Kotimainen HIV:n levittäjä Rovaniemeltä - hovi tuomitsi, KKO vapautti

Tänne keskustelut seksuaalirikoksista. Muista että henkirikoksille on oma palstansa.
kahvitar
Jane Marple
Viestit: 1002
Liittynyt: Ke Huhti 11, 2007 12:14 pm

Viesti Kirjoittaja kahvitar »

Tässä Hymyn juttu.

Lähteet:
Hymy
Joulukuu 12/2008
Sivut 14-16
Teksti ja kuvat: Mika Katajala

Rovaniemen HIV-tartuttaja puhuu vihdoin

"Anteeksi, naiset!"


Aki Hakkarainen istuu 10 vuoden tuomiota siitä, että tartutti HIV:n viiteen naiseen, vaikka tiesi kantavansa virusta. Nyt hän kertoo ensimmäistä kertaa julkisuudessa oman versionsa tragediasta.

Naisvanginvartija tuo 10 vuoden vankeusrangaistusta kärsivän Aki Hakkaraisen Oulun vankilan tapaamishuoneeseen, jota vangit kutsuvat akvaarioksi suurten lasiseinien vuoksi. HIV-tartuttajan nimen saanut Hakkarainen on kohtelias ja energisen sekä erittäin avoimen oloinen 25-vuotias nuorimies.

Aki kertoo saaneensa HIV:n 16-vuotiaana ollessaan lomamatkalla lähisukulaisensa kanssa Thaimaassa vuonna 1999. Aki harrasti lomansa aikana seksiä kahden thaitytön kanssa. Varsin pian Suomeen palaamisen jälkeen kävi ilmi, että nuorukainen oli saanut naisilta hepatiitti B-viruksen ja klamydian lisäksi pelätyn HIV:n.
- Thaitytöt olivat ensimmäisiä seksikokemuksiani. Tietysti jälkeenpäin on helppo sanoa, että olisi pitänyt tyytyä vain supisuomalaisiin naisiin. Alkoholi, seikkailunhalu sekä naisten oma tyrkyttäytyminen tekivät kuitenkin tehtävänsä, ja nyt maksan oppirahoja kovimman kautta, Aki muistelee päätään pudistellen.

Rovaniemeltä kotoisin oleva vanki arvelee, että hän on Suomen historian nuorin HIV:n saanut henkilö. Kaikkiaan maassamme on todettu noin 2500 HIV-tartuntaa. Vuosittain uusia tartuntoja on tilastoitu noin 200.
- Olin silloin vielä lähes kakara, enkä osannut edes järkyttyä uutisesta. Ensimmäisen testin tulos oli negatiivinen, mutta toinen paljasti, että minulla on HI-virus.

"EN KERTONUT VAIMOLLENI"
Virus ei vaikuttanut Akin terveyteen ja elämään millään tavalla. Jakeluauton kuljettajana toiminut nuori mies juhli viikonloppuisin ahkerasti ja kosteiden baari-iltojen aikana salskealle vaalealle viikingille riitti naisseuraa. Öisille jatkoille lähteneet naiset eivät osanneet aavistaakaan, millaiselle vaaralle he altistuivat Akin kiihkeässä syleilyssä.
- En osannut sisäistää HI-virusta, koska se ei vaivannut millään tavalla. Siirsin sen kokonaan taka-alalle enkä ajatellut tartuntaa. Kun seksikontakteihin kuului vielä oleellisesti alkoholi, en välittänyt lainkaan, mitä tuli tehtyä ja millaiselle riskille kumppanini altistuivat. En tartuttanut tahallani ketään. Siitä kertoo jo sekin, että kerroin naisille aina rehellisesti nimeni ja myös sen, missä asuin, Aki paljastaa.

Aki väittää lisäksi, että kolme naisista lähti miehen sänkykumppaniksi, vaikka he tiesivät tämän kantavan HI-virusta. Poliisit varmistivat asian kuulustelemalla naisia, ja syytteitä ei voitu nostaa, koska naiset suostuivat tietoisesti suojaamattomaan seksiin. Ehkä he hakivat jännitystä elämäänsä...
Nuori mies oli fyysisesti hyvässä kunnossa ja lääkityskin aloitettiin vasta vuonna 2003 Rovaniemen keskussairaalassa. Samoihin aikoihin Aki alkoi seurustella tulevan vaimonsa kanssa. Pari vihittiin toukokuussa 2007. Nyt heillä on nelivuotias poika.
Kun Akia vuotta vanhempi avovaimo tuli raskaaksi, normaaleissa verikokeissa paljastui, että hän kantoi HI-virusta. Nainen pelästyi, sillä hän luuli ensin, että oli saanut viruksen toisaalta ja tartuttanut sen mahdollisesti myös kumppaniinsa. Aki kävi näennäisesti testeissä. Sitten hän kertoi tulevan lapsensa äidille, että oli saanut tartunnan.

