Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Tähän osioon onnettomuudet ja muu rikoksiin liittyvä keskustelu.
Avatar
Francis Munkki
Remington Steele
Viestit: 219
Liittynyt: La Touko 11, 2013 1:14 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Francis Munkki »

Sissi kirjoitti: La Tammi 20, 2024 10:48 pm Allaoleva matkakuvaus on Istagramista…

[…]
[…]

Se oli täydellistä pyörtymistä…
Voisiko jatkossa tehdä niin, että a) joku oikeasti kielitaitoinen kääntää, b) laitetaan linkki, tai c) ei laiteta mitään? Mutta ei ainakaan laiteta automaattisesti käännettyjä. Tämä täydellinen pyörtyminen ei oikein anna hyvää kuvaa henkilöstä noissa olosuhteissa.
Miekinkö
Alibin satunnaislukija
Viestit: 54
Liittynyt: Ma Huhti 26, 2021 3:06 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Miekinkö »

Itse jostain syystä olen aiempaa enemmän kallistumassa siihen, että pelastajien ensimmäinen tarkastuskierros soittopaikalle laukaisi (heidän huomaamattaan) vyöryn kun jatkoivat matkaa kohti Nammalaa. Ja en siis syytä pelastajia, pakkohan se soittopaikka oli tarkastaa. Mutta kun vyöryä ei kerta vielä silloin havaittu niin....
Avatar
Sissi
Hetty Wainthropp
Viestit: 485
Liittynyt: Ti Tammi 05, 2010 12:08 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Sissi »

Francis Munkki kirjoitti: La Tammi 20, 2024 11:40 pm
Sissi kirjoitti: La Tammi 20, 2024 10:48 pm Allaoleva matkakuvaus on Istagramista…

[…]
[…]

Se oli täydellistä pyörtymistä…
Voisiko jatkossa tehdä niin, että a) joku oikeasti kielitaitoinen kääntää, b) laitetaan linkki, tai c) ei laiteta mitään? Mutta ei ainakaan laiteta automaattisesti käännettyjä. Tämä täydellinen pyörtyminen ei oikein anna hyvää kuvaa henkilöstä noissa olosuhteissa.
Intagramin automattikäännös, eikä tuo kohta ollut mitenkään oleellinen tuossa koko tekstissä, halusin ennemmin kiinnittää huomion siihen miksi olivat mahdollisesti ajatuneet kurun suuntaan kun äiti kirjoittaa Kilpisjärven reissulla että " eivät enää tienneet ovatko menossa ylös-vai alaspäin." F Muncin tapaista ei ole yleensä takertua epäolennaisuuksiin mutta linkki kyllä unohtui, eli siinä kohtaa kritiikki on aiheellinen.

https://www.instagram.com/p/CcNz6VJq_ea ... JFWK6qK00/
Mitä mielentilatutkimuksessa tapahtuu: https://www.youtube.com/watch?v=hg_C6Oyy1c0
Cadi John
Jack Bauer
Viestit: 905
Liittynyt: Ma Kesä 12, 2023 3:05 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Cadi John »

kuusenalla kirjoitti: La Tammi 20, 2024 9:20 pm
post_id=1569483 kirjoitti:La Tammi 20, 2024 8:13 pm
kuusenalla kirjoitti: Ke Tammi 17, 2024 1:10 am Miksei sijaintia tai karttaa tarkistettu? Yksinkertaisesti: ei kaikesta jaksa olla kiinnostunut. En usko, että ER on viettänyt tuntikausia tuijotellen karttoja ja painaen mieleensä reitin muotoja. Ei hän näytä olleen kovin kiinnostunut säästäkään. Ilmankin on selvinnyt. ER on siis hyvässä uskossa luullut, että reitti kyllä nyt jatkuu tähän suuntaan, vaikka reittimerkkejä ei olekaan vähään aikaan näkynyt.

