Kouluampuminen Vantaan Viertolassa 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Otsikon mukaisesti. Myös onnettomuudet pienistä suuriin. Pohjustamattomat keskustelunavaukset.
Calabash
Jack Bauer
Viestit: 928
Liittynyt: To Heinä 09, 2015 2:54 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Calabash »

No jos poliisisetä kysyy, onko kiusattu, vastaus on juu. Ja heti ollaan harhateillä. Ketä ei ole kiusattu perheessä, koulussa, urheiluharrastuksessa, armeijassa, työpaikalla?

Tämä on liian helppo silta.
Avatar
Drag
Susikoski
Viestit: 35
Liittynyt: To Kesä 26, 2008 5:58 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Drag »

axal90001 kirjoitti: Ke Huhti 03, 2024 1:30 am Varmaan 8- vuotiaskin tietää nykyään miten ase ladataan, Ei siihen varmaan tarvita kovin montaa kymmentä tuntia esim netti räiskintäpeliä.
Samaa mieltä. Revolverin käsittely on erittäin helppoa ja suorastaan intuitiviistä kenelle tahansa normaaleilla hoksottimilla varustetulle ihimiselle. Sehän on hyvin yksinkertainen laite, ja sen käytön ymmärtää suurin piirtein samalla vaivalla kuin vaikkapa vasaran. Todennäköisesti 12-vuotias poika on jo siihen ikään mennessä vähintäänkin nähnyt satoja elokuvia missä näytetään kuinka revolveria käytetään. Ja vaikka häntä olisi tarvinnut opastaa, noin 30 sekunnissa näytät ja selität kaiken mitä siitä pitää tietää sillä tasolla että 12-vuotiaskin saa patruunan rumpuun ja piipusta ulos. Tällaista opastusta on YouTube puolillaan.

Se, että osuu sillä yhtään pidemmältä etäisyydeltä toistettavasti napakymppiin vaati toki jo harjoittelua, mutta muutaman metrin päästä sillä osuu ihmiseen aloittelijakin melkein väkisin.

Toki on vähintäänkin mahdollista että aseen omistaja on käyttänyt poikaa ampumaradalla jo usemman kerran. Kyllä 12-vuotias siellä pärjää hyvin.
Only the paranoid survive.
Jasseri
Alokas
Viestit: 4
Liittynyt: Ke Huhti 03, 2024 1:49 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Jasseri »

Kaverin lapsi oli viereisessä luokassa ampumisen aikaan. Tämä lapsi oli kertonut vanhemmille ampujan olevan todellinen ongelmanuori, sekä kiusaaja itse. Lapsen mukaan uhri on ollut ampujalle velkaa sähkötupakan myynnistä, joka ollut uhrilla maksamatta.

Täsmennän vielä, että kyseessä on vain tämän kyseisen viereisessä luokassa olevan lapsen kertomus, ei todennettu fakta.
AnnV
Hercule Poirotin viikset
Viestit: 104
Liittynyt: Su Syys 19, 2021 8:53 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja AnnV »

Osamandias kirjoitti: Ke Huhti 03, 2024 4:42 pm
Jarmomurha kirjoitti: Ke Huhti 03, 2024 3:01 pm JOS KUVASSA on oikea poika, niin tyylissä on kyllä hyvin vahvaa roadman-kulttuurin ihannointia! Yleensä 12-vuotias laittaa kypärämyssyn päähänsä kovilla pakkasilla lumilinnaa rakentaessaan, eikä kommandopipoa somepostausta varten.
Sinähän se varsinainen nuorisoasiantuntija olet!
Viisitoista vuotta sitten itse ollessani 12-vuotias, pukeuduin kuin mikäkin jengiläinen. Lumilinnat käytiin lähinnä potkimassa matalaksi ja sen jälkeen polteltiin tupakkaa koviksina. Mikään ei ole muuttunut, muuta kuin että some on tullut mukaan kuvioihin.
Mikäli nuo tänne jaetut kuvat on ampujasta, niin ei voi kyllä vaatetuksen perusteella tehdä johtopäätöksiä mistään! Juurikin samanlainen college-puku (Nike Tech fleece) kuvassa, kuin omalla 12-vuotiaalla ja hänen kaikilla kavereillaan. Ja lumilinnojen rakentelu on aika out heidän ikäisillään.
Tuonelan Kirves
Jack Taylor
Viestit: 16
Liittynyt: Ti Helmi 20, 2024 10:27 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Tuonelan Kirves »