- Mielessä kävi usein, että kerron kumppanilleni asian oikean laidan, mutta sisu ei siihen riittänyt. Koko viruksesta oli tullut lopulta kammo. Kerroin siitä aikanaan parhaalle ystävälleni ja kohta tieto levisi ympäri paikkakuntaa.
- Asuin silloin Tikkakoskella ja muistan, kuinka eräänkin kerran törmäsin yllättäen baarissa vanhaan lapsuudenystävääni ja läppäisin häntä olkapäälle kysyen, mitä kuuluu. Kaveri nosti nyrkit pystyyn ja karjui, että älä sinä HIV:n saastuttama jätkä koske minuun kepilläkään. Silloin päätin, etten koskaan puhu viruksesta kenellekään. Saman tien muutin takaisin kotipaikkakunnalleni Rovaniemelle, Aki muistelee.

"AUTOIN POLIISIA"
Keväällä 2007 eräs Akin seksikumppaneista kävi testeissä ja karu totuus paljastui. Nainen otti yhteyttä Rovaniemen poliisiin. Rikostutkijat pääsivät heti oikeille jäljille, sillä Aki Hakkarainen oli saanut vuonna 2005 yhden vuoden ja yhdeksän kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen törkeästä pahoinpitelyn yrityksestä juuri sen vuoksi, että oli ollut tietoisesti suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä HI-viruksestaan huolimatta.
Tieto tapauksesta levisi kulovalkean tavoin. Aki Hakkarainen vangittiin. Eräs lehti arveli, että Hakkaraisella oli ollut ainakin 60 seksikumppania. Rovaniemellä naiset olivat paniikissa. Paikallisessa keskussairaalassa tehtiin eräänlainen ennätys, kun yhtenä päivänä HIV-testissä kävi peräti 50 naista!

- Kun olin ollut kaksi viikkoa poliisivankilan betonikopissa päätin, että nyt autan poliisia kaikin mahdollisin tavoin. Laskelmissani pääsin siihen tulokseen, että olin ollut seksikontaktissa hieman yli kahdenkymmenen naisen kanssa. Kuvailin poliisille mahdollisimman tarkkaan seksikumppaneitani, ja heitä alkoikin löytyä. Kun tutkinnanjohtaja kysyi, mitä mieltä olen siitä, että kuvani julkaistaisiin lehdissä, jotta naiset osaisivat ilmoittautua ja mennä testeihin, vastasin empimättä myöntävästi, Aki kertoo.
Kun Aki oli vangittu, totuus paljastui myös hänen vaimolleen. Reaktio oli raju. Vaimo ei enää suostunut edes puhumaan miehelleen. Tapauksen seurauksena tuli avioero, mutta nykyään välit ovat sen verran parantuneet, että ex-vaimo tuo yhteistä poikaa säännöllisesti perhetapaamisiin.

"TUOMIO OLI KOVA"
Hakkaraisen tuomio annettiin viime elokuussa. Sitä ennen syytetyn mielentila tutkittiin Oulun yliopistollisessa sairaalassa. Hakkaraisen todettiin olleen teot tehdessään syyntakeinen. Syyttäjä vaati vähintään 12 vuoden vankeusrangaistusta.
Käräjäoikeus langetti Hakkaraiselle 10 vuoden tuomion viidestä törkeästä ja 16:sta törkeän pahoinpitelyn yrityksestä. Uhreille määrättiin korvauksia peräti 330 000 euroa. Viisi naista sai tartunnan, jokaiselle heistä määrättiin korvauksia noin 50 000 euroa.
- Onhan tuomio todella kova siihen nähden, mitä vastaavista on langetettu Euroopassa. Valitin rangaistuksestani hovioikeuteen, joka ottaa sen käsittelyyn ensi kevään aikana. En todellakaan ole teoistani ylpeä, mutta vankeustuomioni on pidempi kuin usealla henkirikollisella, Aki analysoi käräjäoikeuden ratkaisua.

