Iso-Britannia lähettää siirtolaisia Ruandaan - Seurantaketju

Tänne keskustelut politiikasta siihen liittyvästä korruptiosta yms.

Valvoja: Moderaattorit

Avatar
McCall
Neuvoja-Jack
Viestit: 566
Liittynyt: Ma Kesä 25, 2007 9:35 pm

Iso-Britannia lähettää siirtolaisia Ruandaan - Seurantaketju

Viesti Kirjoittaja McCall »

Tässä ketjussa voitaisiin seurata tämän lakimuutoksen toimeenpanoa ja siihen liittyvää uutisointia sekä puolesta että vastaan.
Helsingin Sanomat 1.5.2024 / https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000010397627.html

Ensimmäiset siirtolaiset otettu säilöön odottamaan Ruandan-lentoja, kertoo hallitus

Britannian parlamentti hyväksyi viime viikolla lain, joka sallii laittomia reittejä maahan tulleiden ihmisten lähettämisen Ruandaan odottamaan turvapaikkapäätöstä.

Britannian hallitus ilmoitti keskiviikkona ottaneensa viime päivinä säilöön ensimmäiset siirtolaiset, jotka maan on tarkoitus karkottaa Ruandaan heinäkuussa. Hallitus ei kertonut säilöön otettujen siirtolaisten tarkkaa määrää. Asiasta kertovat useat brittimediat, kuten The Guardian ja BBC.

Hallitus ilmoitti asiasta sen jälkeen kun Britannian mediat kertoivat, että sudanilainen turvapaikanhakija oli otettu kiinni maanantaina maahanmuuttoviranomaisen rutiinitapaamisen yhteydessä. Hänelle oli tapaamisessa ilmoitettu, että hänet karkotetaan Ruandaan. Asiasta kertoi esimerkiksi turvapaikanhakijoita auttava Soas detainee support -järjestö brittilehti The Guardianille.

Britannian parlamentti hyväksyi niin sanotun Ruanda-lain viime viikon tiistaina. Lakipaketti sallii laittomasti maahan tulleiden turvapaikanhakijoiden lähettämisen Ruandaan odottamaan turvapaikkapäätöstä.

Lain mukaan turvapaikanhakijat saisivat jäädä Ruandaan, jos heidän turvapaikkahakemuksensa hyväksyttäisiin. Britanniaan he eivät saisi palata.

Turvapaikka­hakemusten käsittely Ruandassa perustuu Britannian ja Ruandan väliseen sopimukseen. BBC:n mukaan hanke oli maksanut Britannialle jo viime vuoden loppuun mennessä 230 miljoonaa puntaa eli lähes 280 miljoonaa euroa, ja kustannusten odotetaan kasvavan tästä lisää.

Pääministeri Rishi Sunak kertoi viime viikolla, että ensimmäiset lennätykset alkaisivat 10–12 viikon kuluttua, mutta lennätettävien turvapaikanhakijoiden kokoamiset ehkä jo paljon nopeammin.

Britannian hallituksen maanantaina julkaiseman asiakirjan mukaan pakkoon perustuva karkotusjärjestelmä oikeuttaisi jokaisen tammikuun 2022 jälkeen maahan laittomasti saapuneen karkotuksen Ruandaan.

Tilastojen mukaan Britanniaan on saapunut vuoden 2022 tammikuun 1. päivän jälkeen laittomasti yli 50 000 ihmistä, kertoo uutistoimisto Reuters.

Brittihallitus ei ole vahvistanut The Sun -lehden tiistaina julkaisemia tietoja, joiden mukaan ensimmäinen vapaaehtoinen turvapaikanhakija olisi lähetetty Ruandaan maanantaina osana niin kutsuttua vapaaehtoista maastapoistumisjärjestelmää. Turvapaikanhakija oli saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen.

Vapaaehtoinen maastapoistuminen eroaa järjestelmästä, jonka Britannia aikoo käynnistää lähikuukausina ja jonka tarkoituksena on estää ihmissalakuljetus Britanniaan.

Vapaaehtoisuuteen perustuva järjestelmä on tarkoitettu niille, jotka ovat käyneet läpi turvapaikkaprosessin ja joiden hakemus on evätty, ei niille, jotka ovat tulleet Britanniaan laittomasti Englannin kanaalin yli.