Enpä haluaisi olla murhaajan housuissa kun Karma aloittaa kostonsa. Edessä on ihan oikea helvetti eikä pakotietä ole olemassa.
Calabash
Jack Bauer
Viestit: 928
Liittynyt: To Heinä 09, 2015 2:54 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Calabash »

Jasseri kirjoitti: Ke Huhti 03, 2024 5:06 pm Kaverin lapsi oli viereisessä luokassa ampumisen aikaan. Tämä lapsi oli kertonut vanhemmille ampujan olevan todellinen ongelmanuori, sekä kiusaaja itse. Lapsen mukaan uhri on ollut ampujalle velkaa sähkötupakan myynnistä, joka ollut uhrilla maksamatta.

Täsmennän vielä, että kyseessä on vain tämän kyseisen viereisessä luokassa olevan lapsen kertomus, ei todennettu fakta.
Nuoret tietävät enemmän, verkostoineen. Aikuiset tyrkyttävät omia selityksiään ja tarttuvat siihen, mikä on helpoin sulattaa. Näin se on aina mennyt.
Detsi
Nikke Knakkertton
Viestit: 199
Liittynyt: La Syys 05, 2020 3:21 pm
Paikkakunta: Lahti

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Detsi »

CSI kirjoitti: Ke Huhti 03, 2024 4:43 pm
JudgeCooper kirjoitti: Ke Huhti 03, 2024 3:33 pm Kun ei koulu puutu kiusaamiseen, tekijä päätti ratkaista tilanteen niillä vajailla sosiaalisilla taidoilla mitä monella 12-vuotiaalla on. Tekoa ei voi hyväksyä, mutta motiivin ymmärtää. Todella sääli tuhlattua elämää. Tässä olivat kaikki osalliset uhreja.
Minä taas hyväksyn teonkin. Suomi on tässä pikkuhiljaa muuttunut yhteiskunnaksi, jossa uhrilla ei ole mitään oikeuksia.

Tuon pojan tilanteessa, kun ei kerran sitä rikosoikeudellista vastuutakaan ole - voi aivan hyvin toimia noin. Taatusti loppuu kiusaaminen.

Jatkossakaan ei kukaan uskalla vittuilla tuolle kaverille. Ei tartte kuin pistää vähän silmät hyvätpahatrumat loppukohtauksen gangstan malliin viiruksi, pihistä hampaiden välistä että "mä hommaan mutkan ja hoitelen sut" niin kovin kovis koulussa on paskat housussa. Kaverillahan on aiempaa näyttöä siitä saattaa käydä ohraleipä kun tuon kaverin kanssa alkaa hippasille.

Eikä tuolla mitään loppuelämä pilalla ole. Vankilaan hän ei joudu. Eikä joudu koulukotiinkaan. Ittestä on kiinni täysin kaikki mitä elämässä saavuttaa. Jos nuo mitä hän niittasi oli ns. paskiaisia, niin ei tarvitse jälkikäteen niillekään ajatusta uhrata. Elämässä vain eteenpäin. Suorittaa koulut riittävän hyvin, hakee tutkinnot ja painelee vaikka ulkomaille. Yhteiskunta tulee tuota paapomaan 1000 kg resursseilla koska enää hän ei ole uhri vaan rikollinen. Jolle kuuluu kaikki oikeudet ja jota paapotaan.

Näin tämä menee.
Väkivaltaisten tekojen hyväksyminen ei ole missään tilanteessa oikeutettua. Väkivaltaiset reaktiot eivät ratkaise ongelmia pitkällä aikavälillä ja voivat pikemminkin pahentaa tilannetta entisestään.

Koulukiusaamiseen on todella olemassa muita ratkaisuja kuin väkivalta.

Toiseksi, reagoimalla väkivallalla tai uhkaamalla väkivallalla, kuten mainitsit kommentissa, luodaan vain lisää konflikteja ja riski siitä, että tilanne eskaloituu entisestään.
Detsi
Nikke Knakkertton
Viestit: 199
Liittynyt: La Syys 05, 2020 3:21 pm
Paikkakunta: Lahti

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Detsi »

Viertolan koulun kameroihin tallentui hyytävä näky hieman ennen kello yhdeksää – ”Oli ase kädessä”

VANTAAN kouluampumisen myöntänyt poika tallentui Viertolan koulun valvontakameroihin hieman ennen kello yhdeksää tiistaina aamulla. Koulussa on kamerat sekä ulko- että sisätiloissa.