Aki on tällä hetkellä vankilan avo-osastolla. Sitä ennen hän oli lähes vuoden täysin eristettynä, ensin Rovaniemen poliisivankilassa ja sen jälkeen Oulun vankilan eristysosastolla. Vangit ovat Akin mukaan suhtautuneet häneen yllättävänkin positiivisesti.
- Parista muusta vankilasta on tullut uhkaavansävyisiä kirjeitä, mutta niihin pitää osata suhtautua oikealla tavalla. En minä sentään ole mikään raiskaaja tai lapsentappaja.

Hakkarainen on vankilassa ensikertalainen. Hän suorittaa sen vuoksi tuomiostaan puolet. Ellei tuomio muutu hovioikeudessa, Aki vapautuu noin kolmen vuoden kuluttua. Vankila-aika ja tulevaisuudensuunnitelmat ovat selvät.
- Opiskelen vankilassa niin paljon kuin mahdollista. Vapauduttuani aion hakeutua vanhaan työhöni. Sen lisäksi haluaisin tehdä vapaaehtoistyötä esimerkiksi koululaisten kanssa. Voisin kertoa taudistani ja siitä, kuinka tulee suojautua, ettei kävisi niin kuin minulle kävi. Tulevaisuudessa aion roikuttaa kondomipakettia kaulassani, sillä en enää koskaan tule ryhtymään suojaamattomaan seksiin, on tämä sen verran opettanut.
Kaduttaako?
- No ihan varmasti! Olen todella pahoillani niiden viiden naisen vuoksi, jotka saivat minulta tartunnan. En tehnyt tahallani mitään, mutta niin kävi kuin kävi.
- Tutkintavankeusaikanani harmittelin, että ruoan yhteydessä tuodaan muoviset veitset ja haarukat, niillä kun ei saa ranteita auki. Nyt olen päässyt itsetuhoajatuksistani eroon. Elämän on kaikesta huolimatta jatkuttava, Aki Hakkarainen sanoo lopuksi.

Tampereen Tyttö
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5172
Liittynyt: Su Huhti 01, 2007 8:18 pm

Viesti Kirjoittaja Tampereen Tyttö »

Jätkä on ainakin :wink: positiivinen...
-Takuulla, sano Tampereenlikka!

Mike Manner
Jessica Fletcher
Viestit: 3149
Liittynyt: Ke Touko 28, 2008 10:37 am

Viesti Kirjoittaja Mike Manner »

^ :lol: :D

...Jooh, olipas siinä kivasti kerrottu Hakkaraisen Akin seikkailusta ja vastuuntuntoisesta suhtautumisesta rikostutkinnan aikana.
En todellakaan ole teoistani ylpeä, mutta vankeustuomioni on pidempi kuin usealla henkirikollisella, Aki analysoi käräjäoikeuden ratkaisua.
No joo, ei nyt ihan henkirikos, mutta 5kpl. tartuntoja ja 16kpl. selvisi säikähdyksellä...
Viisi roskakoriin heitettyä "normaali elämää" ja 16kpl. melkoisen raskaita sydämmen tykytyksiä.

Mutta olihan se ihan kiva lehtijuttu ja Aki katuu. Myönnettäköön hänelle Suomen Valkoisen Ruusun suurristi ketjuineen.
"Mä olen sitä mieltä, et jos 5 senttiä on liikaa OMASTA viestistä Minfoon, kannattaa harkita poistumista kokonaan. Perusteena se, että "harrastuneisuus" palstalle, ei ole likimainkaan riittävä!" -John Doe

Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17033
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Mike Manner kirjoitti:
DollariExpress kirjoitti:Aki kertoo jutussa myös, etteivät kaikki naiset piitanneet siitä, vaikka hän tunnusti olevansa hiv-positiivinen. He halusivat yhdyntää ilman kondomia. Näiden naisten osalta syytteitä ei luonnollisesti nostettu.
:shock: :shock: :shock:
Jos tää pitää paikkaansa, niin miten helvetin välinpitämätön ihminen voi olla omaa terveyttään kohtaan :!: :!: :!:
Turhaa jeesustelua niiden kondomien käytön kanssa sekä Mikael Mannerilta että DollariExpressiltä. Kiteyttäisin tuon homman siihen, että mikä helvetin hoppu ja tarve ihmisillä on siihen sukupuoliyhdyntään? Sitäkö sekä Hakkarainen että nämä naiset ovat vaan lähteneet hakemaan? Hetken hurmio oli elämän turmio.

Voisihan sitä tavata muuten vaan ja antaa aikaa - ei persettä - uudelle suhteelle. Katsoa rauhassa tuleeko mitään - no, nyt tuli HIV - mutta siis tuleeko tästä yhteiselostamme ylipäätään mitään. Jos näyttää "positiiviselta", niin sitten voisi olla aika yhdynnän ilojen, kunhan ensin on varmistettu kumppanin terveys ja vastuullisuus.