Hallitus on kertonut maksavansa vapaaehtoisesti maasta Ruandaan lähteville jopa 3 000 punnan eli noin 3 500 euron korvauksen.
Hyysärikin on aihetta käsitellyt aiemmin heille ominaisesta näkökulmasta:
HS 23.4.2024 Kiistelty Ruanda-laki meni läpi – ensimmäiset määrä lennättää jo kesällä ”pelotteena” muille
HS 23.4.2024 Laittomasti Britanniaan? Tervemenoa sitten Afrikkaan yli 6 000 kilometrin päähän
HS 24.4.2024 Pääkirjoitus: Brittien päätös lennättää turvapaikanhakijoita Ruandaan on inhimillisesti kohtuuton
HS 28.4.2024 Britannian kiistelty turva­paikka­laki saa Thomas Elfgrenin ymmälleen: ”Rehellisesti en ymmärrä”
Anoteus
Jack Bauer
Viestit: 934
Liittynyt: Su Tammi 20, 2019 8:12 pm

Re: Iso-Britannia lähettää siirtolaisia Ruandaan - Seurantaketju

Viesti Kirjoittaja Anoteus »

Ja nyt on vissiin Irlanti jo helisemässä tulijoiden suhteen, rauhan laki ei anna mahdollisuutta sulkea tai tarkastaa pohjois-irlannin rajalla ja palautuksiin britit vastaa Ranskan tyyliin kanaalilla, että ei oteta.. paine siirtyy pohjoiseen tietenkin sosiaaliturvan takia ja kyllä sitä liikettä ohjataan, varsinkin tässä maailman tilanteessa.
URSA
James Bond (David Niven)
Viestit: 11478
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: Iso-Britannia lähettää siirtolaisia Ruandaan - Seurantaketju

Viesti Kirjoittaja URSA »

Ruandalla onkin taustaa "toisten" aiheuttamien ongelmien käsittelyssä: https://fi.wikipedia.org/wiki/Ruandan_kansanmurha

Nerokas ajatus. Siirtolaiset miettivät jatkossa ehkä jopa kahdesti Eurooppaan pyrkimistä, jos sitä kautta päätyykin johonkin kusiseen shitholeen.
viivahattu
Javier Pena
Viestit: 1725
Liittynyt: Ti Touko 02, 2023 10:10 am

Re: Iso-Britannia lähettää siirtolaisia Ruandaan - Seurantaketju

Viesti Kirjoittaja viivahattu »

Ruanda on itse asiassa Afrikan mittapuulla varsin mukava ja rauhallinen paikka, mikä voi tulla maan lähihistoria huomioon ottaen yllätyksenä. Kiinnostaisi todella tietää, miksi varsinkin afrikkalaisten, kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden ihmisten palauttaminen yhteen Saharan eteläpuolisen Afrikan vakaimmista ja turvallisimmista maista olisi "inhimillisesti kohtuutonta". Yrittääkö Hyysäri väittä, että nämä täydellisten, minkäänlaiseen inhimilliseen heikkouteen kykenemättömien ja läpikotaisin ihanien ihmisten lähtömaat olisivat jotenkin...aika paskoja paikkoja, joiden asukkaat saattavat tänne tullessaan tuoda niiden ongelmat mukanaan? Haiskahtaa ikävästi rasismilta. :shock:
Avatar
Ifigeneia
Rico Tubbs
Viestit: 1285
Liittynyt: La Helmi 18, 2023 7:16 pm

Re: Iso-Britannia lähettää siirtolaisia Ruandaan - Seurantaketju

Viesti Kirjoittaja Ifigeneia »

URSA kirjoitti: To Touko 02, 2024 7:48 pm Ruandalla onkin taustaa "toisten" aiheuttamien ongelmien käsittelyssä: https://fi.wikipedia.org/wiki/Ruandan_kansanmurha

Nerokas ajatus. Siirtolaiset miettivät jatkossa ehkä jopa kahdesti Eurooppaan pyrkimistä, jos sitä kautta päätyykin johonkin kusiseen shitholeen.
Jos tulija on lähtöisin samanlaisesta kurjalasta, niin mikäs hänen on käväistessä noukkimassa Briteissä hyvät hynät. Mutta eipä taida kullanvuolentareissu luonnistua kuin kerran, kiitos sormenjälkien.

