Raahe - 2 lasta kuoli tulipalossa, isälle tuomio

Tähän osioon onnettomuudet ja muu rikoksiin liittyvä keskustelu.
McPanty
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 92
Liittynyt: Ke Kesä 19, 2013 12:05 am

Re: Raahe - 2 lasta kuoli tulipalossa, isä pidätetty

Viesti Kirjoittaja McPanty »

Kunnon trollaajatuomarit taas hirttämässä isää täällä.
Itse olen varttunut oloissa, joissa molemmat vanhempani ovat olleet joskus päihtyneitä. Ei suotavaa, oikein, eikä vuoden isä/äiti toimintaa mutta inhimillistä. Lienee jopa melko yleistä täällä Suomenmaalla. Itse olen meinannut pistää paremmaksi omien lasteni kanssa, enkä aio olla päihtyneenä toivottavasti edes heidän nähtensä, saati ainoana aikuisena heidän kanssaan.
Siltikään en jaksa tätä totaalituomitsemista isää kohtaan. Jotain omaa alkoholin huuruista elämäänsä/mennyttä elämäänsähän nämä tuomitsijat nyt tällä möyhkäämisellään oireileevat. Mutta asiaan.

Olisiko lasten nouto viivästynyt ja isä jo noutoa odotellessa juonut, kun tiennyt että pienimmät lähtee pois ja siten ollut humalassa vai huonompi vaihtoehto eli lasten vienti äidille olisi ollutkin isän vastuulla, mutta ei ollut enää ajokunnossa? (Yksi itsensä syyllistämiskohta lisää isälle)

Väistämättähän tulee mieleen humalasta ja keittiöstä puhuttaessa se, että ruoka jäänyt hellalle ja kokki sammunut, mutta toisaalta onhan noita paloja muualtakin syttynyt riippumatta asukkaiden päihteidenkäytöstä tai käyttämättömyydestä. Toivottavasti syttymissyy selviää.

Oma tulkintani/pohdintani asioista:
Vanhin poika on luultavasti pelannut luurit päässä suljetun oven takana ja havahtunut vasta savuun tai muihin palon merkkeihin ja oven avatessaan saanut palovamman liekeistä tai kuumista palokaasuista ja päässyt nippanappa itse pihalle ilman mahdollisuutta pelastaa veljiään tai sitten kerennyt isänsä herättämään (loogista mennä ensin vanhemman luo). Jos kuitenkin poika on mennyt itse suoraan ulos on isä päässyt omin avuin pois herättyään ja siinä vaiheessa on ollut myöhäistä päästä nuorempien huoneeseen/huoneisiin.
Minulla menee kylmät väreet selässä kun edes ajattelen tuota tapahtumaa omalle kohdalle. Itselläni on kaksi poikaa.

Kyllä, se on vastuutonta olla humalassa ainoana aikuisena alaikäisten kanssa, mutta jumalauta (anteeksi kirosana) ihmisiä tässä vain ollaan.
Ja jos isä on nukkunut niin siinä ei välttämättä ole edes humalalla mitäön tekemistä sen kanssa, ettei ehdi ajoissa herätä. Palovaroitin ja sen olemassaolo/toiminta tässä mielestäni on se isompi kysymys. Koska se olisi herättänyt nämä pienet pojatkin vaikka isä ei olisi herännyt tai vanhin veli kuullut luuriensa läpi (jota epäilen).

Karmiva tapahtuma ja kaikesta syyllistämisestä huolimatta uskallan toivo a voimia isälle, äidille ja veljelle. Toivottavasti isän ja äidin välit ovat sellaiset, ettei syyllistäminen ja riitely vie sijaa perheen tuelta. Sitä tuo vanhin poika nyt tarvitsee.