Rikosylikomisario Kimmo Hyvärinen Itä-Uudenmaan poliisista kertoo, että pojan epäillään saapuneen koululle siinä vaiheessa, kun hänen ensimmäinen oppituntinsa oli alkamassa.

– Käsitykseni mukaan hän on mennyt suoraan koululle ja teko on kestänyt muutaman minuutin, noin 2–3 minuuttia, Hyvärinen sanoo.

Poliisi sai ensimmäisen hälytyksen ammuskelusta koululla kello 9.08. Partiot olivat paikalla noin kymmenen minuuttia myöhemmin kello 9.17.

HYVÄRISEN mukaan koulun valvontakameratallenteelta ilmenee, että poika saapui koululle aamulla ilman reppua eikä hänen hallussaan vielä tässä vaiheessa näkynyt asetta.

MTV Uutiset kertoi aiemmin, että tekijä olisi sonnustautunut maskiin ja kuulosuojaimiin, mutta poliisin näkemys on toisenlainen. Hyvärisen mukaan 12-vuotias poika oli tallenteiden perusteella pukeutunut tavanomaiseen tapaan.

– Olen nähnyt ne tallenteet. Ei voida puhua mistään maskista. Hänellä on kaulassaan osittain kasvot peittävä kaulahuivi ja nuorten käyttämät kuulokkeet. Eivät ne näyttäneet kuulosuojaimilta. Hän oli normaalisti pukeutunut, ei mitenkään verhoillut itseään, Hyvärinen sanoo.

KOULUN videotallenteille päätyi myös hetki, kun ampuja poistuu koulurakennuksesta surmattuaan luokallaan olleen pojan ja haavoitettuaan kahta tyttöä.

– Hänellä oli ase kädessä, kun hän poistui koululta, rikoskomisario sanoo.

Itse ammuskelu ei tallentunut videolle.

Hyvärinen huomauttaa, ettei poliisi ole vielä kyennyt aukottomasti varmistamaan, onko koulun valvontakameroiden kellonaika varmasti täysin oikeassa, vai heittääkö se jonkin verran.

– Siksi ei ole vielä voitu vahvistaa aikaikkunoita niin tarkasti.

POLIISIT ottivat 12-vuotiaan kiinni Helsingin puolella Siltamäen kaupunginosasta kello 10, eli noin tunti ampumisen jälkeen. Poliisin käsityksen mukaan poika liikkui jalan eikä käyttänyt julkisia. Siltamäki sijaitsee Viertolan koulun lähistöllä.

RIKOSKOMISARIO Hyvärisen mukaan poliisi on ottanut pojan käyttämän puhelimen ja tietokoneen haltuunsa ja tutkii seuraavaksi laitteiden sisältöä. Siinä vaiheessa varmistunee, onko epäilty ilmoittanut teosta jollekin ennen tai jälkeen ammuskelun.

Poliisi selvittää myös pojan toimintaa sosiaalisessa mediassa. Keskustelua on herättänyt muun muassa TikTok-tili, jossa on jaettu aseen käsittelyyn liittyviä videoita.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010334553.html
Viimeksi muokannut Detsi, Ke Huhti 03, 2024 5:29 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Rotteni
Hercule Poirotin viikset
Viestit: 117
Liittynyt: Su Joulu 17, 2023 11:25 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla

Viesti Kirjoittaja Rotteni »

Amy kirjoitti: Ke Huhti 03, 2024 2:38 pm .

Muutenkin ajattelisin, että 12-vuotiaat tytöt on epätodennäköisiä poikien kiusaajia. Huomioiden ne loukkaantuneet tytöt, vai olisiko he "vahinkoja", en usko.
Kyllä tytöt osas kiusata henkisesti todella paljon pahemmin jo 30vuotta sitten.
Niitä kun ei voinut vetää turpaan, mut ne pysty lässyttää iha mitä vaa ja monottaa ohi mennessä, et
Ei ne tytöt iha aina niitä rinressoja ole!
Muistan eilisen, kuin eilis päivän!
Avatar
CSI
Perry Mason
Viestit: 3938
Liittynyt: To Tammi 10, 2013 11:04 am

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja CSI »

Detsi kirjoitti: Ke Huhti 03, 2024 5:23 pm Väkivaltaisten tekojen hyväksyminen ei ole missään tilanteessa oikeutettua. Väkivaltaiset reaktiot eivät ratkaise ongelmia pitkällä aikavälillä ja voivat pikemminkin pahentaa tilannetta entisestään.