Naisten seksuaalinen vapautuminen on tuonut muassaan monia murheellisia tarinoita. Hakkaraisen tapauksessa niitä tarinoita on valitettavan paljon.

Tuskin näistä HIV-tartunnan saaneista naisista kukaan lähtisi sokkona ylittämään Mannerheimintietä ruuhka-aikana, vaan ottaisivat siteen silimiltään ja katsoisivat tuleeko autoja or no? Mutta kun on kyse himojen tyydyttämisestä, niin näemmä ihan sama kenelle antaa pesää.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

sorsake
Neuvoja-Jack
Viestit: 592
Liittynyt: Ke Heinä 04, 2007 11:06 am
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja sorsake »

Hymyn juttu ei niin yllättävä ole, ja voi jopa olla suurimmaksi osaksi totta. Ainakin jotain edistystä on tapahtunut, koska tyyppi myöntää nyt saaneensa viruksen seksikontaktista (käsittääkseni aikaisemmin puhui tatuoinnista, ainakin tällaista tuotiin jossain vaiheessa esiin). Tosin muistelisin, että joku tai jotkut todistajista sanoivat Akin yrittäneen saada aikaan tartuntaa verikontaktilla (puremalla huultaan), kun naiset kieltäytyivät seksistä. Eli voiko tuota juttua ihan täysin uskoa niiltä osin, että tartuttamistarkoitusta ei koskaan ollut.

Pakostakin maailmassa on ollut aika monta tällaista tapausta, jossa henkilö ikään kuin "unohtaa" olevansa HIV-positiivinen ja toimii sen mukaan tai jopa alkaa polttaa kynttiläänsä molemmista päistä. Kai se on tietyntyyppiselle ihmiselle melko luonnollinen reaktio, varsinkin, kun se on infektion alkuaikojen oireettomuuden vuoksi melko helppoa. Aika harvoin ne kuitenkin sitten menevät oikeuteen asti, luulisin.

Helppo moralisoida naisia tästä, mutta ilmoittautukaapas nyt te kaikki, jotka AINA ovat toimineet niin, että HIV-infektion mahdollisuus on nolla. Elikkä seurustelun alusta aina käytetty kondomia (muista ehkäisykeinoista huolimatta) ilman rikkoutumisia sen kolmisen kuukautta (aikaisemmin jopa kuusi kun testit eivät olleet niin tarkkoja) ellette molemmat olleet *todistetusti* neitsyitä, joilla ei myöskään ollut muita riskitekijöitä. Sen jälkeen molemmilta vasta-ainetestit. Ja muistittehan tarkistaa, että näitte testituloksen lapulla, jossa oli varmasti asianmukaiset leimat jne, jotta tiesitte sen olevan aito. Ja kaikki tämä riippumatta siitä, kuinka kivalta ja rehelliseltä seurustelukumppani vaikuttaa, rikospalstalaisina toki tiedämme, että ihmiset voivat olla aika hyviä valehtelemaan...

Montako kättä nousee? Ei kovin montaa veikkaisin... Yksitään ainakaan minun tosielämässä tuntemistani noiden naisten moralisoijista ei voisi itsekään väittää toimineensa aina turvallisesti, mutta se tuntuu heiltä kovin äkkiä unohtuvan. Tietysti satunnaiset suhteet saattavat jollain logiikalla olla riskialttiiMPIA, mutta mihin se raja sitten vedetään, mikä on tyhmyyttä ja mikä kohtuullista luottamusta. Tähän asiaan ei mielestäni pidä sotkea mielipiteitä yhden illan juttujen moraalisuudesta tai moraalittomuudesta sinänsä, ne kun eivät tiettävästi ole laittomia ja asianosaisille (ulkopuolisillehan asia ei varsinaisesti kuulu) aiheutunut harmi tällaisia tapauksia lukuunottamatta (koska virus voi tarttua edelleen) yleensä vähäinen.

