Poikkeuksellinen pahoinpitely Sipoossa 2014 - uhrin päälle virtsattiin

Tähän osioon onnettomuudet ja muu rikoksiin liittyvä keskustelu.
Avatar
Kalistinpää
Hetty Wainthropp
Viestit: 473
Liittynyt: Su Elo 21, 2011 8:16 pm

Poikkeuksellinen pahoinpitely Sipoossa 2014 - uhrin päälle virtsattiin

Viesti Kirjoittaja Kalistinpää »

Liekö päälle pissiminen jokin vanha, henkiin herätetty sipoolainen miehisyysriitti, vai onko kulttuuripiirteitä elävöitetty tuontitavarana?
Asiasta enemmän tietävät voinevat kertoa.

Sipoossa järkyttävä pahoinpitely: Hakatun teinipojan päälle virtsattiin

KAUPUNKI 7.11.2014 12:35 Päivitetty 7.11.2014 14:55

Sipoossa on sattunut poikkeuksellinen pahoinpitely. Neljä sipoolaisnuorta pahoinpiteli 15-vuotiaan pojan lyömällä ja potkimalla häntä. Pahoinpitelyn jälkeen he virtsasivat ja sylkivät pahoinpidellyn päälle.

Tapaus sattui noin kolme viikkoa sitten. Siitä kertoi ensimmäisenä Sipoon Sanomat.

Itä-Uudenmaan poliisin mukaan varsinaiseen pahoinpitelyyn on osallistunut kaksi alle 15-vuotiasta sipoolaisnuorta. Heistä toinen virtsasi pahoinpidellyn nuoren päälle. Poliisi on kuullut heitä rikollisesta teosta epäiltynä.

"Ei tuollainen [virtsaaminen] tavanomaista ole sen enempää nuorten kuin aikuistenkaan kohdalla", kertoo rikoskomisario Mia Tuominen HS:lle.

Tekijät ovat alle 15-vuotiaita, joten he eivät saa teostaan rikosoikeudellista rangaistusta.

"Tällaisista tapauksista seuraa yleensä joitain lastensuojelullisia toimenpiteitä, mutta toimenpiteet riippuvat aina tapauksesta ja nuoren taustoista", Tuominen sanoo.

"Tässä tapauksessa lastensuojeluviranomaisilla on varmasti syytä selvittää tätä asiaa."

Alle 15-vuotiaat ovat velvollisia maksamaan uhrille vahingonkorvauksia, jos oikeus tuomitsee heidät niihin. Oikeus käsittelee asiaa, jos uhri vaatii vahingonkorvauksia.

Tuominen kertoo, että poliisi kuulee tällaisissa tilanteissa tekjöitä tarkasti lähinnä siksi, että teon uhriksi joutunut voi käyttää poliisin keräämää aineistoa hyväkseen vaatiessaan tekijöille mahdollisia vahingonkorvauksia.

Varsinaisesta pahoinpitelystä uhri selvisi poliisin mukaan kohtuullisen pienin ruumiillisin vammoin.

"Mustelman kaltaisia pahoinpitelyn jälkiä häneen jäi, mutta mitään murtumia tai sellaisia ei tullut. Tämä on ollut asanosaiselle varmasti todella traumaattinen kokemus."

HS:n tietojen mukaan pahoinpidelty nuori käy ruotsinkielistä Kungsvägens skolania. Hän on ollut tapauksen jälkeen koulussa.

Koulussa ei ole ryhdytty erikoistoimenpiteisiin tapauksen takia. Koulun rehtori Petra Paakkanen sanoo, että koulussa panostetaan nuorten väkivallan ehkäisyyn.

"Pahoinpitelijälle pitää järjestää toimenpiteitä yksilötasolla riittävästi, jotta vastaavanlaisia tapahtumia ei tapahtuisi toiste."

Ainakin yksi pahoinpitelijöistä opiskelee Sipoonjoen koulussa. Koulun rehtori Liisa Juga pitää tapahtumaa erittäin valitettavana. Hän korostaa, että kyse on äärimmäisen harvinaisesta tapahtumasta, joka on sattunut vapaa-ajalla.

