Punavuoren kaksoissurma - Helsinki 1991

Suomessa tapahtuneet vielä selvittämättömät henkirikokset
Siru83
Adrian Monk
Viestit: 2724
Liittynyt: Su Heinä 12, 2009 9:18 pm

Re: Punavuoren kaksoissurma - Helsinki 1991

Viesti Kirjoittaja Siru83 »

Ei voi olla Falck, koska hän oli 56-vuotias, kun hänet tuomittiin talousrikoksista 1995, ja yrittäjä, jota syytettiin, oli 35-vuotias vuonna 1993.

Tämä yrittäjä vapautettiin surmista, mutta hänet tuomittiin maanantaina 21.6.1993 Helsingin raastuvanoikeudessa törkeästä kavalluksesta, petoksesta ja väärennyksistä kymmenen kuukauden vankeusrangaistukseen.
Yrittäjä on lisäksi aiemmin palvellut Suomen armeijassa viisi vuotta aseupseerina.

Periaatteessa kai tieto siitä, kuka on tuomittu noista rikoksista Helsingin raastuvanoikeudessa tuona päivänä, pitäisi olla julkinen. Jos joku viitseliäämpi voisi selvittää.

Siru83
Adrian Monk
Viestit: 2724
Liittynyt: Su Heinä 12, 2009 9:18 pm

Re: Punavuoren kaksoissurma - Helsinki 1991

Viesti Kirjoittaja Siru83 »

Helsingin Sanomat

HS - Kotimaa - 15.5.1992

Kaksoissurman toinen uhri yritti järjestää jättilainaa

Punavuoresta surmattuna helmikuussa löydetty Veli Juhani Gröhn oli järjestellyt yli sadan miljoonan dollarin luottoa Yhdysvalloista. Gröhn yritti loppukesästä 1991 erään toisen henkilön kanssa hankkia kyseistä lainaa suomalaiselle yrittäjälle.

Gröhn ja Kari Juhani Tahvanainen löydettiin surmattuna punaisesta Volkswagen Golfista Helsingin Punavuoresta helmikuun 24. päivänä. Heidät oli surmattu ampumalla ilmeisesti joulukuun 16. päivänä, mahdollisesti Espoon Otaniemessä.

Gröhnillä oli yhteyksiä myös huumekauppaan.

Sadan miljoonan dollarin lainaneuvotteluissa esitetyt lainaehdot olivat varsin edulliset, sillä lainakoroksi neuvotteluissa ilmoitettiin seitsemän prosenttia.

Rikospoliisi on jo jonkin aikaa tutkinut Gröhnin toimeksiantajakseen ilmoittaman yrityksen toimintaa. Tutkimukset on tehty täysin erillään murhatutkimuksista, ja niissä on tiettävästi ollut kyse ns. etumaksuhuijauksista.

Etumaksuhuijauksessa huijari tarjoutuu järjestämään joko lainaa tai lainavakuuksia halukkaille korvausta vastaan. Lainaajan tulee maksaa suurehko summa etukäteen järjestelijälle. Huijari saa rahat, mutta lainaa ei järjesty eikä vakuuksia hyväksytä missään maailman kolkassa.

Poliisi on kuullut laina-asiaan liittyviä henkilöitä, mutta ketään kyseisiin etumaksuhuijauksiin syyllisiksi epäillyistä ei ole pidätetty.
HS - Kotimaa - 24.11.1992

Yrittäjää syytetään kahdesta murhasta Punavuoren surmajutussa

Jouni Mölsä

Helsinkiläiselle 34-vuotiaalle yksityisyrittäjälle luettiin maanantaina Helsingin raastuvanoikeudessa syytteet kahdesta murhasta ns. Punavuoren kaksoissurmassa. Syytteiden mukaan liikemies surmasi joulukuun 16. päivänä 1991 Kari Juhani Tahvanaisen ja Veli Juhani Gröhnin ampumalla kumpaakin kerran 9-millisellä Smith & Wesson pistoolilla.

Syytetty kiisti syytteet erittäin jyrkästi. Hänen mukaansa "syytteet ovat vain hakuammuntaa", jotka kohdistuvat häneen poliisitutkimusten ajauduttua muuten umpikujaan.

Poliisi sai esitutkinnan yhtydessä oikeudelta luvan tutustua surmatun Kari Tahvanaisen NMT-puhelimesta surmapäivänä soitettuihin puheluihin. Soitetuista 74 puhelusta neljä oli varmasti soitettu nyt syytteessä olevan miehen puhelimeen.

Keskusrikospoliisin rikoslaboratorion lausunnon mukaan surma-ase on todennäköisesti ollut 9-millinen Smith & Wesson. Lausunnossa todetaan kuitenkin, että surmalaukaukset lähettänyt ase on voinut olla kaliberiltaan myös .38 Special tai .357 Magnum.

Syytteessä olevalla miehellä on ollut halussaan luvallinen 9 millinen Smith & Wesson -pistooli. Asetta tai yhtään sillä ammuttua luotia ei ole voitu vertailla toisesta uhrista löytyneeseen luotiin, koska ase varastettiin syytetyn kertoman mukaan häneltä viime vuoden marraskuussa. Syytetty kuitenkin ilmoitti pistoolin katoamisesta vasta tämän vuoden tammikuussa erään toisen hänen toimistoonsa tehdyn murron yhteydessä.

Miehellä on useita luvallisia aseita, koska hän kertomansa mukaan harrastaa ammuntaa. Hän on aiemmin palvellut Suomen armeijassa viisi vuotta aseupseerina.

Kari Tahvanainen ja Veli Gröhn surmattiin poliisitutkimusten mukaan maanantaina 16. joulukuuta. Ruumiit löydettiin kuitenkin vasta seuraavan helmikuun lopulla punaisesta Volkswagen Golf-henkilöautosta Helsingin Punavuoresta. Ampumapaikaksi on uumoiltu Espoon Otaniemeä.

