Tyttöjen ympärileikkaukset ja silpomiskulttuuri sekä teot mm. Suomessa

Tähän osioon onnettomuudet ja muu rikoksiin liittyvä keskustelu.
markja
Adrian Monk
Viestit: 2911
Liittynyt: La Elo 18, 2007 3:44 am
Paikkakunta: Turku
Viesti:

Viesti Kirjoittaja markja »

joey kirjoitti:
markja kirjoitti:Ja ketään ei kiinnosta poikien ympärileikkaukset. Naurettavaa kaksinaismoraalia!
Oletko muuten, markja, kuullut naisesta joka aikuisiällä haluaisi ympärileikkaukseen ihan vapaaehtoisesti?
Mitä vittua tällä on tekemistä asian kanssa? Oletko miehestä, joka olisi suostunut ympärileikkaukseen (ilman puudutusta kuten se "pitäisi tehdä")? Täysin irrelevanttia.
Kotisivu: http://www.markusjansson.net
Blogi: http://markusjansson.blogspot.com
PGP: 6E9E375EC50A27FDB9DA1672A78C27BF735ADADA
PGP2: 9966C10DDC7F0DEDEC480A75FE952445F24D55DD
markja
Adrian Monk
Viestit: 2911
Liittynyt: La Elo 18, 2007 3:44 am
Paikkakunta: Turku
Viesti:

Viesti Kirjoittaja markja »

Juliet Jones kirjoitti:Uskonnollisena rituaalina tehtävät poikienkin ympärileikkaukset tulisi kieltää. Silti sen pienen nahkasuikaleen poistaminen ei ole mitään verrattuna tyttöjen silpomiseen.
Tietysti tytön ympärileikkauksen vahingot ovat suuremmat. Olennaista on kuitenkin puhua nimenomaan sekä poikien että tyttöjen ympärileikkausten kieltämisestä.
Kotisivu: http://www.markusjansson.net
Blogi: http://markusjansson.blogspot.com
PGP: 6E9E375EC50A27FDB9DA1672A78C27BF735ADADA
PGP2: 9966C10DDC7F0DEDEC480A75FE952445F24D55DD
Avatar
Juliet Jones
Axel Foley
Viestit: 2415
Liittynyt: La Elo 23, 2008 10:40 pm
Paikkakunta: Little Stempington

Viesti Kirjoittaja Juliet Jones »

markja kirjoitti:
Juliet Jones kirjoitti:Uskonnollisena rituaalina tehtävät poikienkin ympärileikkaukset tulisi kieltää. Silti sen pienen nahkasuikaleen poistaminen ei ole mitään verrattuna tyttöjen silpomiseen.
Tietysti tytön ympärileikkauksen vahingot ovat suuremmat. Olennaista on kuitenkin puhua nimenomaan sekä poikien että tyttöjen ympärileikkausten kieltämisestä.
Nimenomaan. Mitenkä lie, mahtaako Suomessa yksikään kansallista koulukuntaa edustava lääkäri suostua uskonnollisista syistä tehtävään cirkumcisioon? En ole kuullut muista kuin terveydellisistä syistä tehdyistä ja meilläkin oli esikoisen kanssa ahtauden kanssa ongelmia hänen ollessaan pienempi. Tilanne helpottui kuitenkin pienemmällä operoinnilla.

On muuten naurettavaa, että tyttöjen silpomisesta käytetään termiä "ympärileikkaus". Minkä ympäri siinä oikein veistellään? Kyse on koko jalkovälin julmasta amputoinnista joka vaikuttaa niin naisen seksuaalisuuteen kuin lisääntymiseenkin!!
anneli1
Olivia Benson
Viestit: 727
Liittynyt: Ke Joulu 05, 2007 12:30 pm

Viesti Kirjoittaja anneli1 »

Kesti monta päivää ennen kuin sain edes pientä valaistusta asiaan somaliystävältäni (no, joo..) : Tyttö on tulee naiseksi, kun hänet "ympärileikataan ja on siten kelvollinen tulevalle puolisolleen, koska se on merkki siitä, ettei ole ollut muita sulhasia eikä tule olemaankaan".

Myös se, että nainen ei koe mitään yhdynnän aikana (kipua lukuun ottamatta) kertoo, ettei nainen (usein nuori tyttönen) ole itseään, vaan miestä varten, kertoi tietolähteeni hyväksyen tilanteen täysin.

Kaipa tää perinne jatkuu myös esinahanleikkelyharjoituksineen Suomessakin mitä tota korkeampien oikeusasteiden kannanottoa olen seurannut.
ninjalisko
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 93
Liittynyt: Su Heinä 13, 2008 3:42 pm
Paikkakunta: Pohjanmaa

Viesti Kirjoittaja ninjalisko »

combat18 kirjoitti:Saastaisilla kulttuureilla sairaat tavat, jutikat,somalit.
pysyis omissa maissaan leikkelemässä saatana vehkeitään, ei tarvi tuoda koti-pohjolaan perkele tommosen kulttuurin sairaita tapoja/ihmisiä.
Yhdyn.
Avatar
Juliet Jones
Axel Foley
Viestit: 2415
Liittynyt: La Elo 23, 2008 10:40 pm
Paikkakunta: Little Stempington

Viesti Kirjoittaja Juliet Jones »

Tänään:

Silminnäkijä-raportti: Julma perintö torstaina 13.11. TV2

http://atuubi.yle.fi/videot_ja_kuvat/id-1001216
Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17099
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Järjestöt huolissaan tyttöjen ympärileikkauksista

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Nostetaan vanhaa ketjua up ja todetaan, että mikään ei ole muuttunut. Sama meno jatkuu vaikka monet eri tahot julistavat ihmisoikeuksia, mm. femakot, poliitikot ja meedia.

Mutta tosiaan, suurin huoli näillä kaikilla onkin rasismi. Pyhän vähemmistön brutaaliin silpomiseen ei kukaan uskalla eikä halua puuttua. Kyse on kulttuurista; noudattakaa omaa kulttuurianne.

"Itäkeskus, se on hieno paikka, aivan kuin Somalia" - Alexander Stubb (kok) -

Vaan ehkä nyt, kun asian esille ottaja kuuluu itsekin tuohon pyhään vähemmistöön:

”Miksi Suomessa ei ole tehty yhtään rikosilmoitusta silpomisista?” kysyy naisten ympärileikkauksen kieltämistä erillislailla vaativa Ujuni Ahmed

Ahmed ihmettelee, miksi Suomessa ei ole tilastoja ympärileikattujen naisten synnytyksistä ja miksi sitä, silvotaanko ympärileikatun naisen tyttövauva, ei seurata.

