Elli Immon murha Kemi 1955

Suomessa tapahtuneet vielä selvittämättömät henkirikokset
arosusi
Alokas
Viestit: 1
Liittynyt: To Elo 04, 2011 1:46 pm

Re: Elli Immon murha Kemi 1955

Viesti Kirjoittaja arosusi »

merzi kirjoitti:
Quorthon kirjoitti:Muistanko oikein, että jutun ohessa oli kuva kierosti hymyilevästä keski-ikäisestä miehestä. En tiedä oliko kuvassa Parikka itse, mutta juttuun yhdistettynä puistatti minua kyllä.
Onko Kuvaa? kiitos :lol:

saakohan tänne eri aiheista liittyen laitella ns. skannattuja kuvia?

Mieletäni se olisi enemmän kuin oikeutettua; jos jollakulla tietoa on/olisi
ja haluaa sen muiden kanssa jakaa. Tämä lienee selvä :lol:
Palaan vielä tähän vanhaan threadiin, kun vasta nyt törmäsin puolivahingossa Hymylehden vuonna 1969 julkaisemaan ja tänne postattuun artikkeliin Vilho Aleksanteri Parikasta.

Vilho "Janne" Parikan (s. 1914, k. 1991) sukulaisena ja elämänvaiheita tunteneena haluan kommentoida paria seikkaa ja kertoa muutoinkin miehen taustoista.

Parikka oli kotoisin Viipurista ja tuli sodan jälkeen evakkona Helsinkiin. Sotarintaman kokemukset tekivät hänestä levottoman, alkoholisoituneen laitapuolen kulkijan, jonka oli siviilielämässä vaikea pitää työpaikkoja. Lumenluontia ja erämaaoppaan hommia hän kuulemma teki parempina kausinaan.

Luettuani Bodomin-tapauksesta nyt tarkemmin, en usko, että Parikka teki murhia. Alla syyt:

1. Silminnäkijöiden kuvaukset (ja niiden kanssa yhteensopiva Gustafssonin hypnoosikertomus) kertovat miehestä, joka oli 20-30-vuotias ja jolla oli vaaleat suorat, sen aikakauden mukaan pitkät, taaksepäin kammatut hiukset ja leveähkö leuka. Parikka oli ulkonäöltään melkein tuon vastakohta: kikkarat lyhyet tummanruskeat hiukset eikä leukakaan sanottavan leveä. 36-vuotiaaseen Hans Assmanniin kuvaus sopii yllättävän hyvin. Parikka oli jo 46-vuotias tuolloin vuonna 1960.

2. Tutkijoiden mukaan murhaaja oli tarkkaillut suunnitelmallisesti uhrejaan useita tunteja ennen kuin katkaisi teltan köydet ja alkoi hakata ja pistää uhrejaan. Parikan sanotaan iskeneen karahkalla tultuaan yllätetyksi teltan ulkopuolella, vaikka ilmeisesti kaikki uhrit saivat puukoniskuja teltan sisäpuolella, myös Gustafsson. Tutkimukset viittaavat vahvasti myös siihen, että murhissa oli jollain tasolla kyse seksuaalisuudesta (etenkin jos sama murhaaja on iskenyt muutamaa kuukautta aiemmin Tulilahdella kahteen tyttöön). Parikka oli tuolloin jo suhteellisen iäkäs sodan ja ryyppäämisen nujertama mies, ei varmastikaan seksuaalimurhaajan prototyyppi.

3. Teltassa olleiden poikien kengät löytyivät etelästä, noin 800 m kävelymatkan päästä. Parikan teltta sijaitsi lähestulkoon vastakkaisessa suunnassa, koillisessa. Tuntuisi epäloogiselta, että spontaanisti murhan tehnyt Parikka ottaisi riskin ja lähtisi piilottamaan kenkiä lähes kilometrin päähän aivan toiseen suuntaan kuin minne olisi lopulta pakenemassa - edes hämäyksen vuoksi.

4. Parikka ei alkoholisoitunut vuoden 1960 jälkeen (kuten jutussa väitetään) vaan jo heti sodan jälkeen. Bodomin-tapaus ei siis ollut vedenjakaja hänen henkilökohtaisessa elämässään.

Muihin Hymylehden hänen kontolleen laittamiin murhiin en osaa ottaa kantaa, koska en ole niiden taustoihin tutustunut.

Alkoholisoituneen ex-painijan ja -uimarin voi hyvin kuvitella värittäneen elämäntarinaansa muutamalla kovalla tarinalla tuopin äärellä, karjalainen jutuniskijä kun oli. Ehkä siinä on ollut kuulolla myös Hymyn toimittaja/freelanceri. Tai sitten ryyppyremmissä on tullut kinaa ja katkeroitunut ystävä on halunnut kostaa vuotamalla tekaistun jutun tutulle toimittajalle/lehdelle, joka tunnetusti ei juorupuheiden taustoja sen tarkemmin selvittänyt.

