Kouluampuminen Vantaan Viertolassa 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Otsikon mukaisesti. Myös onnettomuudet pienistä suuriin. Pohjustamattomat keskustelunavaukset.
Carelin
Rico Tubbs
Viestit: 1261
Liittynyt: Su Elo 21, 2011 8:37 am

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Carelin »

Lapsen etu menee kaiken edelle ja hoitoa lähdetään toteuttamaan juuri tästä lähtökohdasta.
Hänet varmasti siirretään nyt lastenpsykiatriselle osastolle jatkotutkimuksiin. Sen jälkeen tehdään tarvittavat jatkohoidot. Mahdollisesti joku Muhoksen lastenkoti yms. Eiköhän joku suljettu lastenkuntoutuskeskus joka tapauksessa tule kyseeseen. Jos siellä sujuu jatko hyvin, niin hiljalleen siirtyy yhteiskuntaan tultuaan täysi-ikään.
Eli ensin tutkitaan psykiatrisella, sitten sen mukaan hoitoa.
RealSherlok

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja RealSherlok »

https://aijaa.com/RmdKzI
Lisää tietoja tekijän taustasta. Toivottavasti linkki toimii
Sverdlov
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1438
Liittynyt: Pe Marras 11, 2016 9:28 am

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Sverdlov »

Cadi John kirjoitti: Pe Huhti 05, 2024 2:27 pm
Eugène Buonarroti kirjoitti: Pe Huhti 05, 2024 2:16 pm Mediassa spekuloidaan nyt kovasti sitä, että mikä tulee olemaan pojan kohtalo kun rikostuomiota ei tule.
Onko tästä kellään vielä mitään haisua? Eikö useamman vuoden pakkohoito psykiatrisessa laitoksessa olisi se todennäköisin, sekä järkevin vaihtoehto?

Tahdosta riippumattoman hoidon kriteerit täyttyvät varmasti.
Eiköhän ammattilaiset päätä tämän mitä tapahtuu.
Jokaisessa suuressa ilmailukatastrofissakin ovat ammattilaiset päättäneet asioista.
Anteeksi nimimerkkini, mutta en tiedä mihin päin sen pitäisi viitata?
Avatar
JudgeCooper
Sofia Karppi
Viestit: 417
Liittynyt: Ma Tammi 16, 2023 4:44 pm
Paikkakunta: NY

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja JudgeCooper »

RealSherlok kirjoitti: Pe Huhti 05, 2024 3:21 pm https://aijaa.com/RmdKzI
Lisää tietoja tekijän taustasta. Toivottavasti linkki toimii
Tietoturvariskien linkkaus on jo vanhanaikaista ja säälittävää. Koeta ryhdistäytyä.
Välinpitämättömyys on valinta.
Eugène Buonarroti
Alokas
Viestit: 3
Liittynyt: Pe Huhti 05, 2024 12:25 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Eugène Buonarroti »

thinker2 kirjoitti: Pe Huhti 05, 2024 3:06 pm
TOTTAKAI, tahdonvastaisen hoidon kriteerit täyttyy, kun kyseessä on lapsi. Lääkärillä on velvollisuus toimittaa alaikäinen potilas hoitoon, jos kyse on hyvin vakavasta mielenterveyden häiriöstä ja sellainenhan tässä on kyseessä.
Näin juuri. Tässä Valviran sivuilta:

"Tahdosta riippumaton hoito
Mielenterveyslain mukaan täysi-ikäinen henkilö voidaan määrätä psykiatriseen sairaalahoitoon tahdostaan riippumatta vain seuraavissa
tapauksissa:

-Hänen todetaan olevan mielisairas.
-Hän on mielisairautensa vuoksi hoidon tarpeessa siten, että jos häntä ei toimitettaisi hoitoon, se olennaisesti pahentaisi hänen mielisairauttaan tai vaarantaisi vakavasti hänen tai muiden henkilöiden terveyttä tai turvallisuutta.
-Mitkään muut mielenterveyspalvelut eivät sovellu käytettäviksi, tai ne ovat riittämättömiä henkilön hoidossa.
Kaikkien edellä esitettyjen edellytysten on täytyttävä samanaikaisesti.

Alaikäisen henkilön hoitoon määrääminen ei edellytä sitä, että henkilöllä on mielisairauden asteinen mielenterveyden häiriö. Alaikäinen voidaan määrätä hoitoon, jos hän on vakavan mielenterveyden häiriön vuoksi hoidon tarpeessa ja jos muut mielenterveyspalvelut eivät sovellu käytettäviksi. Kysymyksessä olevia vakavia mielenterveyden häiriöitä voivat olla muun muassa erittäin vakavat käyttäytymisen häiriöt, erittäin vakavaa itsetuhoisuutta aiheuttavat häiriöt ja erittäin vakavat syömishäiriöt."