Ujuni Ahmedin mukaan silpomisen kieltävä erillislaki antaisi viranomaisille enemmän keinoja puuttua rikokseen. (KUVA: OUTI PYHÄRANTA / HS)
Ujuni Ahmedin mukaan silpomisen kieltävä erillislaki antaisi viranomaisille enemmän keinoja puuttua rikokseen. (KUVA: OUTI PYHÄRANTA / HS)
kulttuurinsa_vastustaja.jpg (33.09 KiB) Katsottu 6097 kertaa
HELSINKILÄINEN Ujuni Ahmed, 30, on yhtä aikaa vihainen ja toiveikas.

Vihainen siksi, että Suomessa syntyneitä tyttöjä on lähetetty ulkomaille ympärileikattavaksi eli sukuelinten silpomiseen. Toiveikas siksi, että silpomisen kieltävää lakia kannattava kansalaisaloite on kerännyt kuukaudessa noin kymmenentuhatta nimeä.

Silpominen on tällä hetkellä Suomessa rikoslain vastaista ja täyttää pahoinpitelyn ja törkeän pahoinpitelyn tunnusmerkit, mutta se ei Ahmedin mielestä riitä. Hänen mielestään tarvitaan erillislaki tyttöjen silpomisen kieltämiseksi.

”Se tarvitaan siksi, että nykyinen lainsäädäntö ei yksinään riitä estämään silpomisia. Miksi Suomen viranomaiset eivät puutu näihin? Miksi Suomessa ei ole tehty yhtään rikosilmoitusta silpomisista?” tivaa Ahmed.

Muissa Pohjoismaissa on erillislait silpomisen estämiseksi.

KANSALAISJÄRJESTÖ Fenix Helsinki julkaisi viime syksynä selvityksen, jonka mukaan Suomesta on lähetetty täällä syntyneitä tyttöjä ulkomaille silvottaviksi. Selvityksessä neljä nyt jo täysi-ikäistä nuorta naista kertoi kokemuksistaan.

Somaliasta Suomeen 3-vuotiaana vuonna 1991 tullut ja itsekin pikkulapsena ympärileikattu Ahmed on Fenix Helsingin varapuheenjohtaja ja yksi selvityksen kirjoittajista.

Nuoret naiset kertoivat selvityksessä olleensa silpomishetkellä 6–9-vuotiaita. Heidät oli viety ympärileikattavaksi Somaliaan, Egyptiin, Iraniin ja Syyriaan. Haastatellut kertoivat, että he eivät olleet tietoisia matkan tarkoituksesta etukäteen. Yksi aavisti asian, mutta sen ajankohta tuli silti yllätyksenä.

Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia, kertoi HS viime elokuussa.

”Tiedän, että silpomisia tapahtuu ja tulee tapahtumaan”, Ahmed sanoo.

Erillislaki antaisi Ahmedin mukaan esimerkiksi kouluissa, neuvoloissa, terveyskeskuksissa ja poliisissa työskenteleville viranomaisille enemmän työkaluja ja keinoja puuttua asiaan.

”Ei tarvitsisi enää niin paljon pohtia, että onkohan tämä nyt sitä vai ei ja pitäisiköhän minun ilmoittaa vai ei.”

Ahmedin mielestä kaikista epäilyistä ympärileikkausmatkoihin liittyen ei tällä hetkellä ilmoiteta selkeiden ohjeiden ja rasistiksi leimautumisen pelon takia.

”Tästä pitäisi puhua enemmän lapsille ja nuorille seksuaalivalistuksessa ja kertoa, mihin saa kajota ja mihin ei, koska esimerkiksi nämä silpomisistaan kertoneet Suomessa syntyneet tytöt eivät pitkään aikaan tienneet, että sukuelinten silpominen oli laitonta, vaan he pitivät sitä normaalina”, Ahmed perustelee.

”Välillä tuntuu, että puhuminen on enemmän tabu aikuisille kuin lapsille. Puhumattomuutta saatetaan koulussa perustella esimerkiksi sillä, että luokassa on joku jolle on tehty ympärileikkaus. Se on roskaa, sillä ihan samalla tavalla puhutaan viinasta ja huumeista ja luokassa on niitäkin, joita nämä asiat koskettavat.”

”Tiedän, että silpomisia tapahtuu ja tulee tapahtumaan.”

Ahmed uskoo, että kansalaisaloite silpomisen kieltävästä erillislaista pääsee eduskunnan käsittelyyn. Vähintään 50 000 äänioikeutetulla Suomen kansalaisella on oikeus tehdä eduskunnalle aloite lain säätämiseksi. Allekirjoitukset aloitteeseen on kerättävä kuuden kuukauden kuluessa. Tekstiiliyritys Finlayson käynnisti aloitteen huhtikuun alussa, ja nimiä kerätään myös sen myymälöissä.

Myös perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) esitti viime kesänä harkittavaksi tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomisen kriminalisoimista erillisellä lailla muiden Pohjoismaiden tapaan.

Joidenkin kansalaisaloitteen vastustajien mielestä uutta lakia ei tarvita, vaan nykyisen lain täytäntöönpanoa pitäisi tehostaa. Kansalaisaloitetta on moitittu myös siitä, että se ei huomioi poikia, joita ympärileikataan sekä lääketieteellisistä että uskonnollisista ja kulttuurisista syistä.

SELVITYKSESSÄ AHMEDIN HAASTATTELEMAT naiset toivat ilmi, että tytärtensä ympärileikkauksesta päättävillä vanhemmilla ei ole tarpeeksi tietoa ympärileikkauksen terveysriskeistä, ja he toimivat perinteen ja yhteisönsä odotusten mukaisesti ja uskovat toimivansa lapsensa parhaaksi.

Ulkoisten sukupuolielinten osittainen tai täydellinen poistaminen aiheuttaa kuitenkin niin fyysisiä kuin psyykkisiä terveysongelmia.

Haastatteluissa Ahmedille kerrottiin paljon itse leikkaukseen liittyvästä tuskasta. Myöhemmin tulee virtsaamis- ja kuukautisongelmia, kipuja ja tulehduksia.

Silvottujen synnytyskomplikaatiot ovat yleisiä, ja arpeutuneisuus voi vaikeuttaa ja pitkittää synnytystä.

Viime keväänä HS kertoi, että synnytyssaleihin tulee viikoittain ympärileikattuja naisia ja synnytyksen yhteydessä tehtäviä avausleikkauksia yritetään aikaistaa jo raskausajaksi, jotta synnytys olisi sekä naiselle että vauvalle turvallisempi.

