Henkirikos Hämeenlinnan Hätilässä 5.10.2022 - 9 vuoden 6 kuukauden tuomio taposta

Suomessa tapahtuneet henkirikokset.
Avatar
McCall
Neuvoja-Jack
Viestit: 538
Liittynyt: Ma Kesä 25, 2007 9:35 pm

Re: Henkirikos Hämeenlinnan Hätilässä 5.10.2022 - 9 vuoden 6 kuukauden tuomio taposta

Viesti Kirjoittaja McCall »

En tunne tekijää enkä ketään tapaukseen liittyvistä henkilöistä. Tapahtumapaikka on siis Hämeenlinnan itäpuolella sijaitseva lähiö. Kyseinen alue ei ole mitenkään huonossa maineessa. Puoli kilometriä tuosta niin ollaan Harakkamäessä ja Laaniityssä, joista olemmekin saaneet lukea tällä palstalla. Sanoisin, että yksittäinen teko, joka odotti sopivaa tilaisuutta. Tekijä olisi tehnyt tämän luultavasti ennemmin tai myöhemmin, mutta nyt sai "syyn" toteuttaa itseään.
Avatar
Francis Munkki
Remington Steele
Viestit: 210
Liittynyt: La Touko 11, 2013 1:14 pm

Re: Henkirikos Hämeenlinnan Hätilässä 5.10.2022 - 9 vuoden 6 kuukauden tuomio taposta

Viesti Kirjoittaja Francis Munkki »

McCall kirjoitti: Pe Elo 04, 2023 11:03 am Sanoisin, että yksittäinen teko, joka odotti sopivaa tilaisuutta.
Tarkoitatko, että uhri olisi ollut kuitenkin lopulta sama, esimerkiksi joidenkin tekijälle kerrottujen asioiden perusteella? Joku tällainen keskustelu vaikka:

—Se mun isäpuoli, se on muuten ihan rento, äitikin viihtyy sen kanssa. Mutta välillä sillä on vähän sellainen asenne naisiin, mun äitiinkin.
—Älä pelkää neito kaunis, minä ritari uljas lahtaan sellaisen örkin käden käänteessä. Mitäpä ei nuori mies itsensä todistaakseen ja enemmän seksin toivossa tekisi?

Vai että uhriksi olisi käynyt kuka tahansa, ja tekijä oli muuten vain taipuvainen tällaiseen? Myös aikaisempiin tekoihin viitaten.

Toki tuo tarina ja keskustelun sisältö ja tapon motiivi on saattanut olla erilainenkin. Jos isäpuoli on ollut pitkään jo kuvioissa ja vaikka ahdistellut naista jotenkin tämän jo ollessa alaikäinen? En tästä tapauksesta tiedä mitään, mutta tilastollisesti isäpuolet ja äidin poikaystävät tekevät sitä biologisia isiä enemmän. Kännin himmentämänä tämä tekijä on sitten ottanut asian omiin käsiinsä. Psyykattuaan itseään siihen sopivasti. Mihin ei välttämättä ole tarvittu paljoa.

Mietin myös sitä, että nainen ei ole reagoinut mitenkään, koska on a) yllättynyt tilanteen kehittymisestä ja jatkumisesta, b) pitänyt omaa mahdollisuuttaan teon pysäyttämiseen heikkona tai c) ollut kahden vaiheilla, että haluaa ehkä isäpuolen kärsivän käytöksestään, mutta ei kuitenkaan loukkaantuvan vakavasti tai kuolevan tilanteen seurauksena.

Joissain piireissä perheriidoissa ei koskaan läpsitä ketään mitenkään. Joissain ehkä läpsitään, mutta ei tehdä sen enempää. Ja joissain läpsitään ja tehdään kaikkea muutakin. Voi tietenkin olla, että läpsiminen oli pahin, mitä tapauksen uhri on koskaan tehnyt, eikä tapahtuman taustalla ole ollut mitään pohjustusta. Silloin koko juttu selittyy sillä, että tekijä oli aikapommi, joka vaan sattui laukeamaan juuri tuossa tilanteessa.

Yhteensä voisi ajatella, että on 1) vastenmielisiä ihmisiä, joiden seurasta pitää päästä pois. Sitten on 2) vastenmielisiä ihmisiä, joita pitää muodon vuoksi kestää, vaikka heistä ei tarvitse pitää, koska ovat vaikka sukua tai kaverin kavereita. Sitten on 3) ihmisiä, joista et vaan pidä, mutta joista ei ole sinulle sen suurempaa haittaa. Ja sitten on 4) niitä, joiden seurasta pitää päästä pois, koska ovat vaarallisia hengelle, omaisuudelle tai terveydelle. Vähemmän vaarallinen poikaystävä olisi kokenut äidin ja isäpuolen riidan ehkä ikävänä ja sitten päättänyt, haluaako poistua vai jäädä.

Mikäänhän ei viittaa siihen, että tapauksen äiti olisi ollut mitenkään vaarassa tai aidossa pelastamisen ja suojelemisen tarpeessa.
Avatar
McCall
Neuvoja-Jack
Viestit: 538
Liittynyt: Ma Kesä 25, 2007 9:35 pm

Re: Henkirikos Hämeenlinnan Hätilässä 5.10.2022 - 9 vuoden 6 kuukauden tuomio taposta

Viesti Kirjoittaja McCall »

Ei muuttunut hovissa, joten 9v 6kk pysyy.
Hämeen Sanomat 17.4.2024 / https://www.hameensanomat.fi/paikalliset/6704398

Hätilän Tyllilänkadun taposta annettu tuomio ei muuttunut hovioikeudessa

Tuomittu hakkasi miehen hengiltä lyhyen riidan päätteeksi lokakuussa 2022.

Hämeenlinnassa lokakuussa 2022 miehen kuoliaaksi pahoinpidellyt Jan-Juhani Olavi Niemi ei saanut toivomaansa lievennystä tuomioonsa Turun hovioikeudessa.

Hovioikeus piti voimassa Niemelle taposta annetun yhdeksän ja puolen vuoden ehdottoman vankeustuomion. Niemi oli valituksessaan vaatinut rangaistuksensa alentamista ja rikosnimikkeen lieventämistä taposta kuolemantuottamukseksi ja törkeäksi pahoinpitelyksi.

Syyttäjä puolestaan vaati omassa valituksessaan Niemen tuomion korottamista tämän aiempien väkivaltarikosten takia. Vuonna 1996 syntynyt Niemi on aiemmin tuomittu tapon yrityksestä ja törkeästä pahoinpitelystä.

Hovioikeus katsoi, että Kanta-Hämeen käräjäoikeuden viime vuoden elokuussa Niemelle antama tuomio on riittävä. Vankeuden lisäksi Niemelle määrättiin vankeusaikaa välittömästi seuraava yhden vuoden valvonta-aika.

Henkirikos tapahtui lokakuussa 2022, kun Niemi kävi päihdepitoisen illanvieton päätteeksi toisen miehen kimppuun Hämeenlinnan Tyllilänkadulla sijaitsevassa kerrostaloasunnossa.

Uhri sai surmansa, kun Niemi hakkasi lattialle kaatunutta miestä kasvoihin ja päähän useita kertoja.
Vastaa Viestiin