Koulukiusaamiseen on todella olemassa muita ratkaisuja kuin väkivalta.


Kyllä ne väkivaltaiset reaktiot näyttävät ratkaisevan ongelmia. Raumanmeren kouluampuja niittaisi Kristian Johtelan autuaamille kiusaamiskentille 1989.

Isokokoisesta Kristian Johtelasta santaan, että hän oli todella ilkeä, fyysinen ja nautti toisten rääkkäämisestä. Ei olisi koskaan lopettanut kiusaamista. Ei koulun jälkeenkään vaan jatkanut sitä varmasti työelämässä jne.

Vaan eipä jatkanut.

Mitä ne muut ratkaisut ovat? Miksei niitä käytetä vai eikö ne toimi?
Pieni Liekki annelistisen rikostutkinnan perusteellisista menetelmistä:
"Minä en ole nähnyt tuomiota, mutta aiheeseen perinpohjaisesti perehtymällä..."
MikaK
Theo Kojak
Viestit: 1111
Liittynyt: Ke Syys 18, 2019 9:29 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja MikaK »

Tutun vaimo oli tuolla koululla opettamassa. Nyt tästä taas alkaa valtava "miksi kiusaamista ei estetä tai siihen puututa" -keskustelut. Totuus kuitenkin on että ketä vaan voidaan kiusata koulun lisäksi koulumatkalla tai vapaa-aikana samojen ihmisten toimesta. On täysin mahdoton suo estää kaikkien kiusaaminen valitettavasti. Ja ihmisluonne on sellainen että kiusaamista tapahtuu nyt ja aina. Ei sillä etteikö siitä kannattaisi keskustella ja yrittää estää mutta aika turha syyllistää tästä ketään, näin vaan kävi.
Mactar
Nikke Knakkertton
Viestit: 159
Liittynyt: Pe Maalis 22, 2013 11:58 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Mactar »

Surullista lukea näitä aikuisten kommentteja joissa teko hyväksytään ja ollaan sitä avoimesti sitä mieltä, että uhrit sai ansionsa mukaan.

Kyseessä on 12-vuotiaita LAPSIA. Kaikkien aivot ja tunne-elämä on vielä täysin kehittymätöntä - niin ampujan kuin uhrien. Vielä ei tiedetä taustoista ja motiiveista oikeasti mitään. Todennäköistä on että kiusaamista ja/tai ulkopuolisuuden kokemusta löytyy, mutta varmasti myös paljon muuta. Eiköhän ampuja pääse psykiatrisiin tutkimuksiin, joista selviää lisää selittäviä tekijöitä. Tuskin ymmärtää oikeasti mitä tuli tehtyä.

Koulukiusaaminen on ehdottomasti väärin ja siihen tulisi puuttua rankemmalla kädellä, mutta väkivalta ei ole vastaus. Tämä lapsi tulee sen myös huomaamaan, kun ulkopuolisuuden tunne tulee teon myötä vain syvenemään. Mutta hän onkin 12v, eikä pystynyt näkemään tekonsa seurauksia hetken mielihyvää pidemmälle.
Inehmo
Remington Steele
Viestit: 201
Liittynyt: Su Joulu 18, 2022 5:09 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla

Viesti Kirjoittaja Inehmo »

Elizabeth kirjoitti: Ke Huhti 03, 2024 8:41 am Pistää kyllä miettimään mitä ihmettä on voinut 12-vuotiaan mielessä liikkua kun pitänyt ikätovereita ampua..
Omassa lapsuudessa jotku tytöt leikki vielä barbeilla 12-vuotiaana ja tällä lapsella mielessä aseet sekä toisten tappaminen.