Mutta ER:n ja SR:n huomio oli muualla. Jäätävässä kylmyydessä, alkavissa paleltumissa, vaikeassa etenemisessä. Jossain muualla kuin suunnistamisessa.
Jep mitä sitä sijaintia tarkistamaan jos luullaan olevan oikeassa suunnassa. Sit se kylmyys ja tuuli. Poika on voinut olla enemmän kylmissään ja koska olot oli helvetilliset oli pakko soittaa häkeen. Jotenkin olen saanut äidistä niin sitkeän kuvan, et olisi voinut jopa jatkaa soittamatta, jos olisi ollut yksin.

Ja just noi paleltumat. CSI taisikin kirjoittaa, et suoraan hoitoon olisivat joutuneet, jos hengissä olisivat selvinneet. En vaan itse voi kuvitella miten hirveät olosuhteet oli, sillä en ole ollut koskaan tuollaisessa säässä. Mä vihaan kylmää ja en voisi koskaan lähteä tuommoiselle reissulle. Mielettömiä on äidin kuvat olleet mutta meikäläiselle yli -10 on morjens.

Saimaanrannanmaalarin kuvat on parhaat mitä täällä on ollut. Jotenkin järkyttävää miten nämä kaksi oli noin väärässä paikassa.
Cadi John
Jack Bauer
Viestit: 905
Liittynyt: Ma Kesä 12, 2023 3:05 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Cadi John »

SmileToad kirjoitti: La Tammi 20, 2024 10:13 pm
Korento kirjoitti: La Tammi 20, 2024 9:41 pm
Olen aikaisemmin vimmatusti puolustanut häke-päivystäjää vaativassa ja alipalkatussa työssä. Mietin kyllä saavatko he eteensä koordinaattien sijainnin korkeuskäyrällä, ja olisiko sen perusteella voinut tajuta neuvoa täysin kuutamolla olevaa soittajaa, että nyt hyvä nainen ahkiot irti ja kontaten suoraan ylämäkeen. Mutta sitten taas ahkioiden irrottaminen voisi laukaista vyöryn ennen kuin ovat ehtineet tarpeeksi ylös.
Jos siellä on vastannut ihminen joka ei ole koskaan ollut Oulua korkeammalla niin mitä hänelle kertoo joku koordinaatti muuta kuin et siihen tilataan apua? Jos hänen ruutuun tulee hyvä kuva paikasta kesäreitteineen jne niin sitten varmaan eri juttu. Voihan olla et takaisinsoitto olisi koskenut juuri tätä väärää kohtaa. Äitihän ei enää vastannut.
Sama juttu et arvostan näiden häke-päivystäjien työtä. Häke-päivystäjän syytä tämä ei ole.
Avatar
CSI
Perry Mason
Viestit: 3939
Liittynyt: To Tammi 10, 2013 11:04 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja CSI »

Saimaanrannanmaalari kirjoitti: La Tammi 20, 2024 4:18 pm
CSI kirjoitti: La Tammi 20, 2024 3:30 pm
Saimaanrannanmaalari kirjoitti: La Tammi 20, 2024 2:49 pm Tähän skenaarioon siis viittaisin sillä, että korkeuspiste on oikeasti paljon alempana, eikä tuonne voi mielestäni päätyä vahingossa. Pisteeni on sijoitettu 613 m korkeuteen....
Siten "korkeus 613 metriä" ei ole eksaktisti tuo vaan ehkäpä teille pitäisi ilmoittaa asia vaihteluvälinä: Hätäpaikannuksen korkeustieto on ollut 95% todennäköisyydellä vaihteluvälillä 596,5 - 629,5 metriä.
Voi tuohon vaihteluvälinkin mielessään ympärille hahmottaa. Se on noin kolme käyrää suuntaan tai toiseen. Mutta ihan yhtä hyvin voi olla keskelläkin kun äärilaidoissa. Minun silmissäni tilanne ei siitä paljonkaan paremmaksi muutu. Tarkkuus on havainnollistamiseen kolmiulotteisin keinoin varmasti kuitenkin riittävä. Muistaakseni ilmoitin, että olen haarukoinut sen pisteen arvioni perusteella HS:n artikkelin tietojen avulla ja tiedustelin onko koordinaatit annettu julkisuuteen. Tarkoitus oli ennemminkin kyseenalaistaa 3D kuvan keinoin, voiko tuonne päätyä helposti huomaamatta ja todeta noista asemista vielä tilanteen olevan hallinnassa sekä seikkailijan mielen että yleistilanteen osalta.
Käsittääkseni vielä ennen viestiäni ihmettelit, miksi häkepuhelun korkeustieto ja toisaalta koordinaattipisteen korkeuskäyrältä luetussa arvossa on eroa.