YMPÄRILEIKATTUJEN NAISTEN MÄÄRÄÄ Suomessa ei tiedetä, mutta arvioiden mukaan heitä on tuhansia.

Ahmed ihmettelee, miksi Suomessa ei esimerkiksi ole tilastoja ympärileikattujen naisten synnytyksistä. Myöskään sitä, mitä tapahtuu ympärileikatun naisen synnyttämille tytöille, ei seurata.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on alkanut kerätä tilastoa ympärileikattujen naisten synnytyksistä vuoden 2017 alusta lähtien, mutta kaikista sairaaloista tietoja ei ole vielä saatu. THL:n mukaan tieto puuttuu vielä esimerkiksi koko Husin alueelta.

SILPOMISIA VOIDAAN VÄHENTÄÄ Ahmedin mielestä tietoa lisäämällä ja kommunikoimalla enemmän. Tyttöjen silpomisen puheeksi ottaminen on arka ja vaikea aihe, jota vältellään.

”Sosiaali- ja terveydenhuollon, opetusalan ja maahanmuuttotyön ammattilaisten velvollisuus on ottaa asia esille. Miksi meillä on esimerkiksi neuvola, jos siellä ei kysytä tai puhuta ollenkaan tästä asiasta?” Ahmed sanoo.

Kielitaidon puute taas vaikuttaa maahanmuuttajien käsityksiin.

”Se estää aiheesta lukemisen mediasta ja tutkimuksista ja estää puhumisen asiasta.”

Väärinkäsitysten välttämiseksi keskustelussa olisi Ahmedin mielestä hyvä olla mukana kulttuuritulkki, joka ei ainoastaan käännä kieltä vaan ymmärtää keskustelijoiden kulttuurista taustaa ja sitä, millaisia tunteita tavat herättävät.

”Suomi ei ole vielä tehnyt kaikkeaan, jotta uudet tapaukset pystyttäisiin estämään.”

Fakta
*Tyttöjen sukuelinten silpominen on rikoslain mukaan rangaistava teko
*Tyttöjen sukuelinten silpominen on Suomessa rikoslain mukaan rangaistava teko, josta voi saada useiden vuosien vankeusrangaistuksen, myös silloin, jos Suomessa asuva tyttö viedään operaatioon ulkomaille.
*Myös avustaja ja yllyttäjä voidaan tekijän lisäksi tuomita. Tyttölapsi on mahdollista ottaa jopa huostaan, jos epäillään, että hänet aiotaan viedä ympärileikattavaksi ulkomaille.
*Ruotsissa on ollut silpomisen kieltävä erillislaki voimassa vuodesta 1982.
[/i]

Helsingin Sanomat
15.5. 2:00 , Päivitetty: 15.5. 6:55

"SELVITYKSESSÄ AHMEDIN HAASTATTELEMAT naiset toivat ilmi, että tytärtensä ympärileikkauksesta päättävillä vanhemmilla ei ole tarpeeksi tietoa ympärileikkauksen terveysriskeistä, ja he toimivat perinteen ja yhteisönsä odotusten mukaisesti ja uskovat toimivansa lapsensa parhaaksi".

Mitä helvettiä!? Mihin ihmeeseen nämä kotouttamistoimet ovat sitten kohdennetut? Ei ole tietoa, kuuluu kulttuuriin, perinteen mukaan... Ei siis minkäänlaista halua integroitua. Edelleen; miten niin vanhemmilla ei ole tarpeeksi tietoa riskeistä? Eikä se maailman paras terveydenhuolto yhdistettynä maailman parhaisiin viranomaisiin kykene parempaan?
- Sanomaan näille haitallisille "maahanmuuttajille" miten eletään ihmisiksi. Mitä pelätään? Rasismia tietty, mutta mitä muuta?

”Suomi ei ole vielä tehnyt kaikkeaan, jotta uudet tapaukset pystyttäisiin estämään.”

Olisi pitänyt! Esim kieltää somalien invaasio Suomeen kokonaan. Mutta nyt meillä on (taas ja jälleen) yksi haittamaahanmuutosta johtuva ongelma lisää kymmenien muiden lisäksi. Ongelma, jonka veronmaksajat kustantavat, jota ei saisi arvostella ja josta ei saisi puhua.

Vaan entä jos joku kantasuomalainen puhuisi samasta asiasta? Miten kävisi? Saisi PaxCow:n tyyppiset yltiöhumanistit sekä vasemmiston ja Vihreiden kansanedustajat ynnä tätijärjestöt kimppuunsa, sanomisensa tulkittaisiin Venäjän trollin kieroiluksi tai jonkun leijonakorumiehen rasismiöyhötykseksi.

Huomioikaa myös tämä: Suomessa on kymmeniä, ellei jopa satoja "maahanmuuttajien" edunvalvontaan perustettuja yhdistyksiä. Niiden rahoittajina ovat pääasiassa valtio suoraan , sekä valtion omistamat rahapeliyhtiöt sekä erilaiset yksityiset säätiöt.
- Näitä mystisiä maahanmuuttoyhdistyksiä kuunnellaan ns herkällä korvalla, koska ne ovat erikoistuneet valittamiseen siitä, miksi Suomessa on suomalaisia, ja että tarvitaan enemmän moskeijoita, lisää päivärahaa ja milloin mitäkin etuutta.

Yhdistysten henkilökunta ja niihin sidoksissa olevat taatusti tietävät miten silpomistoiminta pelaa ja miten se on organisoitu.
- Miski he eivät puutu siihen, vaan mieluummin marisevat rasismista sielläkin missä sitä ei ole.

Ja ennen kaikkea; miksi ihmeessä valtio on lähtenyt moiseen pelleilyyn mukaan?

Mutta toisaalta... Eikö monikulttuurisus ole juuri sitä, että jokainen jatkaa omalla kulttuurillaan, eikä ketään voida pakottaa omaksumaan valtaväestön monokulttuuria. Tämmöinen sulauttaminen itse asiassa syö pois nk monikulttuurin ja on täysin ao. ideologian vastaista.