Totuutta emme saa koskaan tietää. Parikkakin kuoli jo vuonna 1991, väkivallattomasti omaan asuntoonsa tyhjien pullojen keskelle.

strangelove
Adrian Monk
Viestit: 2921
Liittynyt: To Loka 09, 2008 11:32 am

Re: Elli Immon murha Kemi 1955

Viesti Kirjoittaja strangelove »

Elli Immon murha oli tapetilla vielä noin pari vuotta sitten ja poliisi sai tapauksesta muutamia uusia vihjeitä. Erään paikallinen tapausta läheltä seurannut mainitsi silloin allekirjoittaneelle, että "kyllä se tekijä taitaa olla elossa". Nyt on taas ollut hiljaista, eikä Krp taida liiemmin näin vanhaa juttua enää pitää pöydällä. Kaiken maailman foliohatut ja propellipäät esittelevät mitä oudoimpia salaliittoteorioita poliisin suojeluksessa olevista sarjamurhaajista ja niin edelleen, mutta tämä Immon keissi saattoi oikeasti olla sellainen, jossa ylemmät tahot suojelivat murhaajaa. Mitähän negatiivista Immo mahtoi poliisin toiminnasta tietää? Tekijä saattoi hyvinkin olla isokenkäinen - ihan kirjaimellisestikin. Murhapaikalta löytyi nimittäin isokokoinen miesten kengänjälki. Olisiko kyse ollut jopa tilausmurhasta, jonka toimeenpanijat olivat poliisiviranomaisia? Tuskin sentään, mutta lienee totta, että poliisi suojeli "määrättyä tahoa". Ihme, ettei edes Jorma Palo pitänyt meteliä asiasta, sillä tässähän olisi ihan hyvät lähtökohdat hakea tukea Hans Assmann -teorialle. Palo väitti, että Assmannia suojeltiin Bodom-asiassa hänen oletetun KGB-taustansa takia. Immon tapaus on vaiettu syystä tai toisesta kuoliaaksi niin mediassa kuin kemiläisten keskuudessakin.

hannu hanhi
Axel Foley
Viestit: 2204
Liittynyt: Ma Kesä 14, 2010 6:01 pm

Re: Elli Immon murha Kemi 1955

Viesti Kirjoittaja hannu hanhi »

strangelove kirjoitti:Elli Immon murha oli tapetilla vielä noin pari vuotta sitten ja poliisi sai tapauksesta muutamia uusia vihjeitä. Erään paikallinen tapausta läheltä seurannut mainitsi silloin allekirjoittaneelle, että "kyllä se tekijä taitaa olla elossa". Nyt on taas ollut hiljaista, eikä Krp taida liiemmin näin vanhaa juttua enää pitää pöydällä. Kaiken maailman foliohatut ja propellipäät esittelevät mitä oudoimpia salaliittoteorioita poliisin suojeluksessa olevista sarjamurhaajista ja niin edelleen, mutta tämä Immon keissi saattoi oikeasti olla sellainen, jossa ylemmät tahot suojelivat murhaajaa. Mitähän negatiivista Immo mahtoi poliisin toiminnasta tietää? Tekijä saattoi hyvinkin olla isokenkäinen - ihan kirjaimellisestikin. Murhapaikalta löytyi nimittäin isokokoinen miesten kengänjälki. Olisiko kyse ollut jopa tilausmurhasta, jonka toimeenpanijat olivat poliisiviranomaisia? Tuskin sentään, mutta lienee totta, että poliisi suojeli "määrättyä tahoa". Ihme, ettei edes Jorma Palo pitänyt meteliä asiasta, sillä tässähän olisi ihan hyvät lähtökohdat hakea tukea Hans Assmann -teorialle. Palo väitti, että Assmannia suojeltiin Bodom-asiassa hänen oletetun KGB-taustansa takia. Immon tapaus on vaiettu syystä tai toisesta kuoliaaksi niin mediassa kuin kemiläisten keskuudessakin.
Elli Immon isä oli poliisi ja ehti työskennellä hetken samaan aikaan isävainajani kanssa Kemin poliisissa. Näin ollen poliisilla ei todellakaan ollut mitään motiivia suojella murhaajaa vaan päinvastoin. Kemin veritorstai 1949 aiheutti kemiläisissä perusduunareissa erittäin syvän epäluulon poliisia kohtaan, tämä siis tapahtui vain 6 vuotta ennen Immon kuolemaa. Kemi on aina ollut punainen kaupunki johtoaan myöten. Jos murhaaja oli peruskemiläinen kommunisti, toverit ovat saattaneet vaieta solidaarisuussyistä - varsinkin uhrin ollessa poliisin tyttö. Poliisi rinnastettiin Kemissä hyvin pitkään lahtareihin, isäni sai sen tuntea nahoissaan vielä 70- ja 80-luvuillakin.