Sen sijaan että olisit todennut, että "selvä, kiitos selvityksestä, korkeustiedoissa ei ole enää mitään eroa eikä epäselvää", pistit laikan pyörimään ja kehittelet jotain lisäobfuskaatiota korkeushöpötyksen ympärille. Siinähän kehittelet. Ei minua kiinnosta.

Ajattelin vain käydä kertomassa, ettei gepsin korkeustieto ole kovin tarkka.
Pieni Liekki annelistisen rikostutkinnan perusteellisista menetelmistä:
"Minä en ole nähnyt tuomiota, mutta aiheeseen perinpohjaisesti perehtymällä..."
pusu
Scooby-Doo
Viestit: 25
Liittynyt: Ke Maalis 10, 2010 3:55 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja pusu »

Alien Alien kirjoitti: La Tammi 20, 2024 11:34 pm
pusu kirjoitti: La Tammi 20, 2024 11:15 pm Häkepuhelun koordinaattimietintöihin ja sijainnin piirtämiseen karttaan toisin esille myös tämän (en huomannut, että tästä olisi ollut mainintaa ja en tiedä kuinka moni on tietoinen tästä);
https://www.luontoon.fi/retkeilynabc/su ... rittaminen
https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Kartast ... telm%C3%A4

Jos HS on saanut vain koordinaatit, niin onko niiden sijainti osattu piirtää karttaan oikein?
No sepä se. Mielestäni näin tällä keskutelupalstalla koordinaatit samana päivänä kun häkeseloste julkaistiin. En muista nikkiä, enkä enää löydä sitä kohtaa, jotta asiaa voisi jotenkin tarkistaa. Voi olla, että sekoitan johonkin, mutta muistikuvani mukaan viestissä ei ollut juuri muuta kuin koordinaatit. Mielikuvani mukaan olivat juurikin häkesoittopisteet, mutta saattoivat olla jotkin muutkin.

Edit: jos koordinaattipisteet ovat väärät tms. On mahdotonta/hyödytöntä spekuloida harhaantumisesta mitään tarkempaa.
Juuri näin.
Koordinaatit, ilman tietoa koordinaattijärjestelmästä, jossa ne ilmoitetaan, on hyödyttömät, jos sijainti halutaan metrilleen oikein.
Alien Alien
Harjunpää
Viestit: 290
Liittynyt: Ma Tammi 09, 2023 5:09 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Alien Alien »

Eksymisestä.

Suurin osa eksymisestä tapahtuu ihmiselle tutussa ympäristössä. Sijaintiin ei kiinnitetä huomiota, ajatukset ovat kiinnittyneet johonkin muuhun. Vieraassa ympäristössä sen sijaan eksymistä pelätään ja sitä yritetään välttää kaikin keinoin.

Kuten kuusenalla nosti esiin, jostain syystä eksymisen mahdollisuudesta ei oltu huolissaan. Se on kuitenkin hyvin erikoista, sillä olosuhteet olivat haastavat ja ympäristö vieras. Aikataulu kotiinpaluulle oli olemassa.