Yhtä kaikki: mokoma silpomisrituaali, sen hiljainen salliminen, asian kieltäminen yms on sitä kauan sitten käyttöön otettua kaksoisstandardia.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!
Avatar
PaxCow
Adrian Monk
Viestit: 2520
Liittynyt: To Tammi 17, 2013 3:45 pm

Re: Järjestöt huolissaan tyttöjen ympärileikkauksista

Viesti Kirjoittaja PaxCow »

Doctor Lecter kirjoitti:Nostetaan vanhaa ketjua up ja todetaan, että mikään ei ole muuttunut. Sama meno jatkuu vaikka monet eri tahot julistavat ihmisoikeuksia, mm. femakot, poliitikot ja meedia.
Eli ihmisoikeuksien julistamiselle on siis yhä tilausta. Kyllä, näin on.
Doctor Lecter kirjoitti:Pyhän vähemmistön brutaaliin silpomiseen ei kukaan uskalla eikä halua puuttua.
...Paitsi tässä Suomen suurin sanomalehti.
Doctor Lecter kirjoitti:Vaan entä jos joku kantasuomalainen puhuisi samasta asiasta? Miten kävisi? Saisi PaxCow:n tyyppiset yltiöhumanistit sekä vasemmiston ja Vihreiden kansanedustajat ynnä tätijärjestöt kimppuunsa, sanomisensa tulkittaisiin Venäjän trollin kieroiluksi tai jonkun leijonakorumiehen rasismiöyhötykseksi.
Äläpä taas olkinukkeile, se on typerää ja tässä vaiheessa alkaa olla jo noloa huomautella samasta asiasta useita kertoja, kuin lapselle... Kyllä tätä pahoinpitelyn muotoa pitää vastustaa, teki sen kantasuomalainen tai, kuten tässä tapauksessa, somali.
"I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it." - Mark Twain
Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17099
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Järjestöt huolissaan tyttöjen ympärileikkauksista

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

PaxCow kirjoitti:Eli ihmisoikeuksien julistamiselle on siis yhä tilausta. Kyllä, näin on.
Vaan auttaako se yhtään mitään? On kotoutettu, kerrottu, julistettu... Ei vaan mene somalin kaaliin. Ei sitten millään. Jatkavat valitsemallaan tiellä. Ovat ilmeisesti tyhmiä ja/tai barbaareja. Mutta Suomeen piti heitä tuoda.
Doctor Lecter kirjoitti:Pyhän vähemmistön brutaaliin silpomiseen ei kukaan uskalla eikä halua puuttua.
PaxCow kirjoitti:...Paitsi tässä Suomen suurin sanomalehti.
Juu, eihän tästä ole meuhkattu kuin sellaiset 25 vuotta, mutta aina vaan asia on painunut taka-alalle. Nyt kun sen sanoo somali, niin uskalletaan julkaista. Ei tule muille somaleille ihan niin paha mieli. Eikä ole ketään jota nyt syyttäisi rasismista. Harmillista heidän kannaltaan.
- Mutta sinusta siis on upeaa kun _nyt jo_ 25 vuoden jälkeen, otetaan asia esille.

Aihe tulee esiin silloin tällöin, mutta siinä on käynyt kuten AY-liikkeen verovapaudessa; vaietaan kuoliaaksi. Media innostuu hetkeksi, mutta aina löytyy jokin nyyhkytarina olkapäähipaisusta hississä tai Valtterin jäämisestä pysäkille, niin media löytää uuden jutun.

Kuten sanoin, niin naisjärjestöt ja puuhastelijat syyttävät mieluummin suomalaisia kaikesta mahdollisesta, mutta tähän asiaan ei mieluusti puututa. Tämän asian esille ottaminen on sinusta vastenmielistä ja ikävää. Jostain syystä...
PaxCow kirjoitti:Kyllä tätä pahoinpitelyn muotoa pitää vastustaa, teki sen kantasuomalainen tai, kuten tässä tapauksessa, somali.
Montako kantasuomalaista on tehnyt tytöille ympärileikkauksen?

Tuontitavaraa tämäkin ongelma.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!
Avatar
On Anoi Kaa
James Bond (George Lazenby)
Viestit: 11798
Liittynyt: To Kesä 23, 2011 8:04 pm
Paikkakunta: Syvä joki

Re: Järjestöt huolissaan tyttöjen ympärileikkauksista

Viesti Kirjoittaja On Anoi Kaa »

Pelasta pimppi.jpg
Pelasta pimppi.jpg (36.46 KiB) Katsottu 5998 kertaa
Lue lisää kampanjasta:
- Pelasta Pimppi
- Lue lisää silpomisesta
Liikautetaan islam -ketjusta pätkä tästä erittäin ikävästä tavasta, jota hädänalaiset muslimit harrastavat, koska tieto ei ole tavoittanut heitä siitä ettei tuollainen homma oikein vetele:
On Anoi Kaa kirjoitti:Vähän lisätietoa suomalaisista islamilaisista, ai niin ei kuulu islamiin, vaan kulttuurin(jotka kivasti kättelevät keskenään, kun vaan Ahmed puhuu näistä, muhamatit ovat turpakii). Toki ainakin minulle tämä kulttuuriin kouluttava lomaperinne on ollut tiedossa. Todella ikävää ettei tuo yhteisö katkaise sitä. Joku islamfani voisi kertoa mitä hyötyä ulkosynnyttimien sekä klitan silpomisesta on naiselle ja miksei naiset itse tuossa yhteisössä nouse sitä vastaan? Ai niin, tiedänkin vastauksen itse, naisilla ei islamilaisuudessa ole mitään sananvaltaa, muutenhan estäisivät tuon toiminnan.
Suomalaistyttöjäkin viedään ulkomaille silvottaviksi – "Alaikäisellä ei ole arviointikykyä asettua perhettään ja heidän tapojaan vastaan"

Laiton perinne elää joissakin maahanmuuttajayhteisöissä Suomessa

Uutiset22.09.  08.49

Olli-pekka Paajanen
Helsinki


Suomalaisia tyttöjä viedään Suomesta ulkomaille sukupuolielinten silpomista varten, kertoo Fenix Helsinki -yhdistyksen tänään julkaistava selvitys. Ilmiön olemassaolo on tiedostettu Suomessakin jo pitkään, mutta varmaa tietoa asiasta ei ole tihkunut perinnettä harjoittavien maahanmuuttajayhteisöjen ulkopuolelle. Toisen sukupolven maahanmuuttajien pyörittämän yhdistyksen puheenjohtaja kertoo, että toiminta pidetään tiukasti salassa ja siitä on vaikea saada tietoa.

–  Selvityksemme osoittaa, että tällaisia matkoja todella Suomessa järjestetään. Olen myös kuullut, että silpomista tehtäisiin Suomessakin, Fenix ry:n puheenjohtaja Ujuni Ahmed kertoo.