Eräät todistajat ovat murhatutkimusten yhteydessä kertoneet, että Tahvanainen ja Gröhn lähtivät viimeiseen tapaamiseensa ostamaan kilon hasiserää. Mukana miehillä oli noin 45000 markkaa käteisenä.

Rahat miehet saivat erittäin suurella kiireellä järjestetystä autokaupasta, joka tehtiin surmapäivän iltana noin kello 19.00 Helsingin pitäjän kirkon parkkipaikalla. Miehet myivät tällöin Gröhnin Peugeot-henkilöauton rahaa saadakseen.

Poliisitutkinnassa ei ole löydetetty sen enempää rahoja kuin huumeitakaan.

Gröhn ja Tahvanainen liikkuivat ennen surmaansa vilkkaasti Helsingin alamaailman seurapiireissä. Miehillä on ollut yhteyksiä mm. 35,5 kilon hasisjuttuun, jossa aiemmin tänä vuonna tuomittiin vankeusrangaistukseen vankikarkurinakin mainetta saanut venäläinen Igor Sergujev. Miehillä on ollut yhteyksiä myös Helsingin raastuvanoikeudessa edelleen vireillä olevan suuren tilauspetossarjan päätekijöihin, joiden kanssa he ovat käyneet erilaista kauppaa.

Tahvanaisen tyttöystävä halusi tehdä ilmoituksen poikaystävänsä katoamisesta kaksi päivää katoamisen jälkeen eli keskiviikkona 18. joulukuuta, mutta ilmoitusta ei tuolloin otettu vastaan. Helsingin rikospoliisi kirjasi katoamisen vasta kuukautta myöhemmin tammikuun puolessa välissä.

Jutun käsittely jatkuu kahden viikon kuluttua, ja tuolloin oikeuteen odotetaan useita todistajia. Syytetty pidettiin edelleen vangittuna.

Jutun käsittely jatkuu raastuvanoikeudessa maaliskuussa.
HS - Kotimaa - 8.12.1992

Punavuoren surmista syytetty yrittäjä vapaalle jalalle

Helsingin raastuvanoikeus laski maanantaina ns. Punavuoren surmajutussa kahdesta murhasta syytteessä olevan 34-vuotiaan yrittäjän vastaamaan syytteisiin vapaalta jalalta. Oikeuden mukaan syyt, joiden perusteella 34-vuotias yrittäjä oli vangittu, olivat lakanneet olemasta eikä uutta näyttöä vangittuna pitämisen puolesta ole esitetty.

Punavuoresta tämän vuoden helmikuun lopulla surmattuina löydettyjen Kari Juhani Tahvanaisen ja Veli Juhani Gröhnin surmatyön motiivi on hämärän peitossa. Eräänä vahvana vaihtoehtona on mainittu joko huume- tai muista kaupoista syntyneet velat tai jonkinlainen ohestaveto, josta tekijöitä haluttiin rangaista rankemman päälle. Miehillä oli mukanaan 45000 markkaa, kun he lähtivät viimeiseen tapaamiseensa joulukuun 16. päivänä 1991.

Maanantaisessa istunnossa kuultiin seitsemää todistajaa, joiden todistukset pääasiassa murensivat pohjaa syytteiltä.

Lukuisista huumausainerikoksista itsekin syytteessä oleva mies kertoi Kari Tahvanaisen puuhailleen hasiskauppojen parissa. Hän kuitenkin nimesi kauppakumppaneiksi virolaiset tai venäläiset. Miehen todistuksen mukaan syytteessä olevan yrittäjän nimi ei ollut tullut esille huumausainekauppojen yhteydessä.

Krp:n rikoslaboratorion lausunnon mukaan surma-ase oli todennäköisesti ollut 9 millin Smith & Wesson -automaattipistooli, joskin lausunnossa oli "heikompana vaihtoehtona" mainittu myös Smith & Wesson .357 Magnum ja .38 Special -revolverit sekä samakaliiberiset Ruger-merkkiset aseet.

Syytteessä olevalla yrittäjällä oli ainakin ollut hallussaan murha-aseeksi epäillyn tyyppinen 9-millinen pistooli. Syytetyn mukaan ase kuitenkin varastettiin häneltä marraskuussa 1991 tapahtuneen murron yhteydessä. Asetta ei ole löydetty, joten sen tekemiä rihlanjäkiä ei ole voitu vertailla toisesta uhrista löytyneessä luodissa olleiden rihlanjälkien kanssa.

Smith & Wessonia maahantuova yrittäjä puolestaan kertoi oikeudessa, että missään tapauksessa ei voida sanoa varmasti, onko uhrista löytynyt luoti ammuttu juuri 9-millisellä pistoolilla vai esimerkiksi .38 kaliiberin revolverilla. Maahantuojan mukaan rihlanjäljet molemmilla aseilla ammuttaessa ovat lähes identtiset, ja koska hylsyjä ei ole ollut käytettävissä, murha-aseen tyyppiäkään ei voi varmuudella määritellä.

Maahantuoja totesi, että mikäli kyse on ollut Smith & Wessonista, vain aivan uusilla piipuilla ammuttujen luotien jättämiä jälkiä vertailtaessa voidaan päästä noin 90 prosentin todennäköisyyteen asetyypistä. Mikäli piiput ovat kuluneet, asetyypistä ei voi rihlanjäkien perusteella sanoa mitään varmaa.

Maahantuomansa asemerkin puolesta puhunut maahantuoja totesi hieman tuohtuneena, että surmalaukaukset on voitu ampua myös Star- ja Astra-merkkisillä aseilla.

Maahantuoja lopetti todistuksensa siihen, tutkittavana olleet rihlanjäljet ovat voineet syntyä aseista, joita Suomessa on ainakin 30000 kappaletta.

Erääksi syytteessä olleen yrittäjän surmaan kytkeväksi tekijäksi ovat muodostuneet teollisuusliinat, joita oletetulta surmapaikalta Otaniemestä on löytynyt.