Tai jos heitetään foliohattu päähän, niin mikäänhän ei liene vielä sulkenut pois tahallisesti sytytettyä paloa esimerkiksi pikkunveljiinsä kyllästyneen, angstisen teinipojan toimesta... Oli pakko, ettei nyt ihan kritiikittömäksi voimahalailuksi menisi :E
Hellapoliisi
Olivia Benson
Viestit: 704
Liittynyt: Pe Huhti 23, 2010 6:24 pm

Re: Raahe - 2 lasta kuoli tulipalossa, isä pidätetty

Viesti Kirjoittaja Hellapoliisi »

En lukenut ketjua mutta mieleeni tuli vaihtoehto koira, joka voi hellalle hyppiessään kääntää hellan päälle. Esim. uunipellillä jääneet makkarat ja ranskalaiset ovat voineet houkutella koiraa hyppimään jne.
Hys hys!
micmac67
Alibin satunnaislukija
Viestit: 57
Liittynyt: Su Marras 04, 2012 3:07 pm

Re: Raahe - 2 lasta kuoli tulipalossa, isä pidätetty

Viesti Kirjoittaja micmac67 »

Jos asunnossa olisi koira ollut,
niin luultavasti sekin olisi mainittu lehdessä ..
Nakkertton
Scooby-Doo
Viestit: 26
Liittynyt: Ti Loka 13, 2015 9:27 pm

Re: Raahe - 2 lasta kuoli tulipalossa, isä pidätetty

Viesti Kirjoittaja Nakkertton »

On Anoi Kaa kirjoitti:
Kirsti Porras kirjoitti:Ullakkotilan ns. osastointi on huokeinta ja käsittääkseni riittävän pätevää tehdä kiinnittämällä puiseen runkorakenteen kipsilevyt. Levyn paksuudesta riippuen 1 levy antaa osimoilleen 15 min arvokasta peli- eli sammutusaikaa, 2 levyä 30 min, ja luonnollisesti näiden jälkeen kipsilevykin palaa puhki. Eli osastointi ei suinkaan estä paloa leviämästä, ainoastaan antaa lisäaikaa estää suuremmat tuhot.
Hieno eka viesti. Vink vink: keksi sellainen konsti, mikä pysäyttää palon, ei pelkästään jarruta etenemistä, niin saat multa ja muilta miljoonia.

Tyhmänäkö meitä pidät?

Minulle ei avautunut, mitä tyhmänä pitämistä Kirstin kirjoituksessa oli??
Kipsilevyhän käyttäytyy juurikin noin ja tuskin sitä kaikki tietää. Toimivanpihan oisi tietysti tiiliseinä, joka kylläkin mahdoton toteuttaa ainakin puurunkoisiin rakennuksiin.

Oma arvaukseni tuohon kauheaan tapaukseen on päälle unohtunut vanhanaikainen hella, jossa ei aika katkaisinta eikä välttämättä toimivia merkkivalojakaan. Vuokra-asunnoissa varsinkin kun laitteet tuppaa olemaan vanhoja resuja. Vielä jos tottunut käyttämään uudemman tyyppistä esim. keraamista ja niin vanhanaikasen kanssa saa olla tosi tarkkana. Siihen vielä pizzalaatikko tai muuta herkästi syttyvää ja vanhan asunnon rasvainen liesituuletin..
Isän humalatila on tuomittavaa, mutta on voinut johtua myös ennalta arvaamattomasta, pakottavasta tilanteesta lastenhoito vuoroissa.
Sekä vielä väärin sijoitetut tai puuttuvat palohälyttimet, kenen vastuulla jos vuora-asunto. Patterit kai ainakin asukkaan vastuulla.

Toivottavasti edes täydellisillä ihmisillä on liesituulettimien rasvasuodattimet ja moottorinsiivet ja poistoputki puhtaaksi pestynä rasvasta, ettei päälle unostunut hella aiheuta rasvapaloa, joka hetkessä leviää välikatolle ja asuntoon.

McPanty oisi voinut pitää foliohatun kaapissaan, oisi säästytty loppukaneetilta muuten asiallisessa kirjoituksessa.
Koittaa muistaa, että näitä lukee myös asianomaiset..
Avatar
devil_doll
Javier Pena
Viestit: 1885
Liittynyt: Su Huhti 04, 2010 5:22 am
Paikkakunta: From Hell

Re: Raahe - 2 lasta kuoli tulipalossa, isä pidätetty

Viesti Kirjoittaja devil_doll »