strangelove
Adrian Monk
Viestit: 2921
Liittynyt: To Loka 09, 2008 11:32 am

Re: Elli Immon murha Kemi 1955

Viesti Kirjoittaja strangelove »

Ahaa, jostain syystä sitkeät huhut kuitenkin väittävät, että poliisi suojeli murhaajaa. Samaa epäilivät ne poliisimiehet, jotka ensi vaativat uusintatutkimuksia, mutta peruivat sitten myöhemmin vaatimuksensa. Hannes Markkulan haastattelemat kaksi poliisia myönsivät tämän myös aika suoraan. Hämärä juttu kaiken kaikkiaan.

hannu hanhi
Axel Foley
Viestit: 2204
Liittynyt: Ma Kesä 14, 2010 6:01 pm

Re: Elli Immon murha Kemi 1955

Viesti Kirjoittaja hannu hanhi »

strangelove kirjoitti:Ahaa, jostain syystä sitkeät huhut kuitenkin väittävät, että poliisi suojeli murhaajaa. Samaa epäilivät ne poliisimiehet, jotka ensi vaativat uusintatutkimuksia, mutta peruivat sitten myöhemmin vaatimuksensa. Hannes Markkulan haastattelemat kaksi poliisia myönsivät tämän myös aika suoraan. Hämärä juttu kaiken kaikkiaan.
Tutkinnan sössimisestä on toki ollut juttua. Sekin on varmasti totta, että osa poliiseista vaati tutkinnan avaamista. Mielestäni se on kuitenkin legendaa, että juttu olisi haluttu avata uudelleen, koska jotakin haluttiin suojella. Se on jonkun oma tulkinta, joka on saanut tuulta purjeisiin. Epäilen, että tutkinta haluttiin aloittaa uudelleen juuri sen vuoksi, että alkuvaiheessa oli sössitty.

Joka tapauksessa se on kiistämätön fakta, että Elli Immon isä oli poliisi. Sitä taustaa vasten on siis vaikea ymmärtää, miksi poliisit olisivat suojelleet poliisin tytön murhaajaa. Oma isäni kuoli jo ajat sitten. Häneltä olisi saattanut saada mielenkiintoisia tietoja. Toisaalta ihmettelen sitä, että Elli Immon murhasta ei yleisesti puhuttu, vaikka Immoja kuului omaankin lapsuuden kaveripiiriin.

Ördög
Lauri Hanhivaara
Viestit: 120
Liittynyt: Ke Maalis 05, 2008 1:49 pm
Paikkakunta: Nordsjö

Re: Elli Immon murha Kemi 1955

Viesti Kirjoittaja Ördög »

Hannes Markkula kirjoitti marraskuussa Avussa neiti Immon murhasta.

http://www.apu.fi/artikkeli/markkulan-m ... otikadulla
Markkulan mysteerit: Kohtalo kolkutti kotikadulla

14:04 / 18.11.2013
Teksti:Avun toimitus

20-vuotiaan kemiläisen kauppakoululaisen murha on pysynyt arvoituksena 58 vuotta. Oliko syynä veritekoon uhrin isän poliisitausta?

Joulukuussa 1955 tapahtunut 20-vuotiaan kemiläisen kauppakoululaisen murha luetaan Suomen mystisiin selvittämättömiin henkirikoksiin. Henkirikoksen sijoittuminen Kyllikki Saaren murhan (1953) ja Bodomin kolmoismurhan (1960) väliin liittää sen ajallisesti näihin suurta huomiota herättäneisiin veritekoihin.

Jostain syystä kemiläisen kuolema ei herättänyt yhtä suurta huomiota. Tämä voi johtua siitä, että erään tutkintalinjan mukaan järjetön veriteko oli kosto murhatun Elli Immon isävainajalle tämän poliisitaustan vuoksi.

Rikoksen jääminen vähälle huomiolle merkitsee automaattisesti sitä, että myös yleisövihjeitä tulee normaalia vähemmän. Siitä huolimatta paikallinen poliisi ja myöhemmin keskusrikospoliisi aloittivat tutkinnan ripeästi. Jo muutamassa päivässä veriteosta oli kuulusteltu 60 ihmistä.


Murha tapahtui joulukuisena iltana noin klo 21.45. Elli Immo oli ollut kaupungilla kävelemässä ystävättärensä kanssa ja palaamassa kotiinsa, kun joku hyökkäsi hänen kimppuunsa takaapäin.

Tämä tapahtui vain 200 metrin päässä paikasta, jossa ystävättäret olivat eronneet toisistaan, 30 metrin päässä Ellin kotitalosta. Nykyisen Nelostien tuntumassa sijaitseva paikka oli syrjäinen ja tapahtumahetkellä hyvin luminen.

Poliisin mukaan uhria ei ryöstetty eikä hänelle tehty seksuaalista väkivaltaa. Outoa on sekin, että surmatun ruumis löytyi vasta seuraavana päivänä klo 12.50.