Syytetty on myöntänyt, että liinat voivat olla peräisin hänen liiketiloistaan, mutta tiloissa on käynyt useita kymmeniä henkilöitä, eikä liinoja ole mitenkään erityisesti valvottu.

Myöskään surmapaikkaa ei ole varmuudella voitu kytkeä Otaniemeen, vaikkakin useat todistajat ovat kertoneet kuulleensa laukauksia juuri Otaniemestä surmapäivänä 16. joulukuuta.

Punavuoren kaksoissurman käsittely jatkuu tammikuun puolessa välissä. Surmasta syytetty yrittäjä vastaa syytteisiin näillä näkymillä vapaalta jalalta.
HS - Kaupunki - 29.6.1993

Kaksoissurman syytteet nurin Yrittäjän syyllisyydestä Punavuoren surmiin ei näyttöä

Helsingin raastuvanoikeus hylkäsi maanantaina 35-vuotiaalle yrittäjälle luetut syytteet ns. Punavuoren kaksoissurmassa. Miehen epäiltiin ampuneen Veli Juhani Gröhnin ja Kari Juhani Tahvanaisen joulukuussa 1991.

Miesten ruumiit löydettiin Punavuoreen pysäköidystä autosta 24. helmikuuta 1992. He olivat sekaantuneet mm. huumekauppoihin.

Oikeus totesi tarkemmin perustelematta, ettei yrittäjän syyllisyydelle löydy näyttöä.

Poliisitutkimuksissa yrittäjä oli kytketty murhajuttuun soittotietojen ja hänen omistamansa aseen kautta. Toisen surmatun matkapuhelimesta oli soitettu surmapäivänä yrittäjälle.

Krp:n rikoslaboratorin lausunnon mukaan surma-ase oli todennäköisesti yhdeksänmillinen Smith & Wesson. Yrittäjä omisti sellaisen pistoolin, mutta luoteja ei voitu vertailla. Yrittäjän kertomuksen mukaan ase varastettiin häneltä marraskuussa 1991. Mies ilmoitti varkauden poliisille vasta tammikuussa 1992.

Yrittäjä tuomittiin törkeästä kavalluksesta, petoksista ja väärennyksistä kymmenen kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. (HS)
HS - Kaupunki - 10.5.1995

Poliisia pakoilleelle soraliikemiehelle yli kolme vuotta vankeutta Espoossa

Ulkomailla pari vuotta pakoillut espoolaisliikemies tuomittiin 3 vuodeksi 4 kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen mm. törkeästä velallisen petoksesta ja velallisen epärehellisyydestä Espoon käräjäoikeudessa.

Sora-alalla toiminut yrittäjä jätti jälkeensä mm. 27 miljoonan markan luottotappiot Helsingin Suomalaiselle Säästöpankille.

Liikemies Sven Erik Falckin, 56, kaksi yritystä, Espoon Hiekka Oy ja Sorak Oy menivät konkurssiin jo 1990.

Falck pakoili pari vuotta ja tuli vapaaehtoisesti takaisin, kun rahat loppuivat. Pakoretken aikana Falck oli julistettu Suomessa poissaolevana vangituksi ja hänestä ehdittiin tehdä luovutuspyyntö.

Falck tuomittiin mm. avunannosta petokseen jutussa, jossa espoolaisen asunto-osakeyhtiön maapohjalle haettiin 6 miljoonan kiinnitykset, vaikka osakekanta oli ylikiinnitetty rakentamisvaiheen kuluista.

Kiinnityskikkailulla saatiin noin kuusi miljoonaa markkaa Suur-Helsingin Osuuspankista. Loppusumman haltijavelkakirjat ovat uusilla haltijoilla, eikä lopullista vahinkoa tiedetä. Kirjat on kierrätetty vilpittömille haltijoille.

Ainakin nimellinen petoksen päätekijä oli Veli Juhani Grön, joka löytyi surmattuna autosta Helsingin Punavuoresta helmikuussa 1992. Autossa oli Grönin lisäksi hänen liikekumppaninsa Kari Juhani Tahvanaisen ruumis.

Hieman ennen sorayritystensä konkurssia Falck putsasi yritykset ja realisoi niiden omaisuuden. Hän yritti selvitä vastuusta sillä, että hankki lehti-ilmoituksella yritysten johtoon bulvaaneja. Falck myi yrityksensä osakkeet bulvaaneille nimelliseen hintaan.

Falck jätti ilmoittamatta kirjanpitoon yhtensä yli 3 miljoonan markan nostot yrityksistä. Vankeustuomion lisäksi Falck tuomittiinkin korvaamaan Sorakin ja Espoon Hiekan konkurssipesillä useita miljoonia markkoja mm. ilmoittamatta jätetyistä varoista ja hukatusta omaisuudesta.

Falck hankki suurimittaiselle sorakuoppabisneksilleen rahoitusta lähinnä Helsingin Suomalaisesta Säästöpankista. Falck osti useita soramonttuja, joiden todellisen arvon määrittely oli erittäin vaikeaa. Pankit saatiin uskomaan, että Falckin liiketoiminta oli kannattavaa. Vähän ennen konkurssia Falck myi soraa ohi kirjanpidon 700000 markan arvosta.

Pankille lainojen vakuutena jäänyt maapohja on lähes arvotonta ja pankille kertyi luottotappiota 27 miljoonaa markkaa.

Pankki ei kuitenkaan katso tulleensa erehdytetyksi eikä ole vaatinut Falckille syytettä. Falckia 27 miljoonalla lainoittanut pankinjohtaja siirtyi sittemmin valtion vakuusrahastoon töihin.

HARRI NYKÄNEN
Lähde: HS Digilehden arkisto

Pekkapuupää
Alibin satunnaislukija
Viestit: 63
Liittynyt: Ma Heinä 04, 2011 11:10 pm

Re: Punavuoren kaksoissurma - Helsinki 1991

Viesti Kirjoittaja Pekkapuupää »

Tuo Sorak Oy on polkaistu uudelleen käyntiin 2005 mikä mahtaa olla yhteys näiden kahden saman nimisen yrityksen välillä ??

Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17033
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Punavuoren kaksoissurma - Helsinki 1991

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Rikosposti 2/1993 kertoo että tuon pidätettynä olleen liikemiehen nimi oli Kari. Sukunimi vai etunimi?

Puheluista: "Ne oli soitettu miehelle jota oli kesällä kolme kertaa kuulusteltu tapauksen johdosta. Joka kerta tämä entinen vääpeli kielsi olleensa missään tekemisissä murhien kanssa. Tahvanaisen hän tunsi, samoin tiesi kuka oli Veli-Juhani Gröhn, mutta lähempää tuttavuutta hän ei mielestään ollut miesten kanssa harrastanut".

"Mielenkiintoista liikkeenharjoittaja Karin oli, että hän ilmoitti vuoden 1992 alussa varkaudesta. Sen mukaan häneltä olisi viety Smith&Wesson -merkkinen pistooli liikehuoneiston murron yhteydessä".

"Tahvanaisen NMT-puhelimesta oli soitettu Karille joulukuun 16. päivänä neljään eri otteeseen runsaan neljän tunnin aikana. Viimeisin soitto oli tullut 18:44".

Tahvanaisen puhelin vaikeni iäksi klo 20:46!

Liikemies Karin konkurseissa syntyneet tappiot olivat miljoonaluokkaa.

Yhden S&W pistoolin hän oli ostanut vuonna 1989 ja käynyt korjauttamassa sitä vuonna 1991, mutta vuonna 1992 hän ei puhunut sanallakaan aseliikkeessä siitä, että ase oli häneltä varastettu saati että eräs vika josta hän aiemmin mainitsi olisi pitänyt korjata. Tuo ase oli ostettu asespesialisti Runo Kurkon liikkeestä.

"Helsinkiläinen suutari mainitsi todistajanlausunnossaan, että Kari oli talvella 1991 puhunut hänelle tehdystä oharista ja että tarvitsisi nitistää joku. Kun suutari oli kysynyt oliko kyse mahdollisesti asekaupoista, oli Kari sanonut; ei mutta yhtä kovasta kamasta on kysymys."

Kuiduista: samoja löytyi Karin työpaikalta, Tahvanaisen vaatteista ja autosta josta uhrit löydettiin.

Karin vaimo sanoi, että mies vietti joulukuun 1991 illat tiiviisti kotonaan.

Kuka tiesi, että Tahvanaisen hallussa oli tuona iltana yli 40000 markkaa rahaa?
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Siru83
Adrian Monk
Viestit: 2724
Liittynyt: Su Heinä 12, 2009 9:18 pm

Re: Punavuoren kaksoissurma - Helsinki 1991

Viesti Kirjoittaja Siru83 »

Osaatko Doctor Lecter sanoa, onko mahdollista saada selville, kuka on tuomittu
21.6.1993 Helsingin raastuvanoikeudessa törkeästä kavalluksesta, petoksesta ja väärennyksistä kymmenen kuukauden vankeusrangaistukseen? Se on nimittäin tämä sama liikemies, koska samana päivänä, kun hänet vapautettiin murhasyytteistä, hänet tuomittiin noista syytteistä.
Liikemies Karin konkurseissa syntyneet tappiot olivat miljoonaluokkaa.
Talousvaikeudet ovat varmaankin olleet teossa osamotiivi. Hän on tarvinnut kaikki rahat, mitä on saatavilla, ja on uhrien kautta pystynyt pelottelemaan muitakin velallisia. Mutta tietysti jollakin tavalla hyvin häikäilemätön ja kiero persoona täytyy olla kyseessä.
Helsinkiläinen suutari mainitsi todistajanlausunnossaan, että Kari oli talvella 1991 puhunut hänelle tehdystä oharista ja että tarvitsisi nitistää joku. Kun suutari oli kysynyt oliko kyse mahdollisesti asekaupoista, oli Kari sanonut; ei mutta yhtä kovasta kamasta on kysymys.
Lienee kyse huumekaupoista syntyneestä velasta, minkä poliisi sanoikin olevan todennäköinen motiivi.

Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17033
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Yrittäjästä

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Punavuoren surmista tuli joulukuussa 20 vuotta täyteen ja ruumiiden löytymisestä tulee siitäkin runsaan kuukauden kuluttua kaksivuosikymmentä. Nostetaan tapausta taas esille...
EuroJR kirjoitti: Surmatuilla on ollut yhteyksiä muun muassa 35,5 kilon huumejuttuun jossa on tuomittu vankeusrangaistukseen vankikarkurinakin tunnettu Igor Sergujev.
Olen monasti pohtinut onko taustalla ollut "ryssiä" ja Sergujev on tapauksen mahdollinen yhteys itäystäviin.

Miksi tutkintavanki pääsi sairaalasta pakomatkalle?

Vaarallinen venäläinen tutkintavanki pääsi karkaamaan Helsingin poliisilta lauantai-iltana. Törkeistä huumerikoksista epäilty Igor Sergujev pakeni Meilahden sairaalasta, jonne hän oli päässyt valittamalla sydäntään. Miestä ei ole saatu kiinni.

Huumerikosten lisäksi keskusrikospoliisi on tutkinut Sergujevin yhteyksiä ns. Punavuoren kaksoissurmaan.

HS 12.8.1992

Ei kait törkeistä huumausainerikoksista epäiltyä kategoroida automaattisesti vaaralliseksi? Siihen tarvittaneen myös näyttöä ao. henkilön alentuneesta kynnyksestä turvautua jopa häikäilemättömään väkivaltaan.

Sergujev jäi kiinni runsaan kuukauden kuluttua Helsingin Tarkk´ampujankadulla sijainneesta asunnosta. "Poliisin mukaan Sergujev on saanut apua suomalaisilta rikollisilta". Niin, samoilla kulmilla liki "tarkkaan ammuttujen" ruumiiden löytöpaikkaa...