Selvitykseen on haastateltu neljää naista, joille toimenpide on tehty pienenä ulkomailla.

–  Nämä on tehty selvityksemme mukaan Egyptissä, Somaliassa, Syyriassa ja Iranissa, Ahmed kertoo.


Somaliasta itse Suomeen vanhempiensa kanssa vuonna 1991 nuorena tyttönä tullut Ahmed kertoo, että perinne elää vahvana joissakin yhteisöissä.

–  Tämä perinne jatkuu sitten Suomessakin. Joissakin yhteisöissä se jakaa mielipiteitä. Perinteen jatkamiseen vaikuttaa paljon se, että tiedetäänkö. että se on laitonta ja tiedetäänkö sen vaaroista. Toki kysymys on myös siitä, miten on kotoutunut suomalaiseen yhteiskuntaan, hän kertoo.

Sukupuolielinten silpomisessa on kyse vanhasta kulttuurisesta perinteestä, jota esiintyy yhä esimerkiksi joissakin Afrikan maissa, Lähi-idässä ja Aasiassa. Myös tytön tai naisen ympärileikkaukseksi kutsutussa toimenpiteessä osa naisen ulkoisista sukupuolielimistä leikataan pois ja häpyhuulet voidaan ommella yhteen.


Silpominen vaikuttaa koko elämään

Toimenpide on vaarallinen ja sen seuraukset vaikeuttavat elämää. Silpominen voi aiheuttaa esimerkiksi tulehdusten ja virtsaamisvaivojen lisäksi psykologisia ja sosiaalisia ongelmia. Samalla se loukkaa itsemääräämisoikeutta ja fyysistä koskemattomuutta ja luokitellaan Suomessa lain silmissä lähtökohtaisesti törkeäksi pahoinpitelyksi.

–  Psykologiset ongelmat ovat isoja, siitä on todella vaikea edes keskustella kenenkään kanssa, ja yleensä asiasta ei puhuta, Ahmed sanoo.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) osaston ylilääkäri Sinikka Suominen tekee Suomessa korjausleikkauksia uhreille.

–  Minulla on ollut vuosien varrella vain muutamia potilaita, vaikka meidän klinikkamme on tietääkseni ainoa tai ainoita, joka Suomessa näitä korjausleikkauksia tekee, Suominen sanoo.

Hänen mukaansa tämä kielii siitä, että naisilla ei ole tietoa korjausleikkauksen mahdollisuudesta.

–  Se on loppujen lopuksi helppo toimenpide, jolla voidaan auttaa näitä henkilöitä. Toivottavasti tietoisuus asiasta leviää. Ottaisimme mielellämme enemmänkin heitä vastaan, Suominen kertoo.

Hänen mukaansa potilaita ei kuitenkaan pystytä korjaamaan täysin entiselleen.


Viranomaiset epäonnistuneet – "Kyseessä on vaiettu todellisuus"

Selvitys luovutetaan tänään lapsiasiainvaltuutettu Tuomas Kurttilalle. Kurttilan mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun asiasta on kunnolla näyttöä.

–  Se, että he ovat Suomen kansalaisia, tekee selvityksestä tärkeän. Tähän asti yleinen luottamus on ollut vahva, että tällaista ei tapahtuisi laajasti ja terveydenhuoltojärjestelmä pystyy ehkäisemään tapaukset. Näin ei selvästi kuitenkaan ole, Kurttila sanoo.

Hänen mukaansa huolta asiasta on ollut aiemminkin. Siksi THL on tehnyt työtä silpomisen ehkäisemiseksi ja ilmiön tunnistamiseksi.

–  Olennaista on se, missä viranomaiset ovat epäonnistuneet. Näiden suomalaisten kokemukset ovat merkityksellisiä, sillä emme ole aikaisemmin saaneet kokemustietoa siitä, miten näin on päässyt käymään.

Kurttilan mukaan nämä lapset ovat jääneet välitilaan oman yhteisön ja yhteiskunnan normien välillä.

–  Lapset eivät ole kokeneet saavansa keskusteluapua kotona eikä viranomaisilta. Ei ole ollut ketään, kenelle olisi voitu keskustella, Kurttila sanoo

–  Kukaan ei kysy, vaikka varmasti tämä koulussa jollakin tavalla huomataan. Arkaillaan, miten tästä puhuisin. Meillä on kynnys puuttua tähän, hän jatkaa.

Kurttilan mukaan selvityksen jälkeen on aika ymmärtää, että ilmiö on tosi, ja mietittävä, miten nämä asiat kohdataan, miten kysytään ja miten nämä asiat selvitetään.


Tietoa ei ole tarpeeksi kenelläkään

Viranomaisia, uhreja ja uhrien perheitä yhdistää Ahmedin mukaan tiedon puute.

–  Alaikäisellä ei ole arviointikykyä asettua perhettään ja heidän tapojaan vastaan. Usein leikkauksen tekee perheenjäsen, esimerkiksi oma äiti, Ahmed kertoo.

Gynekologit, neuvolat, lääkärit ja koulun työntekijät pitäisi hänen mukaansa kouluttaa, että he välittäisivät tietoa siitä, että Suomessa silpominen on laitonta ja vaarallista.

–  Tieto pitäisi saada yhteisöihin, jonka jälkeen muutoksella on mahdollisuus lähteä yhteisön sisältä, Ahmed toteaa.
https://www.aamulehti.fi/uutiset/suomal ... -200410777
Hyvä, että edes yksi musliminainen, Ujuni Ahmed, on uskaltautunut puhumaan asiasta. Montakohan tappouhkausta on islamilaisen rauhanveljeskunnan jäsenet hänelle antaneet, onko tutkittu naiseen kohdistunutta vihapuhetta ulkomaankielisillä foorumeilla?

Kertovat, ettei tieto tavoita heitä, toinen lainaus islam -ketjusta:
Doctor Lecter kirjoitti:Mikä saatanan tiedon puute ja tietämättömyys? Tietoa on maailma täynnä. Suomeen osataan kyllä saapua koko suvun kera, kaikenlaisia tukia ja sitä sun tätä avustusta osataan hakea sekä omia oikeuksia olla loputtomiin esittämässä ja vaatimassa. Mutta kun on kyse barbaarisista perinteistä, niin yht´äkkiä ollaankin niin neekeriä niin neekeriä, eikä tiedetä mistään mitään.

Suomen viranomaiset paljastavat tässä oman tyhmyytensä; "...olennaista on se, missä viranomaiset ovat epäonnistuneet".