Elli oli surmattu useilla kaulan tienoille kohdistuneilla puukoniskuilla. Surma-aseena oli käytetty Mora-puukkoa. Julkisuudessa ei kerrottu, löydettiinkö ase.

Ellin edesmennyt isä oli entinen poliisi. Hänet oli tunnettu tiukoista otteistaan. Häntä pidettiin peräänantamattomana lainvartijana. Erityisesti hän oli valvonut länsirajaa varjellen sitä luvattomilta ylityksiltä ja muilta rajarikoksilta sekä tutkinut salakuljetuksia.

Elli ei tiettävästi seurustellut. Erään lähteen mukaan hän oli kuitenkin tehnyt Kemistä useita matkoja ”varsinaiseen” Lappiin.

Erikoista oli tapahtumien kulussa sekin, että vuonna 1972 kaksi Kemin poliisilaitoksen alkuperäisestä kolmesta virkamiehestä halusi uudet poliisitutkimukset, koska heidän mukaansa esitutkinta oli suoritettu hutiloiden ja rikokseen sekaantuneita henkilöitä oli suojeltu.

Väite jäi kuitenkin väitteeksi. Poliisit Juho Tepponen ja Pekka Vitikka sekä vanginvartija Tauno Moilanen eivät koskaan tehneet virallista selvityspyyntöä tutkimuksista. Pelkäsivätkö he jotakin?

Moilanen ja Tepponen kertoivat tämän jutun kirjoittajalle, että murhatutkimuksia johtanut komisario oli heidän mielestään suhtautunut kumman vähättelevästi koko tutkintaan.

Rikospaikalta oli löydetty puukon tuppi ja suurikokoiset miehen hiihtokengän jäljet. Suoranaisia laiminlyöntejäkin oli osoittaa: jäljet oli mitattu risulla eikä mittanauhalla.


Monissa henkirikostutkimuksissa joudutaan tarkistamaan sivuhaaroja, jotka sitovat poliiseja ja voivat viedä tutkimukset harhaan. Niin myös Elli Immon jutussa. Harhatutkimukset sitovat henkilökuntaa joskus jopa kohtalokkaalla tavalla.

Kemissä oli kyse oudosti käyttäytyneestä noin 65-vuotiaasta ruskeaturkkisesta naisesta.

Noin tunnin kuluttua Ellin ruumiin löytymisestä nainen ilmestyi Kemin kauppakouluun. Hän osasi suunnistaa saman tien Ellin luokkahuoneeseen.

Siellä hän puheli oppilaille ivallisesti ja oli laskevinaan heidän määränsä.

”Kaikki eivät ole tulleet”, nainen sanoi hämmästyneille nuorille. Sitten hän hävisi nopeasti paikalta ennen opettajan tuloa.

Poliisi joutui pitkään jäljitystyöhön ennen kuin sai selville oudosti käyttäytyneen ruskeaturkkinen henkilöllisyyden.

Vihdoin nainen löytyi. Hänellä ei kuitenkaan ollut mitään tekemistä Elli Immon murhan kanssa. Outo nainen oli joutunut harhaan etsiessään tiettyä osoitetta.

Silloin tuo omituinen ihminen päätti leikkiä kauppakoululaisten kanssa vakavalla asialla.


Kemin poliisilaitoksen ”paljastajat” nimesivät minulle poliisin, joka muka oli sekaantunut tavalla tai toisella Elli Immon murhaan.

Sain sen käsityksen, että hän tiesi asiasta enemmän kuin oli kertonut esimiehilleen.
Suojeliko hän jotakin? Tai suojeltiinko häntä?

Tämä henkilö ei hämmästynyt lainkaan, kun työtoverini kanssa kolkutimme hänen oveaan marraskuussa 1972.

Kerrottuamme käynnin tarkoituksen käytiin seuraava lyhyt vuoropuhelu:

– Teitäkin epäiltiin jollain tavalla osallisuudesta Elli Immon murhaan. Oliko se painostusta?

– Ei ollut. En ottanut tosissaan koko asiaa. Tappo oli mielisairaan puuhia, poliisi sanoi.

Paljastus herätti toki huomiota, ja se johti tarkistuksiin, jotka eivät silti tuoneet lisävalaistusta itse murhaan.

Kemin murhasta on kulunut jo lähes 58 vuotta. Elli Immon murhaaja voi ainakin teoriassa elää keskuudessamme.

Rikosoikeudellisesti murha ei vanhene koskaan, vaan sitä voidaan yrittää selvittää vieläkin.