Lisäksi viime kädessä yhdessä tai vain muutamassa satunnaisessa suhteessa tartunnan mahdollisuus on varsin pieni HI-viruksen luontaisten tartuntaominaisuuksien johdosta. Eli ihan rationaalisella pohdinnallakin se on aika helppo unohtaa siinä tilanteessa, kun pää on hieman huuruinen joku alkoholista tai himosta tai molemmista.

kahvitar
Jane Marple
Viestit: 1002
Liittynyt: Ke Huhti 11, 2007 12:14 pm

Viesti Kirjoittaja kahvitar »

Eli voiko tuota juttua ihan täysin uskoa niiltä osin, että tartuttamistarkoitusta ei koskaan ollut.
HIV:hän tarttuu huonosti, mutta Aki on ollut kuitenkin jo 16-vuotias saadessaan HIV:n eli on taatusti tiennyt miten se tarttuu ja miten ei. Lehdissähän on ollut myös maininta, että Aki on ollut infotilaisuudessa äitinsä kanssa.
Hakkaraisen kouluterveydenhoitaja huomasi tartunnan ja ohjasi miehen hi-viruksesta järjestettyyn infotilaisuuteen. Sinne syytetty menikin äitinsä kanssa.
Lähde: http://www.iltalehti.fi/uutiset/2008040 ... 1_uu.shtml

Lisäksi uskoisin, että Akille on jaettu materiaalia viruksesta sekä taatusti on säännöllisillä lääkärikäynneillä saanut aina tietoa viruksesta.

Akin on täytynyt tietää se miten virus voi tarttua ja mielestäni Akin väitteet siitä, ettei hän ole tartuttanut tahallisesti virusta eivät voi pitää paikkaansa.

Lääkitys on aloitettu siis vuonna 2003 ja sen avulla noin 80-90 %:a HIV-positiivisista saa virusmääränsä alle mittaamattoman tason (alle 50 kpl viruksia millilitrassa). Jos ihmisellä on virusmäärä alle mittausrajan eikä hänellä ole samanaikaisesti muuta sukupuolitautia niin HIV ei käytännössä tartu ollenkaan. Akin virusmääristä ei ole tietoa, mutta eikö jossain lukenut, että hän ei ole noudattanut lääkitystään vai muistanko väärin?

Helppo moralisoida naisia tästä, mutta ilmoittautukaapas nyt te kaikki, jotka AINA ovat toimineet niin, että HIV-infektion mahdollisuus on nolla. Elikkä seurustelun alusta aina käytetty kondomia (muista ehkäisykeinoista huolimatta) ilman rikkoutumisia sen kolmisen kuukautta (aikaisemmin jopa kuusi kun testit eivät olleet niin tarkkoja) ellette molemmat olleet *todistetusti* neitsyitä, joilla ei myöskään ollut muita riskitekijöitä. Sen jälkeen molemmilta vasta-ainetestit. Ja muistittehan tarkistaa, että näitte testituloksen lapulla, jossa oli varmasti asianmukaiset leimat jne, jotta tiesitte sen olevan aito. Ja kaikki tämä riippumatta siitä, kuinka kivalta ja rehelliseltä seurustelukumppani vaikuttaa, rikospalstalaisina toki tiedämme, että ihmiset voivat olla aika hyviä valehtelemaan...
Mielestäni HIV:n tartuttaminen pitäisi poistaa rikoslaista silloin kun kumpikin on asiassa mukana vapaaehtoisesti. Pitää muistaa se, että HIV ei tartu ilman omaa "halua". Toki raiskaus ja tahallinen neulanpisto on eri asia ja niiden pitää tietenkin pysyä laittomina, mutta tavallisessa seksiyhdynnässä pitäisi vastuu olla kummallakin, koska tosiaan siihen tartuntaan vapaaehtoisessa yhdynnässä vaaditaan kummaltakin omaa halua ryhtyä kyseiseen asiaan.

Tällä hetkellä henkilö, joka ei tiedä omasta HIV-tartunnastaan, saa levittää tautia vapaasti ilman seuraamuksia. Jos hän menee HIV-testiin ja saa positiivisen tuloksen niin hänelle tulee vastuu tulevista teoistaan. Tämän hetken lainsäädäntö siis tukee sitä, että testiin ei hakeuduta. Lisäksi useimmat tartunnat saadaan henkilöiltä, jotka eivät itsekään tiedä omaa HIV-positiivisuuttaan.

En syyllistä noita naisia, mutta kyllä jokaisen pitäisi miettiä myös asioiden mahdollisia seuraamuksia. Riski on erittäin pieni, mutta jos sen ottaa niin sitten pitää elää sen seurausten kanssa. Nyt moni on ehkä valheellisesti siinä uskossa, että kyllä toinen kertoo jos on tauti tai ajatellaan, että itsellä ei ole mitään vastuuta kun on itse oletettavasti HIV-negatiivinen.

Vastuun pitäisi aina olla molemmilla osapuolilla (siis silloin kun ei ole kyse raiskauksesta tai tahallisesta neulanpistosta). Jokaisen täytyisi itse aina miettiä sitä, että jos ottaa sen tietyn askeleen niin siitä voi seurata klamydia, HIV, raskaus tai muu vastaava.