Oliko Sergujev 16. joulukuuta 1991 missä? Keitä suomalaisia hän tunsi? (muita kuin nuo ostajat - nimet mainitaan alempana). Tuohon aikaan ei suomalais-venäläinen yhteistyö rikollisuudessa haki vasta muotoaan eikä tuttavuuksia kovinkaan runsaasti ollut. Onko Sergujev Viron venäläisiä?

Lokakuussa 1992 Sergujev kuitenkin tuomittiin ja hän sai 5 vuoden 8 kuukauden tuomion jatketusta törkeästä huumerikoksesta, väärennyksestä ja karkaamisesta tutkintavankeudesta. Oikeuden mukaan Sergujev oli välittänyt hasista kahdelle suomalaiselle miehelle. Sergujevilta hasista saaneet Petri Lauri Ovaska ja Jani-Heikki Manninen saivat molemmat huumekaupoistaan lähes kuuden vuoden tuomion. Ovaska tuomittiin viideksi vuodeksi yhdeksäksi kuukaudeksi ja Manninen viideksi vuodeksi kuudeksi kuukaudeksi vankeuteen.

Otan esiin yhteyden huumeiden salakuljetusrinkiin. PPK 1996 kertoo artikkelissa Pingviinit Pohjolassa (sivut 125-134) sivulla 127 mm. seuraavaa: Terho Virosen ja Petri Rummukaisen ollessa kavereineen salakuljetusjutun aikana Hollannissa hasiksen hakumatkalla he saivat kuulla, että heidän kaverinsa Kari Tahvanainen ja Jussi Gröhn oli löydetty huomioitaherättävästi surmattuina Helsingistä. Kyseess oli tuolloin laajalti julkisuudessa ollut niin kutsuttu Punavuoren surma, josta yksi henkilö on ollut syytettynä, mutta hänet jätettiin tuomitsematta näytön puutteessa.

Kerrankin jotkut tunsivat molemmat surmatut. Ettei aina niin jotta "Tahvanaisen tunsin, mutta Gröhniä en". Tai päinvastoin. Veli-Juhani eli Jussi. Vai niin?

Nämä "Vironen" ja "Rummukainen" olivat oikeilta nimiltään Tero Ikonen Helsingistä ja Pasi Ronkainen Espoosta. He saivat huhtikuussa 1995 runsaan kolmen vuoden tuomiot LSD:n salakuljetuksesta. Sitä ennen - Punavuoren surmien aikaan - tehdyistä hasissalakuljetuksista oli tullut aiempi ja jo suoritettu tuomio ennen uuteen bisnekseen ryhtymistä. Ikonen ja Ronkainen ovat serkuksia. Heidän edesottamuksistaan on saatavilla tv-ohjelma osoitteessa http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/r ... edia=36348

Tanskassa Ikonen oli tunkenut peräsuoleensa LSD:llä täytetyn kondomin ja kertomansa mukaan lentomatka Suomeen ei ollut mikään mukava, sillä köntti tuntui ilkeältä...
Siru83 kirjoitti:Huomiota herättävät ja näkyvät henkirikokset eivät kyllä kuulu virolais- ja venäläisrikollisten toimintatapoihin Suomessa. Venäläisten ja virolaisten rikollisten toiminta on mahdollisimman näkymätöntä ja huomaamatonta, ja siinä pyritään siihen ettei niiden tekemien rikosten selvittämiseen käytetä suuria viranomaisresursseja.


Kyllä, mutta... Tuohon aikaan - kuten mainitsin - yhteistyö saati heidänkin työskentelytavat vasta hakivat muotoaan eivätkä suinkaan kaikki rikolliset noudata samaa metodia.
Siru83 kirjoitti:Tässä surmattiin kaksi suomalaista miestä ja jätettiin paikkaan, josta heidät helposti löydettäisiin. Tällainen toiminta on liian riskialtista ulkomaisille rikollisjärjestöille, jotka pyrkivät täällä saamaan taloudellista voittoa, ei herättämään mahdollisimman paljon huomiota ja pelkoa. Tämän tekijä on joku, joka on pyrkinyt antamaan teollaan viestin muille hänen kanssaan toimiville.
Pelkoa voidaan kyllä herättää baltialaisten että venäläisten sekä suomalaistenkin toimesta antamalla "sopiva" varoitus että heidän alueelleen eikä bisneksilleen ole syytä tulla. Oliko näin, vai halusiko tekijä vain leikkiä kissaa ja hiirtä poliisien kanssa?

Ruumiiden jättäminen löydettäviksi on niin riskialtista puuhaa ja tieten tahtoen suoritettu teko, että tekijöiden on täytynyt olla varmoja siitä etteivät jää kiinni. Monastihan poliisi kadonneesta ja henkirikoksen kohteeksi mahdollisesti joutuneesta henkilöstä toteaa, että "jos meillä olisi ruumis, niin se auttaisi eteenpäin". Punavuoren tapauksessa ruumiiden löytyminen auttoi tutkintaa toki eteenpäin, mutta ei tarpeeksi. Ehkä siksikin, että uhreja ei edes osattu etsiä. Ei ollut mitään virallista.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Siru83
Adrian Monk
Viestit: 2724
Liittynyt: Su Heinä 12, 2009 9:18 pm

Re: Punavuoren kaksoissurma - Helsinki 1991

Viesti Kirjoittaja Siru83 »

Tässä ei ole mitään viitteitä siihen, että virolaiset tai venäläiset olisivat tämän takana paitsi Gröhnin virolaistyttöystävän höpötykset. Nainen puhui henkensä pitimiksi ja ehdotti tekijäksi milloin virolaisia tai venäläisiä, milloin ruotsalaisia, koska pelkäsi oikeudessa istunutta syytettyä. Muutenkin virolaiset naiset tulevat suomalaisten miesten vaimoiksi tänne usein rahasta, joten miehen henki ei välttämättä ollut tälle naiselle kovin arvokas, eikä hänelle ollut välttämättä kovin tärkeää, että syyllinen joutuu vankilaan.