Sissin postaamassa viestissä (vaikkakin huonolla käännöksellä) käy ilmi, että aiemmin äiti on kirjoittanut pohtineensa useita vaihtoehtoja tuiskun yllättäessä. Niissäkään ei noussut esille pelko eksymisestä. Joko suunnistus oli niin selkeää/omiin taitoihin luotettiin tai siitä ei ajateltu muodostuvan uhkaa millään muotoa.

Pallaksella olosuhteet olivat vielä vaativammat ja reitti kulki vaarallisen paikan ohi. Kylmyys ja etenemisen vaikeus/hitaus oli ylittänyt pisteen, jossa äiti päätti soittaa häkeen. Takaisinpaluu, hätämajoitus tai epävarmuus suunnasta ei ollut osa äidin keskustelua häken kanssa. Vaikka kuuleminen/ymmärtäminen olisi ollut haasteellista olosuhteista ja mahdollisesta kielimuurista johtuen, olisi eksyminen kyllä noussut puhelussa esiin.

Olosuhteita merellä ja avotunturissa on verrattu toisiinsa. Kummassakin sijainnin paikantamiseen käytetään usein muitakin apuvälineitä kuin näönvaraista suunnistamista. Äidillä on ollut paljon kokemusta merellä liikkumisesta, eritoten, mikäli tieto kalastajaperheestä pitää paikkansa. Navigointi on siis voinut olla hyvin tuttua. Ensimmäisessä lumituiskussaan äiti oli kirjoittanut, miten vaikeaa on kun ei tiedä kulkeeko ylös vai alas. Tämänkin kokemuksen perusteella olisi oletettavaa hänen olleen hyvin kiinnostunut sijainnista, Pyhäkurun välttämiseksi. Tämä pohjautuen siis oletukseen äidin olleen hyvä ja kokenut kartanlukija. Olisi varmaan automaattisesti kiinnittänyt Kuruun huomiota reittiä suunnitellessaan.

Reitiltä huomaamatta harhaantuminen on voinut johtua tavasta, että poika hiihtää ensimmäisenä, jolloin katse edessä kulkevan selässä/pojassa ja hänen voinnissa. Lisäksi suunta on voinut olla oikea äidin mielestä syystä x tai y. Ajatuksissa on voitu jo olla perillä. Kaikki täysin mahdollista aina häkesoittoon ja suksien menetykseen asti. Miten pysähdyttäessä asia olisi voitu sivuuttaa muutoin kuin arvioitua pahempana hypotermiana tai samaistamisvirheenä?

Tosiasiat viittaavat eksymiseen mutta mikään häkeselostuksessa ei viittaa äidin tienneen heidän eksyneen. Yhtenä vaihtoehtona toki on, että olennaista tietoa puuttuu tai jokin tiedoista on selkeästi virheellinen ajallisesti tai sijainnillisesti.
Alien Alien
Harjunpää
Viestit: 290
Liittynyt: Ma Tammi 09, 2023 5:09 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Alien Alien »

Cadi John kirjoitti: Su Tammi 21, 2024 12:30 am
SmileToad kirjoitti: La Tammi 20, 2024 10:13 pm
Korento kirjoitti: La Tammi 20, 2024 9:41 pm