Hän ei halua kommentoida, onko tapahtuma johtanut toimenpiteisiin pahoinpitelyyn osallistuneen oppilaan kohdalla.

http://www.hs.fi/kaupunki/a1415329709412
- Oderint dum metuant -
skoone
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 4648
Liittynyt: Su Huhti 01, 2007 9:59 pm

Re: Poikkeuksellinen pahoinpitely Sipoossa

Viesti Kirjoittaja skoone »

Kalistinpää kirjoitti: ...
HS:n tietojen mukaan pahoinpidelty nuori käy ruotsinkielistä Kungsvägens skolania. Hän on ollut tapauksen jälkeen koulussa.

Koulussa ei ole ryhdytty erikoistoimenpiteisiin tapauksen takia. Koulun rehtori Petra Paakkanen sanoo, että koulussa panostetaan nuorten väkivallan ehkäisyyn.
...
Ainakin yksi pahoinpitelijöistä opiskelee Sipoonjoen koulussa. Koulun rehtori Liisa Juga pitää tapahtumaa erittäin valitettavana. Hän korostaa, että kyse on äärimmäisen harvinaisesta tapahtumasta, joka on sattunut vapaa-ajalla.
...
Mahtaisko olla ns kielisodan piirteitä tässä tapauksessa? Uhri svenskspråkig ja "ainakin yksi" suomenkielinen pahoinpitelijä. Erittäin ikävä juttu joka tapauksessa. Itkettää uhrin takia.
Muista lähdekritiikki!
Kissimirri
Remington Steele
Viestit: 231
Liittynyt: To Elo 07, 2008 3:42 pm

Re: Poikkeuksellinen pahoinpitely Sipoossa

Viesti Kirjoittaja Kissimirri »

Hiukan taas herää kysymys, onko rikosoikeudellisen vastuun ikäraja kohdallaan. Toivottavasti tulee edes tuntuvat korvaukset maksettavaksi, etteivät nuo pääse tästä pelkällä puhuttelulla.
holmesin haamu
Hercule Poirot
Viestit: 7515
Liittynyt: Pe Huhti 19, 2013 2:44 pm

Re: Poikkeuksellinen pahoinpitely Sipoossa

Viesti Kirjoittaja holmesin haamu »

skoone kirjoitti: Mahtaisko olla ns kielisodan piirteitä tässä tapauksessa? Uhri svenskspråkig ja "ainakin yksi" suomenkielinen pahoinpitelijä. Erittäin ikävä juttu joka tapauksessa. Itkettää uhrin takia.
Kielisodan? Minkä ihmeen kielisodan?

Tosin HS ymmärrettävistä syistä uutisoi asiat niinkuin "ruotsinkieliset" kokisivat jotakin uhkaa... Nähty aikaisemminkin tämä samanlainen episodi. Olisikohan tuota edes uutisoitu ilman mainintaa ruotsinkielisyydestä?

Mitä tulee aikaisempiin "kielisodan" tapauksiin, niin esim. HS:ssä ja Iltalehdessä uutisoitiin sekopään hyökkäys jonkinlaisena yleisenä esimerkkinä ruotsinkielisiin kohdistuvista hyökkäyksistä. Ruotsinkielisen YLE:n puolella haastateltiin poliisia, joka totesi ettei kieliasioilla ollut mitään tekemistä hyökkäyksen kanssa, mutta suomenkielisessä mediassa ei tälläistä asiaa edes haluttu noteerata. Oli etukäteen päätetty, että hyökkäys johtui ruotsinkielestä, joka sitten uutisoitiin...

Toinen mittava episodi oli siinä, kun uutisoitiin koko Suomen laajuudella vihaviesteistä. "Vihaviestit ruotsinkielisille toimittajille".

Pari mielenkiintoista huomiota tuosta on siinä, että ensin aihetta rummutettiin koko Suomessa yli viikon ajan ja kysyttiin pääministerinkin mielipidettä jne. Mutta sitten yhtäkkiä koko aihe katosi maan alle ja siihen ei ole enää myöhemminkään palattu.

Tuosta tapauksesta pari huomiota:
- Suojelupoliisi on arvellut, että uhkaajia on vain yksi
- Alunperin ei tehty yhtäkään rikosilmoitusta. Siitäkin huolimatta, vaikka aihe sai valtavasti julkisuutta. Poliisi rupesi tutkimaan tapauksia oma-aloitteisesti.
- Vihaviestejä lähetettiin suomenruotsalaisen valtiotieteen professori Jan Sundbergin nimissä/koneelta (suomenkielinen media ei koskaan uutisoinut tätä aihetta, ainoastaan ruotsinkielinen media)
- Syyllistä ei saatu olevinaan kiinni, mutta siitä huolimatta uhkaukset loppuivat täysin yhtäkkiä tuon Jan Sundberg-uutisoinnin jälkeen. Mistä syystä(?)