Aivan ensimmäiseksi haluan todeta, että olette epäonnistuneet siinä, että tälläisiä ihmisiä on Suomeen otettu. Toinen epäonnistuminen tulee siinä, että syytätte itseänne siitä kun barbaari ei muuta tapojaan. Kolmas epäonnistuminen on se, että marisette tiedon puutteesta. Somalit (näitähän nämä yleensä ovat) saapuivat 1990 ja jos tämän 27 vuoden aikana ei ole saatu tietoa, vaikka meillä on monikulttuurin "asiantuntijoita", jos jonkinlaista somalitutkijaa ja se maailman paras terveydenhuolto, niin on perin omituista, että ette edelleenkään tiedä mitään.
- Ei kait silpomiskulttuuri mitään rakettitiedettä ole. Silpominen yksinkertaisesti kielletään ja sellaiseen ryhtynyt rikkoo tietoisesti lakia ja palautetaan takaisin "lähtöruutuun".

Tiedon saaminen "yhteisöön" on osoittautunut vaikeaksi. Että miksikö? Eikö yhteisöllä ole postiosoitetta mihin tiedon voisi toimittaa? Eikö tälläinen "monikulttuurin asiantuntija" = ikänsä Somaliassa asunut klaanin x jäsen, joka muuttaa Suomeen, oppii muutaman sanan suomea, saa kivoja kavereita Vihreistä, mutta pysyy muuten tiukasti omassa "yhteisössään" saa nimityksen "asiantuntijaksi" - mutta on täysin avuton näissä silpomisrituaaleissa; toisin sanoen leikkii tietämätöntä, syyttää viranomaisia, antaa silpomisille hijaisen hyväksynnän koska perinteet .

Entä jos posti kuitenkin kulkee ja se tieto saapuu sinne "yhteisöön"? Miksi mitään ei tapahdu? Ehkä siksi, että kirjeessä ei luvata rahaa, uutta asuntoa tai autoa. Ei kiinnosta. Roskiin meni. Tai sitten kirje koetaan loukkaavaksi heidän pyhänä pitämäänsä rituaalia kohtaan. Pöyristytään. Roskiin meni.

"Gynekologit, neuvolat, lääkärit ja koulun työntekijät pitäisi hänen mukaansa kouluttaa"

Mitä! Eikö niin ole vieläkään tehty? Mitä pelätään? Rasismi- ja syrjintäsyytteitä?

Somalien ja muidenkin ählämien kohdalla käsitettävyyden rajat ylittävä viranomaisten harrastama henkilöpalvonta on yht´aikaa sekä tuskastuttavaa että naurettavaa.

Tietoa ei ole saatavilla! On se kummallista, että ylistämämme tietoyhteiskunta, maailman paras terveydenhuolto ja maailman paras opetusjärjestelmä eivät pysty ratkaisemaan mokomaa asiaa.

Tiedän, että on olemassa asioita, joita tiede ei pysty selittämään, mutta yksi niistä asioista ei ole tyttöjen sukuelinten silpominen, vaikka viranomaiset niin väittävätkin.
...
Ironiainjektio: Mitä enemmän injektiot, sitä enemmän infektoit (tuore tutkimus). Tästä syystä virustaudit ja syövät saavat usein vallan boostaamisen jälkeen. Olkaa viisaita ja pysähtykää hetkeksi.
Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17099
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Järjestöt huolissaan tyttöjen ympärileikkauksista

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

10-vuotias tytär kuoli verenhukkaan, somali-isä puolustelee tyttöjen ympärileikkausta

Unicefin mukaan 98 prosenttia somalitytöistä on ympärileikattu.

Somalialaisen Dahir Nurin tytär kuoli sukupuolielimien silpomisen seurauksena 17. heinäkuuta, kertovat keskisessä Somaliassa sijaitsevan Dhusamarebin sairaalan lääkärit VoA:lle.

10-vuotias tyttö tuotiin sairaalaan kaksi päivää operaation jälkeen, mutta hän kuoli verenhukkaan lääkäreiden pelastusyrityksestä huolimatta.

Isän mukaan ihmiset hyväksyvät tyttöjen ja naisten ympärileikkauksen riskeistä huolimatta, koska se "kuuluu maan kulttuuriin".

Isä sanoo, että hän ei halua syyttää ketään tyttärensä kuolemasta.

Uskonto ei määrää ympärileikkausta

Unicefin mukaan 98 prosenttia Somalian tytöistä ja naisista on ympärileikattu, vaikka käytäntö on periaatteessa kielletty.

Ympärileikkaus on äärimmäisen tuskallinen toimenpide ja lääketieteellisesti täysin tarpeeton. Siinä tyttöjen ulkoiset sukupuolielimet poistetaan kokonaan tai osittain ja vagina saatetaan ommella lähes täysin umpeen.

Operaatio tehdään usein epästeriileillä partakoneen terillä ja se voi aiheuttaa vakavia terveysongelmia loppuiäksi.

Naisten ympärileikkausta vastustava aktivisti Ifrah Ahmed on vedonnut maan uskonnollisiin johtajiin, jotta nämä saisivat käytännön loppumaan.
- Uskonnolliset johtajat voisivat kertoa yhteisöilleen mitä uskonto sanoo ympärileikkauksesta. Se ei kuulu uskontoomme millään lailla, kyse on kulttuurista, sanoo Ahmed.

Somalian poliitikot ovat olleet haluttomia puuttumaan asiaan, koska pelkäävät äänestäjien reaktioita.


Iltalehti
23.7.2018 10:26

"...somali-isä puolustelee tyttöjen ympärileikkausta".

Ja Suomessa kuvitellaan, että "tälläiset isät" nostavat maamme uuteen nousuun ja että Suomi tarvitsee heitä ja että meidän velvollisuutemme on pelastaa heidät vainoilta sekä kidutuksilta.'

"Somalian poliitikot ovat olleet haluttomia puuttumaan asiaan, koska pelkäävät äänestäjien reaktioita".

Korvaa sana Somalia sanalla Suomi ja huomaa... Virke on edelleen kelvollinen.

Iltalehti kiireellä kiistää uskonnon osuuden ja sanoo väliotsikossaan...

"Uskonto ei määrää ympärileikkausta"

Mutta jo seuraavassa kohdassa kerrotaan, että vedotaan uskonnollisiin johtajiin... ja että kyse ei kuitenkaan ole uskonnosta, vaan kulttuurista.

Uskontoa ei uskalleta arvostella ja se, että nämä uskonnolliset johtajat, eivät juurikaan ota kantaa asiaan, kertoo siitä, että heillä ei ole halua puuttua asiaan.