Spekulaatioissa kannattaa muistaa, että tulipalo voi edetä täyden palamisen vaiheeseen todella nopeasti. Näitä tapauksiahan on paljon, jossa on soitettu itse hätäkeskukseen ja sitten kuitenkin kuoltu palossa, kun on tuuperruttu savukaasuihin aivan ulko-oven taakse. Kun huomaa liekkien nuolevan, silloin olisi päästävä ulos heti, aikaa miettimiseen ei ole yhtään.
Sika naiseksi

There's nothing in my dreams, just some ugly memories. Kiss me like the ocean breeze.
Paa
Jane Marple
Viestit: 1009
Liittynyt: Ti Huhti 09, 2013 8:19 pm

Re: Raahe - 2 lasta kuoli tulipalossa, isä pidätetty

Viesti Kirjoittaja Paa »

Ei kai kukaan väitä täydellinen olevansakaan, mutta onhan se aika ymmärrettävää että ihmisiä suututtaa miehen kännäys lasten läsnäollessa ja vieläpä ainoana paikalla olleena huoltajana. Eikö edes silloin pysty olemaan juomatta, kun ne muksut on saman katon alla. Toki lapset olisivat voineet menehtyä vaikka isä olisi ollut selvinpäin mutta kaikki varmaan ymmärtänee et selvänä ollessa lapsilla olisi ollut parempi mahdollisuus olla nyt elossa.
Niin kuin kasvot kuvastuvat vedessä, niin ihmisen sydän toisessa ihmisessä. (Snl.27:19)
Täysi Purenta
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1481
Liittynyt: Pe Huhti 16, 2010 11:05 am

Re: Raahe - 2 lasta kuoli tulipalossa, isä pidätetty

Viesti Kirjoittaja Täysi Purenta »

Tulipaloissa tosiaan menehdytään savukaasuihin, ja on ihan tuurissaan miten ne asunnossa etenevät. Viereisissä huoneissa voi ilmanvaihto kuljettaa haikuja niin, että toisesta päästään vielä räpiköimään elossa ulos kun toisessa jo maataan hengettöminä. Ihminen ei kestä montaa hengenvetoa myrkyllisiä palokaasuja ja niitä tuulikaappiin ovelle kuolleita on liian monta. On aivan järjetön ajatus että ilman savusukelluslaitteita kukaan tulipalosta ulos päässyt lähtisi takaisin sisään loukkuunjääneitä pelastamaan.

Ymmärrän ihmisten raivon isää kohtaan, mutta en lynkkausmielialaa. Vahva känni lapsia hoidettaessa on edesvastuutonta, mutta enemmän kuin tavallista Suomessa. Semminkin kun lapset eivät olleet mitään taaperoita vaan terveitä kouluikäisiä lapsia jotka eivät vaadi jatkuvaa valvontaa. Eikä meistä kukaan tiedä kuka hellan/uunin on päälle laittanut.
Se mikä jälleen kerran raivostuttaa on juuri tuo, ettei hellassa ole ollut minkään valtakunnan ylikuumenemissuojaa tai turvalukitusta. Hellapaloja sattuu aivan kohtuuttoman paljon ja ne ovat järjestään vakavia.
Madeline_Poel
Harjunpää
Viestit: 296
Liittynyt: Su Maalis 15, 2015 6:13 pm

Re: Raahe - 2 lasta kuoli tulipalossa, isä pidätetty

Viesti Kirjoittaja Madeline_Poel »

Täysi Purenta kirjoitti:Tulipaloissa tosiaan menehdytään savukaasuihin, ja on ihan tuurissaan miten ne asunnossa etenevät. Viereisissä huoneissa voi ilmanvaihto kuljettaa haikuja niin, että toisesta päästään vielä räpiköimään elossa ulos kun toisessa jo maataan hengettöminä. Ihminen ei kestä montaa hengenvetoa myrkyllisiä palokaasuja ja niitä tuulikaappiin ovelle kuolleita on liian monta. On aivan järjetön ajatus että ilman savusukelluslaitteita kukaan tulipalosta ulos päässyt lähtisi takaisin sisään loukkuunjääneitä pelastamaan.