Epäillyn liikemiehen syyllisyydestä on erittäin vahvoja viitteitä, mm. löytyneet teollisuusliinat, jotka olivat samanlaisia kuin hänen firmassaan käytetyt teollisuusliinat. Poliisi pystyy suorittamaan kuitujen suhteen tarkkaa teknistä tutkintaa, ja kyse on ollut identtisistä teollisuusliinoista. Kuten Ilpo Härmäläisenkin tapauksessa, pääepäilty oli myös puhunut puhelimessa toisen uhrin kanssa surmapäivänä. Lisäksi hänellä oli ase, jollaisella uhri oli surmattu, ja jonka hän todennäköisesti aseen hävitettyään väitti tulleen varastetuksi jo ennen surmia. Mitään rikosilmoitusta ko. varkaudesta ennen surmia ei ole.

Jos venäläiset/virolaiset olisivat jättäneet uhrit tuolla tavalla näkyville pelotellakseen, olisi täytynyt jäädä myös jotain merkkejä siitä että tekijät olisivat venäläisiä/virolaisia. Eihän pelottelusta ole mitään hyötyä, jos kukaan ei tiedä, että tekijät ovat teon takana. Sen sijaan yleisessä tiedossa oli, että uhrit olivat asioineet epäillyn liikemiehen kanssa.

Tuo suomi24:llä puhunut mieshenkilö on tietysti voinut olla kuka tahansa, mutta hän ainakin näytti tietävän, että liikemiehellä oli velkoja ja liikemiehen vapautumisen jälkeen saamista korvausrahoista (joista ei tiettävästi ole mitään julkisuudessa ollut), ja siitä, että ne "tulivat tarpeeseen". Näyttää siis siltä, että hän joko on tuntenut liikemiehen tai oli tämä mies itse. Uskon jälkimmäiseen vaihtoehtoon, koska hän puolusti kaksoissurmia sen verran intensiivisesti ja epäiltyä sanomalla, että "kaikki tekevät virheitä'. Tämä henkilö ei kieltänyt sitä, etteikö liikemies olisi syyllinen tekoon.

Mitä virolaisten ja venäläisten toimintatapoihin tulee, niin Margus Peedimaa, Kymijoen virolaisuhri, nyt mahdollisesti Seppo Tirkkonen ja aiemmin kadonnut baltialaisten kanssa asioinut suomalaismies ovat esimerkkejä uhreista, jotka ovat todennäköisesti tulleet idän miesten surmaamiksi. Kaikki ovat joko kateissa tai olleet kateissa ennen löytymistään. Missään tapauksessa ei voi sanoa, että uhrien esille jättäminen kuuluisi Suomen virolais- tai venäläisrikollisten toimintatapoihin (kiinnijäämisriski pyritään minimoimaan, samoin huomiota herättävä näkyvyys) ja toisekseen, jos virolaiset tai venäläiset olisivat siksi tappaneet uhrit, että nämä tekivät huumekauppaa ja he kokivat uhrit kilpailijoina, he olisivat saaneet tappaa puoli helsinkiä elimoidakseen kaikki kilpailijat tieltään. Virolaisten ja venäläisten toiminta huumekaupassa Suomessa lienee toiminut pääasiassa yhteistyössä suomalaisten kanssa, ei niin, että heillä olisi ollut omia reviirejä täällä, joilta he olisivat pelotelleet tai eliminoineet suomalaisia pois.

Rapsu
Alokas
Viestit: 8
Liittynyt: Ma Maalis 08, 2010 3:18 pm

Re: Yrittäjästä

Viesti Kirjoittaja Rapsu »

Doctor Lecter kirjoitti:

Lokakuussa 1992 Sergujev kuitenkin tuomittiin ja hän sai 5 vuoden 8 kuukauden tuomion jatketusta törkeästä huumerikoksesta, väärennyksestä ja karkaamisesta tutkintavankeudesta. Oikeuden mukaan Sergujev oli välittänyt hasista kahdelle suomalaiselle miehelle. Sergujevilta hasista saaneet Petri Lauri Ovaska ja Jani-Heikki Manninen saivat molemmat huumekaupoistaan lähes kuuden vuoden tuomion. Ovaska tuomittiin viideksi vuodeksi yhdeksäksi kuukaudeksi ja Manninen viideksi vuodeksi kuudeksi kuukaudeksi vankeuteen.

Otan esiin yhteyden huumeiden salakuljetusrinkiin. PPK 1996 kertoo artikkelissa Pingviinit Pohjolassa (sivut 125-134) sivulla 127 mm. seuraavaa: Terho Virosen ja Petri Rummukaisen ollessa kavereineen salakuljetusjutun aikana Hollannissa hasiksen hakumatkalla he saivat kuulla, että heidän kaverinsa Kari Tahvanainen ja Jussi Gröhn oli löydetty huomioitaherättävästi surmattuina Helsingistä. Kyseess oli tuolloin laajalti julkisuudessa ollut niin kutsuttu Punavuoren surma, josta yksi henkilö on ollut syytettynä, mutta hänet jätettiin tuomitsematta näytön puutteessa.

Kerrankin jotkut tunsivat molemmat surmatut. Ettei aina niin jotta "Tahvanaisen tunsin, mutta Gröhniä en". Tai päinvastoin. Veli-Juhani eli Jussi. Vai niin?

Nämä "Vironen" ja "Rummukainen" olivat oikeilta nimiltään Tero Ikonen Helsingistä ja Pasi Ronkainen Espoosta. He saivat huhtikuussa 1995 runsaan kolmen vuoden tuomiot LSD:n salakuljetuksesta. Sitä ennen - Punavuoren surmien aikaan - tehdyistä hasissalakuljetuksista oli tullut aiempi ja jo suoritettu tuomio ennen uuteen bisnekseen ryhtymistä. Ikonen ja Ronkainen ovat serkuksia. Heidän edesottamuksistaan on saatavilla tv-ohjelma osoitteessa http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/r ... edia=36348
Mulla on sellanen epäillys, että Gröhn ja Tahvanainen pyrkivät ohittamaan Ovaskan hasiskaupoissa ja ostamaan sitä suoraan Sergujevilta. Mitä Ovaska tästä tuumi... Vai olisiko Sergujev puhaltanut miehiltä rahat ja pistänyt kylmäksi?