Mutta että kaikki johtuu kulttuurista. Sittenkin. Onko tämä nyt sitten tutkittu ja todettu? Vaikka tietoa ei ole tarpeeksi saatavilla.

Kuten muistamme, niin mm. Somaliasta juhlallisin menoin, näille ilmaisen elämän -lotossa voittaneille sanotaan, että pitäkää kiinni kulttuuristanne, älkää luopuko siitä. Meille taasen todistellaan, että kaikki kulttuurit ovat samanarvoisia.
- Jos ovat, niin miksi ympärileikkauskulttuuria sitten arvostellaan? Paitsi Suomessa...

Suomessa selitetään kaikkea myös tiedon puutteella. Tietoa ei kuulemma ole saatavilla tarpeeksi. Elämme kuitenkin tietoyhteiskunnassa ja Suomessa on jopa satoja monikulttuurin asiantuntijoita, erityislähettiläitä sekä somalitutkijoita.
- Mistä heille oikein maksetaan, kun eivät sitä tietoa saa kerättyä?

Nämä mainitut henkilöthän nauttivat Suomessa täysin ansiotonta erityisarvostusta; heille on aina etusivu varattuna kun pitää marista rasismista, saavat kutsuja linnan juhliin, ovat etusijalla kun valitaan uusia kansanedustajaehdokkaita... ja kaikki tämä miksi?

Vai eikö uskalleta (ei uskalleta) puuttua, koska pyhä vähemmistö ja upea kulttuuri ja upea islam.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!
L'amourha
Jessica Fletcher
Viestit: 3073
Liittynyt: To Elo 24, 2017 8:02 pm

Re: Järjestöt huolissaan tyttöjen ympärileikkauksista

Viesti Kirjoittaja L'amourha »

Enklannissa aletaan heräillä, äiti silpoi ja yritti selvitä edesvastuusta loitsuilla:

Britanniassa annettiin ensimmäinen tuomio silpomisesta: äiti silpoi kolmevuotiaan tyttärensä sukuelimet

Nainen yritti saada tutkintaa loppumaan loitsuilla. Tuomiota pidetään merkittävänä ennakkotapauksena silpomisten lopettamiseksi.
Ville Similä HS
Julkaistu: 1.2. 19:14


37-VUOTIAS nainen todettiin perjantaina Lontoossa syylliseksi kolmevuotiaan tyttärensä sukuelinten silpomiseen.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Britanniassa annettiin langettava tuomio sukuelinten silpomisesta.

”Tämä on herätyskello. Tuomio tulee toimimaan merkittävänä ennalta ehkäisevänä keinona”, sanoi somalialaistaustainen silpomisenvastaisen työn aktivisti Hibo Wardere uutistoimisto Reutersille.

Nainen voi saada enimmillään 14 vuoden vankeustuomion. Tuomio julistetaan maaliskuussa. Tytön 43-vuotias isä vapautettiin syytteistä.

POLIISI alkoi tutkia silpomista, kun kolmevuotias tyttö oli kiidätetty sairaalaan vakavan verenvuodon vuoksi elokuussa 2017.

Äiti väitti tyttärensä kiipeilleen keittiötasolla ja pudonneen metalliesineen päälle. Tyttö itse kertoi, että ”noita” oli silponut häntä. Tytön isoveli kirjoitti poliisille kirjeen, jossa kertoi äidin olleen silpoja.

Neljä lääkäriä, joista yksi oli silpomisvammojen asiantuntija, totesi vammojen olleen peräisin terävästä esineestä, kuten skalpellista. Niitä ei siis voinut selittää kaatumisella. Lääkärin mukaan vammat muistuttivat epäonnistuneita silpomisia.

Oikeuden mukaan äiti oli opettanut tyttöään valehtelemaan poliisille.

UGANDALAISTAUSTAINEN nainen sanoi, että hän ei kuulu etnisiin ryhmiin, joissa silpomisia tehdään. Uganda on kuitenkin yksi niistä Afrikan maista, joissa silpomisia tehdään, vaikka tapa ei ole siellä yleinen.

Kaikista 15–49-vuotiaista ugandalaisnaisista on silvottu sanomalehti The Guardianin mukaan noin 1,4 prosenttia.

Silpominen kiellettiin Ugandassa lailla vuonna 2010, mutta sitä tavataan yhä muutaman heimon parissa.

OIKEUDESSA ei annettu motiivia tytön silpomiseen. Naisen kerrottiin kuitenkin etsineen nigerialaisen internetkontaktin avulla ”profeetalta” apua tyttärensä ”puhdistamiseen”.

Naisen ollessa tutkintavankeudessa poliisi teki hänen kotiinsa etsinnän. Sieltä löydettiin kymmeniä ”taikoja”, joiden tarkoitus oli saada tapauksen tutkinta lopettamaan.

Asunnossa oli lehmänkieliä, joihin oli hakattu nauloja, ja hedelmiä, joiden sisään oli tungettu paperilappuja. Lappuihin oli kirjoitettu tapausta tutkineiden poliisien ja sosiaalityöntekijöiden nimiä.

Britanniassa naisten sukuelinten silpominen on ollut lailla kiellettyä vuodesta 1985. Kolme aikaisempaa oikeuteen päätynyttä tapausta ovat päättyneet tuomittujen vapauttamiseen syytteistä.

ENGLANNISSA ja Walesissa arvellaan olevan noin 137 000 silvottua tyttöä ja naista, Reuters kertoo. Silpomisia on tavattu muun muassa Somaliasta, Sierra Leonesta, Sudanista, Nigeriasta ja Egyptistä peräisin olevilla naisilla ja tytöillä.

YK:n mukaan maailmassa arvioidaan olevan ainakin 200 miljoonaa tyttöä ja naista, joihin jonkinasteinen silpominen vaikuttaa, useimmat Afrikassa ja Lähi-idässä.
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005986489.html
Surfin' USA - Parasta waterboarding-musaa ikinä
Avatar
On Anoi Kaa
James Bond (George Lazenby)
Viestit: 11798
Liittynyt: To Kesä 23, 2011 8:04 pm
Paikkakunta: Syvä joki

Re: Järjestöt huolissaan tyttöjen ympärileikkauksista

Viesti Kirjoittaja On Anoi Kaa »

L'amourha kirjoitti:Enklannissa aletaan heräillä, äiti silpoi ja yritti selvitä edesvastuusta loitsuilla
Milloinkahan Suomeen saadaan eka keissi ja varsinkin tuomio tähän tietyissä kulttuureissa rehottavaan karkeuteen?

