Velanperinnästä tuomiot kolmelle nuorelle miehelle Porissa

Tähän osioon onnettomuudet ja muu rikoksiin liittyvä keskustelu.
Oikeus ennen kaikkea
Hercule Poirot
Viestit: 7811
Liittynyt: Ti Maalis 30, 2021 2:48 pm

Velanperinnästä tuomiot kolmelle nuorelle miehelle Porissa

Viesti Kirjoittaja Oikeus ennen kaikkea »

”LAITA se puukko pois, sulle on tuomio tulossa”, videolla huudettiin.
Video löytyi nuoren miehen puhelimesta aivan toisen poliisiasian yhteydessä suoritetussa laite-etsinnässä.
Videolla puhelimen omistaja, tuolloin 18-vuotias nuorimies lyö kuvaamaansa henkilöä avokämmenellä pään alueelle.
Toinen nuorukainen, vasta 16-vuotias, uhkaa kuvassa näkyvää 17-vuotiasta uhria puukolla.
Kolmas mukana ollut mies, kolmikon vanhin eli 20-vuotias, opastaa nuorinta laittamaan puukon pois.

Satakunnan käräjäoikeus langetti kolmikolle tällä viikolla antamallaan tuomiolla vankeusrangaistukset törkeästä ryöstöstä ja vapaudenriistosta.

TAPAHTUMAT ajoittuvat heinäkuiseen tiistaipäivään kesällä 2023. 17-vuotias uhri oli 18-vuotiaalle velkojalle 1 200 euroa velkaa.
Tämän oikeuskin totesi olleen riidatonta, eikä kyse siis ollut keksitystä velasta. Velat olivat peruja kesän yhteisiltä juhlimismatkoilta.
Tästä velasta 1 000 euroa suoritettiin autossa porilaisen K-marketin takana. 200 euroa kuitenkin puuttui.
Jostain syystä 200 euroa muuttuikin 1 000 euroksi, ja uhri kuljetettiin Ulvilassa sijaitsevalle asunnolle.

ASUNNOLTA lähtemisen jälkeen velkojan roolissa ollut kolmikko ja uhri liikkuivat autolla ympäriinsä, muun muassa Prismassa ja McDonald’sissa ostamassa hampurilaisia.
Porin Tuorsniemessä uhri päästettiin lopulta autosta pois, jotta hän voisi hankkia lisää rahaa. Hän kävi kaverinsa äidin luona sitä hankkiakseen.
Hän sai rahat kuitenkin vasta vähän myöhemmin, ja sopi 18-vuotiaan velkojan kanssa tapaamisesta ulvilalaisen koulun pihalla.
Rahat hän sai kummisedältään. Koulun pihallekin hän kävi viemässä rahat kummisetänsä ja isänsä kanssa. Tuhannen euron lisäksi hän antoi velkojalle myös merkkivyön.

VIDEOILLA oli esitutkinnassa ja oikeudenkäynnissä keskeinen rooli. 20-vuotias epäilty kertoi oikeudessa kuvaamillaan videoillaan olleen ”tarkoitus päivittää, mitä siellä tapahtuu”.
”Olit velkaa ja tiedostat sen eiks ni. Tiedostat, että velat pitää maksaa. Tekiks kukaan sulle mitään pahaa loppupeleis. Eks sä itkenyt ihan vaan sen takii, ettet sä halunnu, että sul käy mitää. Lyötiiks me, onk sul mitää mustelmii”, epäilty puhuu videolla.
Uhri myötäilee hänen sanomaansa.

KÄRÄJÄOIKEUS päätyi pitämään kaikkia kolmea nuorta miestä syyllisinä rikoksiin.
Vuonna 2003 syntynyt mies ja vuonna 2007 syntynyt mies saivat yhden vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeusrangaistuksen, joka voitiin määrätä ehdollisena. Heidät määrättiin lisäksi valvontaan.
Vuonna 2005 syntynyt mies eli varsinainen ”päävelkoja” sai kahden vuoden ja kahden kuukauden mittaisen vankeusrangaistuksen, jonka oikeus määräsi ehdottomana.
Taustalla on miehen aiempi rikollisuus. Toimituksen tekemän selvityksen perusteella vasta 19-vuotiaan miehen rikoshistoria onkin karua luettavaa, sillä hän on saanut ensimmäiset rikostuomionsa heti 15-vuotiaana tultuaan rikosoikeudellisesti vastuulliseksi.
Hän löi tuolloin toista nuorta koulun välitunnilla Ulvilassa ja sai tuomion pahoinpitelystä nuorena henkilönä.
Useista Porissa ja Ulvilassa tehdyistä pahoinpitelyistä nuorena henkilönä hänet tuomittiin myös viime joulukuussa annetulla tuomiolla.
Lisäksi häntä vuotta vanhempi nuorimies on hakenut häntä lähestymiskieltoon ja kertonut hakemuksessa joutuneensa muuttamaan pois Ulvilasta tämän takia. Lähestymiskieltohakemus kuitenkin hylättiin, koska epäilty oli muuttanut sittemmin Vantaalle.

Velkajutusta annettu tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

https://www.satakunnankansa.fi/satakunt ... 69362.html