Ymmärrän ihmisten raivon isää kohtaan, mutta en lynkkausmielialaa. Vahva känni lapsia hoidettaessa on edesvastuutonta, mutta enemmän kuin tavallista Suomessa. Semminkin kun lapset eivät olleet mitään taaperoita vaan terveitä kouluikäisiä lapsia jotka eivät vaadi jatkuvaa valvontaa. Eikä meistä kukaan tiedä kuka hellan/uunin on päälle laittanut.
Se mikä jälleen kerran raivostuttaa on juuri tuo, ettei hellassa ole ollut minkään valtakunnan ylikuumenemissuojaa tai turvalukitusta. Hellapaloja sattuu aivan kohtuuttoman paljon ja ne ovat järjestään vakavia.

Mulle tuli mieleen tuon hellajutun lisäksi se, että olisiko "isi" voinut polttaa sisällä/ ulkona ja vain unohtanut kännipäissään laittaa tuhkiksen "palamattomaan" kuntoon?
Sellaisesta se tuli kyllä iloisesti roimahtaa, varsinkin jos siellä on vanhoja tumppeja alla.

Kaverille kävi just näin, onneksi vaan sattui parvekkeella ja hoksasi sen ajoissa.
Kukaan ei ymmärrä minua, en edes minä itse
I-L-N-S
Scooby-Doo
Viestit: 20
Liittynyt: Ti Heinä 16, 2013 7:35 pm

Re: Raahe - 2 lasta kuoli tulipalossa, isä pidätetty

Viesti Kirjoittaja I-L-N-S »

Huhu liikkuu että isä olisi ampunut itsensä. Ei lainkaan yllättävää mikäli pitää paikkansa..
URSA
James Bond (David Niven)
Viestit: 11462
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: Raahe - 2 lasta kuoli tulipalossa, isä pidätetty

Viesti Kirjoittaja URSA »

Tässä tapauksessa on mielestäni kyse selvästä heitteillejätöstä, palokunta vain pääsi ajoissa paikalle. En usko Raahen tapauksen isän tehneen mitään tämän tasoista.

http://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikke ... sa/6096464
IL: Asunto täyttyi savusta – vanhemmat makasivat sammuneina, vauva itki asunnossa
Rikos Julkaistu 29.09.2016 19:25

Keski-Suomen käräjäoikeus on antanut tuomion pikkuvauvan heitteillepanosta, uutisoi Iltalehti.

Lehden mukaan vakava tilanne sattui viime vuoden elokuussa Jyväskylässä.

Pariskunta oli paistanut asunnossa lettuja ja liesi oli ollut täysillä. Pian letunpaiston jälkeen pariskunta oli sammunut asunnon lattialle. Selvisi, että mies oli ottanut Subutexia ja nainen huumaavia lääkkeitä.

Asunnossa oli ollut pariskunnan kuukauden ikäinen tyttövauva.

Tilanne kääntyi uhkaavaksi: pannulle jääneet letut alkoivat käristä ja asuntoon muodostui savua. Lopulta palokunta joutui tunkeutumaan asunnon ovesta läpi. Pikkuvauva ei saanut vakavassa tilanteessa vammoja.

Palokunnan ruiskumestari oli kertonut oikeudessa, että pariskunta ei ollut havahtunut palokunnan saapumiseen, vaikka pelastuslaitos joutui murtautumaan oven läpi puukkosahaa käyttäen.

Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi 32-vuotiaan miehen heitteillepanosta, huumausainerikoksesta ja huumausaineen käyttörikoksesta 30 päivän ehdottomaan vankeusrangaistukseen. 25-vuotiaalle naiselle määrättiin heitteillepanosta 80 päiväsakkoa eli yhteensä 480 euroa.

Lisäksi vanhempien maksettavaksi määrättiin vauvalle 800 euroa "loukkauksen aiheuttamasta kärsimyksestä".
newsfreak
Alokas
Viestit: 2
Liittynyt: Ti Huhti 21, 2015 8:18 am

Re: Raahe - 2 lasta kuoli tulipalossa, isä pidätetty

Viesti Kirjoittaja newsfreak »

Lieköhän totta tuo huhu, että isä olis tappanut itsensä? Toisaalta en kyllä yhtään ihmettelis, kauhea vaan sille jäljelle jääneelle pojalle vielä tämäkin...
NancyDrew
Christopher Lorenzo
Viestit: 1580
Liittynyt: Ti Elo 10, 2010 8:02 am

Re: Raahe - 2 lasta kuoli tulipalossa, isä pidätetty

Viesti Kirjoittaja NancyDrew »

Ilta-Sanomat

Raahen rivitalopalon syttymissyy selvisi – palossa kuoli kaksi lasta

6- ja 10-vuotiaat pojat kuolivat rajussa tulipalossa syyskuussa. Palo sai alkunsa keittiöstä.