Tämä nyt Englannissa paljastunut tapaus oli sielläkin vasta 4. oikeudessa käynyt, mutta muissa tapauksissa syytetyt on vapautettu. Tässä verenvuodon takia tyttärensä silvottamisesta kärynnyt kärynnyt ugandalainen englantilaisnainen yritti tukkia sosiaalityöntekijöiden ja poliisien suut mm. näillä afrikkalaisen noituuden keinoin, ghanalaismiehensä säestyksellä:
Noituutta, naulatulla lehmänkielellä pyrittiin vaientamaan.jpg
Noituutta, naulatulla lehmänkielellä pyrittiin vaientamaan.jpg (17.56 KiB) Katsottu 3477 kertaa
Noituutta, nimilapuin varustetut lime-hedelmät.jpg
Noituutta, nimilapuin varustetut lime-hedelmät.jpg (20.55 KiB) Katsottu 3477 kertaa
Bbc, Independent

Myös Epyktissä heräily vaikuttaa kestävän kauemmin, eikä nykyään jo peräti laittomaksi julistettua silvontaa juuri pyritä suitsimaan, vaan kunnon naisen tulee olla leikelty, jotta olisi naimakelpoinen. Näin siellä valitettavan useat ajattelevat ja melkein 90 prosenttia 15-49 vuotiasta naisista saa kantaa silvottua tavaraa meistä omituisen kultuurin takia.
Reuters
Ironiainjektio: Mitä enemmän injektiot, sitä enemmän infektoit (tuore tutkimus). Tästä syystä virustaudit ja syövät saavat usein vallan boostaamisen jälkeen. Olkaa viisaita ja pysähtykää hetkeksi.
DemlaMinfo
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1460
Liittynyt: To Syys 24, 2015 5:20 pm

Re: Järjestöt huolissaan tyttöjen ympärileikkauksista

Viesti Kirjoittaja DemlaMinfo »

PaxCow kirjoitti: Äläpä taas olkinukkeile, se on typerää ja tässä vaiheessa alkaa olla jo noloa huomautella samasta asiasta useita kertoja, kuin lapselle... Kyllä tätä pahoinpitelyn muotoa pitää vastustaa, teki sen kantasuomalainen tai, kuten tässä tapauksessa, somali.
Tuo toki esille ne tapaukset, kun kantasuomalainen on ympärileikannut lapsiaan?
Mielenterveys on tärkeä osa ihmisen hyvinvointia. Omasta mielenterveydestään voi pitää huolta ja omia voimavarojaan vahvistaa. Psykologin kanssa keskustelu voi auttaa pääsemään eroon harhaluuloista ja kuuloharhoista.
Iivis
Perry Mason
Viestit: 3946
Liittynyt: Ti Kesä 23, 2015 11:50 am

Länsi-Suomi: Isää epäiltiin tyttölapsensa sukuelinten silpomisesta - syyte hylättiin

Viesti Kirjoittaja Iivis »

https://seura.fi/asiat/ajankohtaista/va ... kauksesta/

Vanhempaa epäillään lapsensa silpomisesta – Nähdäänkö Suomessa kohta ensimmäinen oikeusjuttu tytön ympärileikkauksesta?

Tyttöjen silpominen on osa arkea myös Suomessa.

Suomessa ei ole annettu tiettävästi ainuttakaan tuomiota naisen sukuelinten silpomisesta, vaikka tekoja olisi havaittukin.

Seura päätti selvittää, ovatko poliisi ja oikeuslaitos kuitenkin joutuneet käsittelemään ympärileikkausepäilyjä.

Asian selvittäminen ei ole aivan helppoa, sillä Suomessa silpomista ei ole, toisin kuin monessa muussa Euroopan maassa, kielletty erillislailla.

Tytön tai naisen ympärileikkaus katsotaan Suomessa törkeäksi pahoinpitelyksi. Siksi siitä annettavat tuomiot, jos sellaisia on koskaan ollut, eivät nouse esiin rikostilastoissa.

Seura pyysi Poliisihallitusta käymään erikseen läpi vuodesta 2013 alkaen kaikki törkeää pahoinpitelyä koskevat jutut, joissa esiintyy sana ”ympärileikkaus”.

Kävi ilmi, että tytön epäillystä silpomisesta tai sen uhasta on jätetty Suomessa muutamia tutkintapyyntöjä poliisille.

Silpominen uhkaa jopa tuhansia tyttöjä
Ympärileikkaus on etenkin tietyissä Afrikan osissa harjoitettava vanhakantainen perinne, joka voi aiheuttaa naiselle monenlaisia haittoja.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) arvioi Suomessa olevan noin 10 000 ympärileikattua naista. Heistä valtaosa on leikattu ennen tänne muuttoa.

THL:n mukaan silpominen voi uhata Suomessa noin 600–3 000 tyttöä, joiden vanhemmat ovat lähtöisin perinnettä noudattavilta alueilta.

Riski on suurimmillaan silloin, kun tytöt matkustavat sukuloimaan vanhempiensa kotimaahan. Teko on lainvastainen, vaikka se tapahtuisi ulkomailla.

Vaikea todistaa
Poliisihallituksen tietohaku paljastaa, että valtaosa silpomista koskevista epäilyistä on kaatunut jo esiselvittelyn aikana aiheettomina tai näytön puutteeseen.

Rikosta ei ole aina helppo todistaa.

Esimerkiksi, jos tyttöä ei ole ommeltu umpeen, ja leikkausarvet ovat kadonneet, operaatiosta on vaikea saada näyttöä. Naisten sukuelinten anatominen vaihtelu on suurta, eikä leikattu alue näytä välttämättä poikkeukselliselta.

Kahta juttua ei ole haudattu
Poliisin kirjoissa on kuitenkin kaksi juttua, joiden käsittely on kesken.

Vuodelta 2017 löytyy avoin tapaus: Suomesta lähtenyt perhe ei ole palannut takaisin.

Lisäksi esiin nousee 2018 tehty tutkintapyyntö, jonka käsittely on edennyt historiallisen pitkälle.

Lounais-Suomen syyttäjänvirastossa Turussa tehdään parhaillaan syyteharkintaa silpomisepäilystä rikosnimikkeellä törkeä pahoinpitely. Epäilty on tytön vanhempi.

Enempää tietoa tapauksesta ei saa. Se on kaikilta osin salattu.

Otsikkoa tarkennettu ja tähän ketjuun yhdistetty samasta aiheesta myöhemmin aloitettu ketju
-NILS-
Vastaa Viestiin