*****

Kauppakoululaisen murha

Mitä tapahtui: Kauppakoululainen Elli Immo, 20, murhattiin Kemissä 7.12.1955 klo 21.45.
Surmapaikka: Tien reuna, lumihanki noin 30 metrin päässä uhrin kotoa.
Erikoista: Uhria ei ryöstetty, eikä hänelle yritetty tehdä seksuaalista väkivaltaa.
Surmatapa: Kaulaan puukotus. Useita iskuja puukolla.
Outoa: Ruskeaturkkisen naisen saapuminen kauppakouluun Ellin luokkaan. Vihjailut siitä, että uhri olisi surmattu kostoksi edesmenneen poliisi-isänsä takia tai poliisit olisivat salanneet jotakin.


teksti Hannes Markkula,

kuvitus Hans Eiskonen
Nie wird so viel gelogen wie nach der Jagd, im Krieg und vor Wahlen. (Otto von Bismarck)

Avatar
devil_doll
Javier Pena
Viestit: 1881
Liittynyt: Su Huhti 04, 2010 5:22 am
Paikkakunta: From Hell

Re: Elli Immon murha Kemi 1955

Viesti Kirjoittaja devil_doll »

Olen kovasti epäröinyt esittää sitä ilmeistä teoriaa tässä keississä, mutta jonkun kai se on ääneen lopulta sanottava. Mielestäni kaikki tapauksen yksityiskohdat selittyvät ainakin yhdellä teorialla: Ellin tappoi oma isä. Ja mustasukkaisuudesta, koska oli hyväksikäyttänyt tytärtään vuosikausia.

Tapauksessa on kaikki tämäntyyppisen jutun merkit. Nuori nainen ei seurustellut, hän oli saanut ajan elintasoon nähden erittäin kalliita lahjoja (koruja) isältään, ja oli juuri teon tapahtuessa itsenäistynyt sen verran, ehkä opiskelun ansiosta, että oli alkanut käydä tansseissa ja kulkea kylillä ystävättärien kanssa myöhään iltaan asti.

Mielestäni tämä on ihan varteenotettava vaihtoehto, jota en usko kuitenkaan koskaan tutkitun, vrt. useita sukupolvia jatkunut lasten hyväksikäyttö vl-perheissä, sekä vastaavat tarinat anonyymeillä keskustelupalstoilla koskien nimenomaan Pohjois- ja Itä-Suomen takahikiöiden menneitä tapahtumia. Tiettömien korpien keskellä on yhdessä jos toisessakin tuvassa aikoinaan isäukko käynyt aikuistuvien tyttäriensä kimppuun, ja "perinne" on saanut pontta uskonnollisista, auktoriteetteja korostavista näkemyksistä, sekä vaikenemisen kulttuurista. Viime aikoihin asti tämäntyyppiset tapahtumat jatkuivat Pohjois-Pohjanmaan henkisesti ahtaalla lestadiolaisalueella, vaikka muualla niistä on maallistumisen ja elinympäristön avautumisen myötä päästy.
Sika naiseksi

There's nothing in my dreams, just some ugly memories. Kiss me like the ocean breeze.

strangelove
Adrian Monk
Viestit: 2921
Liittynyt: To Loka 09, 2008 11:32 am

Re: Elli Immon murha Kemi 1955

Viesti Kirjoittaja strangelove »

devil_doll kirjoitti:Olen kovasti epäröinyt esittää sitä ilmeistä teoriaa tässä keississä, mutta jonkun kai se on ääneen lopulta sanottava. Mielestäni kaikki tapauksen yksityiskohdat selittyvät ainakin yhdellä teorialla: Ellin tappoi oma isä.
Tätä teoriaa vastaan puhuu kylläkin se, että Ellin isä oli kuollut.

Tekotavaltaan vaikuttaa kyllä mielipuolen teolta. Tässähän on tekotavan puolesta paljon samaa kuin Pirkko Ryhäsen surmassa. Mielenkiintoista olisi tietää, miten tarkkaan tutkittiin Johannes Leipivaaran osuus tekoon.

Rusty
Sabrina Duncan
Viestit: 374
Liittynyt: Ti Heinä 24, 2007 8:46 pm

Re: Elli Immon murha Kemi 1955

Viesti Kirjoittaja Rusty »

strangelove kirjoitti:Tätä teoriaa vastaan puhuu kylläkin se, että Ellin isä oli kuollut.
Jopas oli todella härski väite isää kohtaan?! Mitä muuten tarkoitat tuolla, että Ellin isä oli kuollut? Eikös hän elänyt Ellin surman aikaan?

strangelove
Adrian Monk
Viestit: 2921
Liittynyt: To Loka 09, 2008 11:32 am

Re: Elli Immon murha Kemi 1955

Viesti Kirjoittaja strangelove »

Minulla on ollut se käsitys, että Elli Immon isä oli kuollut jo ennen vuotta 1955. Ja puhutaanhan tuossa Markkulan jutussakin samaan sävyyn.

Atlanta
Adrian Monk
Viestit: 2565
Liittynyt: Ma Joulu 17, 2012 1:46 pm
Paikkakunta: Helsinki

Re: Elli Immon murha Kemi 1955

Viesti Kirjoittaja Atlanta »

Ehkäpä tutkijat epäilivät jotakuta määrättyä henkilöä surmaajaksi ja tutkimukset tehtiin sössimällä juuri sen vuoksi. Uskottiin jutun selviävän nopeastikin.
Niin ei kuitenkaan käynyt.

