi ollut rakastettu ja hänen parastaan haluttu. Tai ettei hän olisi nauttinut retkeilystä äitinsä tavoin. Olen melko varma, että jos äiti saisi uuden tilaisuuden tai jos hän olisi tiennyt miten lopulta käy, ei hän tekisi samoja virheitä tai samoja fataaleja ratkaisuja uudestaan. Ei hän heitä varmastikaan halunnut tappaa. On niin surullista, ettei äiti tällä kertaa saanut tilaisuutta oppia virheistään tai mahdollisuutta puolustautua kaikkia täällä esitettyjä älyttömiä syytöksiä vastaan. On äärettömän surullista, ettei poika enää pääse uusille retkille. Se on väärin ja herättää ymmärrettävästi katkeriakin tunteita. Mutta rajansa tällä tuntemattomien katkeruudellakin.

Ps. Useat lapset ympäri Suomen pyöräilevät tien pientareilla jo pieninä. Ei maaseudulla ole pyöräteitä kuin harvakseltaan ja kuitenkin sielläkin on monin tavoin hauskaa ja hyödyllistä liikkua pyörällä.
Vastaa Viestiin