Mies salakuljetti Yhdysvalloista tuttuja huumelääkkeitä Suomeen

Huumausainerikoksille oma ketju.
Samoin yleinen huumausainekeskustelu tänne.
Paikalla
Oikeus ennen kaikkea
Hercule Poirot
Viestit: 7813
Liittynyt: Ti Maalis 30, 2021 2:48 pm

Mies salakuljetti Yhdysvalloista tuttuja huumelääkkeitä Suomeen

Viesti Kirjoittaja Oikeus ennen kaikkea »

Helsingin hovioikeus määräsi tiistaina antamallaan tuomiolla vaarallisia opioidilääkkeitä salakuljettaneen ja levittäneen miehen 5 vuoden ja 6 kuukauden vankeusrangaistukseen
Hovioikeus totesi 54-vuotiaan Peter Johan Tallbäckin syyllistyneen törkeään huumausainerikokseen tuomalla 80 mg OxyContin-tabletteja Espanjasta Suomeen sekä henkilökohtaisesti että postitse sähköpotkulautojen sisään kätkettynä. Rikokset tapahtuivat elokuun 2022 ja huhtikuun 2023 välisenä aikana.

Espanjasta tuotuja tabletteja oli yhteensä 1629 kappaletta, joista on oikeuden mukaan ollut saatavissa noin 4800 suonensisäistä päihdekäyttöannosta. Määrä vastaa oikeuden mukaan noin 240 grammaa heroiinia.
Lisäksi Tallbäck toi maahan 283 kappaletta alpratsolaamitabletteja ja piti hallussaan myös muita lääkeaineita ja amfetamiinia. Tallbäck toi OxyContin-tabletteja myös Virosta, josta hän hankki niitä virolaisen lääkärin määräämällä reseptillä.

Hovioikeus piti voimassa Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden miehelle antamat tuomiot huumausainerikoksesta, törkeästä huumausainerikoksesta ja ampuma-aserikoksesta. Ampuma-aserikos koski hänen hallustaan löydettyä tehokasta, ilma-aseeksi luokiteltavaa Walther-merkkistä kaasuasetta

Erittäin vaarallinen aine
Vastaavat reseptilääkkeet ovat yksi syy Yhdysvalloissa riehuvaan opioidiriippuvuusepidemiaan. Maan terveysvirasto CDC arvioi, että lähes 400 000 yhdysvaltalaista kuoli opioidien aiheuttamaan yliannostukseen vuosina 1999–2017. Heistä noin puolet kuoli reseptilääkkeiden yliannostukseen.
Tallbäck perusteli lääkkeiden maahantuontia sillä, että hänellä itsellään oli voimakas lääkeriippuvuus. Hän kertoi käyttävänsä OxyContinia omien selkä- ja lonkkavaivojensa aiheuttamien kipujen hoitoon.
Hovioikeus kuitenkin totesi, että Tallbäckin sairaudet ovat olleet lieväasteisia, eivätkä ne suomalaisten lääkäreiden mukaan edellytä vahvaa kipulääkitystä.

Käteistä kassakaapeissa
Oikeuden mukaan aineet oli hankittu myynti- ja levitystarkoitukseen. Tämän puolesta puhui se, että miehen kotoa takavarikoidut lääkkeet oli pakattu pieniin, uudelleen suljettaviin muovipusseihin.
Lisäksi Tulli löysi hänen hallustaan satoja tuhansia euroja käteistä rahaa. 68 165 euroa löytyi kätkettynä miehen asunnon uunin rakenteisiin.
Miehen äidin asunnon makuuhuoneen kaapeissa olleista kassakaapeista taas löytyi jopa 647 875 euroa. Kassakaappien avain oli miehen hallussa.

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/mie ... #gs.7vejio