Olen aikaisemmin vimmatusti puolustanut häke-päivystäjää vaativassa ja alipalkatussa työssä. Mietin kyllä saavatko he eteensä koordinaattien sijainnin korkeuskäyrällä, ja olisiko sen perusteella voinut tajuta neuvoa täysin kuutamolla olevaa soittajaa, että nyt hyvä nainen ahkiot irti ja kontaten suoraan ylämäkeen. Mutta sitten taas ahkioiden irrottaminen voisi laukaista vyöryn ennen kuin ovat ehtineet tarpeeksi ylös.
Jos siellä on vastannut ihminen joka ei ole koskaan ollut Oulua korkeammalla niin mitä hänelle kertoo joku koordinaatti muuta kuin et siihen tilataan apua? Jos hänen ruutuun tulee hyvä kuva paikasta kesäreitteineen jne niin sitten varmaan eri juttu. Voihan olla et takaisinsoitto olisi koskenut juuri tätä väärää kohtaa. Äitihän ei enää vastannut.
Sama juttu et arvostan näiden häke-päivystäjien työtä. Häke-päivystäjän syytä tämä ei ole.
Olette oikeassa häkepäivystäjän työhön liittyen. Paraskaan mekaanikko ei mutteria avaa väärällä avaimella. Häkekarttojen yms. tietojen ja käytänteiden tarkistaminen olisi ollut yksi hyvä syy Otkesin tutkinnalle. Liikkuminen maastossa on kasvanut hurjasti ja kasvaa edelleen, samalla kulkijoiden kunto-, tieto- ja taitotasot ovat eriytyneet hurjasti. Samoilla hoodeilla saattaa palloilla porukkaa spektrin kaikilta laidoilta. Väistämättä enemmän yhteydenottoja häkeen erämaista tulee siten enemmän, joten jokaisella häkepäivystäjällä omasta sijainnistaan riippumatta tulisi olla työkalut kunnossa, jotta häkepuhelussa (joka voi olla se ainut saatu yhteys apuun) pystytään antamaan oikeat ja riittävät ohjeet selviytymiseen kunnes apu pääsee paikalle.
Celsius
Lauri Hanhivaara
Viestit: 131
Liittynyt: Su Tammi 07, 2024 2:06 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Celsius »

Facebookin vaellus -ryhmässä on hyvä kuva kesäajalta tuosta pyhäkurun kohdalta kesäreitiltä, missä näkyy myös opasteiden paikat + löytyy myös kuva missä näkyy hyvin maaston korkeuserot.

Voi olla, että jopa juuri pyhäkurua edeltävältä merkiltä on jatkettu ”suoraan” ja päädytty jyrkänteen reunalle.
Avatar
CSI
Perry Mason
Viestit: 3939
Liittynyt: To Tammi 10, 2013 11:04 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja CSI »

Miekinkö kirjoitti: Su Tammi 21, 2024 12:00 am Itse jostain syystä olen aiempaa enemmän kallistumassa siihen, että pelastajien ensimmäinen tarkastuskierros soittopaikalle laukaisi (heidän huomaamattaan) vyöryn kun jatkoivat matkaa kohti Nammalaa. Ja en siis syytä pelastajia, pakkohan se soittopaikka oli tarkastaa. Mutta kun vyöryä ei kerta vielä silloin havaittu niin....
Tuota mietin itsekin kun häke-puhelun paikka tuli julki. Pidän sitä kyllä mahdottomana skenaariona. Noin massiivista lumivyöryä ei välty huomaamasta edes tuossa myrskyilmassa pimeässä. Siitä kuuluu sen verran sitä ääntä, että sen huomaa noin lähellä kyllä.

Toinen seikka mikä puhuu sitä vastaan, että etsijät eivät vyöryä laukaiseet on tosiasia, että yleensä vyöryn laukaisija kyllä suistuu itsekin vyöryn mukaan. Tässä varsin hurja video, kuinka se kelkan kanssa tapahtuu. Tämä kaveri kuitenkin onnistuu vyöryn loppuvaiheessa kauhomaan itsensä pintaan uimaliikkein ja selviää säikähdyksellä. https://www.youtube.com/watch?v=6u4CR_i6pg4
Pieni Liekki annelistisen rikostutkinnan perusteellisista menetelmistä:
"Minä en ole nähnyt tuomiota, mutta aiheeseen perinpohjaisesti perehtymällä..."
Korento
Alibin satunnaislukija
Viestit: 61
Liittynyt: Ti Kesä 24, 2014 2:35 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Korento »