Epäilen minäkin, että Ellin surma oli kosto hänen isälleen. Joku, jonka isä oli joskus pidättänyt ja henkilö joutunut vankilaan. Vapauduttuaan on sitten seurannut Elliä ja tämän kulkemisia ja iskenyt sopivassa paikassa.
En tiedä minäkään varmasti, oliko Ellin isä jo kuollut silloin vai ei. Jos oli, niin tuo murhaaja ei tiennyt niin käyneen, koska puukotti tyttären. Tai sitten tiesi, mutta päätti vaan tasata tilit.

Voi olla, kuten hannu hanhi kirjoitti, että noilla Kemin kahakoilla kuusi vuotta aikaisemmin olisi ollut myös joku osuus surmassa.

Tekijä on luultavasti joku paikkakuntalainen. En usko kenenkään tulleen varta vasten Kemiin vain tappaakseen jonkun.
"Kaiken viisauden alku on tosiasioitten tunnustaminen". J.K.Paasikivi.

hannu hanhi
Axel Foley
Viestit: 2204
Liittynyt: Ma Kesä 14, 2010 6:01 pm

Re: Elli Immon murha Kemi 1955

Viesti Kirjoittaja hannu hanhi »

devil_doll kirjoitti:Olen kovasti epäröinyt esittää sitä ilmeistä teoriaa tässä keississä, mutta jonkun kai se on ääneen lopulta sanottava. Mielestäni kaikki tapauksen yksityiskohdat selittyvät ainakin yhdellä teorialla: Ellin tappoi oma isä. Ja mustasukkaisuudesta, koska oli hyväksikäyttänyt tytärtään vuosikausia.

Tapauksessa on kaikki tämäntyyppisen jutun merkit. Nuori nainen ei seurustellut, hän oli saanut ajan elintasoon nähden erittäin kalliita lahjoja (koruja) isältään, ja oli juuri teon tapahtuessa itsenäistynyt sen verran, ehkä opiskelun ansiosta, että oli alkanut käydä tansseissa ja kulkea kylillä ystävättärien kanssa myöhään iltaan asti.

Mielestäni tämä on ihan varteenotettava vaihtoehto, jota en usko kuitenkaan koskaan tutkitun, vrt. useita sukupolvia jatkunut lasten hyväksikäyttö vl-perheissä, sekä vastaavat tarinat anonyymeillä keskustelupalstoilla koskien nimenomaan Pohjois- ja Itä-Suomen takahikiöiden menneitä tapahtumia. Tiettömien korpien keskellä on yhdessä jos toisessakin tuvassa aikoinaan isäukko käynyt aikuistuvien tyttäriensä kimppuun, ja "perinne" on saanut pontta uskonnollisista, auktoriteetteja korostavista näkemyksistä, sekä vaikenemisen kulttuurista. Viime aikoihin asti tämäntyyppiset tapahtumat jatkuivat Pohjois-Pohjanmaan henkisesti ahtaalla lestadiolaisalueella, vaikka muualla niistä on maallistumisen ja elinympäristön avautumisen myötä päästy.
En pidä tyylistä, miten osa ihmisistä sinun tavoin haluaa nähdä koko Pohjois-Suomen jonkinlaisena yhtenä möykkynä. Vaikka pohjoisessa on paljon lestadiolaisuutta, Kemi muodostaa tässä kohtaa erittäin suuren poikkeuksen. Kyseessä on edelleenkin Suomen vasemmistolaisin paikkakunta, eivätkä lestadiolaiset äänestä vasemmistopuolueita edelleenkään.

Toisekseen Pohjois-Suomi ei tarkoita automaattisesti mitään tiettömiä korpia. Vaikka Kemin väkiluku onkin laskenut Elli Immon murhan ajoista, Wikipedian tiedot kertovat väestötiheydeksi 231,9/km2. Kemin pinta-ala on ainoastaan 95,41 km2. Kyseessä on suomalaisittain hyvin kaupunkimainen kunta, vaikka matkaa maaseudulle ei niin hirveästi olekaan.

Teoriasi taustalla olleesta insestistä voi tietysti pitää paikkansa, mutta siitä ei ole mitään viitteitä. Tuskin tähän mennessä kukaan muu on sellaista edes ajatellut. Jos perusteesi insestiteoriallesi perustuu pelkästään siihen, että Kemi sijaitsee Pohjois-Suomessa, toivoisin jatkossa hieman tukevampaa argumentointia. Tänne kirjoitetaan muutenkin niin paljon täyttä skeidaa.