Totta on, että "Rummukainen" & kumppanit olivat saaneet tuomion hasiksen salakuljetuksesta, "Vironen" oli yksi vasikoista, jota uhkailtiin ja vaadittiin korvaamaan vasikointi. Viimeinen hasiksen hakumatka tehtiin vasta Gröhnin ja Tahvanaisen katoamisen(surmaamisen) jälkeen. Mielenkiintoista olisi tietää millä rahalla.

"Rummukainen" ei ehtinyt ensimmäistä tuomiotaan istumaan ennen Pingviinikeissiä.

Ja huhun mukaan "Rummukaiselta" jäi kiinni jäätyään isohko määrä rahaa, jonka taas joku hasistouhuissa mukana ollut puhalsi (ja tyttöystävän niiden mukana) ja jatkoi huumebisneksiä.

Eli aika monta epäillyksen alaista tyyppiä liittyy tavalla tai toisella Gröhniin ja Tahvanaiseen.

DollariExpress
Christopher Lorenzo
Viestit: 1683
Liittynyt: Ti Heinä 01, 2008 9:05 pm

Re: Punavuoren kaksoissurma - Helsinki 1991

Viesti Kirjoittaja DollariExpress »

Siru83 kirjoitti:Jos venäläiset/virolaiset olisivat jättäneet uhrit tuolla tavalla näkyville pelotellakseen, olisi täytynyt jäädä myös jotain merkkejä siitä että tekijät olisivat venäläisiä/virolaisia. Eihän pelottelusta ole mitään hyötyä, jos kukaan ei tiedä, että tekijät ovat teon takana.
harvemmin ketää pelottelun takia tapetaan,mutta jos niin on,niin se kenelle peloittelu on tarkoitettu kyllä tietää,jos se koskisi sinua tai minua,niin mekin tiedettäis..
kun linkität,niin kopioi asia samalla ketjuun,koska linkit kuolevat joskus jopa muutamassa viikossa ja asia katoaa bittiavaruuteen

punainen_golf
Alokas
Viestit: 1
Liittynyt: Pe Touko 11, 2012 12:40 pm

Re: Punavuoren kaksoissurma - Helsinki 1991

Viesti Kirjoittaja punainen_golf »

Täällä on kyllä kovaa spekulointia Jussin ja Karin murhista. Eikä tekijä ollut late vaan ihan joku toinen,olisi ihan kiva jos tämäkin vielä joskus selviäisi saisi mielenrauhan.
Kun siinä Golfissa istuin stadin bussi-asemalla, se jäi viimmeiseksi tapaamiseksi Jussin kanssa.Jussi oli hyvä jätkä ja jeesasi aina jos pystyi,olin jussilla töissä tehtiin raksa-hommia.
Täällä on paljon paskaa,musta ei kannata spekuloida liikaa tai luulla asioita..

strangelove
Adrian Monk
Viestit: 2921
Liittynyt: To Loka 09, 2008 11:32 am

Re: Punavuoren kaksoissurma - Helsinki 1991

Viesti Kirjoittaja strangelove »

Tuli vain mieleen, onkohan NBK:n toisen perustajajäsenen Tapio "Murha-Maija" Kekkosen mahdollinen osuus tutkittu tarkkaan? Late Johansson on sanonut, että NBK:n alkuperäisiin pääsyvaatimuksiin kuului selvittämätön henkirikos ja todennäköisesti tämä sääntö koski myös perustajia. Latella sellainen todistettavasti tilillään oli NBK:n perustamisen aikoihin (Pauli Saastamoinen), mutta tietääkseni ei ole tullut ilmi tapausta, joka olisi ollut noihin aikoihin pimeä ja josta Kekkoselle olisi myöhemmin lätkäisty tuomio. Punavuoren kaksoismurha sopisi mainiosti tällaisen henkilön tekemäksi ja se on edelleen selvittämätön.

Nipeee
Alokas
Viestit: 2
Liittynyt: To Elo 23, 2012 5:22 pm

Re: Punavuoren kaksoissurma - Helsinki 1991

Viesti Kirjoittaja Nipeee »

Missähän tää kuuluisa Golf pyörii nyttemmin ? :D

Avatar
Blues
Rico Tubbs
Viestit: 1223
Liittynyt: Ti Heinä 17, 2007 3:11 pm
Paikkakunta: Aurinkoinen Etelä

Re: Punavuoren kaksoissurma - Helsinki 1991

Viesti Kirjoittaja Blues »

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1 ... pos=ok-nln
Ilta-Sanomat 08.09.2012 kirjoitti:KRP: Yllätyskäänne jättää Helsingin "mafiamurhan" ikuiseksi arvoitukseksi

Kuva
Veli Juhani Gröhn (vas.) ja Kari Juhani Tahvanainen löydettiin kuolleena Helsingin Punavuorenkadun parkkipaikalla olleesta autosta vuonna 1992.
Julkaistu: 8.9.2012 12:28


Vuosien takainen Punavuoren kaksoissurma ei keskusrikospoliisin mukaan selvinne koskaan.
Poliisi oli juuri tavoittamassa syylliseksi epäillyn miehen Espanjassa, kun tämä joutui auto-onnettomuuteen ja menehtyi.

Rikosylikomisario Tero Haapala myöntää, että poliisilla ei ole muita epäiltyjä, joten jutun selviäminen on hyvin epätodennäköistä.

Mafiamainen Punavuoren kaksoissurma tapahtui 1992. Tällöin Helsingin Punavuorenkadun parkkipaikalla löydettiin henkilöautosta kuolleena kaksi miestä, jotka oli telotettu ampumalla.