Alien Alien kirjoitti: Su Tammi 21, 2024 1:02 am
Olet oikeassa, että esimerkiksi tietyn alueen lumivyöryvaarasta, korkeasta aallokosta yms. olisi hyvä saada joku pimg ruudulle (ehkä juuri tätä tarkoitit). Mutta yksinkertaisesti jokaista Suomen kolkkaa ei pysty millään
kattamaan. Olen tässä asiassa CSI:n kannalla. Ihmisillä ei ole mitään oikeutta lähteä kaikkiin maan kolkkiin sekoilemaan. Kyse on yksilönvastuusta, ei pelkästään oikeuksista. Emme voi odottaa, että kevyillä lähtötiedoilla meillä on oikeus mennä joka paikkaan ja olettaa, että häke hoitaa. Toki virheitä ja erinäisiä yllättäviä tapahtumia voi sattua, vaikka olisit kuinka hyvin valmistautunut.
Avatar
CSI
Perry Mason
Viestit: 3939
Liittynyt: To Tammi 10, 2013 11:04 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja CSI »

Alien Alien kirjoitti: La Tammi 20, 2024 11:34 pm No sepä se. Mielestäni näin tällä keskutelupalstalla koordinaatit samana päivänä kun häkeseloste julkaistiin. En muista nikkiä, enkä enää löydä sitä kohtaa, jotta asiaa voisi jotenkin tarkistaa. Voi olla, että sekoitan johonkin, mutta muistikuvani mukaan viestissä ei ollut juuri muuta kuin koordinaatit. Mielikuvani mukaan olivat juurikin häkesoittopisteet, mutta saattoivat olla jotkin muutkin.
Ne oli lumivyöryn arvioidun alkupaikan "koordinaatit". Saatu eyeballing menetelmällä Raattaman tieltä Pyhäkurua tähystämällä. Monen kilsan päästä siis.

Niillä ei tee mitään.
Pieni Liekki annelistisen rikostutkinnan perusteellisista menetelmistä:
"Minä en ole nähnyt tuomiota, mutta aiheeseen perinpohjaisesti perehtymällä..."
Celsius
Lauri Hanhivaara
Viestit: 131
Liittynyt: Su Tammi 07, 2024 2:06 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Celsius »

Oulun hätäkeskus, paikkatietoikkuna.

Yllä olevat on mainittu häke-puhelun koordinaattien lähteeksi eli varmasti suoraan syötetty kartalle ja saatu paikka siitä HS-juttuun. En usko tässä olevan virhettä.

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000010105781.html
Avatar
CSI
Perry Mason
Viestit: 3939
Liittynyt: To Tammi 10, 2013 11:04 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja CSI »

Facebookissa onkin kuva, jossa näkyy millaiset olivat ER:n vaelluksellakin käyttämät suojalasit. Vaelluskuvissa tuo visiiri oli aina ylösnotettuna niin ei oikein saanut käsitystä millainen se on.

Tässä FB postauksessa lasit näkyvät päässä oikein hyvin.https://www.facebook.com/eva.ramstedt.5 ... P37xSp9kyl

Pidän noita vähän köpöinä laseina tunturiolosuhteisiin ja verrattuna esim. niihin mitä itse käytän. Noista ER:n laseista pääsee viima painamaan hilettä silmiin. Ei ihme, jos meneminen vastatuuleen on alkanut vähän tökkimään. Luultavasti suurin jarru on ollut kuitenkin poika, jolla ei tainnut olla laseja ollenkaan. Jos oli, niin lienevät olleet "aurinkolasit" tyyppisiä eli yhtä tyhjän kanssa.
Pieni Liekki annelistisen rikostutkinnan perusteellisista menetelmistä:
"Minä en ole nähnyt tuomiota, mutta aiheeseen perinpohjaisesti perehtymällä..."
Vastaa Viestiin