Kuten tässä ketjussa olen kertonut, olen tuntenut ihmisiä, jotka tunsivat Immon perheen. Historiallisista ja poliittisista syistä poliisit eivät ole olleet Kemissä suosittuja, näitä asioita en ala enää toistamaan. Immon isän poliisitausta voi olla syy tälle järjettömälle murhalle. Toisaalta tapaus sopii mustasukkaisuusmurhaksi. Vaikka mustasukkaista tappajaa ei ole pystytty jäljittämään, sellainen on voinut olla olemassa. Tuosta Markkulan jutusta käy ilmi hyvin se täällä aikasemminkin kerrottu asia, että tutkinta sössittiin. Tutkinnan sössimisestä olen kuullut myös tuolloin elossa olleilta sukulaisiltani ja tutuiltani, kun on olen ihan viime vuosina asiasta kysellyt.

kiinnostunut68
Harjunpää
Viestit: 308
Liittynyt: Pe Elo 23, 2013 5:58 pm

Re: Elli Immon murha Kemi 1955

Viesti Kirjoittaja kiinnostunut68 »

Kyllähän nää selvittämättömät keissit taitaa usein mennä juuri niin, että poliisi lähtee liian voimakkaasti tukumaan väärää tutkinta haaraa.
Tässäkin tapauksessa tuntuu noita ehdokkaita olevan. Itse kyllä epäilen, että se turkkiin pukeutunut nainen, joka tuli sinne luokkaan, tietää asiasta enemmänkin. Mikähän lienee naisen tausta? Kun asiaa miettii siltä kannalta, että kuinkahan moni menisi vastaavan tapauksen sattuessa surmatun luokkaan kesken koulupäivän. Toinen vaihtoehto on, että naisen on täytynyt olla täysin sekopää, jos naisella ei mitään tapaukseen liittyvää ollut.
Kun tuolla mainittiin uskonasioiden liittyvän tapaukseen, niin mahtoikohan Ellin perhe olla uskovaisia? Mietin mahdollisuutta, et jos Ellin vanhemmat olivat uskovaisia, niin olisikohan ellin surmannut joku tästä uskonryhmästä ja nainen olisi saanut käskyn kyseiseltä ryhmältä käydä siellä koululla.
Kuinkahan tiheään asutulla alueella Ellin koti on sijainnut? Ajattelin,et olisikohan joku mahdollisesti nähnyt tekijän. Silminnäkijä havaintoja tapauksella tuskin on, sillä surma on varmaan tapahtunut melko nopeasti ja jos Ellin kurkku on vetäisty auki, niin Elli tuskin on kerennyt apua huutamaan.
Tuon Parikan kyllä sulkisin tapauksen ulkopuolelle. Luulisi, et jos Parikka olisi Helsingistä Kemiin mennyt, olisi hänestä jollain näköhavainto matkalta. Parikan tarina on kyllä muulta osin melko mielenkiintoinen. Onhan mahdollista, että Parikka olisi näiden muiden tapausten tekijä, mutta on ottanut tarkoituksellisesti yli avoimen asenteen tapauksiin.Mitä noista kirjoituksista voi päätellä, on Parikka ilmeisesti ollut keskivertoa voimakkaampi mies, eli periaatteessa Parikalta olisi nuo teot onnistuneet.
Tietysti tuo 50-luku on ollut niin sodan läheistä aikaa, että kaikenlaisia sekopäitä on tuohon aikaan liikkunut, eli voihan tekijä olla myös vaan joku sekopää, jos Elliltä ei ole ns "pesää" irronnut.

Chikatilo
Christopher Lorenzo
Viestit: 1517
Liittynyt: Ke Huhti 27, 2011 12:06 am

Re: Elli Immon murha Kemi 1955

Viesti Kirjoittaja Chikatilo »

Käsitykseni mukaan Kemissä on aina ollut kaheleita riittävästi omastakin takaa, joten Parikoiden ja Ass-manien tukea hulluuksiin ei välttämättä ole tarvittu.

Löysin muuten vanhan Kemin kartan 50-luvulta ja nyt sain mielestäni surmapaikan melko tarkasti hahmotettua. Edellinen veikkaukseni meni muutamalla sadalla metrillä pieleen, sillä arvelemani Marttalaan johtava tienristeys olikin tehty vasta surman jälkeen. Alueen tiestö on rajusti muuttunut vuodesta 1955 ja silloiset isotkin tiet ovat nyt osin metsittyneet tai asuintalojen alla. Myös kaupunginosien rajat ja nimitykset ovat tainneet muuttua hieman.

Koska Maanmittauslaitoksen karttapalvelun käyttösäännöt kieltävät linkittämisen, laittakaapa Kuukkelin karttahakuun osoite "Juusonkatu 44 Kemi" ja pääsette aika lähelle tapahtumapaikkaa, joka on tainnut olla rautatien sekä Hirvonkadun ja Juusonkadun yhtymäkohdan alueella. Ei siis eksaktisti kyseisessä osoitteessa.

