Aivotonta menoa - kirjaimellisesti!

Parapsykologia, PSI, rajatieto, kummitukset, salaliitot.

Valvoja: Moderaattorit

Dr Eastmann
Alokas
Viestit: 8
Liittynyt: Ti Kesä 12, 2007 1:55 pm

Viesti Kirjoittaja Dr Eastmann »

Wuulffi
Lauri Hanhivaara
Viestit: 148
Liittynyt: Ma Heinä 30, 2007 7:38 pm
Paikkakunta: Susimetsä

Viesti Kirjoittaja Wuulffi »

Telkusta tuli kerran ohjelma, jossa tutkittiin paria teini-ikäistä, joilla oli syntyessään vesipäät. Aivot eivät olleet päässeet kasvamaan, eikä niitä siis juurikaan ollut. Nuoret elivät kuitenkin ihan normaalia elämää, kävivät koulua jne. Kun heidän aivojaan sitten kuvattiin PET-kuvauksessa, niin ne aivojenrippeet työskentelivät täysillä koko ajan. Perusaivothan tosiaan enimmäkseen lepäilee ja vetää lonkkaa, eikä intensiivinenkään pähkäily aktivoi rankasti kuin vain joitain pikkukohtia aivoista.
Herkkis
Jane Marple
Viestit: 1068
Liittynyt: Ke Huhti 18, 2007 3:07 pm

Viesti Kirjoittaja Herkkis »

Mutta kyllä sanon sen että parempi olla koko-aivot kuin osa-aivot. 1 äijältä ammuttiin puolet päästä irti haulikolla, on osittain "halvaantunut" mutta muuten ihan menossa mukana.
I am an African!
kahvitar
Jane Marple
Viestit: 1002
Liittynyt: Ke Huhti 11, 2007 12:14 pm

Viesti Kirjoittaja kahvitar »

Sanna Sillanpään tapauksessahan kolme miestä kuoli ja neljäs loukkaantui vakavasti. Muistan lehtijutuista, että hänelle aiheutui tuosta ampumiskohtauksesta mm. kielitaidon menetys eli ilmeisesti osa aivoista haavoittui hänellä.
Kalessin
Adrian Monk
Viestit: 2942
Liittynyt: Ke Touko 30, 2007 3:26 pm
Paikkakunta: Maameri, läntiset rajavedet

Viesti Kirjoittaja Kalessin »

mutta osassa tapauksia, voidaan esim. hemiplegiassa (toispuolihalvaus) kuntoutuksella ja puheterapialla saada kadotettu puhe ja puheen ymmärrys takaisin. afasia on varsin hankala aivojen toimintahäiriö, mutta kuten jo aikaisemmin mainitsi aivojen ollessa "hajaannuksessa" vähitellen saattaa jokin toinen alue ottaa vaurioituneen alueen hommat niskoilleen.
"Ei ne karhutkaan koko aikaa riehu, ne vetää välillä puolukoita". -Kummeli, Kultakuume-
Spider
Olivia Benson
Viestit: 722
Liittynyt: Ma Touko 28, 2007 5:31 pm

Viesti Kirjoittaja Spider »

Wuulffi kirjoitti:Telkusta tuli kerran ohjelma, jossa tutkittiin paria teini-ikäistä, joilla oli syntyessään vesipäät. Aivot eivät olleet päässeet kasvamaan, eikä niitä siis juurikaan ollut. Nuoret elivät kuitenkin ihan normaalia elämää, kävivät koulua jne. Kun heidän aivojaan sitten kuvattiin PET-kuvauksessa, niin ne aivojenrippeet työskentelivät täysillä koko ajan. Perusaivothan tosiaan enimmäkseen lepäilee ja vetää lonkkaa, eikä intensiivinenkään pähkäily aktivoi rankasti kuin vain joitain pikkukohtia aivoista.
Tällaisissa tapauksissa luulisin, että mm. ikääntyminen vaikuttaa nopeasti ja rankasti aivojen toimintaan. Keskushermoston soluthan eivät uusiudu - syy siihen miksi evoluutio on kehittänyt aivot joissa on reserviä. Soluja tuhoutuu jatkuvasti ihmisen ikääntyessä ja normaalitilanteessa jäljelle jäävät neuronit osaavat järjestyä uudelleen siten, ettei tästä "kadosta" ole juuri haittaa. Mutta entäs kun aivot ovat vain puolikkaat normaaleista, tai jopa pienemmät...?
Helvetti on toiset ihmiset. (Jean-Paul Sartre)
squirrel
Scooby-Doo
Viestit: 26
Liittynyt: Pe Syys 07, 2007 6:10 pm
Paikkakunta: Vantaa
Viesti:

Viesti Kirjoittaja squirrel »

Aivot ovat tosiaan jopa yllättävän joustavat elimet. Joustavuuden puolesta esitetty erittäin vakuuttava todistusaineisto ei tietenkään tarkoita sitä, että aivoja ei tarvittaisi mihinkään. (Sehän on vähän sama, kun väittäisi että kun ihminen selviää saunasta, selviäisi myös rautasulatossa tai visiitistä auringon pinnalla.) Olennaista onkin tietää, mitä vaurioita on tullut ja mihin.

Monet aivotutkijat (Kuten Antonio Damasio, jonka mainitsen siksi että lähes joka ikisestä kirjastosta löytyy) on korostanut sitä, että eri aivojen eri osilla on eri tehtäviä. Kun ihmiselle tehdään lobotomia, tiettyjä asioita tapahtuu. (Ei, ihminen ei kuole.) Phineas Cagelta meni rautapalkki pään läpi, ja kun meni etuotsalohkon kautta, ei mennyt henki, meni kyky tunneälyyn. Samoin Damasio kertoo esimerkin siitä, kuinka toisen aivopuoliskon kohdalla tapahtunut halvaantuminen johtaa siihen, että ihminen on toiselta puolelta halvaantunut, ja ymmärtää tilansa, ja toisen aivopuoliskon kohdalla (muutoin sama) johtaa halvaukseen ja täydelliseen kyvyttömyyteen ymmärtää tilaansa. (Henkilö sanoo että "ei halua nostaa kättä". Suurella yrittämisellä saadaan läpi että "oli siinä jotain vialla, mutta se on mennyt jo ohi"...) Samoin eri aivoalueita ärsyttämällä saadaan aikaan erilaisia tiettyjä tunnetiloja. Damasio kertoo siitä, kuinka hän jonkun taudin hoidon yhteydessä löysi aivoista kohdan, jota ärsyttämällä hän sai ihmiset kokemaan syvää ja aitoa surua. Gazzaniga taas kertoo ohimolohkon ärsytyksen johtaneen uskonnollisiin kokemuksiin. (Eihän tämä tietenkään kerro että uskonnolliset kokemukset tai surun kokeminen olisi jotenkin keinotekoisia. Se kertoo siitä, että tietyt aivoalueet tekevät tiettyjä tehtäviä.)

Samoin vesipäätapaukset ovat toki erittäin mielenkiintoisia, ja osoittavat että aivot ovat erittäin joustavia. Heidän "vajavaiset aivonsa" kykenevät korjaamaan tilanteen. Vähillä aivoilla mennään. Aivottomaksi tilannetta ei silti voi sanoa. :)

PS;
Ameerikan Wikin mukaan;
http://en.wikipedia.org/wiki/Mike_the_Headless_Chicken
Se Mike -kukkokin jäi eloon sen takia, että kirves ei ihan osunut
axe missed the jugular vein, leaving one ear and most of the brain stem intact
Eli aivorunko, joka katsotaan elintoimintojen ylläpitäjäksi, jäi silläkin suurimmaksi osaksi jäljelle.
Kuinka muka voi tietää syyllisen, jos ei millään todisteilla suostuisi hyväksymään tätä syyttömäksi?
Vastaa Viestiin