Eli alaikäisen pakkohoito ei todellakaan edellytä psykoottisuutta tms diagnosoitua mielisairautta. Karkeasti yleistettynä riittää, että potilaan katsotaan voivan vaarantaa joko oman tai toisen henkilön terveys/turvallisuus.
Heinähattumies
Alokas
Viestit: 2
Liittynyt: To Huhti 04, 2024 7:24 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Heinähattumies »

Waslisa kirjoitti: Pe Huhti 05, 2024 11:41 am Turun seudun tyypit huomio, onko lakot aiheuttanut lapsi vielä alueella? Joku jo mainitsikin, tämä yhteys olisi potentiaalinen vaihtoehto. Ihan pienestä häiriöstä ei perheet lakkoile, ala-asteelainen oli vakavasti häiriköinyt jo pitkään.

Turkulainen lapsi on nelosluokkalainen, ei ole tämän tapauksen lapsi. Toivottavasti on saanut tarvitsemaansa apua. (Faktatietoa, vaikka sitä nyt ei varmaan tälläiseltä aloittelevalta kirjoittajalta uskotakaan...)

Jotain vastaavaa saattaa kuitenkin olla taustalla tässäkin tapauksessa tai ainakin sen suuntaiseen kallistuisin itse näiden julkisuuteen vuotaneiden seikkojen vuoksi. Mahdollisesti on pahin kiusaaminen on tapahtunut jo edellisessä koulussa ja nyt on voinut hyvinkin pienestä mennä kuppi nurin. Häiriköksi leimaaminen voisi kertoa siitä, että lapsen omat sosiaaliset taidot ovat johtaneet riitoihin luokkakavereiden kanssa ja mahdollisesti saaneet jopa koko luokan kääntymään häntä vastaan. Oman lapseni luokalla on juurikin vastaavanlainen tapaus ollut jo monta vuotta. Itse olin usein yhteydessä kouluun ja tiedän monen muun olleen myös ihan viime päiviin asti. Lopulta oli pakko antaa omalle lapselle lupa jättää leikkimättä tämän kanssa, vaikka se sotii vahvasti omia periaatteita vastaan. Hänen mittansa tuli täyteen nyrkkeilysäkkinä olemisesta ja nyt on tullut muidenkin. Lasta ei tietojeni mukaan sanallisesti kiusata, mutta eipä se joukon ulkopuolelle jättäminenkään hyvää tee ja varmasti kokee itsensä kiusatuksi ja täten käyttäytyy entistä aggressiivisemmin muita kohtaan. Tälläistä asiaa ei missään tapauksessa kuulu jäädä lasten ratkaistavaksi! Tämä on asia, johon olisi alunperinkin pitänyt puuttua miettimällä ensinnäkin sitä, onko lapsi sijoitettuna oikeaan luokkaan (iso perusopetusryhmä). Inkluusio, mikä ihana ajatus se onkaan. Tässä tapauksessa se ei ainakaan ole millään tavoin tukenut tämän lapsen kehitystä, päin vastoin.

Ja tämä pohdinta nyt vain omaa mutua, ei ole tietoa onko ampujalla ollut haasteita ennen kiusaamista tai kuka kiusannut, missä ja milloin. Itse kuitenkin toivoisin, että tässä tapauksessa joutuisivat vastuuseen myös kaikki tukitoimista päättävät tahot ja ne aikuiset, jotka mahdollisesti ovat kiusaamiselta silmänsä ummistaneet. Jos siis selviää, että uudessa tai vanhassa koulussa ei ole tehty mitään tiedossa olleen kiusaamisen estämiseksi ja lasta mahdollisesti pyöritelty hoitotaholta toiselle ilman mitään todellista apua. Toiveajattelua, tiedän.
Sarjo
Lauri Hanhivaara
Viestit: 137
Liittynyt: Ma Helmi 22, 2021 3:14 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Sarjo »

Tuo ampuja pitäisi viedä ruumishuoneelle katsomaan uhriaan ja sairaalaan katsomaan kahta vakavasti loukkaantunutta tyttöä. Kohtaamaan tekonsa.
Knoppi1
Susikoski
Viestit: 46
Liittynyt: Ma Huhti 05, 2021 7:54 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Knoppi1 »