Seuraavaksi reissuun lähteekin joku toinen perheen kymmenestä nuoresta miehestä.

Edit. Ai Ruandassa saa nykyään pitää kaalinsa kaulan jatkona? No mikäs siinä sitten. Kannattava reissu. Ja jos ne leirille tungetut eivät saa karata Ruandan yöelämään, niin Ruandahan tekee tässä bisnestä.

Pitäisiköhän muidenkin Afrikan maiden harkita näitä sopimuksia länsimaiden kanssa?

Kehitysmaiden taloudellinen avustaminen olisi sitten kyllä syytä lopettaa. Kuka sitä nyt kahteen kertaan maksaa suojelurahaakaan.
viivahattu
Javier Pena
Viestit: 1725
Liittynyt: Ti Touko 02, 2023 10:10 am

Re: Iso-Britannia lähettää siirtolaisia Ruandaan - Seurantaketju

Viesti Kirjoittaja viivahattu »

Juu, Ruanda on näköjään listattu peräti koko maailman kuudenneksi turvallisimmaksi ja Afrikan turvallisimmaksi maaksi niinkin hiljattain kuin 2022.

https://www.euronews.com/travel/2022/01 ... rvey-finds
In the capital city Kigali, low levels of crime mean tourists don’t have to worry. In a 2018 Global Law and Order study by Gallup, 88 per cent of Rwandans said they felt safe to walk alone at night, the same figure as in Finland, Slovenia and Tajikistan.
Lontoota taitamattomille käännös: vuonna 2018 maan asukkaista täsmälleen yhtä suuri osuus sanoi tuntevansa olonsa turvalliseksi kävellessään yöllä yksin ulkona kuin suomalaisista. Joko Hyysäri ei tiedä mistä puhuu tai sitten Hyysärissä ollaan rasisteja, kun oletetaan automaattisesti, että mustan Afrikan maa on turvaton ja että on "inhimillisesti kohtuutonta" lähettää ihmisiä Ruandaan. Eikös se sitten ole inhmillisesti kohtuutonta tuoda niitä tännekään, kun kerran olemme yhtä turvallinen/turvaton maa kuin Ruanda, mitä nyt kelit ovat aivan helvetin paljon surkeammat? :D
URSA
James Bond (David Niven)
Viestit: 11478
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: Iso-Britannia lähettää siirtolaisia Ruandaan - Seurantaketju

Viesti Kirjoittaja URSA »

Jännä juttu miten maassa jossa vasta 30 vuotta sitten tehtiin iso kansamurha, on nyt kaikki hyvin toisin kuin naapurimaissa. Taisi olla oikein kohdistettu operaatio.

Joka tapauksessa on järkevämpää että siirtolaiset odottavat päätöksiä edes samalla mantereella, josta ovat lähtöisin. Kotoisammat olosuhteet ja luulisi sopeutumisen olevan helpompaa. En hämmästyisi vaikka Ruanda saisi samalla työvoimaa, jos osa haluaakin jäädä sinne.
Avatar
Ifigeneia
Rico Tubbs
Viestit: 1285
Liittynyt: La Helmi 18, 2023 7:16 pm

Re: Iso-Britannia lähettää siirtolaisia Ruandaan - Seurantaketju

Viesti Kirjoittaja Ifigeneia »

Muistankohan oikein vai väärin, että nimenomaan Ruandassa olisi ollut jonkinlainen sovintomenettely jossa teurastettujen omaiset ja väkivallasta henkiin jääneet uhrit ja väkivallan tekijät laitettiin keskustelemaan keskenään. Joku Afrikan maa oli kyseessä kun asiaa televisiossa tai mediassa käsiteltiin ja sitä sivusilmällä vilkaisin.

Ainakin äkkiseltään löytyy tällainen YK:n ohjelma:

https://www.undp.org/rwanda/blog/rwanda ... -and-unity
Vastaa Viestiin