Raahen kahden lapsen hengen vaatinut tulipalo sai todennäköisesti alkunsa keittiössä sijainneesta liedestä, jonka päällä oli kahvinkeitin, Onnettomuustutkintakeskus tiedottaa. Tutkintaryhmä on selvittänyt palon syttymissyytä paikkatutkinnan, kuulemisten ja polttokokeiden avulla.

Polttokokeista selvisi, että liesi pystyy sytyttämään keittimen, jonka palo riittää sytyttämään keittiön kaapistot.

Liesi on todennäköisesti kytkeytynyt päälle vahingossa.

6- ja 10-vuotiaat pojat kuolivat rivitalopalossa syyskuun alkupuolella. Huoneistossa oli paikalla myös kolmas lapsi ja isä, jotka kuitenkin onnistuivat pelastautumaan huoneistosta. Isää epäillään kahdesta kuolemantuottamuksesta ja yleisvaaran tuottamuksesta. Hän oli onnettomuushetkellä humalassa.

Palon tutkinta jatkuu. Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan nyt pyritään selvittämään, miksi palossa kuolleet lapset eivät pystyneet pelastautumaan.
Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17119
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Raahe - 2 lasta kuoli tulipalossa, isä pidätetty

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Pattijoen tulipalon tutkinta valmistui – isää epäillään useista rikoksista

Poliisi on saanut valmiiksi Raahen Pattijoella sattuneen tulipalon tutkinnan.

6- ja 10-vuotiaat lapset kuolivat, kun tulipalo tuhosi heidän rivitalokotinsa viime syyskuussa. Perheen isä ja yksi lapsi pelastautuivat palavasta asunnosta.

Onnettomuustutkintakeskuksen selvityksen mukaan palo sai todennäköisesti alkunsa keittiön liedestä, jonka päällä oli kahvinkeitin. Sen mukaan liesi kytkeytyi päälle todennäköisesti vahingossa.

Poliisi on kertonut, että isä oli tapahtumahetkellä vahvasti alkoholin vaikutuksen alaisena. Poliisi epäilee, että hän on syyllistynyt asiassa useisiin rikoksiin.

Isää on epäilty kahdesta kuolemantuottamuksesta ja vammantuottamuksesta, sillä liekeistä pelastautunut lapsi sai palovammoja. Lisäksi häntä on epäilty yleisvaaran tuottamisesta.

Poliisi on nyt saanut isää koskevan esitutkinnan valmiiksi. Se on lähettänyt vyyhden asiakirjat syyttäjälle syyteharkintaa varten.

Kaleva
24.12.2016 5:00
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!
Syskon S
Jane Marple
Viestit: 1099
Liittynyt: Pe Touko 08, 2015 9:45 pm

Re: Raahe - 2 lasta kuoli tulipalossa, isä pidätetty

Viesti Kirjoittaja Syskon S »

Jos isä olisi kuollut, niin tuskin tehtäisiin syyteharkintaa. Rikoksesta epäillyn/syytetyn kuoltua siitä on minun mielestäni yleensä mainittu lehtijutuissa, kuolinsyytä ei kyllä ole kerrottu.
Paa
Jane Marple
Viestit: 1009
Liittynyt: Ti Huhti 09, 2013 8:19 pm

Re: Raahe - 2 lasta kuoli tulipalossa, isä pidätetty

Viesti Kirjoittaja Paa »

Toivottavasti on elossa selvinneen lapsen vuoksi^

Miten liesi menee vahingossa päälle, kertokaa tyhmälle.
Niin kuin kasvot kuvastuvat vedessä, niin ihmisen sydän toisessa ihmisessä. (Snl.27:19)
Vastaa Viestiin