Tämän vuoden HIV-tartuntaluvut tulevat laskemaan reilusti viime vuotisista ellei nyt jotain uskomatonta loppukiriä tule. Tänä vuonna (7.12. mennessä) on todettu 133 uutta HIV-tartuntaa Suomessa, viime vuonna todettiin 188 ja vuonna 2006 yhteensä 193 tapausta.

Ehkä myös Rovaniemen tapaus on herättänyt ihmiset ajattelemaan omaa terveyttää ja omaa vastuutaan niin ulkomailla kuin kotimaassa.

Avatar
PorcelainDoll
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 93
Liittynyt: Ti Syys 23, 2008 2:04 pm

Viesti Kirjoittaja PorcelainDoll »

Taitaa olla niin että vaikka testit olisi suhteen alussa otetukin niin sehän ei sano sitä etteikö toinen olisi niin pälli että kävis pettämässä puolisoa ilman kondomia.

Itte oon miehelleni tuumannu että jos joskus erehtyy pettämään minua niin käyttää sitten kondomia kans.
Nothing Lasts Forever

sorsake
Neuvoja-Jack
Viestit: 592
Liittynyt: Ke Heinä 04, 2007 11:06 am
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja sorsake »

kahvitar kirjoitti:Akin on täytynyt tietää se miten virus voi tarttua ja mielestäni Akin väitteet siitä, ettei hän ole tartuttanut tahallisesti virusta eivät voi pitää paikkaansa.
Niin tarkoitin sitä, onko uskottavaa, että hän pystyi sulkemaan ajatuksen mielestään niin, ettei ajatellut sitä. Toki on varmasti koko ajan tiennyt faktat jollain tasolla. Mutta tahallinen veren levittämine viittaisi siihen, ettei ole ollut edes tällaisessa kieltämisen tilassa.
kahvitar kirjoitti: Mielestäni HIV:n tartuttaminen pitäisi poistaa rikoslaista silloin kun kumpikin on asiassa mukana vapaaehtoisesti. Pitää muistaa se, että HIV ei tartu ilman omaa "halua". Toki raiskaus ja tahallinen neulanpisto on eri asia ja niiden pitää tietenkin pysyä laittomina, mutta tavallisessa seksiyhdynnässä pitäisi vastuu olla kummallakin, koska tosiaan siihen tartuntaan vapaaehtoisessa yhdynnässä vaaditaan kummaltakin omaa halua ryhtyä kyseiseen asiaan.
Teoriassa joo, mutta muistaakseni yksi oikeusjuttu taannoin vuosia sitten koski sitä, että vakituisessa parisuhteessa olevan homoparin toinen puolisko ei ollut kertonut tartunnastaan vuosiin. Sama tilanne kuin Hakkaraisen vaimon kohdalla. Mielestäni tällaisissa tilanteissa kyllä liikutaan alueella, jossa jonkunlainen rikosnimike on välttämätön. Onhan rahan huijaaminen herkkäuskoiselta mies- tai naisystävältäkin laitonta, vrt Auervaarat, miksi tässä asiassa ei voitaisi ajatella, että on kohtuullista luottaa toiseen? Johonkin pitää siis vetää raja siitä, koska on kohtuullista olettaa, että sairaudesta kerrotaan.
kahvitar kirjoitti: Tällä hetkellä henkilö, joka ei tiedä omasta HIV-tartunnastaan, saa levittää tautia vapaasti ilman seuraamuksia. Jos hän menee HIV-testiin ja saa positiivisen tuloksen niin hänelle tulee vastuu tulevista teoistaan. Tämän hetken lainsäädäntö siis tukee sitä, että testiin ei hakeuduta. Lisäksi useimmat tartunnat saadaan henkilöiltä, jotka eivät itsekään tiedä omaa HIV-positiivisuuttaan.
Varmaan testiin menemättömyyteen on muitakin syitä, ehkä painavampia kuin pelko oikeuteen joutumisesta, koska haluaa harrastaa suojaamatonta seksiä satunnaisten partenereiden kanssa. Noita oikeusjuttuja on kuitenkin ollut sen verran vähän, että ei oikein ole perusteita pelkoon kafkamaisista oikeusprosesseista, vaikka voi tietysti olla, että joillakin sellaisia pelkoja silti on. Infektiostatuksella saattaa olla vaikutusta tiettyjen töiden tekemiseen turvallisuussyistä ja se vaikeuttaa esim. viisumin saamista USAhan, ja näihin ei varmastikaan voida helposti puuttua.