Alue, jolla teko tapahtui, oli tuolloin uutta rintamamiestaloaluetta noin 2 km kaupungin keskustasta. Tie, jota Elli aivan viime hetkinään kulki, oli ainoa tie Ristikankaan alueelle, joka tuolloin muodostui kahdesta erillisestä asuinalueesta. Alueella oli useita satoja asukkaita.

On hieman ihmeellistä, että lähellä tietä ollut ruumis löydettiin vasta puolilta päivin torstaina, sillä paikan ohi on kulkenut todennäköisesti useita kymmeniä, ellei satoja ihmisiä. Olisi muuten hauska tietää, miten Kemi Oy:n vuorot vaihtuivat tuohon aikaan (jos talvella ylipäätään tehtiin vuorotyötä). Tehdastyöläisiä kun on voinut kulkea paikan ohi useita jo surmailtana.

Ilmeisesti surmaaja peitti runsaat verijäljet lumella, jota oli ajankohtaan nähden runsaasti. Alueella tuskin oli vielä katuvaloja, joten aamuhämäräkin on alkanut vasta aamulla kello 9 jälkeen. Yöllä lunta tuskin kovin paljon satoi, jos tunnistettavia kengänjälkiä löydettiin.

Hevosmiesten tietotoimiston mukaan Elliä oli lyöty tai viillelty etupuolelle kaulan alueelle ja kuolema oli seurannut korvan juureen osuneesta pistosta seuranneesta verenvuodosta - olisiko kaulavaltimo auennut? Saman tietotoimiston mukaan puukkohyökkäys oli virallisen arvion mukaan tehty takaapäin (luonnollisesti, sillä eihän takaapäin kimppuun kävijä voi oman vartalonsa läpi iskeä selkään tai niskaan). Tämä tieto (jos on edes tosi) ei kuitenkaan kerro, seurasiko tekijä Elliä, tuliko vastaan vai oliko odottamassa.

Itse epäilen, että tekijä tiesi minne Elli oli menossa. Tuntematon perässä kulkija ei olisi voinut tietää, että tyttöjen tiet erkanevat Marttalan risteyksessä. Satunnainen himomurhaaja olisi voinut valita uhrikseen myös Ellin kaverin, joka lähti kulkemaan vähemmän asuttua tienpätkää. Tekijä saattoi jopa odottaa Elliä, mikäli tiesi hänen olleen iltamissa, jotka ilmeisesti loppuivat kello 21. Tekijä saattoi myös tietää tehtaan vuoronvaihdot, koska muuten kiinni jäämisen todennäköisyys verekseltään olisi ollut suuri.

Arvelen tekijän asustaneen Ristikankaalla ja tunteneen Elli Immon. Teon motiivina ei ole ollut hetkellinen seksi tai "saamatta" jääminen, mutta pitkäaikainen mustasukkaisuus ja torjutuksi tuleminen ovat mahdollisia. "Yllättäen" tekijää kuitenkin haettiin ajan tavan mukaan ensisijaisesti tuntemattomien ja vieraspaikkakuntalaisten joukosta. Kukapa nyt omaan pesään ensimmäisenä paskoisi. Kun vieraiden tekijöiden todennäköisyydet oli suljettu pois, oli jälki jo sopivasti kylmennyt.
Viimeksi muokannut Chikatilo, Ke Heinä 02, 2014 1:21 pm. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
Kaikki sanomassa esitetty on mielikuvituksen tuotetta eikä sillä ole yhteyttä todellisiin tapahtumiin tai henkilöihin. Mahdolliset samankaltaisuudet ovat pelkkää sattumaa. Kirjoittaja on poliittisesti täysin korrekti.

Chikatilo
Christopher Lorenzo
Viestit: 1517
Liittynyt: Ke Huhti 27, 2011 12:06 am

Re: Elli Immon murha Kemi 1955

Viesti Kirjoittaja Chikatilo »

kiinnostunut68 kirjoitti:Kun tuolla mainittiin uskonasioiden liittyvän tapaukseen, niin mahtoikohan Ellin perhe olla uskovaisia? Mietin mahdollisuutta, et jos Ellin vanhemmat olivat uskovaisia, niin olisikohan ellin surmannut joku tästä uskonryhmästä ja nainen olisi saanut käskyn kyseiseltä ryhmältä käydä siellä koululla.
Kuvassa Elli Immolla oli näyttävät korvakorut, ja hän kävi työväentalolla tanssi-iltamissa keskiviikkona. Veikkaan uskonlahkoksi evankelis-luterilaisuuden ns. kirkkouskovaista lahkoa, joka osallistuu palvontamenoihin lähinnä jouluna ja joskus pääsiäisenä. Surmaaja todennäköisesti löytyy samasta uskonryhmästä. 8)
Kaikki sanomassa esitetty on mielikuvituksen tuotetta eikä sillä ole yhteyttä todellisiin tapahtumiin tai henkilöihin. Mahdolliset samankaltaisuudet ovat pelkkää sattumaa. Kirjoittaja on poliittisesti täysin korrekti.

Vastaa Viestiin