Huvittavasti nämä samat isot valtamediat (HS, YLE yms.) eivät uutisoineet aikaisemmin kahdesta toisenlaisesta tapauksesta, joissa hyökättiin pakkoruotsifeissaajien kimppuun. Toisessa tapauksessa lyötiin nyrkillä päin naamaa ja tuossa toisessa heitettiin kyltti veteen.

Miksi tuo olisi sitten ollut uutisoimisen arvoinen? Monet pienemmät lehdet uutisoivat nuo hyökkäykset, mutta yksikään iltapäivälehdi, YLE, HS tai muut isommat mediat eivät. Ensimmäistä kertaa oli suoria hyökkäyksiä kansalaisaloitteen allekirjoituspyytäjien kimppuun. Mikähän kohu siitäkin olisi syntynyt, jos samalla tavalla olisi hyökätty "tasa-arvoisen avioliittolain" allekirjoituspyytäjien kimppuun?

Ahvenanmaasta on yleensä oltu täysin hiljaa ja siitä, että miten suomenkielisiin ja suomenkieleen suhtaudutaan. Joskin yksi laaja artikkeli oli tästäkin kirjoitettu mm. HS:ssä, mutta se koski yleisesti Ahvenanmaata.

.....

Mielenkiintoista olisi tietää että liittyikö tämä tapaus myös siihen väkivaltaiseen katujengiepisodiin. Toisaalta olisiko tästä uutisoitu noin kattavasti, jos olisi liittynyt? Eihän silloin kysytty pääministeriltä tai yhdeltäkään poliitikolta mielipidettä asiaan. Toisin kuin tuossa yhden uhkailijan episodissa, missä ei kenellekkään tapahtunut mitään.
holmesin haamu
Hercule Poirot
Viestit: 7515
Liittynyt: Pe Huhti 19, 2013 2:44 pm

Re: Poikkeuksellinen pahoinpitely Sipoossa 2014 - uhrin päälle virtsattiin

Viesti Kirjoittaja holmesin haamu »

Menee hieman Off Topic, mutta kun tuosta "kielisodasta" oli puhetta, niin Suomessa on hallitus tekemässä tietoisesti useiden satojen miljoonien eurojen turhia menoeriä pakkoruotsin lisäämisellä.

Uusia menoeriä ovat mm. (puhutaan helposti useista sadoista miljoonista euroista pelkkiä turhia kuluja) Suomen valtiolle:
- Kielikylpyä useilla miljoonilla euroilla ympäri Suomea (koskee ainoastaan ruotsinkieltä)
- Pakkoruotsi ala-asteille (kaikkien asiantuntijoiden mukaan järjetön ratkaisu ja pelkkä menoerä, mutta siitä huolimatta edelleen useiden miljoonien eurojen turhat kuluerät kaikille Suomen kunnille)
- Kuntauudistus kaksikielisistä kunnista. Kuntia pyritään tekemään keinotekoisesti kaksikielisiksi eli pieni ruotsinkielinen kunta muuttaisi koko ison alueen kaksikieliseksi tai sitten yksikieliset kunnat saavat useiden miljoonien eurojen lisäpotin muuttuessaan kaksikieliseksi esim. Närpiö kuittaa 2 miljoonaa euroa tuosta hyvästä ja pikkukunnillekin kyse on isosta summasta, koska rahaa maksetaan suunnilleen jokaisen kuntalaisen mukaan (olivatpa minkä kielisiä tahansa). Summat ovat yksittäisten kuntien kohdalla sadoista tuhansista euroista miljooniin euroihin.


Mediassa on yksittäisiä uutisointeja aiheesta ollut, mutta ne ovat olleet lähinnä ilmoitusluonteisia uutisia ilman minkäänlaista kriittistä näkemystä tai kyselyitä poliitikoilta. On vain ilmoitettu, että "Tälläinen asetus tulee ensi vuodelle ja mitään kulujahan siitä ei seuraa...". Ei ole kyseenalaistettu järjettömiä päätöksiä aiheen ympäriltä.
Vastaa Viestiin