Anile
Martin Beck
Viestit: 770
Liittynyt: Ma Heinä 28, 2008 2:30 am

Viesti Kirjoittaja Anile »

Doctor Lecter kirjoitti: Naisten seksuaalinen vapautuminen on tuonut muassaan monia murheellisia tarinoita. Hakkaraisen tapauksessa niitä tarinoita on valitettavan paljon.

Tuskin näistä HIV-tartunnan saaneista naisista kukaan lähtisi sokkona ylittämään Mannerheimintietä ruuhka-aikana, vaan ottaisivat siteen silimiltään ja katsoisivat tuleeko autoja or no? Mutta kun on kyse himojen tyydyttämisestä, niin näemmä ihan sama kenelle antaa pesää.
Just. Kaikkihan on aina naisten syy.
Olisin todella yllättynyt jos miehet joskus ottaisivat vastuun käytöksestään sen sijaan, että syyttelisivät muita.

"Pahoinpitelin muijan kun se nalkutti" tai "Menin huoriin kun kotoa ei saanu" tai "En pärjännnyt koulussa kun naisopettaja vihasi minua" jne.

Anile
Martin Beck
Viestit: 770
Liittynyt: Ma Heinä 28, 2008 2:30 am

Viesti Kirjoittaja Anile »

kahvitar kirjoitti:Tässä Hymyn juttu.

Lähteet:
Hymy
Joulukuu 12/2008
Sivut 14-16
Teksti ja kuvat: Mika Katajala

Rovaniemen HIV-tartuttaja puhuu vihdoin

"Anteeksi, naiset!"


Aki kertoo saaneensa HIV:n 16-vuotiaana ollessaan lomamatkalla lähisukulaisensa kanssa Thaimaassa vuonna 1999. Aki harrasti lomansa aikana seksiä kahden thaitytön kanssa. Varsin pian Suomeen palaamisen jälkeen kävi ilmi, että nuorukainen oli saanut naisilta hepatiitti B-viruksen ja klamydian lisäksi pelätyn HIV:n.
- Thaitytöt olivat ensimmäisiä seksikokemuksiani. Tietysti jälkeenpäin on helppo sanoa, että olisi pitänyt tyytyä vain supisuomalaisiin naisiin. Alkoholi, seikkailunhalu sekä naisten oma tyrkyttäytyminen tekivät kuitenkin tehtävänsä, ja nyt maksan oppirahoja kovimman kautta, Aki muistelee päätään pudistellen.
.
Tämä on aika mielenkiintoista.
Kuka oli tämä lähisukulainen?
Eikö tätä lähisukulaista yhtään kiinnostanut mitä 16-vuotias sukulaispoika puuhailee?
Eikö hän valistanut Akia suojaamattoman seksin vaaroista?

Jotenkin pelkään, että tässä on taustalla sellainen tarina, että joku miespuolinen sukulainen on vienyt Akin Thaimaaseen ja maksanut Akin huoriin jotta poika pääsee opettelemaan.

Mike Manner
Jessica Fletcher
Viestit: 3149
Liittynyt: Ke Touko 28, 2008 10:37 am

Viesti Kirjoittaja Mike Manner »

Anile kirjoitti:Olisin todella yllättynyt jos miehet joskus ottaisivat vastuun käytöksestään sen sijaan, että syyttelisivät muita.

"Pahoinpitelin muijan kun se nalkutti" tai "Menin huoriin kun kotoa ei saanu" tai "En pärjännnyt koulussa kun naisopettaja vihasi minua" jne.
Yleistä vaan, niin kuullaan totuus.
Omaa sydäntäni lähellä oli erityisesti tuo -
jos miehet joskus ottaisivat vastuun käytöksestään sen sijaan, että syyttelisivät muita
- kohta...
Oikein löysin itseni siitä ja samaistuin mielipiteeseesi ihan 103%:sti.
"Mä olen sitä mieltä, et jos 5 senttiä on liikaa OMASTA viestistä Minfoon, kannattaa harkita poistumista kokonaan. Perusteena se, että "harrastuneisuus" palstalle, ei ole likimainkaan riittävä!" -John Doe

Mike Manner
Jessica Fletcher
Viestit: 3149
Liittynyt: Ke Touko 28, 2008 10:37 am

Viesti Kirjoittaja Mike Manner »