Surmapaikka ei ollut auto, vaan Espoon Otaniemi, josta heidät oli kuljetettu löytöpaikalleen. Tiettävästi liikemiehet Veli Juhani Gröhn, 31, ja Kari Juhani Tahvanainen, 25, oli surmattu "nappi otsaan"-tyylillä.

Alkaneissa tutkimuksissa kävi ilmi, että miehet olivat olleet Helsingin yössä liikkeellä vuokraamallaan Volkswagen Golf-merkkisellä henkilöautolla. Kyse oli hämärästä bisneksenteosta ja mahdollisesti myös huumekaupasta. Kyse saattoi olla myös miesten nopeasta velkaantumisesta.

Poliisi pidätti tutkimusten aikana silloin 34-vuotiaan miehen, joka myös vangittiin ja joka joutui oikeuteen. Hänet kuitenkin vapautettiin näyttöjen hataruuden perusteella.

Poliisi ei kuitenkaan luopunut vuosien kuluessa vanhan kakoissurman tutkinnasta. Lisäksi samaa miestä epäiltiin yhä ja häntä vastaan kerättiin uutta näyttöä.

Keskusrikospoliisi oli valmis ottamaan miehen kiinni uudestaan ja viemään oikeuteen. Samaan aikaan tuli kuitenkin espanjalaisilta kollegoilta tieto, että etsitty mies oli joutunut auto-onnettomuuteen ja kuollut. Tutkimukset hänen osaltaan ovat ikuisesti päättyneet.

Mikäli mies olisi joutunut oikeuteen epäiltynä vuosien takaisesta kaksoismurhasta, kyse olisi ollut samankaltaisesta asetelmasta kuin taannoin vanhan Bodominjärven kolmoismurhassa, jota yritettiin selvittää vuosikymmenen kuluttua.

Tämä juttu päättyi kuitenkin siihen, että syytteet miestä vastaan hylättiin oikeudessa.

Juridisesti murha henkirikoksena ei vanhene koskaan, vaan sitä voidaan yrittää selvittää pitkänkin ajan kuluttua.

http://is13.snstatic.fi/img/468/1288497873956.jpeg
KUVA: KRP
Miehet liikkuivat Helsingin yössä tällä Volkswagen Golf -henkilöautolla.


Kuva

Henkilöauto törmäsi liikenteenjakajaan ja kaatoi liikennemerkin Lahdessa perjantai-iltana.
Mä voin tehdä mitä vaan, mitä haluan mä saan, mitä haluan mä voin.

Avatar
Marokon Kauhu
Perry Mason
Viestit: 3691
Liittynyt: Ma Maalis 26, 2007 9:06 pm
Paikkakunta: Rio Grande

Re: Punavuoren kaksoissurma - Helsinki 1991

Viesti Kirjoittaja Marokon Kauhu »

Niin.
Tämä yrittäjä, jonka sukunimi tai etunimi oli Kari, on ollut syytteessäkin tästä.
Vapautettu todisteiden puutteessa.

Oikeudenkäyntipöytäkirjat lienevät siis julkisia.
Mutta lieneekö nimellä enää niin väliä, kun ukko on siis kuollut.
- Kilo kokaiinia, kolme yhden hinnalla
- Kilo kokaiinia, en oo joutumassa linnaan
- Sösssön sössön
- Äbälä wäbälä
Milan Jaff - jolle annettiin näin ensi alkuun 10 vuotta linnaa

pahis
Harjunpää
Viestit: 343
Liittynyt: La Marras 15, 2008 1:09 am

Re: Punavuoren kaksoissurma - Helsinki 1991

Viesti Kirjoittaja pahis »

strangelove kirjoitti:Tuli vain mieleen, onkohan NBK:n toisen perustajajäsenen Tapio "Murha-Maija" Kekkosen mahdollinen osuus tutkittu tarkkaan? Late Johansson on sanonut, että NBK:n alkuperäisiin pääsyvaatimuksiin kuului selvittämätön henkirikos ja todennäköisesti tämä sääntö koski myös perustajia. Latella sellainen todistettavasti tilillään oli NBK:n perustamisen aikoihin (Pauli Saastamoinen), mutta tietääkseni ei ole tullut ilmi tapausta, joka olisi ollut noihin aikoihin pimeä ja josta Kekkoselle olisi myöhemmin lätkäisty tuomio. Punavuoren kaksoismurha sopisi mainiosti tällaisen henkilön tekemäksi ja se on edelleen selvittämätön.
Late on itse myöhemmin jossain median haastattelus sanonu että se jäsenyyden ehdoks väitetty henkirikos on ollu keksitty ehto. Mainoskikka jne millä saatu huomioo ja kylvetty pelkoo, sellasena toiminu hyvin ku vieläki jaksaa porukka olla siitä tohkeissaan. Eli noi spekulaatiot voi jättää omaan arvoonsa. Vai meinaatteko tosiaan että ton aikakauden alamaailman henkirikoksia tehneet tyypit olis kokenu tarpeelliseks liittyä johonki kerhoon ja mainostaa isoon ääneen että niiden kontolla on ruumiita? Isot naurut nää jutut antaa. Voihan se olla että osalla jotain ollu kontollaan, mutta enempi niitä henkirikoksen tehneitä on varmaan pyöriny iät ja ajat ilman että ne on tekemisillään pullistellu.

Mielenkiintoinen olis tietää että olisko ton espanjan miehen osalta ollu oikeesti jotain radikaalia näyttöä, vai olisko siinä vaan yritetty prässätä läpi oletusten pohjalta tuomioo, niinkuin nykyisin on tapana. Ei taida polliisi julkistaa että mikä niiden hakema linja ois ollu syytteen osalta nyt kun homma kerran raukes epäillyn poismenon vuoksi.
Erään kuusikymppisen heimopäällikön tapauksessa tehokkaimmaksi lahjaksi osoittautui neljä sinistä Viagra-pilleriä.

- Hän totesi, että olemme mahtavia miehiä. Sen jälkeen saimme tehdä hänen alueellaan mitä halusimme, agentti kertoi.

Vastaa Viestiin