Tekijällä siis ollut kuulosuojaimet päässä. Tästä vois päätellä että ehkä ollut lähiomaisen (sen jonka asetta käytti) mukana ampumaradalla eikä ase ole ensimmäistä kertaa hänen kädessään. Mutta tuo maski.. Eikö luokkatovereissa ja opettajassa herättänyt ihmetystä kun tyyppi marssii luokkaan maski naamallaan? Ja mikä merkitys tällä maskilla ollut? Tullut itsevarmempi olo vai elänyt jossain "pelimaailmafantasioissa"?
Mitäkö liikkunut mielessä? Syvä kipu kiusatuksi tulemisesta. Ja varmaan kostonhalu. Kiusaaminen ollut tämän päivän medioiden mukaan motiivina. Saa nähdä, miten häntä on kiusattu. Kaikenlaista pahuutta on liikkeellä.
Sarjo
Lauri Hanhivaara
Viestit: 137
Liittynyt: Ma Helmi 22, 2021 3:14 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Sarjo »

Mielestäni tässä on pari ikävää juttua uhrien kannalta. Tai siis tietysti koko tapaus on uhreille hirveä.

Nyt suruliputetaan kunnioittaen uhreja. Monikossa. Kaksi on vielä elossa. Ei heitä tarvitse suruliputtaa. Entä jos yksi kuolee muutaman päivän kuluttua ja toinen viikon kuluttua? Suruliputetaanko heitä uudestaan?

Ampuja sanoo olleensa koulukiusattu. Mielipideilmasto muuttui aika paljon. Nyt kuollut uhri ja kaksi vakavasti loukkaantunutta tyttöä on leimattu koulukiusaajiksi. Entä jos he ovat syyttömiä kiusaamiseen? Jos olisin uhrin läheinen, nämä syytökset tässä vaiheessa olisi sietämätöntä kestää.

Kouluikäisten kanssa työskennellessäni olen usein törmännyt nuoreen, joka häiriköi ja kiusaa muita. Kun joku antaa vähän takaisin, tai tyyppi jätetään porukasta, hän uhriutuu. Nämä uskovat vakaasti olevansa kiusattuja, eivätkä näe omaa osuuttaan tilanteessa. näiden vanhemmat ovat usein niitä, jotka valittavat Aviin ja avautuvat somessa, että heidän lastaan kiusataan, eikä koulu tee yhtään mitään.
Tekee toki. Mutta kun ei haluta kuulla koko totuutta.

Sitä en tiedä, onko tässä tapauksessa taustalla yksipuolista kiusatuksi tulemista. Ja tuomitsen kaikenlaisen kiusaamisen. Asiat eivät vaan aina ole niin mustavalkoisia.
MikaK
Theo Kojak
Viestit: 1111
Liittynyt: Ke Syys 18, 2019 9:29 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja MikaK »

Mactar kirjoitti: Ke Huhti 03, 2024 5:55 pm Surullista lukea näitä aikuisten kommentteja joissa teko hyväksytään ja ollaan sitä avoimesti sitä mieltä, että uhrit sai ansionsa mukaan.

Kyseessä on 12-vuotiaita LAPSIA. Kaikkien aivot ja tunne-elämä on vielä täysin kehittymätöntä - niin ampujan kuin uhrien. Vielä ei tiedetä taustoista ja motiiveista oikeasti mitään. Todennäköistä on että kiusaamista ja/tai ulkopuolisuuden kokemusta löytyy, mutta varmasti myös paljon muuta. Eiköhän ampuja pääse psykiatrisiin tutkimuksiin, joista selviää lisää selittäviä tekijöitä. Tuskin ymmärtää oikeasti mitä tuli tehtyä.

Koulukiusaaminen on ehdottomasti väärin ja siihen tulisi puuttua rankemmalla kädellä, mutta väkivalta ei ole vastaus. Tämä lapsi tulee sen myös huomaamaan, kun ulkopuolisuuden tunne tulee teon myötä vain syvenemään. Mutta hän onkin 12v, eikä pystynyt näkemään tekonsa seurauksia hetken mielihyvää pidemmälle.
Uskon hyvinkin että lapsi ymmärsi tekonsa seuraukset. Omat kokemukseni kiusaamista olivat kuitenkin melko lieviä ja näin paljon pahempaakin aikanaan mutta kyllä itselläkin joskus oli se pelko ja jos nyt ei tosissaan niin muitan kyllä kuinka sivumennen kävi mielessä ottaa joskus vaikka puukko turvaksi mukaan. Uhrit eivät ehkä tätä ansainneet ihan mutta jos tästä jotain hyvääkin on niin ehkä jatkossa kiusaajat miettivät että siinä voi oma elämäkin olla lopulta pelissä ja jättävät siksi tekemättä väkivaltansa.
Vastaa Viestiin