Aika surullista havaita, että tässä pikkuhiljaa muodostuu ryhmä nimeltä "kiusaamisdenialistit":)

Melkeinpä siurempi osa haluaisi väellä ja vängällä, että ampujalle lyödään päälle "ikuinen diagnoosi". Koulukiusaamista on ollut aina, ja ainakin aikoinaan sillä oli opettajilta "hiljainen hyväksyntä". Usein kiusaamisessa oli pari kolme suosikkityyppiä, jotka dominoi luokan mielipidettä. Muutama sukkeluus, ja koko luokka nauroi... Joskus jopa opettaja mukana. Saattoi olla, että asiattomaksi tulkittu ainekirjoitus luettiin koko luokalle. Ja sitten luettiin ne huippuaineet ylistyssanoin:)

Musta tuntuu, että nämä kiusaamiskieltäjät on usein niitä, jotka tyypillisesti huutelee siellä taustajoukoissa:) Sillä kun ei oikeasti ole paskan merkitystä, kiusattiinko ampujaa vai ei. Tuulettimeen on heitetty, ja nyt se sinkoilee ympäristöön. Tästä tapahtumasta on muodostumassa pahempi poliittinen kysymys. Ei ole helppo myöntää, että kiusaaminen olisi se "driveri" asiassa... On helpompaa todeta 12 vuotias "jakaantuneeksi persoonallisuudeksi narsistisin vivahtein", kun alkaa ruotimaan poliittisella tasolla kuinka kitkeä kiusaaminen ja sen joukkopeesaus.

Tässäkin tapauksessa olisi erttäin ikävää, jos pitäisi avata mahdollinen uhrien osuus asiaan... Nyt kun kansallinen liputuskin on jo suoritettu, ja kaikki tärkeimmät tahot asian tiimoilta lausuntonsa julkilausuneet.
lienee selvää, että "vasta savun hälvettyä tarkistetaan kytkennät" kaikessa hiljaisuudessa. Kaikkeaan somejulkisuutta on ollut vaikea hillitä, eikä yksilönsuoja ole välttämättä se ainut hiertävä asia, vaan ylenpäätään, että poliittiset ongelmat nousevat pyörteitten mukana pinnalle.
Anoteus
Jack Bauer
Viestit: 937
Liittynyt: Su Tammi 20, 2019 8:12 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Anoteus »

Tässä ei ole kyllä mitään poliittista, kyse on epäonnistuneesta kasvatuksesta. Jos elämän kulkuun kuuluu toisen ihmisen tappaminen/vahingoittaminen vaikka vaan koston tai kiusaamisen takia, niin aika pahasti on menty metsään kyllä kasvatuksen puolella, oli se sitten koti tai lastenkoti...
Knoppi1
Susikoski
Viestit: 46
Liittynyt: Ma Huhti 05, 2021 7:54 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Knoppi1 »

Tottakai siinä on poliittista... Julkisuuteen tullut tapahtuma, jonka perusteella joudutaan määritelemään toimenpiteitä tapahtuneiden asioiden suhteen.
Kontekstia löytyy laajemmin kuin arvaatkaan. Kyse on tapahtuna, joka kertoo tarinaa lasten henkisestä kunnosta yhteiskunnassa. Sori... Niin se vain on...

Anoteus kirjoitti: Pe Huhti 05, 2024 4:44 pm Tässä ei ole kyllä mitään poliittista, kyse on epäonnistuneesta kasvatuksesta. Jos elämän kulkuun kuuluu toisen ihmisen tappaminen/vahingoittaminen vaikka vaan koston tai kiusaamisen takia, niin aika pahasti on menty metsään kyllä kasvatuksen puolella, oli se sitten koti tai lastenkoti...
lonesjucca
Lauri Hanhivaara
Viestit: 126
Liittynyt: Ke Heinä 26, 2023 9:26 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja lonesjucca »

Sarjo kirjoitti: Pe Huhti 05, 2024 4:26 pm Tuo ampuja pitäisi viedä ruumishuoneelle katsomaan uhriaan ja sairaalaan katsomaan kahta vakavasti loukkaantunutta tyttöä. Kohtaamaan tekonsa.
Ja sieltä voitaisiin viedä vankilaan. Kun 12v esim. miettisi niin alkaisi ymmärtää myös tekojensa seuraukset.

Tää on jotenkin aivan helvetin huvittavaa ja samaan aikaan maailmanlaajuinen farssi, että meillä lapsen vanhemmat voi kasvattaa lapsestaan murhaajan, lapsi voi päästää jonkun epämieluisan tyypin hengiltä ja ketään ei rangaista.