Anile kirjoitti:Jotenkin pelkään, että tässä on taustalla sellainen tarina, että joku miespuolinen sukulainen on vienyt Akin Thaimaaseen ja maksanut Akin huoriin jotta poika pääsee opettelemaan.
No näin sen TÄYTYY olla!!! Ehdottomasti.
"Mä olen sitä mieltä, et jos 5 senttiä on liikaa OMASTA viestistä Minfoon, kannattaa harkita poistumista kokonaan. Perusteena se, että "harrastuneisuus" palstalle, ei ole likimainkaan riittävä!" -John Doe

Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17033
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

kirjoitin: Tuskin näistä HIV-tartunnan saaneista naisista kukaan lähtisi sokkona ylittämään Mannerheimintietä ruuhka-aikana, vaan ottaisivat siteen silmiltään ja katsoisivat tuleeko autoja or no? Mutta kun on kyse himojen tyydyttämisestä, niin näemmä ihan sama kenelle antaa pesää.

Sama koskee miehiä jos ja kun miehet harrastavat suojaamatonta ja esiaviollista seksiä kenen tahansa joko miehen tai naisen kanssa. Eräänlaista negatiivista lottoa, enkä usko kukaan heistäkään lähtisi tuohon mainittuun tien ylitykseen side silmillä.

Kuten kahvitar osuvasti sanoi about suurinpiirtein näin; naiset ovat vapaaehtoisesti olleet Hakkaraisen kanssa seksisuhteessa, ja josta jatkan; jopa vain seksiin perustuvassa suhteessa, ilman avioliittolupauksia, pelkkään rietasteluun pohjautuvassa tyhjässä suhteessa. Ovat olleet mukana rikospaikalla. Vertaan sitä siihen, että matkustavat varastetussa autossa - eivät tiedä onko se varastettu, mutta kuljettajan habitus ja höpinät antaisivat aiheen olettaa, että nyt ei ole kaikki kunnossa. On siis syytä epäillä kannattaako lähteä mukaan kun kuljettaja sanoo, että tule tyttö kyytiin tämä kulkee 250 km/h.

Anile kirjoitus syyllisti minut naisvihaajaksi. Anilen mukaan naisilla ei ole mitään vastuuta tekemisistään, vaan kaikki voidaan - varsinkin jos siitä saa hyötyä tai vapautuksen jostain - kaataa miesten niskaan.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Anile
Martin Beck
Viestit: 770
Liittynyt: Ma Heinä 28, 2008 2:30 am

Viesti Kirjoittaja Anile »

^Naiset saivat HIV:n. Sitä ne varmaan tahtoivatkin.



Joo,myönnän, että onhan vähän kummallista,että ihmiset panevat likoon terveytensä jonkun yhden kännipanon takia. Ja silti useimmat ihmiset sanovat kyselyissä, että kyllä terveys on kaikkein tärkein.
Siis samalla kun ihmiset satsaavat ulkonäköön ja murehtivat jostain jenkkakahvoista,niin menevät ja riskeeraavat koko loppuelämänsä.
Mikä ihme siinä oikein on?

Mutta miksi puhuit pelkästään naisista? Tämä Hakkarainenhan sai HIV:n prostituoiduilta Thaimaassa. Ja jos mietitään tartuntatodennäköisyyksiä,niin sanoisin,että Hakkarainen ei seikkaillut silmät kiinni Mannerheimin tiellä vaan nukkui pendolinoradalla.

Koljo
Remington Steele
Viestit: 224
Liittynyt: To Tammi 17, 2008 5:54 pm

Viesti Kirjoittaja Koljo »

Olin tässä syksyllä eräällä luennolla missä oli puhetta Viron aidstukikeskuksesta ja heidän toiminnastaan. Ällistyin kuin luennoitsija kertoi, että aseman uusin "asiakaskunta" koostuu nuorista, rikkaista naisista. Tähän syyksi on selvinnyt ns. buumi hankkia jännitystä elämään harrastamalla seksiä miesprostitoudun kanssa, ilman kondoomia tietenkin :shock:
Nämä naiset ovat sitä rikasta, virolaista nuorten ryhmää keillä on koulutusta ja rahaa. Eli tarpeena on nyt hakea jännitystä ja sitä "extremetunnetta" tällä tavalla, kun rahallahan saadut on jo kokeiltu. Samaa tunnetta siis mitä joku saa laskuvarjohypystä jne.

Arvannette, että olin tyrmistynyt tuollaisesta. Varsinkin, kun Viron aidstukikeskus pyörii ulkomaisin lahjoitusvaroin (ainakin suurimman osan) eikä kaikkia hoitoa tarvitsevia voida hoitaa.

Vastaa Viestiin