(En siis väitä, että tässä on näin tapahtunut, mutta teoriassahan näin selkeästi voisi tapahtua ja laki tämän mahdollistaa vieläkin.)

Ja mitä näihin elossa toistaiseksi oleviin tyttöihin tulee niin voi olla hyvin alkanut elämä jo pilalla, jos vammautuvat loppuiäkseen. Tämä pikku murhamies vaan jatkaa normaalisti elämäänsä, vailla huolia, tai murheita.
Chili
Jane Marple
Viestit: 1005
Liittynyt: To Elo 04, 2011 9:31 am

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Chili »

Voisiko @ylläpito avata ketjun, jossa käsiteltäisiin muut kuin kiusaamisasiat koskuen tätä tapausta. Keittiöpsykologien työ on tärkeää, mutta tuota keskustelua kiusaamisesta häiritsee välissä olevat muun aihepiirin viestit. :)
Cadi John
Martin Beck
Viestit: 796
Liittynyt: Ma Kesä 12, 2023 3:05 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Cadi John »

Yoshi kirjoitti: Pe Huhti 05, 2024 2:59 pm Lähestulkoon kaikki uutisointi tästä on vastenmielistä. Tappajasta onkin tullut uhri. Koulukiusaaminen on kauheaa ja väärin, se ei ole mikään syy tappaa. Media kuitenkin luo mielikuvaa, että on ymmärrettävää, jopa hyväksyttävää, et toiminut näin. Niin no siitähän sitten vaan kaikki kiusatuksi tulleet saavat kimmokkeen, et mut huomataan, saan ymmärrystä ja huomiota, kun tapan kiusaajani, koska mä olen se uhri, jolla on oikeus tappaa kiusaajansa.
Ei ole ampuja uhri mun mielestä. Tässä ei edes tiedetty oliko nämä uhrit oikeat kiusaajat vai sattumanvaraisesti ammuttu. Onko aiemmin kiusattu ja nyt joku pieni sanaharkka triggeröinyt ja saanut suunnittelemaan tämmöistä. Aivan järkkyä uhrien vanhemmille kuin myös ampujan.
Knoppi1
Susikoski
Viestit: 46
Liittynyt: Ma Huhti 05, 2021 7:54 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Knoppi1 »

Kyseessähän on pyramidi, jossa se ensimmäinen "kieroutunut osanen" on aktivoitunut tekoihin. Alapuolella on ehkä satoja, ehkä tuhansia, joiden psyyke on joka päivä koetuksella, miettien keinoa kuinka päästä ulos jatkuvasta pahanolon tunteesta.

Vai "vailla huolia ja murheita"?


lonesjucca kirjoitti: Pe Huhti 05, 2024 5:01 pm
Sarjo kirjoitti: Pe Huhti 05, 2024 4:26 pm Tuo ampuja pitäisi viedä ruumishuoneelle katsomaan uhriaan ja sairaalaan katsomaan kahta vakavasti loukkaantunutta tyttöä. Kohtaamaan tekonsa.
Ja sieltä voitaisiin viedä vankilaan. Kun 12v esim. miettisi niin alkaisi ymmärtää myös tekojensa seuraukset.

Tää on jotenkin aivan helvetin huvittavaa ja samaan aikaan maailmanlaajuinen farssi, että meillä lapsen vanhemmat voi kasvattaa lapsestaan murhaajan, lapsi voi päästää jonkun epämieluisan tyypin hengiltä ja ketään ei rangaista.

(En siis väitä, että tässä on näin tapahtunut, mutta teoriassahan näin selkeästi voisi tapahtua ja laki tämän mahdollistaa vieläkin.)

Ja mitä näihin elossa toistaiseksi oleviin tyttöihin tulee niin voi olla hyvin alkanut elämä jo pilalla, jos vammautuvat loppuiäkseen. Tämä pikku murhamies vaan jatkaa normaalisti elämäänsä, vailla huolia, tai murheita.
Japääsee
Alokas
Viestit: 5
Liittynyt: Pe Huhti 21, 2023 6:32 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Japääsee »

Mitä enemmän ampujan tekoa selitellään ja ymmärretään, sitä kieroutuneemman viestin se antaa muille sellaisille nuorille, joilla vihat/turhautuminen tmv. pinnassa. Kyllä ampujaa tulisi kohdella kuin rikollista konsanaan eikä päästää kuin koira veräjästä ja viestiä, kuten täällä jo aiemmin todettiin, että alle 15-vuotiaalla on kyseenalaisia ratkaisukeinoja käytettävissään
Vastaa Viestiin